Matkalla avaruuteen?

  • 196 197
  • 1 368
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Kiinalaiset lähetti Kuuhun luottamien, joka laskeutuu Mons Rümkerille Myrskyjen merelle ja ottaa siältä näytteitä ja tuo ne maahan.

Erityistä tässä on, että luotain siis laskeutuu kuuhun täysin autonomisesti ja samoin se näyte osio nousee kuun kiertoradalle ja kohtaa siellä kiertorata osan, johon siirtää näytteet ja joka jää kuun kiertoradalle odottelen sopivaa paluuta maahan. Tämä siis kaikki automaationa.


Viimeksi kuusta haki näytteitä venäläiset 76, ja nyt siis ekaa kertaa täysin ilman ihmisohjausta automatisoitu systeemi käy kuussa ja palaa takas.


Mielenkiintoista. Paluu mongoliaan aavikolle joskus enskuun alkupuolella
 

Amerikanihme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vegas Golden Knights, TPS, Florida Gators
Ei ihan putkistossa mennyt SpaceX:n ensimmäinen merkittävä lento Starshipillä, mutta uutiset antoivat sen kuvan, että lopun tuhoa saattoikin odottaa ja muiden lennon osioiden onnistuminen oli paljon tärkeämpää. Raketti siis nousi yli kymmenen kilometrin korkeuteen, teki jotain akrobaattisia manöövereitä matkalla, tuli odotetulla tavalla alas, mutta sitten posahti maahan ja räjähti, mikä ei kai ollut suunnitelmissa. Yksi mootteistakin taisi sammua matkalla. Muskin kommentti oli kuitenkin "täältä tullaan Mars!". Yhtiön filosofia on "kokeilla mikä toimii ja mikä ei, ja tehdä tarvittavat muutokset, sen sijaan että suunniteltaisiin täydellinen toimiva raketti vuosien työllä ja suunnittelulla". Jälkimmäinen on kuulemma Nasan lähestymistapa.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
No niin, Starship on lentänyt ensimmäisen oikean koelentonsa 12 km korkeuteen kolmella Raptor –moottorilla. . toki laskeutuminen ei onnistunut, mutta tämä oli jo ennakkoon hyvin todennäköistä, koska ekaa kertaa oikeissa olosuhteissa tehtiin testaus ja siipien ohjausmanoverin kokeilu. Lähtöhän lykättiin pitkin syksyä moneen kertaan ja nytkin laukaisu keskeyty alkuviikosta ensin 1,3s ennen lähtöä ja sit viä toisella kertaa 2min ennen, kunne s päästiin matkaan.



Hieno lento ja teknisesti oli makee nähdä kuinka kolmea moottoria sammuteltiin ja raketin painopistettä siirreltiin nousussa, jotta päästäsi tähän kyljittäin alastulovaiheeseen, jossa siis siivekkeillä on tarkotus ”lentää” alus takas oikeaan paikaan laskeutumista varten.



Lopun laskeutumispoltossa sit tapahtu jotain, ja alus räjähti siinä maahantulossa



Lento oli kuitenkin 6:42 pitkä ja sinänsä onnistunut ensitestilento
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
....
Hieno lento ja teknisesti oli makee nähdä kuinka kolmea moottoria sammuteltiin ja raketin painopistettä siirreltiin nousussa, jotta päästäsi tähän kyljittäin alastulovaiheeseen, jossa siis siivekkeillä on tarkotus ”lentää” alus takas oikeaan paikaan laskeutumista varten...
Jaa se oli oikein tarkoitus. Näin vaan jonkun videon missä ei ollut selostusta, niin ajattelin heti, että reisille meni kun tuli kyljellään. Lopussa kyllä kääntyi oikeaan asentoon, mutta yksi moottori ei tainut käynnistyä, ainakin kuvan perusteella mikä tuli sieltä raketin sisältä.

...
Lopun laskeutumispoltossa sit tapahtu jotain, ja alus räjähti siinä maahantulossa
...
Kyseessä oli ns. rapid disassembly vai mitä termiä ne on noista käyttänyt.

EDIT. piti oikein käydä kurkkimassa mitä termiä ne on käyttänyt. Musk on jostain räjähtäneestä raketista sanonut, että "it faced strong gravitation forces and rapid unscheduled disassembly".

Tulee mieleen tämmöiset nykyajan työelämän hypejutut kuten "fail fast", "virhe on lahja", jotka toki ovat pohjimmiltaan ihan asiaa, mutta tämä firma on vienyt nämä nextille levelille.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Kyllä tuo oli erittäin onnistunut lento. Päästiin monia asioita testaamaan ja toteuttamaan. Kukaan ei odottanut että tuo ehjänä laskeutuisi alas.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Ongelma ilmeisesti oli toisen laskeutumisessa käytetyn Raptorin (kolmas käänettiin sivuun pois tieltä) polttoainesyötössä. Tai näin on komentaatorien mukaan todennäköstä, koska moottorin päästö muuttu vihreäksi, joka tarkottanee, että moottorin kupariosat suli ja palo ja moottori menetti työntövoimansa, eikä yks riittäny ja pam.

No SN9 on valmiina hangarissa odottamassa, 10 ja 11 on kokoomista vailla. Hurja tahti on, kun ajattelee, että kesällä SN5 hyppäs pätkän ja vähän epäonnistu, ja SN6.n ongelma oli korjattu. Seiskassa oli polttoainetankkiongelma ja nyt 8 lensi jo 12km korkeuteen. Ei näin nopeeseen kehitystyöhön ole rakettikehituksessä totuttu.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Hayabusa-2 pudotti reilu viikko sitten Ryugu-asteroidilta viime vuoden huhtikuussa imuroimaansa näytteet kapselissa maahan.

Se on hieno video, kun luotain ottaa ne näytteet siitä Ryugun pinnasta. Alunperinhän tarkoitus oli saada sadan milligramman näyte, mutta kuten jo videoista pysty päätteleen oli mukaan kaapattu suurempi määrä maa-aineksia ja kaasua kuin oli odotettu.

”Saimme hyvän määrän hiekkaa, joka on mitä ilmeisemmin kerätty Ryugu-asterodilta. Lisäksi mukana oli kaasuja”, sanoi Hayabusa 2 -hankkeen projektipäällikkö Yuichi Tsuda uutistoimisto AP:n mukaan tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Näytteiden toivotaan parantavan käsitystä siitä, miltä Aurinkokunta näytti syntyessään noin 4,6 miljardia vuotta sitten. Erityisesti tutkijat ovat kiinnostuneita tietämään, miten asteroidiaine on levittäytynyt ympäri Aurinkokuntaa ja miten se on kytköksissä Maahan.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Nyt myös se Kiinan Chang’e-5 luotain, joka keräsi näytteitä Kuusta, onnistu toimittaan ne takaisin Maahan keskiviikkoiltana. Täähän oli täysin automatisoitu hanke, jossa kuun pinnalla käynyt moduli yhytti erillisen kiertoradalla odottaneen aluksen, joka lähetti sitten näytteen maahan.

Chang’e-5 keräsi näytteitä Kuusta Myrskyjen mereltä. Se otti näytteitä kairaamalla Kuuhun pari metriä syvän reiän. Luotaimen keräämien näytteiden toivotaan auttavan muun muassa Kuun synnyn ja historian selvittämisessä.

Näytekapseli avattiin tänään Pekingissä



 

kamrat

Jäsen
Suosikkijoukkue
urheiluseura HIFK
EDIT. piti oikein käydä kurkkimassa mitä termiä ne on käyttänyt. Musk on jostain räjähtäneestä raketista sanonut, että "it faced strong gravitation forces and rapid unscheduled disassembly".

Tulee mieleen tämmöiset nykyajan työelämän hypejutut kuten "fail fast", "virhe on lahja", jotka toki ovat pohjimmiltaan ihan asiaa, mutta tämä firma on vienyt nämä nextille levelille.

Onhan SpaceX:llä hyvä boogie.





Kehitystahti on kova. Näyttäisi amerikkalainen avaruuusrakettiteknologia ottavan nyt pitkiä harppauksia eteenpäin. Oli hämmentävää nähdä "moderni" avaruuskapseli näillä Demo-1 ja 2-lennoilla, kun kuvastoissa on tähän asti ollut venäläisten 60-luvun teknologian perillisiä. Onko Kiina ottamassa Venäjän paikkaa toisena avaruussupervaltana? Luultavasti amerikkalaiset ja muut ovat maksaneet hyvää hintaa venäläisille Sojuz-laukauksista ja pitäneet heidän avaruusohjelmaansa toimeliaana. Nyt kun on moderneja vaihtoehtoja tarjolla, niin tarkoittaako tämä Venäjän avaruusohjelman hiipumista?
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Nyt kun on moderneja vaihtoehtoja tarjolla, niin tarkoittaako tämä Venäjän avaruusohjelman hiipumista?

Venäjällä on oma ohjelmansa, toteuttaa puhtaasti venäläinen laukaisujärjestelmä. Sojouz kun on monikansallinen tätänykyä, kun osia valmistetaan NL:stä itsenäistyneissä maissa ja laukastaan Kazaastanista.
Venäjän oma projekti on Angara ja Ankara A5 laukaistiin juurikin viimeviikolla Plesetsk Cosmodrome:sta about 800km Suomen rajalta itään.

Toki toi projekti on ollu vaikeuksissa, mutta edustaa uusinta teknologiaa, paitsi hinnan suhteen. SpaceX ja muut läntiset laukausjärjestelmät uusiokäyttösine boostereineen ajaa vaan ohi hinnassa aika radikaalisti. Samoin ESA:n Arienne projekti senkun viivästy, koska hinta kertakäyttövehkeillä alkaa tuleen vastaan kun "Falcon9 lentelee viikon välien".



Mutta Venäjä on Venäjä ja venäläinen ylpeys.. saas nähdä kuinka pohjaton kassa siä lopulta tohon on. Kiinalla on, ja siksi toi kuulentokin oli vaikeimman kautta tehty, ei pelkkä näytteidenhakumatka, vaan telakoitukisien ja automaation koelento.
 

Rautapohkeet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, suomalainen Jokerit, ei khl-joukkue
Here’s what we know about the signal from Proxima Centauri

Nyt tapahtuu aivan meidän naapurustossamme, nimittäin meitä kaikkein lähin tähti punainen kääpiö Proxima Centauri, joka mahdollisesti kuuluu Alpha Centaurin kaksoistähtijärjestelmään kolmantena kiertolaisena (varmuutta tästä ei kai vielä ole saatu). Kyseisellä tähdellähän tiedetään olevan ainakin kaksi planeettaa, yksi kaasujättiläinen ja yksi hieman maata isompi kiviplaneetta, joka sijaitsee tähden elämänvyöhykkellä, mikä toki on ollut jo tähänkin asti omiaan lisäämään mielenkiintoa järjestelmää kohtaan, kun planeetta on kuitenkin vain hieman yli 4 valovuoden päässä meistä, joten jopa nykyteknologialla rakennettava luotain pääsisi yhden ihmiselämän aikana paikanpäälle ihmettelemään.

Jokatapauksessa kyseisen planeetan ja tähtijärjestelmän suunnalta on vastaanotettu radiosignaalia radiotaajuudella, jota ihmiset eivät juurikaan käytä. Ilmeisesti näitä signaaleja on saatu useampi ja varsin pitkiäkin ja ovat aina kadonneet, kun teleskooppi on kääntynyt poispäin Proxima Centaurista. Ilmeisesti, jos oikein ymmärsin, on signaalista ollut havaittavissa myös muutosta planeetan liikkeen mukaan, mikä antaisi vihjettä siihensuuntaan että signaali todentotta tulisikin Proximalta. Yleensähän tälläiset radiosignaalit on kyetty selittämään meidän omista satelliiteista tai ties mistä rikkinäisistä mikroaaltouuneista lähteneillä signaaleilla, mutta tämän kohdalla toistaiseksi tuloksetta. Edelleen on toki erittäin todennäköistä, että signaali on kaikesta huolimatta lähtöisin maasta kuin että se olisi vieraan sivilisaation lähettämää.

Tokihan tätä signaalia nyt tutkitaan erittäin tarkasti ja onpa sitä verrattu myös vuonna 1977 saapuneeseen kuuluisaan wow-signaaliin jolle ilmeisesti vasta pari vuotta sitten selitys vihdoin löydettiin. Mutta yhtä kaikki jännityksellä seuraan mitä tuleman pitää ja todennäköistähän se on, että tämäkin on ihan meidän itsemme luomia signaaleja, niin aina sitä voi antaa mielikuvituksensa laukata. Olisihan se nyt huikeaa löytää ensinnäkin älyllistä elämää tai ylipäänsä elämää, saati sitten löytää sitä vielä meidän tähtinaapuriltamme, joka on jopa meidän tavoittettavissakin.

Jos jollain jotain uutisia tästä aiheesta löytyy lisää, niin jos ei tänne syystä tai toisesta niitä halua linkittää, niin laittakaa vaikka mulle yksityisviestinä, sen verran lähellä sydäntä on nämä avaruusasiat.

EDIT: linkki vie astronomy.com lehden uutiseen ylläolevasta aiheesta.
 
Viimeksi muokattu:

Amerikanihme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vegas Golden Knights, TPS, Florida Gators
Tällä hetkellä ymmärtääkseni tähtitieteilijöiden konsensus tuon Proxima Centaurin radiosignaalin suhteen on jonkinlainen tähden purkaus, mutta tarkemmin en osaa sanoa. Tällaista huhua kuului tähtitieteilijöiden kokoontumisesta tällä viikolla virtuaalisesti.
 

Piikkiperse

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
NASA:n YouTubesta ja muilta kanavilta voi seurata livenä elämän merkkejä etsimään lähetetyn mönkkärin ja siihen liitetyn kopterin saapumista Marsin pinnalle. Laskeutumisen pitäisi tapahtua 18.2.2021 noin kello 22.55.
 

HPL76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
NASA:n YouTubesta ja muilta kanavilta voi seurata livenä elämän merkkejä etsimään lähetetyn mönkkärin ja siihen liitetyn kopterin saapumista Marsin pinnalle. Laskeutumisen pitäisi tapahtua 18.2.2021 noin kello 22.55.

Jep meneehän se ilta näinkin. Aattelin katella kun mopo laskeutuu ja alienit tulee ja ampuu sen tuhannen päreiksi. Huomenna luetaan lehdistä kun Donald Trump on ottanut Proud Boysit ja lähtenyt valtaamaan Marsia, koska sehän selkeesti kuuluu ämeriikälle.
 

HPL76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
On tämä kyllä aika mielenkiintoista seurattavaa kun kuulee mitä puhutaan ja jos ei jotain ymmärrä niin joku vielä selostaa mitä on tapahtumassa.

Tajuton määrä työtunteja mennyt tuon kaiken suunnitteluun ja toteutukseen, ja toivotaan nyt että kaikki osuu kohdilleen ja päästään tutkimaan punaista planeettaa oikein kunnolla.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Mitenköhän kauan kuvasignaalin lähettäminen tuolta marsista kestää?
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Ja Marsissa ollaan eli Perseverance laskeutui.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
No ei siinä kauaa mennyt. Nyt tuli ensimmäinen kuva marsin pinnalta.
 

Piikkiperse

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Jännittävä hetki. Mikäs tämän tieteellinen hyöty on? Mitä uutta tietoa tällä saadaan?
Etsivät merkkejä muinaisesta elämästä. Testaavat hengitettäväksi kelpaavan hapen tuottamista Marsin ilmakehässä. Testaavat uutta helikopteria jonka avulla voidaan kartoittaa mönkijän tulevia tehtäviä. Ja tietty miljoona muuta juttua.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös