Mitä/ketä suosittelisit, musiikinlajin ummikolle?

  • 1 381
  • 10
Suosikkijoukkue
Susanna Pöykiö
Aivan, vaikka hain, etsin ja samosin pitkin Intterwebbiä en tällaista ketjua löytänyt.

Hieman hankala aihehan tämä on, niin lukijalle (hei modet), kysyjälle kuin vastaajallekin. Tässä siis koetetaan otsikon mukaisesti saada muilta apua ummikolle, joka kokee jostain syystä vahvaa tarvetta oppia jostain musiikin lajista tai genrestä, joka on itselle vielä hämärän peitossa.

Otanpa ja avaanpa pelin, toivottavasti helpolla:

Omat musiikkimieltymykseni eivät rajoitu ihan vähään, mutta enimmäkseen kulutuksessa on mennyt (epä-)pyhän kolminaisuuden täyttävät. Kitara, basso ja rummut... harvemmin ilman säröä tosin. Raskas ja "menevä" on aina ollut omin juttuni, ei missään nimessä vain tuottamalla raskasta, vaan soittajien itsensä tuottamana. Nyt sattui tulemaan kiperä kysymys, taannoisessa humalanhuuruisessa puhelinkeskustelussa erään ystäväni kanssa ns. klassisesta musiikista, ystävä suositteli City-lehden tyyliin "TJEU" säveltäjää. Mutta kun ei, ei tule mieleen.

Muistan itsekin, että monessa paikkaa on tullut vastaan "se ja se säveltäjä, niine ja niine tuotoksineen olivat ensimmäistä heviä". Mutta itse en tuosta ns. klassisesta musiikista tiedä muuta kuin muutamia säveltäjiä, ehkä jopa pari tuotostakin osaan nimetä. Joten, auttakaa ihmeessä miestä mäessä. Mikäs klassisen musiikin säveltäjistä teki sen ennen sähköskittaa?
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Muistan itsekin, että monessa paikkaa on tullut vastaan "se ja se säveltäjä, niine ja niine tuotoksineen olivat ensimmäistä heviä". Mutta itse en tuosta ns. klassisesta musiikista tiedä muuta kuin muutamia säveltäjiä, ehkä jopa pari tuotostakin osaan nimetä. Joten, auttakaa ihmeessä miestä mäessä. Mikäs klassisen musiikin säveltäjistä teki sen ennen sähköskittaa?

En ole äärimmäinen asiantuntija mutta ensimmäisenä tulee mieleen ainakin Beethovenin viides sinfonia ja Johann Sebastian Bach, jonka "Toccata ja fuuga" on ainakin yksi teos minkä jokainen tunnistaa sen kuultua. Näitähän myös tiluttelijat ovat versioineet kitarallaan.

Tiedäthän, se "Ta-da-da-daa"...

"Onko kukaan keksinyt mitään uutta sen jälkeen?"
 
Viimeksi muokattu:

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
Todellisia klassisen musiikin suursuosikkeja ja helposti sulavaa musiikkia ovat esimerkiksi Antonio Vivaldin Neljä vuodenaikaa, W A Mozartin Eine Kleine Nachmusik, Tsaikovskin pianokonsertto, Albinonin Adagio. Sibeliuskin uppoaa moneen suomalaiseen. Muutenkin näistä Mozart on varmaan aloittelijalle aika helposti lähestyttävää klassista musiikkia, myös laulettuna. Hänen oopperansa ovat aloittelijalle varmaa tavaraa. Muita "helppoja" oopperasäveltäjiä on esim. Rossini. Levymerkki Naxos myy kohtuuhintaisia levytyksiä ja niitä on saatavilla tosi monesta paikasta.

Suosittelen kuuntelua livenäkin, jos siihen on mahdollisuus.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Richard Wagnerille tarjotaan tällaista titteliä usein.
Melko lailla, mutta uskoisin silti Bachin olevan ns. ensimmäinen "hevari". Käsittääkseni aika moni metallimusiikin puolella vaikuttava, klassisestakin pitävä henkilö arvostaa juuri Bachia ja pitää sitä monella tapaa esikuvana. Tiedä sitten.

Carl Orff voitaisiin varmaan myös mainita tässä yhteydessä.
 

Kaivanto

Jäsen
Käsittääkseni aika moni metallimusiikin puolella vaikuttava, klassisestakin pitävä henkilö arvostaa juuri Bachia ja pitää sitä monella tapaa esikuvana.

Varmasti, mutta mielestäni Bachista puhutaan yleensä pikemminkin koko länsimaisen musiikin isänä, kätilönä vai miten asian nyt muotoileekaan ja Wagnerin nimi pompsahtaa jatkuvasti esiin nimenomaan hevin yhteydessä.

Itselläni ei ole lihaksia sanoa asiaan juuta tai jaata, mainitsinpa vain, kenet Jääkoneenkuljettajan kaveri on oletettavasti maininnut.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Juu, en tietenkään vähättele Wagnerin vaikutusta asiaan. Sen verran kuitenkin modernin klassisen tekijöitä, että vaikutus on sillä tapaa "tuoreempi."

Hitler taisi ihannoida Wagnerin musiikkia suurestikin. Olisikohan hevi purrut Aatuun? =)
 

tuuski

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pallo-Kärpät
Metallican voimakaksikko Hetfield & Ulrich muistivat moneen kertaan mainita, että Wagnerin musiikki oli yksi suurimmista sysäyksistä yhteistyölle sinfoniapoppoon kanssa, joka siis lopulta johti muutamaan keikkaan ja albumiin S&M. Kuulemma näistä "isoista säveltäjistä" kaikista synkin ja raskain.
 

morningstar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Buffalo Bills
Kapellimestari Esa-Pekka Salonen sanoi kerran jossain haastattelussa, että soisi ihmisten kuuntelevan esimerkiksi Igor Stravinskya, jotta huomaisivat että klassisessakin musiikissa voi olla "potkua" (itse olisin mieluusti käyttänyt tässä ilmausta "munaa"). En muista mainitsiko hän tuossa haastattelussa erikseen balettia(!) Kevätuhri, mutta tuo nyt ainakin kolisee ja lujaa.

Kertomus kantaesityksestä vuodelta 1913 tuo jo melkein mieleen rock-konsertin.

Baletin kantaesitys oli skandaali, musiikinhistorian pahamaineisimpia ensi-iltoja. Teos herätti kiihkeitä tunteita, ja sen kannattajat ja vastustajat aloittivat lähestulkoon mellakan. Kevätuhrin musiikissa rytmi on tärkeämpi kuin melodia ja lyömäsoittimet ovat hallitsevassa asemassa. Erimielisyyksiä synnytti paitsi itse väkivaltainen musiikki myös Vatslav Nižinskin koreografia.
 
Viimeksi muokattu:

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Mielestäni se, joka sanoo, että klassisessa musiikissa ei ole potkua ja voimaa, on jo sinänsä aika helvetin hukassa. Musiikki, joka on sävelletty niin monelle soittimelle ja soittajalle ja vaatii niin monen osa-alueen huomioimista, ei ole ihan jokapojan hommaa se. Sen verran mitä olen paikan päällä klassisen musiikin orkestereita kuullut, niin se on todella värisyttävää menoa. Useat suuret klassisen musiikin säveltäjät on neroja enemmän tai vähemmän ja niillä on ollut mielessä niin suuret kuviot, että moni perushevari jää auttamatta toiseksi.

Lähinnä nauran niille, jotka pitävät klassista muumioituneiden pystyynkuolleiden ihmisten musiikkina. Klassinen on aivan helvetin voimakasta musiikkia ja monella tapaa edistyneimpää musiikkia, eikä todellakaan niin kaukana esim. metallimusiikista, kuin toiset ehkä kuvittelee. Mielestäni hevi ja metalli yleisesti ottaenkin ei todellakaan ole kummunnut pelkästään blues ja rock puolelta, eli mustien musiikista, vaan siinä on kuultavissa myös ns. eurooppalainen musiikki vahvasti.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös