Ilmoitukset

Nimimerkki Nynoamous jatkoi offtopicia ja turhaa vääntöä ketjunootin jälkeenkin, joten hän saa harjoitella viikon ajan luetun ymmärtämistä.

Sulje ilmoitus

Liiga ja NHL:n kasvattajakorvaukset

Viestiketju osiossa 'Liiga' , aloittajana Mortal, 15.05.2019 klo 18.49.

 1. Mortal Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  CCCP, ILVES
  Aleksi Heponiemelle 3-v tulokassopimus. Tarkoittaako tämä sitä, että Ilveskin saa NHL-korvauksia?
   
 2. Raksilan mies Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Oulun Kärpät
  Lainaus:
  Ainakin Kalevan uutisen ja Ahon haastattelun mukaan Kärpät saa 3/4 ja sitten vissiin Ilves ilmeisestikin 1/4. Kaksi edellistä kautta laskettaneen ns. Kärppien mieheksi ja WHL seuralle ei näin ollen jää mitään. Ei montaa euroa maksanut Heponiemen pelaaminen sitten Kärpille jos näin.

  Kärppähyökkääjä Heponiemi teki NHL-sopimuksen – Kärppien urheilutoimenjohtaja Harri Aho: "Oli tiedossa, että sopimus syntyy"
   
 3. Teme91 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Oulun Kärpät
  Lainaus:
  Kärpät saa 3/4 korvauksista, ja 1/4 ilmeisesti ilvekselle. Kivihalmeesta Kärpät saa täydet korvaukset.

  E: Tulikin tuossa ylempänä jo selville.
   
 4. Baloun Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves, sympatiat milloin kenellekkin
  Ei mitään hajua miten nuo menee mutta miksi Kärpät saisi 3/4 jos Hepo pelasi vain yhden kauden heillä?
   
 5. Raksilan mies Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Oulun Kärpät
  Lainaus:
  Koska Kärppien sopimuspelaaja lähtiessään (sopimus voimassa myös ensi kauden) ja kahta edellistä kautta Pohjois-Amerikassa ei Ilveksen hyväksi lasketa, koska ei ollut Ilveksen sopimuspelaaja.

  Edit: Siis liigasopparia ei tainnut koskaan Ilveksen kanssa olla, vaan lähti suoraan A-junnuista? Varmaan Ilvekselle kuuluisi isompi kakku, JOS olisi ollut liigasoppari kattaen kahta edellistä kautta.
   
  Viimeksi muokattu: 15.05.2019 klo 22.12
 6. sekolust Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit, Lostedt, Ben-Amor, Todd
  Toi 3/4 Kärpille on kyllä jännä. Tuossa kun olisi logiikkansa, jos Heponiemi olisi ollut Kärpistä lainalla WHA:ssa, mutta kun ei vain tainnut olla.

  Mä olisin ymmärtänyt 25% Kärpille, 25% Ilvekselle ja 50% "ei mihinkään". Silloin tuo jakautuisi suomalaisten seurojen kesken metodilla 25%/vuosi. Mä olisin ymmärtänyt 50% Ipalle ja 50% Kärpille, sillä tuolloin ei se 50% olisi jäänyt maksamatta. Ja mä olisin ymmärtänyt 75% Ilvekselle ja 25% Kärpille, jos laskuihin olisi otettu vain kasvattajakorvauksia saavat sarjat.

  En mä sinänsä epäile, etteikö korvaukset voisi mennä 75% Kärpille ja 25% Ipalle, ja mediassa tuo on pistetty paljon toimittajaa uskottavamman kertojan sanomiseksi. Musta toi jako on hämmentävä ja epälooginen, mutta jos se näin sääntöjen mukaan menee, niin ei kai siinä mitään. Sinänsä pitäisin jännänä jos tuo ensi vuoden soppari tässä tilanteessa toisi sen "puuttuvan" 50% Kärppien laariin.

  edit: Jahas, @Raksilan mies ehtikin kertomaan, että tuo Kärppien sopparin pituus toi sitten sen ylimääräisen 50%. Kai se sitten vain näin menee, vaikka epäloogisena sitä pidänkin.

  edit2: Jos tosiaan tuo Kärppien menettämä sopimusvuosi on syy korvauksien jakautumiselle, niin tavallaan "noin sen pitäisikin mennä". Tosin mun näkökulmasta sen sopimusvuoden tai sopimusvuosia menettävän seuran pitäisi saada korvauksia myös silloin, jos WHA:ssa tai vastaavassa sarjassa vietettyjä "pimeitä" vuosia ei vyöllä olisi, vrt. Suomelan case viime vuodelta.
   
 7. Anu Saukko Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kristián Pospíšil
  Lainaus:
  Rohkenen epäillä. Ei suomalaiset amerikkalaisia pelaajia kasvata. Kivihalme syntynyt, asunut ja pelannut koko ikänsä Pohjois-Amerikassa, joten miksi Kärpät saisi kasvattajakorvaukset?
   
 8. tooMi Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät, JP#98, MG#64, Real Madrid
  Lainaus:
  Nämä Kivihalmeen ja Heponiemen uutiset ovat Kalevan tämän päivän jutusta, johon toimittaja itse kommentoi lähteeksi suoraan UTJ Harri Ahon. Tästä nämä siirtokorvaukset siis revitään tänne.
   
 9. Ralph Jäsen

  Lainaus:
  Koska pelasi Kärpissä tehdessään NHL:n tulokassopimuksen. Samalla tavalla esimerkiksi Jesper Lindgren asui ja eli koko nuoruuden Ruotsissa, siirtyi Hämeenlinnaan ja teki ensimmäisen kauden jälkeen NHL-sopimuksen, jonka jälkeen kaikki korvaukset tulee HPK:lle. Vaikka vain pienen ajan elämästään ehti asua Suomessa.
   
 10. Anu Saukko Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kristián Pospíšil
  Lainaus:
  Et tajunnut pointtia. Miten ruotsalainen Lindgren liittyy tähän mitenkään? Eurooppalaisista pelaajista kyllä NHL maksaa kasvattajakorvaukset, mutta ei pohjois-amerikkalaisista. Ei suomalaiset seurat kasvata pohjois-amerikkalaisia!

  Ilmeisesti sitten Kivihalmeen kohdalla katsotaan, että hän on suomalainen. Tässä tapauksessa NHL saa palkata uudet lakimiehet.

  Lainaus:
  Joko UTJ Aho on väärässä tai sitten Kivihalme katsotaan suomalaiseksi.
   
 11. Anu Saukko Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kristián Pospíšil
  @Ralph

  Esimerkiksi jos Justin Danforth tekee nyt NHL-sopimuksen niin Lukko ei saa latin latia. Pointti nyt oli se, että katsotaanko Kivihalme suomalaiseksi vai yhdysvaltalaiseksi.
   
 12. Sörsseli Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ässät
  Lainaus:
  Siis ymmärsinkö oikein, että tarkoitat ilmeisesti siis sitä, että suomalaiset jääkiekkoseurat voivat saada kasvattajakorvauksia NHL:ltä tekemällä nuorista lupauksista NHL miehiä... poislukien Kanadan ja USAn kansalaiset??? Nyt kuulostaa kyllä omaan korvaan niin hurjalta, että pakko kysyä onko sinulle jotain lähdettä tälle tiedolle?

  Ymmärtäisin kyllä tämän logiikan, jos kyseessä olisi joku esim. Liitolle maksettava korvaus, mutta kun kyseessä on neljän viime vuoden työnantajalle maksettavasta kasvattajakorvauksesta, niin tuo kuulostaa erikoiselta.
   
  Viimeksi muokattu: 16.05.2019 klo 01.31
 13. Jani82 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
  Lainaus:
  Tähän vaikuttaa mm. pelipaikka varausaikana.
  Jos on pelannut tuolloin Kanadan junnusarjoissa niin korvauksia ei saata tulla yhtään tai jos tulee niin summa on täysin eri kuin jos pelaaja olisi pelannut Suomessa.
  Veikkaisin, että sama juttu on voimassa myös jenkkien junnusarjoissa, että sinne tulee tietty korvaus varatuista pelaajista ja jos näin niin tuskimpa NHL maksaa tuplata korvauksia.
  Europelaajista tämä on helppoa pelaajasta maksetaan korvaus kun tekee ensimmäisen NHL-sopimuksen mutta pohjois-amerikan kohdalla tai siellä varaushetkellä pelanneesta pelaajasta homma ei mene näin yksinkertaisesti.

  Lainaus:
  Tästä en olisi niinkään varma kuten Henri Ikosen tai Julius Hongan tapauksesta voi päätellä.
  Tilanne siis täysin sama kuin Heponiemen kohdalla on pelannut "lainalla" Kanadan junnusarjassa ja varattu pelatessaan siellä.
  Tällöin on lähtökohtaisesti CHL pelaaja ja niistä korvaukset maksetaan könttänä sinne ei eurooppaan kun on varaus hetki ratkaisee.

  "Hyökkääjä Henri Ikonen teki NHL-sopimuksen huhtikuussa Tampa Bay Lightningin kanssa. Puolustaja Julius Honka puolestaan laittoi puumerkkinsä Dallas Starsin tarjoamaan pahviin heinäkuussa.


  Ikonen oli viime kaudella KalPan sopimuspelaaja, joka pelasi lainalla kanadalaisessa junioriliiga OHL:ssä Kingston Frontenacsin paidassa. Hongalla puolestaan oli sopimus JYPin kanssa, kun hän pelasi vuokralla WHL-liigajoukkue Swift Current Broncosissa.

  NHL:n ja kansainvälisen jääkiekkoliitto IIHF:n siirtosopimuksen mukaan korvaus maksetaan seuroille, joissa NHL:ään siirtyvä pelaaja on pelannut kolmen edellisen vuoden aikana.

  Koska Honka oli JYPin ja Ikonen KalPan sopimuspelaaja solmiessaan NHL-kontrahtinsa, suomalaisseurat odottavat saavansa näistä siirtokorvauksen. Tilanne on kuitenkin se, ettei tällaisista tapauksista ole sovittu NHL:n ja IIHF:n jäsenmaiden kanssa. Toisin sanoen asiasta ei ole mustaa valkoisella.

  – Tämä on ollut harmaata aluetta. Joskus seuroille on annettu jonkinlainen korvaus tai ei ole maksettu korvausta ollenkaan, JYPin toimitusjohtaja Kari Tyni sanoo MTV Sportille.

  Täysimääräinen kasvattajakorvaus olisi noin 250 000 dollaria eli hieman vajaat 200 000 euroa.

  – Tämä on iso asia suomalaisen kiekkoilun kannalta. Täysimääräinen kasvattajakorvaus olisi tärkeä juttu. Sillä on vaikutusta seuratyöhön. Tässä ollaan isojen asioiden äärellä, Tyni painottaa.."
   
 14. Anu Saukko Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kristián Pospíšil
  Lainaus:
  Ymmärsit oikein. Ei kuulosta mitenkään hurjalta. Edelleenkään suomalaiset ei amerikkalaisia ”KASVATA”.
   
 15. Nelfor Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  JYP
  Lainaus:
  Joissain tapauksissa saattaa kyllä kasvattaa. Ei kyse ole korvauksista, jotka maksetaan vanhemmille vauva-ajasta, vaan korvauksista, mitkä maksetaan seurajoukkueille pelaajan kehityksen edistämisestä. Ei se kovin järkevältä tunnu, että joku jenkki muuttaisi Suomeen vaikkapa 10-vuotiaana ja joku liigajoukkue kasvattaisi hänestä huikean pelaajan, mutta NHL:n suunalta ei heru latin latia, koska kyseessä on P-Amerikan kansalainen. Ihan yhtälailla sitä kasvatustyötä on Suomessa hänenkin eteensä tehty.
   
 16. #16 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Lukko
  Lainaus:
  Mun käsitys on sellainen, että jos pelaaja tekee pelatessaan sopimuspelaajana P-Ameriikan juniorisarjoissa (OHL, WHL, USHL, QMJHL jne.) NHL-sopimuksen, niin silloin ei kasvattajakorvauksia heru Euroopan seuroille. Toinen asia on toki jos pelaaja on vain vuokralla juniorisarjassa Eurooppalaisesta joukkueesta. Jos taas esim. Liigassa läpi lyönyt P-Ameriikkalainen pelaaja tekee NHL-sopimuksen, niin tällöin kasvattaja korvauksia ei makseta Eurooppalaiselle seuralle. Eri asia on kuitenkin, jos esim Brad Lambert tekee parin vuoden päästä Kanadan-kansalaisena NHL-sopimuksen, niin silloin kasvattaja korvaus tulee kuten eurooppalaisesta pelaajasta, kun hän on koko siihen astisensa elämänsä Euroopassa kasvanut ja pelannut.

  Ja Case-Heponiemi menee juurikin niin, että Kärpät saa 75% ja Ilves 25% ja P-Ameriikan juniori-seura jää ilman korvausta, koska niille on omat sopimuksensa kasvattaja rahoista.

  Ja jos Euroopan sisällä vaihtaa pelaaja sarjaa (esim. Kristian Vesalainen ja Jesper Lindgren) koko kasvattaja korvaus menee sille seuralle, missä on pelannut viimeisen kautensa ennen NHL-sopimuksen tekemistä. Esim. KalPa ei saanut Artturi Lehkosesta latiakaan aikanan vaan Frölunda sai kaikki.
   
 17. Kemppilukko Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves
  Lainaus:
  Saikos Frölunda sitten korvauksen täysimääräisenä vai ainoastaan 50%, kun Lehkonen pelasi Ruotsissa kaksi kautta ennen siirtymistään NHL:ään?
   
 18. #16 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Lukko
  Lainaus:
  Mun käsittääkseni ihan täydet korvaukset, kuten HPK sai Jesper Lindgrenistä ja Kristian Vesalaisesta. Joku TJ/UTJ/UJ tässä näitä oli taannoin kommentoinutkin.

  Korjatkaa toki, jos olen väärässä.
   
  Kemppilukko tykkää tästä.
 19. JPriest Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Rauman Lukko
  Kuulostaa erikoiselta, että Ameriikkalaisesta pelaajasta joka on kasvatettu ja varattu Ameriikkalaisesta jengistä ja tullut vasta aikuisiällä pelaamaan Eurooppaan NHL maksaisi kasvattaja korvausta Eurooppalaiselle joukkueelle.

  Varmaan sitten liitoksissa tuohon, että ei ole ammattilaissarjassa pelannut Ameriikoissa.
   
  Viimeksi muokattu: 16.05.2019 klo 13.06
 20. S.T. Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, Tampa Bay
  Lainaus:
  Minun on vaikea ymmärtää logiikkaa, miten Ilves ja Kärpät saisi euroakaan kasvattajakorvausta. Ilves ei tehnyt sopimusta Heponiemen kanssa keväällä -16, joten ei ollut vuokralla Broncosissa. Heponiemi varattiin NHL:ään Broncosin pelaajana, joten kasvattajarahan pitäisi mennä WHL-seuralla.

  Lisäksi Heponiemeä kohdellaan Pohjois-Amerikassa CHL-pelaajana ja siksi tuli kaudeksi Kärppiin. Amerikassa olisi pitänyt mahtua NHL-rosteriin tai muuten olisi palautettu Broncosiin.
   
 21. Barney Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Rive Kanerva
  Lainaus:
  Ihan samalla tavalla se Kivihalme on myös suomalainen kuin yhdysvaltalainen. Asiaan sen tarkemmin perehtymättä arvelisin, että mahdollisella maajoukkuevalinnalla voisi olla myös jotain vaikutusta tuohon korvaukseen liittyen. Jos Kivihalme olisikin pelannut urallaan USA:n maajoukkueessa, niin silloin hänet saatettaisiin tulkita yhdysvaltalaiseksi ja korvauksia ei tulisi. Tämä on vain omaa mutua eikä perustu mihinkään faktan.
   
 22. Satunnainen Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves
  Lainaus:
  Eihän korvausta makseta varauksesta, jota ei edes ole pakko olla, vaan nimenomaan sopimuksesta. Sopimuksen tehdessään Heponiemi oli Kärppien sopimuspelaaja, joten korvaukset sinne. Se on tietysti vähän hassua, että Ilves saa korvauksia, mutta Broncos ei. Reiluinta luonnollisesti olisi Kärpät 25 %, Broncos 50 % ja Ilves 25 %, mutta koska maksu menee aina vain yhteen maahan, niin tuo "Broncosille kuuluva" osa meneekin Kärpille.
   
  S.T. tykkää tästä.
 23. Angelo Bronte Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Oulun Kärpät
  Korvauksista kun täällä on puhuttu, niin hattua päästä kyllä Harri Aholle. Heponiemi ja Kivihalme olivat Kärpille noiden korvausten myötä ilmaisia pelaajia tai tuottivat jopa voittoa. Ylipäänsä noita kasvattajakorvauksia tulee se lähemmäs puoli miljoonaa tältä vuodelta (Kivihalme, Heponiemi, Kupari, ehkä Vehviläinen, ehkä Leskinen, Hakanpäästä ei taida tulla).
   
  S.T. tykkää tästä.
 24. Sörsseli Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ässät
  Lainaus:
  Kyllä tuo minusta vaikuttaa enempi sille, että missä on pelaillut noilla joillakin kriittisillä hetkillä. Kenties varaushetken työnantaja vaikuttaa jotain...mutta kansalaisuuden kanssa tällä tuskin on mitään tekemistä. Tai ainakaan vielä en ole mitään siihen viittaavaa lukenut. Mutta en kyllä tiennyt, että esim. pelaajan vaihtaessa maata tuo korvaus menee jotenkin kokonaisuudessaan sitten viimeisimmän maan joukkueelle. Eikös tämä tarkoita, että kannattaisi ehdottomasti ryöstökalastella esim Ruotsista sellaisia 20-23v lahjakkuuksia, kun jo yhden vuoden jälkeen voi saada 200k€ kasvattajakorvauksen :DDD Noh näinhän Ässät on nyt tehnytkin.

  Juho Lammikko keissi on myös erittäin mielenkiintoinen. Kaudelle 14-15 Lammikko siirtyi Ässistä KHLään. Kauden 15-16 alussa Lammikko tuli pelaamaan Ässissä 5 ottelua, jonka jälkeen hän palasi OHL, jotta Ässät sai enemmän kasvattajakorvauksia... Tai olisko Ässät jäänyt jopa kokonaan ilman jos Juho ei olisi käynyt täällä pelaamassa tuota viittä matsia? Muistaakseni Juho pelasi OHLssä lainalla Ässistä.
   
 25. Sörsseli Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ässät
  Lainaus:
  Tullaankohan tämän tyyppisiä ryöstöjä tekemään tulevaisuudessa enemmänkin? Ehkäpä..

  Miten Atte Tolvanen Pelicansissa... jos tekee sopparin vuoden tai kahden päästä NHLään, niin saako Pelsut 200k€??? Kyllä, ilmeisesti siis näin...