Liigan kurinpitopäätökset kaudella 2022–2023

  • 191 001
  • 1 502

Läts

Jäsen
Suosikkijoukkue
Saimaan Pallo
Aivan kuten ounastelinkin. Liiga kaivoi itselleen sellaisen montun Abtin taklauksen päätöksellä, että arvontakoneeksi joutui heti seuraavassa tilanteessa. En yhtään ihmettele, että pelaajat ei tiedä mitä saa tehdä ja mitä ei.

Nostetaas tuo edellinen päätös tähä vertailuksi:
”Kurinpitodelegaation mukaan taklaus osuu Olkkosta osin päähän ja osin vartaloon. Delegaatio on kuitenkin sitä mieltä, että Abt ei suuntaa taklausta ylöspäin, eikä hänen käsivartensa nouse tai irtoa vartalosta ennen taklausta. Delegaatio katsoo myös, että Abtin taklauksessa käyttämä vauhti ja voima ovat suhteellisen vähäisiä.”

Joka ikinen asiakohta pätee myös Sissionsin taklaukseen. Ei vauhtia, ei käytä käsiä, toki osuu vartalon lisäksi leukaan kuten abtinkin taklaus. Molemmat taklattavat loukkaantuvat tilanteessa, ainakin toinen sai aivotärähdyksen. Jos mietitään siltä kantilta, että mitä puolustajan pitäisi sitten tehdä Sissionsin tapauksessa muuta, kuin estää maalille nousu ja ohjata pelaaja kulmaan tai jos ei ymmärrä sinne mennä niin pysäyttää matka? Abtin taklaus olisi voinut jäädä tekemättä, sillä Olkkosella ei ollut kiekkoa enää.
 
Suosikkijoukkue
KalPa
Tämä on mennyt videotuomareilta täysin ohi. Tilannetta ei ole tarkistettu ollenkaan. Jos olisi tarkistettu, olisi varmasti viety eteenpäin ja melko varmasti kakkuakin olisi tullut.

Ei ole siis kurinpitodelegaation vika, vaan syyttävä sormi kohti tilannehuonetta. Hieman ihmettelen myös, miksei KalPa ole pyytänyt asian käsittelyä.
Minkähänlainen huuto siitä olisi alkanut jos KalPa olisi tästä pyynnön tehnyt? Mikkihiiret valittaa kun miehet pelaa lätkää!!!
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
OTAN
Tuossa vielä kerran hidastuskuvaa. Liigan kurinpidon mukaan siis erittäin voimakas ja tarpeeton taklaus suoraan päähän.

Itse näen videolta, kuinka junnu tuijottaa pelkää kiekkoa pää alhaalla ja pakki ajaa lähes paikallaan vastaan. Taklaus on teknisesti täysin puhdas ja Halttusen pää retkahtaa, kun ei ole ollenkaan valmis kontaktiin. Taklaus ei myöskään osu päähän, vaan ylävartaloon.Teknisesti taklaus ei osu oikeastaan mihinkään muualle kuin Halttusen leukaan/naamaan. Jos taklaus olisi osunut olkapäähään niin Halttunen olisi lentänyt päin laitaa, nyt vaan kierähti pääosuman vaikutuksesta.
 

ToobHanns

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Bruins
Tuossa vielä kerran hidastuskuvaa. Liigan kurinpidon mukaan siis erittäin voimakas ja tarpeeton taklaus suoraan päähän.

Itse näen videolta, kuinka junnu tuijottaa pelkää kiekkoa pää alhaalla ja pakki ajaa lähes paikallaan vastaan. Taklaus on teknisesti täysin puhdas ja Halttusen pää retkahtaa, kun ei ole ollenkaan valmis kontaktiin. Taklaus ei myöskään osu päähän, vaan ylävartaloon.

Kurinpidolta minusta heikkoa tekemistä, eikä ollenkaan linjassa esim Abtin taklauksen perustelujen kanssa. Mediakohu ja luultavasti myös Liigan hallituksen painostus näkyy ikävästi tuomiossa. Sissons voisi tuosta hyvin valittaa, mutta eivätköhän Sissons/KalPa tyydy laittamaan vain sähköpostit ja eteenpäin. Kannattaa valita taklaako kaukalossa olkkosia vai HIFK:n superjunnua.


Noh.

Tässäpä kiteytettynä.

Ulosajo olis riittäny koska tilanne oli nopea. Ei osu päähän.
 
Hyvin kyllä kolaa Sissons kyynärpäällä ihan suoraan leukaan ja se että taklaus ei muka osu? Kyllä se kyynärpää on osa taklausta vaikka kuinka sitä joksi muuksi yritetään selittää. Sissonsin kroppahan ei tosiaankaan osu Halttuseen kuin osittain eli oikeaan olkaan. 6 peliä on linjassa, josko nyt sellaista sitten koskaan on ollut tai tulee edes olemaankaan.
 

Walkin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Jos mietitään siltä kantilta, että mitä puolustajan pitäisi sitten tehdä Sissionsin tapauksessa muuta, kuin estää maalille nousu ja ohjata pelaaja kulmaan tai jos ei ymmärrä sinne mennä niin pysäyttää matka?
Joo Sissons tekee tuossa tasan sen mitä pakin pitää tehdä. Pysäyttää hyökkääjän maalillenousun. Ainut mitä Sissons olisi voinut tehdä paremmin, niin olisi voinut laskea painopisteen selvästi alemmaksi. Nyt taklaa huonossa asennossa olevaa pelaajaa ylös.

Itse en kuitenkaan olisi antanut tuosta peliäkään, koska tuossa taklauksessa ei muuten ole mitään vikaa ja tietääkseni jääkiekossa saa yhä taklata. Kädet pysyy alhaalla, kontakti ei tule suoraan päähän, taklaus ei tule pimeästä kulmasta, ei tule kolmantena miehenä taklaamaan, ei nouse luistimet jäästä jne.

Tuomio riippuu siitä minkä seuran pelaaja ja kuinka isolla bubjetilla on liikkeellä...
Paskan vitut. Ei tämä Sissonsin tuomio ole kuitenkaan lähellekään niin iso oikeusmurha kuin Motinin viime keväänä saama kuuden ottelun pelikielto, mikä tuli täysin minimaalisesta kontaktista leukaperiin, jos nyt edes osui ollenkaan leukaan. Aivan turha tehdä tästä jotain asetelmaa, että koska IFK, niin KalPan pelaaja sai tuomion. Itse sanoisin, että tuomioon hyvin todennäköisesti vaikuttaa se kuinka hurjalta tuo tilanne näytti ja kuinka lehdet nostavat esiin taklattavan iän.
 

nexustron

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Näissä kurinpitopäätöksissä on hyvä muistaa se, että niillä pyritään linjaamaan koko lajia. Jos esim. tietynlaiset taklaukset aiheuttavat todennäköisesti loukkaantumisia on niistä mielestäni hyvä rangaista pelaajaa. Fyysisyys kuuluu jääkiekkoon ja on aina kuulunut. On myös argumentoitavissa, että vastustajan vahingoittaminen kuuluu lajiin (tai on vähintään kuulunut historiallisesti). Mielestäni vastustajan vahingoittaminen ei kuulu jääkiekkoon, joten on hyvä että loukkaantumisiin todennäköisesti johtavista taklauksista annetaan pelikieltoja.

Peli ei ole sääntöjä varten, vaan säännöt peliä. Jos joskus joku on ollut OK, niin se ei tarkoita että sen pitää edelleen olla OK.

En ole kaikkia edeltäviä viestejä lukenut, mutta esim. NHL:ään liittyvä keskustelu internetissä on usein äärimmäisenkin fyysisyyden kannalla ja törkeitä taklauksia sanotaan puhtaiksi ja "a part of the game". Jos joku haluaa nähdä väkivaltaa ja muiden ihmisten loukkaantumisia niin suosittelen lajiksi vaikka nyrkkeilyä tai MMA:ta. Jääkiekossa on paljon muutakin viihdyttävää kuin loukkaantumiset ja kovat taklaukset.
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Teknisesti taklaus ei osu oikeastaan mihinkään muualle kuin Halttusen leukaan/naamaan. Jos taklaus olisi osunut olkapäähään niin Halttunen olisi lentänyt päin laitaa, nyt vaan kierähti pääosuman vaikutuksesta.
Teknisesti Halttusen pää osuu Sissonsin selkään.
Eli olisiko Halttuselle pitänyt viheltää jäähy päällä iskemisestä?

Taklauksessa Halttusen pää kolahtaa Sissonssiin mutta tuosta ei todellakaan olisi pitänyt tulla kuutta peliä pelikieltoa kun kädet eivät nousseet tippaakaan ja edellisessä kurinpito päätöksessä vapautettiin nollalla pelillä kaveri, joka taklasi kädet ylhäällä.

Mikäli ne Sissonssin kädet olisivat olleet ensimmäisenä Halttusen naamassa missä ne, eivät olleet kun eivät osuneet ollenkaan tuomio ja lisärangaistus olisi ollut OK. Nyt sen sijaan kädet alhaalla taklatessa tulee kovempi tuomio kuin "korkeilla" käsillä päähän on selvässä ristiriidassa sen kanssa, miltä pelaajia suojellaan eli niiltä vahingoittamisyrityksiltä.
 

JOFAKKI

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kalpa
Siitä vielä IS:n asiantuntijana nykyisin toimivan Summasen kommentit aiheeseen:

Ramilta hieno kommentointi. Tässä nähdään, miten media vaikuttaa päätöksiin.

Kurinpidolle pari kysymystä:

Miten Sissonsin olisi pitänyt toimia tilanteessa? Väistää ja päästää kaveri maalin tekoon vai?

Olisiko Halttusen pitänyt kulmasta tullessaan havainnoida, että maalilla on kolme Kalpan pelaajaa maalia vartiomassa?
 
Suosikkijoukkue
Lukko
Ramilta hieno kommentointi. Tässä nähdään, miten media vaikuttaa päätöksiin.

Kurinpidolle pari kysymystä:

Miten Sissonsin olisi pitänyt toimia tilanteessa? Väistää ja päästää kaveri maalin tekoon vai?

Olisiko Halttusen pitänyt kulmasta tullessaan havainnoida, että maalilla on kolme Kalpan pelaajaa maalia vartiomassa?

Jos Puolustaja ei olisi ojentanut jalkojaan taklaus olisi pysynyt alempana ja tätä kautta olisi tullut vastaavanlainen kontakti ilman ylöspäin suuntautuvaa liikettä. Se että kontakti osuu nyt päähän ei kuitenkaan johdu kokonaan tästä vaan siitä että Hyökkääjän luistelulinja muuttuu juuri ennen osumaa ja taklaus menee käytännössä ohi.

Itse olen erittäin kriittinen pääosumista, mutta tässä tapauksessa molemmat tekevät huonot pelisuoritukset. 6 Ottelua on tästä tapauksesta liian kova tuomio kun Saipa pelissä meni kovia pääkontaktin aiheuttavia taklauksia kurinpidolta rankaisematta.

"Delegaatio on harkinnut, että Sissonsin taklaus arvostetaan kuuden ottelun arvoiseksi."

Harkinnut, eli ei tuominnut sääntöjen mukaan... ;)
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Eihän tuollainen kevyt huitaisu käsille ole Liigan nykysäännöillä edes 2 min jäähyn paikka. Vastaavia näkee useita joka matsissa.

Rautanen pelasi täysin nykyisten sääntöjen puitteissa vastustajan pelaajan pois maalipaikasta. Jos tuossa tuli loukkaantuminen, niin Jukurien pelaajalle paremmat suojat käyttöön jatkossa.

Näinpä se on. Onneksi vihdoin yksi lukuisista nostettiin esille. Tästä muutaman pelin pelikielto voi pikkaisen hillitä huitomisia tässä sarjassa. Jos ei, niin lisää vaan käsittelyjä kurinpitoon ja pelikieltoja päälle. Onhan tuo hullu huitominen saatava jotenkin loppumaan. Tuomarit eivät sitä kykene lopettamaan.
 

sknul

Jäsen
Suosikkijoukkue
montreal canadiens,
suolahden urho.
Eihän tuollainen kevyt huitaisu käsille ole Liigan nykysäännöillä edes 2 min jäähyn paikka. Vastaavia näkee useita joka matsissa.

Rautanen pelasi täysin nykyisten sääntöjen puitteissa vastustajan pelaajan pois maalipaikasta. Jos tuossa tuli loukkaantuminen, niin Jukurien pelaajalle paremmat suojat käyttöön jatkossa.

Täysin samaa mieltä. Mutta vaikka onkin KooKoon pelaaja kyseessä, niin tästä voitaisiin tehdä esimerkki ja alkaa antamaan niitä pelikieltoja, että peli siistiytyy. Tota kendoa on niin raskas katsella.
 

sknul

Jäsen
Suosikkijoukkue
montreal canadiens,
suolahden urho.
Kuinka pahasti pitää jonkun vielä loukkaantua ennen kuin linja muuttuu näihin huitomisiin?
Tästä täysin samaa mieltä, että noistakin pitäisi tulla jäähyjä ja pelikieltoja. Mutta tämä oli taas linjanmukainen ratkaisu halonhakkuuliigassa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös