Mainos

Lama tulossa – taantuuko talous?

  • 303 969
  • 1 677

HangoverFairy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Lama iskee?

Tässä on tullut toista viikkoa seurattua mailmantalouden romahtamista. Ymmärränkö nyt oikein, kun pankkeja pelastetaan valtioiden velkarahalla, niin nämä hetkelliset pörssikurssien nostot ovat toteutettu "tällä velkarahalla". Lisäksi, kun kapitalismilta lähtee mopo käsistä, niin ainoa ratkaisu on kommarimeininki, eli kapitalismi ja kommunismi ovat melkoisen lähellä toisiaan. (pankit siirtyvät valtion omistukseen)

PS. Kyllähän ihmiset ovat tyhmiä, jos uskovat mailmatalouden kehittyvän kokoajan.
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Tässä on tullut toista viikkoa seurattua mailmantalouden romahtamista. Lisäksi, kun kapitalismilta lähtee mopo käsistä, niin ainoa ratkaisu on kommarimeininki, eli kapitalismi ja kommunismi ovat melkoisen lähellä toisiaan. (pankit siirtyvät valtion omistukseen)

PS. Kyllähän ihmiset ovat tyhmiä, jos uskovat mailmatalouden kehittyvän kokoajan.

Amen. What goes up, must come down. Joskus kyllä miettii, miten voikin olla tyhmiä näkemyksiä toimitusjohtajilla, jotka ovat jaksaneet paasata jatkuvan kasvun nimeen. Monet hyvät naurut on saatu esim. lukemalla Kauppalehden lukijoiden palstaa. Sehän nyt pitäisi olla selvä sanomattakin, ettei kasvu voi jatkua loputtomiin, ellei itse maapallo kasva tai lähdetä laajentamaan bisnestä avaruuteen. Elämä olisi lopulta aika kallista, jos pörssikurssit kulkisivat aina lopulta vain ylöspäin. Ei olisi monellakaan pian varaa omaan asuntoon jne.

Pieni taantuma tekee nähdäkseni hyvää. Inflaatio taittuu ja ihmiset saavat hetkeksi muutakin ajateltavaa kuin uraputki ja elintasokilpailu. Kyllä se uusi laukka taas alkaa. Yhteiskunnan sosialisoituminen ei sekään välttämättä ole kokonaan huono asia, ainakaan jos ajatellaan, miten kova ja raaka järjestelmä kapitalismikin pahimmilaan on. Liikkeellä on tietenkin myös näitä pelottavia visioita sosialismin/fasismin uudesta tulemisesta maailmanlaajuisena ilmiönä, mitä ei tule tietenkään hyväksyä.
 

Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Roihu
Se tosiasia että Venäjän muutoksilla on suuri vaikutus Suomen talouteen ei ole minulle pätkänkään arvoinen ja haluaisin muutenkin, että integroidumme lähemmin osaksi Eurooppaa...

Henkinen yhteys länteen on kyllä huomattavasti vahvempi kuin itään. Itselleni joku Atlantin takainen ex Uusi Amsterdam tuntuu huomattavasti läheisemmältä paikalta kuin esim Pietari tuossa 'kivenheiton' päässä.

Läntinen integraatio on luonnollista ja toivottavaa. Sen nimissä ei kuitenkaan tarvitse lähteä mukaan mihin tahansa päättömyksiin ja uhoiluihin. Kyllä se integraatio siitä etenee vaikkei amerikkalaisia sotilaita (NATOn kautta) maaperällemme vaatisikaan.

Mitä vakaammat olot Venäjällä on, sitä vähemmän siitä on Suomelle uhkaa. Rajanaapurina ja suurena ja nousevana taloutena se on luonteva ja tärkeä kauppakumppani.

USA:n puolella voi meno hiljetä vielä nykyisestäkin ja sosialisoinnit lisääntyä. Pari pankkiromahdusta lisää, niin kusessa ovat oikein kunnolla, eikä nyt olla nähty vielä mitään. Euroopalla on tekemistä kun meinaavat pysyä kuivilla jenkkien tohelointien seurauksista. Tai no ei nyt kuivilla olla pysytty, mutta jos pää pysyisi pinnalla jatkossakin, niin hyvä olisi.

Johonkin valtameren takaiseen suurvaltaan hirttäytyminen turvallisuus- tai talouspolitiikassa olisi kyllä ennennäkemättömän tyhmää. Roomakaan ei ollut ikuinen. Venäjä sen sijaan pysyy tuossa vieressä ja siellä tulee olemaan pirusti populaa ja ties mitä intressejä siitä huolimatta kuinka vahva maailmanvalta se kulloinkin on.

Integroidutaan siis länteen kaikessa rauhassa. Yhteisesti ja erikseen ei juuri kannata hakata päätään Karjalan mäntyyn, eikä jättää hyödyntämättä suuria markkinoita naapurissa. Edellä mainitut eivät ole mitenkään toisiaan poissulkevia päämääriä.
 
Viimeksi muokattu:

Eddie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät & kaikki karsintasarjat
Itsehän olen esittänyt seuraavan kysymyksen jo silloin kun meni lujaa: Miksi aina pitää kasvaa ja kasvaa? Sehän on täysin mahdotonta kasvaa loputtomiin, miksi yksi hyvä tavoite ei voi olla pysyä paikallaan näissä hyvissä asemissa? Vastaukseksi sain jotain, mutku osakkeen omistajat sitä ja tätä jne. Mielestäni maalaisjärki jo sanoo, että jos aina haetaan kasvua niin jossain vaiheessa tulee seinä tai rotko vastaan. Mutta kai siellä taloushallinnon huipulla on niin fiksuja ihmisiä, että tietävät. Kasvussa itseäni eniten on ahdistanut tavallisten tallaajien potkut kasvuin tieltä. Onko se sitten pysyvää vai keinotekoista kasvua, että potkitaan porukkaa pihalle? Minä en oikeasti tiedä vastausta. Vaikka tämä lama koskettaa mahdollisesti itseänikin niin saavatpa nenilleen kaiken maailman ahneet ihmiset.

Minä en ole talousnero, mutta jo pidempään ihmetellyt tätä jatkuvan kasvun tavoitetta, varsinkin kun kaikki on todistettavasti rajallista esimerkiksi teollisuudessa.
 

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Itsehän olen esittänyt seuraavan kysymyksen jo silloin kun meni lujaa: Miksi aina pitää kasvaa ja kasvaa? Sehän on täysin mahdotonta kasvaa loputtomiin, miksi yksi hyvä tavoite ei voi olla pysyä paikallaan näissä hyvissä asemissa? Vastaukseksi sain jotain, mutku osakkeen omistajat sitä ja tätä jne.

Niin, miksi ihmisellä pitää olla enemmän ja parempaa? Miksi vaihdamme asuntoa, autoa, kumppania?

Jolleivat perusihmiset haluaisi ostaa erilaisia tuotteita, ei niitä valmistettaisi.

Ihmisiä on koko ajan enemmän, ja lähes kaikki haluavat itselleen ja läheisilleen "rikkaampaa elämää".

Mielestäni maalaisjärki jo sanoo, että jos aina haetaan kasvua niin jossain vaiheessa tulee seinä tai rotko vastaan. Mutta kai siellä taloushallinnon huipulla on niin fiksuja ihmisiä, että tietävät.

Tulee rajat vastaan, ja mitä vähemmän on käytetty resursseja kestävän pohjan rakentamiseen sitä nopeammin ja rajummin tullaan turvalleen.

Toiset selviävät, toiset eivät.


Kasvussa itseäni eniten on ahdistanut tavallisten tallaajien potkut kasvuin tieltä. Onko se sitten pysyvää vai keinotekoista kasvua, että potkitaan porukkaa pihalle? Minä en oikeasti tiedä vastausta. Vaikka tämä lama koskettaa mahdollisesti itseänikin niin saavatpa nenilleen kaiken maailman ahneet ihmiset.

Perustallaajien potkuista osa on teknistä kehitystä ja heidän työpanoksensa korvataan koneilla. Osa on sitten tarpeettomaksi käynyttä panosta, jota ei korvata. Osa on sitä, että työpanos siirretään toisen kannettavaksi. Riippuu siitä panoksen saajasta onko päätös perusteltu vai ei.

Viimeisessä tapauksessa on sitten se keinotekoisen tuloksen kasvun mahdollisuus olemassa.


Minä en ole talousnero, mutta jo pidempään ihmetellyt tätä jatkuvan kasvun tavoitetta, varsinkin kun kaikki on todistettavasti rajallista esimerkiksi teollisuudessa.

Volyymikasvun rajat on tosiaan koko lailla nähty, nyt tulokset haetaan säästöillä. Eli energian ja raaka-aineiden tuhlausta minimoidaan, sitä näyttää olevan yllättävän paljon.
 

Turder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Kyllähän tuo pankkitouhu nyt näyttää aika oudolta ja ihme kun siitä ei paljoa narista julkisuudessa. Pankki saa käytännössä kokeilla liiketoimillaan kovaakin riskiä, jos onnistuu niin kääritään kunnon voitot, jos ei niin veronmaksajilta rahat ja niillä paikataan tappiot. Millaisia joulubonuksia on odotettavissa Wall Streetillä?

Aikanaan tästä noustaan, menee hyvin vuosikausia ja sitten tulee joku vastaavanlainen skenaario. Mitä opittiin? Ei yhtään mitään. Silloin kun rahaa alkaa virtamaan sisään niin kaikki huonot ajat unohtuvat kertalaakista.
 

Wristlock

Jäsen
Kyllähän tuo pankkitouhu nyt näyttää aika oudolta ja ihme kun siitä ei paljoa narista julkisuudessa. Pankki saa käytännössä kokeilla liiketoimillaan kovaakin riskiä, jos onnistuu niin kääritään kunnon voitot, jos ei niin veronmaksajilta rahat ja niillä paikataan tappiot. Millaisia joulubonuksia on odotettavissa Wall Streetillä?

Aikanaan tästä noustaan, menee hyvin vuosikausia ja sitten tulee joku vastaavanlainen skenaario. Mitä opittiin? Ei yhtään mitään. Silloin kun rahaa alkaa virtamaan sisään niin kaikki huonot ajat unohtuvat kertalaakista.

Joulubonukset on tulossa, tottakai. Täytyyhän vastuullisesta tehtävästä saada kunnon korvaus :-)
http://www.taloussanomat.fi/rahoitu...at-bonukset/200827195/12?rss=uusimmat-uutinen

Nämä maailmantalouden tuhoajat ansaitsisivat palkkioksi base-hypyn pörssinsä katolta. Laskuvarjoksi jokaiselle se kuuluisa "Golden parachute".

Viinanenkin viisastuu vanhetessaan
http://www.taloussanomat.fi/politii...nomisteille/200827188/12?rss=uusimmat-uutinen

Yritysjohdon palkkiot eivät ole missään suhteessa siihen höpöhöpö vastuuseen, joka realisoituu pahimmassa tapauksessa kahden vuoden palkkana eronpyynnön yhteydessä.

Pääomaverot ylös, varallisuusvero takaisin ja palkkaverot samassa suhteessa alas, kiitos.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Itsehän olen esittänyt seuraavan kysymyksen jo silloin kun meni lujaa: Miksi aina pitää kasvaa ja kasvaa? Sehän on täysin mahdotonta kasvaa loputtomiin, miksi yksi hyvä tavoite ei voi olla pysyä paikallaan näissä hyvissä asemissa?
Talouskasvu tarkoittaa tuoton parantumista. Lähtökohtaisesti tässä on pohjalla se, että tehdyt investoinnit lähtevät kasvattamaan tuottavuutta, tai ainakin ne pääomittuvat, eli eivät aiheuta lisäkustannuksia. Tekniikan kehittyminen näyttelee myös merkittävää osaa tässä. Kasvu on käytännössä loppumatonta, nykyisellään vain luonnonvarojen loppuminen on selvästi markkinataloudesta riippumaton tapa pysäyttää kasvu.

Eli käytännössä siis sen sijaan, että Nokia tekisi 10 miljardia voittoa kaksi vuotta putkeen ei olekaan hyvä asia, vaan koska sijoittajat vaativat kasvua taloudelta, tarkoittaa se, että Nokian liikevaihdon ja liikevoiton on kasvettava vuosi vuodelta. Tuohon tulee vielä tietysti päälle inflaatio, eli kahtena vuonna peräkkäin saatu sama voitto on itseasiassa pienentänyt yrityksen kannattavuutta.
 

Viljuri

Jäsen
Käsitykset siitä, ettei työttömyys räjähdä käsiin perustuvat siihen, että:

0) Väestörakenteemme on itse asiassa ihan toista ongelmaa pohjustamassa, ts. rakenteellista työvoimapulaa, mutta sekin onneksi vasta 2010-luvun puolella, että ihan turha laskea sitä vielä haitaksi vuodelle 2009.
1) Taloutemme rakenne on muuttunut paljon 1990-luvun laman vuosista sisämarkkinayritysten suuntaan eli mahdollinen oma kulutuskysyntämme pitää meidät tämän vuoden lopun ja ensi vuoden ensimmäisen puoliskon pinnalla.
2) Kaikesta ihmeellisestä panikoinnista (~ market sentiment) huolimatta nyt käsillä olevat ongelmat eivät edes pahimmillaan vedä Suomen osalta vertoja NL:n romahdukselle ja kahdenvälisen kaupan loppumiselle, ts. "walk in the park"-luokassa liikutaan. Ainoastaan suomalaiset itse kotimarkkinoidensa osalta ja tulevissa työmarkkinaneuvotteluissa voivat panikoida tyhmyyttään ja yksinkertaisuuttaan itsensä hengiltä, mikä tietysti monivuotisia itsemurhatilastoja katsellessa ei välttämättä herätä sittenkään ihan niin suurta luuottamusta.
3) Finassikriisiä ja luottolamaa tasapainottavat mittavat kansainväliset toimet estävät päävientimaidemme vaipumisen pitkäkestoiseen syvään lamaan.
4) Yritysten taseet ja valtiontalous ovat kaikesta huolimatta hyvässä kunnossa ja mahdollisuudet jopa elvyttävään toimintaan tarpeen mukaan pidetään omissa käsissä. (FT:n uutisankoista huolimatta)
5) Finanssisektorimme on 50 miljardin mahdollisesta takuukatosta huolimatta muita vertailukelpoisia maita suppeampi, siltä osin kuin puhutaan ns. kotimaisista vs. kotimarkkinoilla toimivista pankeista, mutta jopa eläkeyhtiöidemme lainsäädännöllä rajoitetusta sijoitussalkkujen rakenteesta. Toisaalta finanssisektorilla myös Euroopassa edessä olevat voimakkaat rationalisointitoimenpiteet koskevat meihin vähemmän, ihan siitä syystä, ettemme ole erityisemmin aiemmin loistaneet pankki- ja finanssisektorilla, ts. koko sektorin merkitys Suomessa on monia muita vertailukelpoisia maita pienempi, sekä hyvässä että pahassa.

Tilanteessa jossa nämä EU-tasolla kollektiivisesti sovitut takuut tulisivat käyttöönotettavaksi, niin samalla myös ulkomaisten pankkien Suomen toimintojen haltuunotto tai kansallistaminen tulisivat heti tarkastelun alle, eikä varmasti yhtään euroa virtaa ruotsalaisille ja tanskalaisille ainakaan Suomen valtion toimenpiteiden vuoksi (eikä virtaa edes Kaupthingin asiakkaiden pelastamisessa islantilaisille), eri asia on, mikäli pankkien asiakkaat haluavat itse jatkaa korkeampien korkomarginaalien maksamista lähinnä muilta markkinoilta luottotappioita keräävien pankkijättien asiakkaina.

Kaiken kaikkiaan työttömyys tulee säilymään vuoden 2008 tasolla koko vuoden 2009, ja jälleen alenemaan vuonna 2010, sikäli mikäli emme ole satumaisen tyhmiä. Tämä ei ole satuilua, vaan ekonometriaa.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Minä en ole talousnero, mutta jo pidempään ihmetellyt tätä jatkuvan kasvun tavoitetta

En minäkään, mutta käsittääkseni yksi tähän vaikuttava seikka on väkimäärän lisääntyminen. Saman tason säilyttääkseen pitää kasvaa, koska on enemmän ihmisiä pottia jakamassa.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Kaiken kaikkiaan työttömyys tulee säilymään vuoden 2008 tasolla koko vuoden 2009, ja jälleen alenemaan vuonna 2010, sikäli mikäli emme ole satumaisen tyhmiä. Tämä ei ole satuilua, vaan ekonometriaa.
[/SIZE]

Jaa, tämä on kyllä minusta rohkea ennuste tilanteessa, jossa juuri kukaan ei tunnu näkevän kolmea kuukautta eteenpäin. Voi toki olla, että tilanne on saatu kuriin, mutta sellaisia järistyksiä kuin mitä Wall Streetillä on tapahtunut viimeisen parin kuukauden aikana ei olla nähty sitten 30-luvun. Reaalitalouden alamäki on tässä menossa syventynyt myös huomattavasti. Tämä on tietysti Suomessa mennyt melko pitkälle ohi, ilmeisesti on jokin Berliinin muuri meidän ja muun maailman välillä: täällä lintukodossa ei kuin porhalleta kohti lisääntyvää kasvua. Mutta mitä uudempi ennuste, sitä syvempi ja pitkäaikaisempi taantuma - ja tämä näyttää pätevän lähes kaikkialla lännessä. Mutta katsotaan kuinka käy.
 

Wristlock

Jäsen
"Ei koske Suomea!" Tätä kuullaan varmaan valtaapitävien taholta yhtä kauan kuin sitä kuuluisaa "ei varmasti devalvoida"-lausetta.

Suomi ei valitettavasti ole muusta maailmasta riippumaton sisämarkkina, joka selviytyy tulevasta taantumasta/lamasta ilman uhreja. Metalli ja konepajateollisuuden näkymien heiketessä alkaa YT-kortti heilumaan ja tiuhaan ensi vuonna. Metsäteollisuuden "järjestelyt" tulevat jatkumaan. Rakennusteollisuus on jo aivan kusessa. Pelkästään em. kerrannaisvaikutukset ovat sellaiset, että en pitäisi ollenkaan mahdottomana skenaariona työttömyysprosentin nousua 2-4% vuosien 2009-2010 aikana.
 

kovalev

Jäsen
Huolestuttavinta on se, että jyrki-boy & co. eivät tunne kuin sen yhden ainoan mantran, jota hoetaan niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina: "Verot alas".
Jo tänä vuonna valtion verotulot jäävät selvästi odotettua pienemmiksi.
Itsekin kannatan pieni- ja keskituloisten tuloverotuksen laskemista (että ne paskaduunitkin alkaisivat taas kiinnostaa).
Nykymalli on kuitenkin ajamassa hyvinvointivaltiota alas jopa nopeammin kuin osasin pelätä.
Ensi vuonna paljastuu harmaa todellisuus monelle suomalaiselle.
Pari päivää sitten rakennusteollisuus, tänään teknologiateollisuus...
 

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Huolestuttavinta on se, että jyrki-boy & co. eivät tunne kuin sen yhden ainoan mantran, jota hoetaan niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina: "Verot alas".
Jo tänä vuonna valtion verotulot jäävät selvästi odotettua pienemmiksi.
Itsekin kannatan pieni- ja keskituloisten tuloverotuksen laskemista (että ne paskaduunitkin alkaisivat taas kiinnostaa).
Nykymalli on kuitenkin ajamassa hyvinvointivaltiota alas jopa nopeammin kuin osasin pelätä.
Ensi vuonna paljastuu harmaa todellisuus monelle suomalaiselle.
Pari päivää sitten rakennusteollisuus, tänään teknologiateollisuus...

Kerrohan nyt omin sanoin mitä tällä hetkellä pitäisi tehdä, ja miten nyt hallituksen suunnittelemat toimenpiteet ovat vääriä.

Varsin helppo huudella "mitään ei tehdä" kun ei itse ota selvää mitä on tekeillä.
 

kovalev

Jäsen
Kerrohan nyt omin sanoin mitä tällä hetkellä pitäisi tehdä, ja miten nyt hallituksen suunnittelemat toimenpiteet ovat vääriä.

Varsin helppo huudella "mitään ei tehdä" kun ei itse ota selvää mitä on tekeillä.

Palauttaa varallisuusvero, palauttaa makeisvero, kiristää pääomaverotusta, nostaa alkoholiveroa, tukea vahvasti hiipuvaa rakennusteollisuutta esim. aloittamalla nopeasti julkisia rakennushankkeita, lopettaa yksityistämisbuumi kunnissa, tukea velkaisia kuntia, tehdä kaikkensa Tupon palauttamiseksi seuraavalle sopimuskierrokselle, laskea pieni- ja keskituloisten verotusta (selvä painotus pienituloisille), tukea sitä, että syrjäseudut pysyvät elinkelpoisina ja maa kauttaaltaan asuttuna, lopettaa Kemira Grow How;n kaltaiset idioottimyynnit, päinvastoin ostaa nyt lisää kotimaisia arvoyhtiöitä, loiventaa perintövero-alea, panostaa nuorten hyvinvointiin, ennen kaikkea mielenterveystyöhön, tukea julkisen liikenteen kehittämistä, jne.

Ottaa vastuuta muidenkin suomalaisten hyvinvoinnista, kuin n. 20-40% omista äänestäjistään.
 

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Palauttaa varallisuusvero, palauttaa makeisvero, kiristää pääomaverotusta, nostaa alkoholiveroa, tukea vahvasti hiipuvaa rakennusteollisuutta esim. aloittamalla nopeasti julkisia rakennushankkeita, lopettaa yksityistämisbuumi kunnissa, tukea velkaisia kuntia, tehdä kaikkensa Tupon palauttamiseksi seuraavalle sopimuskierrokselle, laskea pieni- ja keskituloisten verotusta (selvä painotus pienituloisille), tukea sitä, että syrjäseudut pysyvät elinkelpoisina ja maa kauttaaltaan asuttuna, lopettaa Kemira Grow How;n kaltaiset idioottimyynnit, päinvastoin ostaa nyt lisää kotimaisia arvoyhtiöitä, loiventaa perintövero-alea, panostaa nuorten hyvinvointiin, ennen kaikkea mielenterveystyöhön, tukea julkisen liikenteen kehittämistä, jne.

Ottaa vastuuta muidenkin suomalaisten hyvinvoinnista, kuin n. 20-40% omista äänestäjistään.

Ja mitä hallitus tekee?

http://www.taloussanomat.fi/politii...sabudjetissa-rahaa-elisan-ostoon/200827426/12

Ehdotuksesi lisämenoista ja työnteosta rankaisemisesta jätän omaan arvoonsa.

TuPo on haudattu sellaisena kuin se oli, ja hyvä niin.

Kuntiin rahan pumppaaminen pumppaamisen ilosta on myös lopetettava ehdottomasti, tuilla pitää saada tuloksia.

Hyviä hankkeita pitää tukea, ja elinkelpoisia yhtiöitä pelastaa. Kuitenkin valtionyhtiöitä saa myös edelleen myydä, jos se palvelee Suomen etua.

Tähän asti nykyisen hallituksen toimet ovat palvelleet vähintään tyydyttävästi nimenomaan Suomen etua, ei niinkään puolueiden kannattajien henkilökohtaisia etuja.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia

Hieno lista, mutta mitenköhän nuo muuttavat asioita paremmaksi kuin hallituksen tekemät toimet? Helppohan se on listata asioita, mutta ilman perusteluja miten nuo loppujen lopuksi vaikuttaisivat ja ennen kaikkea miten ja millä rahalla ne toteutetaan, niin melko mitäänsanomaton.
 

kovalev

Jäsen
Hieno lista, mutta mitenköhän nuo muuttavat asioita paremmaksi kuin hallituksen tekemät toimet? Helppohan se on listata asioita, mutta ilman perusteluja miten nuo loppujen lopuksi vaikuttaisivat ja ennen kaikkea miten ja millä rahalla ne toteutetaan, niin melko mitäänsanomaton.
No, myönnän toki, etteivät kaikki kohdat liity suoraan tulevan taantuman torjumiseen.
Mutta tähän asiaan voidaan palata sitten, kun parin vuoden sisällä (aikaisemminkin?) hallitus on pakotettu muuttamaan veropolitiikkaansa.
Yleisesti arvellaan työttömyyden kasvavan 1-2%. Mutta finanssikriisi alkaa näkyä reaalitaloudessa kunnolla vasta 2009-2010. Kaikki talouden kasvuarviot tullaan laittamaan vielä lähiviikkoina uusiksi. On siis täysin realistista, että myös työttömyyden kasvu tulee olemaan odotettua voimakkaampaa.
Jyrkihän lupasi, että valtion verotulot kasvavat veroja alentamalla. Miksi ne ovat kuitenkin supistumassa radikaalisti?
Niin, eli jos jäi epäselväksi, niin vastuullinen veropolitiikka on vastaus kysymykseesi.
 

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
No, myönnän toki, etteivät kaikki kohdat liity suoraan tulevan taantuman torjumiseen.
Mutta tähän asiaan voidaan palata sitten, kun parin vuoden sisällä (aikaisemminkin?) hallitus on pakotettu muuttamaan veropolitiikkaansa.
Yleisesti arvellaan työttömyyden kasvavan 1-2%. .


Missä näin arvellaan?
http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id105474.html



Mutta finanssikriisi alkaa näkyä reaalitaloudessa kunnolla vasta 2009-2010. Kaikki talouden kasvuarviot tullaan laittamaan vielä lähiviikkoina uusiksi. On siis täysin realistista, että myös työttömyyden kasvu tulee olemaan odotettua voimakkaampaa.
Jyrkihän lupasi, että valtion verotulot kasvavat veroja alentamalla. Miksi ne ovat kuitenkin supistumassa radikaalisti?
Niin, eli jos jäi epäselväksi, niin vastuullinen veropolitiikka on vastaus kysymykseesi.

Taantuma ja lama ovat sellaisia jaksoja taloudessa, jossa verojen alentamisesta huolimatta verotulot voivat laskea. Eivät kuitenkaan niin paljon, kuin mitä tapahtuisi jos veroaste pidettäisiin samana tai sitä jopa nostettaisiin.

Verojen laskun vaikutuksia voi seurata vaikkapa edellisen vaalikauden tuloksista.

Mitähän sinulle merkitsee "vastuullinen veropolitiikka"?
 

Wristlock

Jäsen
Missä näin arvellaan?
http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id105474.html

Taantuma ja lama ovat sellaisia jaksoja taloudessa, jossa verojen alentamisesta huolimatta verotulot voivat laskea. Eivät kuitenkaan niin paljon, kuin mitä tapahtuisi jos veroaste pidettäisiin samana tai sitä jopa nostettaisiin.

Verojen laskun vaikutuksia voi seurata vaikkapa edellisen vaalikauden tuloksista.

Mitähän sinulle merkitsee "vastuullinen veropolitiikka"?

Jos en nyt aivan väärin muista niin mm. Sixten Korkman ja Jorma Ollila ovat heitelleet tuota 1-2% lisäystä työttömien määrään ja se on mielestäni kohtuu optimistinen arvio.

Luuletko sinä, että rakennus- metalli-, konepaja-, teknologia- jne. alojen YT:issä ulostetut ryhtyvät samantien sairaanhoitajiksi ja kaupankassoiksi?

Mitä muuten tarkoitat lauseella "Verojen laskujen vaikutuksia voi seurata vaikkapa edellisen vaalikauden tuloksista"?

Kenties sitäkö, että dementikot putosivat vallankahvasta poistettuaan varallisuusveron? ;-)

Nykytilanteessa ei paljon auta tuijotella nousukauden tilastoja ja tapahtumia, kun paskat on jo housussa ja edessä on synkät ajat.
 

kovalev

Jäsen
Mitähän sinulle merkitsee "vastuullinen veropolitiikka"?
Sitä on esim. vähäpäästöisten autojen suosiminen verotuksen avulla ja ruoan alv-alennus. Näistä ehdottomasti peukku hallitukselle.

Sitä olisi myös aikaisemmin mainitsemieni verojen kiristys, jotka sen lisäksi että kasvattaisivat huomattavasti valtion verotuloja, laskisivat myös terveydenhoitokuluja.

Ja mitä tulee esim. pääomaverotukseen, niin olen itsekin osakesäästäjä. Minusta niillä joilla on varaa ostaa sijoitusasuntoja ja osakkeita, on myös varaa ja velvollisuus maksaa suhteessa enemmän veroja.

Mutta jottei minua aivan kommariksi leimattaisi, niin samaan hengenvetoon mainitsen, että en kannata kaikille ilmaista päivähoitoa. Lisäksi joitain sosiaalietuuksia olisi hyvinkin syytä tarkistaa. Liian moni jää tällä hetkellä töiden sijaan kotiin vain siksi, että työttömänäkin voi pärjätä ihan mukavasti. Ja nimenomaan, jos työttömyys on vapaaehtoista, ei siitä saa palkita.
Siitä olen samaa mieltä Jyrkin kanssa, että työ on ihmisen paras sosiaaliturva.
 

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Jos en nyt aivan väärin muista niin mm. Sixten Korkman ja Jorma Ollila ovat heitelleet tuota 1-2% lisäystä työttömien määrään ja se on mielestäni kohtuu optimistinen arvio..

En löytänyt pikavilkaisulla tuollaista, mutta jatkan toki etsimistä.

Itse en moiseen usko sikäli, että mm. eläköityminen avaa uusia työpaikkoja ja ikäluokat pienenevät koko ajan.

Luuletko sinä, että rakennus- metalli-, konepaja-, teknologia- jne. alojen YT:issä ulostetut ryhtyvät samantien sairaanhoitajiksi ja kaupankassoiksi?

Mitä muuten tarkoitat lauseella "Verojen laskujen vaikutuksia voi seurata vaikkapa edellisen vaalikauden tuloksista"?

Kenties sitäkö, että dementikot putosivat vallankahvasta poistettuaan varallisuusveron? ;-)

Nykytilanteessa ei paljon auta tuijotella nousukauden tilastoja ja tapahtumia, kun paskat on jo housussa ja edessä on synkät ajat.

En suinkaan kuvittele teknologia ja rakennussektoreilta siirtyvän väkeä palvelualalle, sen sijaan en usko massa irtisanomisiinkaan noilla aloilla.

Itse työskentelen rakennusteollisuudessa, ja esimerkiksi meiltä on irtisanottu alle 10 ihmistä.

Veroviittauksella tarkoitin sitä, että veroastetta on alennettu ja verokertymä on kasvanut. Itselleni tärkeämpää on verokertymä ei veroaste.

Suosittelen synkistelyn sijaan miettimään mitä voit omalla työpaikallasi ja elämässäsi tehdä, jotta selviydyt vaikeista ajoista. Siinä auttaa kyllä, kun katselee mitä noususuhdanteessa tehtiin ja mitä ei.
 

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Sitä on esim. vähäpäästöisten autojen suosiminen verotuksen avulla ja ruoan alv-alennus. Näistä ehdottomasti peukku hallitukselle.

Sitä olisi myös aikaisemmin mainitsemieni verojen kiristys, jotka sen lisäksi että kasvattaisivat huomattavasti valtion verotuloja, laskisivat myös terveydenhoitokuluja.

Ja mitä tulee esim. pääomaverotukseen, niin olen itsekin osakesäästäjä. Minusta niillä joilla on varaa ostaa sijoitusasuntoja ja osakkeita, on myös varaa ja velvollisuus maksaa suhteessa enemmän veroja.

Mutta jottei minua aivan kommariksi leimattaisi, niin samaan hengenvetoon mainitsen, että en kannata kaikille ilmaista päivähoitoa. Lisäksi joitain sosiaalietuuksia olisi hyvinkin syytä tarkistaa. Liian moni jää tällä hetkellä töiden sijaan kotiin vain siksi, että työttömänäkin voi pärjätä ihan mukavasti. Ja nimenomaan, jos työttömyys on vapaaehtoista, ei siitä saa palkita.
Siitä olen samaa mieltä Jyrkin kanssa, että työ on ihmisen paras sosiaaliturva.


Okei, olemme monessa asiassa samaa mieltä. Ilmeisesti isoimmat erot liittyvät terveydenhoidon ja kuntien rahoittamiseen.

Itsekin kannatan "terveysveroja" eli makeisten, tupakan ja alkoholin tuntuvaa verottamista. Eikä se polttoaineverokaan liian korkea nyt ole.

On myös totta, että progressiivinen verotus on toimiva ratkaisu. Siinäkin on vaan säilytettävä joku kohtuus. Samoin on lähdettävä siitä, että samasta palvelusta on perittävä kaikilta sama maksu. (päivähoito)

Biositä ja biotätä ratkaisuissa on tehtävä perusteellinen selvitys siitä, millaiset ovat ratkaisujen todelliset vaikutukset ympäristölle. Onhan aivan järjetöntä tukea ympäristön nimissä ratkaisua josta on ympäristölle enemmän haittaa kuin esimerkiksi fossiilisista polttoaineista tai jätteiden poltosta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös