Sai seura sitten rahoituksena omasta toiminnasta, toiselta firmalta avustuksen, omistajan avustuksena tai jonain muuna, niin ratkaisevaa seuran ja koko liigan osalta on miten seurat budjetoivat toimintansa.
Esimerkkinä tv-sopimus, joka kestää tietyn määrän vuosia ja tuottaa niinä vuosina tietyn rahasumman. Tv-sopimuksen viimeisena vuonna seura voi tehdä useamman vuoden pelaajasopimuksia, jotka suunnittelee maksavansa uudesta tv-sopimuksesta tulevilla rahoilla. Mikäli uuden tv-sopimuksen arvo onkin pienempi kuin olettettu, niin seuralla on kuluja, joille sillä ei ole maksajaa. Mikäli kuluja on tarpeeksi sovittuina ja rahoitus ei löydy, niin seura voi syöksyä pahaankin alamäkeen ja yhdenkään seuran taloudellinen alamäki ei ole liigallekaan hyvästä.
En tiedä miten seurat budjetoivat, mutta kovin laadukasta ei taloudenhallinta tunnu olevan mm. HIFK jokunen vuosi sitten budjetoimat playoff tulot" ovat minusta älytön riski. Yleisömäärissä harvemmin sattuu mitään todella radikaaleja heilahduksia, mutta playoff tulot ovat pahimmillaan yhdestä maalista kiinni.
Liigalle TPS:n taloudellinen rämpinen tuottaa huonoa julkisuutta ja antaa koko touhusta amatöörimäisemmän kuvan. Liiga muuttui yritysmuotoon, mutta toimijat eivät edelleenkään ole yritysjohtajia. Pelicans pelastettiin kesken kauden ja nähtävästi seura on sittemmin muuttanut taloudellista kurssiaan tosissaan. Onko TPS:n vuoro tänä vuonna saada talousapua liigalta ja muuttuuko kurssi vai korvautuuko Turku Vaasalla tai Kouvolalla? Kaikki kunnia sekä Vaasalle että Kokkolalle, mutta Turun vaihtuminen jompaankumpaan laskee kyllä liigan imagoa ja vaikuttaisi taas muiden seurojen yleisömääriin sudeettiturkulaisten siirtyessä innokkaammin jalkapallon seuraamiseen.
Kuinka kauan muut taloudellisesti ja urheilullisesti rämpivät seurat voivat nykymenoaan jatkaa, koska joskus tulee leikin loppu. Meneekö lappu luukulle vai muuttuuko toiminta kunnolla jää nähtäväksi tapauskohtaisesti.