Linnan juhlien tulevaisuus

  • 3 262
  • 16

Tuleeko Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto järjestää jatkossakin?


  • Äänestäjiä
    97
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
Tasavallan presidentin järjestämällä itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla on Suomessa pitkät perinteet: juhlat järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1919, joskin vain 150 hengen kahvitilaisuutena, jota emännöi presidentti Ståhlbergin Aino-tytär. Itsenäisyyspäivän vastaanotto on sittemmin kuulunut suomalaiseen juhlatraditioon hyvinkin kiinteästi; 93 vuoden aikana juhlat on jätetty pitämättä vain 15 kertaa.

Varsinkin sotavuosien jälkeen juhlat puolsivat paikkaansa konkreettisena arvostuksen ja kiitoksen osoituksena veteraanisukupolville. Ajoittain keskusteluun on kuitenkin alkanut nousta kysymys nykymuotoisen itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton merkityksestä ja tarpeellisuudesta, ja asia tulee merkittävällä tavalla ajankohtaiseksi ensi vuonna, kun Presidentinlinnan remontti alkaa. Vuoden 2013 juhlavastaanoton järjestämiseksi joudutaan etsimään vähintään evakkopaikka, jollaiseksi on ehdotettu mm. Finlandia-taloa - ellei juhlia sitten päätetä perua kokonaan.

Linnan juhlat voidaan edelleen nähdä kansallisen yhtenäisyyden juhlallisena osoituksena ja suurta yleisöä kiinnostavana tapahtumana, mistä kielii esimerkiksi yli kahden miljoonan tv-katsojan vuosittainen joukko sekä suunnaton palstatila läpi mediakentän. Lisäksi juhlilla on kiistämätön seremoniallinen merkitys. Toisaalta Linnan juhlien kokonaiskustannukset ylittänevät tänä vuonna neljännesmiljoonan euron rajan viimevuotiseen tapaan, joten mistään halvasta lystistä ei ole kyse. Voidaan myös kysyä, onko pramea julkinen juhliminen korrektia nykyisessä taloustilanteessa, Brysselin vallan alati vahvistuessa suhteessa Suomen kansalliseen itsemääräämisoikeuteen ja esimerkiksi Mannerheim-ristin ritarien miesluvun ollessa enää yksi.

Mitä mieltä olet, tuleeko tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton järjestämistä jatkaa vuodesta 2013 eteenpäin, ja jos, missä muodossa?
 

Eino_Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Juhlien ilmettä pitäisi muuttaa hieman rennommaksi ja nuorekkaammaksi. Linnan ollessa remontissa voitaisiin itsenäisyyspäivän vastaanotto järjestää esim Hartwall Areenalla.

Alkuun lyhyt virallisempi osuus, jossa Sale/Jenni kättelee osan vieraista, jäljellä olevat veteraanit ja muut merkkihenkilöt. Sitten tervehdyssanat ja sen jälkeen suuret tanssiaiset, lavalla loppuillasta Cheek räppäämään jne.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Mielestäni tilaisuus ei ole kovin kiinnostava ja tulisin aivan hyvin ilmankin toimeen. Silti näen että juhlat palvelevat monia intressejä ja niille on oma paikkansa. Symboliset syyt ovat ennen kaikkea tärkeitä, ja on hyvä että valtiojohdon taholta itsenäisyyttä juhlitaan näyttävin menoin.

Ei pidä väheksyä sitäkään, että suuri osa kansasta haluaa jakaa juhlahetken tv-ruutujen välityksellä. Vaikka en paljoa perustakaan pukujuhlien ja kättelyseremonioiden seuraamisesta, niin minun puolestani kansa saa pitää hupinsa.

Jos nykyinen konsepti toimii näin hyvin, sitä on turha sitä lähteä muuttamaan radikaalisti, romuttamisesta puhumattakaan. Varmaankin valtiojohto tekee käytäntöihin muutoksia, jos niihin ilmenee konkreettisia syitä.
 

Fordél

Jäsen
Salen "tuntien" niin mitään dramaattista muutosta ei varmasti tulla koskaan näkemään vaan mennään ihan samalla linjalla. Mun mielestä ensi vuonna olisi kuitenkin mitä parhain paikka tehdä jotain ihan uutta ja laittaa konsepti edes yhdeksi kerraksi ihan uusiksi. Olisiko esim. mahdollista yhdistää jotenkin linnan juhlat paljon isommaksi juhlaksi, jossa olisi myös kansa läsnä? Jos tämä järjestettäisiin kesällä niin kenties se olisi mahdollista ainakin tilojen puolesta. Mutta joku isompi massatapahtuma, jossa "koko kansa" voisi juhlia yhdessä perusjuhlijoiden kanssa. En tiedä mikä se konsepti olisi, mutta jotain tällaista lähtisin hakemaan.
 

scholl

Jäsen
Mielestäni juhlat oli uusittu jo aika lailla. Ensinnäkin vierasprofiili oli eri kuin aiempina vuosina. Nuorempaa ja fiksumpaa porukkaa. Ei ollut joka toinen jostain hemmetin kansalaisjärjestöstä tai homo ja sen lisäksi musiikki loppuillasta myös pääsalin puolella oli tällä kertaa aika rentoa ja nuorekasta. Kyllä varmasti lisäsivät nyt suosiota ja vaikka eivät olisi lisänneetkään niin mitä väliä, ensisijaisesti ne ovat kuitenkin heidän juhla, jotka ovat siellä juhlimassa, eikä katsojille tehtyä viihdettä.

Ensi vuosi on tietysti haasteellinen, kun linna on remontissa. Näen painajaisia jo pelkästään ehdotuksesta, että Hjalmarin junttilaatikolla olisi jotain tekemistä arvokkaan tilaisuuden kanssa. Mielummin noi juhlat vaikka Finlandiatalossa (missä on kai ennenkin järjestetty) tai sitten jossain vastaavissa suhteellisen arvokkaissa tiloissa.

Juhlien tulevaisuus on hyvä. Se on suomalaisten tapa juhlia. Ei yhtä näyttävää kuin Nobel Gala Tukholmassa tai Wiener Opernball, mutta tämä on suomalainen tapa juhlia ja hyvä niin. Nyt kun Halonen on poissa niin mennään hyvään suuntaan.
 

scholl

Jäsen
Toisaalta Linnan juhlien kokonaiskustannukset ylittänevät tänä vuonna neljännesmiljoonan euron rajan viimevuotiseen tapaan, joten mistään halvasta lystistä ei ole kyse.

Naurettavan pieni summa. Varakkailla henkilöillä menee lomamatkaan tuon verran. Vertaapa tuota valtion budjettiin niin huomaat, että puhutaan pähkinöistä. Kustannuksilla ei ole mielestäni mitään merkitystä, pääasia, että tehdään hyvät juhlat. Puhutaan kuitenkin vain yksistä juhlista, jotka ovat tietyllä tavalla käyntikortti Suomesta myös ulkomaille. Harvoin täältä tulee mitään näyttävää kuvamateriaalia ja muutenkin Suomi esittäytyy yleensä takapajuisena, rumana mestana, joten jos joku on näyttävää, juhlavaa tai kaunista niin siihen pitää panostaa.

Se, että onko Mannerheim-ristin ritareita jäljellä, ei ole millään tavalla olennaista. Vaikka päivän ja juhlien nimi menee itsenäisyyden mukaan niin se on samalla täällä myös kansallispäivä, muuta kansallispäivää ei ole. Suomi on muutakin kuin yksi hävitty sota ja pitäisi pikkuhiljaa alkaa juhlia muitakin asioita. Oli aivan oikein, että Niinistö kutsui esim. Elopin sinne. Halonenhan ei häntä suostunut kutsumaan. Samoin Jollan Marc Dillon pääsi sinne, oiva tapa osoittaa valtiovallan taholta, että ne kundit tekevät siellä hyviä juttuja. Pitäisi juhlia kaikkia niitä asioita, mitä Suomesta tulee ja mitä täällä osataan tehdä. Stefan Lindforsilta oli itseasiassa eilen hyvä haastattelu niillä linnan jatkoilla ravintolassa Teatterissa. Designista on turha tehdä sellaista mitään ihmejuttua, vaan pitäisi suunnitella kaikki asiat hyvin ja tyylikkäiksi. Samalla tavalla pitäisi olla ylpeä ja iloinen muistakin asioista, joita täällä osataan tehdä hyvin kuten vaikkapa risteilylaivoja. Siinä mielessä oli ihan hyvä, että kutsuivat niitä duunareitakin, jotka ovat 30 tai 40 vuotta tehneet jotain hommaa jossain tehtaassa, koska jos joku on oikeasti todella hyvä jossain perushommassakin niin sillä voi olla suuri merkitys sille, kuinka hyvä siitä tuotteesta tulee.

Mitä tulee Cheekiin niin en tiennyt tyypistä etukäteen mitään muuta kuin sen, että hän ajoi Bentleyllä ulos Hakaniemen sillalla, enkä sinänsä ihmettele yhtään, koska myöhemmin ajoneuvoksessa sama juippu ajoi autoa yhdellä kädellä puolihuolimattomasti jopa rataolosuhteissa. Joka tapauksessa Cheek oli erittäin positiivinen yllätys eilen haastatteluissa. Erittäin positiivisen asenteen omaava nuori mies, joka ei ole daiju. En tiedä millaista musiikkia hän tekee, mutta hyvä esikuva nuorille positiivisuutensa vuoksi. Toinen positiivinen yllätys oli Sofi Oksanen. Luulin, että hän on joku lesbokommari, mutta oli aika hyvää juttua, mitä heitti haastattelussa. Muutenkin kaikki haastattelut olivat hyviä. Aake Kalliala hieman keitoissa valitteli, että Hjallis jätti hänet. Ruuskanen ja purjehtijamimmit jne. Ruuskanen tuntuu huvittavalta, mutta jotain siinä kundissa on. Hän uskaltaa olla oma itsensä. Ei edes yritä olla muuta kuin maalaispoika. Tuuli Petäjä taas on jotenkin äijämäinen, enpä haluaisi olla sen miehen asemassa, joka hänen kanssaan seurustelee. Siinä lentää melko äkkiä takavyöstä tatamiin. Silja Lehtinen puolestaan täydellinen nainen edustustehtäviin. Hänet voisi palkata joksikin Suomen "Maddeksi" edustamaan Suomea kaikissa mahdollisissa kansainvälisissä tilaisuuksissa. Kaunis, fiksu, hyvinkäyttäytyvä, Hanken-olemuksen omaava nuori nainen. Aivan varmasti top 3 nainen Suomessa millä tahansa mittarilla mitattuna. Jos hänellä ei ole Canada Goosen takkia niin onhan se ihme. Entäpä sitten Lasse Pöysti. Äijä on tehnyt yli 70 vuoden uran ja asustelee sujuvasti myöskin Pariisissa kansainväliseen tyyliin.

Noiden juhlien paras puoli on se, jos eri alojen "kerma" keskustelee keskenään, tutustuu ja verkostautuu. Siis se vie maata eteenpäin jos ja kun ihmiset juttelevat eri alojen osaajien kanssa ja laajentavat näkemyksiään ja tuttavapiiriään. Se on vähän sääli lukea, että urheilijat juttelivat muiden urheilijoiden kanssa ja muistelivat Lontoota. Urheilijoiden pitäisi jutella taiteilijoiden, yritysjohtajien jne. kanssa. Siis tuollahan pitäisi nimenomaan jutella sellaisten mielenkiintoisten ihmisten kanssa, joita ei muuten tapaa.
 

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, TPS
Juhlien ilmettä pitäisi muuttaa hieman rennommaksi ja nuorekkaammaksi. Linnan ollessa remontissa voitaisiin itsenäisyyspäivän vastaanotto järjestää esim Hartwall Areenalla.

Alkuun lyhyt virallisempi osuus, jossa Sale/Jenni kättelee osan vieraista, jäljellä olevat veteraanit ja muut merkkihenkilöt. Sitten tervehdyssanat ja sen jälkeen suuret tanssiaiset, lavalla loppuillasta Cheek räppäämään jne.

Ei näin, ei ikinä. Linnan juhlat täytyy olla jatkossakin linnan juhlat eivätkä mitkään Hjalliksen kuuluisuuden mittari. Aika karmea erottelu presidentiltä jos suostuisi kättelemään vain osan vieraista. Sitä paitsi voidaan kysyä onko oikein, että maamme ylin johto hilluuu jatkoilla aamun asti tälläisenä aikana.

Nykyinen systeemi on hyvä muuten mutta siitä puuttuu presidentin juhlapuhe. Lisäksi tuo jatkoilla hilluminen aamun asti kertoo, että pohjimmiltaan useimmat vieraat juhlivat pelkästään juhlimisen takia, eivät kunnioittaakseen itsenäistä Suomea ja veteraaneja.
Moniko juhlissa muistelee itsenäisyytemme eri vaiheita?
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Raipe
Hyvä perinne, josta kannattaa pitää kiinni niin kauan kuin Suomi on olemassa.

Ja tämän vuoden linjan voi pitää myös tulevina vuosina - enemmän työntekijöitä/työnantajia, vähemmän pahvihousuja.
 

Eleanor

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Devils
Vaikka ei allekirjoittanutta isommin kiinnostakkaan tällaiset juhlat, niin antaa kekkereiden jatkua vaan nykymuodossaan niin kauan kun Suomi vaan on olemassa.
 
Suosikkijoukkue
Manchester United, Bruceola
Lisäksi tuo jatkoilla hilluminen aamun asti kertoo, että pohjimmiltaan useimmat vieraat juhlivat pelkästään juhlimisen takia, eivät kunnioittaakseen itsenäistä Suomea ja veteraaneja.
Moniko juhlissa muistelee itsenäisyytemme eri vaiheita?
Niinpä! Mitkä helvetin juhlat ne sellaiset on joissa pidetään hauskaa??!!
 

kovalev

Jäsen
Moniko juhlissa muistelee itsenäisyytemme eri vaiheita?
Kuinka moni niistä kahdesta ja puolesta miljoonasta, jotka ruudun välityksellä arvioivat Jennin asua tai jotakin muuta oleellista, muistelevat itsenäisyytemme eri vaiheita kättelyä seuratessaan - välillä mahdollisesti jääkaapille juostessaan?
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Presidentinlinnan tanssiaiset on säälittävä merkki siitä, ettemme ole vieläkään täysin irti Ruotsin vallan ajasta. Onko muka suomalainen tapa juhlia kansakuntamme suurinta vuosittaista päivää ihastella palatsin valoissa keimailevia linssiluteita kuin kyseessä olisi oikeat hovijuhlat. Kylmän ja pimeän vuodenajan takia päivä tosin vaatii kotibileet, joiksi Saska Saarikoski Linnan juhlia aiheellisesti kutsui.

Jos Suomen itsenäisyyspäivä olisi lämpimänä vuodenaikana, olisi päivän traditiotkin varmasti toisenlaiset. Kesällä ihmiset olisivat perheidensä, ystäviensä ja/tai pussikaljojensa kanssa puistoissa niin kuin nyt vappuna. Kaduilla olisi karnevaalien lisäksi sotilasparaati, joista vaikutukset on otettu itänaapurista. Halutaan näyttää isolle pahalle, että kyllä meilläkin perkele kalustoa on.

Presidentin rooli olisi piipahtaa siellä missä kansa on, eikä päinvastoin niin kuin nyt. Tuntematon näytettäisiin vapaaehtoisesti televisiosta vasta myöhään illalla, koska kukaan ei ole kotona katsomassa televisiota. Paitsi ne, jotka haluavat katsoa simapäissään MTV:ltä perinteisen itsenäisyyspäivä-Turhapuron. Jos Yle alkaisi alkuillasta näyttää kuinka presidentti kättelee virkamiehiä ja muita teeskentelijöitä, tulisi hirveä haloo tv-lupamaksujen käyttämisestä turhaan vouhotukseen.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Jatketaan kutsuvierasjuhlia linnassa mutta jätetään televisiointi pois. Näin kaikilla on hauskempaa eikä tarvitse väkisin katsoa "sitävituneliitin" juhlia kerran vuodessa.

Veikkaan, että moni valittaja (miksi vitussa tuosta edes valittaa) katsoo vastaanoton joka vuosi.
 

Stevie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tämäkin on perinne. Annetaan olla näin. Ne jotka tykkäävät katsoa niin katsovat ja toisinpäin.

Toki on luonnollista, että ajan saatossa tapa muuttuu kun sotaveteraanit alkavat käydä vähiin. Siliti niitä kovia ukkoja ja naisiakaan ei tulla unohtamaan koskaan.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Linnan juhlat vietetään tänä vuonna poikkeavasti Tampere-talossa, mikä on kieltämättä ihmeellinen valinta näinkin juhlavalle tapahtumalle. Kas kun ei Hakametsän hallissa tai Särkänniemessä. Vastaavia kokous- ja konferenssitaloja on ympäri Suomea, itsenäisyyspäivän juhlat olisi pitänyt järjestää jossain juhlavammassa miljöössä. Linnan juhlista kun on kyse, niin joku oikea linna olisi ollut siihen paikallaan.

Juhlavieraiden määrä on tänä vuonna hieman pienempi, mutta sitä olisi ehkä jatkossa syytä pienentää lisääkin, tai ainakin tiputtaa joutavat hännystelijät ja siivestäjät pois kekkereistä. Kaiken maailman silmäätekevää pönöttäjää mahtuu aina mukaan, samoin kuin turpeaa ja ahnetta eliittiä, joka vakavalla naamalla horisee Suomen itsenäisyyden arvostamisesta samalla kun omat rahat ovat veroparatiiseissa ja tolkuttomat bonus- ja optiorahat juoksevat vaikka miten kehnosti firmaansa hoitaisi ja miten vähän arjessa välittäisi vaikkapa suomalaisten työllistämisestä jos saa tuotettua Puolasta maaorjia nälkäpalkalla töihin.

Tai sitten uutena uudistuksena linnan juhliin muodollinen mutta pakollinen maksu, jonka tuotot menisivät lyhentämättöminä johonkin hyvään ja itsenäisyyteen liittyvään tarkoitukseen. Tämä maksu voisi olla vaikkapa tuhat euroa. Tästä maksusta saisivat vapautuksen kaikki sotaveteraanit sekä presidenttiparin erikseen kutsumat vieraat ns. tavallisen kansan joukosta, muut saisivat kansliasta yleiskutsun ja tilisiirtolomakkeen. Eiköhän hjallisharkimoilla ja björnwahlrooseilla olisi tämä maksu varaa maksaa silmää räpäyttämättä.

Diplomaattivieraiden määrää voisi vähentää niiden edustajien osalta, jotka kieltäytyvät kättelemästä illan emäntää. Jos Allah armossaan ja viisaudessaan estää kättelemästä presidentin rouvaa, niin ehkä Allah armossaan ja viisaudessaan on myös sitä mieltä, että sopii painua vittuun isäntäparia ja Suomen kulttuuria ja käytöstapoja loukkaamasta, erityisesti Suomen itsenäisyyspäivänä.
 
Suosikkijoukkue
Greek Philosophers
Linnan juhlat vietetään tänä vuonna poikkeavasti Tampere-talossa, mikä on kieltämättä ihmeellinen valinta näinkin juhlavalle tapahtumalle. Kas kun ei Hakametsän hallissa tai Särkänniemessä. Vastaavia kokous- ja konferenssitaloja on ympäri Suomea, itsenäisyyspäivän juhlat olisi pitänyt järjestää jossain juhlavammassa miljöössä. Linnan juhlista kun on kyse, niin joku oikea linna olisi ollut siihen paikallaan...

...Diplomaattivieraiden määrää voisi vähentää niiden edustajien osalta, jotka kieltäytyvät kättelemästä illan emäntää. Jos Allah armossaan ja viisaudessaan estää kättelemästä presidentin rouvaa, niin ehkä Allah armossaan ja viisaudessaan on myös sitä mieltä, että sopii painua vittuun isäntäparia ja Suomen kulttuuria ja käytöstapoja loukkaamasta, erityisesti Suomen itsenäisyyspäivänä.

Tässäpähän nämä ovatkin tärkeimmät tästä asiasta. Eikö se saatanan Kal€ olis voinut sen verran osoittaa isänmaallisuutta, että nämä kinkerit olisi pidetty Finlandia-talossa, jossa niitä on pidetty ennenkin.

Tampereella. Vittu sentään. Onneksi Sauli on kuitenkin edes senverran järkimies, että lähtee puolisoineen heti juhlien päätyttyä kohti Helsinkiä.
 

Eino_Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Jotenkin on sellainen aavistus, että ensi perjantain "Linnan juhlat" Tampere-talossa saavat sosiaalisessa mediassa aikaan mielensä pahoittamisen uuden Suomen ennätyksen. Twitterit ja Facebookit spämmätään muutamassa tunnissa täyteen kaikenlaista murskakritiikkiä, kuten:

Pukuloisto ja glamour loistavat nyt poissaolollaan. Perinteistä presidenttiparin kättelyä on ikävä. Jenni Haukion tätimäinen olemus hirvittää. Arvostettu Kaartin soittokunta on korvattu Hervannan viuluviikareilla. Ylen toimittajat änkyttävät eivätkä ole lukeneet läksyjään, monet vieraat jäävät heiltä tunnistamatta. Myöhemmissä haastatteluissaan tekevät älyttömiä kysymyksiä "mitä-itsenäisyys-sinulle-merkitsee" -kliseineen jne.

Pekka Himasen tuoreeseen tutkimukseen viitaten kysynkin: Onko henkisestä kestävyysvajeesta kärsivällä Suomella varaa järjestää tällaisia myötähäpeää aiheuttavia juhlia edes kerran vuodessa?

Nato-myönteinen presidentti Niinistö voisi virkakautensa lopulla laittaa päätepisteen näille kekkereille. Itsenäisyyden 100-vuotisjuhlat voidaan vielä pitää, mutta sen jälkeen riittää, onhan viimeiset sotaveteraanitkin jo silloin päässeet haudan lepoon.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös