Mainos

Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 176 283
  • 81 180

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Helsingin ja Uudenmaan tartunnat tällä viikolla:

Ma: 305
Ti: 362
Ke: 491
To: 479
Pe: 499
La: 478
Su: 442

Alkuviikosta vähän hyppäystä, mutta loppuviikosta kuitenkin pientä laskua. Toivottavasti ensi viikolla saadaan pientä pudotusta.
 

Andi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, Tappara
Nyt näitä näyttää olevan jo päälle kahdenkymmenen helposti ja karanteeniin menee näköjään taas se 100-200 päivässä kun tuota tilastoa päivittävät. Ehkä tuo Kytöpuisto pistää yksittäisenä silmään kun melkein puolet on tuosta koulusta jo karanteenissa. Voisi kuvitella vähän, että tuo alkaa vaikuttaa jo samalla tavoin negatiivisesti oppimiseen kuin etäkoulukin tekee? Noiden tilastojen seuranta olisi mielenkiintoisempaa kylläkin, jos näkisi tartunnoista myös lukuja.
Vantaa haluaa seuloa koko Kytöpuiston koulun koronan varalta – 17 tartuntaa kahden viikon aikana
Kappas, näköjään eilen on uutisoineet että tekevät tuonne vapaaehtoisen seulonnan kaikille halukkaille. Varmaan hyvä ajatus. Siinähän on drive-/walk-in testausasema tien toisella puolella niin luulisi olevan helppoa, sen kun jonossa menee.
 

Byvajet

Jäsen
Joidenkin huvitus on taas vähätellä lukuja on ne sitten reaaliaikaisia tai sitten pitkältä ajalta. Ikinä ei tautitilanne ole pahenemassa vaan eletään viime kesän tasaisuudessa. Huijausta lienee koko korona.

Mitenkään tautia väheksymättä on kuitenkin pakko todeta, että ilman somea ja rahanahnetta klikkimediaa tilanne tuntuisi aivan erilaiselta. Suhteessa kuolleiden määrään yleinen kriisimieliala on ylimoitettu. Taudista on luotu tarina, jota some ja media levittävät. Yksittäiset sairauskertomukset saavat yleisen arvon ja asiantuntijoiden näkemyksistä kaivetaan esiin eniten pelkoa lietsovat, koska niistä saa eniten rahaa.

Foorumi kuin foorumi, niin koronaketjut ovat aina yläpäässä. Kansa on saatu houkuteltua katastrofitarinan kerrontaan ja seuraamiseen. Ihminen on tunne-eläin ja tarttuu tarinaan joko vastustamalla sitä tai menemällä siihen mukaan. Hyvin harva jos kukaan pystyy suhtautumaan tilanteeseen suhteuttaen sen faktuaalisesti kokonaisuuteen.

Jos tauti olisi ilmaantunut ennen internetin yleistymistä, se näkyisi uutisoinnissa, mutta uutisoinnin sävy olisi erilainen. Silloin kirjoitettaisiin terveydenhuollon kuomittumisesta ja annettaisiin yleisiä toimintaohjeita, mutta nykyisen katastrofitarinan rakentaminen ei olisi mahdollista.

Suomessa kuolee vuosittain yli 50 000 ihmistä. Korona ei liiemmin kokonaiskuolleisuudessa näykään. Vielä vähemmän se näkyy pitkällä aikavälillä, koska se vie eniten ihmisiä, jotka ovat jo valmiiksi lähellä kuolemaa.

Yksi tarinan pääjuonista on huoli tehohoitopaikkojen riittävyydestä. Mutta mitä sitten, vaikka ne eivät riitäkään? Silti kuolleisuus nousee olemattoman vähän. Miksi koronakuolemien torjumiseksi pitäisi tehdä kaikki mahdollinen, vaikka muussa terveydenhuollossa tehdään jatkuvasti valintoja, jotka heikentävät terveydenhuollon tasoa ja lisäävät kuolleisuutta ja kärsimystä.

Suomessa pystyttäisiin estämään lukemattomia kuolemia yksinkertaisesti lappaamalla terveydenhoitoon lisää rahaa ja parantamalla resursseja. Niin ei kuitenkaan tehdä, koska hyöty nähdään liian vähäiseksi suhteessa hintaan. Koronan kanssa hinnasta ei kuitenkaan tule välittää. Jos tehohoitopaikat loppuvat, se on sekä asiantuntijoiden että kansan mielestä katastrofi, vaikka paikkojen loppuminen ei välttämättä edes näkyisi kokonaiskuolleisuudessa.
 

Peltinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Eli siis jälleen kerran ns. keräilyeräpäivä, mutta kivasti täälläkin jotkut jo pääsivät lällättelemään, kun omat "maailmanlopun" ennusteet saivat pitkän tauon jälkeen taas vettä myllyyn.

Huomenna vastaavasti kun saadaan normaalit maanantailukemat tuohon 400 kieppeille niin kiven koloista kömpivät ”389 tartuntaa, kaikki kiinni, ulkonaliikkumiskielto!!1!” lällättelijät, mutta näin tämä menee niin kauan koronatilanne on akuutti.
 

Huono pakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Huomenna vastaavasti kun saadaan normaalit maanantailukemat tuohon 400 kieppeille niin kiven koloista kömpivät ”389 tartuntaa, kaikki kiinni, ulkonaliikkumiskielto!!1!” lällättelijät, mutta näin tämä menee niin kauan koronatilanne on akuutti.

Näinhän se menee. Itse en enää viitsi kommentoida päivittäisiä lukuja oikeastaan ollenkaan. Koska aina siitä joku vetää
herneitä sieraimiin ihan huolella. Tänään päätin sitten "rauhoitella" pahimpia, että mukana oli myös paljon tartuntoja pitemmältä
ajanjaksolta kuin normaalisti. Ehkä tuon nyt olisi voinut vähän toisin muotoilla, mutta vika tikkihän se oli taas kerran, myönnetään.
Nyt pitää vain jättää kommentoimatta kokonaan, vaikka mieli tekisikin, selviää paljon vähemmällä harmilla.
 
Viimeksi muokattu:

Saarinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tää on aika erikoinen asenne, että jos tartuntoja raportoidaan muutaman päivän viiveellä niin ikään kuin niillä ei olis mitään merkitystä. Jos tänään raportoitiin viiveellä normaalia enemmän tartuntoja niin se tarkoittaa kääntäen sitä että aikaisempina päivinä raportoitiin "liian vähän" tartuntoja.

Itse seuraan ainakin ennen kaikkea 7 ja 14 päivän lukuja. Ne ovat molemmat edelleen nousussa eli R on yli ykkösen. Se on oikeastaan se tärkein asia. R on pakko saada alle ykköseen. Toki ensi viikon lopun lukemat tulevat kertomaan enemmän koska niissä pitäisi alkaa jo näkymään tämän "sulun" vaikutuksia. Jos silloin on edelleen havaittavissa nousevia lukemia niin erittäin huonolta näyttää.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Kestää, kestää...

Sarkomaa arvostelee Marinia kuitenkin siitä, ettei hallitus ole tuonut asiaa koskevaa lakiesitystä eduskuntaan.

”Tämä on vakava virhe. Hallituksen piiloutuminen asiassa eduskunnan, aluehallintovirastojen, kuntien ja perustuslain taakse on kestämätöntä. Maan ollessa poikkeustilassa hallitukselta odotetaan erityistä johtajuutta ja ripeitä toimia kansan suojelemiseksi”, Sarkomaa kirjoittaa Facebookissa.

”Mitkään rajoitukset eivät riitä, jos koronaviruksen annetaan valua maahamme. On pakko kysyä, miksi maan hallitus on näin toiminut? Hallituksen tuotava lakiesitys eduskuntaan viipymättä”, hän jatkaa.

Sarkomaa korostaa lisäksi, että eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta vaatii mietinnössään lakiesitystä, jossa asetetaan velvoite maahantulijoita koskevasta ennakollisesta koronatestituloksesta.

”Uhmaako pääministeri Marin eduskuntaa”, hän kysyy.
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Nyt on siis rokotettu kertaalleen noin 600 000 suomalaista. Pitääkö saada ensin reilut pari miljoonaa piikitettyä ennenkuin laumasuoja alkaa olla sellainen, että tartuntalukemat lähtevät kunnolla laskemaan? Odottaisin, että jos päästään sinne 200-300 päivälukemiin (joista reilut puolet pk-seudulla) niin niillä pitäisi pystyä jo vähän hölläämään rajoituksia. Nyt on jo keskikokoisia kaupunkeja joissa on 0-3 tartuntaa päivittäin niin näissä turhautumista alkaa tulla, kun lumet lähtevät ja aurinko alkaa lämmittämään jos rajoitukset pysyvät edelleen kireinä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Toki ensi viikon lopun lukemat tulevat kertomaan enemmän koska niissä pitäisi alkaa jo näkymään tämän "sulun" vaikutuksia. Jos silloin on edelleen havaittavissa nousevia lukemia niin erittäin huonolta näyttää.

Tämän toki jotkut kääntäisivät niin, että sulku on tehoton, ja se voidaan välittömästi lopettaa. Todellisuudessa tuo tarkoittaisi vain siitä, että sulku ei tehoa tarpeeksi, jotta epidemia kääntyisi laskuun, vaan se ainostaan rajoittaa sen kasvua.

Kahden viikon R-luku on omien laskelmieni mukaan laskussa, mutta edelleen se on 1.05. Viikkokeskiarvolla laskettu päiväkohtainen R-luku hyppäsi tänään yhden pinnasta noin 1.08:n tuntumaan. Mutta tämä viive tilastoinnissa sotkee nyt tätä. Hieman yli yhden lienee se totuus.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Ensinnäkin, onko tosiaan STM sitä mieltä, että ei kannata vaatia pakollisia testejä ulkomaalaisilta, jotka tulevat suomeen, koska se estää vain 10-20% tartunnoista? Siis ei kannata, koska on hankalaa? Eikö me jo jossain vaiheessa kuopattu se ajatus, että annetaan taudin mennä läpi kansasta? Miten se on muka parempi, että jätetään käyttämättä kaikki keinot rajalla, mutta sitten annetaan istua bussiin ilman maskia ja jatkotartuttaa 60 ihmistä. Missä todellisuudessa STM elää?

Tiedustelisin, että onko olemassa jotakin varsinaista tietoa siitä, että a) kuinka paljon arviolta koronapositiivisia matkustaa Suomeen rajan yli ja b) kuinka suuri vaikutus näillä tapauksilla on oikeasti ollut tartuntamäärien kasvuun?

Nythän julkisessa keskustelussa tästä puhutaan jonkinlaisena totuutena, että rajan yli tulee valtavat määrät koronatartuntoja ja ilman niitä Suomen tilanne olisi paljon parempi.

Mutta: Ensinnäkin, maahan tulee ylipäätään oikeasti tällä hetkellä hyvin vähän väkeä mistään eikä ollenkaan turisteja. Toisekseen, suurin osa maahan tulevista tulee lentäen, ja he ovat aika pitkälti 100 prosenttisesti testattuja, koska testejä vaativat lentoyhtiöt ja ulkomailla monet liikennöintiyhtiöt, joita käytetään matkalla lentoasemalle lähtöpaikassa. Kolmannekseen, muilla kulkuvälineillä tulevistakin taitaa kuitenkin kohtuullisen merkittävä osa testata itsensä vapaaehtoisesti. Entä niistä lopuista maahantulevista, kuinka suuri absoluuttinen määrä on koronapositiivisia?

Ettei tule väärää käsitystä, niin minunkin mielestäni pakkotestaus pitäisi ehdottomasti toteuttaa yhtenä toimenpiteenä muiden joukossa. Vaan onkohan nyt sittenkin niin, että tästä koko pakollisen rajatestauksen puuttumisen valtavasta vaikutuksesta on tullut jonkinlainen ad populum -totuus?
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Nyt on siis rokotettu kertaalleen noin 600 000 suomalaista. Pitääkö saada ensin reilut pari miljoonaa piikitettyä ennenkuin laumasuoja alkaa olla sellainen, että tartuntalukemat lähtevät kunnolla laskemaan?

Tätä ei vielä pysty sanomaan varmaksi. Itse olen ajatellut karkeasti, että ensimmäiset puoli miljoonaa eivät juurikaan ole R-lukuun vaikuttaneet, ja R-lukua alkaa sitten laskea se jäljelle jäävä viiden miljoonan hengen rokotekattavuus.

Jos unohdetaan rokotteet, niin R-luku on ollut pahimmillaan pidemmän aikaa noin 1.2, ja nyt ehkä noin 1.05.

Jos noista riskiryhmien ulkopuolisista on rokotettu 20%, tuo 1.05 pienenee karkeasti lukuun 0.84. Ja jos 30%, tuo 1.2 pienenee niin ikään lukuun 0.84, ainakin, jos oletetaan rokotteiden jakautuvan tasaisesti. No, ihan näin se ei varmasti todellisuudessa mene. Mutta tuo 0.84 olisi jo aika nopean hiipumisen tahtia.

Ja tuo 20% olisi siis 0.5 + 0.2x5.0 = 1.5 miljoonaa rokotettua. Ja tuo 30% taas 0.5 + 0.3x5.0 = 2.0 miljoonaa.

Tuo toteutuu todennäköisesti touko- tai kesäkuussa.
 

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, TPS
Kovasti tätä lausetta yllä kehuttiin hyvänä kiteytyksenä, mutta itse en kyllä ymmärrä miksi. Ilmeisesti, koska monet ajattelevat että rajoituksia pitäisi purkaa talouden vuoksi. Toki, kuten kirjoitit, kun rokotekattavuus on riittävä ja sen perästä tauti on oikeasti syrjäytetty, mutta sitä en ymmärrä että miksi tässä pitäisi jotain aikarajoja miettiä. Sitten on valmista, kun on valmista. Onko se kesällä 2021, syksyllä 2021 vai keväällä 2022; sitä on vaikea vielä tietää. Talous ei saa tällaisille asioille asettaa rajoja, sillä talous on irrelevanttia suhteessa elämään.

Talous on kaikkea muuta kuin irrelevanttia suhteessa elämään. Koko meidän yhteiskuntamme on rakennettu talouskehityksen varaan.

Toinen on osin abstrakti ihmisten luoma ja muokkaama käsite, ja toinen vääjäämätön biologinen tosiasia. Eli elämä on biologinen syntymän ja kuoleman välinen tila. Joten en ymmärrä lainkaan miten tässä kenenkään "elämää" oltaisiin rajattukaan. (Paremminkin juuri elämää tässä pyritään suojelemaan.)

Elämä alkaa syntymästä ja päättyy kerran kuolemaan. Yhteiskunnassamme on osattu aika hyvin erkaantua siitä ajatuksesta, että ihmiselämän on tarkoitettu päättyä kuolemaan. Sitä ei pysty mitenkään estämään, vaikka kaikki eläisimme täysin eristäytyneenä kaikesta vaarallisesta. Sitten on vain valittava se, että halutaanko tätä elämää vaarojen kanssa elää rajoitetusti neljän seinän sisällä luomalla jatkuvasti uhkakuvia.


"Elämää ei kannata kovin pitkää enää estää --" En täysin ymmärrä? Mitenkäs tässä elämää estetään rajoituksilla? Ilmeisesti tässä tarkoitetaan tällaista kulttuurillista käsitettä siitä, millaista on "elämä"; länsimainen elämä, sopiva elämä, oikea elämä, suomalainen 2020-luvun elämä, tms. Tarkoitat ilmeisesti vaikkapa "elämää, kuten ihmiset vielä vuonna 2019 elivät", tai jotain muuta sellaista. Tällainen elämä kulttuurisillisena konseptina taas on aina altis muutoksille, esim. poliittisten, sosiaalisten ja taloudellisten kriisien tai sotien, kulkutautien ja ympäristökatastrofien tuloksena.

Puhut totta. Elämä on aina altis muutoksille kuten kulkutaudeille ja ympäristökatasrofeille. Sellainen se maailma on. Menemmekö aina paniikkiin ja lockdowniin kun nämä iskee päälle? Sellainen ei ole inhimillistä elämää. Elämää ei kuulu hallita pelko. Elämä on ennenkaikkea elämää yhdessä toisten ihmisten kanssa. Sellaista perustarvetta ei kannata lähteä rajoittamaan kovinkaan pitkäksi aikaan.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Koronapotilaiden määrä on Virolaisen mukaan Tyksissä tällä hetkellä odotettua parempi.

– Kokemuksen mukaan koronapotilaiden määrä näkyy sairaalassa viikon viiveellä siitä, kun tartunnat lähtevät nousuun. Siitä on noin kaksi viikkoa eli nyt meidän pitäisi olla pahimmassa tilanteessa, mutta tilanne on rauhallinen, hän sanoi.


Voisko tämä enteillä vähän sitä, että Turun seudullakin pikkuhiljaan voisi tilanne mennä parempaan päin.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
Post-rock/ Post-punk

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Luin pitkästä aikaa tätä ketjua ja totesin, että elämä on paljon parempaa kun tätä ei lue. Ei sillä ole oikeasti ole väliä omaan elämään, että onko niitä tartuntuja jossain espoossa 77 vai 55 vaikka kyseessä olisikin oma asuinpaikka. Antaa hysteerikkojen hysterioida ja denialistien elää kieltäymyksessä. Asiasta ei hedelmällistä keskustelua juuri tule ja aika harva mieltään muuttaa.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
Post-rock/ Post-punk
Luin pitkästä aikaa tätä ketjua ja totesin, että elämä on paljon parempaa kun tätä ei lue.
Mulla on vähän sama fiilis Jatkiksen politiikka- ja mamu-ketjuista. Sielläkään ei juuri ole hedelmäsalaattia tarjolla, kun porvarit ja kommarit vääntää keskenään. :)
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Mulla on vähän sama fiilis Jatkiksen politiikka- ja mamu-ketjuista. Sielläkään ei juuri ole hedelmäsalaattia tarjolla, kun porvarit ja kommarit vääntää keskenään. :)
Jälkimmäisistä ehdottomasti sama ja onhan politiikka-ketjut välillä paskaa, kuten tietenkin about lähes muutkin ketjut, mutta siellä on sentään välillä ihan hyviäkin näkemyksiä. Täältä on vaikea löytää helmiä joukosta. Tässä nyt tosin disclaimer, etten tosiaan ole viitsinyt seurata aktiivisesti.
 
F

Flonaldo

Krista "Kaasulamputtaja" Kiuru. Enkä itsekään ole sillä kannalla, että kaikki kiinni ja sillä oltaisiin nollissa. Mutta ei nyt tuo ihan eletyn totuuden mukaiselta lausunnolta tunnu...

[MEDIA=twitter]1371114965487194118[/MEDIA]
 

J.Petke

Jäsen
Päivä 13. Taas kuumeeton päivä ja energitasot palailevat hiljalleen. Yskää on huomattavasti vähemmän kuin ennen. Palanneessa makuaistissa se outo puoli, että esim normaali sokeroitu Fanta maistuu light-versiolta. Jotkut piuhat siellä siis ovat vielä sekaisin.

Toivottavasti ei tule takapakkia ja kohta voi jo alkaa miettiä kunnon rakentamista pienin askelin kohti normaalia.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Mitäköhän noissa aluehallintavirastoissa kun nähdään että rajatestaus toimii ihan hyvin?
Hiiri kertoo, että aluehallintovirastot ovat ohjeistaneet testauksen käytännössä toteuttavat kunnat toimimaan vakavan koronatilanteen vaatimalla tavalla. Hänen mukaansa kunnat ovat myös näin toimineet.

– Kaikki keinot on pyritty käyttämään niin nopeasti kuin mahdollista, Hiiri sanoo.
Ai niin ja hallituksen ei pitäisi ohjeistaa ollenkaan AVI:ta siinä miten hommat pitäisi hoitaa.
Aluehallintovirastossa hämmästellään, miten raja pitäisi paremmin, jos käskyt tulisivat maan hallitukselta.
 

Mathieu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens
Suomessa kuolee vuosittain yli 50 000 ihmistä. Korona ei liiemmin kokonaiskuolleisuudessa näykään. Vielä vähemmän se näkyy pitkällä aikavälillä, koska se vie eniten ihmisiä, jotka ovat jo valmiiksi lähellä kuolemaa.

Yksi tarinan pääjuonista on huoli tehohoitopaikkojen riittävyydestä. Mutta mitä sitten, vaikka ne eivät riitäkään? Silti kuolleisuus nousee olemattoman vähän. Miksi koronakuolemien torjumiseksi pitäisi tehdä kaikki mahdollinen, vaikka muussa terveydenhuollossa tehdään jatkuvasti valintoja, jotka heikentävät terveydenhuollon tasoa ja lisäävät kuolleisuutta ja kärsimystä.

Tiesitkö, että Suomen valtio on sitoutunut noudattamaan kansalaisten perus- ja ihmisoikeuksia, joihin - usein ensimmäisenä mainittuna kansainvälisissä sopimuksissa - kuuluu oikeus elämään. Eli biologiseen elämään - ei tiettyyn elämäntapaan tai -tyyliin, se kuuluu seuraaviin pykäliin. Valtion on velvollisuus pyrkiä välttämään kansalaistensa turhia kuolemia. Ks. esim. Perusoikeudet ja ihmisoikeudet - Oikeusministeriö (linkki Oikeusministeriön sivuille). Jos ihmisoikeudet - tasa-arvoiset ja yksilökohtaiset - Suomessa yhtäkkiä muuttuvat, niin siitä varmaan kerrotaan laajemmin kansalaisille.

Euroopassa kokonaiskuolleisuus on covid-19:n takia noussut huomattavasti ja globaalisti tilanne on katastrofaalinen. Ks. esim. Eftan raportti Euroopasta joulukuusta 2020 (COVID-19: Excess Mortality in Selected European Countries | European Free Trade Association). On kenties liian aikaista vielä tehdä arvioita covidin vaikutuksesta Suomessa kokonaiskuolleisuuteen, mutta maailmalla vaikutus on globaalisti ollut valtaisa. Tiesitkö muuten, että esim. Ranskassa on tällä hetkellä 4100 ihmistä tehohoidossa covid-19-taudin kourissa, vaikka maassa on ollut pitkään rajut sulkutoimet käytössä. (Linkki Ylen sivuille Euroopan tilanteesta: Koronapandemian kolmas aalto nostaa päätään Euroopassa – tilanne synkkenee Italiassa, Ranskassa, Saksassa ja Virossa). Myös Ranskassa valtion velvollisuus on pyrkiä suojelemaan tasapuolisesti kansalaisiaan. Näillä numeroilla se ei välttämättä kuitenkaan onnistu tasapuolisesti. Suomi pyrkii välttämään, ettei tilanne ajaudu esim. Viron tilanteen vakavuuden asteelle.
 

Wäinö#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Ducks, Red Wings, Griffins
Helsingin ja Uudenmaan tartunnat tällä viikolla:

Ma: 305
Ti: 362
Ke: 491
To: 479
Pe: 499
La: 478
Su: 442

Alkuviikosta vähän hyppäystä, mutta loppuviikosta kuitenkin pientä laskua. Toivottavasti ensi viikolla saadaan pientä pudotusta.
Helsingin osalta viikon jokainen päivä toi kasvua edelliseen viikkoon nähden (keskiviikkona sama lukema kuin edellisenä). Mikäli huomenna raportoidaan samat lukemat kuin viime viikon sunnuntaina olisi kasvua viikkotasolla n. 20 %. Ensi viikolla pitäisi rajoitusten vaikutusten tosiaan alkaa näkyä mikäli ne on riittävät saamaan kasvun taittumaan.
 

TrafficIsland

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Onko jollakulla tuoretta tietoa tartuntojen jäljityksen tuloksista, eli siitä, onko viime aikojen tartunnoissa jotain erityistä lähdettä? Vaikkapa viimeisen kuukauden ajalta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös