Leima otsaan pilaantuneen ruuan myyjälle!

  • 2 747
  • 10

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
HS:n uutinen

josta lainaus:

Helsingin Sanomien internet-sivut 24.8.2009 klo 8.45 kirjoitti:
Valvonta ei vielä toimi
Suomen päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Osmo Laine ei innostu merkki-ajatuksesta. Laineen mukaan myymälöihin kohdistuvat vaatimukset ovat erilaisia. Tämän takia merkkiä on vaikeaa pitää tasavertaisena.

- Tässä vaiheessa ajatus ei ole hyvä, koska valvonta ei ole riittävän kunnossa. Jo saman kunnan alueella myymälöihin voi kohdistua erilaisia vaatimuksia, sanoo Laine.

Mielestäni tarra-ajatus on loistava. Siinä on vähän samaa pelotetta kuin lukittavissa autonrenkaissa pysäköintikieltoalueella. Uhka on enemmänkin ennakointia kuin rankaisua. Laineen kommentti on mielestäni kummallinen. Muutosvastarinta sen sijaan ei ihmetytä yhtään.

Mutta jos asetetaan standardi siitä, mistä hyvästä tarran ansaitsee, on jokainen myymälä taustaan katsomatta lain edessä samanarvoinen. Ihan mielenkiintoista olisi tietää mitä "erilaisilla vaatimuksilla" myymälöiden kesken tarkoitetaan.
 

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tehokkain uhka on sama kuin alkoholimyynnin kohdalla. 1 viikon - 6 kuukauden myyntikielto kaikille liha- ja kalatuotteille. Tuommoinen näkyisi niin suurena lovena myyntiin, että riskiä ei kukaan kauppias halua ottaa.

Ja tässä on ongelmana se että kuluttaja joutuu maksamaan jatkossa ylihintaa lihoista. Kauppa ei halua ottaa riskejä joten aiemmin kelvannutta kamaa heitetään roskiin ja hinnat nousevat.

Mitä lihan myymiseen tulee, niin nykyään lihaa myydään varsin kuluttajaystävällisesti. Hieman huvittaa se että kyseinen artikkeli yllätti niin monet. Kirjoituksessa mainittu tummentuneen lihan marinoiminen on pientä verrattuna siihen mitä aiemmin on ruokakaupoissa tehty. Ironista on se että aiemmin tuoretiskeistä ostettiin lihaa/kalaa nykyistä enemmän eikä kukaan valittanut...

Kauppojen käyttämiä "kikkoja" ovat mm tummentuneen jauhelihan saa punaiseksi jäämurskalla, myymättä jääneiden valmiiksi pakattujen lihapakasteiden avaaminen ja uudelleen pakastaminen "kaupan tuoreena pakastettu"-leimalla. Lihoihin, paisteihin ja erityisesti kinkkuihin saa lisää painoa jopa 2kertaiseksi ruiskuttamalla sisään suolalientä. Ne kamat joita ei saada myydyiksi, paistetaan, maustetaan voimakkaasti ja myydään irtotiskiltä lounasruokana joka on yleensä pyttipannua, risottoa, chili con carnea ym
 

morningstar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Buffalo Bills
Vanha suomalainen lastenkasvatusmetodi, nolaaminen ja nöyryyttäminen. En kannata. Ernestipotsin viestissä oli paljon asiaa. Epäkohtia tulee korjata, mutta on suhteellisen sairasta paisuttaa ongelma panikoinnin asteelle. Kuinkahan suuri osa maailman väestöstä joutuu tulemaan toimeen heikkotasoisemmalla ruoalla kuin tuo suomalaisissa tuoretiskeissä myyty "pilaantunut" ruoka?
 

jpet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ducks
Kannatan mitä lämpimimmin. Pilaantunutta ruokaa myyvien kauppojen ja ravintoloiden ikkunat/seinät tulisi olla merkitty niin huomiota herättävästi, että keneltäkään ei varmasti jäisi asia huomiomatta. Yksi vaihtoehto voisi olla myös se, että pilaantunutta ruokaa myynyt kauppias joutuisi palkkaamaan määräajaksi henkilön, jonka ylle olisi asetettu mainostaulut, joissa voisi lukea:" Ahneutemme johdosta, joku oli kuolla" tms. Vaihtoehtona toki voisi olla se, että kauppias itse kantaisi noita tauluja kauppansa edessä muutaman päivän ajan.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Ruokamyrkytys, salmonella tai ihan vaan äreät vatsakivut ovat tolkuton hinta siitä, että kauppias on tahallisesti tai tai välinpitämättömyyden seurauksena myynyt pilaantunutta ruokaa.

Silti myymälöiden tarroittaminen tms. edellä mainituin tavoin on jokseenkin kuolleena syntynyt ajatus. Julkinen leimaaminen ei muutoinkaan kuulu täkäläiseen kulttuuriin, eikä sellaista tavata käyttää Suomessa rangaistuksen asemesta tai rangaistusta koventavana lisäelementtinä. Tuollaiseen viritykseen lähteminen ei kotimaisen oikeudenkäytön näkökulmasta olisi ihan pikkuasia, koska asialla olisi huomattavaa ja laajaakin periaatteellista merkitystä.

Väliaikaisen tai jopa pysyvän myyntikiellon pitäisi olla riittävän voimakas pelote. Tämä tietysti edellyttää uskottavasti toteutettua valvontaa.

Toisaalta jokin Tekniikan maailma -tyyppinen helvetin osaavasti ja perinpohjaisesti toteutettu vertailutesti silloin tällöin toteutettuna voisi tehdä alalle hyvää. Olisi erittäin mielenkiintoista luettavaa, jos joku taho toteuttaisi säännöllisesti liha- ja kalatiskien sekä valmispakkaushyllyjen testejä. Osaavat testaajat vierailisivat eri myymälöissä noukkimassa pistokokeen omaisesti sekä valmiiksi pakattuja että paperiin kääräistyjä tuotteita. Samalla he tsekkaisivat tuotteiden päiväyksiä, myymälän yleistä siisteyttä, liha- ja kalatiskien henkilökunnan toimintaa ynnä muita relevantteja asioita.
 

Nickelback

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NHL yleisesti
Ruokamyrkytys, salmonella tai ihan vaan äreät vatsakivut ovat tolkuton hinta siitä, että kauppias on tahallisesti tai tai välinpitämättömyyden seurauksena myynyt pilaantunutta ruokaa.

Montaks kertaa sulla on ollu ruokamyrkytys tai salmonella? Niin, aivan... Joku asiastaan täysin tietämätön S-ryhmän esimies on kertonut "totuuksia" (vaikka ei tiedä asioista juurikaan mitään) ja nyt kaikki on ristiinnaulitsemassa kaupan ihmisiä, vaikka suurimmat vatsakivut, myrkytykset sun muut saadaan Kebab- ja nakkiakiskoilta yms., ei kaupoista!! Tuota on tosiaan harrastettu kymmeniä vuosia ja ei siinä ole mitään ihmeellistä. Haetaan taas kohua. Suomalaiset taas vauhdissa.

Itse ostatte päiväys vanhaa lihaa alennusten toivossa, mutta voi kamalaa, kaupat kiinni ja tarroja ikkunaan jos sitä samaa lihaa myydään tuoretiskissä patonkien välissä. Huoh...
 

Kaspo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Oon kylmästi sitä mieltä että jos menee myymään edes lähellä parasta ennen-päiväystä olevia tuotteita kaupassa, kyllä siitä joutaisi vankilaan ehdotonta istumaan. Ihan suoraan verrannollinen esim siihen että minä nyt menisin parvekkeelle ja heittelisin jalkakäytävälle satunnaisten ohikulkijoiden päälle esim 400gr hernerokkasäilykkeitä.

Kuolemantuottamus tai sen yritys, sen pitää olla asia joka otetaan minun Suomessani vakavasti.

Sittenhän on näitä ryykkaajia vai miksi ne puoli-apinamaiset kerjääjä-kerääjät itseään kuvailevat tonkiessaan kauppojen biojäteastioista sulkemisajan jälkeen pois heitettyä, syömiseen kelvotonta eloperäistä materiaa. En kyllä ihmettele yhtään että tiettyjen piirien kuolleisuus erityisesti ruokamyrkytykseen hipoo Suomessa nykypäivänä pimeimmän Afrikan tasoja...

Kauppa paaliin saman tien, jos yrittävät aiheuttaa minun tai muiden suomalaisten ruoansulatusjärjestelmille vaikeuksia!
 

expertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Brodeur, Hughes bros., Dawson Mercer, NJD, HPK
Kannatan mitä lämpimimmin. Pilaantunutta ruokaa myyvien kauppojen ja ravintoloiden ikkunat/seinät tulisi olla merkitty niin huomiota herättävästi, että keneltäkään ei varmasti jäisi asia huomiomatta. Yksi vaihtoehto voisi olla myös se, että pilaantunutta ruokaa myynyt kauppias joutuisi palkkaamaan määräajaksi henkilön, jonka ylle olisi asetettu mainostaulut, joissa voisi lukea:" Ahneutemme johdosta, joku oli kuolla" tms. Vaihtoehtona toki voisi olla se, että kauppias itse kantaisi noita tauluja kauppansa edessä muutaman päivän ajan.

Vaikka henkilökunta haluaisikin, kaikkia vanheneviä tuotteita ei ikinä saada pois hyllystä ajallaan, koska asiakkaat siirtelevät tuotteita ja jättävät niitä mihin sattuu. Ja toiset sitten palauttavat niitä avuliaasti ja siinä kohtaa homma meneekin metsään... Ja tästä pitäisi rankaista?

Seuraavaksi joku keksii, että kalapuikot eivät sisälläkään sitä kalan parasta osaa. Vai jokos tästä jo tohistiin?

Kannatan toistuvien ja toisaalta määrätietoisen uudelleen pakkaamisen rangaistavuutta, muttei herranjumala inhimillisistä erehdyksistä.

Ai niin ja ruokaan ei suomessa kuole, paitsi ehkä kebabilla.
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Montaks kertaa sulla on ollu ruokamyrkytys tai salmonella? Niin, aivan...

- -

Itse ostatte päiväys vanhaa lihaa alennusten toivossa, mutta voi kamalaa, kaupat kiinni ja tarroja ikkunaan jos sitä samaa lihaa myydään tuoretiskissä patonkien välissä. Huoh...

Ei siitä vanhentuneesta safkasta tarvitse välttämättä saada ruokamyrkytystä, jotta siitä voisi hivenen valittaa.

Salmonella kuolee korkeissa lämpötiloissa. Suomessa tavatut salmonellatartunnat ovat yleensä peräisin ulkomailta. Mikäli kaupassa myytävässä broilerissa on salmonellaa, se kyllä kuolee pois, jos sen vain kypsentää kunnolla. Myös botuliini tuhoutuu yli 100 asteen lämpötilassa 15 minuutissa. Botuliinimyrkytykset ovat Suomessa hyvin harvinaisia.

Mutta se on eettisesti väärin, että myydään huonolaatuista lihaa jatkojalostamisen avulla. Lihaan tulee ikävä sivuhaju ja -maku jo melko nopeasti viimeinen käyttöpäivä -päivämäärän jälkeen. Ja tämän voi peittää marinadilla. Marinadilla on pahan maun peittämisen lisäksi se ominaisuus, että suola tuhoaa botuliinibakteereita. Esimerkiksi suolavettä täyteen pumpatun kinkun sisältä botuliinia tuskin tapaa, koska se ei siedä yli 10% suolapitoisuuksia.

Pointti tässä nyt on se, että vaikka ruokamyrkytystä ei helpolla saakaan vanhentuneesta lihasta, niin kyllä se rehellisyys edelleen maan perii. Mutta tämä juntti, tietämätön ja kokkaamistaidoton kansa antaa kauppiaalle mahdollisuuden myydä biojätettä grilliherkkuna. Isojen markettien kauppiailla harvemmin menee niin huonosti, että pitää myydä vanhentunutta tavaraa joidenkin urpojen mielestä parempana marinadi-versiona. Tarrat vaan käyttöön ja Hummer-lessuille kusi sukkaan.
 

karate Mauri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HardCore Hooligan
Ehdoton EI tälle tarrasysteemille.

Ensinnäkin, Suomessa tämä päiväyshössötys on mennyt aivan älyttömyyksiin jo muutenkin. Tosiasia on se, että täällä myydään lihaa aivan liian aikaisessa vaiheessa ja sen viimeinen käyttöpäivämäärä on myös aivan liian varhain.

Toisekseen, pikkuviranomaiset eivät tarvitse enää yhtään lisää mielivaltaisia keinoja vaikeuttaakseen toisten arkea. Tarra ovensyrjässä on kuolinisku.

Niitä varten, jotka selkeästi tekevät väärin, pitäisi olla käytössä ihan muut keinot, kuin joku tarra. Ja kaiketi onkin? Vai mitä varten näitä tarkastuksia on tähän asti tehty?
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Niitä varten, jotka selkeästi tekevät väärin, pitäisi olla käytössä ihan muut keinot, kuin joku tarra. Ja kaiketi onkin? Vai mitä varten näitä tarkastuksia on tähän asti tehty?

No kaiketi on. Onhan tiedotusvälineissä ollut juttua siitä, kuinka tähän mennessä terveysviranomaiset ovat korkeintaan huomauttaneet tai antaneet pieniä sakkorangaistuksia rikkeistä. Eivätkä nämä ole tulleet julkisuuteen, kun ei kukaan ole hoksannut asiaa penkoa.

Se on voi voi, jos tulee tarra ovenpieleen. Kyllä se varmasti kirpaisee, etenkin pikkukauppoja. Mutta: eiköhän se tarra kuitenkin ole aika lujassa, inhimillisen erehdyksen mahdollisuus varmasti otetaan huomioon, eikä niitä tarroja lätkitä ovenpieliin kuin lappuliisat konsanaan tekevät. Jos on tarpeeksi rohkea tai tyhmä myydäkseen pilaantunutta lihaa, niin pitää olla myös valmis kantamaan seuraukset. Se saattaa olla kuolinisku, mutta tyhmyydestä rokotetaan. Siihen en ota kantaa tuodaanko liha liian tuoreena kauppaan tai onko viimeinen käyttöpäivä liian pian teurastamisesta, mutta siinä vaiheessa, kun käsittelemättömästä lihasta alkaa nousta se tietty kaupan takapihan bukée ja liha wunderbaumataan, ollaan liian pitkällä.

BTW: Ja jos tämä tarrauhka tulee lain piiriin, niin hinnat noussevat lihaosastolla rahtusen, koska hävikkiä syntyy varmasti, kun pelätään kauheaa tarramiestä. Ei voida enää veivata vanhoja läskejä nautasian joukkoon tai tehdä vanhentuneista karjalanpaisti/palapaisti-lihoista jauhelihaa. Vanhentunut kala voidaan savustaa tai graavata. Tämä oli aikaisemmin hyvä kortti kauppiaan taskussa. Mitä enemmän kala oli kyrvähtänyttä, sitä enemmän siitä sai kilohintaa. Nyt korttia ollaan viemässä pois.

KYLLÄ TARRALLE! EI MÄDÄLLE!
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös