Miksi ottelutapahtumat ovat persoonattomia ja junttimaisia?

Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Tamperelaisjoukkueiden siirtyessä pelaamaan Nokialle on keskustelu ottelutapahtumasta nostanut vahvasti päätään. Asiaa taustamuistissani työstettyäni avautui päässä erilaisia lankoja liittyen ottelutapahtumiin Liigassa ja muissa jääkiekkosarjoissa sekä muihin urheilutapahtumiin. Hetken harkinnan jälkeen päätin lopulta avata uuden ketjun tälle alueelle, joten nyt sitten avaan sen. En ole millään lailla asian ammattilainen, mutta yritän silti jaotella asioita jollain jäsentelyllä. Jos väitän jotain, niin voitte kuvitella eteen sanan "mielestäni". Korostan tätä siksi, ettei tämän ymmärtäminen vaikuta olevan nykyisessä keskustelukulttuurissa selvää kaikille internetin käyttäjille.

Aiemmin, ja varmaan yhä, olen ollut sellainen tyyppi, joka menee vain katsomaan peliä. Mutta jotenkin sitä on vähitellen havahtunut touhun junttimaisuuteen.

Urheilutapahtumahan koostuu seuraavista asioista:
- Ennakointi
- Saapuminen
- Alkushow, avajaiset tmv.
- Urheilusuoritus/-kset
- Katkot tai muu downtime suoritusten aikana
- Mahdolliset tauot
- Loppushow, palkintojenjako, päätös tmv.
- Poistuminen
- Keskustelu, jälkipuinti

Tällä hetkellä tajunnanvirtani pinnalla kelluvat ajatukset koskevat pääasiassa tuota tapahtuman pihviä alkushowsta loppuun. Niinpä seuraava koskee erityisesti näitä.

Mielestäni ylipäänsä urheilutapahtumien pääongelma on se, ettei niitä osata suunnitella yhtenäisiksi kokonaisuuksiksi. Nyt alan tässä kohtaa täsmentämään keskustelua kohti jääkiekkoa jättämällä pois sekavasti organisoidut ja rönsyilevät hiihtokilpailut ja vastaavat. Palloilulajien puolella jalkapallo-ottelut ovat toki tietyllä tapaa toimivia kokonaisuuksia, mutta lopulta ne ovat yleensä stadionolosuhteiden kautta katsojalle lähinnä hämmentäviä, kovaäänisiä yhteisökokemuksia.

Ehkäpä nyt menen itse asiaan, jääkiekko-ottelutapahtumaan. Myönnän edellä kirjoitetusta vielä sen, että koriksen puolella jotkin asiat ovat paikoin paremmin hallussa, jos katsotaan ihan huipputasoa eikä kotoista puolapuumeininkiä. Joka tapauksessa nyt ollaan jo halliolosuhteissa, kattavat valaistus- ja äänentoistojärjestelmät, yleisölle pystyttäisiin fasiliteettien puolesta näyttämään valmisteltu, laadukas ja ymmärrettävä tapahtuma. Kirjoitan nyt pitkälti omien kokemusteni pohjalta, joten voi olla, että jollain NHL-seuralla nämä toteutuvat, sillä olen kokenut vain Panthersin ottelutapahtuman, ja se arvatenkin on sarjan häntäpäätä tässä katsannossa. Tuo tapahtuma erosi kotoisesta Liigasta vain siinä, että siellä oli enemmän "kaikkea" ja parempi äänentoisto, mikään sisällöllistä laatu tai substanssi ei ollut parempaa.

Eli nyt voidaan keskittyä tarkemmin Liigaan, jolloin tämä on varmasti valtaosalle lukijoista konkreettisemmin ymmärrettävissä. Oikeastaan en, kuten jo ylläolevista kappaleista huomaatte, oikein jaksa nyt jäsennellä tekstiä järkevästi, niin hyppään suoraan isoimpaan biiffiini. Siis musiikkiin ennen peliä, pelikatkojen aikana ja erätauoilla.

Ajatelkaapa nyt vaikkapa elokuvaa, tv-sarjaa, näytelmää tai videopeliä. Ja verratkaa sitten niiden soundtrackia jääkiekko-otteluun. Ei mitään järkeä! Suunnitteleeko noita kukaan? Erän aikana kuullaan 30 eri listahitistä, jotka joko ovat kaikki sekavasti eri genreä tai kaikki 40-60 vuotiaille suunnattua 70-80-lukujen "oikeaa musiikkia", ensimmäiset 5-20 sekuntia. Oikeastiko jonkun pitää välillä kuulla Jon Bon Jovilta "On the street where you-" ja kiekko jäähän? Ja sit 30 sekunnin päästä tulee paitsio ja HP Baxxter huutaa "FIREEE!!!" Ei järjen häivää, aivan totaalista kuraa. Totta kai mainokset aiheuttaa omat haasteensa, mutta eikö samoilla teostomaksuilla voisi soittaa keskenään sointuvaa ja tapahtuman kokonaisuuden kanssa olevaa, jopa ottelutapahtumiin uppouttavaa musiikkia. Genre pitäisi olla samansuuntainen koko ottelun, ehkä rinnakkaisissa voitaisiin seikkailla, mutta ei mitään jokaiselle jotain radiosoittolistaa. Ylipäänsä suosisin instrumentaalisoundeja pelikatkoilla. Tauoilla ja ennen peliä sit vokaaleja.

Ja tuossa se persoonallisuus. Pitääkö jokaisen jääkiekkojoukkueen kuulostaa joko 80-luvun särökitaralta tai nykyajan konemusiikilta? Eikö joku voisi soittaa vaikka pelkkää funkkia ja joku olisi tunnettu, että ämyreistä tulee kissantapposäröä ja kirkkourkua? Ja se pitäisi miettiä, että miten se sointuu värimaailmaan, valaistukseen ja kuvastoon. Tai näiden yhteensovitus.

Toinen nuo alkushow't, niin niiden pitäisi sopia tapahtuman muuhun teemaan sekä niissäkin pitäisi kaikella olla selkeä tarkoitus. Liekkikoneet on melkoisen kliseisiä, jos mikään muu tapahtumassa ei viittaa samanhenkiseen kuvastoon tai liekehtivyyteen. Ylipäätään liekkijutut on helposti aika junttimaisia.

Jotenkin vaan tuntuu, että keskimääräinen palstakeijo on tyytyväinen urheilun oheisjuttuihin, kunhan ei ole kiusallisia katkoksia, valot vilkkuu ja saadaan joku nostalgiadopamiineja liikuttava insertti mediakuutiolta. Mulle sinänsä ihan sama, mutta viihtyisin itse paremmin, jos kokonaisuus olisi yhtenäinen eikä tuntuisi halvalta, sinne päin tehdyltä ja/tai persoonattomalta. Ja persoonallisuus ei tule sillä mustavalkoisella nostalgiaklipillä, vaikka just meidän seuralla olisi ne parhaat perinteet.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Hyvä aihe.

Urheiluseuran visuaalisen ilmeen voi suunnitella graafinen suunnittelija, joka ei ymmärrä kiekosta mitään. Ilveksen ja Tapparan uudet pukukopin on suunnittelut tilasuunnittelijoiden ammattilaiset, joiden ei tarvitse ymmärtää kiekosta mitään. Hallin palvelut voi suunnitella hyviksi, vaikka ei ymmärtäisi kiekosta mitään.

Mutta ottelutapahtumia tuntuu kirjoittavan joku, joka ei ymmärrä tapahtumakokonaisuudesta yhtään mitään. DJ:ksi palkataan ilmeisesti joku paikallinen aikuisjonne, jonka musiikkitietämys perustuu Radio Rockiin, Suomipopiin tai NRJ:hin.

Kaikkialla mennään nykyään samalla kaavalla, jossa omaa ääntään rakastava kuuluttaja huutaa, vaikka ääni ei kestäisi tai se herättää muutenkin enemmän myötähäpeää kuin nostaa tunnelmaa. Paska musiikki soi, vaikks se ei sovi pelin hetkeen ja haittaa sosiaalista kanssakäymistä vieruskaverin kanssa, mikä on monelle iso syy käydä peleissä.

Yleisö tuo tunnelmaan lisäarvoa vain hetkittäin, koska paska musiikki tai sumutorviefektit peittävät aidot äänet eli yleisön huudon. Sen merkittävimmän tekijän, miksi peli on parempaa paikan päällä kuin kotisohvalla.

Ja kun tähän lisätään ottelun kestoa pitkittävät mainoskatkot, erätauot, jatkoajat, voittomaalilalaukaukset ja videotarkistukset, ei ottelutapahtuma tuo sellaista lisäarvoa, jonka takia viitsisi lähteä tuuleen ja tuiskuun, pimeälle ja liukkaalle tielle, joka saattaa johtaa huonosti ohjatulle parkkialueelle, ja maksaa siitä vielä useamman kympin.

Onko peli sittenkin parhaimmillaan kotona?
 

OsboFIN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport
Aloittajalla on ajatusta. Kaiken tuon takana on väistämättä ajatus saada lisää väkeä hallille. Kiekkotapahtuman pitäisi olla kiinnostava elämys kenelle tahansa eikä vain jääkiekon ystäville. Tällöin hallille ei mentäisi vain ”peliä katsomaan”, vaan mentäisiin tapahtumaan jonka teema on peli.

Pahimpia ovat erätauot. Huomaan itsekin kaivavani puhelinta taskusta tai jonottavani pitkään aika kämäistä ruokaa. Ei ole paikallista bändiä soittamassa aulassa eikä voimistelijoita jäälle nykäistyn rekin ympärillä. Ei RC-autojen pikakilpailuja eikä mainos-Mersua sutimassa kitkarenkailla rantapalloa jääkiekkomaaliin.

Koripallo on pidemmällä. Sunnuntaisen Suomi-Kroatia-pelin tarjoilut Espoossa eivät olleet erikoiset, mutta juontaja otti yleisön mukaan, pelin kulttuuri sai ihmiset kannustamaan harvinaisen osallistuvasti ja joka välissä oli tanssitytöt kentällä. Kun Suomi aloitti 3. erän kahdella kolmosella, juontaja huudatti kesken pelin yleisöä ”jjjjjjaaaa sellaineeeen erän alku sieltääää, onpa mahtavaa LYÖKÄÄ KÄDET YHTEEN” ja yleisö suorastaan villiintyi. Kuvitelkaa, Suomessa!

Kiekko on hieno laji, mutta kehittyisi nopeammin, jos tapahtumat vetäisivät yleisöä muidenkin kuin kiekkoväen joukosta.
 

SamSal

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vilpas
Kaiken A ja O on yleisön eläytyminen otteluun. Salossa oli koripallon puolella ihan käsittämättömän kova meininki muutaman vuoden, kun Vilpas Ultras loi tunnelmaa. Nyttemin meno on laantunut mutta toisinaan ihan hyvä meininki on edelleen.

Ei puitteetkaan tarvi olla kummoiset kun on tupa täynnä ja varsin pienessäkin salissa saadaan hieno tunnelma aikaan.
Videolla otteita Korihait-Vilpas matsista uudenvuoden aatonaattona 2016. On edelleen tunnelmaltaan yksi hiennoimmista korispeleistä missä olen ollut paikalla.



E; Olin joskus Hakametsässä katsomassa playoffottelua Tappara-Lukko ja sattumalta sain paikan Rauman faniryhmän alapuolelta.
Ihan uskomattoman hienon tunnelman saivat aikaan.
En tiedä pelataanko esimerkiksi Liigaa jossainmäärin liian isoissa halleissa joissa tunnelma helposti tuntuu vähän laimealta mikäli halli on puolityhjä.
 
Viimeksi muokattu:

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Tampereella on 2020-luvulla valmistunut halli, mutta ottelutapahtuma on parikymmentä vuotta vanha. Joku huutaa kurkkunsa kipeäksi ja valot vilkkuvat. Päätyjen seisomakatsomot eivät kestä seisomista, liput peittävät näkyvyyttä, mutta ei se mitään, koska halli on yhtä modernia lediä. Onko tapahtuman suunnittelussa mahdettu ottaa huomioon, että vuoden päästä halli ei ole enää uusi ja puitteiden sijaan sisältö on se, joka saa ihmiset jättämään kotisohvan ja siirtymään otteluihin paikan päälle.
 
Jostakin olin lukevinani, että Ilveksen ottelutapahtumaan Nokialla haettiin uutta otetta palkkaamalla uusvanha Sami Hintsanen takaisin. Muuttuiko mikään, joko voi ottaa kantaa?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös