Mitä tiedämme Ruotsista?

  • 21 920
  • 186

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Iltalehti kirjoittaa ihan mielenkiintoisesta Suomi100-tutkimuksesta:

Uusi tutkimus ruotsalaisten Suomi-kuvasta paljastaa tylyjen ennakkoluulojen elävän yhä - "karu maa, joka on kehityksestä jäljessä"

"Keskustelututkimuksessa selvisi, että ruotsalaisten spontaani Suomi-kuva on melko yksinkertainen. Suomea kuvataan karuna maana, joka on "kehityksestä jäljessä" ja oman menneisyytensä varjostama. Kuva Suomesta on sekava, usein vanhanaikainen ja harmaa."

Mielikuvat ovat mielikuvia ja periaatteessa ei ole vääriä mielipiteitä, mutta eihän nuo naapurit oikeasti tiedä meistä mitään ja heidän mielikuvansa ja mielipiteensä ovat vääriä.

Vaan mitä mekään niistä tiedämme? Varsinkin, jos urheilu jätetään pois, niin emme taida tietää juuri mitään. Sen verran, että siellä asuu paljon neekereitä, tapahtuu paljon murhia ja autoja poltetaan. Sitten niillä on ne kuninkaalliset. Työelämässä ne eivät saa mitään muuta aikaan kuin diskuteeraamista ja palaverin ainoa tulos on palaveerataan ensi viikolla lisää.

Olen toki käynyt Ruotsissa useita kertoja ja parilla pienemmälläkin paikkakunnalla ja myös länsirannikolla, mutta en niistä hirveästi tiedä. On aivan eri asia pitäisikö niistä mitään tietää, mutta jotenkin luulisi jotain tietoa tarttuneen jossain kohtaa, mutta ei oikeastaan ole.

Sillä ei juurikaan edes kiinnosta, vaikka oikeastihan se on varmaankin ihan mukava maa.
 
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
Mistä puhumme kun puhumme Ruotsista?
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kyllähän ruotsalaiset ovat asian ytimessä.
 

NDT665

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Jonkinasteista sisarussympatiaa? Koska vaikkapa urheilutapahtumissa toivon Suomen aina voittavan. Jollei näin käy, niin annan tapahtuneen pakon edessä mitalit Ruotsille.
Arvailevat, että sana "Ruotsi" tulee kaukaisilta varjagi-ajoilta, jolloin paikallisia suomalaisia värvättiin opastamaan ja soutamaan. Ro ~ soutaa.
 

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Mitä tiedän Ruotsista?
  • naiset hyvännäköisiä blondeja
  • miehet usein homoja
  • maailmalla menestyvää popmusiikkia, joka on usein ihan paskaa, vaikka olihan siellä myös se Abba
  • Volvo, jonka muotoilu on hakenut inspiraatiota postilaatikoista
  • täysin saamaton poliisi
  • nyhverö armeija, jossa on vain jotain pitkätukkaisia kamomillateen hauduttajia
  • tanssivat kesällä juhannussalon ympärillä ja laulavat "Sommartider, hej, hej, sommartider!"
  • syövät silliä ja lihapullia
  • juovat laimeaa olutta
  • hävinneet Suomelle kaksi lätkäfinaalia
  • voittaneet Suomen tuskallisen usein monessa lajissa
No, pelleily sikseen. Minulla ei ole mitään Ruotsia vastaan. Jos Suomi ei voita, toivon yleensä Ruotsin voittavan.

Sitä paitsi Ruotsista tulee helvetin hyviä bändejä ja artisteja, kuten The Hellacopters, Imperial State Electric, Backyard Babies, The Cardigans, The Soundtrack Of Our Lives, Opeth, The Sounds, Kent, Veronica Maggio jne.
 
Jostain historiankirjasta muistan, että ruotsalaiset kuninkaalliset tms. väittivät että suomalaiset kuolivat nälkään, jotta heidän ei tarvitsisi maksaa veroja. Eli kyseessä oli varmaan Ruotsin vallan aikaiset nälkävuodet, tarkemmasta vuodesta ei mitään muistikuvaa.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Ruotsi on pieneksi maaksi melkoisen tunnettu maailmalla. On Abba, Ikea, Nobel, Volvo, Saab, Skype, Spotify, Polar Studios ja vetoketju. On Ingmar Bergman, Greta Garbo, Björn Borg ja Zlatan Ibrahimović. Suomalaisia kiinnostaa mitä heistä ajatellaan maailmalla, ruotsalaisia ei niinkään. Ruotsalaisten itsetunto omasta kielestään ja kulttuuristaan on vahvaa, mikä näkyy muun muassa siinä, että Melodifestivalen on suositumpi musiikkikilpailu kuin Euroviisut. Ruotsalaiset pärjäävät urheilussa monissa lajeissa ja eivätkä ole vain tyytyneet päästäkseen jalkapallon arvokisoihin.
 

septi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
  • Maailman parhaat metallibändit, mm Sabaton, Arch Enemy, In Flames, Dark Tranquillity, Soilwork, Amon Amarth...
  • Surkea poliisi
  • Maailman kamalimman kuuloinen kieli. Venäjä pääsee lähelle, muut eivät
  • Ihmisten ärsyttävä luonteenlaatu (aurinkoinen snobi-"bättrefolk" small talk -kansa. Paremmin en osaa kuvata)
  • En usko että Ruotsi ja Suomi isoissa asioissa kovin paljoa toisistaan eroavat.
Nämä nyt ensimmäiset mielleyhtymät Ruotsista
 
Viimeksi muokattu:

NDT665

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
...On Abba, Ikea, Nobel, Volvo, Saab, ...
Pärckele! Olen luullut The Cardigans bändiä irkkulaisiksi. Eipäs mennyt hukkaan tämäkään päivä. Lisää pervoilua: kunnostan vuodessa tai kahdessa yhden Saab 900 ”mopon”. Erittäin kauniita autoja.
Vastafittailua: miten peruskone vuosimallilla -83 imee 17 litraa satasella? Ei svedutkaan ole täydellisiä, euroviisumenestuksestä huolimatta.
 

BigRedBob

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Florida Panthers, Miami Heat, Trevor Gillies
Ruotsissa on kaikki paremmin, mukavampi ilmapiiri, avoimempia ihmisiä, viihdeteollisuus kansainvälisellä tasolla hallussa, ihmiset kauniita ja tyylikkäitä, eikä ruotsissa vituta niin paljon, kuin Suomessa. Suomessa on isommat mulkut ja Tom Of Finland (RIP).

Toki vertasin tässä vain Helsinkiä ja Tukholmaa, koska minua ei kiinnosta vitunkaan vertaa, mitä muualla suomessa tai ruotsin maaseudulla tapahtuu.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Ylimielistä kansaa, ainakin ulkomailla aikaa viettäessään. Öykkäröivät, etuilevat, valittavat ja mölisevät selvinpäin, koska he voivat tehdä mitä tahtoo. Suomalaiset sortuu tälläiseen käytökseen ulkomailla sentään vain humalassa. Ruotsalaisten menestys monella osa-alueella toki antaa aihettakin lievään ylimielisyyteen.
 
Viimeksi muokattu:

Ostoskassi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet, Boston Bruins, suomalaiset
Ruotsi on valtio, millaiseksi Suomi on yrittänyt muovautua useiden vuosien ajan. Ainoastaan viime aikoina tämä saman polun tavoite on saanut pieniä säröjä - Puhutaan demokratian toteutumisesta, maanpuolustuksesta sekä maahanmuuttopolitiikasta. Muutamia mainitakseni.

Mutta hieno valtio, josta Suomi ottanut paljon mallia.
 

jalperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa,sympatiat Itä-Kaakkois-Suomi-Turku akselille
Ruotsi on valtio, millaiseksi Suomi on yrittänyt muovautua useiden vuosien ajan. Ainoastaan viime aikoina tämä saman polun tavoite on saanut pieniä säröjä - Puhutaan demokratian toteutumisesta, maanpuolustuksesta sekä maahanmuuttopolitiikasta. Muutamia mainitakseni.

Mutta hieno valtio, josta Suomi ottanut paljon mallia.
Ja tänään Ruotsi otti askeleen lähemmäs Suomea kun palautti asevelvollisuuden. Mainitaan Ruotsista nyt Sabaton ja Battlefield.

Edit: Niin ja Ronnie Peterson,Stig Blomqvist, Kenneth Hansen ja Mattias Ekström.
 

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
Mutta hieno valtio, josta Suomi ottanut paljon mallia.

Tähän sen voisi kai tiivistää. Pitkän historian aikana on tietysti ollut vähemmänkin mairittelevia hetkiä, mutta kyllä ainakin meikäläinen Ruotsissa viihtyy hyvin ja tuntee olonsa kotoisaksi.

Edit. Kaveri joskus sanoi, että Ruotsi on hienompi Suomi. (hymiö)
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Ruotsissa asuu muutama sukulainen. Oman kokemuksen mukaan kyllä se pitää paikkansa että ovat selvästi sosiaalisempia kuin me täällä lahden toisella puolella. Ainakin Tukholmassa on olemassa selkeästi näkyvämmin tuloluokista syntyvä ihmisten kahtiajakautuminen. Siellä on sitä bättre folkia enemmän kuin täällä.
 

Hauntti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins, TPS
Pärckele! Olen luullut The Cardigans bändiä irkkulaisiksi. Eipäs mennyt hukkaan tämäkään päivä.

Olet varmaan sekoittanut The Cranberriesiin, joka siis on Irlannista.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
- Ruotsalaiset sotasankarit 1900-luvulta voidaan laskea yhden käden sormin
- Ruotsalaiset ovat varsin nössöä porukkaa eivätkä mielellään riko sääntöjä
- Ruotsissa ei kannata yrittäjän tehdä konkurssia, sillä saatavia tullaan perimään myös tulevaisuudessa perustettavalta uudelta yritykseltä
- Ruotsalaiset tuntuvat jostain syystä rakastavan kuninkaallisiaan
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Sitä paitsi Ruotsista tulee helvetin hyviä bändejä ja artisteja, kuten The Hellacopters, Imperial State Electric, Backyard Babies, The Cardigans, The Soundtrack Of Our Lives, Opeth, The Sounds, Kent, Veronica Maggio jne.
En ole koskaan ymmärtänyt, mitä ruotsalaiset tekevät musiikin saralla oikein, kun maasta tulee niin monta isoa nimeä. Nytkin löytyy Aviciin ja Zara Larssonin tasoisia tekijöitä.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Ruotsi on pullollaan elokuva- ja televisiopuolella työskenteleviä ihmisiä joiden tekemiset ja työt kiinnostavat globaalisti ja joita palkitaan ja arvostetaan kansainvälisesti. On lukematon liuta elokuvanäyttelijöitä, vanhoja ja nuoria tähtiä Max von Sydowista Alicia Vikanderiin, on huippukuvaajia kuten tuoreeltaan La La Landin kuvauksesta Oscarin pokannut Linus Sandgren, palkittuja biisintekijöitä elokuviin, on jos jotakin. On jopa äänimiksaajia ja -editoijia Oscar-ehdokkaina.

Suomessa on känninen semi-marxilainen Aki Kaurismäki jota arvostetaan Ranskassa siksi, että hän tekee häpeämättömiä pastisseja ranskalaisen uuden aallon leffoista ja on olevinaan niin vasemmistolaista, että (köyhän asialla on hyvä olla Portugalissa sijaitsevalta viinitilalta käsin osakeyhtiönsä asioita hoidellessa). Sitten on näyttelijäpuolella Pihla Viitalan tisut muutama vuosi sitten B-luokan fantasiatoimintaleffassa, Peter Franzen CSI:n sivuosassa pöydällä makaavana ruumiina ja SAARA jupisemassa tekokieltä.

Oma lukunsa on ehkä maailman paskin äänituotannon "laatu", joka takaa sen, että kotimaisten tuotantojen möminästä ei saa kuulotorvellakaan selvää ja joka on itse asiassa huonontunut vuosikymmenien varrella siten, että vanhoista SF-filmeistäkin saa paremmin selvää kuin tämän päivän ns. kotimaisista huipputuotannoista.

En haluaisi Ruotsissa asua enkä sikäläistä yhteiskuntamallia tänne kopioida, mutta leffa- ja tv-puolen voisin koska tahansa vaihtaa päittäin. Saisivat ruotsalaiset pitää hyvänään akikaurismäet ja roopesalmiset, vaihtaisin ne kaikki vaikka pelkkään Skarskårdin näyttelijäsukuun.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
No Ruotsi on kyllä kova elokuvamaa, ei ehkä nyt enää niin kova kuin joskus Ingmar Bergmanin huippuvuosina, mutta kuitenkin. Sarjatuotantomakkaraa kuten Wallander, Beck ym. en niinkään arvosta, mutta ohjaajat kuten Lukas Moodysson, Roy Anderson, Jan Troell jne. tekevät parhaimmillaan vaikuttavaa jälkeä.

Vaan ei tuossa omassa Aki Kaurismäessämmekään mitään vikaa ole. Uusin elokuvansa ainakin on hyvä, käykää vaikka katsomassa. Varmaan se pyörii tälläkin hetkellä Tukholmassa jossain arthouse-cinemassa, ja puolenkymmentä ruotsalaista on sitä siellä katsomassa, ruotsiksi tekstitettyä versiota toki. Katsovat pää kallellaan arvostellen ja nauravat hyväntahtoisesti vitseille, vaikkeivat oikein ymmärräkään. Joku tunnistaa korttia pelaavan Jörn Donnerin. Sellaista on Ruotsissa.
 

Domi28

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Maple Leafs, Liverpool
Oma lukunsa on ehkä maailman paskin äänituotannon "laatu", joka takaa sen, että kotimaisten tuotantojen möminästä ei saa kuulotorvellakaan selvää ja joka on itse asiassa huonontunut vuosikymmenien varrella siten, että vanhoista SF-filmeistäkin saa paremmin selvää kuin tämän päivän ns. kotimaisista huipputuotannoista.
Minäkin olen ihmetellyt Suomi-filmien huonoa äänenlaatua. En viitsi käydä elokuvateatterissa katsomassa kotimaisia leffoja, koska puolet dialogista hukkuu taustahälyyn. Jos taas kotona laitat volumen kaakkoon, jotta kuulet puheen, niin esimerkiksi autontorven törähtäessä putoavat naapurin Arabian vuosilautaset seinältä. Ärsyttävää.
PS. Olen helvetin kateellinen ruotsalaisille. Kauniimmat naiset (toisaalta Brittein saaria lukuunottamatta kaikkialla on Suomeen verrattuna), parempaa musiikkia (en pidä metallimusiikista), parempaa ruokaa (paitsi surströmming), paremmat autot (VOLVO!), paremmat urheilijat, jne.... Oikeastaan en keksi yhtään asiaa, mikä olisi Suomessa paremmin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös