Mistä liigaseurojen nimet tulevat?

  • 2 564
  • 22
Tämä on varmaan käyty jossain läpi, joten linkatkaa ja lukitkaa.

NHL:n puolelta olen nähnyt listan, jossa kerrotaan, miksi esim. Anaheimin seuran nimi on Ducks jne. Mutta entä Liiga, mistä ne tulevat? Osa toki on tähän keskusteluun aika epäoleellisia (ei tarvitse selittää että mitä mahtaa Palloseura, Kiekko, Pallo, Pallokerho tai IFK tarkoittaa), mutta nuo muut. Miksi Ilves, Pelicans tai Kärpät, jotka eivät ole eläiminä millään tavalla pelottavia? Mistä idea ottaa korttipakasta nimi? Miksi Lukko eikä Avain, luulisi Avaimen olevan positiivisempi asia?

Näihin kaikkiin on varmasti joku selitys ja varmasti seurojen kannattajille täysin päivänselviä asioita.
 

ZdenekN#19

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen Mestari 2021
Miksi Lukko eikä Avain, luulisi Avaimen olevan positiivisempi asia?
Näin Lukon sivuilla...

Sisusta se kaikki alkoi

Rauman Lukon syntyminen liittyy kiinteästi Rauma-Repolaan tai pikemminkin sen edeltäjiin nimeltään Rauma Wood ja Rauma-Raahe Oy. Rauman Lukko perustettiin marraskuussa 1936, mutta todellinen pohja oli luotu jo vuosia aiemmin.

Talolan Sisu oli pienen työyhteisön kortteliseura, jolla oli tärkeä sija Lukon perustamisessa. Marraskuussa kaikki Sisun jäsenet liittyivät vasta perustetun Lukon jäseneksi, joten Sisun olemassaolo alkoi käydä turhaksi.

Marraskuussa 1936 perustettu Lukko ei ollut jääkiekkoseura, lajia ei silloin tunnettu Raumalla. Kun perustava kokous oli pidetty, toiminnan järkevänä muotona pidettiin kesällä yleisurheilua ja talvella hiihtoa.

Viralliseksi nimeksi päätettiin ensin Rauma Woodin Lukko. Nimen keksiminen ei ollut helppo tehtävä. Tuon ajan touhumiesten muistelmien mukaan idea Lukosta saatiin itse asiassa Valkeakoskelta. Kun siellä tehdasseura sai nimekseen Haka, haluttiin Raumalla astetta parempi oven sulkija eli lukko.
 

Merovingi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Blue Jackets
Eikös Kärpät saanut nimensä siitä että seuraa rekisteröidessä liitosta lähetettiin vahingossa Porin Kärppien paperit, ja siksi nimi otettiin Oulussakin käyttöön?

Palloliitosta lähetettiin sääntöjen malliksi Porin Kärppien säännöt, niin perustajakolmikko otti siitä seuralle nimen suoraan. Sopivasti kyseessä on myös Pohjois-Pohjanmaan maakuntaeläin.
 

Kaukosäädin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves 365
Kaikki vihaa meitä!
Kaikki vihaa meitä!
Vitut siitä!
Me ollaan Jokerit!
 
Suosikkijoukkue
HPK
HPK:n historiasta: Historia - Hämeenlinnan Pallokerho

"“Sikäli kun olemme kuulleet, on Hämeenlinnassa tarkoitus saada perustetuksi jääpallourheilun elvyttämiseksi ja harrastuksen virittämiseksi tätä kiintoisaa urheilua kohtaan jääpalloseura. Seuran perustava kokous on aikomus pitää ensi viikolla. Tilaisuudessa tulee lehtori V. Teivaala pitämään jääpalloilua koskevan esitelmän.” Tämä Hämeen Sanomissa 5.12.1929 julkaistu kirjoitus oli alku Hämeenlinnan Pallokerholle, HPK:lle.

Seura toimi alussa pelkästään jääpallon parissa, ja perustamiskokouksessa nimeksikin valittiin Hämeenlinnan Jääpalloseura. Ensimmäisessä ottelunsa, harjoitusottelun riihimäkeläistä RiPS:iä vastaan, Jääpalloseura hävisi 12-1. Heti ensimmäisen ottelun jälkeen alkoivat puheet nimen vaihtamisesta. Niinpä ensimmäistä kotiottelua edeltävänä päivänä nimi vaihdettiin Hämeenlinnan Pallokerhoksi, HPK:ksi. Itse ottelun 23.2.1930 Kuivansillan kentällä voitti Hämeenlinnan lyseon joukkue maalein 10-7."

Hauska tuo, kun ekassa pelissä tuli niin lujaa turpaan, että nimikin pitä vaihtaa.
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
Wikipedia kertoo porilaisen kiekkoilun historiaa 60-luvulta, jolloin Ässät perustettiin

"Jääkiekon SM-sarjaan nousi 1960-luvun alkupuolella kaksi porilaista seuraa; Karhut ja RU-38. Molemmat nousivat nopeasti maan parhaiden seurojen joukkoon ja saavuttivat menestystä SM-sarjassa. Karhut voitti Suomen mestaruuden vuonna 1965 ja RU-38 kaksi vuotta myöhemmin, vuonna 1967. Porilaisseurojen välillä käytiin kovaa kilpailua niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Kaupunki oli jakautunut jyrkästi kahtia Karhujen ja RU-38:n leiriin ja kannattajien suosiosta taisteltiin. Porilaisten keskuudessa Karhut oli suositumpi, koska enemmistö porilaisista piti sitä kaupungin omana seurana. RU-38:aa taas pidettiin Rosenlewin rahoittamana ostojoukkueena, mutta silläkin oli kuitenkin kannatusjoukkonsa. Seurojen keskinäiset välit eivät olleet erityisen hyvät.

Vaikka RU-38 voitti Suomen mestaruuden vuonna 1967, Rosenlewin tehtaalla harkittiin vakavasti urheilutoiminnasta luopumista, sillä Rosenlew katsoi että jääkiekko ei tuonut yritykselle kyllin positiivista julkisuutta, pikemminkin päinvastoin. Karhujen ja RU-38:n johtomiehet neuvottelivat seurojen yhdistymisestä kevään ja alkukesän aikana niin salassa, että joukkueiden sisäpiirikään ei saanut fuusioitumisneuvotteluista vihiä. Karhujen ongelmana oli taloudellinen alamäki, sillä seura oli panostanut pelaajahankintoihin taistelussa SM-sarjamenestyksestä ja kaupungin kiekkoherruudesta. Tulot eivät riittäneet kattamaan menoja, etenkin kun osa kannattajista oli siirtynyt Rosenlewin leiriin.

Koska Rosenlew oli luopumassa tehtaan urheiluseurasta, Karhujen leiristä ehdotettiin että RU-38 sulautettaisiin Karhuihin. Tämä ei kuitenkaan tullut Rosenlewin puolelta kysymykseenkään, vaan seuralle oli saatava uusi nimi. Kun yhteisymmärrykseen lopulta päästiin, Rosenlew otti hoitaakseen ison osan Karhujen veloista ja lupasi tukea uutta seuraa taloudellisesti alkuvuodet. Uuden seuran nimeksi tuli Porin Ässät. Seuran synty julkistettiin kesäkuun lopulla 1967. Nimen seuralle antoi Vilho Santala, joka toimi neuvottelijana seurojen yhdistämisessä ja joka valittiin Ässien ensimmäiseksi puheenjohtajaksi. Seuran patalogon suunnitteli Vesa Antikainen. Seuran väriksi valittiin punainen, joka sopi hyvin mustavalkoiseen patalogoon. Jääkiekkotoiminnan lisäksi seurojen jalkapallotoiminta yhdistettiin ja Ässien jalkapallojoukkue peri RU-38:n paikan jalkapallon mestaruussarjassa"

Sitä tosin ei kerrota oikein missään lähteessä, että mistä Vilho Santala keksi juuri nimen Ässät
 
Onpa mukava nähdä näin paljon vastauksia ja ettei osa olekaan lähellekään päivänselviä.

Esimerkiksi tuo Ässien fuusio oli kyllä tiedossani, mutta nimen alkuperä on siis sinällään edelleen hukassa.

Jukureiden nimihistoria oli minulle täysin uusi, samoin Kärpät. Lukosta olen tuon tainnut joskus kuulla.

Toivottavasti tulee lisääkin näkemyksiä.

Pelicansin muistan kuulleeni, mutta sekin oli jotenkin epämääräinen muistaakseni.
 

HokiJone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Luleå HF
Porin Kärppiä ei taida enää olla olemassa? Itse asiassa wikipedia näyttää seuran olevan lakkautettu v. 2011. RIP kaunein porilainen urheiluseura.
 

axe

Jäsen
Tapparassahan on vähän erikoista se, että vaikka historia on koko lailla hyvin tiedossa, ja vaikkapa seuramerkistäkin tiedetään ihan kaikki, niin itse nimen syntyhistoria on jäänyt vähän hämärään. Ei ole osattu varmuudella nimetä kuka nimeä ehdotti jne. Seurahistoriikissäkin on kolme vaihtoehtoista teoriaa:

1) Entisen TBK-pelaajan ja -johtohenkilön ja myöhemmin Tapparankin johtokunnassa ja muussa toiminnassa olleen Jaakko Hietaniemen mukaan nimen keksi "joku ilvesläinen". (oh the irony)
2) 1950-luvun TBK:n ja myöhemmin Tapparan jääkiekon suurmiehen Harry Lindbladin vaimo olisi sen keksinyt.
3) Eläinnimien ja mukaansa tempaavan "Tampereen Jääkiekkoseuran" ehdotusten lomassa Tapparan oli heittänyt pöydälle TBK-taustavaikuttaja K.A. Hjorth, joka itsekin oli harrastellut pelaamista TBK:ssa ennen sotia ja mestaruussarjaan nousua.

Nimeä valitessa taatusti puheissa on ainakin pyörähtänyt siinä vaiheessa yli parikymmentävuotias seura Karijoen Tappara, ja mainitaanhan sana myös Parolan marssissa, joka toimikin seuran tunnusmusiikkina silloin joskus hiukan ennen Live Is Lifea.
 

Also Starring

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Etelä-Saimaa 11.11.1948:

Uusi palloseura perustettu Lappeenrantaan. Seuran nimen valinta tuotti kovasti päänvaivaa. Nimiehdotuksia esitettiin kaikkiaan kaksitoista. Joukossa mm. sellaisia kuin Saimaan-Pallo, Pallo-Karhut, Pallo-Kärpät, Pallo-Laurit, Pallo-Kisa-48, Lauritsalan Palloseura jne. Tuplaäänestyksen jälkeen sai enimmin ääniä Saimaan-Pallo, lyhennettynä SaiPa, joka tulee jo ensi pelikautena esiintymään Suomen Palloliiton alaisena Saimaan Piirin piirisarjoissa. Uusi palloseura otti ohjelmaansa toistaiseksi jää- ja jalkapalloilun. Koripalloilua harrastetaan, mutta vain valmennusmuotona.



Koko uutista en jaksanut näpytellä. SaiPa-nimi oli kyllä noista vaihtoehdoista minunkin mielestäni paras. En ollut tosin äänestämässä….
 
Suosikkijoukkue
Mestaruuden jälkeinen krapula 2022-

Angelo Bronte

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät & Luleå HF
Hyvä ja mielenkiintoinen ketju. Kärppien nimen alkuperää on käytykin jo täällä läpi, mutta tässä vielä tarkempi lainaus Kärppien historiaan liittyen tähänkin ketjuun talteen:

"Oulun Kärpät perustettiin vuonna 1946, kun opiskelijakaverukset Eero Tauriainen, Jouko Lahti ja Jorma Nykänen saivat ajatuksen perustaa Ouluun urheiluseuran. Perustamispäätöksen jälkeen he kirjoittivat Suomen Palloliittoon, josta yritettiin tilata ohjeita ja mallisäännöt. Kun vastausta ei tullut, kolmikko otti yhteyttä Palloliiton Pohjois-Suomen piirin puheenjohtajaan, Bo Segerstråhleen. Hänen mielestään Oulun kokoisessa kaupungissa oli jo tarpeeksi palloiluseuroja. Segerstråhle kuitenkin kommentoi vain ”en kiellä, enkä käske”. Lopulta tarvittava kirje tuli Palloliitolta.

Perustava kokous pidettiin 15. toukokuuta 1946 Oulun evankelisluterilaisen seurakunnan nuorisotalossa Raatissa. Lajeiksi valittiin silloin suosituimmat pelit jalkapallo ja jääpallo. Puheenjohtajaksi valittiin Ilmari Mattila, koska perustajakolmikon jäsenet olivat vielä alaikäisiä.

Seura sai nimekseen Oulun Kärpät 46, koska oululaiset olivat saaneet Palloliitolta malliksi Porin Kärppien säännöt eikä niistä tarvinnut muuttaa kuin kaupungin nimi. Lisäksi kärppä herätti monenlaisia mielikuvia, kuten että se on pieni ja vikkelä pohjoisen petoeläin. Sääntöjen mukaan "seuran tarkoituksena on kehittää palloilun harrastusta Oulussa ja sen ympäristössä.""
 

Vogoni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, NHL
Nimeä valittaessa Tampereen Tappara pyörähtää suussa mukavasti, joten on varmasti ollut yksi syy miksi Tappara valikoitui Suomen menestyneimmän seuran nimeksi aikanaan. Näin muistaakseni jossakin historiikissakin lukee. Tuon Axen mainitsema Harry Lindbladin vaimo olisi nimeä ehdottanut.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös