Mario Lemieux – Le Magnifique #66

  • 27 893
  • 156

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Veikkaajassa ihan kiva juttu Mariosta, suosittelen lukemista. Mm. seuraavat otokset olivat todella veikeitä "Marion tasoista pelaajaa ei tarvitse valmentaa edes"(Scotty Bowman) ja muutama lainaus Mm. Jagrilta ja Sundinilta "koskaan ei tule yhtä hyvää pelaajaa, ei koskaan" ja "en usko että saman kaliberin pelaajaa koskaan tulee". Samoin mm. 46 ottelun ja 107pisteen kaudesta juttua. Mario oli viimeiset ottelut jo niin paskana että huoltaja sitoi luistimia, kun Mario itse ei pystynyt, jäi 5 ottelun pähän Waynen ennätyksestä. Samoin ohessa loistavasti puhutaan Marion uran vastoinkäymisistä.
 

Kolzig

Jäsen
Suosikkijoukkue
#37 Olie Kolzig, Caps, Pens, Jets
Jep, Veikkaajan juttu oli ihan ok, lainaukset oli jutussa parhainta ja Marion tilastot.

Iso kuva oli siisti, tuon ottais kyllä julisteen muodossa myös jos vain saisi.
 

repe_joke

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim
Veikkauksen juttu oli tosiaan hyvä. Ja nosti myös esille yhden suuren epäkohden. Meinaan Marion ja Väinön toisiinsa vertailun, ja sen kuinka Mario on siitä saanut melkein aina kärsiä.
Minkä takia pitäisi edes verrata kahta noin suuremmoista kiekkoilijaa toisiinsa? Tai ylipäänsä tämä koko vertailu juttu on vähän naurettavaa, kun ikinä ei saada tietää mitkä ne tehot olisivat olleet toisissa olosuhteissa.

Mariolle kuitenkin iso kiitos vuosistaan jääkiekon parissa.
 

Black Adder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, The Original Six
Jutuista puheen ollen. On tullut luettua usemman enemmän ja vähemmän NHL-tähtikiekkoilijan elämäkertoja, mutta Mario on jostain syystä jäänyt paitsioon. Amazonissa oli aika pitkä liuta kirjoja Lemieuxin urasta. Mitä suosittelette? Kattava, ei pelkästään NHL-uraan keskittyvä, tietopaketti kiinnostaisi.

Tulikin tuosta mieleen, että ainakaan Suomessa en ole huomannut, Marion vanhempien, tai isän olevan julkisuudenhenkilö esim. Gretzkyn isän Walterin tapaan. Walteriahan haastatellaan TV:ssä niin NHL-play offsien kuin Olympialaistenkin aikaan aina, jos ukko sattuu hallilla pyörimään. Eli mikäs tähän on syynä? Ranskankielisyyskö aiheuttaa rajjaiset Lemieuxin suuntaan Kanadassa vai haluaako Mario perheineen pitää matalampaa profiilia kuin Wayne?

Jounilla olisi varmaan sanaista arkkua avattavana tästä Kanadan ranskankieliset vastaan muut asetelmasta ja yleensäkin Lemieuxin arvostuksesta tai aliarvostuksesta Kanadassa.

Lopuksi, tai aluksi: http://www.rpspecialt.com/ml3091.jpg
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Bully kirjoitti:
Eikös se ollut Super-Marion uran avausmaali?
jos Bourque pelasi tuolloin Montrealissa niin saattoi olla. Ainakin sellainen peli minulla on tallessa tuolta kaudelta nimellä "lemieuxin eka peli".
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
eagle kirjoitti:
Samoin mm. 46 ottelun ja 107pisteen kaudesta juttua. Mario oli viimeiset ottelut jo niin paskana että huoltaja sitoi luistimia, kun Mario itse ei pystynyt, jäi 5 ottelun pähän Waynen ennätyksestä.
Gretzkyn ennätyshän itseasiassa oli 60 peliä, sillä hän teki pisteitä myös 9 viimeisessä pelissä edellisellä kaudella. Harmi myös että Gretzky tuon 51 pelin potken lopussa, jonka aikana syntyi 153 pistettä oli niin paskana että joutui jättämään pelin kesken toisen erän jälkeen.
 

Master Chief

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Manchester United, Denny Crane
dana77 kirjoitti:
jos Bourque pelasi tuolloin Montrealissa niin saattoi olla. Ainakin sellainen peli minulla on tallessa tuolta kaudelta nimellä "lemieuxin eka peli".

Ei ollut. Marion eka maali tuli Bostonia vastaan heti ekassa vaihdossa mutta Bourque ei ollut pujottelukeppinä. Nuo kummatkin maalit ovat tuossa TOP 10-maalikoosteessa.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
tarkemmissa tarkasteluissa osoittautui että siinä lukikin "(Mario 2nd game)".
 

Sämppäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Facebookissa tuli vastaan Marion video ja pakko oli päästä mehustelemaan Super-Marion uralla.

Mario Lemieux. Itselleni se numero yksi, kun puhutaan kaikkien aikojen jääkiekkoilijasta. Sääli, että lukuisat terveysongelmat varjostivat miehen käsittämättömän hienoa uraa. Syöpää, sydänvaivaa, selkävaivaa, mutta silti kerta toisensa jälkeen kaukalossa pitelemätön.

Tuohon aikaan NHL oli vaikeammin nähtävillä Suomessa, joten ihmisillä ei ihan ollut käsitystä, miten kova pelaaja Mario oli, mutta Olympialaiset ja World Cup sen näytti myös tuulipuvuille, vaikka ura olikin jo ehtoopuolella.

QMJHL:ssä 282 pisteen kausi alle, joka on edelleen kaikkien aikojen ennätys. Vaikka aikakaudet on erilaiset, niin esimerkiksi Sidney Crosbyn varausta edeltävä QMJHL-kausi jää 115 (!) pisteen päähän Marion kaudesta.

Tuosta ykkösvaraus taskuun ja Pensiin. Ensimmäinen vaihto, ensimmäinen laukaus ja maali. Kausi tuotti 100 pinnaa ja tulokaspalkinnon. Tää oli vasta alkua. Kaikki oli edessä.


Kuvaavaa on, että Lemieux ei pystynyt pelaamaan yhtään kokonaista kautta urallaan. Ensimmäisen kerran kunnolla selkävaivat alkoivat piinaamaan kauden 89-90 helmikuussa, lopulta jättäen kauden siihen. Selkävaivat piinasivat myös seuraavalle kaudelle ja kauden alku myöhästyi Marion kohdalla. Lopulta kausi 90-91 toi vain 26 peliä Marion CV:hen. Tottakai lähes 2 ppg:llä nämäkin vähät pelit.

92-93 jysähti. Lemieux oli matkalla Gretzkyn kaudella 85-86 pommittamaa piste-ennätystä, joka on vieläkin 215 pistettä. Lemieux oli matkalla 223 pisteen kauteen, kunnes Lemieux ilmoitti, että hänellä on todettu imusolmukesyöpä. Kaksi kuukautta tuosta ilmoituksesta, Lemieux puki Pensin paidan päälle ja palasi kentälle. Lopulta kausi toi 60 ottelua ja 160 pistettä. Huhheijjaa.


Seuraavalla kaudella jälleen selkäleikkaus ja selkäongelmat pilasivat ehjän kauden. Vain 27 ottelua, jonka jälkeen työsulkukausi osui Lemieuxen kohdalla hyvään saumaan. Syöpähoidot rasittivat miehen kuntoa ja tuon lisäksi selkävaivoja olisi hyvä parannella. Lopulta 94-95 jäi Marion kohdalta kokonaan pelaamatta, kun muu NHL pääsi sopuun pelaamisesta tammikuussa -95.

Vuoden tauon jälkeen koitti paluu kentille. 70 peliä tuotti 69 (!) maalia ja 161 pistettä. Ei tietoakaan vuoden tauosta. Seuraavakin vuosi meni suht ehjänä ja tilille tuli yli 70 peliä.

Vuonna -97 Lemieux ilmoitti lopettavansa jääkiekkouransa sairauksiensa ja loukkaantumisiensa runtelemana.
Samaan aikaan Penguinsin sen aikaisen omistajan leveäperäinen elämä oli tuottanut seuralle 90-miljoonan dollarin velat vuosien varrelta. Vuonna -98 Penguins julistettiin konkurssiin. Oli todennäköistä, että Penguins myydään ja muutetaan eri kaupunkiin tai seura lakkaa olemasta kokonaan.

Itse Mario Lemieux oli Penguinsin suurin velkoja, koska seuralla oli palkkoja maksamatta 32 miljoonan dollarin edestä Lemieuxelle. Lopulta tilanne kääntyi siihen, että Lemieux ehdotti ottavansa seuran haltuunsa ja palkkarästinsä muutettavan seuran pääomaksi. Mario Lemieux oli nyt vuonna 1999 Penguinsin omistaja. Ensimmäisellä kaudellaan Penguinsin tulos parani lievästi plussan puolelle 16 miljoonan dollarin tappiollisesta vuodesta. Marion tulo omistajaksi nosti esimerkiksi lipunmyynnin uusiin ulottuvuuksiin.

2000 vuonna alkoi kuulua kummia huhuja. Kolmen vuoden tauon jälkeen Mario Lemieux, Penguinsin pääomistaja olisi tekemässä paluuta NHL-jäille. Ja totta se oli.



Kolmen vuoden tauon jälkeen Lemieux latasi 43 ottelussa 35 maalia ja 76 pistettä. Pistetahti oli koko NHL:n toiseksi kovin sillä kaudella. Siis KOLMEN vuoden tauon jälkeen. Uskomatonta.

01-02 Lemieux jätti tarkoituksella pelejä pelaamatta, jotta olisi kunnossa elämänsä ensimmäisiin Olympialaisiin. Kausi meni yli piste per peli tahdissa silti. Tähän kauteen sattui myös hauska sattuma, kun radiojuontaja kertoi lahjoittavansa 6 600 dollaria Lemieuxen syöpäsäätiölle, jos Lemieux tekee maalin suoraan aloituksesta. Mario otti kopin ja teki maalin:



Uraan mahtui vielä yksi välivuosi, kun Lemieux jätti lockout-kauden pelaamatta kokonaan.

Kaudella 05-06 Lemieux pelasi vielä 26 ottelua ja teki 22 pistettä, kunnes ilmoitti laittavansa pillit pussiin lopullisesti.

Nyt Mario Lemieux toimii Penguinsin omistajana. Tuon vararikossa olevan seuran, jonka hän otti palkkarästeillään haltuun. Nyt Penguinsin arvo huitelee siellä 600-700 miljoonan dollarin kieppeillä.

Huikea tarina. Huikea mies. Ja tämän kaiken vuoksi, tämä mies on itselleni se numero uno.


915 peliä. 690 + 1033 = 1723. Mario Lemieux.
 
Viimeksi muokattu:

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Olkos se niin, että koko NHL-uransa ajalta Mario missasi joku 700-800 peliä.

Tuo siis kaikki ne pitämänsä tauot ja loukkaantumiset mukaanlukien, eihän toki välttämättä täysillä kausilla olisi ura venynyt lopulta niinkään pitkälle mitä nyt meni, mutta kuitenkin jotain kuvaa antaa miten paljon vaivat nakersivat urasta pois.

Ihan älyttömiä nuo piste per peli -hommat hänelläkin ja silmissäni aikalailla yhtä kova ukko ellei toki kirjaimellisesti kovempikin kuin Gretzky.

Tehopisteensä aivan kuten Gretzkylläkin ovat lähinnä huumorilukemissa jo.
 

Walkin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Mikään ei ole hienompaa kuin se, että Super-Mario omistaa Penguinsin ja vaikuttaa taustalla sekä näkyy lähetyksissä kun heittää fist bumpit vierustoverien kanssa tietenkin omassa aitiossaan "suite 66" jne. Pelaajat ovat aina vuosien varrella kehuneet kuinka suuri merkitys sillä on ollut kun Lemieux on vaikka tappiopelin jälkeen tullut koppiin puhumaan jätkillä. Varmasti on ollut suuri apu joukkueelle ja sen tähtipelaajille vuosien aikana en epäile sitä ollenkaan. Itselläni on suuri toive, että Crosby jatkaa organisaatiossa samaan tapaan kuin Lemieux myös senkin jälkeen kun pelaajaura loppuu ja tottakai myös se on toiveena, että pelaa koko pelaajauransa Penguinsissa aivan kuten Lemieux! Lemieux ja "aseenkantajana" vierellä oli Jagr, nyt Crosby ja hänellä "aseenkantajana" vierellään Malkin. Huikeeta.

Kiitos @Sämppäri ketjun nostamisesta pinnalle ja upeasta viestistä!
 
NHL-ura taisi kestää kaikkinensa 21 vuotta, joten varmaan tuo 800 missattua peliä on aika lähelle.

Mario jäi vain 0.04 pistettä uransa pistekeskiarvossa Gretzkyn taakse. Noilla loukkaantumisilla ja tauoilla aivan käsittämätön suoritus.

Loukkaantumisilla kyllä mutta huilaamalla voisi olettaa että ppg nousee.
 

Sämppäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Loukkaantumisilla kyllä mutta huilaamalla voisi olettaa että ppg nousee.
Niin, miten paljon sitten on pelkkää "huilaamista", eikä loukkien ja sairastelujen parantelua. Tuskin kovin paljoa. Loppu-uralla sydänviatkin tuli mukaan, joten ei tuota nyt voi sanoa huilaamiseksi. Olympiavuosi oli ainut, milloin Lemieux sanoi, että huilasi pelejä tarkoituksella, koska halusi olla pelikunnossa Olympialaisissa. Eli jatkuvasti vammaa päällä tuolloinkin.

Jos tuosta kolmen vuoden tauosta kaksi on mennyt "huilaamiseen", niin se ei vähennä suorituksen kovuutta. Se koventaa sitä. Kertoo aivan jostain poikkeuksellisesta kyvystä. Kolme vuotta taukoa peleistä ja heti painaa taululle toiseksi parhaan pistekeskiarvon siltä kaudelta. Uskaltaisin väittää, että kukaan ei tuohon pystyisi.
 

Via Dolorosa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mario jäi vain 0.04 pistettä uransa pistekeskiarvossa Gretzkyn taakse. Noilla loukkaantumisilla ja tauoilla aivan käsittämätön suoritus.

Pitää ottaa myös huomioon, että Mario pelasi viisi kautta vielä Väinön lopettamisen jälkeen, aikana jona ei painettu enää kahtasataa tehopistettä kaudessa.

Minullekin Lemieux on ykköstähti kaikkien aikojen pelaajista. Käsittämätöntä, miten kolmen vuoden pelaamattomuuden jälkeen mies tulee kaukaloon ja painaa 76 tehopistettä vajaassa neljässäkymmenessä ottelussa.

Huikea pelaaja.
 

DonTirri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Stadilaiset jengit sarjasta ja lajista riippumatta
Mainittakoon vielä kaiken peliuran hehkutuksen lisäksi että Lemieuxia saadaan myös epäsuorasti kiittää hyvinkin merkittävästä sääntömuutoksesta:
Draft lotterystä. Jonka implementointi oli käytännössä suora syy-seuraussuhde Pemguinsin tahalliselle häviämiselle edellisellä kaudella jotta he saivat Lemieuxin draftattyä.

Saavutuksissa löytyy myös änärihistorian ainoa Full House. Viisi maalia viidessä eri pelitilanteessa. (Tasakentällisin, Ylivoimalla, Alivoimalla, Tyhjään maaliin ja Rangaistuslaukauksesta)
 

redpecka

Jäsen
Aika hyvä jääkiekonpelaaja tämä. Jollain tapaa seksikkäämpi kuin Gretzky. Noh, Gretzky pelasi ja kirjoitti historiat - valitettavasti Marion kohdalla nämä jäävät spekuloinnin asteelle.

Hyvä yhteenveto @Sämppäri
 

larzzon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina
Vaikea käsittää, miten jengi näkee urheilijalla loukkaantumiset talenttia alleviivaavana tekijänä. Kait jääkiekkoilijankin pitäisi pystyä pelaamaan mahdollisimman paljon otteluita, sehän on positiivista, jos pystyy, kun joukkue kuitenkin laskee pelaajan suoritusten varaan.

En esim näe Brett Hullin paskaa luistelua mitenkään tämä maalintekokyvykkyyttä korostavana tekijänä. Olisihan se enemmän byyrejä tehnyt, jos olisi osannut luistella?
 

Oskar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turkulaiset joukkueet, Rantasmikko, Gordon Bombay.
Itselleni Lemieux on se kaikkien aikojen paras pelaaja. En tiedä mikä siinä on, vaikka Väinö oli dominoivin ikinä, niin silti Super Mario vie voiton. Lemieux poltti röökiä, ei treeni maistunut, lopetti pari kertaa uransa ja silti olisi pystynyt nousemaan statseissa ykköspaikalle. Aikamoinen sälli.
 

Sämppäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Vaikea käsittää, miten jengi näkee urheilijalla loukkaantumiset talenttia alleviivaavana tekijänä
En nyt tiedä mitä tarkoitat, mutta kyllähän se alleviivaa sitä talenttia, jos pystyt puolikuntoisena pelaamaan niin paljon paremmin kuin muut. Uralla ei yhtäkään tervettä vuotta ja silti pistekeskiarvo on luokkaa Gretzky. Kyllähän se kertoo, että talenttina aivan poikkeuksellinen.


En esim näe Brett Hullin paskaa luistelua mitenkään tämä maalintekokyvykkyyttä korostavana tekijänä. Olisihan se enemmän byyrejä tehnyt, jos olisi osannut luistella?
Miten Hullin luistelua voi verrata Marion terveysongelmiin?
 
Saavutuksissa löytyy myös änärihistorian ainoa Full House. Viisi maalia viidessä eri pelitilanteessa. (Tasakentällisin, Ylivoimalla, Alivoimalla, Tyhjään maaliin ja Rangaistuslaukauksesta)

Muistan, että tästä saavutuksesta on puhuttu ennenkin, mutta milloin tuo tapahtui? Olisin vain tarkistanut tilastoista, että saiko Mario nimiinsä myös ottelun voittomaalin?

Hieno nosto ja hieno viesti @Sämppäri. Toivotaan kuitenkin, ettei tästä ketjusta tule mitään vastakkainasettelua siitä kuka oli kenenkin mielestä paras. Minulle Mario Lemieux on kaikkien aikojen jääkiekkoilja, mutta ymmärrän hyvin niitä, jotka pitävät Gretzkyä parhaana. Tai vaikkapa Bobby Orria.
 

larzzon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina
En nyt tiedä mitä tarkoitat, mutta kyllähän se alleviivaa sitä talenttia, jos pystyt puolikuntoisena pelaamaan niin paljon paremmin kuin muut. Uralla ei yhtäkään tervettä vuotta ja silti pistekeskiarvo on luokkaa Gretzky. Kyllähän se kertoo, että talenttina aivan poikkeuksellinen.

Kyllä urheilijalla kyky pysyä terveenä/pelata loukkaantumisten kanssa on positiivinen eikä negatiivinen ominaisuus. Osa kyvystä on geneettistä, eli ts. lahjakkuutta. Jos kykyä ei ole, niin se alleviivaa sitä, että kykyä ei ole.

Miten Hullin luistelua voi verrata Marion terveysongelmiin?

Se oli rinnastus, jossa puute/vajaavaisuus yritetään väkisin nähdä ns. posin kautta.

Mario oli kova pelimies ja olisi ollut kovempi, jos oli pystynyt pelaamaan 1500 ottelua. Ei mulla muuta.
 

Isäntä

Jäsen
Minullekin Mario Lemieux on kaikkien aikojen paras jääkiekon pelaaja jos mietitään puhtaasti lajitaitoja ja sitä, miten hän jääkiekkoa pelasi. Hän pystyi pelaamaan lähes yhtä kovalla tasolla sekä 80-luvun hurlumhei-vuosina, että kuolleen kiekon aikakaudella. Lisäksi hänelle oli suotu ruumiinrakenne, joka yhdistettynä noihin poikkeuksellisiin lajitaitoihin mahdollisti kaukalossa täydellisen dominoinnin.

Minultakaan ei kuitenkaan heru ihan täyttä ymmärrystä sille, miten loukkaantumiset nostavat uran arvoa jotenkin merkittävästi. Imusolmukesyövälle nyt ei voinut tietysti mitään, mutta noin muuten. Ovathan nuo tarinat ja niihin suhteutettavat tilastot ihan käsittämättömiä ja nille on tullut höhöteltyä kavereiden kanssa saunailloissa. Tästä huolimatta jääkiekko oli jo 80- ja 90-luvuilla kuitenkin luokiteltu urheiluksi. Vaikka se on peli, se on myös urheilua. Tästä syystä Mario on yksi kaikkien aikojen what if-tarinoista ammattilaisurheilussa. Mitä jos ei olisi vetänyt puolta askia röökiä päivässä syöpään sairastumiseensa asti. Mitä jos kesäharjoittelu olisi ollut jotain muutakin kuin ranskalaisten jättäminen pois hampurilaisateriasta elokuusta lähtien? Mitä jos olisi huoltanut kroppaansa, olisiko luistinten kiristäminen itse 25-vuotiaana onnistunut?

Pelaamaan Mario oli parempi kuin kukaan muu. Jääkiekkoilijan ammatin Gretzky hoiti kuitenkin paremmin, siksi hänen nimensä löytyy ennätyskirjasta niin monesta kohdasta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös