Viestin lähetti muaddib
Tämä on jo vanhan toistoa, mutta kysytäänpä nyt edelleen:
Kuinka paljon suomalainen tietää Moldaviasta tai Azerbaidzanista ilman Googlea ja CIA World Factbookia?
No tässä kohdassa täytyy miettiä sitä että mistä ko. maat (tai muut vastaavat) voisi tuntea? Ne eivät ole ns. sivistysmaita, ovat/ovat olleet varsin eristyksissä iät ja ajat, ja välttämättä edes niiden omat kansalaiset eivät tiedä maastaan tuon taivaallista, saati sitten naapurimaasta. Suomi kuitenkin on yksi maailman "johtavia" maita, joten on suurempi todennäköisyys että joku tämän maan tuntee jossain muussa "sivistysmaassa". Sitten jos meiltä kysytään vaikka mitä tiedämme Sveitsistä, aletaan olla jo ns. samalla viivalla. Ja sekään ei muuten ole paljon mitä keskiverto Suomalainen sieltä tietäisi... :-)
Viestin lähetti muaddib
Miksi niitä hölmöimpiä suomalaisten harhaluuloja ulkomaista ei koskaan saa lukea mistään?
No mutta arvon muaddib on hyvä ja laittaa ketjun aiheesta pystyyn! Ehkäpä tulee paljonkin mielipiteitä. Tosin ongelmaksi muodostuu se että harva tietää "tietojaan" harhaluuloksi.
Viestin lähetti muaddib
On totta, että ranskalaisten Suomi-tietous on aika kehnoa ja suomalaisten maantiedon tuntemus on erittäin hyvää johtuen koululaitoksen painotuksista ja hyvästä tasosta . Mutta jos vertaillaan esim. ranskalaisittain 'tärkeissä' asioissa, eli historia, taide ja kulttuuri sun muut, niin johan alkaa tilanne tasoittua.
No, yleensäkin Ranskalaisten mikään -tietous on todella heikkoa. Yksi syy on se että vain aniharva yleensä lukee siellä sanomalehtiä, ja televisiossa näkee lähinnä vain kotimaan uutisia. Mediaa ei kiinnosta muu maailma, eikä taida kiinnostaa muuta kansaakaan. Silloin jos Peugot voittaa rallissa, saattaa siitäkin tulla jonkunlainen välähdys, jopa ulkomailta, mutta muuten sporttivartissa näkee lähinnä paikallista fudista.
Sitten nämä ranskalaisten kulttuurit, taiteet, muodit ja keittiöt on kyllä ihan mainosmiesten luomia puppuja. Ihan oikeasti kun Ranskaa kiertää ristiin rastiin, voi vain ihmetellä että miten helvetissä siitä paikasta on saatu jotenkin Eurooppalaisen sivistyksen ja kulttuurin edelläkävijä? Kaipa sieltä sitten päästetään ulkomaailmaan vain niitä harvoja hienoja asioita, jolloin syntyy mielikuva että koko maa on sitten niiiin hienoa että. Historia on juu pitkä, mutta se on menneisyyttä.
Älkää ymmärtäkö kuitenkaan väärin, pidän Ranskasta ja Ranskalaisista (siis niistä ihmisistä) oikein kovastikin, rennosta ja vähän "hällä väliä" -elämänmenosta, oikein hieno paikka vierailla/lomailla pitkäänkin. Ja vastoin yleisiä harhaluuloja, ranskalaiset ovat oikein ystävällistä kansaa, vaikka puhuisi vähän heikosti sikäläistä kieltäkin. Sillä jo jos sanoo aluksi edes "Bonjour madame/mössjöö" saa oikein ystävällistä kohtelua. Sitten jos tekee kuten rakas siskoni taannoin ja aloitti tinkaamisen torilla lauseella "do you speak english", oikein jenkki-aksentilla vielä, voi vastaanotto olla hiukan viileämpi. :-) Maassa on paljon kaikenlaista hyvää ja hienoa (mm. leipomot ja viinit), mutta silti pidän sitä täytenä takapajulana.