Pardus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Laser HT, KISE
On jälleen se aika vuodesta, kun ratkotaan ketkä pääsevät ensi vuodeksi maajoukkueiden eliittiin eli MM-kisojen A-sarjaan. Tänä vuonna I-divisioonan MM-kisat pelataan Japanissa ja Itävallassa, ja luvassa on varmasti tiukkoja taistoja. Viasatin kanavapaketin omistajat voivat seurata kisoja Viasat Sport 3:lta suorina lähetyksinä.

Hyvät naiset ja herrat: Viron maajoukkue vm. 2008

Viro lähtee kisoihin suht nuorella joukkueella, sillä joukkueen runko on kasattu Viron kautta aikain ensimmäisen ammattilaisjoukkueen Big Diamondsin pelaajista. BD pelasi tällä kaudella ensimmäisen kautensa Latvian liigassa, ollen seitsemän joukkueen sarjassa kuudes ja jättäen taakseen (48 pisteen erolla) väärässä sarjassa pelanneen liettualaisen Energija Elektrenain. Seurajohdon asettamia hurjia tavoitteita ei vielä ensimmäisellä kaudella saavutettu, mutta kaiken kaikkiaan potentiaalisista virolaisnuorista koottu joukkue pelasi Latvian entisen maajoukkuevalmentajan Leonids Beresnevsin alaisuudessa varsin onnistuneen kauden. Kauden aikana pystyttiin pelaamaan tasaisia otteluita Latvian parhaitakin joukkueita vastaan ja jopa voitettiinkin niitä, mikä on siihen nähden loistava suoritus, että suurin osa pelaajista pelasi vielä kaudella 06-07 heikkoa Viron pääsarjaa.

Mikäli maajoukkue olisi saanut alkuperäisen suunnitelman mukaan peräsimeensä Big Diamondsia valmentaneen Beresnevsin, olisi Viro taistellut tasapäin Unkarin ja Ukrainan kanssa noususta A-sarjaan. Surkean valmentajakaksikon (Davletkildejev & Konõšev) alaisuudessa Viro tulee kuitenkin sijoittumaan korkeintaan sijalle kolme omassa lohkossaan.

Maalilla jatkaa viimevuotinen kaksikko Aleksei Terentjev & Mark Rajevski, jotka molemmat esiintyivät myös BD:n riveissä tällä kaudella. Terentjev tosin siirtyi kesken kauden Daugavpils Latgaleen. Ellei ihmeitä tapahdu, Terentjev kantaa torjuntavastuun, ja hiljattain vasta 18 vuotta täyttänyt tulevaisuuden toivo Rajevski availee luukkua. Rajevski on jo pari kautta ollut Viron nuorten ja junioreiden maajoukkueiden ykkösvahti ja torjui mm. joulukuussa Viron nuoret I-divisioonaan.

Puolustuksen kärkiniminä hääräävät edellisten vuosien tapaan Lauri Lahesalu ja Kaupo Kaljuste. Loput puolustajista ovatkin sitten BD:stä ja heistä kokeneimpana mainittakoon Kirill Kolpakov. Maajoukkueen vakiopuolustaja Roman Potšinokin jättäminen maajoukkueen ulkopuolelle ihmetyttää kovasti allekirjoittanutta. Kyllä hän olisi tänäkin vuonna ajanut kokemuksensa ansiosta esimerkiksi kankeahkon BD-puolustajan Mark Samorukovin edelle.

Hyökkäyspäässä Virolla riittää ainakin yksilötaitoa, mutta se pitäisi saada valjastettua myös toimivaksi joukkuepeliksi. Tehoja odotetaan Suomestakin tutuilta Andrei Makrovilta ja Maksim Ivanovilta sekä Latvian liigassa hyvin pelanneilta Aleksei Sibirtseviltä, Deniss Konõševilta ja Aleksandr Polozovilta. Myös Viron liigaa kaksi kautta dominoineelta Vassili Titarenkolta olisi lupa odottaa onnistumisia jo kansainvälisissäkin peleissä. Ketjukavereikseen hän saa todennäköisesti joukkuekaverinsa Maksim Semjonovin ja kovasti odotetun paluun maajoukkueeseen tekevän Olle Sildren, joka on edelleen kovaa valuuttaa näissä karkeloissa. Nelosketjussa hääräävät koko kauden yhdessä pelanneet BD:n nelosketjun miehet Jaan Rajevski ja Jaanus Sorokin, jotka saavat kaverikseen joko Venäjällä pelaavan Anton Nekrassovin tai BD:n kakkos-kolmosketjussa pelaavan Anton Jastrebovin.

Pahimmat poisjäännit ovat Viron kiekkoilun suurmiehet Toivo Suursoo ja Dmitri Suur, joka ei siis vieläkään tee paluuta Viron maajoukkueeseen, vaikka kandidaattien nimilistasta miehen nimi jälleen löytyikin. Suuren edellinen esiintyminen maajoukkueessa on jo 13 vuoden takaa. Hänen poisjääntinsä syytä en tiedä, mutta Suursoota sen sijaan kiinnostaa enemmän ensi kauden sopimuskuviot kuin maajoukkuepaidan kantaminen.
 

Shardik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Avs, Mestis
Mainitaanpa tästäkin yksi kuriositeetti. Japanin lohkossa pelaavan Kroatian joukkueesta löytyy todellinen nuorukainen, nimittäin vasta 16-vuotias Borna Rendulic. Borna on tälle kaudelle jo pelannut sekä U20, että U18 MM-kisat. Molemmissa turnauksissa hän oli joukkueensa paras pistemies. U18: 7+5, U20: 7+3, molemmissa viisi peliä. Nämä turnaukset olivat kuitenkin vain junnujen II-divaria, kun taas nyt ollaan aikuisten I-divarissa. Kovaa tulee kyyti olemaan Bornalle, kuten myös koko Kroatian joukkueelle. Kroatian toivo tulee olemaan Viro ja Liettua peleissä, mutta vastukset tuntuvat liian kovilta näin etukäteen.

Niin, Bornahan pelasi tämän kauden C-junioreiden II-divaria Seinäjoen S-Kiekossa ollen joukkueensa parhaita pelureita.
 
Tekijä ei vieläkään kirjaimellisesti mainitse Rylleä hevoseksi. Torjumme kuitenkin liian mielikuvituksellisena vääristelevän olettamuksen, että häntä olisi korpitiellä vetänyt kesy strutsi.

Espen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Old time hockey like Eddie Shore
Kisojen suurin suosikki on selvästi Ukraina. Roosteri ei ole huonontunut A-sarja ajoista, sillä mukana on muutama nimi Venäjän superliigasta, useita hyvin menestyneitä pelimiehiä Valko-Venäjän liigasta ja myös kavereita Kiovan Sokolista, joka tahkosi tällä kaudella Venäjän Mestistä. Huippunimistä jää pois ainoastaan NHL-miehet ja maalivahti Konstantin Simchukin johdolla Venäjän passin alle siirtyneet. Lopullisen tiedon mukana olijoista saa kuitenkin kun joukkue astuu jäälle ensimmäiseen otteluun.

Puolustuksen liideri on maajoukkueelle erittäin lojaali Sergei Klimentjev, joka parhaimmillaan on mättänyt hyviä tehoja Venäjällä sekä Juri Navarenko joka on vastaavasti kunnostautunut Valko-Venäjän sarjassa. Hyökkäyksessä on tälle tasolle ainakin pari suvereeniä ketjua. Miinusmerkkinä joukkueessa on olematon vaihtuvuus. Suurin osa pelaajista on 70-luvulla syntyneitä ja ainoa valmistautuvassa ryhmässä alle 24-vuotias on puolustaja Volodymyr Aleksiuk.

Toiseksi kovin haastaja lienee Unkari. Unkarin kiekko on ollut nousussa, vaikka maajoukkueesta ei suuria kansainvälisiä pelaajia löydykään. Suurin tähti on AHL:ssä pelaava Janos Vas, joka ilmeisesti on kuitenkin estynyt näihin kisoihin. Sellaisia voi kuitenkin lähivuosina syntyä, sillä maajoukkueen ikäjakauma antaa lupauksia tulevaisuuteen.

Keskikastin muodostavat Japani, Liettua ja Viro. Kroatia on suurin ehdokas putoajaksi. Liettuan ongelmana on muutaman avainpelaajan puuttuminen. Ykkösmaalivahti Arunas Aleinikovas otti ilmeisesti Valko-Venäjän passin ja SaiPan Arturas Katulis ja Liepajas Metallurgsien Darius Pliskauskas ovat myös poissa.

Pardus valoitti hieman Viron tilannetta. Itseäni on hieman ihmetyttänyt se että maa ei Ruotsin, Suomen, Venäjän Ja Latvian maantieteellisessä puristuksessa ole kehittynyt paremmaksi kiekkoilun saralla. Maajoukkueen asennoitumisesta näihin kisoihin on vaikea sanoa, koska joukkue ei ole pelannut ainuttakaan harjoitusottelua tänä vuonna. Samoin valmentajakysymys on ratkaistu ihmeellisesti. Syksyllä maajoukkueen valmentajaksi kaavailtiin Hannu Jortikkaa ja vielä talvella Leonid Beresneviä, mutta päädyttiin tälle tasolle noviiseihin. Davletkildejev ja Konosev ovat ilmeisesti hyviä kehittämään nuoria pelaajia, mutta vastaako pelikirjat ja pelinjohtotaito nykykiekkoa? 18-vuotiaiden maajoukkueen valmentajana oli kuitenkin Hannu Järvenpää.

Olen hieman lukenut rivien välistä myös että Virossa etnisesti Venäläisten ja Virolaisten suhteet estävät jääkiekon kehitystä. Tällä kaudella siellä tosin oli Big Diamonds (edellinen vähänkään ammattilaisempaan toimintaan suuntautunut joukkue oli Narvan Kreenholm, joka pelasi Neuvostoliiton ykkösdivaria kaudella 91-91), jota varjostivat kuitenkin monet ongelmat. Kassassa ei ollut tarpeeksi rahaa ja seuralla oli kiertävä kotikaupunki, jonka johdosta kannattajiakaan ei oikein ollut.

Kaikesta huolimatta on Virolla ihan kohtalainen nippu pelimiehiä. Viime vuosina se on myös lähes jokaisissa kisoissa kaatanut yhden suuremmista. Viime vuonna Viro voitti nousija Ranskan ja hävisi ainoastaan yhden pelin varsinaisella peliajalla Kazakstanille maalilla.
 
"Milloin viimeksi liigaan on joku joukkue noussut karsintojen kautta?"
- Kimmo Rannisto

Pardus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Laser HT, KISE
Itseäni on hieman ihmetyttänyt se että maa ei Ruotsin, Suomen, Venäjän Ja Latvian maantieteellisessä puristuksessa ole kehittynyt paremmaksi kiekkoilun saralla.
Tätähän ne virolaiset kiekkofanitkin ovat vuosikausia ihmetelleet. Ja asiaan on olemassa yksinkertainen selityskin: Virolta on jo vuosien ajan puuttunut asiansa osaavat ja rahakkaat ihmiset jääkiekon saralta. Voimavaroja on keskitetty lähinnä kori- ja jalkapalloon. Maan joka kolkasta löytyy kyllä kunnolliset koripallosalit ja tekonurmet, mutta useimmat jäähalliprojektit ovat jääneet kovista suunnitelmista huolimatta puolitiehen.

90-luvun lopulla Viro oli jo hyvin lähellä MM-kisojen A-sarjaa, mutta silloin tehtiin ratkaiseva virhe, kun jääkiekkoliiton johtoon palkattiin jääkiekkoasioissa täysi ummikko, koripallomies Priit Vilba. Sen jälkeen asiat lähtivätkin suurista puheista huolimatta alamäkeen. Ainoastaan HC Panter toi Viron kiekkoiluun muutama vuosi sitten pientä valonpilkahdusta, mutta tämäkin projekti kaatui osaamattomaan talouden hoitoon. Nyt Virolla on Big Diamonds, ja sopii toivoa, ettei se ole kohtaloltaan uusi HC Panter. Myös Ahti-Kullervo Jõen tapaista kultakimpaletta Viron kiekkoilu on kaivannut jo vuosi kausia, ja on todella onni, että hän on löytänyt tiensä Viron jääkiekkoliittoon.

Maajoukkueen asennoitumisesta näihin kisoihin on vaikea sanoa, koska joukkue ei ole pelannut ainuttakaan harjoitusottelua tänä vuonna. Samoin valmentajakysymys on ratkaistu ihmeellisesti. Syksyllä maajoukkueen valmentajaksi kaavailtiin Hannu Jortikkaa ja vielä talvella Leonid Beresneviä, mutta päädyttiin tälle tasolle noviiseihin. Davletkildejev ja Konosev ovat ilmeisesti hyviä kehittämään nuoria pelaajia, mutta vastaako pelikirjat ja pelinjohtotaito nykykiekkoa? 18-vuotiaiden maajoukkueen valmentajana oli kuitenkin Hannu Järvenpää.
Asennetta ja tavoitteita maajoukkueelta kyllä löytyy, mutta tässäkin kaaduttiin jälleen rahanpuutteeseen. Harjoitusotteluita ei yksinkertaisesti ollut vara järjestää, ja sama pätee päävalmentajan palkkaamiseen. Ilmeisesti viimeiset rahat tämän kauden budjetista maksettiin nimenomaan Järvenpäälle. Davletkildejev ja Konõšev ovat todellakin ansioituneet Itä-Virumaan nuorten kiekkoilijoiden kehittämisessä, mutta miesten tasolla kaksikko on melkoinen kysymysmerkki.

Mutta se mitä harjoitusotteluiden pelaamatta jättämisessä menetettiin, kompensoituu kuitenkin aika paljon sillä, että puolet joukkueesta on saanut pelata koko kauden yhdessä BD:n riveissä. Myös ketju Titarenko-Sildre-Semjonov on toisilleen tuttu Tarton Kalev-Välkistä.

Olen hieman lukenut rivien välistä myös että Virossa etnisesti Venäläisten ja Virolaisten suhteet estävät jääkiekon kehitystä.
Täysin totta, mitä tulee virolaisten ja venäläisten väleihin. Tästä syystä esimerkiksi Olle Sildre oli vuosikausia sivussa maajoukkueesta. Mutta kuten Ollen paluukin sen osoittaa, asiat ovat kehittymässä parempaan suuntaan. Esimerkiksi ensimmäisen kautensa Viron liigassa pelanneessa Tallinnan Purikoissa virolais- ja venäläisnuoret pelaavat sulassa sovussa keskenään. Tallinnan Purikad onkin Viron jääkiekkoilun suurin toivo, sillä tässä seurassa asioita hoidetaan järjen kanssa ja maltillisesti. Kyseisestä seurasta tulee myös suurin osan Viron parhaista juniorikiekkoilijoista.

Tällä kaudella siellä tosin oli Big Diamonds (edellinen vähänkään ammattilaisempaan toimintaan suuntautunut joukkue oli Narvan Kreenholm, joka pelasi Neuvostoliiton ykkösdivaria kaudella 91-91), jota varjostivat kuitenkin monet ongelmat. Kassassa ei ollut tarpeeksi rahaa ja seuralla oli kiertävä kotikaupunki, jonka johdosta kannattajiakaan ei oikein ollut.
Big Diamonds on tosiaankin melkoinen mysteeri. Toiset tahot väittävät, että seura on konkurssin partaalla, kun taas toisaalta kuuluu huhuja, että ensi kaudeksi olisi tehty jo rahakas pääsponsorisopimus. Asioiden todellista laitaa eivät tiedä muut kuin Heldur Sepma & co, mutta toivotaan parasta ja pelätään pahinta. Sepmalla tuntuu tällä hetkellä olevan kaksikin halliprojektia käynnissä, joten eihän sitä tiedä, vaikka asiat olisivatkin ihan hyvässä jamassa. Mikäli Big Diamonds pysyisi nyt edes viisi kautta pystyssä, niin kyllä Sepma olisi sitten hatunnostonsa ansainnut, sillä siinäkin ajassa Viron kiekkoilu kerkeäisi hyvillä ratkaisuilla mennä tuntuvastikin eteenpäin.
 
Viimeksi muokattu:

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Tänään Viasatilta(Sport 3) sitten Viro-Unkari ja Japani-Liettua. Kaikille jääkiekkofaneille, jotka tahtovat todellista jääkiekkoa!
 

Espen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Old time hockey like Eddie Shore
Avauskierroksen tulokset

Kroatia-Ukraina 0-4
Viro-Unkari 3-5
Liettua-Japani 0-5

Ei mitään yllätyksiä. Liettuan olisi kyllä luullut pistävän paremmin vastaan, mutta maalivahtipeli oli ollut huonoa. Eri joukkueilla sattaa aikaero painaa eri tavoin.

Viro-Unkari ottelun maalit ja todella näyttävä lonkkataklaus
http://www.youtube.com/watch?v=99YSKFte8Uc
 
"Milloin viimeksi liigaan on joku joukkue noussut karsintojen kautta?"
- Kimmo Rannisto

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Ei mitään yllätyksiä. Liettuan olisi kyllä luullut pistävän paremmin vastaan, mutta maalivahtipeli oli ollut huonoa. Eri joukkueilla sattaa aikaero painaa eri tavoin.
Ei maalivahtipeli ollut parhaimmillaan, mutta toisaalta eipä Liettua kauhean hyviä paikkoja pystynyt luomaan sinä aikana kun ottelua katselin. Japanilla näköjään menossa(en tiedä onko ollut pidempäänkin) sama suuntaus kun Saksalla ja Itävallalla varsinkin ~10-vuotta sitten. Eli tuntui kovasti kanukkeja/jenkkejä viilettävän jäällä.
 
Japanilla näköjään menossa(en tiedä onko ollut pidempäänkin) sama suuntaus kun Saksalla ja Itävallalla varsinkin ~10-vuotta sitten. Eli tuntui kovasti kanukkeja/jenkkejä viilettävän jäällä.
Eipä niitä nyt niin montaa näytä olevan. Pelaajalistaa silmäiltyäni löysin Japanin joukkueesta kaksi pelaaja, jotka selkeästi ovat näitä tuontipelaajia. Nämä ovat Aaron Keller ja Darcy Mitani. Onhan siellä muutamalla pelikokemusta Pohjois-Amerikasta, mutta kuitenkin ihan syntyperäisiä japseja. Sanoisin, että aiempina vuosina Japanin maajoukkueessa on ollut enemmän näitä tuontipelaajia kuin nykyään.
 
RELEASE THE KRAKEN

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK ja FC Wacker Innsbruck
Olen kohta lähdössä notkumaan jäähallille katselemaan noita ns. B-kisoja, kun on kouluhommien puolesta rauhallista. Eilen katselin tuon Itävalta - Korea matsin kolmannen erän telkkarista. Siinä tuli juuri ilmi se, mitä Itävallan kannalta pitikin tulla ilmi: tasoero on huomattava.

Itävallan maajoukkue ei ole vielä kärsinyt paikallisen liigan paskasta ulkomaalaiskiintiösysteemistä. Paikallisilla nuorilla pelaajilla ei ole mahdollisuutta lyödä itseään liigassa läpi, jollei ole aivan superlupaus (...ja superlupauksien ei ole puolestaan järkeä pelata tässä liigassa). Paikat täytetään nimittäin kaiken maailman C-luokan kanukeilla.

Itävallan maajoukkue on edelleen A-sarjatasoa, hyökkäys ja maalivahtiosasto jopa kohtuullista sellaista. Joukkue on kärsinyt edellisillä A-sarjavisiiteillään (2005 ja 2007) loukkaantumisista ja heikosta valmennuksesta. Nyt puikoissa on itävallassa meritoitunut ruotsalainen Lars Bergström, johon luotan enemmän kuin "liiton saunakaveri" -edeltäjiinsä.

Itävallan joukkueesta:

Maalivahdit: Eilen pelasi Linzissä ja harjoitusmaaotteluissa hyvin pelannut Jürgen Penker, joka on riittävän hyvä maalivahti tälle tasolle. Eilen joukkueeseen liittyi Brückler, joka ei suomalaisille esittelyjä kaipaa. Maalivahteihin ei Itävalta kaadu.

Puolustajat: Osasto on kokenut. Ja hidas ja kankea. Liidereinään Philippe "Huojuva Torni" Lakos ja Martin "Pappa" Ulrich. Ongelman laajuutta kuvastaa se, että Itävalta on valinnut joukkueeseen vain viisi puolustajaa ja yleensä hyökkääjänä pelaava Martin Oraze pelasi eilen pakkina. Tuota pakistoa vietäisiin a-kisoissa 100-0. Huolestuttavaa on, että eipä tuonne puolustukseen näytä olevan ihan äkkiä hyviä nuoriakaan olevan nousemassa.

Hyökkääjät: Ei lopu tälle tasolle laatu kesken. Itävallan liitto maksoi maltaita Thomas Vanekin vakuutuksesta. Pelillisesti ajatellen vakuutuksen maksaminen ja siten Vanekin pelaaminen ei ollut välttämättä edes välttämätöntä, mutta Vanekin asema Itävallassa on käsittämätön. Vaikka jääkiekko on pienehkö laji Itävallassa, valittiin Vanek viime vuonna mm. vuoden urheilijaksi... ohi kaikkien alppihiihtäjien. Nyt on Puola ja Kazakstan -ottelut loppuunmyytyjä, mikä tuskin olisi ollut case ilman Vanekia. Vanekin kanssa ykkösessä pelasivat eilen Ruotsissa pelanneet Dieter Kalt ja Thomas Koch. Nykyään kummatkin Salzburgin miljoonajoukkueessa. Kochin (s. 1983) pitäisi pelata oman kehityksensä kannalta ilman muuta ulkomailla: esim. Suomessa. Siellä hän ei tosin saisi lähellekkään samoja rahoja kuin Red Bulls Salzburgissa. Kakkosessa pelasi suomalaisille tuttu Setzinger yhdessä kokeneen ja ulkomailla meritoituneen (NHL:ssäkin pelannen) Christoph Brandnerin sekä Philipp Lukasin kanssa. DEL:ssä pelannut Brander on edelleen loistava pelaaja: ikää tosin on jo ja ensi vuonna on edessä paluu Itävallan sarjaan. Setzingerillä meni AHL-visiitti totaalisesti penkin alle eikä paluu Eurooppaan (Sveitsiin) juuri sen paremmin. Eilen tosin näytti olevan koko joukkueen sielu: piti kiekkoa kovalla itseluottamuksella, jakeli hyviä syöttöjä, käytti hyvää laukaustaan hanakasti ja valittiin ansaitusti ottelun parhaaksi pelaajaksi. Olli on vieläkin nuori pelaaja, jonka kannattaisi yrittää vielä esim. Ruotsissa tai Suomessa. Meillä HPK:ssa Ollille olisi aina käyttöä. Toivottavasti ei sorru (enää) ystävänsä Kochin tavoin Red Bull-rahojen houkutuksiin. Kolmosketjuunkin riittää vielä laatua: Matthias Trattnig on monipuolinen pelaaja, joka pystyisi pelaamaan SM-liigassa hyvällä tasolla. Tämä kaveri parantaa, mitä tärkeämpi on peli. Jyrä (185cm / 95kg), jota ei ihan helpolla tönitä kiekosta irti. Ketjukavereinaan Roland Kaspitz ja Thomas Raffl, jotka ovat hyviä pelaajia Itävallan liigassa. On muistettava, että paikallinen liiga ei ole huono sarja tasollisesti, mutta sitä tasoa nostavat suurelta osin ulkomaalaiset, jotka vievät paikallisten junioreiden pelipaikat. Nelosessa pelaavat Partajeesus "Markus" Peintner, Marco Pewal ja Daniel Welser. Viimeksi mainittu kuuluu Vanekin, Kochin ja Setzingerin kanssa Itävallan lahjakkaimpaan ikäluokkaan ja on pelannut myös Ruotsissa. Yllättäen hänkin on sortunut rahan houkutuksiin ja pelaa Salzburgin tölkkijengissä. Vaikka pitäisi yrittää ihan muualla: vaikka perkele Ruotsin ykkösdivarissa.

Itävallalla on loistavat mahdollisuudet nousta, mutta helppoa se ei tule olemaan. Puola ja varsinkin Kazakstan ovat joukkueita, jotka voivat paineessa pelaavan isäntäjoukkueen rattaisiin kapuloita lyödä. Kazakstan murskasi jo kertaalleen Itävallan unelmat: nimittäin Torinon olympialaisten karsintaturnauksessa. Muutenkin nuo kotikisat näyttävät olevan myrkkyä Itävallalle: kotikisoissa 1996 ja 2005 tuloksena oli putoaminen.

Seuraan itse kisoja mielenkiinnolla ja toivon Itävallalle nousua. Se auttaisi pitämään kiekkoinnostusta yllä tässä maassa ja mahdollisesti edesauttaisi kehitystä. Kehityksen turvaamiseksi pitäisi ilman muuta kuitenkin reformoida liigan ulkomaalaisrajoitukset totaalisesti, jotta oman maan junnuillakin - siis niillä, joilla ei lahjat saman tien riittäisi skandinaviassa pelaamiseen - olisi mahdollisuuksia pelata sarjaa. HPK:n a-junioreissa pelaava Daniel Mitterdorfer on muuten hyvä esimerkki kaverista, joka on kohtuullisen lahjakas, mutta ei saanut kunnolla mahdollisuutta pelata paikallista liigaa. Vaan istui filassa ja pelasi paikallista - heikkotasoista - a-junioriliigaa. Nyt kaveri on Suomessa kehittymässä. Mutta kaikilla nuorilla kavereilla ei riitä kantti lähteä kylmään ja pimeään pohjoiseen, jossa puhutaan outoa kieltä. Tämä on ymmärrettävää, ja siksi liigan pitäisi tajuta tarjota nuorille pelaajille mahdollisimman hyvät kehitysmahdollisuudet. Tähän epäkohtaan ovat monet kokeneet maajoukkuepelaajat esittäneet kantansa, mikä on hieno homma. Viimeksi latasi Vanek täyslaidallisen liigan niskaan. Ja Vanekin, jos jonkun sana tämän maan jääkiekossa painaa.

Asialle on tehtävä jotakin: muuten Itävalta katoaa 10-15 vuoden sisään b-sarjan uumeniin tai ainakin jämähtää hissijoukkueeksi.

Harjoitusotteluissa muuten Itävalta voitti Tanskan selkeästi kahdesti, mutta hävisi Venäjälle ja Italialle.

Raportoin lisää Innsbruckista kisojen aikana.
 
Arancionero

Espen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Old time hockey like Eddie Shore
Itävallan lohkokin käynnistyi yllätyksittä. Onhan Itävalta Vanekin johdolla suosikki nousijaksi, mutta Kazakstan ja Puola antavat kuitenkin vastuksen.

Kazakstan on jälleen liikkeellä todellisella B-maajoukkueella. RSL-politiikan ansiosta kolmisen kentällistä pelaajia on jättänyt maajoukkuetouhut toistaiseksi. Ainoa Venäjällä pelannut joukkueesta on Maxim Belajev. Varsinkin maalivahtiosastolla joukkue antaa tasoitusta, sillä Ogureshnikovista ei ole Eremejefin, Kolesnikin tai Poloshkovin (Kazzinc-Torpedo) korvaajaksi.

Tänä vuonna Kazakstanista oli Venäjän Mestiksessä kolme joukkuetta, kun Barys Astana liittyi Torpedon ja Kazakmychsin seuraan itälohkoon. Näiden joukkueiden pelaajista on myös tämänkertainen maajoukkue rakennettu. Kazakstanin kannalta on hyvä asia että kohtalaisia pelaajia löytyy paljon. Esimerkiksi Torinon olympialaisissa pelanneet voidaan laskea yhden käden sormin. Yksi aikakausi on myös päättynyt kun Koreshkovin veljekset iskivät hokkarit naulaan.

Päivän aikaisemmat ottelut:

B-lohko

Ukraina-Viro 3-1
Unkari-Liettua 6-0
japani-kroatia 3-0

A-lohko

Puola-Hollanti 6-4
Kazakstan-Etelä-Korea 5-1

Illan viimeinen kamppailu Itävallan ja Brittien välillä alkaa 21.30. Tätä ja muita Itävallan otteluita pystyy seuraamaan streaminä http://www.myp2pforum.eu/379068-post1.html
 
"Milloin viimeksi liigaan on joku joukkue noussut karsintojen kautta?"
- Kimmo Rannisto

Pardus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Laser HT, KISE
Toivon nyt todella Unkarin nousua A-sarjaan, kun Virokaan ei kahdessa ensimmäisessä ottelussaan mitään yllätyksiä järjestänyt. Unkari on panostanut viime vuosien ajan tuntuvasti jääkiekkoon, joten kyllä se on jo paikkansa auringossa ansainnut. Ukrainat ja Japanit on jo nähty. Toisessa lohkossa Puola tuntuisi sen sijaan taantuneen yhä enemmän kiekkoilussa.

Big Diamonds on tosiaankin melkoinen mysteeri. Toiset tahot väittävät, että seura on konkurssin partaalla, kun taas toisaalta kuuluu huhuja, että ensi kaudeksi olisi tehty jo rahakas pääsponsorisopimus. Asioiden todellista laitaa eivät tiedä muut kuin Heldur Sepma & co, mutta toivotaan parasta ja pelätään pahinta.
Lainaan vielä itseäni ja kerron offtopiccina, jos jota kuta sattuu kiinnostamaan, että Big Diamonds jatkaa olemassaoloaan myös ensi kaudella. Latvian liigassa jatketaan, mutta uudeksi kotikaupungiksi vaihtuu Narva (ei siis Kohtla-Järve niin kuin eräällä kansainvälisellä foorumilla huhuiltiin). Tällä kaudellahan nimellisenä kotikaupunkina oli Tartto, jossa tosin pelattiin vain yksi tai kaksi ottelua. Hyvä valinta ainakin siihen asti kunnes Tarttoon saadaan kunnollinen jäähalli. Hallin valmistumisen jälkeen voidaankin sitten palata jälleen Tarton joukkueeksi.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK ja FC Wacker Innsbruck
Toisessa lohkossa Puola tuntuisi sen sijaan taantuneen yhä enemmän kiekkoilussa.
Tämä havainto taitaa valitettavasti pitää paikkansa. Valitettavasti siksi, että kansainvälisellä kiekkoyhteisöllä ei olisi hirveästi varaa menettää yhtäkään potentiaalista maata. Puola oli kuitenkin vielä jokin aika sitten keskitasoa. Näin Puola-Hollanti -matsin: Puola osoitti olevansa parempi, mutta vasta viimeisessä erässä. Ja Hollanti ei kuulu edes kehittyviin kiekkomaihin. Tosin Puolan kokoonpano vaikuttaa hyvin nuorelta, mikä taas herättää pientä toivoa.

Innsbruckin lohkosta nousee Itävalta, jos joukkueen kantti vain kotiyleisön edessä kestää Kazakstania vastaan. Joukkueen hyökkäysarsenaali vaikuttaa ylivoimaiselta muihin nähden. Setzinger vaikuttaa lähes pitelemättömältä: loistavia syöttöjä, pyörittää peliä ylivoimalla, käyttää hyvää laukaustaan... Myös Thomas Vanek näytti brittejä vastaan NHL:n ja B-MM:n välisen eron. Vanekia todella näyttää huvittavan pelata maajoukkuepaidassa, vaikka pelien taso on mitä on. Kovaa duunia maalin edustalla ja muutenkin joukkueen eteen. Päävalmentaja Bergström kehui Vanekia myös johtajuuden osoittamisesta. No, niin hänen tietenkin pitääkin ottaa vastuuta.

Itävallan kannalta vaikuttaa positiiviselta myös se, että tehot ovat jakautuneet kaikkien ketjujen kesken ja kahden pelin jälkeen jokainen pelaaja on päässyt pisteille.

Tänään Itävalta pelaa Hollantia vastaan. Uskallanpa melkein luvata, että oranssien verkko heiluu illalla aika taajaan. Tuota peliä ennen pelaavat Puola ja Kazakstan. Kuten todettua, uskon kazakkien voittavan: joukkue vaikuttaa huomattavasti Puolaa iskukykyisemmältä.

Edellisessä viestissäni haukuin Itävallan puolustuksen lyttyyn. Nähtyäni joukkueen pelin Iso-Britanniaa vastaan, kantani vain vahvistui. Puolustus sai brittien jokaisen vastahyökkäyksen näyttämään vaaralliselta: tiesin, että ne on hitaita, mutta yllätyin, että noinkin hitaita. Tähän kun vielä lisätään epävarmuus kiekon kanssa ja surkea merkkauspeli, niin avot. Brückler päätti tosin myös imaista pari kertaa. Kai tuota ongelmaa helvetin hyvin kuvastaa se, että Itävallan liitto pyrkii saamaan Darcy Werenkalle maajoukkue-edustusoikeuden. Siis sille samalle jätkälle, joka oli hidas ja muutenkin varsin keskinkertainen jo seitsemän vuotta sitten pelatessaan HPK:ssa ja Jokereissa. Jos kazakit tai Puola haluavat Itävaltaa piinata, kannattaa tuota puolustusta prässätä rajusti: paikkoja nimittäin avautuu sitä kautta. Brücklerin pitää myös parantaa, muuten voi tulla yllättäviä hankaluuksia.

Jos Itävalta nousee korkeimmalle tasolle, tulee a-sarjatasoisesta hyökkäyksestä huolimatta kyyti olemaan isojen kiekkomaiden toimesta kylmää. Aktiivista hyökkäyspeliä pelaava ja heikosti puolustava Itävalta on juuri potentiaalinen joukkue ottamaan kaksinumeroisilla turpaan suurilta: hieman toisin, kuin trappaavat Ukrainat ja Kazakstanit. Siitä huolimatta säilyminen olisi täysin mahdollista, koska esimerkiksi Ranskalla, Italialla, Norjalla ja Tanskalla ei ole lähellekään samanlaista kykyä karvata ja antaa painetta.

Mutta ensin pitää nousta.


EDIT: no nyt se Werenka on sitten itävaltalainen http://www.iihf.com/channels/iihf-w...html?tx_ttnews[backPid]=1412&cHash=e674338856
 
Viimeksi muokattu:
Arancionero

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Tänään koettiin ensimmäinen oikea yllätys, tosin varmasti monen mielestä surullinen sellainen, kun Viro hävisi Kroatialle 2-1 rankkareilla ja on vahvasti matkalla II divisioonaan. Liettua toki pelaa näitä molempia vastaan vielä, mutta ennalta ryhmä on kovasti kilpakumppaneitaan parempi (vaikka onkin pelannut heikon turnauksen) ja Viron on vaikea kuvitella ottavan lopuista peleistään juuri pisteitä.

Iloinen oli sen sijaan ei-niin-yllättävä-uutinen enemmän seuranneille, mutta sunnuntaiseuraajaa saattoi yllättää. Nimittäin Unkari kesti paineet ja voitti Japanin 4-2. Toivottavasti Szuperilla ja kumppaneilla on potkua oikeasti haastaa vanheneva Ukrainan ryhmä.
 
JOE E. TATA! \o/

Pardus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Laser HT, KISE
Tänään koettiin ensimmäinen oikea yllätys, tosin varmasti monen mielestä surullinen sellainen, kun Viro hävisi Kroatialle 2-1 rankkareilla ja on vahvasti matkalla II divisioonaan. Liettua toki pelaa näitä molempia vastaan vielä, mutta ennalta ryhmä on kovasti kilpakumppaneitaan parempi (vaikka onkin pelannut heikon turnauksen) ja Viron on vaikea kuvitella ottavan lopuista peleistään juuri pisteitä.
Surullinen yllätys todellakin. Tämä tosin vain todistaa sen hienon asian, että jääkiekko jatkaa kehitystään ympäri Eurooppaa. Vielä muutama vuosi sitten II-divarista nousseet maat tekivät lähes poikkeuksetta ranskalaisia visiittejä I-divariin, mutta nykyään tasoero A-sarjaan nousijoiden ja II-divisioonaan putoajien välillä ei ole ollenkaan niin suuri. Mikä tahansa sijoille 3-6 povatuista maista voi siis varautua putoamiseen tai sitä vastoin kiusata isompiaan. Esimerkiksi tänä vuonna ylivoimaisesti II-divisioonassa pelannut Romania voi hyvinkin säilyttää ensi vuonna paikkansa I-divisioonassa.

Putoaminen olisi todella suuri pettymys sekä Virolle että Liettualle. Etenkin Liettua esitti pari vuotta sitten erinomaisia otteita I-divisioonassa ja maan kiekkoilu näytti olevan vahvassa nousussa. Nyt se ei kuitenkaan ole saanut mukaansa ykkösmaalivahtiaan eikä paria hyökkäyspään kärkipelaajaa, joten putoamista vastaan tullaan käymään tiukka Baltian maiden taisto. Viron putoaminen olisi allekirjoittaneelle karvas pettymys, mutta parhaassa tapauksessa se havahduttaisi Viron jääkiekkoliiton tekemään radikaaleja muutoksia. Luonnollisesti toivon kuitenkin viimeiseen asti Viron säilymistä ja olen valmis toivottamaan Liettuan pojille tervemenoa II-divariin. Onhan heillä koripallonsa, jättäkööt Virolle kiekkoilun.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Lostedt, Ben-Amor
Kazakstan on jälleen liikkeellä todellisella B-maajoukkueella. RSL-politiikan ansiosta kolmisen kentällistä pelaajia on jättänyt maajoukkuetouhut toistaiseksi.
Mikäs tämä oikein on? Ilmeisesti lyhenne viittaa Venäjän liigaan, mutta muuten ei aukea nyt. Viitsisikö joku valaista hitaampaa kaveria?
 

Espen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Old time hockey like Eddie Shore
Mikäs tämä oikein on? Ilmeisesti lyhenne viittaa Venäjän liigaan, mutta muuten ei aukea nyt. Viitsisikö joku valaista hitaampaa kaveria?
Venäjän liigassa tulivat pari vuotta sitten voimaan ulkomaalaiskiintiöt, jotka koskivat nyt myös entisen Neuvostoliiton alueella syntyneitä pelaajia. Siihen asti heitä ei laskettu kiintiöihin. Tuolloin moni Ukrainalainen ja Kazakstanilainen otti myös Venäjän passin säästääkseen edustamaltaan seuralta kiintiöpaikkoja. Esimerkiksi Kazakstanin maajoukkue vuosina 2005 ja 2006 oli kovasti erinäköinen. Torinossa se saikin jalkeille jo kohtalaisen kovan kokoonpanon joka näkyikin hyvänä vastuksena.

Ensi vuonna säännöt ehkä muuttuvat kun Venäjän uuteen liigaan liittyy joukkueita Neuvostoliiton satelliittivaltioista. Kazakstanista mm. Barys Astana.
 
"Milloin viimeksi liigaan on joku joukkue noussut karsintojen kautta?"
- Kimmo Rannisto

Deanwick

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyväskylä ja kansainvälinen kiekko
No niin, harmillisesti Viron tipahtaminen sai tänään käytännössä viimeisen sinettinsä joukkueen hävitessä Liettualle 1-4. Tietysti Viro pelaa vielä yhden ottelun Japania vastaan, mutta jos pistettäkään tuosta ottelusta tulee saamaan niin onhan ihme.
 
Goaltending is not a crime.

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Viro hävisi Liettualle odotetusti ja lähtee käytännössä II divisioonaan (jollei jymy-yllätyksenä voita Japania, pisteen tappiokaan ei enää riitä). Sääli eteläisen naapurin kiekkoilun kannalta, tosin voi olla, että kuten Pardus totesi, tämä herättelee kiekkoväkeä. Silti voi olla, että koripallo ja lentopallo jyräävät jatkossa entistä vahvemmin. Itsekkäästi toivoisin, että Viro järjestäisi II divarin kisat ensi vuonna, olisi mielenkiintoista nähdä todella eksoottisia kiekkomaita lähellä...
 
JOE E. TATA! \o/

Kynä

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Tänä iltana ratkaistaan käytännössä A-lohkon nousija tappiottomien Itävallan ja Kazakstanin kohtaamisessa. Päätöskierros on tosin vasta huomenna, joten kaipa kuvio voi jotenkin vielä mutkistuakin. Alaspäin matkaa joko varsin kesyksi osoittautunut Hollanti tai hissijoukkue Etelä-Korea.

Viron pelastaa putoamiselta tosiaan vain voitto isäntämaa Japanista. Tuo olisi tämän sarjatason kisojen suurin sensaatio, mutta Japanilla ei tosin pelissä ole mitään muuta panosta kuin maine ja kunnia. Jos Viro yllättää, on Liettua-Kroatia-pelin häviäjä vielä liipasimella, mutta vaikeahan tuohon on uskoa.

Noususta pelataan mukavasti vasta turnauksen päätösottelussa Unkarin ja Ukrainan välillä. Perinteinen A-sarjamaa Ukraina lienee hienoinen ennakkosuosikki, mutta vahvassa nosteessa oleva Unkari (jonka bandwagonissa ilman muuta olen) sai ehkä pienenpienen henkisen yliotteen Ukrainan kaadettua Japanin vasta rankkareilla. Toivoa sopii, ettei sarjanousua sentään rankkarikisassa ratkaistaisi. Käsittääkseni nykyisellä pistelaskusäännöllä ja tämänhetkisellä sarjatilanteella tähänkin voidaan ajautua.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK ja FC Wacker Innsbruck
Eiköhän tuo Liettua ole enemmän jääkiekkomaa kuin Viro, joten siinä mielessä on mielestäni sympaattisempaa, että he säilyvät ykkösdivarissa. Virossa ei olla taidettu juurikaan tehdä edistysaskelia. Liettuasta ainakin tiedän sen verran, että maan kiekkoilun suuret nimet Kasparaitis ja Zubrus haluavat tehdä voitavansa Liettuan kiekkoilun eteenpäin viemiseksi.

***

Itävalta otti siis toissapäivänä odotetun voiton Hollannista (5-1), mutta helvetin vaikeaksi se meni. Setzinger oli - jälleen kerran - ottelun hahmo. Itävallan kaksi ensimmäistä maalia olivat Setzingerin järjestelemiä. Ykkösketju Vanek-Kalt-Koch olivat ottelun ensimmäiset kaksi erää totaalisen pimennossa, joka johtui varmasti osittain siitä, että mikkihiirikokoisilla Kochilla ja Kaltilla ei ollut Hollannin maalin edessä kivaa. Vanek kuitenkin osoitti jälleen tasonsa kahdella uskomattoman hienolla maalilla kolmannessa erässä - tosin jo siinä vaiheessa, kun ottelu oikeastaan oli jo ratkennut. Itävallan parhaana pelaajana palkittiin uusitävaltalainen Darcy Werenka. Werenka oli toki hyvä ja toi aimo lisän rauhallisuutta epävarmaan puolustukseen, mutta luulen kyllä, että valinta oli enemmänkin tervetuliaislahja. Lähes järjestäen muut pakit olivat huonoja: varsinkin Unterluggauer. Hollanti sai riittävän määrän läpiajoja ja ylivoimahyökkäyksiä lahjaksi - vain heidän huono viimeistelytaitonsa esti sen, että pelistä olisi tullut Itävallalle todellinen painajainen. Kahden erän jälkeen peli oli Hollannin maalivahdin ansiosta 1-1 - mutta jos Hollanti olisi rankaissut Itävallan puolustuksen virheistä tehokkaammin, olisi peli voinut olla 1-3.

Puola pisti Kazakstanin ahtaalle. Kazakit olivat kaksi erää selvästi parempia, mutta hienosti taistellut Puolan joukkue nousi viimeisessä erässä kahden maalin tappioasemasta tasalukemiin 3-3. Rankkareita vedettiinkin sitten varmaan 12 per joukkue, kunnes Kazakstan ratkaisi ottelun. Kaksi ansaittua pistettä siis Kazakstanille. Puolan mahdollisuudet nousuun ovat täten käytännössä menneet.

Tänä iltana on melkoisen ratkaiseva ottelu, kun isännät kohtaavat kazakit. Itävalta ei yksinkertaisesti saa tehdä samanlaisia virheitä, kuin on tehnyt tähän asti. Kazakstania vastaan ei ole luvassa maalijuhlia, koska joukkueen viisikkopuolustus on toista luokkaa aiempiin vastustajiin verrattuna. Toista luokkaa on myös heidän vastahyökkäysvaarallisuus. Itävalta varmasti hallitsee tämänkin illan ottelua, mutta maalinteko tulee olemaan helvetisti vaikeampaa (oli muuten ensimmäiset kaksi erää Hollantiakin vastaan myrkkyä) ja virheistä Kazakstan kiittää varmemmin.

Hollanti hävisi tänään briteille 8-1. Maaleja britit kyllä tekevät tehokkaasti: laukaukset tässä ottelussa sekä Korea-ottelussa olivat aika tasan, mutta silti britit ottivat kummastakin matsista selvät voitot. Putoamistaistelu ratkeaa huomenna Hollanti-Korea -ottelussa. Hollanti on kyllä ollut heikko - jopa pettymys lukuunottamatta kahta ensimmäistä erää Itävaltaa vastaan. Joukkue on toki fyysisesti vahvempi ja taktisesti parempi kuin Korea, mutta Korean tsempatessa voi Hollanti joutua yllättävänkin tiukalle. En oikein tiedä, ketä tuossa ottelussa pitäisi sympata: Hollannin joukkue on täynnä ikääntyneitä kanadalaishollantilaisia, eikä maa ainakaan osoita mitään kehittymisen merkkejä. Oikeastaan ennemminkin taantumisen. Koreassa taitaa sentään olla halua kiekkoilun kehittämiseen.
 
Arancionero

Kynä

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Jännäksi menee. Hetki ennen varsinaisen peliajan loppua Itävalta ja Kazakstan 3-3-tasatilanteessa. Alkaapi näyttää siltä, että nousija ratkaistaan jatkoajalla tai jopa vasta pilkuilla. Itävalta on johtanut peliä kolmesti, mutta aina ovat kazakit nousseet tasoihin. Kaksi Itävallan maaleista syntyi muuten alivoimalla.
 

Kynä

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Ja Itävalta palaa lyhyen tauon jälkeen MM-kisojen A-sarjaan! Herzlichen Glückwunsch! Tervetuloa takaisin, Brückler, Vanek, Setzinger ja kumppanit. Sopivasti kaiken lisäksi Sveitsissä ja sen jälkeen Saksassa pidettäviin kisoihin. Lisäpotkua kisaturismille.

Loppulukemat 4-3 iski Itävallalle ylivoimalla Christoph Brandner Martin Ulrichin syötöstä reilut kolme minuuttia ennen loppua. Vanhat herrat siis asialla.
 

Jack Daniel's

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Islanders
Ja Itävalta palaa lyhyen tauon jälkeen MM-kisojen A-sarjaan! Herzlichen Glückwunsch! Tervetuloa takaisin, Brückler, Vanek, Setzinger ja kumppanit. Sopivasti kaiken lisäksi Sveitsissä ja sen jälkeen Saksassa pidettäviin kisoihin. Lisäpotkua kisaturismille.
Eikös Puolalla ole tuohon Itävallan nousuun vielä sanansa sanottavana?
 
"Jokerit jätti minut. Seura joka unohti ihanteensa ja historiansa ryhtyessään venäläisten maksulliseksi rattopojaksi, on lopulta vain muovinen kuori alkuperäisestä."

- Cobol 29.3.2018

Kynä

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Eikös Puolalla ole tuohon Itävallan nousuun vielä sanansa sanottavana?
No perhana, niinpä onkin. Meninpä siis härskisti asioiden edelle. Eiköhän Itävalta selkeä suosikki tässä ole, mutta katsotaan nyt silti tuo huominen peli pois alta ennen tuomioiden julistamista.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy