vapaamatkustaja
Jäsen
Vaikka kauden alkuun on vielä aikaa reilu kuukausi, niin ainakin minulla hiihtokuume alkaa nousta, joten päätin avata uuden ketjun jo tässä vaiheessa.
Kausi yleisesti:
Tällä kaudellahan ei ole arvokisoja, joten kautta voidaan pitää jonkinlaisena välikautena. Näin ollen tällä kaudella monen urheilijan päätavoite on maailmancupin kokonaiskilpailun voitto. Monen kauden päätapahtuma on vuoden vaihteessa käytävä Tour de Ski, jossa on jaossa paljon pisteitä sekä palkintorahoja.
Kilpailuohjelma:
Kilpailutahti on tällä kaudella todella tiivis. Kausi alkaa 19.11 Beitostölenissä ja se päättyy maaliskuun puolivälissä käytävään finaaliviikonloppuun Falunissa. Pisteitä jaettavia kilpailuja kertyy rapiat 30. Vapaita viikonloppuja kilpailukalenterissa on joulun lisäksi vain helmikuun viimeisenä viikonloppuna. Kilpailupaikkakunnat ovat pysyneet lähes samoina, ainoastaan Milano ja joku puolalainen paikkakunta (jonka nimeä en edes lähde yrittämään tähän) ovat mukana uusina paikkoina. Rukalla kisataan perinteinen Nordic Opening marraskuun lopussa ja Salpausselän kisat ovat ohjelmassa maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna.
Koko kilpailuohjelma on nähtävillä tästä. Ihan jos otetaan kilpailumuotoihin kiinni, niin viestejä näyttää kalenteriin tulevan vain kaksi (johtuuko siitä ettei ole arvokisoja?), parisprinttejä tulee niin ikään kaksi. Parisprinttiinhän tulee tälle kaudella sellainen muutos, että välieristä pääsee suoraan jatkoon vain kaksi parasta joukkuetta ja lisäksi kuusi aikojen perusteella. Näin ollen välierissäkin joudutaan pitäämään vauhtia. Väliaikalähtökisoja on kalenterissa ihan mukavasti, kruununa tietenkin Kollenin 30 ja 50 kilometriset perinteisellä.
Miesten kausiennakko:
No vaikeahan näitä ennakkoasetelmia on lähteä tekemään, kun ei tiedä muiden maiden tilanteesta mitään, mutta eivätköhän kovat ole kovia. Cologna, Northug, Bauer, Rickardsson, Hellner... eiköhän joku näistä sen kokonaiscupin vie. Yleensä kärkeen on noussut joku "yllättäjä" (kuten viime kaudella Rickardsson), mutta aikalaillahan ne samat nimet pyörivät siellä kärjessä kaudesta toiseen. Hallitsevan maailmancupin voittajan Dario Colognan vahvuutena on tasaisuus. Cologna harvemmin voittaa kisoja, mutta kun kaikki matkat sprintistä viitenkymppiin menee hiihtotavasta piittamatta, niin hän on tänäkin vuonna vahvoilla kokonaiscupissa. Northug puolestaan voittaa kaikki yhteistökisat, mutta väliaikalähdöt (varsinkin perinteisellä) tuottavat tuskaa. Poika kun ei osaa oikein säädellä itse matkavauhtia sopivaksi, jolla pärjäisi väliaikalähtokisoissa. Nämä kaksi lienevät kaksi suurinta suosikkia kokonaiscupin voittajiksi. Mutta toivotaan, että Rickardsson, Bauer, Hellner, kanukit ja kaikki muutkin pistävät kovasti kampoihin. Entäs suomalaiset? Heikkisen Matilla on mahdollisuudet olla joka kisassa sijasta 1 sijaan 70, jotenkin en vaan jaksa uskoa että Matti jaksaa koko kautta kärkikahinoissa. Musti Jauhojärven heikkoutena on ehdottomasti vapaa hiihtotapa, joka pudottaa hänet niin maailmancupin kuin Tour de Skin kärkisijoilta. Ihan jos katsoo viime kauteen, niin maailmancupin puolella suomalaishiihtäjä oli palkintopallilla tasan kaksi kertaa: Jauhojärvi Rukalla pertsan sprintissä (kolmas) ja Heikkinen Tour de Skin yhdistelmäkisassa (ykkönen).
Emil Jönsson ja Ola Vigen Hattestad ovat hallineet viime kaudet sprintticupia, jokohan olisi jonkun muun aika? Modin, Petukhov, Bransdal... aika epätodennäköiseltä näyttää. Entäs Northug? Massakirikuningas ei ole kuitenkaan pystynyt montaa kertaa voittamaan sprinttiä, miksi? Eikö sittenkään ole niin sprintteri tyyppinen, vai puuttuko pelisilmä ryhmässä hiihtämisestä? Sitä on vaikea sanoa. Suomalaisista lataan suurimmat odotukset Matias Strandvalliin. Viime kaudesta oikeastaan Strandvall oli ainoa, joka pääsi säännöllisesti jatkoon karsinnasta. Molemmat hiihtotavat kelpaavat, vapaa taitaa olla hitusen parempi. Myöskin Jylhältä, Collianderilta ja Paakkoselta on lupa odottaa vähintään välieräpaikkoja.
Naisten kausiennakko:
Naisten cupin ennustaminen on paljon helpompaa kuin miesten. Miehissä on yleensä se parikymmentä kaveria joista kuka vaan voi voittaa, naisissa puolen tusinaa jos sitäkään. Suurimmat suosikit ovat Björgen ja Kowalczyk, haastajina toimivat Johaug, Kalla, Saarinen, Longa, Follis ja miksei myöskin Lähteenmäki. Björgenille oikeastaan kelpaavat kaikki matkat ja molemmat hiihtotavat, taitaa olla kuitenkin perinteisellä haavoittuvaisempi. Lisäksi kirikyky on massakilpailuissa on ylivoimainen, kuten myöskin vauhti. Jos Björgen pysyy terveenä, niin hän vienee sekä Tour de Skin että kokonaiscupin. Suomalaisista Saarisella, Lähteenmäellä ja Roposella (+Niskasella pertsalla) on mahdollisuudet kymppisakkiin, mutta yksittäisiä kisojen voittoja tuskin tulee.
Sprintticupin kärjessä pyörivät samat nimet kuin normaalimatkoilla, naisissa on varsin vähän puhtaita sprinttejä. Björgen, Follis, Kowalczyk, Jacobsen ja miksei Saarinenkin niitä normaalimatkojen naisia, puhtaista sprinttereistä Falla, Randall, Visnar, Fabjan ja Falk voivat voittaa yksittäisiä kisoja, mutta en usko että kukaan näistä vie koko sprintticupia. Tokihan sprinttereillä on omistettu kaksi viikonloppua (joista toinen heti Tourin perään), joten tämä tasoittaa sprintticupin tilannetta ennakkoon.
Suomalaiset:
Otetaan tähän alkuun maajoukkueryhmät:
Naiset:
Laura Ahervo, Anne Kyllönen, Krista Lähteenmäki, Kerttu Niskanen, Aino-Kaisa Saarinen, Riitta-Liisa Roponen ja Riikka Sarasoja-Lilja.
(B-maajoukkueeseen kuuluvat Marjaana Pitkänen sekä Maria Grundvall)
Miehet:
Sami Jauhojärvi, Matti Heikkinen, Juha Lallukka, Ville Nousiainen, Lari Lehtonen ja Tero Similä
(B-maajoukkue: Kari Varis, Mikko Koutaniemi, Perttu Hyvärinen, Ari Luusua, Juho Mikkonen ja Perttu Hyvärinen)
Sprinttimaajoukkue:
Matias Strandvall, Martti Jylhä, Niklas Colliander, Lasse Paakkonen ja Anssi Pentsinen.
Naisten maajoukkue on varsin odotettu. Pirjo Murasen lopetettua Laura Ahervo nousi maajoukkueeseen hiihdettyään keväällä mainiot SM-kisat. Myöskin Anne Kyllönen on maajoukkueessa varsin uusi tuttavuus, Kyllönenhän hiihtelee maailmancupissa lähinnä sprinttejä. Aikulla olisi tänä vuonna mahdollisuus panostaa siihen vapaan harjoitteluun kun arvokisojakaan ei ole. Viime kaudella vapaa oli melkoista räpellystä ja esim. Tourilla ei ole mahdollisuuksia podiumille jos vapaa ei kulje. Tokihan Aikun silmissä sintää Sochissa kisattava 10 pertsalla, johon hän todennäköisesti tähtää kaiken harjoittelun näistä päivistä lähtien. Lähteenmäen viime kausi oli kerrassaan loistava ja nyt mahdollisuus murtautua lopullisesti sinne aivan kärkeen. Myöskin Kertun pertsa kulki viime kaudella ajoittain mallikkaasti, joten häneltä voidaan odottaa sijoituksia 10 joukkoon. Tokihan Kerttu voitti keväällä 30 kilometrin Suomen mestaruuden vapaalla, eli kyllähän sekin hiihtotyyli kelpaa.
Viesteissä naiset kisaavat oletettavasti nelikolla Niskanen(p)-Saarinen(p)-Roponen(v)-Lähteenmäki(v) ellei joku ole sairaana. Mahdollistahan on myös, että tämä sama nelikko edustaa Suomea Sochissa vuonna 2014.
Miehissä suurimmat odotukset ladataan Matti Heikkisen harteille, tottakai. Matti vain on erittäin epätasainen kilpailija, "pöljänä päivänä" Matti on maailman paras, huonona päivänä saattaa olla 50 huonommalla puolella. Mustillahan pertsahan kulkee lähes aina, mutta viimeisten raporttien mukaan ei pysynyt vapaalla hetkeäkään muiden maajoukkuehiihtäjien perässä. Mutta se ei Mustia haittaa, ja lapin mies lataa itselleen varsin kovat odotukset. Hän haluaa sijoittua tällä kaudella maailmancupin TOP 3:seen, joka omien sanojen mukaan tarkoittaa Tourilla sijoittumista vähintään 6-7 joukkoon. Nousiais Ville on viime kausilla on vaisu. Viime kauden Ville pyöri siellä sijoilla 20-40, jotenkin semmoista piikkiä ei nähty. Tokihan MM-kisat menivät suht hyvin, mutta toivottavasti Villekin nostaa profiiliaan tälle kaudelle. Sitten muutama sana sprinttereistä. Viime kausi oli katastrofi. Jos Rukan ja Salpurin sprintit jätetään huomioimatta, niin oliko kukaan kertaakaan edes välierissä? No ei tainnut olla. Tällä kaudella tason pitää nousta ja jokaisesta karsinnasta pitäisi vähintään kolmen suomalaisen päästä jatkoon. Näin se vaan on.
Miesten viestijoukkue on todennäköisesti Nousiainen(p)-Jauhojärvi(p)-Lallukka(v)-Heikkinen(v), mahdollista on myös hiihtää niin, että Nousiainen ja Heikkinen vaihtavat paikkoja.
Televisiointi:
TV-oikeudethan valitettavasti karkasivat Maikkarille. YLEllä kaikki toimi hienosti ja selostuskaksikko Eskola-Punkkinen oli kerrasaan mainio. Mutta nyt siis kisat tulevat jatkossa MAXilla ja Mertaranta selostaa. YLEhän vielä näyttää Rukan ja Salpurin kisat sekä SM-kisat, mutta kaikki muut tapahtumat viedään kortin taakse. Alkukaudesta näyttää siltä, että muutama viikonloppu tulee myös ilmaiskanavan puolella, mutta joulukuun puolella kaikki lähetykset näkyy vain ja ainoastaan MAXilla. Onneksi meidän taloudessa näkyy Eurosport, joka pelastaa tilannetta vähän. Mutta Eurosportillahan alppihiihto, mäkihyppy ja ampumahiihto kiilaavat maastohiihdon edelle, eli kisasta saattaa nähdä uusinnan joskus ilta kasilta. Olisko mitään tsäännejä nähdä kisoja Veikkauksen sivuilta?
Näin keskustelu saatiin avattua, toivottavasti joku jaksaa vastata lukea ja vastata viestiin. Näin pitkässä viestissä ajatus karkailee ja kirjoitusvirheitä tulee paljon, mutta koettakaa kestää. Tarkoitus olisi jossain vaiheessa avata myös muiden hiihtolajien ketjuja, mutta jos joku muu innostuu niin siitä vaan.
Kausi yleisesti:
Tällä kaudellahan ei ole arvokisoja, joten kautta voidaan pitää jonkinlaisena välikautena. Näin ollen tällä kaudella monen urheilijan päätavoite on maailmancupin kokonaiskilpailun voitto. Monen kauden päätapahtuma on vuoden vaihteessa käytävä Tour de Ski, jossa on jaossa paljon pisteitä sekä palkintorahoja.
Kilpailuohjelma:
Kilpailutahti on tällä kaudella todella tiivis. Kausi alkaa 19.11 Beitostölenissä ja se päättyy maaliskuun puolivälissä käytävään finaaliviikonloppuun Falunissa. Pisteitä jaettavia kilpailuja kertyy rapiat 30. Vapaita viikonloppuja kilpailukalenterissa on joulun lisäksi vain helmikuun viimeisenä viikonloppuna. Kilpailupaikkakunnat ovat pysyneet lähes samoina, ainoastaan Milano ja joku puolalainen paikkakunta (jonka nimeä en edes lähde yrittämään tähän) ovat mukana uusina paikkoina. Rukalla kisataan perinteinen Nordic Opening marraskuun lopussa ja Salpausselän kisat ovat ohjelmassa maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna.
Koko kilpailuohjelma on nähtävillä tästä. Ihan jos otetaan kilpailumuotoihin kiinni, niin viestejä näyttää kalenteriin tulevan vain kaksi (johtuuko siitä ettei ole arvokisoja?), parisprinttejä tulee niin ikään kaksi. Parisprinttiinhän tulee tälle kaudella sellainen muutos, että välieristä pääsee suoraan jatkoon vain kaksi parasta joukkuetta ja lisäksi kuusi aikojen perusteella. Näin ollen välierissäkin joudutaan pitäämään vauhtia. Väliaikalähtökisoja on kalenterissa ihan mukavasti, kruununa tietenkin Kollenin 30 ja 50 kilometriset perinteisellä.
Miesten kausiennakko:
No vaikeahan näitä ennakkoasetelmia on lähteä tekemään, kun ei tiedä muiden maiden tilanteesta mitään, mutta eivätköhän kovat ole kovia. Cologna, Northug, Bauer, Rickardsson, Hellner... eiköhän joku näistä sen kokonaiscupin vie. Yleensä kärkeen on noussut joku "yllättäjä" (kuten viime kaudella Rickardsson), mutta aikalaillahan ne samat nimet pyörivät siellä kärjessä kaudesta toiseen. Hallitsevan maailmancupin voittajan Dario Colognan vahvuutena on tasaisuus. Cologna harvemmin voittaa kisoja, mutta kun kaikki matkat sprintistä viitenkymppiin menee hiihtotavasta piittamatta, niin hän on tänäkin vuonna vahvoilla kokonaiscupissa. Northug puolestaan voittaa kaikki yhteistökisat, mutta väliaikalähdöt (varsinkin perinteisellä) tuottavat tuskaa. Poika kun ei osaa oikein säädellä itse matkavauhtia sopivaksi, jolla pärjäisi väliaikalähtokisoissa. Nämä kaksi lienevät kaksi suurinta suosikkia kokonaiscupin voittajiksi. Mutta toivotaan, että Rickardsson, Bauer, Hellner, kanukit ja kaikki muutkin pistävät kovasti kampoihin. Entäs suomalaiset? Heikkisen Matilla on mahdollisuudet olla joka kisassa sijasta 1 sijaan 70, jotenkin en vaan jaksa uskoa että Matti jaksaa koko kautta kärkikahinoissa. Musti Jauhojärven heikkoutena on ehdottomasti vapaa hiihtotapa, joka pudottaa hänet niin maailmancupin kuin Tour de Skin kärkisijoilta. Ihan jos katsoo viime kauteen, niin maailmancupin puolella suomalaishiihtäjä oli palkintopallilla tasan kaksi kertaa: Jauhojärvi Rukalla pertsan sprintissä (kolmas) ja Heikkinen Tour de Skin yhdistelmäkisassa (ykkönen).
Emil Jönsson ja Ola Vigen Hattestad ovat hallineet viime kaudet sprintticupia, jokohan olisi jonkun muun aika? Modin, Petukhov, Bransdal... aika epätodennäköiseltä näyttää. Entäs Northug? Massakirikuningas ei ole kuitenkaan pystynyt montaa kertaa voittamaan sprinttiä, miksi? Eikö sittenkään ole niin sprintteri tyyppinen, vai puuttuko pelisilmä ryhmässä hiihtämisestä? Sitä on vaikea sanoa. Suomalaisista lataan suurimmat odotukset Matias Strandvalliin. Viime kaudesta oikeastaan Strandvall oli ainoa, joka pääsi säännöllisesti jatkoon karsinnasta. Molemmat hiihtotavat kelpaavat, vapaa taitaa olla hitusen parempi. Myöskin Jylhältä, Collianderilta ja Paakkoselta on lupa odottaa vähintään välieräpaikkoja.
Naisten kausiennakko:
Naisten cupin ennustaminen on paljon helpompaa kuin miesten. Miehissä on yleensä se parikymmentä kaveria joista kuka vaan voi voittaa, naisissa puolen tusinaa jos sitäkään. Suurimmat suosikit ovat Björgen ja Kowalczyk, haastajina toimivat Johaug, Kalla, Saarinen, Longa, Follis ja miksei myöskin Lähteenmäki. Björgenille oikeastaan kelpaavat kaikki matkat ja molemmat hiihtotavat, taitaa olla kuitenkin perinteisellä haavoittuvaisempi. Lisäksi kirikyky on massakilpailuissa on ylivoimainen, kuten myöskin vauhti. Jos Björgen pysyy terveenä, niin hän vienee sekä Tour de Skin että kokonaiscupin. Suomalaisista Saarisella, Lähteenmäellä ja Roposella (+Niskasella pertsalla) on mahdollisuudet kymppisakkiin, mutta yksittäisiä kisojen voittoja tuskin tulee.
Sprintticupin kärjessä pyörivät samat nimet kuin normaalimatkoilla, naisissa on varsin vähän puhtaita sprinttejä. Björgen, Follis, Kowalczyk, Jacobsen ja miksei Saarinenkin niitä normaalimatkojen naisia, puhtaista sprinttereistä Falla, Randall, Visnar, Fabjan ja Falk voivat voittaa yksittäisiä kisoja, mutta en usko että kukaan näistä vie koko sprintticupia. Tokihan sprinttereillä on omistettu kaksi viikonloppua (joista toinen heti Tourin perään), joten tämä tasoittaa sprintticupin tilannetta ennakkoon.
Suomalaiset:
Otetaan tähän alkuun maajoukkueryhmät:
Naiset:
Laura Ahervo, Anne Kyllönen, Krista Lähteenmäki, Kerttu Niskanen, Aino-Kaisa Saarinen, Riitta-Liisa Roponen ja Riikka Sarasoja-Lilja.
(B-maajoukkueeseen kuuluvat Marjaana Pitkänen sekä Maria Grundvall)
Miehet:
Sami Jauhojärvi, Matti Heikkinen, Juha Lallukka, Ville Nousiainen, Lari Lehtonen ja Tero Similä
(B-maajoukkue: Kari Varis, Mikko Koutaniemi, Perttu Hyvärinen, Ari Luusua, Juho Mikkonen ja Perttu Hyvärinen)
Sprinttimaajoukkue:
Matias Strandvall, Martti Jylhä, Niklas Colliander, Lasse Paakkonen ja Anssi Pentsinen.
Naisten maajoukkue on varsin odotettu. Pirjo Murasen lopetettua Laura Ahervo nousi maajoukkueeseen hiihdettyään keväällä mainiot SM-kisat. Myöskin Anne Kyllönen on maajoukkueessa varsin uusi tuttavuus, Kyllönenhän hiihtelee maailmancupissa lähinnä sprinttejä. Aikulla olisi tänä vuonna mahdollisuus panostaa siihen vapaan harjoitteluun kun arvokisojakaan ei ole. Viime kaudella vapaa oli melkoista räpellystä ja esim. Tourilla ei ole mahdollisuuksia podiumille jos vapaa ei kulje. Tokihan Aikun silmissä sintää Sochissa kisattava 10 pertsalla, johon hän todennäköisesti tähtää kaiken harjoittelun näistä päivistä lähtien. Lähteenmäen viime kausi oli kerrassaan loistava ja nyt mahdollisuus murtautua lopullisesti sinne aivan kärkeen. Myöskin Kertun pertsa kulki viime kaudella ajoittain mallikkaasti, joten häneltä voidaan odottaa sijoituksia 10 joukkoon. Tokihan Kerttu voitti keväällä 30 kilometrin Suomen mestaruuden vapaalla, eli kyllähän sekin hiihtotyyli kelpaa.
Viesteissä naiset kisaavat oletettavasti nelikolla Niskanen(p)-Saarinen(p)-Roponen(v)-Lähteenmäki(v) ellei joku ole sairaana. Mahdollistahan on myös, että tämä sama nelikko edustaa Suomea Sochissa vuonna 2014.
Miehissä suurimmat odotukset ladataan Matti Heikkisen harteille, tottakai. Matti vain on erittäin epätasainen kilpailija, "pöljänä päivänä" Matti on maailman paras, huonona päivänä saattaa olla 50 huonommalla puolella. Mustillahan pertsahan kulkee lähes aina, mutta viimeisten raporttien mukaan ei pysynyt vapaalla hetkeäkään muiden maajoukkuehiihtäjien perässä. Mutta se ei Mustia haittaa, ja lapin mies lataa itselleen varsin kovat odotukset. Hän haluaa sijoittua tällä kaudella maailmancupin TOP 3:seen, joka omien sanojen mukaan tarkoittaa Tourilla sijoittumista vähintään 6-7 joukkoon. Nousiais Ville on viime kausilla on vaisu. Viime kauden Ville pyöri siellä sijoilla 20-40, jotenkin semmoista piikkiä ei nähty. Tokihan MM-kisat menivät suht hyvin, mutta toivottavasti Villekin nostaa profiiliaan tälle kaudelle. Sitten muutama sana sprinttereistä. Viime kausi oli katastrofi. Jos Rukan ja Salpurin sprintit jätetään huomioimatta, niin oliko kukaan kertaakaan edes välierissä? No ei tainnut olla. Tällä kaudella tason pitää nousta ja jokaisesta karsinnasta pitäisi vähintään kolmen suomalaisen päästä jatkoon. Näin se vaan on.
Miesten viestijoukkue on todennäköisesti Nousiainen(p)-Jauhojärvi(p)-Lallukka(v)-Heikkinen(v), mahdollista on myös hiihtää niin, että Nousiainen ja Heikkinen vaihtavat paikkoja.
Televisiointi:
TV-oikeudethan valitettavasti karkasivat Maikkarille. YLEllä kaikki toimi hienosti ja selostuskaksikko Eskola-Punkkinen oli kerrasaan mainio. Mutta nyt siis kisat tulevat jatkossa MAXilla ja Mertaranta selostaa. YLEhän vielä näyttää Rukan ja Salpurin kisat sekä SM-kisat, mutta kaikki muut tapahtumat viedään kortin taakse. Alkukaudesta näyttää siltä, että muutama viikonloppu tulee myös ilmaiskanavan puolella, mutta joulukuun puolella kaikki lähetykset näkyy vain ja ainoastaan MAXilla. Onneksi meidän taloudessa näkyy Eurosport, joka pelastaa tilannetta vähän. Mutta Eurosportillahan alppihiihto, mäkihyppy ja ampumahiihto kiilaavat maastohiihdon edelle, eli kisasta saattaa nähdä uusinnan joskus ilta kasilta. Olisko mitään tsäännejä nähdä kisoja Veikkauksen sivuilta?
Näin keskustelu saatiin avattua, toivottavasti joku jaksaa vastata lukea ja vastata viestiin. Näin pitkässä viestissä ajatus karkailee ja kirjoitusvirheitä tulee paljon, mutta koettakaa kestää. Tarkoitus olisi jossain vaiheessa avata myös muiden hiihtolajien ketjuja, mutta jos joku muu innostuu niin siitä vaan.
Viimeksi muokattu: