Lätkää vuodesta ’74 – divarihistorian kertauskurssi

  • 25 646
  • 87

Toimitus

Jäsen
Muutkin ovat varmaankin törmänneet vaikeuksiin löytää tietoa Mestiksen ja sitä edeltäneen ensimmäisen divisioonan menneistä kausista. Ainakin minä olen monen monta kertaa sadatellut informaation puutetta. Joten päätinpä ottaa selvää. Projektin lähtökohdat ovat siis täysin itsekkäät...

Vaan samalla kun tiedonjanoni kasvoi, päätin myös jakaa löydökseni muiden kanssa. Jatkossa internetistä pitäisi löytymän edes rahtunen tietoa sarjan mielenkiintoisesta historiasta.

Juttua tullaan päivittämään otsikon "Lätkää vuodesta ’74 – divarihistorian kertauskurssi" alle kausi kerrallaan. Julkaisutahti on vielä avoinna, mutta ehkäpä juttu/viikko olisi sopiva.

Sarja etenee kronolgisesti, joten ensimmäisenä käsittelyssä on tietty ihka ensimmäinen kausi. 74-75 – Kyllä lähtee. Kovin moni Jatkoajan keskustelija tuskin on vielä jääkiekkoa tuolloin seurannut, mutta mistäs sitä koskaan tietää. Aikalaisten muistoja odotellaan kovasti.

Tähän ketjuun voi vapaasti kertoilla kaikki omista muistoistaan, korjailla allekirjoittaneen virheitä (joita takuulla on juttuihin jäänyt), esittää kysymyksiä tai lisäyksiä. Ja miksei palautetta otettaisi vastaan myös sähköpostitse: miikka.mikkola@jatkoaika.com

Toivottavasti kirjoituksistani on huvia ja hyötyä mahdollisimman monelle.
 

cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Mielenkiintoinen aihe ja innolla odottelen jatko-osia.
Hiukan vielä lisää jutussa jo mainitusta Kari Palo-ojasta.

Kari Palo-oja, KooKoo 1974-1978

Kesällä 1974 Kouvolassa kohistiin KooKoon uusimmasta vahvistuksesta. Kohina ei ollut aiheetonta, sillä Tampereelta tullut puolustaja Kari Palo-oja oli todella kokenut pelaaja. Hän oli pelannut Tampereen Ilveksessä yhteensä 243 sarjaottelua ja voittanut kahdesti Suomen mestaruuden, neljästi hopeaa ja kolmasti pronssia.
Kaspe Palo-oja, joka oli pelannut seitsemän kertaa Suomen A-maajoukkueessa, oli keväällä 1974 päättänyt lopettaa pelaamisen Ilveksessä.
Kaspe olisi päässyt Italiaan mutta hän ei uskaltanut jättää työhommiaan. KooKoon kaverit sattuivat kysäisemään Ilveksen Seppo Helteeltä, ketä Ilveksestä on jäämässä pois ja niin KooKoon Reino Sartjärvi lähti tapaamaan Palo-ojaa Tampereelle.
Palo-oja oli pienen funtsimisen jälkeen päättänyt lähteä Kouvolaan. Kaikkiaan Kaspe pelasi KooKoossa neljä kautta.

Palo-oja pelasi ensimmäisen kauden KooKoossa puolustajana ja hänen hirveä lyöntilaukauksensa herätti ansaitusti kauhua vastustajissa ja ihastusta omissa joukoissa. Toisella kaudella KooKoossa Kaspe pelasi sentterinä kunnes palasi taas takaisin pakin paikalle.

Ex-KooKoon pelaaja ja valmentaja Esa "Pusa" Siren muistelee Palo-ojaa: "Kaspe oli Kouvolassa ensimmäinen kaveri jääkiekon huipulta. Hänen tulonsa Kouvolaan oli sensaatiouutinen kaikille. Kaspe oli intomielinen hyökkääjä (pelipaikka puolustaja) ja siksi nostimme hänet toisella kaudella sentteriksi. Hänellä oli hirmu lämäri."

Ex-KooKoon pelaaja Juha "Jöns" Kautonen kertoo Palo-ojasta:
"Kari Palo-oja oli divariin tullessaan sarjan ylivoimainen pelaaja. Hannu Lemander oli ollut Palo-ojan kanssa nuorten maajoukkue leirillä aikoinaan ja suositteli pakkikaveriaan KooKoolle."

Kari "Kaspe" Palo-oja, hiljainen, myhäilevä viiksiniekka, kertoi viihtyneensä Kouvolassa hyvin:
"Kouvolassa oli aivan toisenlainen henki kuin Tampereella ja hyvä henki olikin."
Kaspe myöntää, että muuttaminen halleista ulkojäille oli outoa. Lumisateessa ei varsinaisesta jääkiekosta voinut juuri puhua. Divarissa oltiin taidollisesti huomattavasti jäljessä mestaruussarjasta, kunnossakin jonkin verran.
 
Viimeksi muokattu:

Toimitus

Jäsen
Lahden Kiekkoreipas ei kauaa divarissa viihtynyt. Kun keväällä 1975 Kari Eloranta ja kumppanit olivat juhlineet nousua divariin, oli jo vuotta myöhemmin vuorossa liigatuuletukset. Oululaiset sen sijaan jäivät vielä niukasti divariin kahden uusinnan jälkeen. Häntäpäässä JYP ja JoKP erottuivat muusta joukosta. Pistepörssin ykkösparin taas muodostivat oululaiset Markku Perkkiö sekä Hannu Aravirta.

75-76 - Reippaan nousu jatkuu
 

ELÄKELÄINEN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Keski- Uudenmaan muoviseurat
Minua alkoi eräs muisto kaihertamaan.Muistelisin,että PiTa pelasi erittäin paljon IFK:n peliasua muistuttaneissa tamineissa,ellei peräti ihan samanmoisissa?
Ja eikö PiTassa pelannut myös selostajalegenda Lindegren jossain vaiheessa?
Mainio juttusarja sinänsä.
 

Toimitus

Jäsen
Viestin lähetti ELÄKELÄINEN
Ja eikö PiTassa pelannut myös selostajalegenda Lindegren jossain vaiheessa?

Ainakin valmensi. SM-sarjassa mies on edustanut Karhu-Kissoja, HIFK:iä ja HJK:ta ja oli jo 35-vuotias kun ensimmäinen divisioona perustettiin. Muistelisin, ettei divaritilastoista miehen nimeä löytynyt, mutta varmaan Suomen sarjan aikoihin on voinut PiTaakin edustaa. Jonkun kuvan olen muuten minäkin nähnyt, jossa PiTan pelipaidassa komeilee HIFK:ltä tuttu tähti. Yhteistyö joukkueiden välillä oli erittäin tiivistä. Tosin: taisihan tuo HJK:kin lainata joihinkin vieraspeleihinsä HIFK:n harjoituspaitoja 90-luvulla, jos en ihan väärin muista.

Juttusarja on kuitenkin edennyt nyt kolmanteen osaansa:

76-77 – Kuningas Hjerpe
 

Sumu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sentteri Jumalan armosta Patrik Westerback
Patrik Westerback on muuten myös vuosikertaa -74.
Valittiin aikoinaan pohjolaleirillä parhaaksi,ohi mm. Saku Koivun.
 

Old TJ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Uhhhh...!!!

Muuta en oikein osaa sanoa. Kaipa toimitus seurailee että kuinka moni noita juttuja lukee, mutta juttujen tasoon nähden olen hämmästynyt siitä kuinka vähän kommentointia tuo juttusarja on aiheuttanut. Ehkä syynä on myös se, että jutut ovat todellakin hyviä.

Eli suuri kiitos ja piponnosto (hattua en omista) toimitukselle tästä sarjasta kolumneja. Kaikki on huolella luettu ja jatko-osia odotellaan. Kiitos tähänastisesta.

Old TJ

PS. Sori vaan - tässä nyt ei mitään uutta sisältöä keskusteluun ollut, joten chattiviesti siltä osin. Kuitenkin tällainen muistaminen ja työ juttujen eteen lämmittää vanhan sydäntä.
 

Toimitus

Jäsen
Viestin lähetti Old TJ
(...) mutta juttujen tasoon nähden olen hämmästynyt siitä kuinka vähän kommentointia tuo juttusarja on aiheuttanut. Ehkä syynä on myös se, että jutut ovat todellakin hyviä.

Kiitokset kehuista. Toivotaan että keskustelu vilkastuu, kunhan sarja etenee. Vaikka onhan uusinkin osa kuvitettu melko tutuilla nimillä: Sirviö, Kaarela ja Westerlund.

Täältähän löytyypi linkki juttuun "78-79 – Sport katoaa kärkikastista".
 

Mammutti

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Blackhawks,Cam Neely, Timo Peltomaa
Viestin lähetti Old TJ

Muuta en oikein osaa sanoa. Kaipa toimitus seurailee että kuinka moni noita juttuja lukee, mutta juttujen tasoon nähden olen hämmästynyt siitä kuinka vähän kommentointia tuo juttusarja on aiheuttanut. Ehkä syynä on myös se, että jutut ovat todellakin hyviä.

Tai sitten osasyynä on se, että jutut käsittelevät melko vanhoja aiheita. Mielenkiintoisia ne ovat, siitä ei pääse mihinkään. Tuttuja nimiäkin siellä vilahtelee, perhe on hyvin edustettuna..:). Aika harva varmaan on nähnyt kyseisten vuosien otteluita, joten kerrottavaa lienee vähemmän.
Mutta kuitenkin suuri kiitos niille, jotka ovat sarjaa varten ison työn nähneet. Kiekkohistoriaa ne ovat nuokin jännät vuodet.. ja meille nuoremmille niistä kertominen on kiva juttu..
 

hihhu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Sarja on loistava, mutta vaikea on tämän ikäisen noin vanhoista asioista kommentoida. Sen verran kommentoin kuitenkin, että mikäli se ei siellä jo ole, voisi kyseisen juttusarjan laittaa pysyväksi linkiksi tuonne mestis-osioon vaikka jollain tittelillä historia. Nämä jutut kun eivät vanhene, mutta ovat vaarassa hukkua jatkoajan arkistojen syvyyksiin kun aikaa kuluu...
 

Toimitus

Jäsen
Viestin lähetti hihhu
Sen verran kommentoin kuitenkin, että mikäli se ei siellä jo ole, voisi kyseisen juttusarjan laittaa pysyväksi linkiksi tuonne mestis-osioon vaikka jollain tittelillä historia.

Linkki jutun pääsivulle on lisätty tänään etusivun vasempaan marginaaliin.
 

Toimitus

Jäsen
Jälleen on juttuun mahtunut melko kovia nimiä. Kuvissa Summanen, Henriksson ja Kapanen, jotka kaikki pelasivat ammoin samaan aikaan divarissa. Kiinnostava kauteen liittyvä yksityiskohta on myös suunnitelmat Jokereiden (sarjapaikan) myymisestä Hämeenlinnaan. Tiedä sitten oliko pelkkää vedätystä. Sananen kuitenkin siitäkin, kuten myös tähtipelaajien lakosta.

80-81 – 51 maalin Rinne
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Kiitokset Mikkolalle ennen kaikkea tästä katkeran suloisen kauden 82-83 historiikista. Haluan yhden asian tähdentää kuitenkin, kun tuossa viitattiin tuohon runkosarjan ratkeamiseen.

Sarja ratkesi faktisesti muutama kierros ennen loppua pelattuun otteluun JoKP-HPK. Itsekin olin varmaankin melko lailla täydessä hallissa tuota ottelua seuraamassa; JoKP vei peliä ja johti 40 minuutin kohdalla 4-0, edes Ben "maski" Perreault (miehellä oli todella huikeannäköinen kasvosuojus) ei tuntunut voivat kotijoukkueen voittokulkua estää. Mutta kas kummaa: 60 minuutin kohdalla taululla seisoivat luvut 4-5. Tässä kohtaa HPK tuli tasoihin ja minun muistini mukaan oli koko loppukauden maalierollakin jo johdossa. KooKoo-tasuri oli kai sitten vain kosmetiikkaa.
 

masu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kiitoksia Mikkolalle mainiosta historiikista. Lueskellessani eri kausia tuli mieleen, että olisiko mahdollista liittää jokaisen jutun loppuun tai kainaloksi lopullinen sarjataulukko ja top 10 pistepörssistä?

masu
 

Toimitus

Jäsen
Vastauksia

Kausi 82-83 on tuottanut rutkasti palautetta. Puretaanpas kasaa:

Viestin lähetti masu
(...) olisiko mahdollista liittää jokaisen jutun loppuun tai kainaloksi lopullinen sarjataulukko ja top 10 pistepörssistä?

Olisi, jos vain osaisin HTML-kieltä sen verran että taulukot johonkin järkevään muotoon saisin. Joku fiksumpi Jatkoajan toimittaja voinee avittaa vielä jossain vaiheessa tuon kanssa.


Viestin lähetti DAF
Sarja ratkesi faktisesti muutama kierros ennen loppua pelattuun otteluun JoKP-HPK. (...) 60 minuutin kohdalla taululla seisoivat luvut 4-5. Tässä kohtaa HPK tuli tasoihin ja minun muistini mukaan oli koko loppukauden maalierollakin jo johdossa. KooKoo-tasuri oli kai sitten vain kosmetiikkaa.

Pahoittelen huonoa sanavalintaani. Harvoinhan mistään sarjasta voi osoittaa yhtä ottelua, jossa koko homma olisi ratkennut. Ei nytkään - vaikka henkinen ratkaisu tuo kärkikohtaaminen on varmasti ollut. Pelejä sen jälkeen oli kuitenkin jäljellä vielä viisi. KooKoo-peliin asti homma tosin oli vielä jokseenkin JoKP:n omissa käsissä, huonommalla maalierolla tosin. Jos joku tai jotkut ottelut pitäisi esille nostaa, niin JoKP:n kolme peräkkäistä tappiota muutama kierros ennen loppua.

Tässä vielä siltä varalta että jotakuta kiinnostaa kauden etenemistä ottein:

24.10.1982
HPK - Sport 9-3 (HPK: 9 ottelua / 16 pistettä)
SaPKo - JoKP 3-6 (JoKP: 9 / 10)

21.11.1982
HPK - KalPa 5-1 (18 / 26)
JoKP - JYP 9-1 (18 / 25)

9.1.1983
KalPa - HPK 6-5 (26 / 34)
JYP - JoKP 3-6 (27 / 40)

23.1.1983
JoKP - HPK 4-5 (JoKP: 31 / 44, HPK: 31 / 42)

27.1.1983
HPK - Ketterä 4-5 (32 / 42)
Sport - JoKP 7-0 (32 / 44)

30.1.1983
JYP - HPK 4-7 (33 / 44)
JoKP - KooVee 1-3 (33 / 44)

3.2.1983
SaPKo - HPK 2-8 (34 / 46)
Ketterä - JoKP 3-7 (34 / 46)

6.2.1983
HPK - FoPS 7-2 (35 / 48)
JoKP - KooKoo 4-4 (35 / 47)

10.2.1983
HPK - KalPa 7-4 (36 / 50, maaliero +84)
JoKP - JYP 7-2 (36 / 49, maaliero +63)



Sitten vielä pieni tähdennys, epäselvää kohtaa jo tuohon tekstiin selvensinkin. Muutamakin lukija postitti tiedoksi JoKP:n oikeat ketjukoostumukset tuolla kaudella: Ykkösessä Huttunen, Kapanen ja Hämäläinen ja kakkosessa Räsänen, Fontas ja Kyllönen.

Osaako muuten joku kertoa vastaavasti minulle, pelasiko Jim Bedard alku- vai loppukauden Imatralla? Ja edustiko saman kauden aikana jotain toistakin joukkuetta?


Palautetta saa antaa jatkossakin tähän ketjuun tai s-postitse. Vastailen, jos vain suinkin ehdin.

miikka.mikkola@jatkoaika.com
 

jesse72

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, MP, E. Frankfurt, hyvä MJE!
Kaudesta 82/83 vielä sen verran että divarissa esiintyivät ensi kerran myös tulevat A-maajoukkue miehet

Timo Norppa Jokp 32. 2+3=5
A-P Siekkinen JyP 1 ott
 

mantsuboy

Jäsen
Historian kertaus...

Minusta nämä jutut ovat ja ovat olleet hienoja lukea sekä mielenkiintoisia!

Syitä on tietenkin kaksi: 1. jutut ovat hyvin kirjoitettuja, asioita on valotettu useammaltakin kantilta, sekä 2. niitä tuli itsekin seurattua, varsinkin 70 -luvulla. Naamat ja nimet ovat tuttuja sekä useammankin kaverin kanssa tuli pelattua vastakkain junnusarjoissa.

Harva muistaa nykyisin, että jäähalleja alettiin rakentamaan vasta 80 -luvulla ja jo pelkkä tekojää oli ylellisyyttä pitkään. Tämän vuoksi ulkojäillä on pelattu monta "elämää suurempaa" matsia, eikä kukaan valittanut olosuhteita. No, teksti alkaa siirtyä "muistelo-osastolle", mutta kumminkin.

Hienoja juttuja - arvokkaita tarinoita ja kun vielä muistaa, että "suomalaisen hokin historia" on lyhyt!

Näitä juttuja liippaa pikkaisen Hesarin vuosittain Helsingissä järjestämä Kortteliliiga tai mikä sen nimi sitten olikaan. Niistä matseista oli selostuksia Hesarissa ja samaisia kavereita esiintyy näissä divaritarinoissa...
 

ex-jokipoika

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Palaisin tuohon katkeraan JoKP-HPK peliin, kun siellä itsekin olin paikan päällä 13-vuotiaana naskalina. Muistaakseni HPK:n voittomaali tuli siten, että Jokipojat pyöritti ylivoimaansa, mutta sen lopussa Yrjö Hakulinen syötti juuri jäähyltä päässeen veljensä Markun läpiajoon, josta tämä ohitti Jääskeläisen. Ratkaisu oli erityisen katkera, koska Hakulisethan ovat Joensuusta kotoisin. Olisi mielenkiintoista nähdä tuon ottelun tilastot, jos jollain niihin pääsy on.

Muistaako joku tuon kauden pakkipareja ja kolmosketjua Jokipojissa? Olisiko ykköspari ollut Timo Peltonen-Harri Huttunen? Kolmosketju saattoi olla Jari Kuronen-Tapani Hämäläinen-Timo Norppa, vai oliko Hämis enää tuolla kaudella mukana? Joka tapauksessa muistan elävästi miten useinkin kolmas erä pelattiin kahdella ketjulla, mikä nykypäivän näkökulmasta tuntuu ihmeelliseltä. Semminkin kun pelin vauhti tuntui pikkupojasta käsittämättömän kovalta jo tuolloin.

Tuon kauden todellinen ratkaisu saattoin kuitenkin olla Kimmelin legendaariset samba-karnevaalit. Sinne oli tietenkin pelaajia kielletty menemästä. No, silti osa pelaajista oli mennyt ja jäänyt kiinni. Ja vaikka eivät kuulemma olleet edes humalassa, niin kaverit hyllytettiin seuraavasta kotimatsista FOPSia vastaan. Poissa olivat ainakin Jari Hämäläinen, Kyllönen ja Kapanen. En muista tarkkaa lukua, mutta miehistö oli selvästi vajaa ja voittaminen sillä pelaajamäärällä käytännössä mahdotonta. No, jos tuo peli olisi voitettu, niin sehän olisi riittänyt sarjan ykköspaikalle ja helpompaan vastukseen karsinnoissa.

Tuohon aikaan valmentaja oli ehdoton auktoriteetti ja Kai Rosvall vielä kuulemma erityisesti.
 

jesse72

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, MP, E. Frankfurt, hyvä MJE!
Tilastojen mukaan Tapani Hämäläinen pelasi runkosarjassa 35 ottelua tehoilla 9+7=16 jäähyjä 23 min.
 

jesse72

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, MP, E. Frankfurt, hyvä MJE!
Lueskelin tossa vanhoja jääkiekkolehtiä ja sattui silmiini juttu jossa Jon Fontasin palkaksi mainitaan 23000 mk/kk Jokipojissa pelatessaan..ja muutenkin Joensuulla oli maine hyvänä maksajana 80-luvun alussa..
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös