Liigakarsintasysteemit - haaveilua tai kohta totta?!

  • 2 462
  • 21

Skeletor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, urheilullisesti avoin sarja
Suoritetaan hyökkäys liigapuolelta välillä tännekin.

Viime päivinä on tullut esille, että suljetusta sarjasta haluttaisiin luopua jopa Hjallista ja Kummolaa myöten ja karsintoja kaipaillaan takaisin. Itse olen tuntenut aina kiekon ohella varsinkin englantilaisen alasarjajalkapalloilun ystävänä tiettyä vetovoimaa eri palloilusarjojen alasarjoja kohtaan. Minun urheilumaailmaani kuuluu aina nouseminen ja putoaminen. Täälläkin näkyvissä keskusteluissa on ilo huomata, että hyvin monet ovat samaa mieltä.

Jos SM-liiga uudelleen avattaisiin, suora nouseminen ja tippuminen tuskin tulisi kysymykseen. Ymmärrän asian hyvin, sillä sattumanousijoiden todennäköisyys olisi suuri, valitettavasti. Onnistuneella karsintajärjestelmällä sattumanousijat pystyttäisiin estämään. Tässä ketjussa voidaankin pohtia, mikä olisi paras karsintajärjestelmä Mestiksen ja liigan välillä. Jos asiat eivät toteudu, ainahan niistä voi unelmoida.

Oma suosikkini olisi järjestelmä, jossa liigassa pelaisi 12 joukkuetta ja Mestiksessä 10. Liigan 8 ensimmäistä pääsisi pudotuspeleihin ja sijoille 11 ja 12 sijoittuneet joukkueet pelaisivat karsintasarjassa Mestiksen ( toivottavasti nimi muutetaan tulevaisuudessa vaikka divariksi) neljää parasta joukkuetta vastaan. Sm-liigassa ei jäisi kuin kaksi väliinputoajaa sijoille 9 ja 10, joiden kausi loppuisi kesken. Pelaajakauppoja ei millään järjellä enää nähtäisi, tai sitten joku liigaorganisaatio pelaisi todellista uhkapeliä sarjapaikkansa puolesta. Liigassa pelattaisiin neljä kertaa jokaista joukkuetta vastaan ja lisäksi 4 joukkueen lohkoissa kaksinkertainen sarja eli 44+6=50 ottelua. Pienentynyt ottelumäärä korvattaisiin liigan pudotuspeleissä joka kierroksella olevalla paras seitsemästä järjestelmällä. Ongelmia tulee aina, ensimmäinen olisi sopiva lohkojako. Mutta näyttäkää järjestelmä, jossa ei ole mitään ongelmia? Systeemi vaikuttaisi hieman Elitserienin karsintasarjalta. Ruotsissa aladivareista karsitut neljä joukkuetta tosin karsitaan melkoisten mutkien kautta. Suomessa helpompikin riittäisi.

En tiedä, mitä Mestiskannattajien piirissä ollaan mieltä Mestiksen joukkuemäärästä, mutta ainakin omasta mielestäni viime aikoina sarjassa on erottunut liiankin räikeitä heittopusseja. Avoimen liigan myötä Mestiksen joukkuemäärää pienennettäisiin. Tapa, jolla Mestiksen neljä parasta eroteltaisiin karsintasarjaan, on minun visioissani esimerkiksi 10 joukkueen sarjassa kaksi ensimmäistä suoraan karsintasarjaan ja sijoille 3-6 sijoittuneet pelaisivat pudotuspelit kahdesta liigakarsintapaikasta. Liigakarsinta olisi kaksinkertainen kuuden joukkueen sarja eli 10 ottelua jokaiselle joukkueelle. Mestiksen sijoille 9 ja 10 sijoittuneet joukkueet pelaisivat oman karsintasarjansa esimerkiksi nykyiseen tapaan alempisarjalaisia vastaan. Vain Mestiksen sijoille 7 ja 8 sijoittuneet joukkueet lopettaisivat kautensa runkosarjaan. Suora tippuminenkaan Mestiksestä Suomi-sarjaan tuskin olisi mikään mahdoton ajatus.

Toinen karsintasysteemi, mitä jotkut ovat ehdottaneet: Liigan viimeinen pelaisi Mestiksen voittajaa vastaa oman karsintasarjansa paras seitsemästä menetelmällä. Mestisjoukkue saisi kotiedun. Liigan toiseksi viimeinen puolestaan karsisi Mestiksen kakkosta vastaan samoin menetelmin. Erona vain, että liigajoukkue saisi kotiedun. Mestiksen kahden parhaan löytäminen voisi mennä vaikka tutulla kaavalla: pudotuspelien kaksi parasta karsintaan ja kotiedun liigajoukkuetta vastaan saisi runkosarjassa paremmin sijoittunut. Olen aina vierastanut ajatusta, että esimerkiksi Mestiksen finaalien jälkeen voittaja kohtaa liigan viimeisen ja kakkonen liigan toiseksi viimeisen. Salibandyssähän tämän tyylinen järjestelmä on käytössä. Minusta tälläinen järjestelmä kusee kintuille.

Onhan varastossa ennen liigan sulkemista käytetty järjestelmä: Mestiksen paras vs. liigan viimeinen. Tai joutuihan liigajoukkue silloin pelaaman ensin divarin kolmosta vastaan. Ja liigaseura sai kotiedun. Mitä liigan viimeinen on tehnyt ansaitakseen kotiedun?

Ja onhan karsintajärjestelmiä paljon muitakin. Hyviä ideoita?
 

Micco!

Jäsen
Suosikkijoukkue
Haluttu muutos
Minun ehdotukseni, jota en nyt jaksa sen kummemmin perustella:

SM-liiga olisi 14 joukkueen 4-kertainen sarja, hiiteen kaikki välisarjalohkot ja ylimääräiset paikalliskierrokset. Pelaajakauppa on vapaata joulukuun loppuun asti. Tammikuussa joukkue saa myydä ja ostaa korkeintaan 2 pelaajaa. Tällä turvataan loputon pelaajakauppa rumpa, joukkueilta joilla ei ole panosta pelata. Pelaajakauppa kuitenkin kuuluu lajiin, joten se olisi vapaata joulukuun loppuun asti. Tammikuussa kauppaa on syytä rajoittaa. SM-Liigan kahdeksan parasta pääsevät pudotuspeleihin, jotka pelataan paras seitsemästä järjestelmällä.

Kaksi viimeistä joutuvat Mestis-karsintaan. Mestis-joukkueilla on kotietu. Ottelut pelataan myös paras seitsemästä järjestelmällä. Liigajoukkueilta edellytetään kuitenkin ns. Liiga-lisenssi, eli olosuhteet (talous, halli, juniorityö, joukkue) pitää olla kohtuullisessa kunnossa, että Liigassa saa pelata. Liiga-lisenssi ei kuitenkaan saa olla mikään kynnyskysymys, ehtojen pitää olla realistisia. Täten turvataan, ettei Mestiksestä nouse täysin liigakelvoton porukka.

Edit: Mestiksessä pelaisi 10 joukkuetta, kaksi viimeistä joutuisi Mestis-karsintaan, jonne pääsisi 4 joukkuetta Suomi-Sarjasta. Joukkueet pelaisivat karsintasarjan, jonka kaksi parasta pelaisi Mestistä seuraavalla kaudella.
 
Viimeksi muokattu:

VTVH

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Viestin lähetti Skeletor

Oma suosikkini olisi järjestelmä, jossa liigassa pelaisi 12 joukkuetta ja Mestiksessä 10.

Jos liigajoukkueiden määrä tiputettaisiin 12:ta niin silloin minusta Mestikseenkin riittäisi 12 tarpeeksi tasokasta joukkuetta. Viime kausinakaan heittopusseja ei ole ollut kuin se 1 kappale/kausi. Tosin yksi vaihtoehto olisi tietysti 10:n joukkueen SM-liiga ja 10:n joukkueen divari, jolloin Suomessa olisi kaksi todella kovatasoista liigaa.
 

kumikiekko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HOKKI
Liigassa voisi olla 12 joukkuetta. Mestiksen voisi laajentaa vaikka 14 joukkueeseen. Karsintasarja Liigan kahden viimeisen ja Mestiksen kahden parhaan välillä olisi hyvä systeemi.

Olen erittäin samaa mieltä kuin Micco!:
Kaikki välisarjat ja paikalliskierrokset voisi aivan hyvin jättää pelaamatta. Nelinkertainen sarja olisi paljon parempi. Nuo "paikallispelit" ovat menettäneet täysin hohtonsa, kun niitä on niin älyttömän monta kaudessaan. Minun mielestäni on myös väärin, että nämä paikallispelit ja välisarjat eivät kohtele kaikkia joukkeita tasapuolisesti kuten nelinkertainen sarja tekisi.
 

koukou

Jäsen
Suosikkijoukkue
KK
Skeletorin ehdotus kuulosti hyvälle. Ainut minkä hänen ehdotuksessaan muuttaisin olisi mestiksen viimeisen tilan kohtalo. Eli ei suoraa tippumista, vaan karsintoja. Näin estetään kenties huonompaa joukkuetta nousemasta ja parempaa tippumasta ilman välien selvittelyä.
 

kakes

Jäsen
Liiga 14 joukkuieisena,karsintasarja,Liigan neljä viimeistä ja Mestiksen neljä parasta pelaisivat kaksinkertaisen sarjan jonka neljä parasta pelaisivat seuraavalla kaudella liigassa.Tietysti jos täyttävät nykyiset hirvittävät liigalisenssin ehdot.Tuossa minun ehdotukseni.Ne ajat jolloin Mestiksesssäkin pelattiin paikasta auringosta,pitää saada takaisin.Heräisi maksavan yleisönkin mielenkiinto.Ja tiedotusvälineissäkin ruodittaisiin itse lajia eikä liigan häntäpään porukoiden bisneksentekoa pelaajilla.LIIGAKARSINNAT TAKAISIN!!!Menee muuten pelleilyksi tämä Suomalainen jääkiekko.
 

jaetski

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
En voisi tohon Miccon viestiin enää mitään lisätä. Näin sen ehdottomasti pitäisi olla. Varsinkin tuo paras seitsemästä järjestelmä pleiareissa on jotain mikä tästä maasta puuttuu!
 

Skeletor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, urheilullisesti avoin sarja
Oli karsintajärjestelmä mikä tahansa, on liigaan pääsevän joukkueen täytettävä tietyt lisenssiehdot. Nykyiset liigan ehdot ensi kauden Mestiksen voittajalle kuulostavat nykyisessä valossa melko naurattavalle, kun mm. Hippokselle ei taida mahtua enää kuin noin 4500 katsojaa ja taloudelliset asiat eivät ole kaikilla oikein hallussa.

Esimerkiksi jos liigaan pääseminen on kiinni vain hallista, talous ja muut seikat ovat hyväksyttävässä kunnossa, voisi organisaatiolle antaa mahdollisuuden halliolojen parantamiseen muutaman vuoden aikana. Lappeenrannassakin on annettu jatkoaikaa jo melko pitkään. Nyt sentään on alkanut tapahtumaan jotain. Jos seura ei mitenkään sitoutuisi tähän, niin jatkakoon pelaamista alemmilla sarjatasoilla. Hallin olisi kuitenkin oltava jo siinä kunnossa ensimmäisellä liigakaudella, että se ei laskisi liigan yleisomäärää pelkän kapasiteettinsa ansiosta. 4000:n hengen halli ei laske merkittävästi yleisökeskiarvoja, koska liigan peräpään seurojen yleisökeskiarvot tuskin koskaan tulevat olemaan suurempia kuin 3000-3500.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Viestin lähetti Skeletor
4000:n hengen halli ei laske merkittävästi yleisökeskiarvoja, koska liigan peräpään seurojen yleisökeskiarvot tuskin koskaan tulevat olemaan suurempia kuin 3000-3500.

No häntäpäässä yleisömäärät on kyllä aika suoraan verannollisia hallin kokoon. Ne harvat kerrat kun häntäpäässäon ollut ison hallin joukkue,niin on yleisöäkin ollut.

Ilves 02 - 03 Ylesiökeskiarvo 5004
Saipa 01 - 02 Ylesiökeskiarvo 3040

Ässät, Jyp ja Pelicans eivät pidä yleisötietoja sivuillansa, joten mutua tämä...
Mutta vanhempaa satoa Tampereelta

Ilves 94 - 95 Ylesiökeskiarvo 4984
Tappara 91 - 92 Ylesiökeskiarvo 5835
 

Luu2

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Miccon kanssa täsmälleen samaa mieltä, paitsi muuttaisin hieman liigakarsintojen systeemiä. Omassa versiossani liigan viimeinen tippuisi suoraan ja Mestiksen mestari nousisi. Lisäksi toiseksi viimeinen karsisi Mestiksen loppuottelun vähinneen kanssa. Tämä toisi tervetullutta värinää liigan ja Mestiksen välille pitäen kaikki organisaatiot sopivasti hereillä.
 

Wiipuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
12 joukkueen liiga ja 12 joukkueen mestis.

Runkosarjan jälkeen:

Liigan 8 parasta Superliigaan.

Liigan 4 huonointa ja mestiksen 4 parasta Supermestikseen .

Mestiksen 8 huonointa jatkaa keskenään.

Supermestiksen 4 parasta aloittaa seuraavana kautena liigassa ja 4 huonointa mestikseen.


Tähän viikon vitsi:

Jääkiekon ystävä meni Lappeenrannassa lippuluukulle.
- Saanko kaksi?

Nainen lippuluukulta esitti vastakysymyksen.
- Pakkia vai hyökkääjää?
 

Skeletor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, urheilullisesti avoin sarja
Viestin lähetti Tarinankertoja
No häntäpäässä yleisömäärät on kyllä aika suoraan verannollisia hallin kokoon. Ne harvat kerrat kun häntäpäässäon ollut ison hallin joukkue,niin on yleisöäkin ollut.

Niin, Ilves tekee ainoan poikkeuksen viime vuosien häntäpään seuroista. Muuten peräpäässä ovat viihtyneet tutut rajallisten hallien SaiPa, Pelicans, Lukko, Ässät ja JYP. Heikompi menestys on pudottanut yleisömäärät loppukaudesta alle 3000:n.

Tiedä sitten mikä olisi ollut Ilveksen keskiarvo viime kaudella ilman lippujen jakotilaisuuksia....
 

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu
Olen pikkuisen funtsinut tälläistä radikaalimpaa vetoa. Alunperinhän olen kannattanut 16 joukkueen suljettua liigaa, mutta miten olisi niinkin radikaali veto kuin 18 joukkueen (no voi olla myös ehkä 16) liiga jossa pelataan ensin kaksi kierrosta kaikkia vastaan eli yhteensä 34 matsia vaikka aikataululla ennen joulutaukoa. Sitten porukka jaettaisiin niin että 10 pelaisi ylemmän jatkosarjan ja 8 alemman johon otettaisiin mukaan myös kaksi (neljä) seuraa seuraavalta sarjatasolta. Playoffit voisi järjestää vaikka niin että alasarjan paraskin pääsisi mukaan että sinnekin riittäisi muutakin panosta kuin sarjapaikka kahdeksalle parhaalle. Vaihtuvuus olisi olematonta mutta on todella vaikea löytää Suomesta muita kuin 20 tähän malliin mahtuvaa joukkuetta. Ja varmasti on Wiipurikin tyytyväinen kun Hermekselläkin on mahdollisuus päästä pelaamaan Jokereita tai TPS:ää vastaan sarjapisteistä.

Pelaajat kyllä riittäisivät vaikka sarjaa laajennettaisiinkin, entistä useampi saisi alleen kovia pelejä.

Siirtosääntöjen muuttaminen ei valitettavasti poista pelaajien joukkomyyntiä, ainoastaan sen etteivät pelaajat siirry kotimaassa muihin seuroihin.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Viestin lähetti korkki
Alunperinhän olen kannattanut 16 joukkueen suljettua liigaa,

Liigakeskustelun puolla heitin tälläisen:
Liiga 16 joukkuetta. Kaksi kierrosta kaikki kaikkia vastaan. Kahdeksan parasta jatkaa ylemmässä jatkosarjassa ja kahdeksan heikointa alemmassa. Ylemmästä 6 parasta pleijareihin suoraan. Kaksi viimestä "sääli pleijareihin" alemman sarjan kahden parhaan kanssa. Sarjan jakauduttua kahtia, ei pelaajasiirrot mahdollisia ylemmän ja alemman sarjan kesken. Alemman sarjan kahdelle kärkijoukkueelle sitten voi myydä paniikissa tähtensä peljareita varten, jos omat mahkut menee. Vaan mahkut ei menisi kovin nopeasti, jos molemmat sarjat aloitettaisiin nollasta. Tai ainakin alemepi jatkosarja. Ylemmässä jatkoasarjassa ei pelaajia kannattaisi myydä, kas kun joka tapauksesssa pleijarit kutsuu, mutta suoraan vai "karsinnan" kautta.

Mestiskeskustelun hengen mukaisesti alemmansarjan kaksi karsisi?
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
16:sta joukkueen liiga...

16:sta joukkueella pelaaminen edellyttäisi minusta sitten jo lohkojakoa, että sarjasijoituksilla olisi merkitystä loppuun asti. En ole koskaan nähnyt mitään mieltä esim. brittifutiksen 20:n joukkueen sarjoissa.

Eli kaksi 8:n joukkueen lohkoa (itä-länsi), joukkueet pelaavat 2x oman lohkon joukkueita vastaan ja myös 2x toisen lohkon porukoita vastaan. Ei mitään ekstra "paikalliskierroksia"...
Sitten keväällä molempien lohkojen neljä parasta joukkuetta aloittavat play offit mestaruudesta. Itä-lohkon ykkönen kohtaa aluksi länsi-lohkon nelosen jne...
Molempien lohkojen sijoille 5. ja 6. sijoittuneet aloittavat kesälomat ja kaksi viimeistä joukkuetta pelaavat ristiin liigakarsintaan joutumisesta toisen lohkon kahta viimeistä vastaan, niin että itä-lohkon 7. kohtaa länsi-lohkon 8. joukkueen. Kahdella voitolla säilyisi sarjapaikka. Hävinneet osapuolet joutuisivat varsinaiseen liigakarsintaan Mestiksen kahta parhainta vastaan.

Kilpailullisesti aika mielenkiintoinen järjestelmä vai mitä olette mieltä?
 

Dynamite

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Nykyinen suljettu liiga ei miellytä jääkiekon SM-liigan puheenjohtajaa Timo Rajalaa. Hän sanoo Lahdessa ilmestyvälle Etelä-Suomen Sanomille, että liigaan on aika palauttaa karsinnat.

- Jos minulta nyt kysytään, niin minusta tuntuu tässä vaiheessa aika luonnolliselta, että karsinta olisi syytä palauttaa, Rajala sanoo lehden torstain numerossa.

SM-liigan uudistusta valmistellaan työryhmässä. Rajalan mukaan konkreettisia esityksiä on luvassa lähikuukausina.

- Huhtikuu on H-hetki, jotta seurat voivat suunnitella toimintaansa, Rajala kuvaa aikataulua.

Rajala ei ota kantaa SM-liigan joukkuemäärään.
- Sopiva liigan koko on 10-14 joukkuetta. Tärkeintä on, että on hyviä pelejä riittävästi. Se edellyttää, että seurat ovat suhteellisen tasaisia.

Rajala arvioi Etelä-Suomen Sanomille, että Mestiksen kärkiseuroissa voisi olla ainesta liigaan.
- Mestiksessä on selvästi seuroja ja paikkakuntia, joissa tilanne on muuttumassa. Helppoa nousu ei kuitenkaan ole, koska Mestis- ja liigaseurojen liikevaihdoissa on selvä ero.

Liigassa heikommin menestyneiden seurojen pelaajaruletti harmittaa Rajalaa.
- Vuokraaminen rassaa minua henkilökohtaisesti eniten. Kun pelaaja myydään vain tilapäisesti muualle, se vaikuttaa kaikkein keinotekoisimmalta. Asiat on laitettava uusiksi ja ne varmasti laitetaan uusiksi, Rajala vakuuttaa.
 

nollanolla

Jäsen
Suosikkijoukkue
HERMES & PELICANS & KPV
Olisihan se aikamoinen (piristys-ruiske) tänne,ns. ruohonjuuri tasolle,jos liiga-seuroja vastaan voitaisiin pelata.HERMES tosin ei havittele liiga paikkaa,uskoisin että menemme sinne pelaaja kerrallaan. Aika paljonhan entisiä HERMES pelaajia pelaa jo eri seuroissa, pistepörssien kärki niminä. Onnea vain heille jatkossakin. ai niin. HYVÄÄ YSTÄVÄNPÄIVÄÄ kaikille.
 

oka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoolainen kiekko
Pelicaanien toimitusjohtaja Jorma Kosonen Iltalehdessä:

------------------------

IL:
Pitäisikö karsinnat palauttaa?

Kosonen:
- Mielenkiinnon kannalta pitäisi. Jos liiga- ja Mestis-seurojen budjeteissa ei olisi paljon eroa, niin se olisi helppoa. Pelaisit siellä, minne urheilullisesti kuulut. Mutta kun budjeteissa on nelinkertainen ero, niin kyllä siinä helvetinmoinen kiire tulee sponsorien ja pelaajien kanssa, jos huhtikuun lopussa vasta tiedät, missä sarjassa pelaat

------------------------

Asia joka on yleisessä keskustelussa lähes kokonaan unohtunut, eli pelkästään urheilullisin perustein pääsy liigaan voi tarkoittaa ehkä suurempia tasoeroja mitä nyt on nähty, mikäli talous ei ole kunnossa.
 

koukou

Jäsen
Suosikkijoukkue
KK
Mutta jos tulee liian suuria tasoeroja, niin kuten pelicanssin ja saipan osalta on parina viime kautena käynyt, pääsee seura korjaamaan ongelmansa pienempien budjettien sarjaan, eikä jää kitumaan sarjan peränpitäjäksi. Ja liigaan ei ilmeisesti ole pakko nousta, vaikka urheilullisesti sinne pääsisi, jos katsoo että budjetti tms. ei riitä liigaan. Mutta se MAHDOLLISUUS nousta, on tärkein asia. Ja karsinnat liigajoukkueita vastaan, eli pääsee edes yrittämään isompia vastaan.
 

Wiipuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Kyllä liigan häntäpään joukkueetkin saisivat varmasti aivan uutta potkua toimintaansa mikäli joutuisivat tekemään jotain liigapaikkansa eteen. Nykyisessä systeemissä ei ole mitään järkeä. Mieluummin katselisin suosikkijoukkueeni pelejä mestiksessä kuin rämpimistä liigassa lähes juniorijoukkueella.
 

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Erittäin hyvä kirjoitus Wiipuri, en voisi enää enempää olla samaa mieltä !

Kyllä minäkin jo odotin KooKoon tippumista Suomi-sarjaan 96-97, kun oltiin hävitty 17 peliä putkeen. Pari vuotta alemmalla tasolla teki koko seuralle hyvää, tilanne pystyttiin stabiloimaan ja nyt ei tarvi veloista tms. enää huolehtia. Toivon kuitenkin, että edes pienimuotoisia riskejä uskallettaisiin tulevaisuudessa ottaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös