Hämmästyin, kun yleensä niin ajantasaiselta JA-foorumilta ei löytynytkään ennestään lisäaineaiheista ketjua. No, korjataan asia.
Yleisen tiedostuksen myötä Yläpesäläänkin on viime ajat ostettu eri valmistajien leikkeleet nimenomaan natriumglutamaatittomana versiona. Aiheuttaahan tuo arominvahventeena käytettävä suola tunnetusti erinäisiä pahoinvointivaivoja kuten migreeniä, kuvotusta ja nivelkipuja. Austaliassa otettiin 2002 käyttöön jopa laki joka velvoittaa myös ravintolat ilmoittamaan ruokalistoillaan aineen käytön. Espoon kaupunki lopetti natriumglutamaatin käytön kouluruuassa syyslukukauden 2009 alusta. Itse en ollut kiinnittänyt kyllä asiaan mitään huomiota, ruoka on aina maistunut hyvin ja kiinalaisateriankin jälkeen olo on ollut yleensä tyytyväisen raukea.
Sattumalta sitten tuli nähtyä dokumentti lisäaineista, jossa tehtiin myös ihan asiallinen sokkokoe tavallisilla ihmisillä ja sellaisilla jotka ovat kertoneet saavansa em. kaltaisia oireita natriumglutamaatista. Testi paljasti hyvin karulla tavalla, että nämä "allergiset" saivat oireita pelkän kuvittelun perusteella eivätkä reagoineet lainkaan itse aineeseen. Pienellä kirjallisuustutkinnalla on pakko päätyä ihan samaan johtopäätökseen. E621:a kuten monia muitakin lisäaineita löytyy sitä paitsi luonnostakin ihan itsestään. Tomaatit, sienet, liha, runsasproteiiniset elintarvikkeet ja maitovalmisteet ovat luontaisesti E621-pommeja. Puolukassa on peräti viittä lisäainetta ihan metsästä poimittuna: happoja (E 200, E 210), hyytelöimisainetta (E 440), väriaineita (E 160a, E 163).
Huvittavinta lienee se, että kun E621:n käyttöä on aiheettomien pelkojen vuoksi rajoitettu, on teollisuus alkanut sen sijaan käyttää hiivauutetta. Hiivauutteen määrää ei tarvitse ilmoittaa tuotteessa. Hiivauute on käytännössä natriumglutamaattia.
Meille palasi jääkaappiin E621-kinkkuleikkeet.
Yleisen tiedostuksen myötä Yläpesäläänkin on viime ajat ostettu eri valmistajien leikkeleet nimenomaan natriumglutamaatittomana versiona. Aiheuttaahan tuo arominvahventeena käytettävä suola tunnetusti erinäisiä pahoinvointivaivoja kuten migreeniä, kuvotusta ja nivelkipuja. Austaliassa otettiin 2002 käyttöön jopa laki joka velvoittaa myös ravintolat ilmoittamaan ruokalistoillaan aineen käytön. Espoon kaupunki lopetti natriumglutamaatin käytön kouluruuassa syyslukukauden 2009 alusta. Itse en ollut kiinnittänyt kyllä asiaan mitään huomiota, ruoka on aina maistunut hyvin ja kiinalaisateriankin jälkeen olo on ollut yleensä tyytyväisen raukea.
Sattumalta sitten tuli nähtyä dokumentti lisäaineista, jossa tehtiin myös ihan asiallinen sokkokoe tavallisilla ihmisillä ja sellaisilla jotka ovat kertoneet saavansa em. kaltaisia oireita natriumglutamaatista. Testi paljasti hyvin karulla tavalla, että nämä "allergiset" saivat oireita pelkän kuvittelun perusteella eivätkä reagoineet lainkaan itse aineeseen. Pienellä kirjallisuustutkinnalla on pakko päätyä ihan samaan johtopäätökseen. E621:a kuten monia muitakin lisäaineita löytyy sitä paitsi luonnostakin ihan itsestään. Tomaatit, sienet, liha, runsasproteiiniset elintarvikkeet ja maitovalmisteet ovat luontaisesti E621-pommeja. Puolukassa on peräti viittä lisäainetta ihan metsästä poimittuna: happoja (E 200, E 210), hyytelöimisainetta (E 440), väriaineita (E 160a, E 163).
Huvittavinta lienee se, että kun E621:n käyttöä on aiheettomien pelkojen vuoksi rajoitettu, on teollisuus alkanut sen sijaan käyttää hiivauutetta. Hiivauutteen määrää ei tarvitse ilmoittaa tuotteessa. Hiivauute on käytännössä natriumglutamaattia.
Meille palasi jääkaappiin E621-kinkkuleikkeet.