Mielenkiintoiset dokumenttiohjelmat

  • 271 166
  • 856

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Kyllähän tuon pitäisi saada amazon videosta ja iTunesista esimerkiksi, jos suoratoistona haluaa katsoa. BBC Two:lta tullut jo useamman kerran (ei ilmeisesti enää saitilta katsottavissa), sekä tosiaan verkkokaupoista tilattavissa. iTunesissa listattuna suomitekstitys.
Kiitokset, iTunesia en tajunnut katsoa, kun en käytä. Mutta jos sinne tunnukset loisi, ellei ole aivan älytön soppa ilman iLaitteita, koska nuo suomitekstit olisi ihan hyvä olla. Prime vaati kortin kotimaaksi Brittejä, enkä alkanut vääntää sen enempää.
 

heavylutaa18

Jäsen
Suosikkijoukkue
Saimaan Pallo, Seattle Kraken

hablaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lügan kaaossseura
Huomenna tulee HBOlle katsottavaksi Out of blood in Silicon Valley.

Dokkari kertoo Elizabeth Holmesista ja Theranos yhtiöstä. Kaikki varmaan ovat edes vähän kuulleet tapauksesta ja jos eivät niin tämä taatusti avaa silmiä yhteen suurimmista petoksista ikinä.
Olipas tiukka dokkari. On kliseistä sanoa, että kaikki suuryritysten johtajat on psykopaatteja - mutta tuo Holmes on kyllä omanlaisensa tapaus.

Kerta HBO:n sovellukset on järjestäin niin perseestä alustasta riippumatta, täysi nimi on "The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley". Eli hakusanalla "inventor" löytyy paremmin, koska HBO.
 

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Olipas tiukka dokkari. On kliseistä sanoa, että kaikki suuryritysten johtajat on psykopaatteja - mutta tuo Holmes on kyllä omanlaisensa tapaus.

Kerta HBO:n sovellukset on järjestäin niin perseestä alustasta riippumatta, täysi nimi on "The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley". Eli hakusanalla "inventor" löytyy paremmin, koska HBO.

Löytyy nyt myös Youtubesta. New Documentary 2019 The Inventor Out For Blood In Silicon Valley 2019

Naispuolinen käärmeöljykauppias jolla on kolkko ääni. Mielenkiitoinen yhteensattuma että kenraali Mattis lankesi myös tämän huijarin pauloihin.
 
Areena Historia:Mark Twainin matka

Erittäin hauska ja mielenkiintoinen dokkari. Mark Twain, hieno mies!

Olihan hauska pläjäys. Kiitos @Everton tämän ketjun olemassaolon muistutuksesta :)

Mark Twain on itselleni ollut aina musta aukko. En ole koskaan innostunut ajatuksesta Huckleberrystä ja Finnistä, enkä (EDIT: muistikatkos). Jostain syystä lukemattomat Mark Twainin quotetkaan eivät ole herättäneet minua tutustumaan, mutta tuo dokkari kyllä herätti. Jännä homma sinänsä, kun Twain kuuluu minun kaltaiseni kaverin ihan normaaliin yleissivistykseen, mutta niin vain on jäänyt tutustumatta.

Koskaan ei ole liian myöhäistä :)
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
Yleltä (kakkoselta) tulee paraikaa todella mielenkiintoinen, erinomaisen hienosti toteutettu ja taustoitettu jääkiekkoaiheinen Urheilu-Suomi-dokkari: huikean kiinnostavia henkilökuvia sekä juttuja mm. lajin merkityksestä koko kansakunnalle. Katsottavissa myös Areenassa. Vahva suositus!
 
Viimeksi muokattu:

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Areenasta löytyy Ikeasta tehty 3-osainen dokkarisarja. Varsin hyvin tehty ja herättää ajatuksia. En itse ole yhtään Ikean fani, enkä taida omistaa ainuttakaan sieltä peräisin olevaa huonekalua tai muutakaan tilpehööriä.

Onhan tuo aika mammuttimainen kone. Omat ajatukseni herää nimenomaan tämän asian ympärille, että yritys on kyllä todella iso työllistäjä. Mutta millä hinnalla nuo työpaikat tulevat? Asiassa on monta kulmaa sitten, kun sitä alkaa miettimään. Yritys nielee puuta esimerkiksi aivan astronomisen määrän vuodessa. Toisekseen, kuten yleensäkin näissä valtavissa suuryrityksissä, niin heidän lähtöpalkkansa tuon dokkarin mukaan ovat tosi surkeita. Ja kolmanneksi pointiksi nousee mulla ehkä se, että kyllähän tämä dokkari entisestään vahvistaa sitä mielikuvaa mikä mulla oli jo ennestään. Eli huonekalut ovat todella rimpulan näköisiä, heikkotekoisia ja minusta ihan esteettisestikin helvetin rumia.

Mutta silti yrityksen myynti on aivan valtavaa ja tuon dokkarin aikana Sheffieldiin rakennettiin 400. Ikean myymälä maailmassa. Tämä on tätä kulutusyhteiskuntaa.
 

hablaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lügan kaaossseura
Tuubista tuli tällainen vastaan: Lovecraft: Fear of the Unknown - Full Movie | Snagfilms

Ihan täysi 90min dokumentti, kertojan lisäksi haastatellaan montaa kulttuuri-ihmistä/tutkijaa (mm. Gaiman, Carpenter, del Toro). Olihan tuo kirjallisen tuotannon lisäksi melkoinen sekopää, mutta oli mielenkiintoista myös saada tietoa yksityiselämästä enemmän, se jäänyt itsellä vähemmälle huomiolle. Irrallisena sivuhuomiona del Torolla on kyllä todella yllättävä aksentti, kuulostaa melkein rallienglannilta.
 
Suosikkijoukkue
Tappara, Setämiehet
Jos tykkäsit Haapasalon idän seikkailuista, niin Yle Areenan Levison Wood: Venäjältä Iraniin saattaisi kolahtaa. Just kattelin ekan jakson ja vaikuttaa kyllä kiinnostavalta. Konsepti on kuin suoraan kopioitu Haapasalon 30 päivässä -dokkareista. Tosin en tiedä kauanko herra Wood tätä matkaa taittaa, mutta ainakin yhden jakson jälkeen aion kyllä katsoa loputkin. Ekaan jaksoon oli Haapasalomaisesti löydetty alkuasukkaita, vanhoja perinteitä, ilonpitoa (dokaamista), surutyötä (Beslan) ja loppuun nuoria taiteilijoita jossain hämärässä bunkkerissa. Kuulostaako tutulta?
 

Buster

Jäsen
Yleltä tuli muutama päivä sitten Cold Case Hammarskjöld (Areenaan vie), jossa kahdesta Docventuresissa esitetystä dokumentista tuttu Mads Brugger tutkii, mitä tapahtui YK-pääsihteeri Dag Hammarskjöldille vuonna 1961 Afrikassa, kun hänen koneensa tippui alas ja kaikki koneessa olleet kuolivat. Nuo Bruggerin kaksi Docventures-dokkaria olivat The Red Chapel ja Suurlähettiläs. Ensin mainitussa hän seikkaili kahden tanskalaisen koomikon kanssa Pohjois-Koreassa kuvaten maan arkea. Jälkimmäisessä hän selvitteli veritimanttikauppaa esittäen liberialaista suurlähettilästä.

Luulin dokkaria alunperin vain joksikin wikipedia-kyhäelmäksi kun en lukenut edes ohjelmakuvausta ja aattelin katsovani sen aikaa, kunnes jalkapallo alkaa. Mutta tuohan olikin yksi vangitsevimpia dokumentteja, joita hetkeen nähnyt.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Näpit irti kissoista: Nettitappajan jäljillä, 3 osainen sarja.

Löytyy Netflixistä ja ihan 5/5 arvostelun kanssa voin suositella. Aihe on aika kammottava, mutta dokumenttisarja on hiton hyvin tehty ja pitää koko ajan otteessaan.

Kaikki alkaa siitä, kun eräs jannu postaa Internetiin videon kissan surmaamisesta. Tuota rupeaa selvittelemään raivostunut pieni porukka, jotka pitää yhteyttä toisiinsa facebookin välityksellä. He haluavat saada tuon tekijän kiinni. Meininki on ihan täyttä salapoliisitouhua, kun nämä ihmiset lähtevät ensin selvittämään tuon tekijän henkilöllisyyden ja sen jälkeen sen, missä hän on.

Tekijä jättää johtolankoja tarkoituksella noille seuraajilleen ja meininki on ihan, kuin jostain kovimmista salapoliisidekkareista tai elokuvista. Lopulta kaveri päätyy lähettelemään ihmisen palasia kanadalaisille poliitikoille ja siitä jahti vasta toden teolla käynnistyy, kun myös poliisi liittyy siihen mukaan. Välillä miettii, että onko tämä vain helvetin hyvin käsikirjoittettua fiktiota, vai ihan oikeasti tapahtunutta tosielämää?

Tähän vuoden loppuun on hyvä katsoa koko vuoden paras näkemäni dokumenttisarja.
 

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Joku on tehnyt kulttuuriteon ja ladannut Lordista kertovan Monsterimiehen juutuubiin, behold;

https://www.youtube.com/watch?v=Mgntp1i-jGU

Lordi tästä tuotoksesta hermostui, mutta minusta tämä on rehellinen ja rouhea teos kaverista, joka on jopa sokeasti uskonut omaan juttuunsa ja vaan puskenut eteenpäin, eli kyllähän tässä omat tragikoomisuudet on, mutta kyllä mulle ainakin päällimmäinen tunne oli respect Lordia kohtaan. Lisäksi vakavaksi dokkari vetää rumpalin (Tomni/Otus) menehtymisen yhteydessä.

Suosittelen
 

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK

Kesällä 1939 amerikkalaiset Francis ja Helen Line kuvasivat Suomessa mykän värielokuvan. Ainutlaatuisissa kuvissa näkyy Suomi ennen talvisotaa. Elokuvan on Francis Linen materiaalin pohjalta ohjannut Tapani Itäranta.
 

Iisoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
Katselin tuossa dokumentin Tappavat sillat (Yleltä tullut). Dokumentissä lähdettiin liikenteeseen Genovan sillan romahtamisesta... Mikä sen nyt oli aiheuttanut? Miten silta oli rakennettu? Asiaa valotettiin myös kertomalla siltojen romahduksista eri puolilla maailmaa, romahdusten syistä.

En nyt tiedä oliko tuo nyt hirveän mielenkiintoinen dokkari mutta kerralla se tuli katsottua. Laittoi kyllä vähän miettimään miten meidän (betoni)sillat ovat kestäneet aikaa. Meillä päin korjattiin yksi silta tuossa taannoin. Alunperin sitä piti vähän vaan entrata (tukea) mutta oli sen verran huonona että uusi tehtiin tilalle. No ei siitä suuronnettomuutta olisi tullut vaikka olisi pettänyt kun siinä olisi ollut korkeintaan kaksi autoa kerrallaan.

Prisma: Tappavat sillat
 
Viimeksi muokattu:

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
...
... Laittoi kyllä vähän miettimään miten meidän (betoni)sillat ovat kestäneet aikaa. Meillä päin korjattiin yksi silta tuossa taannoin. Alunperin sitä piti vähän vaan entrata (tukea) mutta oli sen verran huonona että uusi tehtiin tilalle. No ei siitä suuronnettomuutta olisi tullut vaikka olisi pettänyt kun siinä olisi ollut korkeintaan kaksi autoa kerrallaan.

Prisma: Tappavat sillat
Pieni OT sivuten ao. dokkaria ja "katsojan kysymystä".
Suomessa on paljon yli 50 vuoden ikäisiä betonimaantiesiltoja, jotka aiheuttavat korostettua tarvetta sillantarkastuksiin ja -korjauksiin. Meillä suurin ongelma on nk. reunapalkkien rapautuminen suolauksen vaikutuksesta ja niiden uusimista tehdään vuosittain läpi Suomen. Samalla usein puhdistetaan sillan koko kansi, tarkistetaan rakenne, vesieristetään ja valetaan päälle uusi suojabetoni. Näin pyritään estämään kosteuden/veden aiheuttamien pakkasvaurioiden synty sillan runkorakenteisiin, jotka olisivat hitaasti mutta varmasti teräsbetonisen sillan loppu.
Kuten arvata saattaa, tiemäärärahojen puute on suurin hidaste em. jatkuvaluonteisessa työssä, mutta näillä mennään...

PS. Katsoin ao. dokkarin - ihan mielenkiintoinen insinöörinäkökulmasta.
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Carts of darkness.
"Murray Siple's feature-length documentary follows a group of homeless men who have combined bottle picking with the extreme sport of racing shopping carts down the steep hills of North Vancouver. This subculture depicts street life as much more than the stereotypes portrayed in mainstream media. The film takes a deep look into the lives of the men who race carts, the adversity they face and the appeal of cart racing despite the risk."



 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Amerikkalainen tehdas

Kiinalainen rikas sijoittaja päättää elvyttää Ohiolaisen autotehtaan perustamalla sinne autojen lasinvalmistukseen keskittyvän tehtaan. Aihe voi kuulostaa tylsältä, mutta dokumentti on mielestäni tosi hyvä. Tämä antaa aika paljon mielestäni vastauksia sille, miksi Donald Trump on tuon maan presidenttinä. Onhan tuossa maassa työväkeä poljettu ja sitä Donald on taitavasti käyttänyt hyväkseen. Suomalaisen olisi esimerkiksi hemmetin vaikeaa kuvitella sitä, mitä tuo tehtaan kiinalainen omistaja tekee. Hän kieltää ammattiliittojen järjestäytymisen kokonaan tuolla tehtaalla, tai muuten uhkaa sulkea koko paikan. Tehtaan työntekijöillä onkin yli puolet huonompi liksa, kuin mitä se oli General Motorsin aikaan, joka tuossa rakennuksessa ennen toimi.

Käyvät myös vierailemassa Kiinassa yhtiön tehtaalla. Onhan tuota mielenkiintoista katsoa, miten vapauden ja yksilöllisyyden tyyssijasta tulevat ihmiset reagoivat, kun näkevät nuo armeijakurilla puurtavat paikalliset työläiset. Muutenkin ihan helvetin pelottavaa tuo kiinalaisten työkulttuuri. Siinä ei paljon työntekijän fiiliksiä kysellä, kun joutuvat painamaan 12-tuntista päivää ja vapaapäiviä on parikolme kuukaudessa.

Kiina on elänyt jo pitkään huimaa nousukautta, mutta kyllähän tuo noin inhimilliseltä näkökantilta katsottuna asettaa helvetin kyseenalaiseksi sen, että millä hinnalla tuo nousukausi on saavutettu. Kiinassa halutaan maailman johtavaksi supervallaksi ja tuo on se, miten tavallinen kansa siitä joutuu maksamaan. Toki heillä on kulttuurillisesti erilainen tuo vapauskäsite ja ylivoimainen enemmistö on aina tuolla maassa joutunut ahertamaan lähes epäinhimillisen paljon leipänsä eteen. Silti kyllähän meillä täällä länsimaailmassa asiat on paremmin. Ihan lähtien siitä, että miten toista ihmistä kohdellaan. Eihän nuo raukkaparat tuolla osaa kyseenalaistaa tuota elämäntyyliään, kun se on ainoa, joka heillä on aina ollut. Propaganda ei varmasti ole mitään Pohjois-Korea tasoa, mutta silti nekin näyttelee suurta roolia, että nuo työläisarmeijat saadaan pysymään ruodussa. Näkeehän sen täällä Suomessakin kaikista kiinalaisturisteista. Siellä on se yksi matkanjohtaja ja kaikki muut seuraa tätä kersanttiaan, kuin heillä ei olisi omia aivoja ollenkaan.

Tämä dokumentti löytyy Netflixistä.
 
Viimeksi muokattu:

Moto

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Pläräilin Yle Areenaa jotain katsottavaa etsiessäni ja Senna-dokumentti vuodelta 2010 kiinnitti huomioni. 1h 40 min tuntui vähän pitkältä ajalta, mutta oli tuo sen verran hyvin tehty että ei juuri malttanut kääntää katsettaan ruudusta. Pääosassa oli taistelut Prostin kanssa ja luonnollisesti Imola 1994, mutta aika hyvä läpileikkaus oli muutenkin urasta.
 

Iisoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
Katsoin dokumentin Imelda Marcos- kuninkaan tekijä. Imelda on Filippiinien diktaattori Ferdinand Marcosin leski. Ja monet varmaan muistaa hänet (Imeldan) kenkien hamstraamisesta. Dokumentti sisälsi paljon Imeldan haastattelupätkiä. Koko muija tuntui jotenkin olevan vähän sekaisin ja höpötteli monenmoisia. Kuten sitä että kun menee köyhien pariin niin pitää pukeutua koreasti koska köyhät kaipaa tähteä joka loistaa. Imelda oli sitä mieltä että hän oli aikoinaan koko kansan sekä maailman äiti. Ja nytkin hän voisi luoda maailman rauhaa jos hänen vain annettaisiin koska Saddam Hussein, puhemies Mao ja Muammar Gaddafi on hänen ystäviään. No nuo kaikki on kuolleet että ei heidän kanssaan maailman rauhaa tehdä.

Imelda piti miehensä valtakautta Filippiinien kulta-aikana vaikka kyseessä oli diktaattori joka sorti ja tapatti kansaansa, rajoitti sananvapautta ja kavalsi valtion varoja. Mutta kyllä varmaan vaikea nähdä vikaa itsessään kun muka tekee hyvää kansalle. Ei kai siinä paljon kansaa kuunneltu kun Imelda halusi Keniasta eläimiä (esim. kirahveja ja seeproja) ja ne sijoitettiin jollekin saarella ja asukkaat ajettiin pois. Nyt on yritys saada Imeldan poika Bongbong presidentiksi. Ponnahduslautana päätettiin käyttää varapresidentin virkaa. Sitä Bongbong ei saanut vaaleissa joten hän syytti voittaja Robredoa (nimi voi olla väärin) vaalivilpistä. Marcoseilla on nykyisen presidentin Duterten tuki joten voi olla että vaalivilppi syytteet menee lävitse.

 

jatu

Jäsen
Suosikkijoukkue
alhaalta ponnistavat
Katsoin dokumentin Imelda Marcos- kuninkaan tekijä. Imelda on Filippiinien diktaattori Ferdinand Marcosin leski. Ja monet varmaan muistaa hänet (Imeldan) kenkien hamstraamisesta. Dokumentti sisälsi paljon Imeldan haastattelupätkiä. Koko muija tuntui jotenkin olevan vähän sekaisin ja höpötteli monenmoisia. Kuten sitä että kun menee köyhien pariin niin pitää pukeutua koreasti koska köyhät kaipaa tähteä joka loistaa. Imelda oli sitä mieltä että hän oli aikoinaan koko kansan sekä maailman äiti. Ja nytkin hän voisi luoda maailman rauhaa jos hänen vain annettaisiin koska Saddam Hussein, puhemies Mao ja Muammar Gaddafi on hänen ystäviään. No nuo kaikki on kuolleet että ei heidän kanssaan maailman rauhaa tehdä.

Imelda piti miehensä valtakautta Filippiinien kulta-aikana vaikka kyseessä oli diktaattori joka sorti ja tapatti kansaansa, rajoitti sananvapautta ja kavalsi valtion varoja. Mutta kyllä varmaan vaikea nähdä vikaa itsessään kun muka tekee hyvää kansalle. Ei kai siinä paljon kansaa kuunneltu kun Imelda halusi Keniasta eläimiä (esim. kirahveja ja seeproja) ja ne sijoitettiin jollekin saarella ja asukkaat ajettiin pois. Nyt on yritys saada Imeldan poika Bongbong presidentiksi. Ponnahduslautana päätettiin käyttää varapresidentin virkaa. Sitä Bongbong ei saanut vaaleissa joten hän syytti voittaja Robredoa (nimi voi olla väärin) vaalivilpistä. Marcoseilla on nykyisen presidentin Duterten tuki joten voi olla että vaalivilppi syytteet menee lävitse.


Päätinpä myöskin tämän katsoa ja lopulta sainkin sen tehtyä, vaikka 10 minuutin jälkeen olin valmis luovuttamaan. Miten jollain voi olla noin vääristynyt kuva hallitsija kausista ja pää omassa perseessä.
Filippiineistä aika vähän tiedän, mutta näytti olevan menossa hyvään suuntaan ennen näita Bongbongia ja Dutertea. Suurin osa Marcosien omaisuuttakin oli pystytty jäljittämään, vaikka taitaa hyvin pian se 4 miljardin potti olla heidän taskuissaan taas.
Mutta ehdottomasti katselusuositus täältäkin.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
...
Filippiineistä aika vähän tiedän, mutta näytti olevan menossa hyvään suuntaan ennen näita Bongbongia ja Dutertea.
...
Tuosta olisi jännä nähdä jotain dataa että minkälaiset pelkokampanjat on järjestetty jotta Dutertesta tuli maan yksinvaltias. Tai eikös siellä edelleen ole näennäisesti demokratia valtiojärjestyksenä, mutta pressa on ottanut melko roimalla kädellä ja tolkuttoman nopeasti itselleen diktaattorin oikeudet laillisine katuteloituksineen ja mielivaltaisine tuomioineen. Ilmeisesti kansa jopa hyväksyy summittaiset teloitukset, kunhan tapetun väitetään olleen huumebisneksessä? Siinä mielessä tahtoisinkin tietää, miten iso ongelma huumebisnes oikeasti tuolla maassa oli ja onko hallintokoneiston toimesta murhattu jo miten monta kertaa se ihmismäärä mitä oli Duterten valintaa alustavina vuosina menetetty huumeisiin. Veikkaan että tässäkin tapauksessa lapsi valahti pesuvesien mukana jo esihuuhtelussa, äänestäjistö ei sitä ilmeisesti vaan vielä tiedä. Näppärä keppihevonen kyllä tuommoinen yleisesti vihattu asia, jos sitä pääsee hyödyntämään vallanhimoinen diktaattorihalukas.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Pariisi vuonna 1900 löytyy Areenasta sekin, ja oli mielenkiintoinen setti kauniin ajan kuvauksena sekä johdantona 1. maailmansotaan. Kiva ekstra siitä, että materiaali on pääosin väritettyä, mikä tuo tällaiset setit aina vähän lähemmäksi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös