Vautsi! Tasan 50 vastaajaa, eli tässä kohtaa on hyvä paikka vislata pilliin ja julkaista ensimmäisen osion oikeat vastaukset.
Joihinkin kysymyksiini voi olla muitakin oikeita vastauksia kuin se, minkä olen tarkoittanut oikeaksi. Reklamoikaa ja perustelkaa mikäli koette, että myös teidän vastauksenne olisi pitänyt hyväksyä, niin jury kokoontuu ja tekee päätöksen mahdollisista lisäpisteistä.
1. Mikä maa otti euron käyttöön tammikuussa 2023? -
Kroatia. Sitä edeltäneet uudet euromaat olivat Baltian maat (2011-2015). Varsin helpolla lähdettiin liikkeelle, eli yli 40 tietäjää oli tähän.
2. Mikä oli ensimmäinen muslimimaa, jossa pääministeriksi valittiin nainen? -
Pakistan. Tähän kysymykseen oikean vastauksen tiesi puolet osallistujista.
Benazir Bhutton ensimmäinen pääministerikausi oli 1988-1990. Hän toimi Pakistanin pääministerinä uudemman kerran vuosina 1993-1996, mutta tuo pesti päättyi korruptiosyytöksiin, maanpakoon, tuomioon ja lopulta salamurhaan (2007).
Myös Benazirin isä Zulfikar Ali Bhutto toimi aikoinaan Pakistanin pääministerinä ja presidenttinä. Hänet teloitettiin vallankaappauksen yhteydessä 1977. Ennen Bhuttoa maailmassa oli nähty jo kymmenkunta naispääministeriä: ensimmäisenä Ceylonin / Sri Lankan Sirimavo Bandaranaike (1960-1965 ja 1970-1977), mutta ei yhdessäkään toisessa islaminuskoisessa maassa.
3. Mikä maa on asukasluvulla mitattuna maailman suurin espanjakielinen maa? -
Meksiko, jossa on noin 130 miljoonaa asukasta. Kolumbiassa ja Argentiinassa on suurin piirtein saman verran asukkaita kuin Espanjassakin, eli noin 50 miljoonaa. Brasilialaiset puhuvat portugalia. Yli 40 oikeaa vastausta myös tähän.
4. Minkä saarivaltion lipussa on sen kartta? -
Kyproksen. Kaikista maailman valtioista vain Kyproksella ja Kosovolla on lipussaan karttapiirrustus omasta maastaan. Ja Kosovo ei ole saarivaltio.
Kysymyksen olisi ehkä voinut muotoilla vähän paremmin, eli puhua kartan sijasta esimerkiksi "maan ääriviivoista". Kysymyksen tulkinnanvaraisuuden johdosta oikeaksi vastaukseksi hyväksyttiin myös Tuvalu, jonka lippuun on merkitty yhdeksän tähteä samaan muodostelmaan kuin maan pääsaaret. Tämä ei vaikuta kuitenkaan jäljellä oleviin vastausvaihtoehtoihin, eli kysymys Tuvalusta on vielä tulossa. Pisteitä sai reilusti yli puolet osallistujsta.
5. Pääkaupungin nimi löytyy myös maan nimestä. Tästä pääkaupungista on pidempi matka rajanaapurivaltioihin kuin toiselle mantereelle. Mikä maa? -
Algeria. Välimeren rannalla sijaitsevasta Alger-nimisestä pääkaupungista on matkaa sekä Tunisian että Marokon rajoille noin 500 km, mutta Espanjan rannikolle vain noin 350 km.
Tämä oli kisan ensimmäinen vaikeampi kysymys, tietäjiä oli vain 13. Muita veikkauksia oli paljon. Tarkistin niistä osan, eikä mielestäni mikään muu täytä kriteerejä, mutta korjatkaa jos minulta jäi joku huomioimatta:
* Tunisian Tunis: Algerian rajalle on matkaa noin 140 km. Euroopan mantereelle, eli Italian eteläkärkeen on noin 500 km matka. Ja Sisilian saarellekin pitkälti päälle 200 km - jos se nyt haluttaisiin Euroopan mantereeksi laskea.
* Djiboutista on tosiaan hyvin lyhyt matka meren yli Aasiaan, eli Jemeniin, mutta pääkaupunki Djibouti sijaitsee käytännössä lähes kiinni Somalian rajassa.
* Panama City on Panaman pääkaupunki, mutta sekä Pohjois-Amerikka, Väli-Amerikka ja Etelä-Amerikka kuuluvat samaan Amerikan mantereeseen.
6. Mikä on ainoa Etelä-Amerikan maa, jossa englanti on virallisena kielenä? -
Guyana. Englanti on pääkieli, mutta sen lisäksi käytössä on kymmenen tunnustettua vähemmistökieltä. Hyväksyin myös vastauksen 'Brittiläinen Guyana' vaikka sen maan nimi onkin ollut pelkkä Guyana jo vuodesta 1966 asti. Suurin piirtein puolet sai tämän oikein.
Brasiliaa (portugali) ja Surinamea (hollanti) lukuun ottamatta kaikissa muissa Etelä-Amerikan maissa Espanja taitaa olla pääkieli. Semmoisen knopin löysin kuitenkin, että kreolienglanti on virallisesti hyväksytty kieli Kolumbian Karibianmeren saarilla.
7. Missä Afrikan maassa oli voimassa vuoteen 1987 asti laki, joka takasi että vähintään kahdenkymmenen parlamentin jäsenen pitää olla valkoihoisia? -
Zimbabwessa. Tämä oli kierroksen ainoa tarkoituksellinen hämäys. Etelä-Afrikkaa tarjosivat tähän melkein kaikki, mutta tuli sentään yhdeksän oikeaa vastaustakin.
Zimbabwessa harjoitettiin samanlaista rotusortoa kuin Etelä-Afrikassa varsinkin ennen kuin se itsenäistyi virallisesti 1980. Pääministeri Robert Mugabesta tuli presidentti vuonna 1987 ja sen jälkeen homma alkoi kääntyä päälaelleen ja maassa vähemmistönä ollutta valkoista kansanosaa kuritettiin kovalla kädellä. Mä vähän luulen, että Etelä-Afrikassa valkoisten parlamentaarista asemaa ei tarvinnut suojata erityisillä lailla, vaan ylivalta oli varmistettu muutenkin.
8. Minkä maan nimi voidaan kirjoittaa tavallisen tietokonenäppäimistön pelkkää ylintä kirjainriviä käyttäen? -
Perun. Oli kierroksen helpoin kysymys. Taisi olla vain kolme kisaajaa, jotka eivät jaksaneet tuijottaa näppäimistöään riittävän pitkään. Itse en ainakaan keksinyt mitään toista mahdollista maata näillä ehdoilla.
9. Missä maassa ei ole yhtään jalkapallokenttää? -
Vatikaanivaltiossa. Noin nelisenkymmentä oikeaa vastausta tuli myös tähän.
Marshallinsaaret oli myöskin pitkään jalkapallovapaa alue - tai ainakaan siellä ei ole pelattu virallisia otteluita, mutta viimein tänä vuonna sinne valmistui stadion, joka soveltuu sekä yleisurheiluun että jalkapalloon.
10. Mikä on Etiopian lisäksi ainoa Afrikan maa, joka ei ole ollut missään vaiheessa minkään Euroopan maan siirtomaa? -
Liberia. Tämä on aika klassinen tietokilpailukysymys. Pisteitä kuitenkin vain 15:lle vastaajalle.
Portugalilaiset olivat käyneet Liberian alueella jo 1400-luvulla. 1600-luvulla britit sekä hollantilaiset kinasivat jonkin aikaa siitä, kumman kauppa-asemia siellä saisi olla, mutta lopulta länsimaat oikeastaan unohtivat koko alueen pitkäksi aikaa.
Amerikkalaisjärjestö perusti Liberian vuonna 1822 vapautettujen orjien uudeksi kotimaaksi ja itsenäinen valtio Liberiasta tuli vuonna 1847. Liberia oli sekä ensimmäisessä että toisessa maailmansodassa liittoutuneiden puolella, eikä ole joutunut muulloinkaan ulkopuolisten maiden valtaan. Verisiä sisällissotia siellä on kyllä käyty.
Tämänkin kysymyksen olisi voinut muotoilla hieman paremmin. Moni vastasi Swazimaan, joka ei tosiaan ole ollut varsinainen siirtomaa, mutta oli kuitenkin hyvin pitkään brittien hallussa. En anna siitä pistettä.
11. Mikä maa on nimetty Israelin väitetyn kuninkaan mukaan? -
Salomonsaaret. Oikein noin puolella vastaajista.
Raamatussa kerrotaan kuningas Salomosta. Historiallista tietoa hänestä ei ole kuitenkaan olemassa. Espanjalainen löytöretkeilijä Álvaro de Mendaña de Neira löysi 1500-luvun lopussa tämän Oseaniassa sijaitsevan saarivaltion, sieltä kultaa ja luuli löytäneensä rikkaana pidetyn kuningas Salomon kuuluisan kultakaivoksen. Yleisin väärä veikkaus oli Jordania.
12. Minkä maan nykyinen nimi on peräisin joelta ja aiempi nimi brittiliikemieheltä? -
Sambia. Sambesi-joki ja entinen nimi (Pohjois)-Rhodesia oli nimetty brittiläisen timanttikauppiaan ja alueen pomona toimineen Cecil Rhodesin mukaan.
Afrikan maista jokien mukaan on nimetty myös ainakin Kongot, Kamerun, Niger ja Nigeria, Gabon, Gambia ja Senegal. Mikään näistä ei kuitenkaan käsittääkseni sovi tuohon brittiliikemies-vihjeeseen. Vain 10 oikeaa vastausta.
13. Mitä nykyistä valtiota pidetään Euroopan ainoana 1930-luvulla itsenäistyneenä valtiona? -
Irlantia. Sen katsotaan virallisesti itsenäistyneen Westministerin säädöksen myötä 11. joulukuuta 1931.
Kysymys oli vähän varovaisesti muotoiltu, sillä vuosilukuasia ei ole aivan yksiselitteinen. Jos kovan linjan irlantilaisnationalisteilta kysytään, niin he saattaisivat sanoa maansa itsenäistyneen jo vuonna 1919, kun Sinn Fein perusti oman parlamentin, julisti Irlannin itsenäiseksi ja käynnisti samalla itsenäisyyssodan brittejä vastaan.
Rauhansopimuksen (1922) myötä Irlanti sai puolestaan samanlaisen vapaavaltion aseman kuin mitä Australialla ja Kanadalla oli. Westministerin säädös oli joka tapauksessa se, mikä mahdollisti irtautumisen Iso-Britannian päätäntävallasta. Irlannin perustuslaki kirjoitettiin 1937 ja maa julistettiin virallisesti tasavallaksi 1949, jolloin se myös erosi Brittiläisestä kansainyhteisöstä.
Tässä olisi ehkä ollut aiheellista täsmentää, että kyse on maasta joka itsenäistyi silloin ja on pysynyt siitä asti itsenäisenä. Moni nimittäin arveli jotain toiseen maailmansotaan liittyvää kompaa ja veikkasi mm. Slovakiaa ja Ukrainaa. Muita veikkauksia mm. Luxemburg, Islanti, Kreikka, Malta ja Unkari. Tämä oli osion vaikeimpia kysymyksiä ja oikein vastasi vain seitsemän osallistujaa.
14. Minkä maan ylivoimaisesti suosituin turistikohde on noin tuhat vuotta sitten rakennettu temppeli, joka esiintyy myös maan lipussa? -
Kambodžan. 1100-luvulla pääkaupungiksi ja suurtemppeliksi rakennettu Anghor Wat on Unescon maailmanperintökohde. Yli puolet vastasi oikein.
15. Minkä saarivaltion nimessä on vihreää? -
Kap Verden. Portugaliksi sen nimi on Cabo Verde, eli "vihreä niemi". Noin 20 oikeaa vastausta.
Grenadan nimi ei liity mitenkään vihreään, vihreä ei myöskään ole gren ainakaan millään tietämälläni kielellä. Grönlanti ei puolestaan ole valtio.
16. Mikä 1960-luvulla itsenäistynyt maa irtautui vuonna 2021 kokonaan entisestä siirtomaaisännästään ja ryhtyi tasavallaksi? -
Barbados. Brittien entinen siirtomaa itsenäistyi vuonna 1966, mutta jäi osaksi Kansanyhteisöä - eli kuningatar Elisabeth oli myös heidän nimellinen hallitsijansa vuoteen 2021 asti. Tämä oli kyllä Suomen mediassakin esillä, mutta kukapa näitä kaikkia siirtomaita muistaisi. Kahdeksan oikeaa vastausta.
17. Kuvavihje: mikä maa on pelannut jalkapallon MM-kisoissa tässä asussa? -
Tunisia. Kuvassa vuoden 1998 kakkospaita. 12 oikeaa vastausta.
18. Kuvavihje: missä maassa turistit käyvät ihmettelemässä tätä "ikuisesti" palavaa tulta? -
Azerbaidzanissa. Yanar Dag on jatkuvasti tulessa oleva vuori lähellä pääkaupunki Bakua. Maakaasu purkautuu vuoren läpi. Ei ole tietoa milloin liekki on syttynyt, mutta ainakin 1960-luvulta asti se on todistetusti palanut yhtä soittoa.
Vielä tätä tunnetumpi lienee Turkmenistanissa sijaitseva "Helvetin portti", eli iso kuoppa/kraateri, joka myöskin palaa jatkuvasti. Suurin osa veikkasikin sitä, joten tästä irtosi pisteet vain seitsemälle.
19. Kuvavihje: minkä maan pääkaupungista? -
Brasilian. Kuvassa on arkkitehtuurisesti hyvinkin poikkeuksellinen parlamenttitalo. Kyseistä rakennusta näytettiin täällä meilläkin uutisissa noin vuosi sitten, kun vihaiset kansalaiset yrittivät vallata sen. Koko osan vaikein kysymys, vain kuusi oikeaa vastausta.
Bonus-kysymykset: mille valtiolle kuuluvat…
20. Pääsiäissaari? -
Chilelle
21. Galápagossaaret? -
Ecuadorille
22. Ulko-Hebridit? -
Yhdistyneille kuningaskunnille, ovat osa Skotlantia.
23. Madeira? -
Portugali
24. Uusi-Kaledonia? -
Ranskalle
25. Guam? -
Yhdysvalloille
Bonus-kysymyksistä irtosi ihan kivasti pisteitä kaikille. Madeiran omistajan tiesi laskujeni mukaan 47 osallistujaa. Vaikeimmankin, eli Uuden Kaledonian, niukasti yli puolet.
EDIT:
@Espoon Siniset ehti vielä niukasti mukaan, kun kirjoitteli omaa riviään samaan aikaan kun minä tätä viestiä. Tämän viestin oikeat vastaukset -luvuissa ei kuitenkaan ole huomioitu hänen vastauksiaan.