Maatalous

  • 10 235
  • 56

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Hallitusketju on täyttynyt viesteistä, jotka käsittelevät maataloutta, tuota perinteistä elinkeinoamme. Erityisesti heidän työaikansa ja maataloustuet ovat saaneet tunteet kuumenemaan melkoisella tavalla, joten lienee ihan aiheellista perustaa ikioma maatalousketju.

Kuten hyvin tiedämme, maatilojen määrä laskee Suomessa koko ajan. Tätä vauhtia Suomessa on ensi vuonna alle 50 000 maatilaa. Ainakin jos on sanomalehti Keskisuomalaisen uutisessaan siteeraamaan Luonnonvarakeskukseen uskominen.

Näin on keskustelu avattu.

E: Tilastokeskus korjattu Luonnonvarakeskukseksi.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Hyvä että tälle avattiin oma ketju. Tässä vaiheessa haluaisin ketjuun esilletuotavan sellaisen tosiasian, että argumentti omavaraisen maatalouden tarvitsemisesta kriisitilanteiden varalle on huono. Suomi käyttää maatalouteen niin monta miljardia vuosittain että sillä rahalla saataisiin ihan useiden vuosien varastot säilyviä elintarvikkeita kriisitilanteiden varalle.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Pikaisesti sen verran, että maatalous työllistää Suomessa noin 50 000 henkilöä ja sitä tuetaan verohelpotukset mukaan lukien noin 3.5 miljardilla eurolla per vuosi. En kannata maaseudun autioittamisesta enkä sitä, että sinne rakennetaan maat täyteen tuuivoimaloita (joita tuetaan suhteessa vieläkin enemmän kuin maataloutta). Seison myös sen takana, että merkittävä osa ruuasta tulee tuottaa kotimaassa. Nykyinen tukijärjestelmä on kuitenkin järjetön ja taloudellisessa mielessä tehoton.

Aiheesta lisää alla olevassa linkissä, jossa Aalto yliopiston professori Esko Niemi (kok) kertoo laskemistaan:

Maataloustuki kasvanut työttömyystukea suuremmaksi | Politiikka| Juttutupa | Kaleva.fi

Aiheesta lisää myös alla olevassa Talouselämään johtavassa linkissä, jossa kerrotaan suomalaisten maataloustukien olevan maailmanennätysluokkaa ja osa tuista on kirjoituksen mukaan perusteettomia:

Suomessa on maailman korkeimmat maataloustuet - Puheenvuoro -Talouselämä

Sipilän hallitus on säästölinjalla. Jos olen yhtään kartalla, toistaiseksi maataloustukea on entisestään nostettu. Muistaakseni 200 miljoonan erityistuen verran.
 

Höylis

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Huvittavaa lukea tuota Kalevan juttua "Kannattavat tilat kyllä säilyvät ilman veronmaksajien tukiakin" Eivät säily ilman tukia maataloudessa mennään reilusti pakkaselle, mutta ehkä sitten pitäisi lopettaa koko maatalous Suomesta ja lisätä työttömien määrää :)
 

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Maataloustukien suuruuteen en ota kantaa mutta huvittaa ja samalla vituttaa nämä kauppojen halpuutuskampanjat joiden seurauksena hinnanalennukset siirtyvät täysimääräisenä tuottajahintoihin.

Luonnonvarakeskuksen tilastot
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Hinnat määräytyvät kysynnän ja tarjonnan perusteella. Jos tukiaiset olisivat pienemmät olisi tuotantoa vähemmän ja hinta olisi korkeampi. Nyt systeemi on hullu eli mitä enemmän maataloustukia syydetään, sitä enemmän hyöty siirtyy jalostusketjuun ja sitä enemmän tuotanto tarvitseekin tukea.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Maataloutta tukee koko Eurooppa. Joka ikinen maa. Kotimainen ruoka on arvo sinänsä. Jos se poistettaisiin kaupoista, söisimme muiden maiden veronmaksajien maataloustukemaa ruokaa. Jotenkin tuntuu mukavammalta (huomaa sanamuoto) syödä täkäläiset kontrollit läpäisevää ruokaa.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Minusta on sangen mielenkiintoista, että Suomessa pellon keskihinta hehtaaria kohti on noin 8500 euroa, kun Ruotsissa hehtaari maksaa noin viisi tonnia. Tekisi mieli kysyä, että miten tämä on mahdollista, kun kuuntelee jyväjemmareiden valitusta siitä, kuinka maatalouden toimintaedellytykset ovat täällä niin paljon heikommat.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Maataloutta tukee koko Eurooppa. Joka ikinen maa. Kotimainen ruoka on arvo sinänsä. Jos se poistettaisiin kaupoista söisimme muiden maiden veronmaksajien maataloustukemaa ruokaa. Jotenkin tuntuu mukavammalta (huomaa sanamuoto) syödä täkäläiset kontrollit läpäisevää ruokaa.
Jos vaihtoehdot ovat että maksamme itsemme kipeiksi, jotta jyväjemmareita suojellaan tai annamme muiden maiden kansalaisten maksaa ruokamme, niin jälkimmäinen ei hirveältä katastrofilta tunnu tai ainakin sen voisi jättää jokaiselle yksilölle päätettäväksi (ja maksettavaksi). Kuvitelma että suomalainen ruoka olisi jotenkin ylivoimaista tai puhtaampaa on MTK:n propagandaa ja myytti. Mikään puolueeton tutkimus ei sitä tietääkseni tue.
 

iki-ilves

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Minusta on sangen mielenkiintoista, että Suomessa pellon keskihinta hehtaaria kohti on noin 8500 euroa, kun Ruotsissa hehtaari maksaa noin viisi tonnia. Tekisi mieli kysyä, että miten tämä on mahdollista, kun kuuntelee jyväjemmareiden valitusta siitä, kuinka maatalouden toimintaedellytykset ovat täällä niin paljon heikommat.

Samaa olen minäkin ihmetellyt.

Muutama seikka tosin saattaa selittää huikeaa hintaa:

Käynnissä on pudotuspeli, jossa jokainen maatalousyrittäjä koittaa kasvattaa pinta.alaansa sen takia että vain tilakokoa kasvattamalla voi lisätä tehokkuutta. Siksi paikkakunnalla saattaa syntyä huutokauppa tilanne myynnissä olevasta pellosta.

Usein kauppahintoihin tilastoidaan yksittäisten usein hyvin pienten lisäpeltolohkojen kauppoja, jolloin lähelä olevien viljelijöiden kannattaa maksaa lisäpinta-alasta lähelle kipurajoja menevä hinta. En usko että tuollaisia hintoja maksetaan esim kokonaisen tilan 100 ha pelloista.
 

ultras

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara Tampere
Jos vaihtoehdot ovat että maksamme itsemme kipeiksi, jotta jyväjemmareita suojellaan tai annamme muiden maiden kansalaisten maksaa ruokamme, niin jälkimmäinen ei hirveältä katastrofilta tunnu tai ainakin sen voisi jättää jokaiselle yksilölle päätettäväksi (ja maksettavaksi).

Kai nuo Atria, HK, Saarioinen ja maidon puolella mm. Valio kuitenkin ihan kivasti porukkaa tähän maahan työllistää. Työttömiksi joutaa nekin.

Vai olisiko ratkaisuksi se, että lihat ja maidot tuodaan kokonaan ulkopuolelta? Varmaan osassa yhtiössä näin pieneltä osalta nytkin toimitaan, mutta on myös hyvä muistaa sekin asia että jyväjemmarit työllistää jatkojalostamisen osalta hyvin väkeä.

Tukien oikeaan määrään ja suuruuteen en ota kantaa.
 

iki-ilves

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Vaikkaisin myös, että halvemmaksi tulee maksaa kohtuullisia tukia viljelijöille kuin samalle joukolla maksettavat työttömyyskorvaukset...
 

Unkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool FC
Vaikkaisin myös, että halvemmaksi tulee maksaa kohtuullisia tukia viljelijöille kuin samalle joukolla maksettavat työttömyyskorvaukset...
Jep, ja työttömät eivät kasvata maataloustuotteita ollenkaan, ainakaan muille. Kyllä nuo tuet ovat hyvin pitkälle tukia meille kuluttajille. Niiden avulla ruuan hinta pidetään kohtuullisella tasolla. Ja jos jyväjemmareiden tuet käy kateeksi, ei muuta kuin ostamaan jokin autiotila ja eikun viljelemään ja nauttimaan tuista. Helppoa kuin heinänteko.
 

Byvajet

Jäsen
Kaipa tuolla maanviljelyllä jokin turvallisuusarvo on. Tuet pitäisi kuitenkin mitoittaa siten, että maanviljelijöiden tulotaso on sama kuin sossutuen saajien. Jos ei omillaan pärjää, niin sitten autetaan sen verran, että ruoassa pysyy, mutta ei enempää. Se, että maanviljelijällä on omaisuutta ja hän pystyy kasvattamaan sitä ja samalla saa veronmaksajien tukia, ei käy päinsä. Köyhää täytyy auttaa, mutta omaisuuttaan kasvattavaa tai keskiluokkaisesta tulotasosta nauttivaa ei.

Suomalaisille ei ehkä myöskään ole selvää, että Suomessa viljellystä viljasta vain noin 15 % (tai alle) kelpaa ruoaksi. Rehuksi menee yli 60 %, ja viljaa myös poltetaan. Suomalaisten viljatilojen tukeminen on siis rehuteollisuuden tukemista. Viljaa tuodaan ulkomailta Suomeen, koska kotimainen vilja on suurelta osin ihmisravinnoksi kelpaamatonta.

Kannattaako viljaa viljellä maassa, jossa sen laatu on niin heikko, ettei se kelpaa ihmisravinnoksi?
 

iki-ilves

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Paitsi että maanviljelijän tuntipalkka on luokkaa 5-10 e/h. Vähän tietysti siitä riippuen minkälaista korvausta kiinni olevalle pääomalle lasketaan...
 

floikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Kyllä nuo tuet ovat hyvin pitkälle tukia meille kuluttajille. Niiden avulla ruuan hinta pidetään kohtuullisella tasolla.

Taikaseinän paluu!

--

Jos nyt ajattelee silleen loogisesti, niin onhan tämä tukirahojen varassa pyörivä maatalous aivan käsittämätön paketti. Päälle sitten vielä Unionin harjoittama protektionistinen politiikka muutenkin maatalouden osalta.

Paitsi että tämä on kallista ja turhaa, se on myös vääristää kilpailua, tuottaa tehottomuutta ja leikkaa innovaatioita. Asialla on valtava merkitys myös globaalilla tasolla. Ei meillä maapallona ole varaa tehottomuuteen ja innovaatioiden puutteeseen ruoantuotannossa. Maataloustuotteiden kauppa tulisi vapauttaa maailmanlaajuisesti ASAP.

Perinteisessä "jos suomessa olisi diktaattori ja minä olisin se diktaattori" skenaariossa lakkauttaisin perinteiset tuet ja panostaisin tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Alalla on valtavasti hyödyntämätöntä potentiaalia. Voitaisiin aloittaa vaikka hyönteisproteiinista ja pyrkiä kehittämään pitkälle jalostettuja tuotteita sekä toimivaa ja kannattavaa teknologiaa vientiin. Vaihtoehtoisissa ruoantuotantomenetelmissä on aivan käsittämätön potentiaali, mutta pitää olla etulinjassa innovoimassa. Käsi ylös, joka uskoo, että kehittyneissä maissa syödään vuonna 2100 yleisesti vielä vanhanaikaisesti jotain ihme lehmiä tms? 2200?
 

iki-ilves

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Omalle pääomalle vai sijoitetulle?

Tässä meidän tapauksessa omalle pääomalle. Luojan kiitos ei ole vierasta pääomaa....Ei nimittäin käy kateeksi niitä, joilla on kaiken muun lisäksi niskassa vielä velkaakin pankista.

Ja jos minä olisin oman elämäni diktaattori, niin siirtäisin välittömästi tuon maatalouteen sitoutuneen oman pääoman ns. finanssisijoituksissa kiinni olevaan pääomaan. Mutta helpommin sanottu kuin tehty...
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Vaikkaisin myös, että halvemmaksi tulee maksaa kohtuullisia tukia viljelijöille kuin samalle joukolla maksettavat työttömyyskorvaukset...
Jos nykyisin tukiaisia maksetaan 23 000 euroa vuodessa per naama kuten uutisissa on kerrottu, niin väärin veikattu. Tukiaisia maksetaan enemmän kuin työttömyskorvausta. Kaikki mikä sen jälkeen kaupaksi menee on "voittoa". Vähän niinkuin perustulo ilman sitä ikävää veronmaksuosaa.
 

Ahar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Pelicans, Suomi, Ruotsi, Columbus
Minusta on sangen mielenkiintoista, että Suomessa pellon keskihinta hehtaaria kohti on noin 8500 euroa, kun Ruotsissa hehtaari maksaa noin viisi tonnia. Tekisi mieli kysyä, että miten tämä on mahdollista, kun kuuntelee jyväjemmareiden valitusta siitä, kuinka maatalouden toimintaedellytykset ovat täällä niin paljon heikommat.

Minusta on erittäin mielenkiintoista, että Suomessa maksat syöpä/ mistä tahansa hoidosta vain pari kymppiä, kun kuitenkin konkreettinen hinta on parhaimmillaan tuhat-kymmentuhatta- kertainen? Tekisi mieli kysyä, että miten tämä on mahdollista? Kun kuuntelee, että terveydenhoito on valtion-maksamana-ilmaista.

Onko vika hoitajien palkoissa?
 

iki-ilves

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Maataloustuki kasvanut työttömyystukea suuremmaksi | Politiikka| Juttutupa | Kaleva.fi

50 000 päätoimista viljelijää saavat yhteensä enemmän yhteiskunnan maksamia tukia kuin 300 000 työtöntä. Onko tämä nyt sitten oikeudenmukaista? Että tuetaan omistavaa luokkaa enemmän kuin persaukisia.

Pari pointtia huomioitavaksi keskusteluun:

- Suurimmat tuet menevät muille kuin leipäviljan viljelijöille: Kasvihuoneille, maito- ja lihatiloille yms. Nämä ovat suurempi yksikköjä, jotka yrittäjän lisäksi työllistävät usein ulkopuolistakin työvoima kokopäiväisesti. Samoin mukaan on otettava myöskin jonkin verran maatalouden epäsuorasti työllistävää väkeä. Joten käytännössä maataloustuella saadaan aikaan työtä paljon enemälle joukolle kuin sille 50.000 viljelijälle.

- Lisäksi täytyy ottaa huomioon, että maatalous tuottaa sentään jotakin. Työttömät taas ymmärtääkseni ei niinkään.

- Lisäksi täytyy ottaa huomioon, että sillä keskimääräisellä maanviljelijällä, joka saa laskemasi 23.000 e tuen, on pääomaa kiinni yrityksessään kiinni hatusta vetämällä (noh, vähän laskeskelinkin) lähes puoli miljoonaa euroa. Jokainen voi miettiä kummaksi itse kukin alkaa: a) työttömäksi, joka ei tee mitään ja jolla ei ole toimeentulossaan yhtään pääomaa kiinni vai b) maanviljelijäksi, joka ostaa puolella miljoonalla peltoa, koneet päälle ja istuskelee nyt kotona manaamassa näitä syyssateita, peläten, että saako puitua viljat ennen ensilumia....

Henkilökohtaisesti minulla on kokemusta kummastakin statuksesta. Ja voin sanoa, että jos saisin valita, niin olisin heittämällä ansiosidonnaista saava työtön, kuin "avokätisesti" tuettu maanviljelijä....
 

iki-ilves

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Minusta on erittäin mielenkiintoista, että Suomessa maksat syöpä/ mistä tahansa hoidosta vain pari kymppiä, kun kuitenkin konkreettinen hinta on parhaimmillaan tuhat-kymmentuhatta- kertainen? Tekisi mieli kysyä, että miten tämä on mahdollista? Kun kuuntelee, että terveydenhoito on valtion-maksamana-ilmaista.

Onko vika hoitajien palkoissa?

Tämä pohjoismainen systeemi siis tulee sairaita. Yhdysvalloissahan vastaavaa "markkinoita vääristävää" tukea yhdelle kansanosalle (=sairaille) ei ole.

Siispä aivan hyvin voisimme kyseenalaistaa maatalouden saamien tukien sijasta sairaiden saamat tuet.

Omalta osaltani sanon kyllä sekä maatalouden tukemiselle, että sairaiden tukemiselle.
 

Torsti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Onko tämä nyt sitten oikeudenmukaista? Että tuetaan omistavaa luokkaa enemmän kuin persaukisia.
Huonon muistini mukaan 1995 maanviljelijät olivat vahvasti unioniin liittymistä sekä tukijärjestelmää vastaan. Tuillahan pyritään korreloimaan se tulonmenetys, joka tästä touhusta on seurannut. Eli jos Matti Maanviljelijä tienasi 100 € ennen tukijärjestelmää, niin nyt hänen tienaamansa 50 €:n päälle maksetaan tukea 50 €. Voin olla täysin metsässäkin. Sen tosin tiedän, että suurimmalla osalla maanviljelijöitä kovaan ääneen kadehtivista ei olisi rohkeutta saati viitseliäisyyttä harrastaa elääkseen kadehtimaansa.
 

Japi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh, Jokerit, Saipa, Jokipojat, Titaanit
- Lisäksi täytyy ottaa huomioon, että maatalous tuottaa sentään jotakin. Työttömät taas ymmärtääkseni ei niinkään.

Tähän on pakko laittaa kommentiksi KOP:n muinaisen pääjohtajan Mauri Honkajuuren sanoma vuodelta 1945 kun maanjakolakia kaavailtiin: " Me emme pelastu muuta kuin kovalla tuotannolla. Mutta maanhankintalaki hävittää tuotannon. Teollisuus tuottaa, mutta ei maanviljelys, vaan hävittää". Näin siis KOP:n pääjohtaja Mauri Honkajuuri totesi pääministeri J.K Paasikivelle vuonna 1945. (Toteamus löytyy Markku Kuisman kirjasta Kahlittu raha, Kansallinen kapitalismi. Kansallis-Osake-Pankki 1940-1995. Sivulta 70.

Eli siitä maatalouden tuottamisestakin on erilaisia arvovaltaisia mielipiteitä jo 70-vuoden takaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös