Otetaanpa samantien käsittelyyn myös tuo maanantaina alkava A-ryhmä, joka siis pelataan Hollannissa. Rosterit eivät ole vielä kokonaan valmiita, mutta mennään entry listien varassa. A-lohkossa kiekkoilevat siis isäntämaa Hollannin lisäksi Itävalta, Japani, Liettua, Serbia ja Ukraina. Suurimmat nousijasuosikit ovat Itävalta ja Ukraina, mutta isäntämaa sekä viime kisoissa pirteästi pelannut Japani lyönevät hieman kapuloita rattaisiin. Liettua ja Serbia pelannevat putoamista vastaan, joskin tässä taistossa Liettua on selkeä ennakkosuosikki.
Itävalta putosi viime vuonna B-sarjaan jokseenkin epäoikeudenmukaisesti, sillä se sijoittui putoamissarjassa toiseksi kaadettuaan Saksan lukemin 1-0, mutta Saksa säilytti sarjapaikkansa tämänvuotisen kisaisännyytensä turvin. Ratkaisupelissä tuli Tanskalta pataan 2-5 (päätöserä 0-3), ja niin tie vei alas. Ryhmän selkeästi tehokkain pelaaja oli pisteet 4+3 tehnyt Thomas Koch, joka on nytkin mukana. Suomalaisille varsin tuttu Bernd Brückler pelasi putoamissarjassa kaksi nollapeliä, mutta ei ole nyt mukana. Miksiköhän? Päättynyt kausi meni näemmä KHL:N Nizhny Novgorodissa, mutta onko sitten siellä loukkaantunut? Noinkohan 34-vuotias Reinhard Divis kantaa jälleen torjuntavastuun, vaikka pari nuortakin veskaria on ryhmään ilmoitettu?
Itävallan suurinta staraa Thomas Vanekia ei tälläkään kertaa nähdä MM-ryhmässä, sillä Buffalo jatkaa edelleen NHL:n playoffeissa. Aika ihmeellisenä on muuten tosiaan pidettävä näitä kahta B-ryhmän maiden sankaria, Kopitaria ja Vanekia, jotka ovat aika yksin maidensa kiekkotähtinä. Jo 12 vuotta Jenkeissä asunut 26-vuotias Vanek oli muuten aikanaan koko draftin viides varaus. Mutta takaisin asiaan, ja Itävallan joukkueeseen...
Myös toinen kova nimi, viime vuonna MM-debyyttinsä tehnyt ja vuonna 2006 kakkoskierroksella varattu Andreas Nödl jää pois, sillä Flyers kutsui hänet popcornia syömään playoffien ajaksi. Sen sijaan ensimmäisiin MM-kisoihinsa osallistuu 23-vuotias Luulajassa täyden Elitserien-kauden pelannut Thomas Raffl. Mukana on myös kahta seuraa (viimeksi Langnauta) Sveitsin liigassa tällä kaudella edustanut Oliver Setzinger ja 36-vuotias farmisarjojen veteraani Darcy Werenka, joka sai kaksi vuotta sitten Itävallan kansalaisuuden. Itävaltaa valmentaa USA:n paidassa kahdet MM-kisat pelannut ja sittemmin kauan Itävallassa ja Sveitsissä valmentanut Bill Gilligan. Maa lähtee ykkössuosikkina näihin kisoihin, mutta tulevaisuus voi hyvin olla myös A-sarjan hissijoukkueena. Räväkkää nuorennusleikkausta ei vieläkään, odotuksista huolimatta näy tapahtuvan, ja kaiken lisäksi maan 18-vuotiaiden edustusjoukkue pelaa omassa divariturnauksessaan katastrofikisoja. Minne menet, Itävallan jääkiekko?
Kolmatta kertaa peräkkäin B-sarjan kisoihin osallistuva Ukraina tulee varmasti asettamaan kovan haasteen Itävallalle sarjanoususta pelattaessa. Viime vuonna se eteni aina päätöskierrokselle asti voitosta voittoon, mutta lopulta Italia ja erityisesti sen maalivahti Thomas Tragust tukahdutti nousutoiveet. Italia voitti ottelun 2-0 tehden toisen maalinsa tyhjiin, mutta laukaukset tilastoitiin Ukrainan eduksi 39-17. Edellisvuoden kisoissa Ukrainan valttina oli ennen kaikkea tasaisuus, sillä sen käyttämistä 20 kenttäpelaajasta vain yksi jäi turnauksessa ilman tehopisteitä. Joukkueen maalivahdit puolestaan häikäisivät torjuntaprosenteillaan, sillä Igor Karpenko pelasi kisat lukemilla 97,44 ja Konstantin Simchuk luvuilla 95,00. Karpenkoa ei nyt ryhmässä näy, eikä tilastojakaan löydy, joten lopettikohan jo uransa? 36-vuotiaaseen Simchukiin sopii kuitenkin yhä luottaa. Kuten jo vuosien varrella on totuttu, tulee Ukraina nytkin kisoihin erittäin iäkkäällä joukkueella, eli sukupolvenvaihdoksesta ei ole mitään tietoakaan. Rosterista löytyy 16 70-luvulla syntynyttä pelaajaa, vanhimpana heistä 40-vuotias Vitali Litvinenko. Vaareilla saatetaan kuitenkin haastaa Itävalta ihan tosissaan.
Isäntämaa Hollanti on esiintynyt A-sarjan MM-kisoissa vain kerran, vuonna 1981, ollen mukana myös Lake Placidin olympialaisissa. Viime vuosikymmenellä oli jo ounasteltavissa jonkinlaista tasonnostoa, mutta vuoden 2009 MM-kisat olivatkin sitten selkeä pettymys, sillä Hollanti kykeni kukistamaan ainoastaan Romanian. Joukkueen onnistujia olivat 5+2 tehot tehnyt Jamie Schaafsma ja 35-vuotias maalivahti Phil Groeneveld, molemmat kanadalaissyntyneitä pelaajia. Mukana ovat molemmat nytkin, mutta Hollanti-kiekon tulevaisuuden kannalta mielenkiintoisempana seurattavana pitäisin kolmea 21-22-vuotiasta Pohjois-Amerikan yliopistosarjoissa pelaavaa hyökkääjää: Mitch Bruijstenia, Mike Dalhuisenia ja Stevie Masonia. Kaikki ovat myös hollantilaissyntyisiä. Keskikastiin vienee Hollannin tie.
Taannoin joidenkin vuosien ajan MM-kisojen A-sarjassa Aasian mandaattipaikalla nöyryytetty Japani pelasi viime vuonna ihan kunniakkaat kisat, sillä tappiot Kazakstania ja Sloveniaa vastaan tulivat varsin niukasti (1-3 ja 1-2), ja muut kolme otteluaan Japani voitti selvin numeroin. Ties vaikka joskus vielä paluu A-sarjaankin tapahtuisi, sillä ainakin joukkueen ikärakenne on huomattavasti esim. Itävallan tai Ukrainan vastaavaa terveempi. Viime vuoden tehomies (5+4) Takeshi Saito on nytkin mukana, samoin hyvin maalin suulla pelannut kokenut Masahito Haruna. Ryhmästä löytyy myös kaksi Euroopassa pelaavaa pelaajaa, Hollanissa torjuva maalivahti Yutaka Fukufuji ja Saksan kakkostasolla Kaufbeurenissa pelaava hyökkääjä Go Tanaka. Japania valmentaa saksan-kanadalainen Mark Mahon.
Liettua pelasi pelkästään selkeitä pelejä viime vuoden kisoissa, tuloksena kolme selvää tappiota ja kaksi turvallista voittoa. Tämän vuoden kisoissa päätavoite on Serbian jättäminen taakse, minkä nyt pitäisi onnistua helpohkostikin, mutta kaiken mennessä nappiin voi Liettua haastaa hyvin myös Japanin ja Hollannin. Joukkue on erittäin nuori, sillä alustavasta kokoonpanosta löytyy peräti 11 90-luvulla syntynyttä pelaajaa. Näistä 17-vuotias maalivahti Mantas Armalis pelaa Ruotsissa Moran juniorijoukkueessa. Saa nähdä, kiehahtaako balttiveri näissä kisoissa, sillä viime vuonna peräti kahdeksan liettualaista keräsi kaksinumeroisen saldon jäähyminuutteja. Jos kehitys kuitenkin jatkuu, voi Liettua ajaa lähivuosina esim. Ukrainan ohi. Tuskin kuitenkaan vielä. Paikka kakkostasolla on kuitenkin ollut vakiintunut jo vuodesta 2005. Erittäin hauskaa olisi nähdä vielä joskus Dainius Zubrus Liettuan paidassa.
MM-kisojen A-ryhmä on mielestäni jonkin verran B-lohkoa tasokkaampi ja tässä porukassa ei ole kuin yksi putoajaehdokas, ensimmäisiin ykkösdivarin kisoihinsa osallistuva Serbia. Neljä peliä kisaisäntä Serbia voitti viime vuoden kakkosdivarissa selkeällä erolla, mutta nousu ratkaisiin käytännössä ensimmäisessä ottelussa, jossa Viro kaatui rankkarikisan jälkeen. Tuolloin turnauksen parhaaksi maalivahdiksi valittiin serbien Milan Lukovic, joskin oudon kesyllä torjuntaprosentilla 89,11. Joukkueen paras pistemis oli Marko Kovacevic, mutta heti perässä seurasivat kanadalaissyntyiset Fred Perowne ja Marc-Andre Fournier. Kanadalaiskäsissä lienee nytkin Serbian menestys. Myös maalivahti Murray Cobbin synnyinmaa on Kanada. Kolmea pelaajaa lukuunottamatta kaikkien seurajoukkue löytyy kotimaasta. Nemanja Vucurevic pelaa naapurimaa Sloveniassa ja Aleksandar Kosic Lionel Messin seuratoverina FC Barcelonassa. Nemanja Jankovicin seuraksi on sen sijaan listattu mystinen "Finlandia University". Mahtaakohan takaa löytyä joku urheiluseurakin, vai tarkoittaako se, että hän käy yliopiston vuorolla jossain päin Suomea kerran viikossa höntsäilemässä ja saunomassa? Myös valmennusportaaseen on haettu Kanadan-apua, sillä Serbiaa valmentaa viiden kauden NHL-veteraani Mark Pederson.