Liigajoukkueiden voimasuhteet kaudella 2022–2023

  • 1 042 468
  • 5 041

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Jurgens ja Kivistö tasavahvoja? Eivät todellakaan ole, vaan aivan eri korista.
Kemiläinen > Rundblad ja Kivistö > Jurgens, vailla epäilystäkään!
Samaa mieltä tästä. Voi kyllä kysyä, onko Kivistö-Jurgens edes oikea vertailupari, Kivistö-Vittasmäki voi olla parempi. Paljon pelaavat pääasiassa puolustavan roolin pakit. Jurgens ehkä sitten. M. Niemelän kanssa vertailuun.

Tapparalla kyllä pitäisi olla kovat kärkipakit Seppälästä ja Kemiläisessä, Kärppien kokonaisuus kuitenkin vaikuttaa hieman vahvemmalta ennakkoon, jos Runblad onnistuu. Tapparalla saattaa olla aikeissa vahvistaa pakistoa vielä myöhemmin, Austinin korvaaja vielä puuttuu.
 

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
No niin, suuri ja vaativa pähkäily joukkueiden iskukyvyn arvioimiseksi on tehty, huh! Perinteiset neljä osa-aluetta eli maalivahdit, puolustus, hyökkäys ja valmennus. Olen arvioinut jokaisen osa-alueen kouluarvosanoin kuitenkin niin, ettei neljäsosa numeroita jaettu. Yhtään hylättyä ei tullut, vaikka Ässien puolustukselle teki sellainen melkein mieli antaa. Olipa mukava syynätä joukkueet läpi.

Lähden kirjoittamaan joukkueet auki häntäpäästä ylöspäin. Rauhallisella tahdilla julkaisen joukkueen kerrallaan. Mitään yksityiskohtaista säkenöintiä on turha odottaa taaskaan. Tänään ei ole julkaisua luvassa. Trio Niskalaukaus ajaa edelle.
 

rinne

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Täällä ja muualla (esim tappara.co) lukemiini kommetteihin Myrrä vs Tapola ja Myrrä vs Marjamäki turhautuneena vastaan vastakysymyksellä. Eikös Myrrällä (pienemmästä budjetista huolimatta) ole kuitenkin tilastoissa keskiäisistä voitot kummistakin?
Runkosarjakohtaamisia, yksittäisiä sellaisia. Siksi niitä ei kukaan keskusteluun mukaan ottane.

Tapolan ja Marjamäen kohdalla vertailukohta on vedetty pudotuspelimenestyksen avulla ylös. Molemmat ovat toki luotsanneet joukkueensa myös runkosarjassa menestykseen, joten otantaa löytyy sieltäkin. Myrrältä puuttuu nämä laajemman kuvan näytöt edelleen.

Yksittäiset runkosarjakohtaamiset kertovat jotain, mutta ovat valitettavan rajallinen otanta. Mielenkiintoinen kuriositeetti lähinnä. Kausi on pitkä ja joukkueet tulevat yksittäisiin kohtaamisiin erilaisin lähtökohdin. Liigassakin on nähty, että yksittäisten joukkueiden keskinäiset runkosarjakohtaamiset eivät välttämättä ennakoi mitenkään pudotuspelikohtaamisia. Ei niin kauan kuin Liigassa tuomarilinja muuttuu pudotuspelien alkaessa. Oma osansa on silläkin, että pidempien sarjojen aikana keskitytään enemmän sitä tiettyä vastustajaa vastaan pelaamaan. Marjamäki ja Tapola ovat osoittaneet kykyä tarpeen mukaan reagoida ja viilata joukkueensa peliä, Myrrältä samasta odotetaan näyttöjä. Keskinäisille kohtaamisille voi antaa enemmän painoa, kun niitä keskinäisiä kohtaamisia löytyy pudotuspeleistäkin. Eikä se valmentajien vertaaminen silloinkaan kovin objektiivisesti ajatellen virheetöntä liene.
 

Joseph

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Marjamäki on huippukoutsi ja sai Jokerit pelaamaan parhaimmillaan yhtä hyvää lätkää kuin Jalosen parhaina vuosina. Peli oli varsinkin kahdella kesken jääneellä kaudella aktiivista, hyökkäävää ja tehokasta. Hän oli pitkään monen fanin hampaissa heikon ensimmäisen kautensa vuoksi ja varmasti asiaan vaikutti myös maajoukkueessa epäonnistuminen.

Se, mitä mielestäni tässä valmentajavertailussa ei ole otettu huomioon on historia joukkueen kanssa. Tapola on koutsannut Tapparaa pitkään ja saanut rakentaa omaa systeemiään luottopelaajiensa varaan. Marjamäki on vasta saapunut joukkueeseen, joten pelikirjan opettelu vaatii väkisinkin aikaa.

Marjamäen Jokerit oli ensimmäisellä kaudellaan kehno, vaikka samaa lätkää Late yrittikin peluuttaa kuin muillakin kausilla. Se vaan ottaa hetken aikaa saada joukkue sisäistämään pelitavan nyanssit ja löytää kaikille sopiva rooli. Etuna hänellä on loppukauden kokemus joukkueen kanssa ja muutama Jokereista tuotu tuttu pelaaja. Tämä varmasti nopeuttaa onboardausta, mutta en yllättyisi jos Tappara olisi se, joka näistä kahdesta tulee valmiimpana kauden aloitukseen. Se jää sitten nähtäväksi riittääkö Kärpillä aika hioutua Marjamäen järjestelmään ennen tosipelejä.
Juuri näin. Henkilökohtaisesti ainakin uskon, että Marjamäellä on hyvät lähtökohdat uuteen kauteen. Tuttu ympäristö, ja ehtinyt kuitenkin toisella tulemisellaan työskennellä organisaatiossa talvesta saakka. Vaihtuvuus joukkueessa ollut verrattain suurta, mutta sisään tullut pääasiassa tuttuja pelaajia, jotka sopivat varmasti sapluunaan erinomaisesti. Mutta olet oikeassa, koneiden käynnistyminen ei välttämättä tapahdu vielä heti alkukaudesta. Marjamäellä on kuitenkin kokemusta jo sen verran, että saa palaset loksahtelemaan kohdalleen ennemmin tai myöhemmin.
 

Yön Kärppä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät & Suomi
Omissakin papereissa valmennuksen osaltani Tapola ja Marjamäki johtavat joukkoa alkavalla kaudella. Kirittäjinä tosin on vahvaa osaamista vaikka Ahokkaan, Virran ja Rautakorven johdolla. Pelaajien nimilista ensi kaudelle näyttää kovalta, mutta hankala on valmennuksellekaan liikaa yllätyksiä hakea. Kovia, meritoituneita valmentajia on penkin takana useammalla joukkueella.
Mun mielestä ykkösenä kulkee itse asiassa Ahokas. Hänellä on näyttöjä lyhyestä turnauksesta, josta haettiin U-20 kultaa hyvällä, vaikkakin selvästi Kanadaa ja Yhdysvaltoja heikommalla, materiaalilla. Hän luotsasi loistavasti KooKoota kahden vuoden ajan nimettömällä nipulla. Sen jälkeen sai vähän paremmin materiaalin käyttöön ja löysi itsensä finaalista. Löytyypä sieltä vielä rusinaksi pullan päälle U-18 kulta. Ahokas on hyvä ja varma päävalmentaja, siinä missä esimerkiksi Pikkarainen ja Jokinen ovat hyviä vaikkakin hieman epävarmoja vielä. Itse olen hyvin vahvasti päävalmentajauskovainen. Sen takia koen Ilveksen helpompana vastustajana Kärpille pudotuspeleissä kuin TPS:n tai JYPin. Ilvekselle itse asiassa tekisi hyvää aloittaa kausi surkeasti, jotta Myrrä saisi potkut. Sen jälkeen vapailta markkinoilta hakevat loistavan päävalmentajan (en tosin tiedä kenet) ja tulevat mukaan mestaruushaastajaksi.

Pidän Rundbladia lähtökohtaisesti parempana puolustajana kuin Kemiläistä. Rundbladin voi laittaa joka tilanteessa kentälle, kun taas Kemiläinen on ollut ajoittain vaikeuksissa omassa päässä. Ylivoimalla laittaisin Kemiläisen ennen Rundbladia, mutta kokonaisuutena puhuttuna Rundblad voittanee. Aika näyttää, olen valmis myöntämään virheeni jos niikseen tulee.

Kivistö on todellakin huomattavasti parempi puolustaja kuin Jürgens. Kivistö olisi missä tahansa joukkueessa ykkösalivoimapuolustaja. Kärpissä hän on kakkosalivoimapuolustaja Ohtamaan takia. Ei siis liene yllätys, mikäli Kärppien alivoima on tällä kaudella sarjan parasta!
 

1000

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara 2.0, Sasha & Patu
En ota kantaa tähän Tapola/Marjamäki paremmuuteen, mutta tuohan toisaalta kertoo sitten valmentajasta jos ei kykene voittamaan aavistuksen heikommalla materiaalilla.
No jos tsekkaat vaikka Tapparan kokoonpanon välieräsarjasta Lukkoa vastaan, niin voimasuhteet ehkä 70/65 - 30/35. Lukko myös voitti mestaruuden näytöstyyliin, eli aika maximit Tapola tosta Tapparan ryhmästä otti irti.
 

Yön Kärppä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät & Suomi
No jos tsekkaat vaikka Tapparan kokoonpanon välieräsarjasta Lukkoa vastaan, niin voimasuhteet ehkä 70/65 - 30/35. Lukko myös voitti mestaruuden näytöstyyliin, eli aika maximit Tapola tosta Tapparan ryhmästä otti irti.
Kuinka monta kultamitalia Suomen maajoukkueella olisi, jos päävalmentaja saisi joukkueen pelaamaan sillä omalla tasolla? Ei siis yhtään huonommin mutta ei yhtään paremmin kuin paperilla oleva taso vaatisi. Marjamäen alaisuudessa Leijonat sijoittui suurin piirtein sille sijalle, mihin paperilla sen pitäisikin. Tämä on se syy miksi Marjamäki epäonnistui. Ei Leijonissa mennä tekemään sitä perussuoritusta, vaan materiaalista pitää ottaa enemmän irti kuin paperi vaatii.

Pidän siis Tapolaa yleisesti ottaen hyvänä päävalmentajana.
 

Raymond Pearl

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Runkosarjakohtaamisia, yksittäisiä sellaisia. Siksi niitä ei kukaan keskusteluun mukaan ottane.

Kun näiden osalta ei ole pudotuspelikohtaamisia, on vaikea tehdä vertailua millään muullakaan kuin niillä peleillä, joissa valmentajat ovat kohdanneet.

Runkosarjakohtaamisissa Myrrä taitaa viedä muuten siltä ajalta, kun on ollut Ilveksen peräsimessä, Tapolaa kuin mätää kukkoa?
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Kivistö on todellakin huomattavasti parempi puolustaja kuin Jürgens. Kivistö olisi missä tahansa joukkueessa ykkösalivoimapuolustaja. Kärpissä hän on kakkosalivoimapuolustaja Ohtamaan takia. Ei siis liene yllätys, mikäli Kärppien alivoima on tällä kaudella sarjan parasta!

Tämä on nyt taas vähän hölmöä, mutta Jürgens taitaa Tapparassa olla joku nelos av-puolustaja Vittasmäen, Seppälän ja Tuulolan jälkeen. Aiemmassa listauksessasi korostaisin hieman musertavammin Tuulolan etumatkaa M. Niemelään, tuo oli mielestäni ylivoimaisesti selkein pari.
 

rinne

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kivistö olisi missä tahansa joukkueessa ykkösalivoimapuolustaja.
Asetat Kivistön hierarkiassa esimerkiksi Mikael Seppälän edelle? Mikäpä siinä sitten, mielipiteensä kullakin. Voisin kuvitella, etten ainoa kyseenalaistaja ole tosin. Ei Kivistö niin kova ole, vaikka kiistatta esim. Jürgensia kovempi onkin. Kivistölle sopivin vertailukohta Tapparassa lienee Vittasmäki. Siinä parivaljakossa argumentteja suuntaan jos toiseenkin voi esittää, rooliltaankin lienevät lähellä samaa.
Marjamäestä taitaa olla myös poff-sarjan voitto?
Niinhän Myrrällä on. Marjamäen joukkueesta, jota Marjamäki ehti valmentaa kymmenkunta peliä. Useampi henkilö antanee tuosta sarjasta lopputuloksesta huolimatta suuremmat krediitit Marjamäelle kuin Myrrälle. En tosin tiedä onko se oikein väärin. Ei valmentajiakaan voi vain tuloksen perusteella arvioida joukkuepelissä. Pelaajamateriaali, valmennus... Kaikki vaikuttaa kaukalossa nähtävään peliin ja siten tulokseen.

Myrrällä oli ollut pidempään aikaa hieroa joukkueensa peliä, saada joukkueensa pelaamaan tahtomallaan pelikirjalla, tahtomillaan nyansseilla. Marjamäki otti koko kauden sekoilleen Kärpät vastuulleen runkosarjan lopulla. ...ja sai sen joukkueen venyttämään sarjan seiskapelin jatkoille. Joukkueen otteissa nähty muutos Marjamäen johdolla oli merkittävä. Marjamäki Repo joukkueesta irti sen mitä noin rajallisella valmistaumisella oli irti otettavissa. Ei tuohon ihan jokainen valmentaja joukkuettaan saa venymään. Mutta en tiedä, valmentajien panoksen vertaaminen on erilaisista lähtökohdista johtuen aina hankalaa.

Tuloksesta pelataan, niin Myrrälle toki pisteet tästä kohtaamisesta.
Kun näiden osalta ei ole pudotuspelikohtaamisia, on vaikea tehdä vertailua millään muullakaan kuin niillä peleillä, joissa valmentajat ovat kohdanneet.

Runkosarjakohtaamisissa Myrrä taitaa viedä muuten siltä ajalta, kun on ollut Ilveksen peräsimessä, Tapolaa kuin mätää kukkoa?
Niin. Jos riittävän kattavaa vertailukohtaa keskinäisistä kohtaamisista ei ole, niin kannattaako niiden keskinäisten otteluiden varaan argumenttia edes rakentaa? Itse en näe siinä pointtia.
...ja ei. Minulle ei ole ongelma myöntää, että Ilves on vienyt Tampereen keskinäisiä jo tovin. Mutta korrelaatio esimerkiksi Tampereen paikallisten ja joukkueiden Liiga-menestyksen välillä on itselleni hieman avoin edelleen. Ainakin itse arvioin Liigan valmentajia ensisijaisesti Liiga-menestyksen perusteella.
 
Viimeksi muokattu:

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Eli ennen keikkaa tuuttaan sitten kuitenkin ennakkovaroituksesta poiketen yhden joukkueen ulos.

15. KalPa 26p
KalPan asetan viimeiseksi pitkälti siksi, että Kuopiossa on koko sarjan heikoin päävalmentaja. Tietyllä tavalla KalPalla on raikas ja mielenkiintoinen joukkue, sillä siinä on hurjasti nuorta lahjakkuutta ja varsin pätevät mentorit Rissasen ja Kiiskisen myötä. En kuitenkaan usko, että tuosta sikermästä on paljon revittävissä irti ainakaan Miettisen johdolla. Arvioin KalPan jopa selvästi sarjan heikoimmaksi joukkueeksi.

Hyökkäys 6p
Arvioin KalPan hyökkäyksen sarjan toiseksi heikoimmaksi. Kärkiosaamista hyökkäyspelaamisen ytimestä joukkueessa ei ole lainkaan. Varmaa kelpo laatua joukkueessa on Kiiskisen, Rissasen, Räsäsen ja Klemetin verran. Pelottavan vähän siis. Ruotsalaiselta vahvistukselta Max Görtziltä odotetaan paljon ja hyvinkin voidaan ihan kelpo pelaaja nähdä. Tuskin kuitenkaan mikään pelastaja. Jos jokin KalPan pelastaa ja nostaa pudotuspelijoukkueeksi, niin se on erittäin laaja lahjakkaiden nuorten pelaajien rykmentti: Koponen, Kapaset, Mäenpää ja Simontaival.

Könönen ja AHL-mies Simpson täyttävät paikkansa, mutta mitä Vartianen vielä tekee Liigajoukkueessa?

Puolustus 6p
Arvioin KalPan puolustuksen sarjan toiseksi heikoimmaksi. 33-vuotias Lasse Lappalainen pelasi viime kaudella pisteiden valossa ihan tykkikauden 60o 13+23=36(-10). Tällä ajatuksella siis KalPan ykköshevonen. En kuitenkaan mitenkään näe häntä kovinkaan korkealla, kun vertaillaan Liigan parhaita puolustajia keskenään. Toinen kiekollisen pelin maestro on haettu Ruotsin kakkostasolta, eli Colby Sissons, eikä todellakaan ole tuohon rooliin mikään varma tapaus. Muutoin ei puolustuksesta löydy keskitason ylittävää ainesta. Ainoa rightin puolustaja on Kärpissä vielä toissa kaudella pörrännyt liukas luikku Puutio.

Maalivahdit 8p
KalPan maalivahtitilanne on siinä mielessä perin erikoinen, että se on mielestäni samalla joukkueen suurin vahvuus kuin suurin yksittäinen riski. Jatkola on lahjakas maalivahti ja toivottavasti KalPan varamaalivahti. Ei mitenkään ole vielä ykkösmaalivahti miesten pääsarjaan.

Sitten se isoin asia KalPan kannalta, eli ykkösmaalivahti tsekki Matej Machovsky. Mies on pistänyt pöytään taattua laatua yli 91 torjuntaprosentilla Tšekin pääsarjassa jo useamman vuoden. Omaa kokemusta Pohjois-Amerikasta ja tehnyt lyhyen keikan myös KHL:ään. Annan nyt suuren arvon tuolle viime vuosien laadukkaalle pelaamiselle Tsekeissä ja annan niinkin korkean arvosanan KalPan maalivahtiosastolle kuin 8. Sillä sijoitttuu jaetulle yhdeksännelle sijalle. Jos Machovsky ei syystä tai toisesta sopeudu Liigaan ja Suomeen, on KalPa erittäin surullisessa tilanteessa. Silloin kaikki toivo menestyksestä on mennyt.

Valmennus 6p
Arvioin Miettisen sarjan heikoimmaksi päävalmentajaksi. Neljäs kausi lähtee liikkeelle, eikä kehittymistä ole tapahtunut. Viime kaudella sitten jo tipahtaminen ulos sääleistäkin. Pyrkii kunnioitettavasti noudattamaan KalPan brändiä, eli Virran aikanaan istuttamaan kiekonhallintaan perustuvaa pelaamisen ideologiaa. En tiedä, onko kyse Miettisen pelikirjan käyttökyvystä, vai painottuvatko haasteet enemmän Miettisen persoonaan ja karismaan. Ulospäin mies on kyllä surullisen oloine selittäjä.

Loppuun vielä huomio, että toki olen huomioinut Miettisen toissa kauden suorituksen, kun hän johdatti joukkonsa runkosarjassa viidenneksi. Tuolloin korona sotki pahasti sarjaa ja sijoitukset laskettiin ppo:n perusteella. KalPa voitti ennätystasaisessa sarjassa yhdeksänneksi sijoittuneen joukkueen 0,02 pisteellä.
 

Fresh

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Yllä käytyyn valmennuskeskusteluun sen verran, että onhan joo Myrrällä hyvät statsit paikallisvoitoista ja kyllä se silloin talvella synkkinä aikoina lämmitti, sekä vyön alla myös niukka voitto Marjamäestä (joka toki valmensi Kärppiä viime kaudella sen kuukauden), mutta ei hänestä voi kyllä vielä keskustella samassa lauseessa Marjamäen ja Tapolan kanssa. Heillä kuitenkin meriitit toistaiseksi aika omaa luokkaansa. TPS riisui Ilveksen täysin aseista välierissä Ahokkaan (Liigan yksi kovimmista valmentajista toki) johdolla, joten kyllähän Ilveksen suurin kysymysmerkki on ehdottomasti valmennus. En ihan osta narratiiviä että Ilves mitenkään poissaoloihin ja materiaalin kapeuteen kaatui välierissä, sillä rosteri oli silti mielestäni paperilla vähintään yhtä hyvä kuin TPS:llä. Tästä huolimatta jokainen Turun ottelu oli aika isät vastaan pojat touhua.
 

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Vielä yksi tulee.

14. Ässät 27p
Surullista on asettaa perinteinen Ässät näin alas, mutta eipä tässä muuta voi. Sijoitukseen vaikuttaa kovasti se, että puolustus on sanalla sanoin surkea. Toivottavasti sinne on tulossa vahvistuksia. Tällöin Ässien mahdollisuudet nousevat kummasti. Hyökkäys ja valmennus Ässillä on ihan mukavissa kantimissa.

Hyökkäys 7,5p
Arvioin Ässien hyökkäyksen jopa niinkin korkealle kuin kahdeksannelle sijalle. Tässä arviossa olen luottanut siihen, että kookas yhdysvaltalainen sentteri Will Graber on tekijämies. Aivan hurjat pisteet ECHL:ssä ja vahvaa tuloksen tekemistä myös yliopistosarjassa. Jotenkin on tosi luottavainen olo hänen suhteensa. Jos Graber toimii, ei Ässien homma jää senttereistä kiinni, sillä pikkujättiläinen Barach jatkaa. Liigaan palaava Jan-Mikael Järvinen antaa taustatukea ja Appelgren on luotettava nelossentteri.

Laidoilla Talaja, Joensuu, Rohdin ja Ruuttu ovat kelpo laatua. Mielenkiintoista on seurata, miten isolla kauhalla nuoret iskevät soppaan. Erholz ja Viitala nyt ainakin valmiudessa.

Puolustus 5p
Ässien puolustuksen arvioin sarjan heikoimmaksi. Toivottavasti se ei tuollaiseksi jää, kun Liiga alkaa. Sevänen on hyvä peruspakki tähän sarjaan, vai joko ylennetään hyväksi yleispakiksi? Heimosalmi pulppuaa lahjakkuutta, mutta entäpä sitten muut? Matinpalo, Määttä, Laakso ja siitä sitten vain taso jatkuu heikompana.

Maalivahdit 6,5p
Arvioin Ässien maalivahtiosaston sarjan heikoimmaksi. Liiga on täynnänsä laadukkaita kotimaisia ja ulkomaisia maalivahteja, eikä Ruotsista noin vain laskevalla käyrällä tulla loistamaan Suomeen. Frölundassa kakkosmaalivahti, eikä statsit enää pariin vuoteen ole olleet kovinkaan kovat, varsinkin, kun huomioidaan Frölundan joukkue siinä edessä. Lasukin varmaan syönyt muutaman kiekon per kausi. Saapa nähdä, kuinka Rubin onnistuu. Se voi pian lahjakas Rasmus Korhonen napata ykkösmaalivahdin paikan.

Valmennus 8p
Arvioin Kiven jaetulle sijalle 9. Kiven huikean korkea aallonharja oli ja meni. Mies on ollut aina henkisesti pehmeä. Olisi mielenkiintoista kuulla, miten höpöksi homma meni Ilveksessä ennen potkuja, mutta yhtä kaikki, laadukas liigavalmentaja ja toivottavasti pystyy tekemään uuden tulemisen. Tällä hetkellä kuitenkin sivuraiteilla. Jos saavuttaa joukkueen täydellisen luottamuksen ja pystyy pitämään fokuksen ja egonsa kasassa, voi onnistuakin.
 
Viimeksi muokattu:

Raymond Pearl

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Niin. Jos riittävän kattavaa vertailukohtaa keskinäisistä kohtaamisista ei ole, niin kannattaako niiden keskinäisten otteluiden varaan argumenttia edes rakentaa? Itse en näe siinä pointtia.
...ja ei. Minulle ei ole ongelma myöntää, että Ilves on vienyt Tampereen keskinäisiä jo tovin. Mutta korrelaatio esimerkiksi Tampereen paikallisten ja joukkueiden Liiga-menestyksen välillä on itselleni hieman avoin edelleen. Ainakin itse arvioin Liigan valmentajia ensisijaisesti Liiga-menestyksen perusteella.
Tämä oli myös pointtini. Ei pudotuspelisarjakaan kerro välttämättä valmentajien välisestä osaamisesta mitään erityisen merkittävää. Lähtökohdat voivat olla täysin toiset.

Valmentajien osaaminen arvioidaan pitkän aikavälin tuloksella ja miten on saanut joukkueesta potentiaalin ulosmitattua odotuksiin nähden. Mestaruus on aina mestaruus, mutta esim. Kookoon Salo oli tästä näkökulmasta viime kaudella isoimpia onnistujia OJ:n ohella.
 

Raymond Pearl

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Marjamäelle pakko antaa krediitit tuosta Ilves sarjasta. Veti ihan jäätävän setin ja repi pienessä ajassa kaiken siitä jengistä irti mitä pystyi. Täytyy kuitenkin muistaa, että Kärpät oli ennen Marjamäkeä pelillisesti aivan sysipaska.
Toki Kärpät sai ihan kivoja vahvistuksiakin Marjamäen työkalupakkiin. Vaikea on kuitenkin kääntää joukkueen pelillistä kurssia noin lyhyessä ajassa.

 
Viimeksi muokattu:

Myyntimies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Marjamäelle pakko antaa krediitit tuosta Ilves sarjasta. Veti ihan jäätävän setin ja repi pienessä ajassa kaiken siitä jengistä irti mitä pystyi. Täytyy kuitenkin muistaa, että Kärpät oli ennen Marjamäkeä pelillisesti aivan sysipaska.
No jaa. Eikös Kärpät vahvistunut merkittävästi pelaajarintamalla pleijarien alla?
 

ilves61

Jäsen
Vielä yksi tulee.

14. Ässät 27p
Surullista on asettaa perinteinen Ässät näin alas, mutta eipä tässä muuta voi. Sijoitukseen vaikuttaa kovasti se, että puolustus on sanalla sanoin surkea. Toivottavasti sinne on tulossa vahvistuksia. Tällöin Ässien mahdollisuudet nousevat kummasti. Hyökkäys ja valmennus Ässillä on ihan mukavissa kantimissa.

Hyökkäys 7,5p
Arvioin Ässien hyökkäyksen jopa niinkin korkealle kuin jaetulle seitsemännelle sijalle. Tässä arviossa olen luottanut siihen, että kookas yhdysvaltalainen sentteri Will Graber on tekijämies. Aivan hurjat pisteet ECHL:ssä ja vahvaa tuloksen tekemistä myös yliopistosarjassa. Jotenkin on tosi luottavainen olo hänen suhteensa. Jos Graber toimii, ei Ässien homma jää senttereistä kiinni, sillä pikkujättiläinen Barach jatkaa. Liigaan palaava Jan-Mikael Järvinen antaa taustatukea ja Appelgren on luotettava nelossentteri.

Laidoilla Talaja, Joensuu, Rohdin ja Ruuttu ovat kelpo laatua. Mielenkiintoista on seurata, miten isolla kauhalla nuoret iskevät soppaan. Erholz ja Viitala nyt ainakin valmiudessa.

Puolustus 5p
Ässien puolustuksen arvioin sarjan heikoimmaksi. Toivottavasti se ei tuollaiseksi jää, kun Liiga alkaa. Sevänen on hyvä peruspakki tähän sarjaan, vai joko ylennetään hyväksi yleispakiksi? Heimosalmi pulppuaa lahjakkuutta, mutta entäpä sitten muut? Matinpalo, Määttä, Laakso ja siitä sitten vain taso jatkuu heikompana.

Maalivahdit 6,5p
Arvioin Ässien maalivahtiosaston sarjan heikoimmaksi. Liiga on täynnänsä laadukkaita kotimaisia ja ulkomaisia maalivahteja, eikä Ruotsista noin vain laskevalla käyrällä tulla loistamaan Suomeen. Frölundassa kakkosmaalivahti, eikä statsit enää pariin vuoteen ole olleet kovinkaan kovat, varsinkin, kun huomioidaan Frölundan joukkue siinä edessä. Lasukin varmaan syönyt muutaman kiekon per kausi. Saapa nähdä, kuinka Rubin onnistuu. Se voi pian lahjakas Rasmus Korhonen napata ykkösmaalivahdin paikan.

Valmennus 8p
Arvioin Kiven jaetulle sijalle 9. Kiven huikean korkea aallonharja oli ja meni. Mies on ollut aina henkisesti pehmeä. Olisi mielenkiintoista kuulla, miten höpöksi homma meni Ilveksessä ennen potkuja, mutta yhtä kaikki, laadukas liigavalmentaja ja toivottavasti pystyy tekemään uuden tulemisen. Tällä hetkellä kuitenkin sivuraiteilla. Jos saavuttaa joukkueen täydellisen luottamuksen ja pystyy pitämään fokuksen ja egonsa kasassa, voi onnistuakin.
Olen yllättynyt siitä, miten Pelicans on yhä vailla sijoitusta listauksessasi. Itsellä Pelicans on tällä hetkellä melko selvästi jumbo, vaikka hyvä (joskin siviilissä ilmeisesti täysin kusipäinen ja päästään viallinen) maalivahti sekä kärkiosaamista hyökkäykseen löytyykin.

Muuten olen samaa mieltä näistä viesteistäsi. Ässät toivoisin korkeammalle, harmillisesti on mennyt nämä viimeiset kaudet porilaisilla, mutta ei tämä nyt kyllä kovin hyvältä näytä vieläkään, pakisto varsinkin aivan hirveä.
 

Teme91

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
No jaa. Eikös Kärpät vahvistunut merkittävästi pelaajarintamalla pleijarien alla?
Marjamäellä ei ollut kauaa aikaa saada pelitapaa kunnolla toimimaan. Eikä vahvistuksista ole oikeastaan mitään kunnon hyötyä jos joukkueessa ei ole pelitapaa, nyt joutuivat lähtemään joukkueena nollista liikkeelle pelitavan suhteen. Kärppien pelitapa oli oikeasti sekaisin kuin seinäkello, eli ei mitään punaista lankaa,ennen Marjamäen saapumista. Ja long-covid oireet parilla pelaajalla.

Lähdettiin täysin puolustus edellä raapimaan pisteitä, että pääsisivät edes playoffeihin. Ilman Marjamäen tuloa olisi todennäköisesti käynyt niin, että runkosarjan jälkeen olisi Kärpät löytynyt sijalta 11.
 

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Olen yllättynyt siitä, miten Pelicans on yhä vailla sijoitusta listauksessasi. Itsellä Pelicans on tällä hetkellä melko selvästi jumbo, vaikka hyvä (joskin siviilissä ilmeisesti täysin kusipäinen ja päästään viallinen) maalivahti sekä kärkiosaamista hyökkäykseen löytyykin.
Pelicansilla on erinomainen valmentaja, paljon lahjakkuutta ja kuten toteat kärkiosaamista hyökkäykseen. Maalivahdista olen lukemani perusteella pikkaisen erimieltä kuin sinä. Erinomainen maalivahti yhtäkaikki. Mutta joo, Pelicans tulee aikanaan.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kyllä mun papereissa Marjamäki on parempi päävalmentaja Liigaan, vaikka Tapolalla onkin yksi kulta enemmän. Tapolalta löytyy myös epäonnistuminen Liigasta vuoden takaa sekä ei tule toimeen kaikkien pelaajiensa kanssa. Marjamäellä tällaista ongelmaa ei ole.

Nämä on ehkä taas niitä linjoja, joista keskustelu ei oikeastaan edes hirmuisesti kannata. Ja voi hyvin olla, että Marjamäki on kovempi kuin Tapola, mutten kyllä saa siihen juttuun hirveästi muuta kuin mutua kaupan päälle. Toki viime kädessä kaikki tämä on mutua, mutta eihän Marjamäen valmennushistoria ala Kärpistä - hän on saanut peräti potkut aikanaan Bluesista. Tapola ei ainakaan tiettävästi ole saanut kenkää mistään. Jos jonkun valmentajan arvoa jonkun papereissa laskee se, ettei hän tiettävästi tule toimeen "pelaajiensa kanssa" niin mennään jo niin syvälle absurdin vertaamisen rajamaille, että oksat pois. Kukaan ei tule toimeen kaikkien kanssa - ja Tapolan Tapparassa tekemät pelaajistoa koskevat ratkaisut ainakin viime kauden tuloksesta päätellen ovat olleet kaikkea muuta kuin "emme tule toimeen".

Tapparan piti muuttua 2020-21 kauden jälkeen. Ja Tappara muuttui - Tapolan johdolla. Jos tuloksena on mestaruus niin minulla ei kantti riitä sanoa, että olisi väärin korjattu.
 

Tikiti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, Professori Aho, Dortmund ja Arsenal
Mielenkiintoista nähdä minkälaisen pelitapakeitoksen Marjamäki on kokannut tälle kaudelle. Kalevassa puheli seuraavaa:

"– Kauden jälkeen teimme valmennusjohdon kanssa uuden pelikirjan, jota käydään nyt pala palalta viikoittain läpi, Marjamäki taustoittaa.
– Meidän yksi iso juttu on avauspelaaminen. Se, miten saamme hyökkäyspelin rytmin omista niin hyväksi, että saamme peliin tarpeeksi jatkumoa, päävalmentaja painottaa."

Vissiin jollain tapaa uutta hänen pelikirjaansa on tulossa ja on jännä nähdä miten toteutuu käytännössä.
 

Tikiti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, Professori Aho, Dortmund ja Arsenal
Sami Niku sanoo terve.
Äärimmäisen hyvä tervehdys sieltä suunnasta. Eka laitoin tuohon, että top-3, mutta sitten muistin Hietasen. Olisi pitänyt laittaa suoraan top-5 ja lisätä Niku mukaan. Ties vaikka näissä olisi myös liigan 5 parasta tiimiä ja heidän kaikkien ykköspuolustaja. Mahtavaa ja samalla harmi nähdä Niku liigassa, unohdin nimittäin täysin hänen siirtonsa. Jotenkin oli niin pienestä kiinni, että Samilla olisi lähtenyt isoissa valoissa kulkemaan, mutta ainahan on kausi tämänkin jälkeen. Todella mielenkiintoinen pelaaja seurata ja tulee varmasti dominoimaan.
 

Yön Kärppä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät & Suomi
Mielenkiintoista nähdä minkälaisen pelitapakeitoksen Marjamäki on kokannut tälle kaudelle. Kalevassa puheli seuraavaa:

"– Kauden jälkeen teimme valmennusjohdon kanssa uuden pelikirjan, jota käydään nyt pala palalta viikoittain läpi, Marjamäki taustoittaa.
– Meidän yksi iso juttu on avauspelaaminen. Se, miten saamme hyökkäyspelin rytmin omista niin hyväksi, että saamme peliin tarpeeksi jatkumoa, päävalmentaja painottaa."

Vissiin jollain tapaa uutta hänen pelikirjaansa on tulossa ja on jännä nähdä miten toteutuu käytännössä.
Tässä lienee yksi etu, jolla Tappara voisi voittaa runkosarjan. Tapparalla tuskin tulee olemaan samanlaisia käynnistysvaikeuksia kuin Kärpillä. Ei siis olisi ihme, jos 10 ottelun jälkeen Tappara olisi Kärppien edellä. Onneksemme runkosarja kestää kuitenkin 60 ottelua.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös