Tila
Viestiketju on suljettu.

Pistelinko87

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko,Bruins,KHL-Jokerit, kansainvälinen jääkiekko
Joku joka on latvialaiseen jääkiekkoon paremmin perehtynyt voi tehdä pohjustuksen laajemman pelaajatilanteesta, valmennusjohdosta ja ennakkoasetelmista, mutta minulla ei ole nyt kuin heittää tähän yksi tieto koskien Latvian MM-joukkuetta ja se on...

Latvian ensimmäinen MM-leiriryhmä

Maalivahdit:

Ivars Punnenovs
Niklavs Rauza
Ernests Tomass
Antons Naumovs

Puolustajat:

Uvis Janis Balinskis
Guntis Galvins
Kristaps Zile
Eriks Sevcenko
Edgars Siksna
Arturs Salija
Gvido Jansons
Maksims Ponomarenko
Arvils Bergmanis
Roberts Kalkis
Renars Karkls
Pauls Svars
Roberts Mamcics

Hyökkääjät:

Miks Indrasis
Gints Meija
Rodrigo Abols
Gunars Skvorcovs
Frenks Razgals
Maris Bicevskis
Vitalijs Pavlovs
Edgars Kulda
Eduards Tralmaks
Nikita Jevpalovs
Oskars Batna
Filips Buncis
Emils Gegeris
Martins Cipulis
Bruno Zabis
Romans Semjonovs
Egils Kalns
Rihards Melnalksnis
Daniels Berzins
Arturs Homjakovs
Ralfs Vjaters
Eriks Zohovs
 
"Sä oot kyllä tän palstan ylivoimaisesti väsyneimpiä nimimerkkejä..." -nimimerkki Jondeez menetti hermonsa Ässien ollessa häviöllä derbyssä 28.12.2018

PJPT

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, SaPKo & Latvija
MM-kisat lähestyvät jälleen, mutta palataan ensin viime kauteen. Latvia palasi uskottavien haastajien listalle Stanley Cup-valmentaja Bob Hartleyn johdolla! Suht heikolla jengillä liikkeellä ollut Latvia pelasi edellisvuosiin nähden hyvää peliä läpi harjoitusmatsien ja itse turnauksen, ja he olivatkin oikeutetusti mukana plaoyfftaistossa viimeiseen arpalippuun asti. Tällä kertaa kisat päättyivät ikävä kyllä kuvottavaan tuomarifarssiin! MM-kisat ovat aina olleet tapa tehdä rahaa, ja urheilullisuus on ollut hieman taka-alalla, mutta ei isäntiä voi suosia noin räikeästi kuin viime keväänä!

Saksa ja Latvia pelasivat eräänlaisen neljännesvälierän koska ottelun voittaja jatkoi puolivälieriin. Ottelun kolmesta kotijoukkueen maalista 2 olivat erittäin pöyristyttäviä raitapaitojen tuotoksia. Ensin Saksa meni johtoon räikeällä paitsiomaalilla. Tilanne näkyi kotisohville asti, mutta sitä ei voinut tarkistaa koska kamerat laskisivat katetta. Kun Latvia vielä nousi tuosta sillasta jopa johtoon asti, niin 58 minuutin kohdalla päätettiin viheltää todella helppo ja varsinkin ottelun linjaan kuulumaton rangaistus että isännät pääsevät pelaamaan täydet 2 minuuttia kuudella neljää vastaan. Jatkoaika oli luonnollisesti tämän pelleilyn tulos. Kun Kaspars Daugavins vielä karkasi läpiajoon jatkoilla ja häntä koukittiin takaapäin ei siitä tullut rankkaria tai edes jäähyä. Saksa voitti lopulta pilkut.

Ainoa positiivinen asia tuossa kurapaskassa oli se, että puolivälierissä olisi tullut vastaan Kanada joka olisi ollut liian kova vastus. Latvia pelasi sen verran hyvän turnauksen, että pudotuspeli heikohkoa Tshekkiä tai Suomea vastaan olisi ollut herkullinen, mutta se ei ollut edes vaihtoehto. Kausi oli muutenkin Latvialle raskas, koska se menetti myös Olympiapaikan häviten samalle Saksalle maalilla kotikentällä. Tuo ottelu oli hieno tasainen vääntö jonka Saksa yksinkertaisesti vei maalilla. Harmi juttu koska kyllähän nuo molemmat joukkueet olisi pitänyt nähdä Olympialaisissa.

Sen karsinnan fiasko oli lähinnä umpisurkean Korean päästäminen kisoihin ilman että he pelasivat edes Ranskaa, Valko-Venäjää tai Kazakstania vastaan. Kisojen ulkopuolelle jäi paljon noita parempia joukkueita, joten heidän kaataminen olisi pitänyt olla minimitavoite ellei jopa oikeat karsinnat. Saksa näytti mukavasti Olympialaisissa että parhaita pikkumaita olisi hauska nähdä useammin pelaamassa hyvällä Euroopan kokoonpanolla isojen maiden EHT-jengejä vastaan. Esimerkiksi Ruotsi, Suomi ja USA olivat tuossa turnauksessa sen verran heikolla ryhmällä mukana, että Latvia olisi laittanut hyvin vastaan luisteluvoimalla ja kärkipelaajien taidolla. Keskinkertaisten liigojen puolustajat eivät ole tottuneet KHL-tempoon..


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tulevien kisojen kannalta selvästi tärkein tieto on se, että Bob Hartley jatkaa valmentajana! Hän oli suurin syy siihen, miksi Latvia pelasi niin hyvin viime keväänä. Jännä nähdä lähtevätkö kärkimiehet tänä vuonna mukaan kun laatuvalmentaja jatkaa eikä pelaajat päässeet edustamaan maataan Olympialaisissa. Hyvällä kokoonpanolla olisi mahdollisuus pelata oikeasti hyvää lätkää jopa koko 60 minuuttia. Jos heillä olisi jo yhdet kisat takana tänä keväänä, olisi kieltäytymissuma ymmärrettävä. Ainakin ennen Olympialaisia pelattiin harjoitusottelu Latvia-Kanada ja Hartley oli penkin takana jo tuossa matissa. Mukana oli myös suuri määrä Latvian kärkijätkiä aina Martins Karsumsista ja Elvis Merzlikinsistä lähtien, joten se antaa toivoa ja tasainen matsi (0-2 tappio) oli myös odotettu tulos. Kisojen alussa Latvia osallistui turnaukseen Olympialaisten ulkopuolelle jääneiden Tanskojen, Ranskojen jne kanssa, mutta siellä oli jalkeilla jo paljon heikompi joukkue.


Vaikka Latvialla on jääkiekon pikkumaaksi hyvin leveyttä rosterissaan, niin potentiaaliset kisapelaajat on silti nopeasti listattu. Siitä voi sitten pudotella nimiä sen mukaan kun tulee erilaisia esteitä miehille.

Maalivahdit:

Elvis Merzlikins, Lugano (NLA)
Kristers Gudlevskis, Bridgeport Sound Tigers (AHL)
Ivars Punnenovs, Langnau (NLA)
Janis Kalnins, Dinamo Riga
Matiss Kivlenieks, Cleveland Monsters (AHL)Elvis Merzlikins on Latvian ykkösveskari nyt ja tulevaisuudessa. Hän on ollut jo muutaman kauden ajan NLAn sekä mahdollisesti KHL:n ulkopuolisen Euroopan paras maalivahti. Tämä on näkynyt myös MM-kisoissa, joissa hän on pitänyt Latviaa pinnalla. Merzlikins on vienyt Luganon kolme kertaa peräkkäin vähintään NLA:n välieriin, mutta Bernin tähtisikermä on ollut liian kova. Tänä vuonna pitäisi päihittää vielä hyvän kauden vetänyt Biel että pääsisi edes Berniä vastaan. Elvis on Columbuksen varaus, joten mies lähtee rapakon taakse enemmin kuin myöhemmin. Blue Jacketsillä on Bobrovskyn takana aika hiljaista, joten AHL:n kautta Amerikan tavoille opettelu ainakin kauden verran olisi järkevää lähitulevaisuudessa. Merzlikinsillä on potentiaalia olla Latvian seuraava vakavasti otettava NHL-veskari, kunhan Bobrovsky hieman vanhenee, ja Columbus tarvitsee hyvää kakkosveskaria..

Kristers Gudlevskis on oudossa tilanteessa. Hän on yrittänyt puskea kohti NHL:ää monen vuoden ajan mutta homma ei tunnu onnistuvan vaikka parina syksynä on näyttänyt hyvältä. Ensin hän pelasi Tampassa jossa oli sekava tilanne yhden hänen kauden aikanaan ja nyt Islandersissa joka on myös odotetun sekaisin joka suhteessa. Tästä huolimatta Gudlevskis on homehtunut jälleen koko kauden farmissa! Urakehityksen kannalta olisi ehkä järkevintä palata Rigan ykköseksi tai hakea paikkaa Ruotsin pohjajengeistä tai Sveitsin/Suomen keskikastista. Gudlevskisiä ei ole nähty muutamaan vuoteen MM-kisoissa, joten nyt voisi olla paluun aika. Toisaalta Kristers on ainut joka voi haastaa jollain tasolla Merzlikinsin ykkösmaalivahdin tittelistä, enkä tiedä onko se hyvä vai huono asia lyhyessä turnauksessa? Periaatteessa olisi hyvä lähteä selvällä ykkösellä kun varalle on myös ihan kelvollisia kavereita jotka eivät kuitenkaan voi nousta ykköseksi...

Ivars Punnenovs on jatkanut tasaista työtään Sveitsissä. Hän oli tällä kaudella jo Langnaun selkeä ykkösvahti ja sai samalla jatkolapun käsiinsä. Punnenovs on tällä hetkellä nimetty leirille, muttei ole mukana loukkaantumisen takia. Tämä selittää myös miksei hän pelannut joukkueen karsintapelejä. Langnaulla oli toisaalta runkosarjasta niin paljon pisteitä, etteivät he voineet enää joutua lopulliseen karsintaan. Riskejä pystyttiin siis välttämään. Hyvä vaihtoehto kakkoskoppariksi.

Janis Kalnins on noussut keskusteluihin todella puskista! Mies sai pari vuotta sitten sopimuksen Rigaan ja käytti sen loistavasti! Kalnins ei ollut koskaan pelannut vakavasti otettavassa huippusarjassa miesten lätkää, mutta niin vain hän on pystynyt pelaamaan kaksi yllättävän hyvää kautta heikon Dinoman takana.

Toinen vaihtoehto kolmosveskariksi on nuori Kivlenieks. Hän pelasi loistavasti heikon Latvian takana muutamissa nuorten kisoissa, mutta nopea sopimus Columbukseen oli silti yllätys ainakin minulle. Ensimmäinen ammattilaiskausi ei ole ollut helppo huonon jengin takana, mutta 21-vuotias mies pääsee pelaamaan kuitenkin 40 ottelua heti debyyttivuonna. Seilaaminen AHL:n ja ECHL:n välillä olisi ollut odotettavampaa. Kivlenieks olisi mukava nähdä Latvian paidassa myös aikuisten tasolla lähivuosina. Samalla on hauska huomata, että Columbuksen farmi voi hyvinkin olla latvialaisten varassa ainakin yhden kauden ajan. Merzlikins-Kivlenieks olisi historiallinen maalivahtikaksikko Clevelandille!

Nuorten ringeissä nähdyistä veskareista Euroopassa pelaavat Niklavs Rauza, Janis Vorijs ja Antons Naumovs, kun taas Mareks Mitens sekä Gustavs Grigals aloittelevat uraansa NCAA:ssa. Näistä nimistä ei kuitenkaan tarvitse vielä puhua ennen kuin he lyövät läpi aikuisissa. He eivät ole vakuuttaneet harvoissa näkemissäni peleissä läheskään niin paljoa kuin junnuissa loistaneet Merzlikins tai Punnenovs. Myös Kivlenieksistä näki että hänestä tulee ammattilainen ainakin jollain tasolla. Mielenkiintoisin junnu ainakin minulle on Antons Naumovs, koska hän on legendaarisen Sergei Naumovsin poika! Isä Naumovs oli pitkään Irben kakkosvahti ja taisi toimia hetken myös Latvian ykkösenä kun Edgars Masalskis oli vielä liian nuori kantamaan vastuuta. Kyseinen Masalskis toimii tällä hetkellä maajoukkueen maalivahtivalmentajana.
 

PJPT

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, SaPKo & Latvija
Kenttäpelaajat voidaan jakaa kolmeen kategoriaan

Valitaan kisoihin jos kiinnostaa ja ovat kunnossa:

Oskars Bartulis, Vladivostok/UFA (KHL)
Arturs Kulda, Kunlun (KHL)
Kristaps Sotnieks, Lada Togliatti (KHL)
Guntis Galvins, Dinamo Riga
Oskars Cibulskis, Mountfield (CZE)
Ralfs Freibergs, Zlin (CZE)
Georgijs Pujacs, Dinamo Riga
Krisjanis Redlihs, Dinamo Riga


Bartulis ja Kulda ovat Latvian jämäkät kärkipakit. Molemmat pelasivat heikoissa itäisissä joukkueissa suuressa roolissa ja heidät treidattiin siirtorajalla pelaamaan mestaruudesta. Bartulis siirtyi Westerlundin UFAan, joka pääsi heikon alkukauden jälkeen lopulta voiton päähän välieristä. Kulda taas matkasi Kiinasta Prahaan, jossa hän ehti kuitenkin pelata vain kourallisen otteluita. Sparta putosi jo sääleissä katastrofaalisen kauden päätteeksi, joten sarjatasoon nähden loistavan puolustajan hankkiminen ei paljoa heitä hyödyttänyt. Molempien mukana olo MM-kisoissa olisi tärkeää.

Kristaps Sotnieks on Latvian kolmas kova pakki joka pelasi suuressa roolissa heikossa joukkueessa. Kausi oli todella rikkinäinen ja Sotnieks olikin poissa pitkän pätkän talvella. Lupaava on kuitenkin se, että mies pystyi pelaamaan runkosarjan viimeiset viikot normaalisti. Ladan KHL-taival päättyi tähän vuoteen, joten Kristaps joutuu etsimään uuden työnantajan syksyksi. Kun kausi oli vielä vaikea loukkaantumisten suhteen, niin en ihmettelisi jos ”lomamatka perheen kanssa” veisi voiton Tanskan matkasta..

Guntis Galvins koki jonkinlaisen heräämisen käytyään läpsyttelemässä taannoin yhden kauden Itävallan liigassa. Tämän jälkeen hän on vetänyt jälleen kolme kautta aivan hyvin Rigassa, eikä ole epäilystäkään mahtuuko hän halutessaan kisakoneeseen. Hieno soturi vaikkei hänellä olekaan samanlaisia erikoisvahvuuksia kuin parhailla Latvian pelaajilla on/oli uran huipulla.

Cibulskis ja Freibergs ovat lähteneet hakemaan vastuuta Tshekistä. KHL:ssä he ovat kolmannen parin miehiä, mutta keskitason sarjoissa he pelaavat top3-roolissa. Freibergs moukaroi heikohkossa Zlinissä ja monipuolisempi Cibulskis laadukkaassa Mountfieldissä. Molemmat ovat ansainneet jatkolaput ensi talveksi. Jos poissaoloja ilmenee, ovat he isossa roolissa joten toivottavasti se näkyy, etteivät ole enää joutuneet istumaan liikaa vaihtopenkillä.

Pujacs ja K.Redlihs olivat aikanaan upeita pakkeja, he olivat kärkinimiä ennen Bartulisin ja Kuldan nousua. Molemmat ansaitsisivat kunnon jäähyväiset maajoukkueessa. Nyt kun Olympialaiset jäivät haaveeksi, niin tämä on ainut tapa toteuttaa se. Vaikka puolustus on pikkumaaksi laadukas ja leveä, niin kiekollisuutta siinä voisi olla hieman enemmän. Redhlisin liike ei toki ole enää entisensä, mutta hän tuo aina joukkueeseen käsiä, joten valinta olisi siinäkin mielessä järkevä.

Kaspars Daugavins, Novgorod Torpedo (KHL)
Martins Karsums, Dynamo Moskova (KHL)
Lauris Darzins, Dinamo Riga
Miks Indrasis, Dinamo Riga
Zemgus Girgensons, Buffalo Sabres (NHL)
Ronalds Kenins, Zurich (NLA)
Mikelis Redlihs, Dinamo Riga
Roberts Bukarts, Zlin (CZE)
Andris Dzerins, Mountfield (CZE)
Gints Meija, Dinamo Riga


Daugavins ja Karsums ovat Latvian ehdotonta eliittiä, ja molemmat pelaavatkin suht isoissa venäläisseuroissa. Molempien kausi oli yllättävän vaikea, eikä Karsumsia ole kiinnostanut MM-kisat enää vuosiin, mutta toivottavasti Olympialaisten puute ja laadukas valmentaja saa pään kääntymään. Ainakin kevään Kanada-pelissä Karsums oli mukana. Kaspars Daugavins on taas ollut jonkin aikaa maan paras kenttäpelaaja. Hänen kautensa vaisuuteen tuli selvitys viime viikolla. Mies on pelannut pitkän pätkän kaudesta loukkaantuneena EIKÄ OSALLISTU tuleviin kisoihin. Daugavins on todella tärkeä pelaaja Torpedolle, joten ymmärrän että miestä peluutetaan jos vain pysyy luistimilla. Hän on myös lähtenyt todella hyvällä prosentilla mukaan eri turnauksiin, joten ihan pikkuvammojen takia ei jäisi kyllä pois..

Kun joukkueen paras hyökkääjä puuttuu, niin Rigan parhaat tykit Lauris Darzins sekä Miks Indrasis nousevat suureen ruutuun. Indrasis alkaa lopultakin lunastaa odotuksia joita häneen on ladattu nuoresta lähtien. Viime kevät oli hyvä ja homma jatkui siitä tänä vuonna. Dinamo Riga menetti kauden jo surkean syksyn aikana, ja suuri syy tähän oli Darzinsin sopimuksettomuus. Kun hänen tasoinen laituri liittyi jengiin joulun tietämillä niin maalin pelit alkoivat kääntymään tasureiksi ja voitoiksi.

Zemgus Girgensons ei ole oikein vakuuttanut koskaan maajoukkueessa ja NHL-urakin junnaa paikallaan surkeassa Buffalossa. Plussaa kuitenkin siitä että hän on hyvä työmies ja suostunut tulemaan maajoukkueeseen hyvällä prosentilla. Suurin homma on kuitenkin se että hän on sentteri. Maalivahdit ja laiturit ovat olleet aina Latvian vahvuus, ja nyt näyttää siltä että pakistokin selviää sukupolven vaihdoksesta vaikka joku aika sitten näytti heikohkolta. Senttereitä on sen sijaan todella vähän joten Girgensons tulee olemaan jatkossa suuressa roolissa, elleivät sitten kaikki lupaukset lunasta potentiaaliaan 100%, jota ei käytännössä kyllä tapahdu.

Myös Roberts Bukarts ja Andris Dzerins ovat lähteneet Tshekkeihin hakemaan peliaikaa. KHL:ssä he jumittuivat alaketjuihin, mutta nyt pelataan 1-2 ketjuissa. Bukarts keikkui koko kauden Extraliigan tehokkaimpana ulkomaalaisena ja hän olikin suuri syy miksi Zlin pääsi sääleihin. Ensi kaudeksi häntä viedään pykälää suurempaan seuraan sarjan sisällä. Dzerins taistelee edelleen välierissä Mountfieldin puolesta. hän on ollut tapojen mukaan taas loukkaantuneena kauden mittaan. Toivottavasti Dzerinsiä ei peluuteta loukkaantuneena, koska tunnollinen ja hyvää peruspeliä pelaava sentteri olisi tärkeä lisä Latvian keskiketjuihin. Laiturit voivat toteuttaa itseään hieman vapaammin kun Dzerins paikkaa mahdolliset höntyilyt.

Kenins ja Meija tuovat joukkueeseen luisteluvoimaa ja suoraviivaisuutta. Kenins on miehistä kädellisempi ja hän taisteleekin suurta ja mahtavaa Berniä vastaan Sveitsin välierissä Zurichin paidassa. Meija on taas Rigan kapteeni ja nappaa paikan alaketjuista vaikka viime keväänä ei oikein onnistunutkaan.

Mukana keskusteluissa poissaoloista riippuen:

Arvids Rekis, Augsburger Panther (DEL)
Aleksandrs Jerofejevs, Dinamo Riga
Janis Andersons, Zilina (SVK)
Maris Jass, Nove Zamky (SVK)

Gunars Skvorcovs, Dinamo Riga
Maris Bicevskis, Dinamo Riga
Vitalijs Pavlovs, Dinamo Riga
Edgars Kulda, Dinamo Riga


Jos poissaoloja on liikaa, niin joukkue turvautuu tällaisiin keskinkertaisempiin pelaajiin. Kaikilla on kokemusta MM-kisoista ja pystyvät pelaamaan pienessä roolissa. Bicevskis ja Pavlovs ovat lähellä passia jo senkin takia että he ovat keskushyökkääjiä. Varsinkin laitureita olisi tietysti paljon Euroopan heikommissa sarjoissa, mutta heidän listaaminen on turhaa. Joukkueen pitää muodostua maan 7 ensimmäisen ketjun miehistä. Edgars Kulda voisi olla myös nuorisolistalla, mutta hänen kehityksensä junnaa paikallaan joten laitoin nyt tähän. Kulda sai varauksen Phoenixiltä hyvin menneen junnu-uran ansiosta, mutta hyppäys aikuisiin on ollut vaikea. Itseluottamusta kannattaisi lähteä hakemaan heikommasta sarjasta kuin KHL.
 

PJPT

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, SaPKo & Latvija
Nuoret pelaajat opettelevat ammattilaisuutta:

Kristofers Bindulis, South Carolina Stingrays/Hershey Bears (ECHL/AHL)
Uvis Janis Balinskis, Dinamo Riga
Kristaps Zile, Dinamo Riga
Karlis Cukste, Quinnipiac Univ. (NCAA)
Kristians Rubins, Medicine Hat Tigers (WHL)
Janis Jaks, American Int'l College (NCAA)
Gvigo Jansons, Arizona Univ. (NCAA)


Kristofers Bindulis sai sopimuksen Washingtoniin hyvän yliopistokauden ja MM-kisojen jälkeen. Syksy alkoi ECHL:ssä, mutta Bindulis on päässyt pelaamaan hyvien otteiden myötä muutaman viikon ajan myös Hersheyn farmijoukkueessa. Kristaps Zile on Latvian kiekollinen pakkilupaus joka ajetaan sisään jossain vaiheessa.

Karlis Cukste on isokokoinen San Josen varaus. Kehitys ottaa kuitenkin aikaa, joten hänen kanssa on turha hätäillä. Kristians Rubins on toinen junnukisoissa silmään pistänyt lähes 100-kiloinen puolustaja. Hän pelasi junnuvuotensa Västeråsissa, mutta on pakitellut nyt jo kaksi kautta WHL:ää. Tarkoituksena lienee Bindulismainen hyppy AHL:ään ilman varausta.

Janis Jaks sekä Uvis Balinskis pelasivat jo viime kevään kisoissa ja pakisto selvisi yllättävän hyvin urakastaan vaikka se oli paperilla hyvin kapea ja kokematon. Kun Harleyllä on hyviä muistoja pojista, niin he tulevat varmaan kyseeseen tänäkin vuonna ennnen keskinkertaisia 30-vuotiaita kiekkokiertolaisia jos kärkimiehissä on paljon kieltäytymisiä. Eikä tämä ole yhtään huono juttu!

Theodors Bluegers, Wilkes-Barre/Scranton Penguins (AHL)
Rudolfs Balcers, San Jose Barracuda (AHL)
Rodrigo Abols, Örebro/Karlskoga (SHL/SWE2)
Rihards Bukarts, Eisbären Berlin (DEL)
Nikita Jevpalovs, Dinamo Riga
Martins Dzierkals, Orlando Solar Bears (ECHL)
Frenks Razgals, Dinamo Riga
Eduards Tralmarks, Maine Univ. (NCAA)
Renars Krastenbergs, Oshawa Generals (OHL)
Filips Buncis, Arizona Univ. (NCAA)


Theodors “Teddy” Bluegers ottaa lopultakin kehitysaskeleita jenkeissä. Hänet varattiin samana kesänä Zemgus Girgensonsin kanssa suht korkealla varausvuorolla (2.kierros,52), mutta siinä missä Girgensons on pelannut jo 350 NHL-ottelua, niin Bluegers on vasta sementoinut itsensä AHL:n luottosentteriksi. Hänen yliopistoura kesti täydet 4 vuotta, joten hyppyä aikuisiin ei kiirehditty millään tavalla. Monipuolinen Bluegers olisi tärkeä lisä Latvian heikkoon sentteriosastoon. Kun sentteripeliinkin pystyvä Daugavins on poissa ja Dzerins on aina pelikunnoltaan kysymysmerkki, niin kohta pitää laittaa keskelle heikkoja pelaajia tai puhtaita laitureita. Wilkes-Barre on menossa pudotuspeleihin kotiedun tienoilla, joten kauden päättyminen ennen kisoja on vielä kysymysmerkki.

Rudolfs Balcers on kauden suurin latvialaisyllättäjä! Hän pelasi junnu-uransa Norjassa miehiä vastaan, varaus Sharksiin tuli vähän myöhemmin (5.kierros,142), eivätkä junnukisatkaan olleet säkenöintiä, joten Balcers on liitänyt tutkan alapuolella. 40 pisteen puhkaisu tulokaskaudella onkin hyvä suoritus ja 20-vuotias mies on päässyt myös haistelemaan isoja pelejä harjoitusringin ja pressikatsomon kautta muutamaan otteeseen. Barrakudat eivät pääse pudotuspeleihin, joten tässä olisi hyvä kokeilu ainakin pieneen rooliin.

Oletin ennen kautta että tänä vuonna pelaisi AHL:ssä ennätysmäärä latvialaisia. Lopulta kävi kuitenkin niin, että Eurooppaan palasi yhtä aikaa kolmen pelaajan rypäs Abolsin, Jevpalovsin ja Rihards Bukartsin muodossa. Oudoin näistä siirroista oli Rodrigo Abols. Vancouverin farmi olisi ollut hänelle looginen vaihtoehto, eikä siirto edes tullut ihan minne tahansa vaan SHL:n Örebroon! Ruotsissa on Euroopan toiseksi kovin sarja, joten rooli jäi odotetusti pieneksi ensimmäisellä ammattikaudella ja kevääseen kuului myös komennus Allsvenskanin Karlskogaan. Sopimus jatkuu ensi kaudella, mutta jos SHL ei vieläkään aukea, niin helpommat mutta suht laadukkaat Tshekki, Suomi, Saksa ja AHL olisivat ehkä parempia paikkoja nuorelle miehelle. Abolsin hyviä puolia ovat soveltuvuus alakenttiin, suuri koko ja pelaaminen keskellä.

Jevpalovs ja Ri.Bukarts eivät ole vakuuttaneet niin paljoa näkemissäni peleissä, joten heidän tulo Eurooppaan on ymmärrettävämpää. Bukarts siirtyi ensin veljensä kaveriksi heikkoon Zliniin, mutta kun homma ei heti natsannut niin hänet lähetettiin nopeasti Rigaan pieneen rooliin. Siirtorajalla Berlin hommasi Bukartsin täsmähankintana ja siellä hän pääsee pelaamaan hyvien kenttäkaverien kanssa vaikka olisikin kolmosessa eikä haaste ole läheskään KHL:n tasoa. San Josen farmeissa kiekkoillut Jevpalovs palasi Rigaan täksi kaudeksi, pelaten pienessä roolissa. Miehestä löytyy taitoa, mutta joku helpompi sarja olisi hänellekin hyvä paikka yrittää läpimurtoa aikuisten tasolla. Jos laituriosastolla tulee poissaoloja, niin nämä junnut ovat parempia vaihtoehtoja kuin Euroopan alasarjoissa pelaavat konkarit.

Martins Dzierkals oli jokin aika sitten Latvian kovin lupaus. Hän loisti taidollaan junnupeleissä ja varattiin suht aikaisin Toronton toimesta (3.kierros,68), mutta U20-kisoissa alkoi näkyä huonoja asioita kun Latvian taso ei riittänyt alkoi Dzierkalsin peli mennä pahasti yksinyrittämiseksi ja diivailuksi. En tiedä onko näistä päästy eroon, mutta ensimmäinen ammattikausi meni ainakin pääosin ECHL:ssä. Martinsin puolustukseksi on tosin sanottava se, että Torontolla on yksi sarjan parhaista joukkueista, joten uran kannalta voisi olla parempi päästä hieman heikompaan organisaatioon, kuten esim Balcersille on käynyt. Jos seuraavakin kausi menee ECHL:ssä niin Tshekin, Saksan tai Suomen pitäisi olla seuraava kohde. Farmin farmi ei ole oikea paikka lahjakkuudelle, tulkoot pisteitä siellä sitten miten paljon tahansa!

Razgals ja Tralmarks antavat näyttöjä leirin alusta alkaen. Hyvät pelit yhdistettynä kriittisiin poissaoloihin voivat avata paikan lopullisessa jengissä. Viime vuonna näin kävi mm Razgalsille sekä puolustaja Balinskisille. Renars Krastenbergs on taas Latvian kovimpia uusia lupauksia. Hän pelasi jo viime kaudella OHL:ää 17-vuotiaana ja on puhkaissut tällä kaudella 20 maalin rajan Oshawassa.


Poissaoloja tulee aina, mutta jos nyt muutamalla kieltäytymisellä muodostaisi laadukkaan kisaryhmän, niin se voisi olla vaikka seuraava. Hartley osaa roolittaa jengiä laadukkaana pohjois-amerikkalaisena valmentajana, joten Girgensons voidaan asettaa vastustajan parhaita vastaan kolmoseen:

Darzins-Bluegers-Indrasis
Karsums-Dzerins-Ro.Bukarts
Balcers-Girgensons-Kenins
Meija-Abols-Skvorcovs
Bicevskis,Pavlovs,Dzierkals

Bartulis-Kulda
Cibulskis-Galvins
K.Redlihs-Freibergs
Bindulis,Zile,Balinskis

Merzlikins
Punnenovs
Kivlenieks​


Kevään harjoitusottelut:
6.4. Norja-Latvia
7.4. Norja-Latvia
11.4. Latvia-Suomi
12.4. Latvia-Suomi
20.4. Slovakia-Latvia
21.4. Slovakia-Latvia
26.4. Latvia-Sveitsi
27.4. Latvia-Sveitsi
1.5. Latvia-Kanada


Joukkue noihin Norja-matseihin on tosiaan jo julkaistu. Kyseessä on ihan hyvä joukkue ensimmäiseksi viikoksi. Mukana on jonkin verran kovaa kisapaikoista kilpailevia kavereita ja monta paikkaa on täytetty eri tasoisilla nuorilla pelaajilla eikä niinkään keskinkertaisilla 30-vuotiailla. Esim. Norjassa ja Allsvenskanissa pelaava 20-vuotian Maksim Ponomarenko voi vielä joskus olla jotain, mutta Suomestakin tuttu Kaspars Saulietis ei tule enää kuulumaan lopullisiin kaavailuihin, joten hän ei ole mukana edes nyt. Normaalisti tämä valmistava leiri on vedetty niin, että kotipeleissä pelataan suht vakavalla nipulla ja vieraspelit mennään sitten junnuilla. Täten voisi uskoa että Suomea vastaan on jalkeilla ihan ok nippu vaikka sitten Slovakiaan lähdettäisiinkin taas kevyemmällä ryhmällä.. Jos tuolla joku pistää silmään niin vanha kunnon Martins Cipulis on mukana! Konkari palasi täksi kaudeksi höntsäämään Latvian omaan liigaan ja hän taitaa nyt saada kiitoksen urastaan. Toivottavasti Cipulis pysyy mukana vielä toisen viikon, niin hänet voisi nähdä tv:ssä kun YLE taitaa näyttää nuo Rigassa pelattavat matsit ihan livenä!
 

PJPT

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, SaPKo & Latvija
6.4. Norja-Latvia 3-2

23:18 Trettenes (T.Olsen, Johannesen) 1:0
23:55 Kalns (Ābols) 1:1
30:58 Heier 2:1
49:59 Forsberg (Rosseli-Olsen, Salsten) 3:1
59:29 Tralmaks (Zīle, Siksna) 3:2

Rangaistukset:
NOR 8x2min
LAT 9x2min

Maalivahdit:
Henrik Holm/Jens Lillegrend 24/26
Uldis Calpa 22/25

7.4. Norja-Latvia 6-2

17:58 Rosseli-Olsen (Kristiansen, Roest) YV 1:0
19:39 Lindström (Bonsaksen) 2:0
28:27 Roests (Espeland, Trettenes) YV 3:0
34:23 Kalns (Ābols) 3:1
39:13 Kristiansen (Rosseli-Olsens, Lindström) YV 4:1
47:06 Lindström (Rosseli-Olsens, Trettenes) 5:1
55:08 Bastiansen (Forsberg, T.Olsens) YV 6:1
57:05 Ābols AV 6:2.

Rangaistukset:
NOR 5x2min
LAT 12x2 +2x10min

Maalivahdit:
Jonas Arntzen 19/21
Reinis Petkus 25/31

Kevään harjoitusottelut on avattu kahdella tappiolla Norjassa. Molemmat joukkueet olivat liikkeellä hyvin kokeilupitoisilla ryhmillä, mutta koska Norja oli isäntä, oli heillä kuitenkin pari ketjua hyviä pelureita Bonsaksenin, Holösin ja Rosseli-Olsenin johdolla. Latvian leiriryhmä on sen verran suuri, että kaikkia ei tietenkään lähetetty Norjaan. Suurimmat nimet saivatkin vielä keskittyä harjoittelemiseen. Näin ollen on odotettavaa että tämän viikon Suomi matseissa nähdään kaukalossa ainakin Galvins, Balinskis, Indrasis, Meija, Bicevskis ja Skvorcovs. Hieman yllättäen myöskään legendaarista Martins Cipulisia ei nähty mentoroimassa nuorta jengiä Norjassa. Myös hänet nähtäneen noissa koitoksissa leijonia vastaan!

Katsoin otteluista ainoastaan perjantain toisen erän, muuten matsit menivät ohi. Sen 20 minuuttisen perusteella Norja hallitsi kiekkoa mutta Latvia pääsi iskemään suht vaarallisesti nopeilla vastaiskuilla. Mahdollisista kisapelaajista mukana oli lähinnä Rodrigo Abols, jonka kenttä olikin vaarallinen. Hän järjesteli lopulta Latvian neljästä maalista kolme. Vahva avaus nuorelta sentteriltä. Tilastoista on helppo todeta että Latvia jäähyili liikaa toisessa matsissa ja isännät käyttivät ylivoimansa suht tehokkaasti hyväkseen.

Muita mielenkiintoisia nuoria tässä viikonlopussa olivat Euroopassa pelaavat Zile, Jevpalovs ja E.Kulda. Yliopistopelaajista aikuisten maaottelujen tunnelmaa pääsivät haistelemaan Gvido Jansons, Eduards Tralmaks ja Filips Buncis. Jotta pakisto ei olisi ollut pelkästään junnujen varassa, niin Slovakian liigasta oli otettu mukaan Arturs Salija ja Venäjän divarista Eriks Sevcenko sekä Edgars Siksna

Leirillä olevia junnuveskareita ei otettukaan mukaan näihin otteluihin, vaan Latvian oman liigan parhaat veskarit Uldis Calpa ja Reinis Petkus saivat jonkinlaisen palkinnon kaudestaan. AHL-veskarit eivät ehdi vielä tuleviin Suomi-otteluihin, joten Calpa saattaa päästä taas häkille ellei junnuja haluta käyttää. Petkus on jo lähetetty kotiin. Ivars Punnenovsin pelikunto on vielä arvoitus, joten Dinamon Janis Kalnins lienee yksi vaihtoehto.

Eduards Tralmaks iski uransa avausmaalin heti perjantain debyytissä. Hän selvisikin ensimmäisestä Bob Harleyn leikkurista. 10-15 pelaajaa on lähetetty kotiin ensimmäisen viikon jälkeen. Kaikki olivat nuoria pelaajia, yllätyksenä lähinnä Edgars Kulda joka lähtee ymmärtääkseni leiriltä. En odottanut Kuldalle kisapaikkaa, mutta kyllä hänen olisi pitänyt pystyä roikkumaan leirillä ainakin kolme ensimmäistä viikkoa!

Uusina nuorina leirille liittyy Deniss Smirnovs (Geneve-Servette, NLAU20), Renars Krastenbergs (Oshawa Generals, OHL) sekä Kristians Rubins (Medicine Hat Tigers, WHL). OHL:ssä maaleja iskenyt Krastenbergs on mukava nähdä maajoukkueessa jo nyt. Myös Rubinsilla on potentiaalia olla joskus tärkeä pakki Latvialle. Ihan hyvä että kookas kaveri pääsee tekemään debyytin jo nyt. Edgars Kulda oli ehkä helpompi pudottaa leiriltä jo nyt kun muitakin nuoria taitohyökkääjiä on saatavilla.

Kokeneemmista pelaajista en ole saanut mitään uutista silmiini. Suomi-matsien jälkeen on vielä 5 harkkapeliä jäljellä, joten kärkimiehet ehtivät lämmittelemään vielä niiden aikana. 2-4 hieman nimekkäämpää pelaajaa olisi kuitenkin hyvä saada mukaan jo tällä viikolla, jotta Latvia voisi haastaa Suomen hyviin ja tasaisiin matseihin.

Koska Suomen joukkue ei ole tällä hetkellä hirveän mielenkiintoinen Latvian näkökulmasta, niin matseja mainostetaan Lauri Marjamäen kautta: https://pbs.twimg.com/media/DaQE_I3WsAAG4TT.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AHL:n runkosarja loppuu tämän viikon jälkeen. Ainoastaan Theodors Bluegers on menossa pudotuspeleihin, joten Balcers, Bindulis, Gudlevskis ja Kivlenieks olisivat mahdollisesti käytettävissä Slovakia-otteluissa.

Elvis Merzlikins johdatti Luganon NLA:n finaaleihin torjumalla 4 voittoa putkeen sen jälkeen kun Biel oli karannut 2-0 johtoon. Latvia tulee saamaan tänä vuonna Sveitsin mestarin koska toisessa välierässä sattui yllätys. Ronalds Keninsin edustama Zurich yllätti Bernin voitoin 4-2 ja meni finaaliin! Kumpikaan näistä pelaajista ei siis ole ihan heti maajoukkueen käytössä.

Rihards Bukarts kuuluu niihin pelaajiin jonka pitäisi tulla antamaan näyttöjä leirille päästäkseen kisoihin. Eisbären Berlin on kuitenkin menossa finaaliin Muncheniä vastaan, joten hänkään ei pääse mukaan kuin korkeintaan viimeisiin kolmeen harjoitusotteluun.

Jääkiekkoliitto uutisoi taannoin Martins Karsumsin saapumisesta Latviaan Moskovasta. Tämä ei kuitenkaan vielä merkitse mitään. Karsums on edellisinäkin vuosina seurannut kotona pelattavia harkkamatseja katsomosta, mutta ei ole lopulta lähtenyt mukaan peleihin. Katsotaan miten käy tänä vuonna..
 

Pistelinko87

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko,Bruins,KHL-Jokerit, kansainvälinen jääkiekko
Buffalon Zemgus Girgensons on kieltäytynyt MM-kisakutsusta.
 
"Sä oot kyllä tän palstan ylivoimaisesti väsyneimpiä nimimerkkejä..." -nimimerkki Jondeez menetti hermonsa Ässien ollessa häviöllä derbyssä 28.12.2018

ozo

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, Latvia, Dinamo Riga
Kiitos, @PJPT, kattavasta analyysistä!

Buffalon Zemgus Girgensons on kieltäytynyt MM-kisakutsusta.
Näin on, Girgensons vetosi loukkaantumiseen.

Lisäksi poissa ovat varmuudella: Bartulis, Daugavins, Darzins, Sprukts, Kalnins ja Punnenovs. Kuldan osallistuminen erittäin epävarmaa, mutta taas Martins Karsums tekee paluun MM-jäälle useamman vuoden tauon jälkeen - pelasi viimeksi MM-kisoissa 2009.
 
Hockeymaniac

PJPT

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, SaPKo & Latvija
Kokoonpano tämän illan ensimmäiseen Suomi-matsiin:

Ābols-Jevpalovs-Razgals
Skvorcovs-Pavlovs-Meija
Cipulis-Ozoliņš-Bičevskis/Kalns
Krastenbergs-Smirnovs-Tralmaks
Batņa

Galviņš-Zīle
Balinskis-Freibergs
Salija-Ševčenko
Rubīns

Uldis Čalpa
Māris Jučers

Kisapaikoista kamppailevat pelaajat on lyöty siis yhdessä kahteen kenttään. Nikita Jevpalovsin soveltuvuutta keskellä kokeillaan ainakin tänään, kun taas Rodrigo Abols pelaa laidalla. Myös sentterinä usein pelaava Maris Bicevskis jää yli seitsemäntenä vahvana ehdokkaana, joten hänet on laitettu tuohon ”ylimääräisen kentän” laitaan. Siitä löytyy keskeltä kokenut Venäjän divarissa pelaava Arturs Ozolins, ja vasemmalta Martins Cipulis joka pääsee näyttäytymään kotiyleisölle ainakin vielä kerran! Näin tosin äsken twiitin että Bicevskis on hieman kipeä tms, joten Norjaa vastaan pari maalia iskenyt Egils Kalns pelaisi hänen paikallaan. Neloseen on lyöty junnut jotka keräävät kokemusta tulevaisuutta ajatellen.

Kristaps Zile pääsee näyttämään suuressa roolissa riittääkö tämän kiekollisen pakkilupauksen peli vielä tässä vaiheessa kansainvälisissä matseissa. Zlinin fyysinen puolustaja Ralfs Freibergs on nostettu kokoonpanoon (levänneiden leiripakkien ohella) tuomaan vähän jykevyyttä Norjassa vuotaneeseen pakistoon. Nuori Kristians Rubins aloittaa ainakin seiskapakkina, mutta eiköhän hän pääse pelaamaan kun kolmospari on kuitenkin hieman pienemmistä sarjoista tulevat konkarit Salija ja Sevcenko.

Maalivahdeilla on edelleen seurajoukkue-esteitä ja muita poissaoloja, joten tuolle osastolle ei tule juurikaan apuja vielä tälle viikolle. Norjaa vastaan paremmin esiintynyt Uldis Calpa pelaakin tänään. Kun junnuja ei haluta käyttää, niin huomiseksi on otettu mukaan kokenut Maris Jucers. Jucers pelasi aikanaan jonkun kauden maajoukkueen varaveskarina ja Dinamon kakkosena. Nuo kaudet eivät olleet huonoja, mutta Rigalla oli toisaalta tuolloin rahaa, he menivät pudotuspeleihin vuosittain ja pystyivät tukemaan veskaria paremmin kuin nykyään. Noiden vuosien jälkeen Jucers on kierrellyt Eurooppaa ja pelasi tämän kauden Ranskan Lyonissa. Jos Jucers saa kiekkoa kiinni edes jollain tavalla tällä ja ensi viikolla, hänellä on ihan ok mahdollisuus palata MM-kisoihin kolmosveskarina. Nyt kun noita poissaoloja on myös veskariosastolla, niin 2 hyvää veskaria olisi jo tarpeeksi, kolmas voi tulla Keski-Euroopasta. Muita vastaavia vaihtoehtoja olisivat ainakin Martins Raitums (Bayreuth Tigers, DEL2) ja Ervins Mustukovs (Sheffield Steelers, EIHL).

Mielenkiintoista nähdä hyppääkö Miks Indrasis huomenna kaukaloon, vai säästelläänkö häntä vielä ensi viikkoon. Huominen olisi hyvä ainakin kotiyleisön kannalta, Slovakian matkalla ei ole niin heille merkitystä. Muita nimimiehiä saadaan odottaa ainakin ensi viikkoon. Molemmat matsit tulevat tv:stä vain jälkilähetyksinä, joten niitä voisi katsella suorana streamiltä ja sitten pitää korkeintaan tv:tä auki taustalla kun ne sieltä meille suodaan esitettäväksi..


Lisäksi poissa ovat varmuudella: Bartulis, Daugavins, Darzins, Sprukts, Kalnins ja Punnenovs. Kuldan osallistuminen erittäin epävarmaa
Onko näitä muita poissaoloja perusteltu mitenkään? Olen itse sen verran laiska, että käyn lähinnä ajoittain jääkiekkoliiton sivuilla, ja sinne päivitellään aika harvakseltaan ja pinnallisesti. Bartulisin ja Kuldan poisjäännit ymmärrän periaatteessa, koska miehet pelasivat kaukana idässä ja perheen kanssa lomailu vie helposti voiton tavallisista MM-kisoista. Toisaalta olisi hauska nähdä edes joskus että latvialaiset lähtisivät hyvällä prosentilla kisoihin, mutta aika entinen ei taida enää koskaan palata jolloin kansallistunne oli korkea ja materiaali laadukas useana vuonna.

Lähinnä Darzinsin poissaolo ihmetyttää. Miehen kausi jäi lyhyeksi, joten olisi voinut kuvitella että kisat olisivat tuoneet vähän lohtua, kun hän ei ehtinyt pelaamaan merkityksellisiä otteluita käytännössä yhtään. Uuden hyvän sopimuksen saaminen voisi olla myös helpompaa jos loistaisi kisoissa. Sama herättää toivoa myös Kristaps Sotnieksin suhteen, joka on nyt aika tärkeä palanen jos suostuisi lähtemään mukaan. KHL:n kova ulkomaalaiskiintiö tekee pelipaikan saamisen aika hankalaksi, joten heikotkaan venäläisjengit eivät ihan ensimmäisenä ole Sotnieksiä palkkaamassa, vaikka hän pystyykin pelaamaan laadukkaasti top4 puolustavan pakin roolin.

Girgensonsin puuttuminen on kova isku kun sentteriosasto tiedetään muutenkin äärimäisen ohueksi. Jos vielä Pittsburghin farmi menee pitkälle ja Andris Dzerinsin kunto ei kestä, niin ollaan jännän äärellä! Bob Hartley joutuu silloin tekemään taikojaan, koska sentteriosasto Abols-Bicevskis-Jevpalovs-Pavlovs olisi naurettavan tasapaksu ja kokematon. Tuota ei paikkaisi helposti edes hyvä laituriosasto. Toisaalta on hyvä että leirillä on nyt senttereitä, niin heitä päästään testaamaan monessa ottelussa.

Tshekkiläisen Mountfieldin kausi päättyi välierissä Trinecin käsittelyssä, joten Oskars Cibulskisia ja Dzerinsiä voitaneen odotella ryhmään lähiviikkoina. Molemmat pystyivät pelaamaan playoffeissa ja varsinkin Dzerins teki jopa tehoja ylivoimalla, mutta häntä ei kannata laskea joukkueen jäseneksi ennen kuin lääkärintarkastukset on käyty huolella läpi.
 

ozo

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, Latvia, Dinamo Riga
Onko näitä muita poissaoloja perusteltu mitenkään? Olen itse sen verran laiska, että käyn lähinnä ajoittain jääkiekkoliiton sivuilla, ja sinne päivitellään aika harvakseltaan ja pinnallisesti. Bartulisin ja Kuldan poisjäännit ymmärrän periaatteessa, koska miehet pelasivat kaukana idässä ja perheen kanssa lomailu vie helposti voiton tavallisista MM-kisoista. Toisaalta olisi hauska nähdä edes joskus että latvialaiset lähtisivät hyvällä prosentilla kisoihin, mutta aika entinen ei taida enää koskaan palata jolloin kansallistunne oli korkea ja materiaali laadukas useana vuonna.
On, suurin osa vetosi loukkaantumiseen. Mielenkiintoisin syy on Bartuliksella, jolla on hankala suhde Latvian jääkiekkoliiton kanssa - tarkempaa infoa draamasta löytyy Sportacentrsin artikkelista. Muutenkin kitkaa tuntuu olevan aivan liikaa pelaajien ja liiton kanssa jo useamman vuoden ajan.

Gudlevskis on kiinnostunut tulemaan kisoihin mikäli vaan NYI päästää hänet. Niin Blugersilla kuin myös Balcersilla on hankalampi tilanne, kun NHL-joukkueet ovat mukana pudotuspeleissä. Eipä juuri vahvistuksia ole enää luvassa mistään. Arturs Kulda on yksi mahdollinen, mutta hänelläkin loukkaantuminen ja osallistuminen "erittäin epävarmaa".
 
Hockeymaniac

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Aika vaisu oli Latvian esitys Suomea vastaan, 3-0 häviö. Ei lupaa MM-kisoja varten hyvää. Ikävä kyllä Latvian iloinen ja ennakkoluuloton hyökkäyspeli ja vauhdikas tempo taitavat olla muisto vain verrattuna entisiin aikoihin, kun joukkue teki minuun hyvän vaikutuksen Turussa Turkuhallissa pelaamissaan MM-otteluissa.
 
Perustuu alkuperäiskäsikirjoitukseen.

PJPT

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, SaPKo & Latvija
En ole löytänyt kokoonpanoja tämän illan matsiin joten samoilla kai mennään. Jucers toki maaliin, ja Bicevskis mahdollisesti takaisin sairastuvalta. Jevpalovs vaikuttaa aika puhtaalta laiturilta, joten Abols tai Bicevskis voisi pelata taas keskellä. Muuten noista otteluista voisi kirjoitella molemmista kerralla viikonloppuna.

Niin Blugersilla kuin myös Balcersilla on hankalampi tilanne, kun NHL-joukkueet ovat mukana pudotuspeleissä. Eipä juuri vahvistuksia ole enää luvassa mistään.
Ei kai tilanne nyt ihan noin huono ole? Kirkkaimmat tähdet ovat siis kieltäytyneet suuriltaosin, mutta kyllä kai edes osa 20 kärkipelaajasta suostuu tulemaan? Vähän nuoremmista pelaajista Kenins, Ro.Bukarts ja Cibulskis ovat jo saaneet huhujen mukaan sopimukset ensi kaudeksi, joten heillä ei pitäisi olla suuria esteitä. Konkareita on poissa kärjestä, mutta laatua toisivat myös herrat Sotnieks, Pujacs ja Redlihsin veljekset Mikelis sekä Krisjanis. Jos pakistossa on 3 paria poissaoloja, niin sitten voisi potkia myös Rekisin ja Jerofejevsin renkaita ettei junnuja joudu peluuttamaan liikaa..

Jos katsotaan Amerikkaan, niin en näe tilannetta noin huonona. Bluegers ja Balcers eivät ole päässeet pelaamaan tällä kaudella yhtään NHL-ottelua, joten he ovat emoseurojensa varapelaajan varamiehiä. Silloin ei ole mitenkään tavatonta päästää kavereita kisoihin. San Josella on myös suuri vaara pudota ensimmäisellä kierroksella Anaheimille. ECHL:n puolella Dzierkalsin Orlando kohtaa tänään alkavalla ensimmäisellä kierroksella Bindulisin South Carolinan, joten ainakin toinen vapautuu pian. En toisaalta tiedä NHL-organisaatioiden suhtautumista ECHL:ään. Kyseessä on sen verran heikko sarja, että pelaaminen laadukkaammissa MM-kisoissa olisi parempaa kokemusta pelaajille. Esim. Valko-Venäjän veskari Kulbakov päästettiin jo aikoja sitten valmistavalle leirille, eikä hän joutunut jatkamaan Columbuksen farmin farmissa.

Jotta nuorisolle tulisi kilpailua, pitäisi viimeisille leiriviikoille kysyä ehdottomasti Rihards Bukartsia ja Dzierkalsia. Jevpalovs ja Razgals eivät saa saada ilmaista kisapaikkaa vain siksi ettei kilpailua ole. Ri.Bukarts oli mukavan suoraviivainen ja fyysinen viime vuoden näkemissäni peleissä. Dzierkals toisi taas puhdasta taitoa, jota ei taida tänä vuonna olla liikaa. Ylivoimallakin pitäisi edes joku maali saada aikaan..

Elvis Merzlikinsin ja Ronalds Keninsin taistelu Sveitsin mestaruudesta alkaa tänään ensimmäisen matsin merkeissä. Tuosta matsista taitaa löytyä jopa streamejä. Tämä ei ole yleistä, koska Sveitsi on Euroopan viimeinen suuri sarja jonka matseja on vaikea seurata netin välityksellä.

Aika vaisu oli Latvian esitys Suomea vastaan, 3-0 häviö. Ei lupaa MM-kisoja varten hyvää. Ikävä kyllä Latvian iloinen ja ennakkoluuloton hyökkäyspeli ja vauhdikas tempo taitavat olla muisto vain verrattuna entisiin aikoihin, kun joukkue teki minuun hyvän vaikutuksen Turussa Turkuhallissa pelaamissaan MM-otteluissa.
Jos olet lukenut esim. tätä ketjua, niin ”vaisu esitys” ei varmaan tullut yllätyksenä. Työmiehistä on vaikea tehdä tulosyksikköjä, varsinkin kun vastassa on Suomen tasoinen aivan hyvä ryhmä. Latvian pitkävetokerroin 6-7 ei ollut sattumaa, koska maan Olympiamiehistöstä oli kaukalossa vain puolustajat Guntis Galvins ja Ralfs Freibergs sekä nelosen hyökkääjä Gints Meija. Myös kaikki veskarit puuttuvat vielä. Toisaalta leiri on vasta alussa, joten ei ole mitenkään tavatonta että suuremmat nimet saapuvat vasta lähempänä kisoja.

Eli ei Latvia pystynyt ennenkään iloiseen hyökkäyspelaamiseen syvyyskartan ketjuilla 5-9. Vaikka materiaali on pikkumaaksi aika leveä, on tuolla silti vain alakentän duunareita ja nuoria taitopelaajia joiden aika ei ole vielä. Se on totta että Latvia pelasi ennen Neuvostoliiton tyyppistä äärimmäisen kaunista ja pehmeää lätkää. Siihen nähden materiaali on kyllä muuttunut. Vaikka kärkiketjuissa on edelleen paljon taitoa, on Latvia myös aika fyysinen ja suoraviivainen kun Daugavinsit, Darzinsit, Karsumsit ja kumppanit ovat kookkaita laitureita. Hiljattain lopettanut Aleksandrs Nizivijs oli oikeastaan viimeinen vanhan liiton pelaaja. Hänen pelinsä oli äärettömän kaunista katsottavaa, mutta välillä sorruttiin pehmeyteen ja näpertelyyn..

Siinä olet oikeassa että kisoista tulee Latvialle vaikeat jos vahvistuksia ei saada edes kahta kentällistä. Tilannetta ei myöskään helpota se, että tuo Latvian lohko on aika vaikea. Kisojen neljästä heikoimmasta maasta kolme on mennyt toiseen lohkoon ja tässä isäntien lohkossa on vain Pohjois-Amerikkalaisten avulla kohtuulliseksi ryhmäksi kohonnut Etelä-Korea. En tiedä vaikuttiko Tanskan halut pelata tietyssä kaupungissa asiaan, mutta lohkossa on kuitenkin Korean lisäksi pelkkiä hyviä pikkumaita ja pari jättiläistä kuten Suomi..
 

PJPT

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, SaPKo & Latvija
11.4. Latvia-Suomi 0-3

26:05 Niemi (Anttila) 0:1
31:00 Suomi (Sandels, Ikonen) 0:2
49:20 Sandels (Suomi) 0:3

Rangaistukset:
LAT 2x2min
FIN 5x2min

Maalivahdit:
Uldis Calpa 29/32
Eero Kilpeläinen 17/17

12.4. Latvia-Suomi 0-5

06:48 Myttynen (Suomela) 0:1
17:34 Suomela 0:2
19:11 Manninen (Palola) 0:3
34:16 Manninen (Vaakanainen) 0:4
37:57 Palola (Riikola) YV 0:5

Rangaistukset:
LAT 4x2min
FIN 6x2min

Maalivahdit:
Maris Jucers 21/26
Eero Kilpeläinen 21/21

MM-kisoihin valmistavat ottelut jatkuivat kahdella kotitappiolla Suomelle. Otteluita on helppo kuvata sekaviksi nuhjauksiksi. Molemmilla oli vielä heikot niput jalkeilla, ja paljon pitääkin tulla parannuksia jos maat aikovat saavuttaa tavoitteensa (Suomi mitaleille ja Latvia puolivälieriin). Vieraat olivat parempia ja ansaitsivat kyllä voittonsa, mutta numerot mairittelevat Leijonia. Kumpikaan joukkue ei saanut aikaan suurta määrää kunnon maalipaikkoja, joten 8 maalin ero on räikeä kahteen peliin. Latvia lahjoittikin vieraille 4 tai 5 maalia helpoilla amatöörivirheillä, joka selittää noin kovat tehot nahkeissakin otteluissa.

Lopputuloksilla ei sinällään ole merkitystä, mutta otteluissa tuli hyvin ilmi kuinka maalipaikkojen luominen on vaikeaa jos kärkikentät miehitetään alakenttien puurtajilla. Hyvä hyökkääminen alkaa toisaalta hyvästä puolustuksesta, ja kun siellä oli ongelmia niin pakkipari - kuin viisikkotasolla, niin sekin vaikuttaa Paljon kokonaisuuteen. Usein oli helppo nähdä, että kentällä on pelaajia joiden vahvuus on kiekon kanssa eikä puolustaminen oikein sujunut tällä tasolla. Oman alueen täyttö oli välillä todella oudon näköistä. Nuoret taitopelaajat maksavat toki oppirahoja, mutta joskus tuli mieleen Montrealin Valko-Venäjän sukujuuret omaava Alexander Galchenyuk jr, jonka pelaaminen on samanlaista. Kiekon kanssa homma toimii, mutta omissa joukkue on käytännössä alivoimalla kun puolustaminen on niin olematonta. Tietyille miehille tämä oli vielä liian kova paikka.


Ensimmäinen matsi eteni rauhallisesti Suomen lievässä hallinnassa. Avausmaali syntyi Pavlovsin kentän pitkän pyörityksen jälkeen, kun Gunars Skvorcovs alkoi hänelle epätyypilliseen tapaan kikkailla kiekon kanssa väsyneenä. Kiekonmenetyksestä syntyi ylivoimahyökkäys josta maali kun Calpa vielä haparoi maalillaan. Toisessa maalissa kaikki Latvian hyökkääjät ajoivat itsensä ulos todella oudosti josta syntyi nopea ylivoima maalin eteen. Näitä näkee joskus SM-liigassa, mutta yleensä vain alemmissa sarjoissa ja junnuissa. Tuon jälkeen matsi olikin ratkennut. Isäntien hyökkäyspelaaminen oli vaisua yksittäisten pelaajien väläytyksiä lukuun ottamatta. Calpa oli yllättävän hyvä maalilla. Hänet voisi päästä pelaamaan jopa tälläkin viikolla!

Miks Indrasis hyppäsi kaukaloon toisessa ottelussa. Jo pelkkä Miks toi selvää vaaraa kentälle. Indrasis pystyikin luomaan monta aihiota ja joitain kunnollisia paikkoja Kilpeläisen maalille. Vaikka ottelu oli ensimmäistäkin matsia tasapaksumpi, niin se ratkesi ikävästi jo avauserässä kun vieraat käyttivät ”paikkansa” täydellisesti. Ensin Myttynen vei Leijonat johtoon kauniilla laukauksella. Tämän jälkeen Maris Jucers enemmän ja vähemmän imuroi kaksi maalia. Varsinkin 2-0 oli puhdas helppo. Toisessa erässä Latvia sai enemmän pyörityksiä aikaan. Yhden tällaisen päätteeksi koko viisikko meni tyhmästi vaihtoon ja Suomi rankaisi alokasmaisesta virheestä. Kolmannessa erässä Latvia nosti karvausta ja sai eniten aikaan näissä otteluissa. Karvausta pitää käyttää myös itse kisoissa kun materiaalikin antaa siihen paremmat mahdollisuudet. Korkea karvaus tehosi hyvin jo viime keväänä. Suomen pakisto toki paranee ennen kisoja, mutta monella muulla maalla on SM-liiga tasoa tai sitä huonompi puolustus, joten sinne saa vahinkoa aikaan ajamalla päälle kunnolla.

Jos katsotaan positiivisia asioita, niin Meija, Pavlovs ja Abols näyttivät hyviä ominaisuuksiaan. Kun he saivat jalat liikkeelle, niin he ohittivat vastustajia heittämällä. Nyt vastuu oli tietysti liian suuri, mutta alaketjuihin päästessään tuosta syntyy hyviä aihioita. Myös Guntis Galvins näytti miksi hän on kisakonkari. Rooli oli turhan suuri, mutta puolustushommat hoituivat tyylikkäästi. Lähti myös tukemaan hyökkäyksiä vaikkei se hänen leipälajinsa olekaan. Nuoret näyttivät himokkailta ja jalka liikkui Kovaa. Krastenbergs ja Tralmaks olivat yllättävän näppäriä ensi näkemältä. Maali ei olisi ollut vääryys muutamasta hyvästä paikasta. Antaisin heille vielä hyvää kokemusta Slovakiassa niin, että keskellä pelaa joku kokeneempi/parempi pelaaja.

Negatiivisella puolella oli taas Nikita Jevpalovs, joka ei oikein päässyt peliin sisään. Hän ei ole myöskään mikään puolustava pelaaja, joten laiturinpaikka voisi sopia paremmin varsinkin itseään parempia joukkueita vastaan. Junnuilla oli vaikeaa omissa, mutta he eivät ole koskaan pelanneet aikuisia vastaan joten tästä on turha itkeä. Myös kolmoskenttä oli aika sekava seurakunta. Martins Cipulis joutuikin pelaamaan heikossa seurassa, ja kun hän on vanha, ei hän pysty enää esille entiseen malliin. Antaisinkin hänelle vielä matsin vaikka Sveitsiä vastaan paremmassa seurassa, jotta hän saisi kunnon jäähyväiset. Puolustuksessa oli myös kavereita jotka eivät ole SM-liigan tasolla, mutta he eivät tule näkemään viimeistä leiriviikkoa, tai sitten kieltäytymisaalto on pyyhkinyt järisyttävällä kädellä..

Suomi joutui rikkomaan yllättävän paljon Latvian heikko kiekollinen peli huomioiden. Mailankäyttöä olisikin nähty Paljon, jos isännillä olisi ollut edes vähän kärkipelaajia askissa. Myös vieraille tuli hätä nopeasti jos käsiä ja jalkoja löytyi normaalia enemmän. Ylivoima oli heikkoa, mutta sitä voi arvostella vasta sitten kun paremmat pelaajat hyppäävät kentälle. Jo pelkkä Miks Indrasis sai järkeä pakkopeliin. Kun heitä on siellä 1-2 ketjua, niin sitten pitää vaatia tulosta. Puolustus huolettaa hieman. Latvialla ei ole ollut yv-pakkeja Ozolinshin ja Redlihsin jälkeen vaikka Bartulis/Kulda/Galvins ampuvatkin kovaa. 4 hyökkääjällä varmaan mennään..
 

PJPT

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, SaPKo & Latvija
Katselin tänään ottelujen lehdistötilaisuudet ja Bob Hartley puhui todella suoraan asioiden oikeilla nimillä. Hän tiesi että Norjaan lähti todella heppoinen jengi ja Suomeakin vastaan oli monta pelaajaa jotka eivät ole koskaan pelanneet noin kovalla tasolla. Hartleyllä on kuitenkin pitkä sopimus, ja tässä on tarkoitus kehittää Latvian jääkiekkoa yleisesti eikä vain valmistautua yksiin kisoihin. Nuorille kärkilupauksille annetaan kokemuksia, jotta he lähtisivät kesälaitumille kovalla innolla, kun he tietävät kuinka paljon pitää käydä punttisalilla yms jos aikoo pärjätä ammattilaisten kanssa. Valmentaja ei myöskään odottanut että ”KHL:n neloskenttää tehoilla 2+5” vetävät kaverit tekisivät 3 pinnaa illassa vain jos he saavat ison vastuun. Maan kärkipelaajille haluttiin antaa aikaa perheidensä kanssa kun leiri on kuitenkin vasta alussa. Hartley sanoi myös, ettei hän vilkaissut tippakaan Norjan tai Suomen joukkueita. Itse kisoissa on sitten tarkoitus Amerikkalaiseen tyyliin peluuttaa tiettyjä ketjuja tiettyjä vastaan, mutta vielä nyt on aivan turha keskittyä vastustajiin. Tämä siis selityksenä miksi junnut joutuivat vaikeisiin paikkoihin joista syntyi tilanteita ja maaleja.

Kun MM-kisat lähestyvät hiljalleen, niin Latviakin vahvistuu alkavalla viikolla tuntuvasti. Hartley paljasti että joukkueen ringissä on jo jonkin aikaa luistelleet mukana Martins Karsums (Dynamo Moskova), Mikelis Redlihs (Dinamo Riga) ja Roberts Bukarts (Zlin). Heidän ohellaan Bob odottaa että Mountfieldin kaksikko Andris Dzerins, Oskars Cibulskis sekä veskari Kristers Gudlevskis (NYI, AHL) saapuvat leirille loppuviikosta. Martins Karsums halusi pelata jo Suomea vastaan, mutta miehellä on niin pitkä tauko edellisestä pelistä että Hartley laittoi hänet treenaamaan. Riskejä ei kannata ottaa loukkaantumisten suhteen, varsinkin kun kärjessä on kieltäytymisiä jo valmiiksi.

Seuraavaksi siis vierailu Slovakiaan ensi viikolla. Sinne ei lähde tietenkään koko leiri, koska ryhmä on edelleen suuri. Ainoat leikkaukset olivat tällä kertaa sentterien alijäämää paikkaamassa olleet Arturs Ozolins (VHL) ja Denis Smirnovs (Geneve-Servette U20). Kun Suomea vastaan sairauden takia pois jäänyt Maris Bicevskis (Dinamo Riga) tulee vielä takaisin, pelaajia on paljon. Mountfieldin kaksikkoa ei kuulemma rasiteta vielä. En tiedä miten muut arvotaan, mutta ainakin junnut ansaitsisivat vielä pari kokemusta vyölleen, koska heidät leikataan kyllä seuraavan viikon silppurissa. Veskaritilanne on mielenkiintoinen, koska laatuvahdit eivät ehdi vielä mukaan. Calpa ansaitsee ottelun, mutta pelaako Jucers toisen vai roudataanko Euroopasta joku muu kokelas. Jokerikortti voisi olla Janis Vorijs joka päästi U18 MM-kisojen divarissa kaikissa ottelussa 0 tai 1 maalia Latvian noustessa takaisin A-sarjaan. Hartley väläytteli jopa NCAA-vahteja, mutta heidät olisi kyllä pitänyt kutsua paikalle ajoissa. Nuorista ei ole hyötyä enää leirin lopussa, ellei sitten haluta antaa kokemusmatkaa Tanskaan kolmosena.

Kiitokset @ozo Bartulis-linkistä! Siitä selvisi että vakuutusasiat hiertävät pahasti monella miehellä. Esim. Lauris Darzins’han loukkaantui viime keväänä turhassa harkkapelissä ja menetti täten syksyn. Kovat KHL-pelaajat tienaavat sen verran paljon, ettei tuo ole ihan mieto juttu, jos menetät uran parhaita vuosia. Jääkiekkoliitto on nyt saanut kinuttua ministeriöiltä 75.000 € potin vakuutuksiin. Tuo kuulostaa hyvin pieneltä summalta, joten en tiedä onko sillä mitään merkitystä. Tämä on surullista koska nyt kun Latvialla on Znaroksin jälkeen kerrankin hyvä valmentaja, niin olisi makeaa nähdä laadukas nippu kaukalossa!

Uusien lisäyksien myötä joukkue alkaa näyttää uskottavalta MM-ryhmältä! Suomea vastaan pelanneista voi rakentaa alemmat ketjut, joten jos vielä 2 hyökkääjää kauttaan jatkavista ja konkareista näyttää vihreää valoa niin hyökkäys on jo aika hyvä. Puolustus huolettaa enemmän. Sinnekin tarvittaisiin pari konkaria tai edes lisäystä, ettei tämän hetken parhaiden kuormitus nouse liian suureksi pitkässä turnauksessa.


Tämän hetken MM-ryhmähahmotelma:

Karsums-X-Indrasis
Redlihs-Dzerins-Ro.Bukarts
Meija-Abols-X
Skvorcovs-Pavlovs-Bicevskis
Jevpalovs,Razgals

Cibulskis-X
Galvins-Freibergs
Balinskis-Bindulis/X
Zile​
 

PJPT

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, SaPKo & Latvija
Valmentaja Bob Hartley on valinnut leiriryhmästä 25 pelaajan joukon Slovakiaan tämän viikon harjoitusotteluihin:

Maalivahdit:
Māris Jučers (Lyon, FRA)
Uldis Čalpa (Kurbads)
Kristers Gudļevskis (Bridgeport Sound Tigers, AHL)

Puolustajat:

Guntis Galviņš (Dinamo Riga)
Kristaps Zīle (Dinamo Riga)
Uvis Balinskis (Dinamo Riga)
Kristofers Bindulis (Hershey Bears, AHL)
Edgars Siksna (Saryarka Karaganda, VHL)
Ēriks Ševčenko (Tsen Tsou, VHL)
Artūrs Salija (Nove Zamky, SVK)
Kristiāns Rubīns (Medicine Hat Tigers, WHL)

Hyökkääjät:

Roberts Bukarts (HC Zlin, CZE)
Miķelis Rēdlihs (Dinamo Riga)
Miks Indrašis (Dinamo Riga)
Mārtiņš Karsums (Dynamo Moskova, KHL)
Rodrigo Ābols (HC Örebrö, SHL)
Mārtiņš Cipulis (Kurbads)
Vitālijs Pavlovs (Dinamo Riga)
Ņikita Jevpalovs (Dinamo Riga)
Gints Meija (Dinamo Riga)
Gunārs Skvorcovs (Dinamo Riga)
Oskars Batņa (Dinamo Riga)
Frenks Razgals (Dinamo Riga)
Māris Bičevskis (Dinamo Riga)
Renārs Krastenbergs (Oshawa Generals, OHL)

Viime viikolla paljastettujen vahvistuksien ohella leiriryhmään liittyvät tällä viikolla AHL:ssä runkosarjaan kautensa päättäneet Kristers Gudlevskis ja Kristofers Bindulis. Myös Lada Togliattin kokenut puolustaja Kristaps Sotnieks on tullut mukaan leirivahvuuteen! ECHL:ssä kautensa aloittanut Bindulis pelasi keväällä pitkän pätkän AHL:n puolella Hersheyn joukkueessa. Washington Capitals näki että MM-kisat ovat miehelle parempi paikka kuin käynnissä olevat ECHL:n pudotuspelit, joten häntä ei lähetetty South Carolinaan runkosarjan päätteeksi.

Näiden vahvistusten myötä Latvian puolustuskin alkaa hiljalleen muotoutua. Sotnieks täyttää edellisessä viestissä hahmottelemani kokoonpanon top3-puolustajan puutteen. Bindulis tuo taas toivottua syvyyttä ja kilpailua 3-4 pareihin. Kisapaikkaa ei enää saa ihan vain kävelemällä joukkueeseen. Heikoimpien pelaajien pitääkin antaa näyttöjä viimeisissä matseissa ottaakseen auki olevat paikat joukkueessa. Jos leirin ulkopuolelta tulee vielä puolustaja, niin se on sitten vaan plussaa!

Sotnieksilla on pitkä tauko peleistä, joten hän keskittyy tämän viikon kovaan harjoitteluun. AHL-miehet lentävät sen sijaan Amerikasta suoraan Slovakiaan ja ovat Hartleyn käytössä jo näissä otteluissa. Myös Ladan päävalmentaja Artis Abols tulee auttamaan joukkuetta, joten penkin takana on nyt legendaaristen pelaajien ohella myös ”oikea” valmentaja, joka pystyy kommunikoimaan pelaajille latviaksi.

Latviaan jäävään harjoitteluryhmään kuuluvat kokeneet Andris Džeriņš, Oskars Cibuļskis, Kristaps Sotnieks ja Ralfs Freibergs sekä nuoriso-osasto Roberts Kaļķis, Renārs Kārkls, Egils Kalns ja Ernests Tomass. Jo viime viikolla pudotettujen junnujen ohella tämän viikon jäätreenien jälkeen on tiputettu leiriltä nuori hyökkääjä Eduards Tralmaks (Maine Univ. NCAA). Samalla uutisoitiin että hänellä olisi tunnusteluja NHL:n suuntaan hyvän yliopistokauden jälkeen. Saamme nähdä aloittaako Tralmaks ammattiuransa Amerikan farmisarjoissa, joka olisi kyllä parempi vaihtoehto kuin nuorille liian laadukas KHL.

Slovakiaan valittu joukkue on koottu selvästi enemmän kisoja silmällä pitäen kuin edelliset. Täysin vailla mahdollisuuksia olevia pelaajia ei ole enää mukana. Kaikki kovaa kisapaikoista taistelevat pelaajat on otettu mukaan, joten he saavat reilun tilaisuuden näyttää taitojaan. Varsinkin puolustuksessa on hyvät mahdollisuudet nousta esiin kun kolmea varmaa kisapakkia lepuutetaan. Parhaista junnuista on vielä mukana puolustaja Kristians Rubins ja hyökkääjä Renars Krastenbergs. He saavat arvokasta kokemusta tulevaisuutta ajatellen. Latvian tämän hetken huiput ovat jo aika vanhoja seuraavissa Olympialaisissa, joten niihin aikoihin aletaan tarvita tätä uutta sukupolvea!

Hyökkäyksen mielenkiinto kohdistuu tietenkin Dinamo Rigan pienen roolin pelaajiin, jotka antavat näyttöjä kohti kisoja. Joukkueessa on tällä kertaa mukana myös taitoa, joten kahdelta yläketjulta voi odottaa hyvää peliä. Toivottavasti Karsums ja Redlihs saavat itsensä iskuun ennen kisoja, koska he eivät ole enää aivan niin maagisia pelaajia kuin nuorempina; vammoja on ollut enemmän ja vähemmän. Martins Cipulisin funktio on minulle kysymysmerkki. Ehkä Hartley haluaa kokeilla todellista konkaria jonkinlaisena mentorina nyt kun parhaat papat ovat kieltäytyneet. Janis Sprukts valittiin ainakin viime kevään kisoihin hieman yllättäen ja hän pelasikin hyvän turnauksen vaikka jalka jo painoikin. Jos Cipulis pysyy mukana kun kenttäkaverit paranevat seuraavissa matseissa, niin hän voisi mahtua mukaan, ainakin jos uusia vahvistuksia ei ole näköpiirissä yhtä enempää..

Veskariosastolla Kristers Gudlevskis tuodaan mukaan heti. Osasyy on varmasti se ettei joukkueessa ole muita ammattivahteja, mutta Gudlevskis ei ole myöskään pelannut Euroopassa 4 vuoteen kuin pari Olympiakarsintaa. Suuren kaukalon laukaisulinjoja kannattaakin opetella uudelleen 2-3 harkkapelin verran. Uldis Calpa on saanut kiekkoja kiinni eikä kehonkielikään ole ollut pelokas. Hän ansaitsisi toisen ottelun Slovakiassa.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Theodors Bluegersin edustama Pittsburghin farmi meni playoffeihin idän nelosena. He saivat siis kotiedun ja kohtaavat Carolinan farmin Charlotten. Jatkoon mennään 3 voitolla, joten sarja ei jatku loputtomiin. Bluegers on tärkein kauttaan jatkava kenttäpelaaja, koska ilman häntä Hartley joutuu pohtimaan laiturien laittamista keskelle..

Rudolfs Balcersin San Jose Barracuda teki uroteon venymällä pudotuspeleihin 7 ottelun voittoputken turvin. Kun viivan päällä ollut San Diego keräsi viimeiseen 10 peliin jotain 5 pistettä, niin nämä joukkueet päätyivät tasapisteisiin ja Barracuda jatkoon voittojen määrän perusteella. Amerikan pistesysteemillä on todella vaikea saavuttaa ja luoda piste-eroja, joten en edes ajatellut tällaista vaihtoehtoa kun eroa oli reilut 10 pistettä ja matseja se 6-7. San Jose kohtaa pudotuspeleissä lännen voittajan Arizonan farmin Tusconin. Balcers olisi tippuessaan hyvä lisä kädettömiin alaketjuihin, mutta muitakin vaihtoehtoja on onneksi vielä jäljellä.

Elvis Merzlikins jahtaa jo kolmatta kautta putkeen tosissaan Sveitsin mestaruutta, mutta Luganon taso ei taida vieläkään riittää hyvästä maalivahtipelistä huolimatta. Zurich on ollut tähän asti niskan päällä ja ainut Luganon voitto tuli kun Merzlikins torjui 30 kopin nollat. Neljäs ottelu pelattiin tänään ja näin siitä 3. sekä jatkoerän. Elvis pakotti isännät jatkoille pelastamalla muutaman paikan Hasekmaisilla venytyksillä. Zurich sai myös jatkoajalla rankkarin mutta ei siinä onnistunut. Lopulta he karkasivat kuitenkin sarjassa 3-1 johtoon kun Luganon Sanguinetti tarjoili jatkoajan lopulla suoraan vastustajan lapaan parhaalle sektorille.. Todennäköisen mestarin paidassa pelaava Ronalds Kenins on seilannut koko kauden 2-4 ketjuissa. Pudotuspeleissä hän on päässyt pelaamaan taas kakkosessa ja iskikin esim. toisessa finaalissa kolme pinnaa. Myös Kenins toisi mukavasti syvyyttä kolmosketjuun.

Rihards Bukartsin Berliini on häviöllä DEL-finaaleja voiton 2-1, joten hänen mahdollinen mestaruuskrapula selviää vasta myöhemmin. Toronton organisaation Martins Dzierkalsista ja Columbuksen farmissa torjuneesta Matiss Kivlenieksistä en ole kuullut mitään. Kivlenieks olisi mukava nähdä näissä harkkamatseissa ja vaikka kolmosena kisoissa. Toisaalta jos hän kokee ensimmäisen ammattikauden olleen raskas, niin kolmosveskan rooli ei välttämättä napostele..
 

PJPT

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, SaPKo & Latvija
20.4. Slovakia-Latvia 4-1
14:13 Bakos (Miklik, Hovorka) 1:0
18:43 Miklik (Kudrna, Čajkovsky) YV2 2:0
23:23 Valach (Bondra, Svitana) 3:0
29:24 Ābols (Indrašis) 3:1
35:36 Bondra (Valach, Rybar) 4:1

Rangaistukset:
SVK 6x2min
LAT 4x2min

Maalivahdit:
Patrik Rybar 15/16
Māris Jučers 3/5 (vaihto 18:43/2-0)
Uldis Čalpa 14/16

21.4. Slovakia-Latvia 4-1

8:25 Fehervary (Graņak, Paulovic) 1:0
24:24 Ro.Bukarts YV 1:1
39:18 Hovorka (Bakos, Čajkovsky) 2:1
59:26 Kudrna (Hovorka) TM 3:1
59:58 Nagy (Čajkovsky, Cingel) 4:1

Rangaistukset:
SVK 4x2min
LAT 3x2min

Maalivahdit:
Denis Godla 21/22
Kristers Gudļevskis 24/27

Latvian kokoonpano ensimmäisessä matsissa:

Miķelis Rēdlihs-Ņikita Jevpalovs-Roberts Bukarts
Mārtiņš Karsums-Rodrigo Ābols-Miks Indrašis
Gints Meija-Vitālijs Pavlovs-Mārtiņš Cipulis
Frenks Razgals-Oskars Batņa-Gunārs Skvorcovs
Māris Bičevskis

Guntis Galviņš-Ēriks Ševčenko
Kristaps Zīle-Edgars Siksna
Artūrs Salija-Uvis Balinskis
Kristofers Bindulis

Harjoitusottelut jatkuivat kahdella tappiolla Slovakiassa. Katsoin molemmista matseista pätkiä, ja teemat olivat samanlaisia kuin Suomeakin vastaan. Pelit olivat sinällään tasaisia, mutta heikko puolustus- ja maalivahtipeli vesitti tuloksien saamisen. Varsinkin ensimmäinen ottelu kaatui näihin. Slovakia iski ensimmäisellä 10 vedollaan 3 maalia ja peli oli käytännössä ohi! Molemmat veskarit imuroivat yhdet kiekot ja yhden isännät tekivät kahden miehen ylivoimalla. Slovakialla oli jalkeilla aika nuori joukkue, ja he eivät pärjänneet fyysisessä pelissä. Kun isännät kaatuilivat monissa tilanteissa, näistä vihellettiin ajoittain myös kakkosia. Kahden miehen yv tulikin todella heppoisesti. Toisaalta Slovakian virveleitä ei otettu pois, koska Latvian vahvat hyökkääjät yrittivät ajaa maalille kaatuilun sijaan. En katsonut enää ottelun loppua, mutta tasoittelua on näemmä ollut ilmassa kun jäähyt menivät lopulta isännille. Vieraiden ylivoima ei ole kuitenkaan toiminut.

Toinen ottelu oli tähän asti paras Latviaa, ja siitä olisi pitänyt ottaa myös jonkinlainen tulos. Vieraat hallitsivat pelin virtauksia pitkiä pätkiä ja pakottivat Slovakian mm aikalisään. Toisaalta Kristers Gudlevskis tarjosi lopultakin vakaata maalivahtipeliä. Kun jokainen tilanne ei uponnut omiin, niin pelin rakentaminen oli mahdollista vähän heikommallakin pakistolla. Latvian vietyä toista erää vahvasti, iski Slovakia aivan erän lopulla vastaiskusta ja se jäi lopulta voittomaaliksi. Vieraiden ratkaisevat suoritukset olivat vielä hieman heikkoja. Vedot paukkuivat plekseihin hyvistäkin paikoista, eikä Godla joutunut venymään tarpeeksi.

Jos katsotaan hyvää, niin Gudlevskisin ohella ns kakkoskenttä pelasi hyvin. Karsums-Abols-Indrasis pystyi luomaan paikkoja pakkopelin ohella myös tasakentällisin. En katsonut matseja hirveän intensiivisesti, joten alaketjuista on paha sanoa mitään. Gints Meija haastoi ainakin tapansa mukaan jalalla, joten hän on selvä valinta joukkueeseen vaikka vahvistuksia tulisikin vielä monikossa.

Selvänä heikkoutena oli taas puolustus. Omassa päässä oli ajoittain turhan vaikeaa, ja myös avauspelaaminen oli hakusessa, jolloin laadukkaista hyökkääjistä ei ollut hirveästi hyötyä. Latviassa levänneet kärkipakit auttavat omassa päässä, mutta vasta kisat näyttävät riittääkö puolustuksen kiekollisuus. Nikita Jevpalovsia peluutettiin edelleen ykkössentterinä, eikä homma oikein toiminut vieläkään! Hänen paikkansa olisi mielestäni alaketjujen laiturina tai jopa ylimääräisenä hyökkääjänä jos vahvistuksia saapuu tarpeeksi. Andris Dzerins hypännee kaukaloon seuraavissa matseissa, ja hän ottanee tuon toisen kärkisentterin paikan. Rodrigo Abols on ollut ihan kohtuullinen tähän asti, joten hän saa puolestani pitää paikkansa ainakin siihen asti kun AHL-tilanne selviää..


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Seuraavaksi vastaan asettuu Sveitsi kahdessa kotiottelussa. Huominen matsi on siitä erikoistapaus että Latvian kiekkolegendan Arturs Irben paita jäädytetään! Viime keväinen Edgars Masalskisin eläköitymistilaisuus oli ainakin kaunis, joten tuotakin voisi vilkuilla huomenissa. Uusia vahvistuksia ei juurikaan ehdi näihin matseihin kun kaikilla on vielä kausi kesken. Ainut uusi pelaaja leirillä on huomenna kaupunkiin saapuva Columbuksen farmissa pelannut veskari Matiss Kivlenieks. Latvia saa täten jalkeille jo kaksi ammattimaalivahtia. Jos Elvis Merzlikins lähtee vielä mukaan ykköseksi, niin Latvialla on kisoissa erittäin hyvä veskariosasto varsinkin pikkumaaksi, ellei yleiselläkin tasolla!

Ainoina pudotuksina joukkueesta lähtivät nuori OHL-hyökkääjä Renars Krastenbergs ja pahasti molemmissa matseissaan imuroinut maalivahti Maris Jucers + pari viikkoa vain harjoitusvahvuudessa olleet juniorit Roberts Kaļķis, Renārs Kārkls ja Ernests Tomass . Latviassa harjoitelleet konkarit Andris Dzerins, Ralfs Freibergs, Oskars Cibulskis ja Kristaps Sotnieks pelaavat Sveitsiä vastaan ja tuovat lisää uskottavuutta jengiin.

AHL-pakki Kristofers Bindulis taas hajotti olkapäänsä ja joutuu leikkaukseen! Hän ehti pelaamaan vain yhden pelin maajoukkueessa tänä keväänä. Puolustus näyttää taas aika kapealta ja nuorelta! Yli 30-vuotiaita pakkeja on vain Guntis Galvins ja Sotnieks. Ainakin minä kyselisin konkarien perään, jos edes jotakuta kiinnostaisi. Edes 1 lisäys toisi paljon leveyttä ja keventäisi kärkimiesten taakkaa. Myös Mikelis Redlihs on ottanut osumaa harjoituksissa, eikä hän pelaa todennäköisesti Sveitsiä vastaan. Hyökkäyksestä voisi tulla tänä keväänä potentiaalinen, mutta loukkaantumisia ei se kyllä kestä! Martins Karsumsin polvet ovat olleet viime vuosina heikossa hapessa. Nyt hän vakuuttelee kaiken olevan ok, mutta katsellaan nyt miten homma kulkee. MM-kisat taitavat olla hänelle jonkinlainen työnhakutilaisuus, koska Moskovan Dynamo ei enää jatka sopimusta, vaan korvaa hänet nuoremmalla Latvian kärkihyökkääjällä kun Miks Indrasis siirtyy Moskovaan.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AHL:n pudotuspeleissä Theodors Bluegersin edustama Pittsburghin farmi on yhden tappion päässä kesälomasta. Sarjan erikoinen playoffsysteemi yrittää minimoida matkustuksen bussilla, joten kaksi ensimmäistä matsia pelattiin heikomman Charlotten kotona. He voittivat molemmat ja seuraavat kolme pelataan Wilkes-Barressä. Bluegersin jengillä on siis edelleen kotietu, mutta heidän on voitettava kolme ottelua putkeen!

Rudolfs Balcersin San Jose Barracuda voitti toisen kotiottelunsa Tucsonia vastaan, joten voitot ovat 1-1. Pelit jatkuvat ensi yönä ja sielläkin pelataan kolme matsia putkeen konferenssiykkösen Tucsonin kotona. Balcers naputti toiseen matsiin tehot 2+2 ja varmisti, etteivät he joudu vierasputkeen veitsi kurkulla. Latvian liiton mukaan Balcers olisi liittymässä joukkueeseen Barracudan tippuessa. Hän oli kuulemma jo ”toinen jalka kisakoneessa”, mutta joukkueen suorittama ihme vei kuin veikin ryhmän pudotuspeleihin!

Sveitsin finaaleissa Zurich johtaa voitoin 3-2 ja game6 pelataan tänä iltana. Elvis Merzlikins pystyi torjumaan jo toisen nollapelinsä finaalisarjassa, varmistaen ettei vastustaja pääse vielä juhlimaan mestaruutta. Luganon pitäisi kuitenkin pystyä voittamaan muunkinlaisia pelejä jos he mielivät saada kultaa kaulaansa! Merzlikins on alkanut pääsemään hiljalleen vastustajien päiden sisään. Häneltä onkin nähnyt muutamia ”Elvistelyjä” parhaiden torjuntojen jälkeen. Hän mm tuuletti villisti torjuttua rankkaria game5 jatkoajalla ja myös "Patrick Roy’maiset vapaudenpatsaat” on nähty hanskatorjunnan päätteeksi! Pelaamalla hyvän ottelun Ronalds Kenins voi juhlia mestaruutta jo tänä iltana Zurichin paidassa.

Rihards Bukartsin Eisbären Berlin pakotti hallitsevan mestarin Munchenin game7, joten sieltäkään ei tule vahvistusta ainakaan vielä. Alakentät ovat olleet Latvialla sen verran vaisut, että nuorempaa Bukartsia voisi harkita ryhmään vaikka sitten ilman harkkapelejä. Jos näistä nimistä tulee lopulliseen ryhmään 3 hyökkääjää + Merzlikins, niin tilanne näyttää vähintään siedettävältä! Mikelis Redlihsin loukkaantuminen varjostaa tietysti tilannetta, eikä Binduliskaan aiheuta riemunkiljahduksia, vaikka hän ei mikään kärkimies vielä olekaan..
 

ozo

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, Latvia, Dinamo Riga
Kiitos @PJPT kattavista raporteista, itse en juuri ehdi seuraamaan Latvian valmistautumista MM-kisoihin.

Kahdeksan harjoitusottelutappiota alkaa jo vähän huolestuttamaan jopa Hartleyn alaisuudessa.

Hartley ilmoitti tänään, että kisoihin lähtevät Merzlikins ja Gudlevskis, joten maalivahtiosasto on nyt ainakin kunnossa.
 
Hockeymaniac

PJPT

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, SaPKo & Latvija
26.4. Latvia-Sveitsi 1-2 JA
5:51 Dzerins (Ro.Bukarts, M.Redlihs) 1:0
46:55 Mottet (Albrecht) 1:1
64:22 Riat (Loeffel) 1:2

Rangaistukset:
LAT 4x2min
SWI 4x2min

Maalivahdit:
Kristers Gudlevskis 15/15 (vaihto 41:23/1-0)
Uldis Calpa 8/10
Leonardo Genoni 16/17

27.4. Latvia-Sveitsi 0-3
8:42 Walser (Frick) 0:1
25:09 Fora (Riat, Vermin) 0:2
30:08 Loeffel (Riat, Vermin) 0:3

Rangaistukset:
LAT 5x2min
SWI 7x2min +10min

Maalivahdit:
Kristers Gudlevskis 17/20 (vaihto 40.00/0-3)
Matiss Kivlenieks 9/9
Reto Berra 28/28

Latvian kokoonpano ekassa matsissa:
M.Redlihs-Dzerins-Ro.Bukarts
Indrasis-Abols-Karsums
Kalns-Pavlovs-Cipulis
Razgals-Jevpalovs-Skvorcovs
Batna

Cibulskis-Galvins
Sotnieks-Freibergs
Siksna-Zile
Rubins

Kaksi ensimmäistä kenttää ovat suht suorat kisaketjut. Myös pakeista 4 kärkimiestä oli lyöty yhteen. Kisapaikoista taistelevia pelaajia kierrätettiin alaketjuissa kahdessa ottelussa. Myös Martins Karsums lepäsi toisen matsin. Mikelis Redlihs ei ollutkaan loukkaantunut pahasti, joten hän pystyi pelaamaan molemmat ottelut! Nikita Jevpalovs oli tiputettu jo nelosen keskelle. Vahvistusten myötä seuraava osoite voi hyvinkin olla jo katsomo..

Arturs Irben numero 1 jäädytettiin torstaina, joten sitä ei enää käytetä Latvian maajoukkueessa. Hallin katossa näkyivät jo edelliset jäädytykset 19 Helmuts Balderis sekä 7 Karlis Skrastins. Seuraava lienee 8 Sandis Ozolinsin sitten joskus.. Irbellä oli vaimon ohella mukana myös n 1 vuotias lapsi, joten hän on ruvennut tekemään lapsia vielä monta vuotta uran päättymisen jälkeen! https://lhf.glaive.pro/files/O8cDwVWJCj2ZwyFWCdk9.jpg

Valmistavat ottelut jatkuivat Sveitsiä vastaan vaihtelevissa merkeissä. Varsinkin ensimmäinen ottelu oli hyvää Latviaa, mutta heikko viimeistely tuhosi molempien ottelujen lopputuloksen. Latvia oli niskanpäällä suuren osan torstain matsia. Vieraat olivat tosin liikkeellä aika nuorella ja kevytrakenteisella joukkueella, joten he eivät pärjänneet khl-tason nopeudelle ja voimalle. Sveitsi antoikin paikkoja joutui rikkomaan paljon. Genonin hyvät torjunnat ja isäntien muutamat heikot viimeiset ratkaisut pitivät pelin kuitenkin tasaisena. Tämä ottelu olisi pitänyt ehdottomasti tappaa kahden erän aikana!

Kaksi kärkikenttää saivat tilanteita aikaan, mutta tällä kertaa myös alakentät jäivät mieleen vaikka Meija lepäsikin. Razgals karkasi läpiajoon puhtaalla jalkanopeudellaan ja Pavlovs ampui puolestaan sivuverkkoon täysin tyhjästä maalista. Kristers Gudlevskis oli jo purjehtimassa helppoon nollapeliin kun hän loukkaantui vaarattoman näköisessä tilanteessa. Hartley puhui jotain krampeista. Uldis Calpa joutui maalille, ja hän kyllä yritti mutta se ei riittänyt.

Gudlevskis palasi maalille toiseen otteluun, mutta en tiedä oliko hän vielä täysin kunnossa. Sveitsi paransi tähän otteluun, ja matsi oli tasaisempi eikä Latvia saanut enää suurta määrää tilanteita. Gudlevskis tuhosi osaltaan ottelun imuroimalla pahasti ensimmäisen maalin, ja myös kolmas oli erittäin otettavissa. Aloitin katsomaan Sveitsin game7 ottelun aikana, mutta Matiss Kivlenieks oli vaihdettu viimeiseen erään häkille. Hän oli saapunut kaupunkiin vasta torstaina, joten tämä ei ollut ihan suunnitelmien mukaista peluutusta. Reto Berra hoiteli Latvian tilanteet tyylikkäästi malillaan, ja hän olikin laadukas vahti torstaisen Genonin tavoin.

Vastustajat ovat tarjonneet Latvialle paljon ylivoimaa harjoituspeleissä, jotain on siis tehty myös oikein. Toisaalta ylivoima ei ole toiminut, edes tilanteita ei ole tullut tarpeeksi. Yksi suuri tekijä on puolustuksen kädettömyys. Sotnieksit ja Galvinsit pystyvät kyllä pelaamaan yksinkertaista peliä, mutta ei heiltä tule mitään peliä edistäviä oivalluksia. Nyt kun hyökkäys näyttää muotoutuvan aika syväksi, niin yv pitäisi ehdottomasti pelata neljällä hyökkääjällä! Taitohyökkääjiä löytyy 6 kpl ja maalin eteen hakattavaksi voi asettaa Abolsin, Keninsin tai Ri.Bukartsin. Yksinäiseksi pakiksi sitten vähiten huonot vaihtoehdot eli Cibulskis ja Zile. Sotnieks ja Galvins pääsevät samalla lepäämään, koska heitä tarvitaan kaikissa muissa tilanteissa paljon.

Maalivahtipuoli näyttää tosiaan hyvältä vaikka 2 vahvaa ehdokasta ei päässytkään leirille loukkaantumisten takia. Jos Kristers Gudlevskis saa itsensä kuntoon, on hän hieno kakkosvahti MM-tasolle. Tänä vuonna ei ole millään joukkueella maagisia veskoja mukana. Maailman top15 ei taida olla ketään kisoissa! Elvis Merzlikins lähtee jälleen ykköseksi. Hän on myös teettänyt uudet varusteet maajoukkuetta varten; hyvältä näyttää! https://pbs.twimg.com/media/Db44UAHXkAAXRoG.jpg

Bob Hartley on myös kertonut, että Matiss Kivlenieks hyväksyy tilanteensa joukkueessa. Hän on vasta uransa alussa, joten pääsy joukkueeseen on jo iso juttu. Peliaikaa ei tarvitse tulla vielä tässä turnauksessa. Samalla Hartley kiitteli Uldis Calpaa joka on taistellut leirillä vaikka hän onkin puoliammattilainen. Calpa työskentelee logistiikkafirmassa, mutta on saanut vapautuksia viime aikoina maaotteluiden takia. Kaunis tuhkimotarina, vaikkei se nyt lopulta päätykään kolmosveskan rooliin! Olisi tietysti hienoa jos yllättävän hyvin pelannut Calpa pääsisi tätä kautta kokeilemaan Ranska/Tanska/Kazakstan/Englanti-akselin heikoissa ammattiliigoissa. Hänen tekeminen voisi hyvinkin riittää noissa sarjoissa.

Kiitos @PJPT kattavista raporteista, itse en juuri ehdi seuraamaan Latvian valmistautumista MM-kisoihin. Kahdeksan harjoitusottelutappiota alkaa jo vähän huolestuttamaan jopa Hartleyn alaisuudessa.
Nyt on kerrankin aikaa kun Montrealin kausi oli täysin hirveä, ja SM-liiga on uponnut sen verran syvälle, ettei niitä matseja jaksa liikaa katsella ennen välieriä. Kaikki lätkäresurssit voi nyt käyttää vaikka Latviaan..

Yhdeksäs peräkkäinen tappio häämöttää huomenna kun Rigassa leireilevä Team Canada pelaa valmistavan koitoksen Latviaa vastaan! Yleisö ei ole oikein löytänyt hallille näissä matseissa, joten tätä on mainostettu paljon viikkojen ajan. Edes Irben paidan jäädytys ei saanut ihmisiä liikkeelle. Nyt on kuitenkin vastassa harvinaisen nimekäs nippu ja Latviakin on ihan erilainen ryhmä kuin vaikka Suomea vastaan. Ottelu on mainoksen mukaan valmentajien taisto. Bill Peters esittelee jopa Ronnie James Dion hevimerkkiä: https://pbs.twimg.com/media/DbInHBHW0AEPc-j.jpg

Uusina vahvistuksina joukkueeseen liittyvät Luganon Elvis Merzlikins ja kolmannen Sveitsin mestaruuden Zurichissä voittanut Ronalds Kenins. Heidän pitäisi esiintyä jo huomenna. Keninsin rooli oli tänä vuonna vaihteleva, joten hän siirtyy ensi kaudeksi Lausanneen. Siellä pitäisi olla helpompaa ottaa paikka ykkösketjussa. Merzlikins pelasi jälleen upean kauden, mutta se ei taaskaan riittänyt! Lugano hävisi mestaruuden voitoin 4-3. Merzlikins päästi 5 parhaassa finaalissaan yhteensä 4 maalia. Jos päästettyjen maalien keskiarvo on alle 1 maalin, se riittää yleensä ottelusarjan voittoon, mutta Lugano onnistui tällä kertaa häviämään noista otteluista 2 lukemin 1-0!

Rihards Bukartsin Eisbären Berlin hävisi Saksan mestaruuden voitoin 4-3 Munchenille. Myös hän liittyy joukkueen mukaan alkuviikosta, mutta huominen esiintyminen on vielä kysymysmerkki. Rudolfs Balcersin San Jose Barracuda putosi AHL:n pudotuspeleissä voitoin 3-1 Tucsonille. Balcers liittyy joukkueeseen suoraan kisoihin!

Myös Theodors Bluegersin kausi päättyi kun Wilkes-Barre hävisi Charlottelle suoraan 3-0. Pittsburgh on kuitenkin nostanut 15 pelaajan ryppään ylös harjoitusvahvuuteen. Tuo kuulostaa yliampuvalta määrältä, mutta emoseuralla on tietysti täysi vapaus tehdä omaisuudelleen mitä he haluavat. Latvia jättänee yhden paikan auki kisojen alussa. Jos Washington onnistuu yllättämään Penguinsin nopeasti, pääsee Bluegers varmasti kisoihin.

Joukkueen hyökkäys näyttää uusien lisäyksien jälkeen ihan leveältä vaikka terävintä kärkeä puuttuukin. Puolustus huolettaa enemmän. En tiedä ovatko Balinskis, Zile, ja alasarjajyrät valmiita vastuuseen + Freibergs ei pääse pelaamaan perinteisessä kolmosparissa vaan joutuu suurempaan rooliin..
 

Playmaker98

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Islanders
Tämä ei nyt oikein liity MM-kisoihin 2018. Mutta onko Latviassa joitakin huippulupauksia, jotka ovat muutaman vuoden sisällä murtautumassa aikuisten maajoukkueeseen?
 

Pardus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Laser HT, KISE
Seitsemän harjoitusottelua, joista seitsemän tappiota. Ei hyvältä näytä. Voi tulla totiset paikat Etelä-Korean kanssa. Enpä olisi vielä edes viisi vuotta sitten uskonut joutuvani kirjoittamaan tällaista.

Mutta onko Latviassa joitakin huippulupauksia, jotka ovat muutaman vuoden sisällä murtautumassa aikuisten maajoukkueeseen?
Äkkiseltään tulee mieleen -01 syntyneet hyökkääjät Rudolfs Polcs (2019 draft) ja Gustavs Millers (2020 draft).
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Siinä olet oikeassa että kisoista tulee Latvialle vaikeat jos vahvistuksia ei saada edes kahta kentällistä. Tilannetta ei myöskään helpota se, että tuo Latvian lohko on aika vaikea. Kisojen neljästä heikoimmasta maasta kolme on mennyt toiseen lohkoon ja tässä isäntien lohkossa on vain Pohjois-Amerikkalaisten avulla kohtuulliseksi ryhmäksi kohonnut Etelä-Korea. En tiedä vaikuttiko Tanskan halut pelata tietyssä kaupungissa asiaan, mutta lohkossa on kuitenkin Korean lisäksi pelkkiä hyviä pikkumaita ja pari jättiläistä kuten Suomi..
Latvian joukkue on vaihtunut ja vahvistunut siitä kun viimeksi kirjoitin, mutta vaisut esitykset eivät valitettavasti ole miksikään vaihtuneet. Joukkue on hävinnyt ties kuinka monta ottelua putkeen eikä ole saanut tehtyä otteluissa kuin maksimillaan yhden maalin. Se ei kovin pitkälle riitä MM-kisoissa, vaikka alkulohko onkin sikäli Latvian kannalta suotuisa, että periaatteessa heikoimman MM-kisamaan eli E-Korean voittaminen saattaa jo riittää MM-paikan säilyttämiseen ja satunnainen hajapiste joltain muulta maalta voi sen varmistaa.

MM-kisoissa säilyminen on kuitenkin Latvialle näissä kisoissa maailmanmestaruus, parempaa ei ole odotettavissa. U20-junnuistahan Latvia jo putosikin, joten maan kiekkoilulle olisi katastrofaalista jos se putoaisi. Toivottavasti näin ei käy ja Latvia säilyisi vastedeskin MM-kisoissa.
 
Perustuu alkuperäiskäsikirjoitukseen.

PJPT

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, SaPKo & Latvija
1.5. Latvia-Kanada 1-6
16:59 McDavid (Horvat, Parayko) 0:1
17:59 Ābols (M.Rēdlihs, Freibergs) 1:1
21:08 Beauvillier (Schwartz, Schenn) 1:2
26:05 Dubois (Horvat, Parayko) 1:3
26:33 Pageau (Parayko, Dubois) 1:4
45:32 Pageau 1:5
49:20 Nugent-Hopkins (McDavid, Schwartz) 1:6

Rangaistukset:
LAT 0min
CAN 2min

Maalivahdit:
Kristers Gudlevskis 37/43 (vaihto 50.45/1-6)
Matiss Kivlenieks 3/3
Darcy Kuemper 15/16 (vaihto 40.00/1-4)
Curtis McElhinney 12/12

Kokeiluottelut päättyivät tappioon Team Canadalle. Kanada oli aivan eri planeetan vastustaja kuin edelliset, joten tätä on turha analysoida tarkasti. Kisoissa ei onneksi ole yhtään tämän tasoista joukkuetta, joten samanlaisia vaikeuksia ei ole edessä kuin uusintamatsissa Kanadaa vastaan!

Avauserä oli vielä tasainen kun vieraiden viisikkopeli oli sekaisin. Gudlevskis joutui kyllä torjumaan kun Kanada loi paikkoja puhtaalla taidolla. Toisaalta Latvian kärkikentät saivat painetta ja tilanteita kun puolustaminen ja luistelu ei vielä maistunut vieraille. Kuemper oli kuitenkin maalillaan hyvä, joten isännät eivät päässeet karkumatkalle.

Toinen erä oli täysin vieraiden. Kanada sai jalat liikkeelle ja pitkä vaihtoväli vahingoitti isäntiä. Kolmas erä oli taas tasaisempi kuin vieraat laskivat vähän tempoa. McElhinney pääsi kuitenkin helpommalla kuin Kuemper koska homma oli jo pelailua.

Gudlevskis pelasi ihan hyvän ottelun, mutta hänet vaihdettiin maalilta vieraiden seitsemännen maalin jälkeen. Tilanteessa jätettiin kuitenkin paitsio viheltämättä, joten maali hylättiin nopean tarkastuksen jälkeen. Kivlenieks pääsi silti maaliin ja sai torjua muutaman tilanteen. Tuomarilinja oli muutenkin ottelussa hyvin löysä. Kanada joutui rikkomaan alussa kun jalat eivät vielä liikkuneet, mutta he eivät saaneet siitä yhtään kakkosta. Toisesta erästä lähtien Latvia joutui puolestaan rikkomaan, mutta ei tullut jäähyjä silloinkaan. Matsi olikin hyvin ystävyysottelumainen..

Ennakkotiedoista poiketen Sveitsin kaverit Elvis Merzlikins ja Ronalds Kenins eivät pelanneet eilen. He valmistautuvat suoraan kisoihin. Rihards Bukarts ei sen sijaan ole ihan niin hyvä pelaaja, joten hän joutui antamaan näyttöjä. Hän olikin odotetun terävä. Bukarts uskalsi haastaa kanadalaisia ja loi muutaman tilanteen. Saatavilla olevista jätkistä täydellinen nelosketju olisikin Meija-Pavlovs-Ri.Bukarts. Hyvin liikkuvat kookkaat hyökkääjät tulevat aiheuttamaan vaikeuksia heikoissa puolustuksissa. Myös Frenks Razgals on ollut positiivinen näky leirillä, hän saattaa aiheuttaa muutoksia alakentissä. Kanadan puolustus oli hieman eri tasoa kuin edelliset vastustajat. Hyvä liike ei enää tehonnut samalla tavalla kuin Slovakiaa/Sveitsiä vastaan. Kanukit pystyivät ennakoimaan tilanteita eivätkä he hävinneet luistelukilpailuita heikompien pakkien tapaan. Onneksi vain Ruotsilla on samantapainen pakisto näissä kisoissa!

Martins Cipulis putsasi palkintopöydän ottelun jälkeen itsensä Martin Brodeurin jakamana. Hän pääsi myös pitämään puheen kotiyleisölle. Kyseessä olikin Cipulisin uran viimeinen ammattimatsi, hän saattaa jatkaa höntsäämistä Latviassa. Oli ihan kaunista että Cipulis sai pelata koko leirin muutaman muun heikomman pelaajan kanssa, kun monella kisamiehellä oli esteitä pitkin kevättä. Keski-Euroopan kiertolaiset olisivat olleet ultimaattisesti parempia, mutta kun tuloksilla ei ole mitään merkitystä, oli parempi antaa aikaa nuorille ja legendalle.

Cipulisin ohella lopullisesta kisamiehistöstä on pudotettu puolustajat Ēriks Ševčenko ja Artūrs Salija sekä hyökkääjät Egils Kalns ja Maris Bicevskis. Näistä lähinnä Bicevskis oli mahdollinen kisapelaaja, mutta hän ei onnistunut leirillä yhtä hyvin kuin muut. Hyökkääjiä on edelleen liikaa ryhmässä. Osa jää varmasti leimaamatta, ja saattaahan sieltä pudota vielä 1 tai 2 suoraankin ennen joukkueen siirtymistä Tanskaan.


Seitsemän harjoitusottelua, joista seitsemän tappiota. Ei hyvältä näytä. Voi tulla totiset paikat Etelä-Korean kanssa. Enpä olisi vielä edes viisi vuotta sitten uskonut joutuvani kirjoittamaan tällaista.
Eipä nyt mennä vielä asioiden edelle. En tiedä mitä ajattelit 5 vuotta sitten, mutta ei joukkue ole parantunut/heikentynyt noista ajoista ja viime keväänä Latvia olikin yhden päin persettä vihelletyn paitsion (tai Daugavinsin rankkari jota ei annettu isäntiä vastaan) päässä pudotuspeleistä. Tämän vuoden joukkue ei näytä juurikaan huonommalta. Olympiajengin ykkösketju on toki kieltäytynyt kokonaan, mutta muuten näyttää ihan hyvältä. Lähinnä kokeneiden pakkien kieltäytymiset kismittävät, koska he olisivat voineet paikata Bartulisin ja Kuldan jättämää tyhjiötä. Hieman paremmalla puolustuksella turnaukseen voisi lähteä rauhallisin mielin.

Hartley on pyörittänyt leirin mielestäni ihan fiksusti. Jääkiekko on Latviassa iso laji, joten hänen ei tarvitse nuolla sponsorien persettä hakemalla väkisin voittoja merkityksettömistä matseista. Siksi ensimmäiset kolme viikkoa pystyttiin pelaamaan heikoilla ryhmillä, josta nuoret saivat hyvää kokemusta ammattilaisia vastaan pelaamisesta. Runkosarjat ovat nykyään sen verran raskaita, ettei ole mitään järkeä pakottaa kärkimiehiä leireilemään 4-5 viikko ja vielä kisat siihen päälle. Jos heille ei annettaisi aikaa perheen kanssa, niin kieltäytymisiä olisi vielä enemmän. Harkkapelejä ei myöskään pelattu pieniä maita vastaan, koska siitä ei olisi ollut mitään hyötyä vaikka Latvia olisi pieksänyt Ranskan/Itävallan huonossa ottelussa. Vasta kolme viimeistä matsia pelattiin vakavammin otettavalla nipulla ja Sveitsi olikin toivotuissa vaikeuksissa. Kierrätystä on kuitenkin tehty sen verran, että yhtään matsia ei ole vielä pelattu lopullisella miehistöllä. 3-5 hyvää pelaajaa tuo mukavasti syvyyttä rosteriin.

8 tehtyä maalia 9 harkkamatsiin on toki hälyttävä luku. Vain Rodrigo Abols teki paljon pisteitä (4+1), mutta hän oli toisaalta ainoita miehiä joka ei lepäillyt vaan pelasi lähes kaikki ottelut. Leirin alussa pelanneella amatööripakistolla oli vaikeuksia avata peliä, joka vaikutti paljon hyökkäämiseen. Kun Merzlikins, Kenins ja Balcers tulevat vielä suoraan kisoihin, löytyy hyökkäyksestä nyt mukavasti leveyttä ja maalilta kova tekijä! Kisoissa ei ole montaa pikkumaata joilta löytyy niin kova laiturikatras kuin Karsums, Indrasis, Redlihs, Ro.Bukarts, Kenins, Balcers, Meija ja Ri.Bukarts! Enemmän minua kuitenkin huolettaa puolustus, joka joutuu kovan kuormituksen alle näissä kisoissa. Ylivoimaan pitää myös saada tolkkua, vähämaaliset pelit ratkeavat yleensä niihin.

MM-kisoissa säilyminen on kuitenkin Latvialle näissä kisoissa maailmanmestaruus, parempaa ei ole odotettavissa. U20-junnuistahan Latvia jo putosikin, joten maan kiekkoilulle olisi katastrofaalista jos se putoaisi. Toivottavasti näin ei käy ja Latvia säilyisi vastedeskin MM-kisoissa.
Äläs nyt liioittele! Latvia on lätkän pikkumaa, joten säilyminen on aina minimitavoite. Se ei kuitenkaan aiheuta torijuhlaa. Tilanne on sama kuin Suomen tai TuTon välieräpaikkaa ei voi myöskään sanoa maailmanmestaruudeksi. Puolivälierät ovat aina mestaruus Latvian tasoiselle joukkueelle.

Junnukisoista pitää muistaa se, että pikkumaita ei ole mukana kummassakaan ikäluokassa kuin 2. Slovakia ja Sveitsi eivät ole enää aikuisissa hirveästi pikkumaiden edellä, mutta junnuissa he ovat vielä selvästi parempia. Kun pikkumaita säilyy vain 1, vaihtuvuus on suurta. Saksa ei ole päässyt hetkeen pääsarjaan kummallakaan tasolla, ja myös Tanska on maannut alhaalla 18-vuotiaissa. Heidän tilanne ei kuitenkaan ole erityisen huono. Norja on käynyt jopa C-sarjassa asti!

18-vuotiaissa Latvia hoiteli tänä vuonna tyylikkäästi Saksat, Tanskat ja vastaavat joten he pääsevät takaisin isojen leikkiin ensi kevääksi. 20-vuotiaissa Latvia voitti kyllä päävastustajansa Saksan, mutta onnistui soheltamaan Kazakstanin kanssa rankeille jossa tuli turpiin. Jos Saksa olisi voittanut odotetusti Kazakstanin, tuo tappio ei olisi haitannut, mutta hekin joutuivat rankeille. Kazakstan tekikin suuryllätyksen nousemalla A-sarjaan!

Minä sanoisin että Norjan, Ranskan ja Valko-Venäjän tippuminen olisi kova isku noille maille! Heidän putoaminen on vähintään yhtä todennäköistä kuin Latvian, eikä jääkiekko ole niin isossa asemassa noissa yhteiskunnissa. Kun heidän junnutuotanto ei ole parhaiden pikkumaiden tasolla, niin katselisin ensin tuohon suuntaan jos jotain A-sarjalaista ollaan työntämässä pitkäaikaiseen hissiin!

Turnauksen avausottelu on jälleen suuressa roolissa! Viime vuonna vastassa oli erittäin voitettavissa oleva Tanska, ja nyt sieltä tulee samantasoinen Norja. Kyseessä on alkulohkon toinen ottelu johon Latvia lähtee suosikkina tai vähintään tasavahvasta asemasta. Kieltäytymisistä kärsivä Saksa ja isännyyden ansiosta hyvähkö Tanska ovat toki lyötävissä, mutta niihin Latvia lähtee altavastaajana. Latvian nopean ja taitavan hyökkäyksen pitää lyödä kova paine Norjan pakistoon! Ennen siellä pelasi joka vuosi Tryggin ja Tollefsenin tapaisia kokeneita laatumiehiä, mutta nyt joukkue tulee lähinnä Suomesta/Saksasta ja Norjasta. Tappio tästä ottelusta ajaisi Latvian tilanteeseen jossa säilyminen on ainut tavoite. Voitolla pystyy taas taistelemaan playoffeista. Viimeinen ottelu on jälleen isäntää vastaan, ja olisi hienoa jos siitä tulisi samanlainen taistelu puolivälieräpaikasta kuin viime vuonna!

Samalla kun otteluilla alkaa olla merkitystä, aloittaa Hartley myös joukkueen tarkemman peluuttamisen. Tähän asti on vain pyöritelty ketjua järjestyksessä välittämättä vastustajasta tippaakaan. En yllättyisi jos kärkipakit pelaisivat isoja minuutteja, ja taitopelaajien sijaan laitetaan kolmoskenttä pimentämään vastustajan mahdolliset tähdet.
 

Pardus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Laser HT, KISE
Eipä nyt mennä vielä asioiden edelle. En tiedä mitä ajattelit 5 vuotta sitten, mutta ei joukkue ole parantunut/heikentynyt noista ajoista
Ei harjoitusottelut toki mitään merkkaa, vaan itse MM-kisoissa pelatut ottelut kertovat totuuden. Mutta en siis olisi uskonut viisi vuotta sitten, että pitää pelätä ettei Etelä-Korea pudota Latviaa A-sarjasta. Ja tällä siis tarkoitan Etelä-Korean tason nousua, kun silloin pelasivat vasta ensimmäistä kertaa IA-divisioonassa ja vielä kolmekin vuotta sitten IB:ssä.

Toisaalta: Iso-Britanniakin hävisi pelaamansa harjoitusottelut sarjaporrasta alemmalla pelanneelle Liettualle ja itse IA-kisoista nousikin sitten A-sarjaan. Että odotanpa siis rauhassa.
 
Viimeksi muokattu:

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Ei harjoitusottelut toki mitään merkkaa, vaan itse MM-kisoissa pelatut ottelut kertovat totuuden. Mutta en siis olisi uskonut viisi vuotta sitten, että pitää pelätä ettei Etelä-Korea pudota Latviaa A-sarjasta. Ja tällä siis tarkoitan Etelä-Korean tason nousua, kun silloin pelasivat vasta ensimmäistä kertaa IA-divisioonassa ja vielä kolmekin vuotta sitten IB:ssä.

Toisaalta: Iso-Britanniakin hävisi pelaamansa harjoitusottelut sarjaporrasta alemmalla pelanneelle Liettualle ja itse IA-kisoista nousikin sitten A-sarjaan. Että odotanpa siis rauhassa.
Jääkiekon arvoturnauksien suolahan on aina siinä, että yllätyksiä tapahtuu joka kisoissa, toisinaan myös jättiyllätyksiä suuntaan ja toiseen. Eli nytkin voi jääkiekon ns. keskikastin ja pienempien maiden keskinäinen järjestys olla mikä hyvänsä, ja isotkin maat voivat hävitä välillä odottamatta (esim. Suomi hävisi Ranskalle viime kisoissa).

Pienempien maiden turnaustaktiikka on toki aina erilainen kuin isompiensa. Isot lähtevät oletusarvoisesti aina voittamaan joka ottelua, pienempien on järkevää keskittyä päävastustajiinsa huolellisemmin. Jos siinä sivussa tulee irtopisteitä muilta niin aina parempi, mutta esim. Latviankin kannattaa (ja näin Hartley varmasti tekeekin) laittaa kaikki paukut otteluihin E-Koreaa, Norjaa ja Tanskaa vastaan sekä taistella Saksaa vastaan.

Ei Latvia tietysti valmiiksi häviämään lähde lohkon ennakkosuosikeille, mutta ennemmin tähtäin em. maita vastaan kuin 110% raivoisa taisto Kanadaa vastaan.

Toivon Latvian sarjapaikan säilymistä, olen Latvian joukkuetta kohtaan tuntenut sympatiaa aina siitä asti kun Latvian pelejä Turkuhallissa katselin ensi kertaa MM-kisoissa 1997. Tuolloinhan Latvia pelasi hienot tasurit Kanadaa ja Ruotsia vastaan ja jäi harmittavasti maalin tappiolle Yhdysvaltoja vastaan. Joukkue voitti Norjan selvästi, mutta tyri matsin Italiaa vastaan. Joukkue oli varsin lähellä päästä jopa kuuden sakkiin ylempään jatkosarjaan, mutta Italia-tappiosta huolimatta Latvia voitti alemman jatkosarjan ja sijoittui seitsemänneksi.

Noissa kisoissa oli myös lohkojärjestelmä jota arvostan ja jonka vaihtaisin hetimiten takaisin nykyisen satunnaisuuteen perustuvan kuolemanpeliottelun sijasta. Kahden alkulohkon kolme parasta jatkoi ylempään jatkosarjaan, jossa joukkueet pelasivat toisen alkulohkon joukkueita vastaan. Eli kaikki "kovat" pelasivat kerran toisiaan vastaan. Sen jälkeen jatkosarjan kaksi parasta pelasivat paras kolmesta -systeemillä kultamitalista ja sijojen 3-4 joukkueet pelasivat pronssista. Paljon parempi systeemi kuin nykyinen, jossa puolivälieräottelussa pelataan kerrasta poikki eivätkä kaikki kärkimaat kohtaa toisiaan välttämättä kertaakaan koko kisoissa.
 
Perustuu alkuperäiskäsikirjoitukseen.

ozo

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, Latvia, Dinamo Riga
Miten tätä lähtisi purkamaan? Kyllä, yhdeksän harjoitusottelutappiota ei lupaa hyvää, maalinteko tökkii, puolustus on paperilla todella heikko, keskushyökkääjien tilanne todella surullinen. Totta on sekin, että minimitavoite on edelleen pysyminen A-sarjassa, eikä lohko ole missään nimessä helppo. Lisäksi poissa tärkeimmät hyökkääjät ja joukkueen tärkein pelinrakentaja - vaikka hän ei viime MM-kisoissa mitenkään loistanut - Kaspars Daugavins. Täytyy muistaa, että myös viime vuonna Latvia lähti hyvin kyseenalaisella puolustuksella kisoihin, mutta pari kohtalaista alkusarjan ottelua saivat jopa Jatkoajan toimituksen sekaisin. Tosin tänä vuonna puolustus on vielä heikompi.

Itse aion olla yltiöpositiivinen joukkueen suhteen tänä vuonna! Ne hyvät asiat:
  • Latvialla on edelleen maailmanluokan valmentaja. Paskat tappioista, minulla on täysi luottamus Hartleyyn.
  • Latvialla on oikeasti todella hyvä maalivahtikaksikko, kirkkaimpana tähtenä viime vuoden Latvian paras pelaaja - Elvis Merzlikins. Ja nuo uudet patjat, ihan sairaan hienot, @PJPT! Gudlevskis on myös varma suorittaja, joten maalivahtipelin pitäisi olla kunnossa.
  • Martins Karsums tekee paluun MM-joukkueeseen! Siis, oikeasti, pelasi viimeksi vuonna 2010. Vaikka ei kuulukaan KHL:n eliittiin, kuitenkin kansainvälisellä areenalla merkittävä vahvistus Latvian hyökkäykseen. Pelikunto on toki täysi arvoitus, mutta taitoa on, ja mitä parasta - myös hieman ns. fyysisyyttä löytyy, ah, niin harvinaista herkkua latvialaisissa pelaajissa.
  • Latvian kapteeni - Roberts Bukarts. Viime kisoissa hieman epäonnea mukana, mutta oli Latvian tärkeimpiä hyökkääjiä. MM-tasolla vaarallinen laukaus, meidän yv-pyssy ja ehkäpä ylivoiman tärkein pelaaja. Kaikki edellytykset nousta MM-tasolla merkittäväksi maalintekijäksi, jos vaan kaikki osuu kohdalleen ja vedot alkavat uppoamaan edes 10 % varmuudella.
  • Rodrigo Abols, Rihards Bukarts ja Rudolfs Balcers - siinä ovat Latvian seuraavan sukupolven johtavat pelaajat. Olen odottanut jo vuosia Abolsin loistoa ja hän on vasta 22-vuotias! Ehkä tämä on se vuosi, kun Abols pelaa itsensä muiden tietoisuuteen, ainakin toivon niin. Hänellä on nimittäin niin kokoa kuin taitoa, ja pelaa sydämellä maajoukkuepaidassa apuvalmentaja-iskän valvovan silmän alla. Ja hän on keskushyökkääjä, joita ei Latvialla liiemmin ole. Rihards Bukarts väläytti vaarallisuuttaan jo viime MM-kisoissa, mutta pelasi todella epätasaisesti. Selkeästi iso rooli ei sovi hänelle, mutta pienemmässä roolissa ja ylivoimalla on tärkeä palanen. Niitä harvoja pelaajia, jotka uskaltavat haastaa ja pelaa yleensä kaikki tilanteet loppuun asti. Rudolfs Balcers on Latvian junnutähti, joka tekee ensiesiintymisen aikuisten maajoukkueessa. Odotan Balcersilta heti paljon, vaikka hän onkin tällainen mystinen debytantti, mutta mies on käytännössä pärjännyt jokaisella pelaamallaan tasollaan - aina.
  • Lisäksi Latvialla on hyökkäyksessä vanhat veteraanit, kuten Miks Indrasis, Andris Dzerins ja Ronalds Kenins, jotka hyvänä päivänä pystyvät kääntämään otteluita Latvialle. Onhan meillä myös Gints Meija #87, meidän kaikkien suosikkipoika nelosketjussa, joka saisi mielestäni pelata välillä ylivoimaa. Ja onhan sekin mieletöntä, että Mikelis Redlihs on taas mukana. Ei aavistustakaan miehen kunnosta, mutta hän on loistava esikuva nuorille ja ylivoimalla ihan mieletön vahvistus Latvialle. Toivottavasti luistin vielä kulkee entiseen tahtiin, sillä Redlihs saattaa yllättää meidät kaikki! Hän pelaa suunnilleen joka toiset MM-kisat loistavasti.
  • Puolustuksessa meillä on veteraanitason MM-kolmikko Galvins-Cibulskis-Sotnieks ja sitten ne kaikki muut arvoitukselliset puolustajat, jotka saattavat yllättää positiivisesti.......?!? Doping-Freibergs, WHL-Rubins, VHL-Siksna, you name it.
Virallinen MM-Latvia 2018:

Maalivahdit: Kristers Gudļevskis, Matīss Kivlenieks ja Elvis Merzļikins.
Puolustajat: Uvis Balinskis, Oskars Cibuļskis, Ralfs Freibergs, Guntis Galviņš, Kristiāns Rubīns, Edgars Siksna, Kristaps Sotnieks, Kristaps Zīle.
Hyökkääjät: Rodrigo Ābols, Oskars Batņa, Rūdolfs Balcers, Rihards Bukarts, Roberts Bukarts, Andris Džeriņš, Miks Indrašis, Ņikita Jevpalovs, Mārtiņš Karsums, Ronalds Ķēniņš, Gints Meija, Vitālijs Pavlovs, Frenks Razgals, Miķelis Rēdlihs, Gunārs Skvorcovs.

Miten olisi tällaiset ketjut?

1. Indrašis - Džeriņš - Ro. Bukarts
2. Karsums - Ābols - Rēdlihs
3. Balcers - Pavlovs - Ķēniņš
4. Ri. Bukarts - Meija - Razgals

Näillä lähdetään säilymään A-sarjassa ja Norja kaatuu la 5.5., sen minä lupaan! :)
 
Viimeksi muokattu:
Hockeymaniac
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Tila
Viestiketju on suljettu.