Aika pitkään mentiin 70% rokotuskattavuus päätavoitteena, mutta sitten sen lähestyessä sekin muutettiin, koska "se ei ole validi". Viime viikolla ainakin Nohynek väläytti minimivaatimuksen olevan vähintään 90% ja siihen tuskin tullaan pääsemään.
Ainakin toistaiseksi rokotushalukkuus on ollut sen verran laimeata nuoren väestönosan keskuudessa, että ilman rokotuspakkoa siihen ei tulla pääsemään. Rokotevastaisia löytyy myös muista ikäryhmistä sen verran, että siihen ei tulla pääsemään.
Parhaimmillaan tästä tulee nyt kunnon ikiliikkuja. Eikös jonkun arvion mukaan ensimmäiset rokotukset ala menettää kohta tehoaan, kun ne luovat suojan vain määräajaksi. Sitten kun nuoret aikuiset ovat tuplarokotettu niin eiköhän sitte maalailla uhkakuvia kuinka pahimmat riskiryhmät ovat puilla paljailla, kun rokote ei välttämättä enää suojaa.
Itse kommentoin myös jo aiemmin, että kolmas rokotuskierros tullaan lähes varmasti tarvitsemaan ainakin riskiryhmäläisille ja vanhuksille jossain vaihessa. Tartuntamääria ja viruksen käyttäytymistä maailmalla seurataan koko ajan, sekä muiden maiden toimenpiteitä. Jos muissa maissa siihen mennään, niin ei myöskään Suomi ota mitään riskiä sen suhteen.
Ylipäätään, jos virus heittäytyy kovin hankalaksi ja nykyinen rokote ei anna riittävän pitkäkestoista suojaa, niin ainakin riskiryhmät ja vanhukset tulevat saamaan päivitysrokotuksen vuosittain influenssarokotusten tapaan.
Niin myös itseäni. Jonkun piirin intressejä tuo uutisointi ja median ruokkima pelko ja peloittelu palvelee. Tuolla voidaan helposti tarvittaessa perustella lisärajoituksia, vaikka tutkimukset eivät olisikaan vielä täysin aukottomia ja luotettavia longcovidin haittavaikutusten suhteen. Sekaan voi heittää sopivasti mutua tieteen nimissä.Itseäni kummastuttaa tämä lähes tyhjästä noussut longcovid-hype ja siihen liittyvä panikointi. Todennäköisesti tämä tarkoittaa sitä, että jossain on kyllästytty odottamaan sitä deltavariantin aiheuttamaa kuolemanaaltoa, kun sitä on ainakin kolme kuukautta odoteltu ja pidetty täysin varmana.