Metsätalous Suomessa

  • 12 428
  • 79

kehveli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Toivottavasti useimpia tyydyttävä kompromissiratkaisu löydettäisiin. Joka ikisen metsäpalstan vaatiminen suojelualueeksi ei ole realistista, enkä toivo ampuvamme itseämme liikaa jalkaan esimerkiksi Ruotsiin ja Viroon nähden, jotka metsätalouden osalta vertautuvat Suomeen varsin hyvin. Yhtä lailla metsien arvo on nähtävänä myös muina kuin pelkkinä viivasuoriin riveihin istutettuina plantaaseina.

Uskon suomalaiselle puulle riittävän kysyntää tästä eteenkinpäin ja haluan, että olemme myös puujalosteiden kehittämisen eturintamassa. Suomi elää vähintään osittain edelleen metsästä ja toivon, että yksi taloutemme tukipilari pysyy pystyssä myös tulevaisuudessa.
Kukaanhan ei ole käsittääkseni vaatinutkaan puupeltojen suojelua?

Ainakin omien viestieni pointti oli niidenkin tämän hetkisen käytön kestämättömyydessä. Ilmaston, luonnon, metsänomistajan, metsäkoneyrittäjän tai kenenkään muunkaan kannaltahan nykyinen meno ei ole pitkän päälle järkevää, joten meidän ei tule pistää päätä pensaaseen ja yrittää vaieta ongelmista. Itse kaipaan vain sitä, että ihmiset ottaisivat järjen käteen ja toimisivat enemmän kokonaisuus ja tulevaisuus mielessään, ja tämä koskee myös ns. asiantuntijoita.

Toivotaan todellakin, että tuo KAIKKIA tahoja (jokaista yksittäistä ihmistähän tässä asiassa tuskin voidaan miellyttää) tyydyttävä ratkaisu löytyy.
 
Viimeksi muokattu:

kehveli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
YLE:n MOT:ssa käsiteltiin suomalaista metsätaloutta:

Vaikka Suomessa suurin osa hakkuista menee tämän hetkisten lakien mukaan, niin kyllähän tuossa ohjelmassa tuli esille asioita, jotka kaipaavat selkeästi parannusta. Kaikki nuo mainitut epäkohdat rapauttavat kuitenkin auttamatta osaltaan luottamusta metsäyhtiöihin, metsäsertifikaatteihin ja jopa lainsäädäntöön.

 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Olenkohan ainoa, joka tietyllä tavalla myös pitää hakkuuaukeiden maisemasta? Paljon Uudenmaan metsissä kulkevana tiheän ja vehmaan metsän vierestä avautuvissa hiljaisissa aukioissa on jotain mystistä. Itsensä tuntee kovin pieneksi.
 

#7

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Aina silloin tällöin kuulee jonkun edelleen kehuvan suomalaista metsän"hoitoa", ja kyllähän siihen on aihettakin jos vertaa vaikka Jair Bolsonaron aikaan Brasiliassa, mutta viime aikaisten uutistenkin pohjalta alkaa kehuilta todellinen pohja putoamaan pois:


Ehkä sitä metsälakiakin kannattaisi alkaa noudattamaan?
Kyseinen uutinen oli pitkään ja näkyvästi esillä, mutta korjaus jäi vähälle huomiolle. Totuushan korjuujälkitarkastusten tuloksista oli toinen, sillä alkuperäinen tutkimus tuotti virheellistä tietoa mittaustavan vuoksi. Nostetaan nyt tässäkin ketjussa esiin, ettei aivan väärä mielikuva jäisi.

Muuten metsissä riittää vilskettä. Tuontipuun korvaaminen tuottaa teollisuudelle päänvaivaa ja seurauksena on ollut puun hintojen selkeä nousu, joskin kevään hintapiikistä ollaankin jo lasketeltu alaspäin. Rakennusteollisuuden ongelmat globaalisti pitävät kotimaisia sahoja ahtaalla, kun puun kantohinnat ovat suhteettoman korkeita lopputuotteeseen nähden. Moni saha tulee tekemään turskaa ja tuotantoa onkin rajoitettu. Yleinen kustannusten nousu ja korkotasot eivät ennakoi kovin nopeaa elpymistä kotimaiselle kysynnälle, mutta maailmalla saattaa olla jo hieman valon pilkahduksia tunnelin päässä.

Selluteollisuuden puolella kysyntä on kovaa, mutta yhtälailla sahateollisuuden kanssa, kannattavuudessa on ollut ongelmia. Raaka-aineissa olisi painetta saada hintaa alas, mutta kysynnän vuoksi se on vaikeaa. Jossakin vaiheessa saattaa olla edessä voimakkaampi tuotantokapasiteetin vähentäminen, koska tuontipuuta ei ole aivan hetkeen Venäjältä saatavissa, eikä kotimainen puu riiitä pitkällä tähtäimellä nykyisen volyymin ylläpitämiseen.

Metsänomistajia tilanne on suosinut ja se on näkynyt vilkkaana puukauppana. Kaikenlaisista leimikoista ovat omistajat pitkästä aikaa saanut tarjouksia ja vieläpä hyviä sellaisia.
 

#7

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Olenkohan ainoa, joka tietyllä tavalla myös pitää hakkuuaukeiden maisemasta? Paljon Uudenmaan metsissä kulkevana tiheän ja vehmaan metsän vierestä avautuvissa hiljaisissa aukioissa on jotain mystistä. Itsensä tuntee kovin pieneksi.
Maisemaa avohakkuut tosiaan muuttavat ja joskus myös positiiviseen suuntaan. Tarkkaileppa joskus huviksesi kenttäkerroksen kasvillisuutta avohakkuulla ja viereisissä metsissä. Nopeasti vaihtuu varjokasvit pioneerilajeihin, kun valo- ja kosteusolosuhteet muuttuvat. Fauna reagoi luonnollisesti muutokseen myös.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös