Tarinankertoja
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Niin kauan kun Suomi tuottaa 20-30% energiastaan fossiilisilla polttoaineilla ja tuo 15-20% Venäjältä niin on täysin kestämätöntä faktapohjaisesti vastustaa ydinvoimaa koska oikeita vaihtoehtoja ei ole.
.
Heh, niin se Pekkarisen propaganda puree. osatotuuksia ilman että kerrottaisiin miten suomessa energiantuotanto on järjestetty.
Fosiilisilla tuotetaan kaukolämpöä, ja siinä samalla sähkö. Noin 40% suomen sähköstä tulee kaukolämpövoimaloista, 25% ydinvoimasta ja 20% vesivoimasta. Erillisvoimaloiden osuus on marginaalinen. Ydinvoimalla voidaan korvata vain tuontisähköä (joka jo venäjällä tuotetaan ydinvoimalla) ja pieni osa erillisvoimalaitosten tuotannosta (koska suurin osa erillisvoimalaitoksista täytyy pitää yllä säätövoimana).
Kaukolämpöä tuotetaan maakaasulla (venäjältä), hileellä (maailmalta) ja turpeella (suomesta), ja jos halutaan vähentää co2 päästöjä pitää puuttua kaukolämpövoimalaitosten polttaneisiin. No koska Turve on kolmanneksi suurin ja maakaasuputkiin on sijoitettu paljon ja se on halpaa… voi miettiä miksi tästä ei paljoa puhuta.
Kaukolämmöllä lämpiää 54% kiinteistöistä tässä maassa (sähköllä alle 20%), joten vaikka pykättäs 10 ydinvoimalaa lisää, ei päästöt pienenisi juuri lainkaan. Ne kaukolämpövoimalat kun puksuttaa sitä lämpöä joka tapauksessa. Ainoastaan niiden hyötysuhde voi laskea, jos niiden tuottamasta sähköstä tehdään kilpailukyvytöntä. Se ettei niistä tule kilpailukyvyttömiä on taas taattu TURPEEN syöttötariffilla (kepu rules)
Lisäksi sähkönkulutus on ollut laskussa suomessa jo pari vuotta. Miksikö? No jos tuntee tuotantoinfran (yllä), niin tietää myös kuka tässä massa sähköä kuluttaa. 33% kaikesta tässä maassa kulutetusta sähköstä kuluttaa paperitehtaat (kotitaloudet noin 25%). Nykyinen paperinhierrätystekniikka syö valtavat määrät energiaa, ja nimenomaan sähköä. Siksipä paperiteollisuus on etunenässä ydinvoimaa pykäämässä. Kun tämän tietää ja miettii paljonko paperiteollisuus on viime vuosikymmeninä investoitu suomeen (tai paljonko tuotantoa ollaan ajettu alas), ymmärtää mistä sähkönkulutuksen lasku johtuu.
Lisäydinvoimaa rakentamalla halutaan pitää paperiteollisuus suomessa, ei se sen kummempaa ole. Se että onko se energiarakennusinfran käyttöajalle ( n 70 vuotta) järkevä ratkaisu tulevaisuuteen onkin ihan kunkin itse pohdittavissa.