Milloin pelaaja on tehnyt läpimurron?

  • 1 056
  • 2

Höylä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tänään Telian lähetyksessä HIFK-Kärpät -ottelussa selostaja Jani Alkio mainitsi, että Michal Kristof teki läpimurron Liigaan viime kaudella. Jäin miettimään asiaa, sillä minulle Kristof on esiintynyt etäisesti, sillä en ole hirveästi Kärppien pelejä katsellut ja näin ollen tietämys hänestä pelaajana on minulla hyvin pieni, joten pääasiallisesti minulle se välittyy vain hänen pistetaulukoita katselemalla, mikä ei ole objektiivisin tapa peilata asiaa. Pisteiden valossa hän pelasi hyvän viime kauden (39 pistettä), mutta tämä kausi ollut pisteiden valossa huono (0 pistettä kymmeneen otteluun).

Jäin siis miettimään (tämä ei varsinaisesti liity Kristofiin henkilökohtaisena juttuna) yleisesti, että milloin voidaan sanoa, että pelaaja on tehnyt läpimurron? Onko siihen jokin maaginen kaava, miten läpimurtoon päädytään - riittääkö siihen yksi hyvä kausi pisteiden valossa? Montako pistettä siihen vaaditaan? Milloin janialkio voi sanoa jonkun pelaajan breikanneen? Missä menee raja, että pelaaja on tehnyt läpimurron? Halutaanko sillä korostaa pelaajaa, josta ei aiemmin tiedetty mitään ja nyt hän pelaa tosi hyvällä tasolla? Itseäni kiinnostaisi myös ne pelaajat, jotka ovat olleet 'rajalla' läpimurtoon, mutteivat ikinä siihen 'kyenneet'.

Tietenkään tähän ei löydy absoluuttista vastausta, mutta minua epäilyttää, että sanaa 'läpimurtoa' saatetaan käyttää hatarinkin perustein, jolloin sen sanan tarkoitus murenee. Tai miten sen sanan pitää ilmetä kuulijalle? Viime kaudella Oliwer Kaski takoi hirmutehot runkosarjaan (19+32), niin siinä ei sinällään ole epäselvyyttä läpimurtoon, kun pakki on tehnyt Liigassa päälle 50 pistettä, mikä on ihan maalaisjärjelläkin kova suoritus, hänen edelliskausiinsakin nähden. Entä jos Kaski olisi tehnyt viime kaudella 30 pistettä - kuitenkin lähes tuplat toissa edelliseen kauteen (16 pistettä), olisiko se silloin ollut jo läpimurto? Vaikuttaako läpimurtoon myös yksilö, joka otetaan huomioon kriteereissä siinä taustalla?

Mielestäni, jos pelaaja on tehnyt läpimurron, niin tällöin hän kykenee pelaamaan jatkuvasti sen liigan vaatimustasolla, jolla hän pelaa. Jos hän tekee läpimurron NHL:ään, niin vaaditaan siihen erilaisia asioita kuin läpimurtoon Liigassa.
 

-One-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Asiallista pohdintaa. Läpimurto on terminä epämääräinen ja jossain määrin jo puhki kulutettukin, mutta silti käytän sitä itsekin jatkuvasti.

Omassa määrittelyssäni pelaaja voi tehdä jopa useita läpimurtoja uransa aikana samassa sarjassa. Jos Liigaa ajatellaan, voi pelaaja tehdä ensin "läpimurron liigatasolle" ja myöhemmin "läpimurron Liigan eliittiin". Läpimurron kriteerit riippuvat siten tasosta, jolle murtaudutaan. Läpimurtoon terminä liitttyy myös olennaisesti selvä tasonnosto, yleensä yhden kauden aikana. Näin ollen kriteerit riippuvat myös pelaajasta itsestään.

Otetaan pari esimerkkiä:
- Joose Antonen teki viime kaudella läpimurtonsa liigatasolle, tehden 58 otteluun tehot 14+15=29 . Ennen viime kautta tämä oli sahannut Liigan ja Mestiksen väliä kykenemättä vakiinnuttamaan paikkaansa, ja piste-ennätys Liigassa oli 4+4=8. Sama mies voisi tehdä tällä kaudella jälleen läpimurron, jos nykyinen pistetahti jatkuisi koko 60 ottelun runkosarjan (nyt 14o 5+6=11). Kuitenkaan vaikka näin kävisi, en välttämättä itse puhuisi uudelleen läpimurrosta, koska kehitys olisi ennemmin jatkumoa viime kauden läpimurrolle. Jos Antonen sen sijaan tahkoaa nyt pari 20-35 pisteen kautta putkeen 2-3 ketjuissa, ja myöhemmin murtautuu Liigajoukkueen ykkösketjuun esimerkiksi kaudella 21-22, paukuttaen 50 pistettä, niin läpimurto olisi jälleen osuva termi.
- Jarkko Parikka teki viime kaudella läpimurtonsa hyväksi liigapakiksi, josta osoituksena käyvät EHT-kutsu, yli 20 minuutin ottelukohtainen peliaika Ilveksessä sekä all-around pakille kelpo tehot 5+14=19.

Mielestäni tason vakiinnuttaminen siten, että saavutettu taso säilyy myös seuraavalla kaudella, ei ole läpimurron kriteeri. Eli pelaaja voi tehdä vaikkapa läpimurron liigatasolle tällä kaudella ja sen jälkeen pudota taas seuraavalla kaudella aiemmalle tasolleen.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
@-One-

Pari esimerkkiä:
Olli Palolalla on urallaan selkeästi yksi läpimurtokausi, ja se näkyy aika selvästi tilastoista. Palola oli sellainen juuri ja juuri mukana roikkuva Liigan rajatapaus, sitten sormia napsauttamalla pari maalikuninkuutta ja Euraasian kiertueelle.

Vastavuoroisesti Charles Bertrandilla voisi katsoa olevan jopa kolme läpimurtokautta:

Ensin selkeäksi alaketjujen pelaajaksi Lukossa, kärkiketjujen hyökkääjäksi Sportissa ja Liiga-tason maalitykkitähdeksi Kärpissä. Ehkä tuo ensimmäinen on vähän väkisin haettu.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös