Lauri Marjamäki – Kärppien päävalmentaja

  • 297 691
  • 1 027

karvatursas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pauli Makkonen
Suollan nyt tylsyyttäni tänne näitä omia mietteitä ketjun päähenkilöön liittyen.

Vieläkin kyrsii miten Laten viimeinen kausi Jokereissa meni Putlerin takia reisille. Ei ne nallekarkit vaan tahdo mennä tasan.

Alkuajat penkin takana KHL:ssä olivat silkkaa opettelua. Välillä joukkue veti pitkiäkin jaksoja täysin vihkoon kun taas toisinaan Late sai narrilauman viritettyä vakuuttavaan liitoon, mutta se päättyi aina viimeistään siihen kun joukkueelle krooninen vihkoon vetäminen alkoi uudestaan tai kun kokeneemmat venäläisvalmentajat näyttivät keväällä kaapin paikan. Tuli korona ja kaikki sen myötä aiheutunut sekoilu lukuisine karantiineineen. Oli mellakan tynkää ja Latella burnoutin tynkää (en ihmettele yhtään). Sitten kun tuosta kaikesta oli selvitty ja näytti taas paremmalta niin tuo eräs paskapää sai päähänsä hyökätä Ukrainaan. Se oli sitten siinä.

Viime kaudella tulosta tuli ja Late sai narrilauman ajoittain jopa sellaiseen lentoon, jonka minkä tahansa joukkueen olisi ollut vaikea voittaa. Jokereihin nähden resursseiltaan ylivoimaiset Venäjän massiseuratkin saivat useamman kerran nenilleen. Tähän sopivasti runkosarjan kolmessa viimeisessä pelissä (jotka jäivät samalla Jokereiden viimeisiksi idän ihmeliigassa, rest in pieces) kaatui Moskovan suurseuroista Dynamo kahdesti ja kertaalleen CSKA kotijäillään eli homma vaikutti olevan ns. jiirissä ennen olympiataukoa. On suuri sääli, ettei koskaan nähty miten tuo olemassa ollut potentiaali olisi realisoitunut pleijareissa. Olisiko Laten jokerikorttitalo aikaisempien kausien tapaan romahtanut vai pysynyt pystyssä kierroksesta toiseen niin hyvin, että tuomarit tai muu vilppi olisi ylemmän tahon puolesta täytynyt ottaa peliin mukaan. Tämä tarina ei todellakaan saanut ansaitsemaansa päätöstä.

Innolla odotan mitä tuleva kausi tuo tullessaan oululaisten osalta kun molemmat sekä Kärpät, että Late pääsevät aloittamaan putipuhtaalta pöydältä. Joukkue on paperilla erinomainen ja penkin takana ollaan varmasti into piukeana vastaamassa suuriin odotuksiin sekä näyttämässä mitä lukuisat, etenkin henkisesti raastavat vastoinkäymiset ja vuoristoratailu Siperiassa opettivat.

Lopuksi vielä pieni sivuhuomio. Kuten kaikki tietävät niin Marjamäki on saanut valmentajanuransa aikana valtavan paljon paskaa niskoihinsa ja välillä toki ihan ansaitusti. Monen kohdalla tällainen ottaisi rajusti egon päälle, mutta Late vaikuttaa ulosantinsa puolesta fiksulta ja rehelliseltä mieheltä, joka osaa tarvittaessa vilkaista sinne kuuluisaan peiliinkin myöntäen samalla virheensä. Taito joka valitettavan monelta meistä puuttuu.
 
Suosikkijoukkue
Kärpät
Lopuksi vielä pieni sivuhuomio. Kuten kaikki tietävät niin Marjamäki on saanut valmentajanuransa aikana valtavan paljon paskaa niskoihinsa ja välillä toki ihan ansaitusti. Monen kohdalla tällainen ottaisi rajusti egon päälle, mutta Late vaikuttaa ulosantinsa puolesta fiksulta ja rehelliseltä mieheltä, joka osaa tarvittaessa vilkaista sinne kuuluisaan peiliinkin myöntäen samalla virheensä. Taito joka valitettavan monelta meistä puuttuu.
Marjamäestä voi tosiaan sanoa, että on monissa liemissä keitetty. Paineet ja näkyvyys niin SM-liigan suurseuran Oulun Kärppien, Suomen maajoukkueen kuin ainoan kotipelinsä Suomen maankamaralla (suurimmalta osin) pelanneen KHL-joukkueenkin päävalmentajana ovat olleet valtaisat. Toisaalta asian voi nähdä niin, että Marjamäki ei ole kaihtanut haastavia pestejä, vaan haluaa haastaa itseään ja kehittyä valmentajana.

Jotain tuosta paineesta Kärppien päävalmentajana kertoo sekin, että Marjamäen jälkeen Kärppiä on käynyt valmentamassa päävalmentajan ominaisuudessa Kai Suikkanen, Mikko Manner ja Lauri Mikkola. Näistä edellä mainituista herroista jokaisen valmennuspesti Kärpissä päättyi kykenemättömyyteen pysäyttää jo suureksi kasvaneen lumipallon vieriminen ja kovien paineiden kohteena oleminen ja neuvottomuus tilanteessa näkyi ja kuului kyllä myös lausunnoissa medialle ja ottelun jälkeisissä lehdistötilaisuuksissa. Manner ja Mikkola olivat molemmat kriisin kohdatessaan aivan uudenlaisessa tilanteessa valmentajanurallaan. Mannerin aikaan päävalmentajana mahtui toki myös paljon positiivisia asioita ja menestystäkin.

Marjamäen muistelen itsensäkin kertoneen noista kohtaamistaan paineista ja niiden käsittelystä mm. kirjassa Kärpät – Pohjoisen kiekkopeto (jonka varmaan vielä lukaisen muistinvirkistykseksi tässä ennen kauden alkua). Omien tuntemusten tarkka havainnointi ja kirjaaminen sekä urheilupsykologin (Toni Mets) apu pitivät Marjamäen omien sanojensa mukaan järjissään edeltävän Kärppävisiitin aikana.

Vaikuttaa, että Marjamäki on löytänyt itselleen toimivat menetelmät käsitellä paineita ja kyetä toimimaan ja kehittymään niiden täyteisessä ympäristössä. Yksi näistä metodeista vaikuttaisi olevan aika ajoin oluella/lonkerolla piipahtaminen muiden organisaatiossa vaikuttavien toimihenkilöiden (ei pelaajien) kanssa. Näistä on saanut tältä palstalta lukea näköhavaintoja yleensä aika tuoreeltaan, mikä omalta osaltaan kertoo millaisen mikroskoopin alla Kärppien päävalmentaja on myös vapaa-ajallaan. Oma näkemys asiaan on tavannut olla, että jos alkoholinkäyttö on kohtuullista (niin kuin se havaintojen perusteella on ollut), niin tuollaisessa pienessä tuulettumisessa ei mitään pahaa ole. Pelaajia nyt tietenkään ei kannata pitkin kautta käyttää baareissa juottamassa, ja sen kyllä Late tietää itsekin.
 

massaonvoimaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
kaatui Moskovan suurseuroista Dynamo kahdesti ja kertaalleen CSKA kotijäillään eli homma
Olisiko Laten jokerikorttitalo aikaisempien kausien tapaan romahtanut vai pysynyt pystyssä kierroksesta toiseen
Muutama kommentti näihin. Runkosarjavoittoja isoista, Jokerit otti joka kausi. Siinä Late ei tehnyt poikkeusta Erkkaan tai JJaloseen. Niin Marjan kuin myös JJalosen ongelma KHL-pleijareissa oli mielestäni sama. Isot venäläisseurat poikkeuksetta olivat tutkineet miten Jokerit pelasi ja iski niihin Jokereiden heikkouksiin. Juu pelasivat toki sitä kuuluisaa omaakin peliä mutta horjuttivat ensin Jokereita sekoittamalla pelin avaukset, erikoistilanteiden haut etc. JJalonen vei Jokerit pisimmälle ja hänkin kovimman kautta, toisella rundilla otti ensin kaksi kertaa Moskovassa turpaan, kunnes Jokerit ensin rikkoi kotonaan vastustajan peliä ja sitä kautta haki hallinnan itselleen. Mitä yritän sanoa? Ehkä sitä, että Marja tosiaan oppirahoja maksoi ja todella paljon KHL aikanaan. Jokerit sukelsi aika totaalisesti Marjan johdolla 2/3 kevättä. Ansioina muun muassa 0 tehtyä yv-maalia yhtenä keväänä ja ylipäätään 3 vai 4 tehtyä maalia koko sarjassa toisena keväänä. Ongelmia oli niin taktisella puolella kuin joukkueen henkisen latauksen osumisessa lankulle.

Jos Marjan KHL ajan isoimman pelillisen haasteen tiivistää niin se oli toisteisen JA tiiviin viisikkopelin tuottaminen kovassa paikassa. Omissa paketti hajosi. Kroonista ongelmaa oli myös henkisen puolen saamisessa kuntoon aina pleijareita myöten. Marjan keväänä 1 Jokerit katkesi jo ennen ratkaisupeliä ja Moskovaan lähdettiin vain häviämään. Tämä pelaajien suusta.

Mielenkiinnolla odotan ensi kauden kärppäkevättä ja Marjan tekemistä siellä. Ainekset mennä päätyyn asti on erinomaiset ja oppia on valmennuksella tarttunut puseroon. Jännä nähdä realisoituuko se.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös