Mielenkiintoiset dokumenttiohjelmat

  • 271 139
  • 856

Valapatto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kävin katsomassa Ikuiseen rauhaan-dokumentin, joka kertoo siis Arndt Pekurisen tarinan. Dokkari oli ihan ok, mutta Pekurisesta kirjan lukeneelle siinä ei ollut oikeastaan mitään uutta. Kuitenkin näkisin, että tämä kuuluisi ihan yleissivistykseen ja olisi jokaisen suomalaisen hyvä nähdä.
 

BigRedBob

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Florida Panthers, Miami Heat, Trevor Gillies
En ole vielä ehtinyt itse katsomaan, mutta Netflixiin on tänään pamahtanut Untold-dokumenttisarjaan uusin osa, joka käsittelee pahamaineista ja kaikenlaiseen järjestäytyneeseen rikollisuuteen yhdistettyä jääkiekkojoukkuetta, Danbury Trashersia.



 
Areenasta:


Ei mikään iso tai merkittävä dokumentti, mutta mielenkiintoinen ja humaani sellainen; ehkä jopa enemmänkin vanhuudesta kuin vakoilijoista tai vastarintaliikkeestä.
Tuli katsottua. Hyvä oli veikkei paljastuksia juurikaan tullut. Huikea jamppa 93 vuotiaaksi.
 

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
Kuka osaisi kertoa huonoilla tunnusmerkeillä dokumentin nimen. Oli siis Suomen sisällis sodasta kertojan kertoma dokumentti. Jäi mieleen kun siinä kerrottiin hyvin realistisesti varsin vittumoisia totuuksia täysin asettumatta kummallekaan laidalle. Tekisi mieli katsoa uudelleen.
 

septi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Eilen tuli National Geographiciltä 1. osa dokumentista "11. Syyskuuta:Päivä Amerikassa", jossa tuli pääasiassa käsikameralla kuvattua kuvaa WTCn sisältä ja lähistöltä ja mm. palomiesten ja pelastuneiden kertomuksia päivästä.

Uutiskuvat 20 vuoden takaa olivat vielä mielessä, mutta en muista noita paikalla kuvattuja videoita aiemmin nähneeni (varmaan ne on jossain jo esitetty, mutta ei vaan ole osunut omaan silmään). Joka tapauksessa oli tuota hieman erilaista katsella nyt aikuisena kuin silloin teini-ikäisenä. Erityisesti säväytti kohta kun kuvattiin palomiehiä WTCn aulassa ja tasaiseen tahtiin kuului ympäriltä kovia tömähdyksiä, joiden merkityksen varmasti kaikki tiesivät ja jotka saivat palomiehetkin säpsähtämään aina hetkeksi ennen kuin jatkoivat työtään. Vaikea kuvitella mitä tuollaisessa tilanteessa päässä liikkuu.

Tänään tulee uusintana ensimmäinen osa klo 20.30 ja perään toinen osa klo 22.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kuka osaisi kertoa huonoilla tunnusmerkeillä dokumentin nimen. Oli siis Suomen sisällis sodasta kertojan kertoma dokumentti. Jäi mieleen kun siinä kerrottiin hyvin realistisesti varsin vittumoisia totuuksia täysin asettumatta kummallekaan laidalle. Tekisi mieli katsoa uudelleen.

Ylellä on ainakin tämä katsottavissa:
Julma maa - dokumentti 1918 sisällissodasta
 

Konsta Kepuli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Athletic Bilbao, Tahko, Pool, Saints
TV1:llä päättyi juuri "USA terrori-iskun jälkeen". Löytynee myös YLE Areenasta.

Alkaa 9/11 iskuista ja päättyy kaaokseen Kabulin lentokentällä. Käy läpi Afganistanin ja Irakin voitonhuumat ja toheloinnit päättyen Capitolin valtaukseen ja Kabuliin elokuussa 2021.

Vanhaksi kun elää niin kaikkea näkee. Neuvostoliiton kaatuminen ja Yhdysvaltojen taantuminen keskiluokkansa hävittäneeksi älylliseksi kehitysmaaksi. Jälkimmäinen tiivistetty dokumentissa pariin tuntiin.
 

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
9/11-iskuista kertovista dokumenteista uunituore Turning Point vaikutti ensimmäisen jakson perusteella pienistä peloista huolimatta laadukkaalta tekeleeltä. Tuntuu, että nämä jenkkidokkarit ovat joko tunnelatautunutta nopeaa leikkausta ärsyttävällä juontajalla tai syväluotaavaa rauhallisempaa kerrontaa. Cliffhangerista huolimatta tämä vaikutti kallistuvan onneksi jälkimmäisen tyylilajin puolelle.
 

Konsta Kepuli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Athletic Bilbao, Tahko, Pool, Saints
Tuntuu, että nämä jenkkidokkarit ovat joko tunnelatautunutta nopeaa leikkausta ärsyttävällä juontajalla tai syväluotaavaa rauhallisempaa kerrontaa.
Tää on oikea havainto. Selviää kyllä yleensä parissa minuutissa. Tuotantoyhtiön tsekkaaminenkin kertoo paljon jos on ennakkokokemusta.

Nuo syväluotaavalla kerronnalla varustetut laadukkaammat tuotannot ovat valitettavan surkeassa vähemmistössä.
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Ajankuvaa ja villiä menoa lännessä aikaa ennen oman ajanlaskuni alkua. Ittellä jäänyt Joan Jettin kulutus noin kolmeen biisiin, suvun setämiehet yritti kyllä jostain syystä nuoruudessani artistia myydä.

 
Suosikkijoukkue
Tappara
Nyt ollaan ohjelmalähetysaikojen ytimessä, kun TV1 näyttää lauantaiaamuna yhdeksältä dokkarin "HIstoria: keskitysleirin valokuvaaja", joka on niin graafinen, että Youtubekin vaatisi jo tunnistautumista.

No, onneksi lapset ei enää edes tiedä, mitä televisioilla tehdään - saati laita niitä päälle itse vapaaehtoisesti.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Nyt ollaan ohjelmalähetysaikojen ytimessä, kun TV1 näyttää lauantaiaamuna yhdeksältä dokkarin "HIstoria: keskitysleirin valokuvaaja", joka on niin graafinen, että Youtubekin vaatisi jo tunnistautumista.

No, onneksi lapset ei enää edes tiedä, mitä televisioilla tehdään - saati laita niitä päälle itse vapaaehtoisesti.
Tuli putkeen parikin ihan mielenkiintoista dokkaria ykköseltä kun tunti tuota aiemmin Prisman energiavallankumousdokumentti. Olihan tuossa Boixin kuvia näyttäneessä dokkarissa graafista materiaalia, mutta ei nyt mitään mässäilyä sinänsä (kun kuvat oli tarkoitettu liitteiksi "tutkinta"pöytäkirjoihin, ei mihinkään kauhugalleriaan). Toki "business as usual" -lähestymistapa (siis dokumentoidaan raadot seurantamielessä) tietentahdoin murhattuihin henkilöihin on luonnollisesti kovin kylmäävä, muttei luultavasti perheen nuorimmille ahdistava syistä että vaikka sattuisivat tuota katsomaan, niin ilman kontekstin ymmärtämistä ei pelkkä kuvamateriaali (ehkä pois lukien kuva aidalla roikkuvasta venäläisvangista, tässähän ei mitään kalmojen naamoja näytetty) uskoakseni riitä ahdistusta aiheuttamaan.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Tämä on ollut Yle areenassa melkein vuoden, mutta katsoin tämä vasta eilen. Kyseessä on siis skitsofreniasta ja pään sisäisistä äänistä kertova Irlannissa tehty dokumentti:

 

Baldrick

Jäsen
Netflixistä tuli katsottua kolmiosainen dokumenttisarja Ranskan terrori-iskuryppäästä 2015 ja kyllähän nuo paikallaolleiden siviilien, ensihoitajien, poliisien, hälytyskeskustyöntekijöiden kuin poliitikkojenkin kertomukset ovat vaikuttavia. Muistan tuolloin päivystäneeni tilannetta Jatkoajassa uusien iskujen tullessa jatkuvasti ilmi. Lopullinen uhrien määrä erityisesti kahviloiden osalta kyllä yllätti, kun usean tapahtumapaikan ja tapahtumaillan arvioiden valossa kokonaisuus jäi tähän päivään asti hieman epäselväksi.
 

Iisoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
Keskiviikkona tuli Yleltä Historia-dokumentti Salaperäinen Saudi-Arabia. Siinä oli 50 minuuttiin pakattu Saudi-Arabian kehitys beduiinien asuttamasta "aavikosta" nykypäivään. Pintapuoliseksihan dokumenttissa asioiden käsittely jäi mutta tärkein varmaan tuli selville.

 
Viimeksi muokattu:

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Joillekin tuli yllätyksenä, kun muistutin Eric Claptonin koronakriittisten kommenttien yhteydessä, että ei ole eka kerta kun öyhöttää. Tässä hyvä dokumentti yhdestä aikakaudesta ja musiikkivetoisesta kansalaisliikkeestä:

 

Cloaca Maxima

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Philadelphia Flyers




Tämä dokkari on varmastikin pyörinyt eri keskusteluissa tällä palstalla ennenkin, mutta nostetaan taas pinnalle. Kovaa settiä on pojat ja tytöt vetäneet IT-huumassa aikanaan.

Jos tarinan taustat eivät ole tuttuja vaikkapa nuoremmalle sukupolvelle, niin Wikipediasta löytyy yhteenveto touhusta dokkarin pohjustukseksi:

 

Buster

Jäsen
Dokumentti Hail Satan? on Docventures-dokkarina viime sesongilla olleen lentävän spagettihirviön kanssa samaa settiä ja eräänlainen jatko-osa muistaakseni myös Docventuresissa olleelle dokumentille Anton Zandor LaVeyn Church of Satanista. En nyt juuri muista sen nimeä.

Hail Satan? kertoo The Satanic Temple -järjestöstä, joka on täydellisen trollaamisen ohella poliittisesti aktiivinen järjestö, joka etunenässä ajaa valtion ja kirkon erottamista toisistaan sekä myös muunlaista sosiaalista tasa-arvoa ja oikeutta. Heille saatana on vapaasti ajatteleva kapinallinen, joka kyseenalaisti jumalan yksinvaltiaan auktoriteetin. Tiivistettynä yhteiskunnan ulkopuolisen kaveriporukan vitsistä kasvoi "uskonnollinen" järjestö, joka käyttää hyväkseen uskonnolisten ryhmien ja massojen sisään hakattua pelkoa saatanasta, sekä saatananpalvonnasta edistääkseen tasa-arvoa. Dokkari muistaa käydä Satanic Panicin (wiki) alustuksessaan, mikä antaa kuvaa millaisilla ennakkoluuloilla ratsastetaan ja miten tietyllä tavalla tosissaan vastapuoli on. On huvittavaa ja pelottavaa nähdä dokumentissa, miten selkeillä vitseillä saadaan järjestäytynyt vastapuoli barrikadeille ja kuinka tosissaan he ovat, että nyt pahuus yrittää ottaa otetta.

Dokkari löytää pahiksensa Arkansasin osavaltion senaattori Jason Rapertista (kunnostautunut erityisesti lausuntojen saralla), joka onnistuu järjestelemään kiistellyn marmoriveistoksen Kymmenestä käskystä Oklahomasta kotikonnunsa Arkansasin Capitol-kukkulalle. Marmoriveistoksen, joka on Cecil B. DeMillen 50-luvun epookkielokuvan mainosväline, jollaisia vastaavanlaisia DeMillen elokuvan tähdet kävivät lahjoittamassa elokuvastudio Paramountin kustantamana ympäri Yhdysvaltoja... Tasa-arvon ja monimuotoisuuden nimessä satanistit haluavat Baphometin siivekkään patsaan sen viereen ja alkavat vääntää siitä oikeita teitä pitkin järjestelmän sisällä. Samalla dokkarissa aletaan käydä läpi kiehtovasti, miten Yhdysvalloissa 50-luvulla kirkko ja valtio sekoittuivat, ja rahoihin saatiin tämä kuuluisa "In God We Trust" ja uskollisuudenjulistukseen lisättiin jumala jne.

Arvelin pitäväni dokkarista ja en ollut väärässä. Vaikuttaa melko vekkulilta kaverilta tuo keulakuvana toimiva Lucien Greaves, sillain velmusti hymyilee aina pilke silmäkulmassa.

E: Toistaiseksi on vain digitaalisesti vuokrattavissa/ostettavissa. Justwatchista lisätiedot.
 
Viimeksi muokattu:

Iisoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
Torstai-illan dokumenttipaikalla klo 22 (YLEn) ykkösellä tulee tuore (yhdysvaltalainen) dokumentti Äärioikeisto nousee Saksassa.
Saksassa äärioikeiston kannatus on noussut, ja samalla väkivalta juutalaisia ja maahanmuuttajia kohtaan on lisääntynyt. Dokumentti paljastaa, että Saksassa äärioikeiston toiminnassa on mukana paljon sekä jo eläköityneitä että aktiivisesti virassa toimivia poliiseja ja sotilaita.

Aloin tätä jo katsomaan Areenasta kun se oli sinne tänään ilmestynyt.

Edit. Oli jotenkin outoa katseltavaa kun Hallen synagogaiskun tekijä yritti päästä sisään synagogan ovesta siinä onnistumatta (oli valvontakamera kuvaa). Iskun tekijä ampui sitten pari ohikulkijaa. Ja kaikki tietenkin streemattiin nettiin ja saman henkiset kannusti (ottamaan jutskuja hengiltä)...
 
Viimeksi muokattu:

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Ehkä löytyy jo tästä ketjusta mutta itse katsoin vasta tänään Untold: Crime and Penalties (2021) - IMDb

Kertoo roskakuskimafian pomosta, joka osti jääkiekkojoukkueen jonka antoi 17v poikansa johdettavaksi. Poika ihannoi WWF-vapaapainia ja lämärielokuvaa, joten kokoaan alasarjaan (UHL) lähinnä tappelijoista koostuvan sekopääjoukkueen, joka pistää kaupungin sekaisin. Mielenkiintoinen ja viihdyttävä dokkari, aikamoista menoa ollut ja rahaa (pimeätä) paloi säkki kaupalla...

Joukkueen ensimmäinen pelaajahankinta ja kapteeni oli kuitenkin taitopelaaja eli Brent Gretzky.
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Onko kukaan tilannut itsellensä Curiositystreamiä? Hinta aika maltillinen ja vaikuttaa että tuolla olisi aika paljon laadukasta dokkaria tarjolla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös