Ilmoitukset

Nimimerkki Backhander kuittaa itselleen viikon pelikiellon jalkapallon MM-kisojen mediaketjuun kirjoitetuista hyvän maun vastaisista viesteistään.

Sulje ilmoitus

Nimimerkki Vellihousu kirjoitti Ässät-osioon turhan, provosoivan ja kanssakirjoittajia vähättelevän viestin. Pitkän rikehistorian vuoksi kyseinen nimimerkki huilaa seuraavat kaksi kuukautta.

Pelkkä "tämä" ei anna mitään uutta kiekkokeskustelulle. Annamme tästä nimimerkki lake79:n NHL-osioon kirjoitetusta turhasta viestistä viikon pelikiellon.

Nimimerkki abianos ei avaa enää uusia ketjuja.

Sulje ilmoitus

Laitaoikeisto vie Puolaa kohti diktatuuria

Viestiketju osiossa 'Vapaa keskustelu' , aloittajana erku, 03.01.2016 klo 22.29.

 1. SergeiK Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Pelikirjasto
  Lainaus:
  Minulle on jäänyt epäselväksi mikä tuon lakimuutoksen scope on. Kotimaisen lehdistön mukaan kyse on antaa nimitysoikeus kaikkien oikeusasteiden tuomareihin kun taas brittimedian mukaan kyse on oikeudesta nimittää korkeimman oikeuden jäsenet.

  Poland's senators approve contentious court overhaul | Daily Mail Online

  Lainaus:
  Perusteluksi miksi näin tehdään on sanotaan tuon mukaan

  Lainaus:
  Tästäkin olisi kiva saada tietoa. Esimerkiksi montako prosentia nykyisestä tuomarikunnasta oli virassaan vuonna 1988. Jos luku on >20%, niin minusta se luo tietyn business casen uudistaa oikeusasteita.

  Ja mitä ravintolavinkkeihin tulee niin suosittelen gastropub Alchemistia Varsovassa.
   
  Viimeksi muokattu: 23.07.2017 klo 14.15
 2. olkikuukkeli Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
  Lainaus:
  Olivatpa olleen kauan virassa tai eivät, niin tämän sortin lakimuutoksia kannattaisi kai tarkastella yleisellä tasolla esim. sitä kautta, liittyykö uuteen järjestykseen oikeusjärjestelmän politisoituminen ja vallan kolmijaon romuttuminen.
   
 3. dana77 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  vaikea selittää
  Lainaus:
  Se on kieltämättä totta että Puolan merkitys maailmantalouteen, Euroopan turvallisuustilanteeseen ja vaikkapa Suomen vientiin on olematon Yhdysvaltoihin verrattuna.
  Silti näiden Puolien ja Unkariin kehitys on kovasti valitettavaa. Kommunismi voi lähteä maasta mutta ei näköjään kansalaisista.
   
 4. finnjewel Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Porin Ässät, KooKoo
  Mielenkiintoinen epätarkkuus YLE:n teksti-tv:n Puola-uutisessa:
  "Hallituksen vastustajat kehottivat presidentti Andrzej Dudaa jättämään lainsäädännön, joka antaisi lain ja oikeuden konservatiivisen, Laki ja oikeus puolueen käsiin" (tarkka sitaatti kirjoitusvirheineen). Eli tämän voi tulkita juuri päin vastoin, kuin ko. mielenosoittajat tarkoittavat.
  Olisi pitänyt muotoilla esim. "hylkäämään" eikä "jättämään".

  Tällä kertaa MTV3 on ollut tarkempi ja kirjoittaa niinkuin asia on:
  "Kymmenettuhannet kaduille saapuneet yrittävät vedota presidentti Andrzej Dudaan, ettei tämä allekirjoittaisi senaatin eilen hyväksymää uutta lakia, joka antaa oikeusministerille oikeuden valita tuomareita korkeimpaan oikeuteen."
   
 5. SergeiK Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Pelikirjasto
  Lainaus:
  Itse olin yllättänyt että tuon aikaisia tuomareita on yhtään virassa. Siksi kyselin niiden prosentien perään.

  Minun näkökulmastani Neuvostoliiton aikainen Puola oli miehitetty valtio enkä paljoa arvoa anna sen ajan virkamiehiä tai oikeuslaitosta kohtaan.

  Kuulostaa silti keppihevoselta sillä vuodesta 1989 on 28 vuotta. Jos tuomariksi olisi päässyt vaikkapa 35-vuotiaana, niin tuo tuomari olisi tänään 63 vuotias.

  Ihan benchmarkkina korkeimman oikeiden tuomareiden nimitysoikeus löytyy Suomessa presidentiltä. Ruotsissa korkeimman oikeuden tuomarit nimittää Ruotsin hallitus. Tanskassa nimittämisen tekee kuningas oikeusministerin esityksestä.

  Saksassa korkeimman oikeuden tuomareiden nimittämisoikeus on parlamentilta ja osavaltion poliitikkojen muodostaman liittoneuvostolla.

  Lisäksi EU:n tuomioistuin (Court of Justice) saa tuomarinsa jäsenvaltioiden hallitusten toimesta
   
  Viimeksi muokattu: 23.07.2017 klo 18.34
 6. vetti Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit, República Argentina, CAR
 7. Saxon-747 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Capitals,Venäjä
  Milloin puolassa on seuraavat vaalit? Luulisi kansan äänestävän silloin jotain muuta kun nykyistä fasisti hallitusta. Ei Tuskilla luulisi olevan mitään ongelmia nousta maansa johtoon jolloin EU asiat etenisi jouhevasti ja sopuisasti.
   
 8. archieG Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK, Slavia Praha
  Niin. Massamielenosoitukset (10-20k ihmistä?) maassa jossa asuu 40 miljoonaa ihmistä. Sanoisin että hyttysen paska.
   
 9. KotkaSydän Jäsen

  Lainaus:
  Riippuu kai keneltä kysytään. Toinen näkökulma kun on se, että tämä toimenpide on nimenomaan suunnattu Puolan oikeuslaitoksen kommunisteja vastaan. Siis niitä, jotka nimitettiin kommunistivallan aikana, ja jotka ovat siitä lähtien muodostaneet suurinpiirtein oman yhteiskuntaluokkansa, harjoittaen samalla räikeää nepotismia. Ei siis mikään ihme, että kommunismivastaisen Laki ja järjestys -puolueen valtaannousu on aiheuttanut närkästystä Puolan kommunisteissa, ja tukea tulee eurostososialisteilta.

  Fria Tiderin (lähinnä SD:n äänenkannattaja) näkemys asiasta, ja vertailua myös Ruotsin oikeuslaitokseen: Låt Polen göra upp med kommunismen | Fria Tider

  Lainaus:
  Juuri näin. Esimerkiksi kansallismieliset kulkueet ja itsenäisyyspäivän marssit keräävät Puolassa ihmisiä kokoon suunnilleen kymmenkertaisen määrän näihin verrattuna.
   
 10. SergeiK Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Pelikirjasto
 11. Barnes Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KalPa, Leijonamiehistö
  Lainaus:
  Puhutaanhan täällä Venäjä-politiikasta ja EU:sta aktiivisesti. Se ei kuitenkaan poista sitä, että Trump on kiistatta maailmanpolitiikan ykkösuutisaihe myös Suomessa. USA:lla kun sattuu olemaan hieman isompi vaikutus maailman asioihin kuin Puolalla.
   
 12. Swearengen Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Fortress Europe, kännipostaukset
  Ei koske pelkästään Puolaa, mutta on ylipäätään on hyvin ylimielistä ja asiantuntematonta vähätellä itäisen Euroopan kansallismielistä suuntausta. Heillä on tuoreessa muistissa monikulttuurisen, federalistisen ja sosialistisen Neuvostoliiton vaikutus. Siksi he ovat länsimaita enemmän immuuneja sille dekadenssille, mikä tällä hetkellä syövyttää kulttuurisesti ja demografisesti Länsi-Euroopan vanhoja sivistysvaltioita. Neuvostoliiton mielipidekontrollin vastalauseena he ovat myös tällä hetkellä lähempänä Euroopan ydinarvoja sananvapaudessa verrattuna piilomarxilaiseen "poliittisesti korrektiin" ilmaisuun. Jälkimmäinen on osittain seurausta KGB:n länsimaissa synnyttämästä "hippiliikkeestä" ja "rauhanaattesta". (Toinen syy on natsi-Saksan ylilyöntien seurauksena lännessä korostetusti jatkuva "valkoisen miehen taakka".)

  Toki samalla monet Itä-Euroopan maat kuuluvat edelleen slobotyyliseen korruptiokulttuuriin. Tämänkään vuoksi heille ei ole moraalinen ongelma ottaa vastaan EU:n tukia ja samalla torjua jäsenyyden haittoja (kehitysmaalaisten sosiaalituristien pakkosijoitus).
   
 13. Erkka Lapanen Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK Liverpool. Tool
  Lainaus:
  Kyllä EU-maiden asioilla on iso vaikutus Suomeen. Esimerkkinä Kreikka. Ja nyt Puola.
   
 14. sampio Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Menestyvin, sympatiat muille hyville.
  @Swearengen

  Täsmennätkö hiukan tuota, millä tavoin Puola on lähempänä eurooppalaisen sananvapauden periaatteita kuin Länsi-Eurooppa? Lisäksi tykkäisin lukea, mitä perustavanlaatuisia yhtäläisyyksiä löydät EU:n ja NL:n väliltä, nyt kun nuo ylätason käsitteet rinnasteina ovat lopulta vähän sama asia kuin Hitlerin ja Merkelin rinnastaminen statustensa vuoksi. Ja vielä, "valkoisen miehen taakka" ei viittaa syyllisyyteen vaan velvollisuuteen.
   
 15. SergeiK Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Pelikirjasto
  Puolan tapauksessa kannattaa muistaa että he muistavat miten liittoutuneet olivat myivät Puolan Neuvostoliitolle Jaltan konfrenssissa. Maa joka kenties eniten kärsi natsien vainoista, jonka pääkaupunki pommitettiin pillun päreiksi ja jonka väestöstä kuoli 11 miljoonaa ja jotka jaksoivat taistella absoluuttista pahaa vastaan myytiin voiton hetkellä toiselle kenties yhtä pahan valtakunnalle omien liittolaistensa toimesta.

  Itäblokin maista Puola oli se jota kusettiin eniten, vaikka maan panos natsien kukistamiseen Pohjois-Afrikassa ja Italiassa oli merkittävä. Olihan Puolan armeija Euroopan liittoutuneiden armeijoista neljänneksi suurin. Puolan panostuksesta natsien kukistamiseen voi lukea vaikka tästä wikipedian artikkelista.

  Sanoisin että Puolan kokemuksista Eruoopan kynnysmattona en ihan heti pistäisi kaikkia panoksia EU-maiden lupauksille. "Kyllä me puolustetaan", "Ei me tietenkään teitä Putinille myydä". Minä ainakin voin ymmärtää Puolan epäluulon EU:ta kohtaan sen lähihistorian aikana ja siihen että se panostaa mielummin NATO:on kuin arvoyhteisöihin joissa sanat ovat halpoja ja teot puuttuvat. Sinä aikana kun minä kuunteli Sony Walkmaneilla Europen Final Countdownia niin Puola oli miehitetty poliisivaltio ja se oli täysin muun Euroopan siunaksella tehty 50 vuotta kestänyt vankeus.

  Puolan kokemuksia sateliittivaltiona on vähän vaikea tajuta kun meille Neuvostoaika tarkoitti pahimmillaan sitä mitä Ilkka Kylävaaran Taistolaisuuden Mustassa Kirjassa kerrottiin. Joskus joku sai ikävän kirjeen ja Rennyn eka leffa paskat arvostelut.

  Toki voi sanoa ettei kommunismi ole lähtenyt puolalaisista, mutta onhan se vähän karusti sanottu historian valossa. Vähän kuin itse olisi auttanut Josef Fritzliä tyttörensä vangitsemissa ja sanoisi 24 vuoden seksiorjuuden jälkeen että onhan tuo Elisabeth Frizl vähän ärsyttävän säikky eikä suostu tulemaan kanssani perunakellariin.
   
  Viimeksi muokattu: 24.07.2017 klo 14.40
 16. dana77 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  vaikea selittää
  Lainaus:
  Hienoa että 1984 on luettuna.
  Parhaita esimerkkejä näistä itäeuroopan kansanmielisten sivistysvaltioiden sananvapaudesta (jotka siis ovat vastalausetta Neuvostoliiton mielipidekontrollille) ovat varmasti Unkarin mielenosoitusten kieltämiset, yliopistojen sulkemiset ja lehdistön sensurointi. Myös venäjällä on hyvin muistissa neuvostoliiton vaikutus ja sen takia sielläkin taistellaan uupumatta fasismia vastaan...
   
 17. Swearengen Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Fortress Europe, kännipostaukset
  Lainaus:
  En käsitellyt yleistykselläni Puolaa enkä lakipykäliä, vaan lännen ja Itä-Euroopan mielipideilmastoa. Esim. Yuri Bezmenov, länteen loikannut KGB-agentti, mainitsi, että suurin osa KGB:n aktiviteeteista ei ollut perinteistä tiedustelutoimintaa, vaan länsimaisten moraalin ja mielipideilmaston rappeuttamista, jotta nämä menettäisivät puolustettavan identiteetinsä. Tämä tapahtui vaikuttamalla vasemmistohenkisiin järjestöihin ja opiskelijaliikkeisiin. Niistä liikkeistä ponnistavat valtaosa länsimaiden nykyisistä poliitikoista, toimittajista, yliopistoväestä ja virkamiehistä.


  Lainaus:
  Natsien aiheuttama natsikortti lisää sitä "velvollisuudentuntoa".
   
 18. dana77 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  vaikea selittää
  Lainaus:
  Tätä voitaisiin pitää sanakirjamääritelmänä ryssimiselle. Kommarit tekivät toimimattoman strategian ja sitten epäonnistuivat sen toteuttamisessa. Ainoa mitä he saivat aikaan on että he menettivät oman puolustettavan identiteettinsä ja moraalinsa. Voidaan siis sanoa että jos haluaa toimia fiksusti niin pitää katsoa mitä kommarit tekevät ja toimia 100% päinvastoin.
   
 19. BitterX Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HPK ja FC Wacker Innsbruck
  Tunnen Puolaa jonkun verran. Kyseessä on maa, joka on taloudellisessa mielessä aivan valtava mahdollisuus Suomelle ja suomalaisille yrityksille. Puolassa Suomi tunnetaan eurooppalaisessa mittakaavassa erittäin hyvin (koska on käytännössä lähimarkkina) ja suomalaisiin suhtaudutaan huomattavan positiivisesti - suomalaisiin yrityksiin jopa jossain määrin ihaillen. Puolan liiketoimintakulttuurissa arvostetaan suomalaisten teknologista osaamista ja käytännönläheistä asennetta ja toisaalta hieman vierastetaan muiden pohjoismaalaisten myyntipuheita.

  Saksa on puolalaisille Jekyll & Hyde. Yhtäältä teknologinen benchmark ja ihailun kohde, mutta toisaalta historiallinen Perkele. Suomi on puolalaisille teknologiesessa mielessä ja businessmielessä vähän kuin Saksa pienoiskoossa, mutta ilman historian raskasta painolastia.

  Suomalaisia yrityksiä painaa Puolan arvaamattomaksi mielletty politiikka. Epäsuotuisaa ja huolestuttavaa suuntaus median ja tuomiovallan politisoimiseksi onkin, mutta toisaalta Puolan hallitus ei halua ja uskalla aggressiivisesti puuttua EU-jäsenyyden tarjoamiin teknologis-taloudellisen kehityksen edellytyksiin. Puolan kansallismielis-konservatiivinen hallitus vittuilee EU:lle tasan niissä rajoissa, kun EU sen sallii. Tähän mennessä EU on jonkinlaisessa pakkoraossa yhtenäisyyden nimissä sallinut Kaczynskin porukan huseerata aika vapaasti.
   
 20. olkikuukkeli Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
  Lainaus:
  Voi jeesus. Ja sananvapaudesta puhe on ihan silkkaa häränpaskaa, ei länsimaissa ole mitään sananvapausongelmaa. Toki itäisen Euroopan maatkaan eivät ihan takapajuloita ole tällaisen suhteen, mutta sekä Unkarin että Puolan tie on ollut tämän suhteen huolestuttavilla raiteilla. Toki ulkomaalais- ja seksuaalivähemmistövastaisuus yms. aiheuttavat kestoerektiota myös suomalaisten pilottitakkien keskuudessa siinä missä yo. kaltainen revisionistinen historiankirjoituskin.
   
 21. SergeiK Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Pelikirjasto
  Lainaus:
  Tämä legenda unkarilaisesta seksuaalivähemmistövastaisuudesta on aika vaikea ymmärtää kun pari viiikkoa tuli oltua Budapestissa juuri Pride-viiikolla.

  LGBT rights in Hungary - Wikipedia

  Varmaan maaseudulla jotain haukutaan homoksi mutta Rough Guiden ja Lonely Planetien teksteissä Unkaria kutsutaan varsin vapaamieliseksi maaksi Itäblokin kontekstissa.

  Lainaus:
  Onko Unkarissa suljettu muuta yliopistoa kuin se Soroksen perustama ja rahoittama yksityisyliopisto Central European University ulkomaalaisrahoituslakien perusteella?

  Käsittääkseni Suomenkaan laki ei salli ulkoimaisella rahoituksella olevia koulujen perustamista, joten se Setä Putinin Panslaavisen Ylivertaisuuden & Maailmanvalloituksen Opisto jää perustamatta. Ja hyvä niin.
   
 22. Cobol Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit Suomessa
  Lainaus:
  Vaikka olen pitkälti samaa mieltä, tulkinta ei kuitenkaan pidä paikkaansa. On totta, että KGB ja monet muut tahot pyrkivät kannustamaan ja ohjaamaan tukemiaan tahoja toimiin, jotka söisivät ns. länsimaista moraalia. Euroopasta katsottuna istalla olivat ennen kaikkea rauhan-, nuoriso-, opiskelija- sekä lehtimiesjärjestöt. Ainakin Suomessa yksi merkittävä keino oli halveksia USA:ta poliittisena ja oikeudellisena instituutiona, samoin länsimaista demokratiaa ja elämäntapaa yleensä.

  Se mikä ei pidä paikkaansa, on väite, jonka mukaan valtaosa länsimaiden nykyisistä poliitikoista, toimittajista, yliopistoväestä ja virkamiehistä tulee em. järjestöistä. Ei tule.

  Koska olin aikanaan tekemisissä Puolan Solidarnośćin kanssa kutsumalla heidän edustajiaan Suomeen ja järjestämällä haastatteluja YLE:n lisäksi eri medioihin ja kävin myös itse Puolassa, mulle jäi kuva, jonka mukaan Puolassa oltiin huomattavasti paremmin hereillä kuin Suomessa ja puolalaiset olivat huomattavasti kriittisempiä - jopa vihamielisiä - Neuvostoliittoa kohtaan. Muistan mm. tilanteen, jossa YLE:n silloinen ohjelmapäällikkö otti todella yhteen kaikkien puolalaisten kanssa näiden todetessa, että turha puhua Puolasta, kun Suomi ei ole itsenäinen. Tämä ennen lähetystä, ei suorana.

  Puola on pyrkinyt herättelemään länttä Venäjän uhasta viime vuosina moneen kertaan. Tähän on historiallisia syitä kuten myös siihen, mistä @SergeiK kirjoitti eli Puola on jäänyt eri tahojen jalkoihin, eikä luottamus muuhun Eurooppaan taida olla kestävintä laatua. Mulle jäi Puolasta ja puolalaisista kuva, että he ovat hyvin uskonnollisia ja varsin näkyvästi verrattuna vaikkapa Suomeen.

  Kun vahvoihin konservatiivisiin perinteisiin sekottuu uskonto ja tiukat, ikävät lähimenneisyydenkin kokemukset Neuvosto-Venäjästä, liukuma irti eurooppalaisesta sivistyksestä tai "sivistyksestä" on aika odotettua. Puola pyrkii oikeistokonservatismiin. En omaa enää yhteyksiä Puolaan, mutta en silti ihmettelisi, jos kyseessä ei olisi ainakin pienessä mitassa myös kosto valtaa aiemmin pitäneille alkaen II maailmansodan jälkeisestä ajasta ja päätyen 1990-luvulle.
   
 23. olkikuukkeli Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
  Lainaus:
  Ainakin minä muistan Orbánin "omenaa ei voi kutsua päärynäksi"-puheista ja "kristillisten arvojen" puolustamisesta homoliittoja vastustaessaan. Muistaakseni hänkin oli kuitenkin sitä mieltä, että "homoja täytyy sietää", ei sen enempää eikä vähempää. Koska Orbán on niin suosittu niin eiköhän nämä arvot jaa aika moni. Lähinnä tarkoitukseni oli kuitenkin luetella syitä sille, miksi suomalainen nuivaosasto rakastaa itäistä populistipolitiikkaa.

  Lainaus:
  Yliopistoista en tiedä, mutta liekö Unkarin lakimuutoksia 2010-luvulla voi muunakaan pitää kuin perinteisen länsimaisen demokratian haastamisena? Tämä artikkeli on jo yli puolen vuosikymmenen takaa, mutta ihan asiallisesti kirjoitettu mielestäni: Unkari unohti demokratian - "Tämä on poliittista puhdistusta" - Suomenkuvalehti.fi
   
 24. dana77 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  vaikea selittää
  Lainaus:
  En nopealla googlemattamisella löytänyt muita. Tähän voi suhtautua kohdella tavalla. Joko niin että vähätellä muutosta sillä, että se koski vain yhtä tapausta (jos näin oli) tai sitten todeta että länsimaisiin oikeuskäsityksiin ei kuulu tapauskohtainen lainsäädäntö (joskin on suhteellisen helppoa löytää esimerkkejä tästä).
   
  Viimeksi muokattu: 24.07.2017 klo 15.01
 25. Barnes Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KalPa, Leijonamiehistö
  Lainaus:
  Siis tottakai on, Kreikalla niinkin iso merkitys että nykyisessä hallituksessa istuu suurelta osin sen (ja jokusen muun valtion) ansioista Sininen tulevaisuus -niminen porukka.

  Lainaus:
  Kyllä he sitä ovat. Wikipediasta löytyi ihan tutkimustulos, jossa selviää, kuinka suurelle osalle maan ihmisistä uskonto nauttii tärkeää roolia arkielämässä. Puolan kohdalla "on tärkeää" -vastausten luku on 75 prosenttia, jolla mennään Euroopan kärkikymmenikköön. Vertailun vuoksi Ruotsissa vastaava lukema oli 17 prosenttia ja Suomessa 28.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Importance_of_religion_by_country (Linkki mainitsemaani tutkimukseen)