Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 890 751
  • 81 125

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Ylläripylläri tämä hiihtolomakausikin on toistaiseksi osoittautunut taas sellaiseksi koitinkiveksi, että kaikki parvekekyttääjät ja muut sosiaaliset ankeuttajat kivittivät ihmisiä täysin turhaan siitä, että jengi lähti lomille tuonne Lappiin. Ihan kuten ne kaikki isoimmat kalenterivuoden juhlapyhätkin ovat tähän mennessä osoittautuneet.
 

Näkkäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Mitä en hyväksy? Montako kertaa minun on kerrottava, että käytän julkisia, ja käyn vielä jonkun verran töissä, vaikka korona on vienyt niistä leijonan osan? Oleellista on, paljonko pystyt kontakteja vähentämään? Onko kaupassa käytävä joka paivä, vai joka toinen viikko? Kuljetko dösällä vai jalan? Tungetko töissä sinne, missä kaikki muutkin ovat yhdessä kasassa, vai pysytkö kauempana. Helppoja pieniä valintoja. Ei bunkkeria, pakokauhua, tai fantasiaa. Ihan vaan arkisia pikku päätöksiä. Voinko elää juuri nyt ilman tuota kontaktia? Useimmiten voin.

Ei riitä. Puhuit ”kontaktiselibaatista”, jonka minä tulkitsen niin ettei kenelläkään Suomessa olisi sellaisia kontakteja, joissa koronavirus voisi tarttua. Se ei ole realismia vaan utopiaa.

Tässä viestissä olet sitten taas lievempien kontaktien rajaamisten kannalla, jotka ovat jo aika hyvin käytössä. Nolliin tämäkään ei toki tartuntoja parissa viikossa paina.
 
Suosikkijoukkue
IFK
Tässä on nyt vuoden verran jo tätä ruljanssia vedetty läpi, ja vielä on 2-3 kuukautta jäljellä. Tuosta tulee nuo lämpimämmät kelit, ja kesällä tartuntatapaukset tulevat romahtamaan. Siinä kohtaa ei ole millään tavalla realistista olettaa, että ihmiset antaisivat tämän viruksen enää kahlita omaa elämäänsä.

Tämä on aivan täysin ymmärrettävää. Oikeastaan ihan kaikkien ihmisten kohdalla, mutta etenkin nuorten ihmisten kohdalla. Siinä vaiheessa, kun olen itse saanut rokotteen, niin en tule enää perseenkään vertaa miettimään tätä virusta. Kuulun kuitenkin siihen viimeiseen, isoimpaan massaan, ja siinä vaiheessa rokotekattavuus on jo hyvin pitkällä.

Jokainen saa toki tehdä omia valintoja, ja pitää esimerkiksi maskeja vaikka hautaansa saakka. Tuosta olen ihan samaa mieltä, että toivottavasti yhä useampi ihminen ymmärtäisi nyt sen, että esimerkiksi flunssassa töihin tuleminen ei ole mikään sellainen uroteko, josta sitten työnantaja jossain vaiheessa pystyttää patsaan siihen konttorin pihalle.

Mutta noin muuten eiköhän tämä viruksen tuoma henkinen lamaannuksen tila tule hyvin nopeasti sitten kuitenkin jäämään meidän taaksemme. Sillä tavalla ihmismieli toimii.

Kesä ja lämpimät kelit eivät romauta tartuntoja yhtään mihinkään. Ympäri maailman on näyttöä riittävästi siitä, ettei lämpä nujerra virusta. Kesän lomakausi ja ihmisten vähentyneet kontaktit vaikuttavat leviämiseen kyllä.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Kesä ja lämpimät kelit eivät romauta tartuntoja yhtään mihinkään. Ympäri maailman on näyttöä riittävästi siitä, ettei lämpä nujerra virusta. Kesän lomakausi ja ihmisten vähentyneet kontaktit vaikuttavat leviämiseen kyllä.
Vasta tuossa Mika Salminen antoi lausuntoa, että kesällä virustilanne tulee hänen arvionsa mukaan helpottumaan ja rajoituksia päästään purkamaan. Näin tuleekin tapahtumaan, ja en nyt oikein ymmärrä, että mitä tässä on vastaan väittämistä.

Kesällä tilanne tulee olemaan se, että pääsemme jo vapaammin yleisötapahtumiin. Kaikki isoimmat tapahtumat, eli suuret konsertit ja festarit ovat vakavasti liipaisimella, mutta pienemmät konsertit ja esimerkiksi urheilutapahtumat sellaisia, että sinne yleisöä jo erittäin todennäköisesti tulee pääsemään.

Ravintolat ja terassit tulevat toimimaan ja ihmisten liikkuminen helpottuu. Elämä rupeaa normalisoitumaan kesällä isoin loikkauksin täällä Suomessa ja ympäri maailmaa. Ja siitä ei tarvitse enää pakittaa taaksepäin.

Ja kyllähän jokainen, jolla tämä virus ei ole täysin sumentanut omaa aivotoimintaa, niin tämän asian ymmärtääkin.
 

Clubittaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Helsingin tilannetta tulee tarkasteltua näiden osalta käytännössä päivittäin useita kertoja. Rehellisesti sanoen, mun oma fiilis on se, että toi on aika saatanan vaikea ja kova tavoite jos otetaan 1. ja 2. riskiryhmä huomioon. Helsingissä ei vielä alle 55-vuotiaita pahimman riskiryhmän sotureita piikitetä ja maallikkona silmämääräisesti tarkastellen toi toinen porukka on sellaista, joita on lukumääräisesti todennäköisesti enemmän. Ja jos Helsinki laahaa käytännössä kolmisen viikkoa (perustuen toiveeseen, että tänään tulleen tiedon varassa ensi viikolla alkaisi 18-vuotiaiden ja vanhempien ykkösriskiluokan soturien piikitykset) Espoota ja Vantaata jäljessä, ilman rokotteiden jakoa uudelleen ja keskittämistä hieman epäröisin edes vedonlyöntiä ehtiä iskemään ykkösryhmää huhtikuun loppuun asti. Enkä jaksa uskoa, että Marin et al uskaltaisi näin lykättyjen kuntavaalien aikakaudella lähteä ottamaan Helsinkiä suosivaa linjaa. Vaikka se linja tosiasiassa suosisi myös muuta Suomea.

Toki THL:n kaverilla on aivan varmasti mua paremmin dataa. Enemmän tuossa huolettaa se, miten dataa tulkitaan. Jos Suomessa on identtinen määrä rokotteita odotettavissa huhtikuun loppuun kuin riskiryhmäläisiä ja työnsä puolesta pistettäviä on, paperilla sen voi sanoa riittävän riskiryhmäläisten piikittämiseen. Mutta jos noi jakautuvat jatkossakin ns. tasaisesti eri kuntiin, nopeasti jollain pienellä paikkakunnalla on rokotteiden säilymisen takia piikitetty "puolet kansasta" ja Helsingissä vielä piikitetään jotain tiettyä riskiryhmän ikäporukkaa kuten nyt. Ja kun noita pieniä kuntia on melkoisesti, niin kärjistetysti ja ilman dataa heitän ilmoille sellaisen, että todennäköisemmin joku pieni kunta on pistänyt +50% kaikista asukkaistaan kerran kun Helsinki on pistänyt edes riskiryhmäläisiä (huomioiden se 2. ryhmä) ensimmäistä kertaa.

Mun oma arvaus on, että jossain kesäkuun ja heinäkuun tietämillä ollaan siinä pisteessä, että riskiryhmät on tarpeeksi hyvin pistetty ja rajoituksille voidaan vain vilkuttaa. Tuolloin tartunnat eivät ole vielä nollassa, mutta tarpeeksi pieniä rokotustilanne huomioiden. Ja tilanne on se, että monelta riskiryhmäläiseltä puuttuu vielä toinen rokote. Ja toi arvaus riippuu tasan siitä, mitä Helsinki tekee ensinnäkin 18-54-vuotiaiden pahimpaan riskiryhmään kuuluvien kanssa toivottavasti tällä viikolla ja miten toi toinen riskiryhmä nähdään suhteessa ykköseen. Tilanne voi olla huhtikuussa parempi tai vielä heinäkuussa vaiheessa olla työn alla, henkilökohtaisesti vain ihan hirveästi ei luottoa tällä hetkellä löydy. Nimimerkillä Suomen ainakin neljää suurinta kaupunkia katsoessa piikki olisi pistetty tai aika varattu kolmessa, mutta suurimmassa asuvana tässä pitää toivoa parasta ja miettiä kirjojen siirtoa naapuriin.

Jep, samaa olen seurannut hämmentyneenä - itsekin toisessa riskiryhmässä. Hidasta on ollut Helsingin touhu, kun esim. Turussa rokotetaan jo nyt 18-69v riskiryhmä 2:sta.

Täytyy uskoa, että THL:lla on asiasta parempaa tietoa. Pelkästään huhtikuussa pitäisi kuitenkin pitäisi tulla sellainen 1.2-1.5 miljoonaa annosta maahan, niin pakko tämän on näkyä tahdin kiristymisenä.

Tosiaan THL:n kontion vähimmäisarvion mukaan maassa on kesäkuun loppuun mennessä viisi miljoonaa annosta ja voi olla jopa seitsemän miljoonaa. Nuo ovat sellaisia määriä, ettei jää siitä kiinni.
 

MikGo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, Leijonat
Vasta tuossa Mika Salminen antoi lausuntoa, että kesällä virustilanne tulee hänen arvionsa mukaan helpottumaan ja rajoituksia päästään purkamaan. Näin tuleekin tapahtumaan, ja en nyt oikein ymmärrä, että mitä tässä on vastaan väittämistä.
Näin se on. Koronakin käyttäytyy hyvin pitkälti samoin kuin normaali influenssa. Yleensä normaali influenssa kausi taittuu alaspäin maaliskuun lopulla.
 

Iisoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
Yle on tehnyt kolmiosaisen dokumentin korona-ajasta. Eilen sanottiin uutisissa että dokumentti oli Ylen omantuotannon isoin satsaus moneen vuoteen. Ääneen pääsee niin poliitikot, terveydenhoidontyöntekijät, tutkijat kuin ns. tavallinen kansa (kertomaan tuntojaan). Dokumentti esitetään ykköskanavalla kolmena peräkkäisenä torstaina ja on nyt jo katsottavissa Yle Areenassa.


Edit. Anteeksi jos joku jo tämän nosti esille. Yritin vähän haulla ja muutenkin katsella onko dokkaria esitelty täällä.
Ja en ole katsellut niin en voi kommentoida sisällön laatua.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
KK
Mitenköhän nuo rokotteen vasta-aineet näkyvät henkilössä kuoleman jälkeen? Eli jos ihminen kuolee vaikka kuukausi tehostepiikin antamisen jälkeen ja otetaan verikokeet niin voiko siellä näkyä, että olisi esim korona vienyt? Influenssaahan ei testata edelleekään esim kuolleista riskiryhmäläistä ellei ole suuri epäilys influenssatartunnasta.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Jäänyt tämä ketju aika vähälle.

Vuosi sitten mietittiin että tuskin kai minkään pöpön takia Uefa2020 siirtyy, tai muut isommat tapahtumat. Ja kuinka sitten kävikään.

No syksyllä oltiin kovasti menossa kuitenkin kisoja seuraamaan v.2021, no ei mennä kun liput jo palautettu. Eikä sitä vieläkään tiedä missä muodossa kisat pelataan.

Nyt eletään SULKUTILAa, mutta kolmas korvaava tuote, "mökkibileet'" Himoksella alkavat perjantaina. Sinne siis. Sitä ennen toki hoidetaan erityislasta kotona kun koulusta niin toivoivat. Huomenna toki sinne vanhempien töiden takia menee, mutta vain kouluajaksi, koska IP-hoito samoissa tiloissa samojen avustajien toimesta on nyt jäissä, koska SULKUTILA.

Niin ja olihan tänään myös se etäpalaveri toisen lapsen kouluasioista, jonka pyynnöstäni sain. Kun tuntuu ettei tuo ammattiin valmistuminen etänä ota oikein tulta allensa.

Mutta onneksi tässä on valoisa kesä edessä, en kyllä tiedä minä vuonna se on.

En muuten rehellisesti sanottuna tunne yhtäkään joka olisi sairastunut koronaan tämän keissin aikana. Ehkä johtuu siitä, että kontaktit aika nollissa tai sitten vaan täällä landella tautia hieman vähemmän. Toki sisko asuu stadissa ja muu suku ja lapsuuden kaverit "muilla kriisipesäkkeillä". Ehkä kaikilla käynyt tsäkä...? No mutta... Himosreissun jälkeen tuokin lienee korjattu. Ehkä sielä vastuuttomasti toikkaroivat keski-ikäiset sairastuvat ja tarttuttavat samalla koko muun Keski-Suomen. Jää nähtäväksi.

Voimia kaikille.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo

On tää oikein pelottelu yhteiskunta.

Itsekin uskon, että nyt vaan pelotellaan, että saadaan tartuntoja rajoitusten kanssa laskemaan.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit

On tää oikein pelottelu yhteiskunta.

Itsekin uskon, että nyt vaan pelotellaan, että saadaan tartuntoja rajoitusten kanssa laskemaan.

No johan tässä mennään nyt toista päivää tätä lockdownia ja ravintoloiden osalta ensimmäistä päivää. Ei muuta kun lisää keppiä, kun ei näköjään tämäkään lockdown auta.
 

Orvo Muusi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät

On tää oikein pelottelu yhteiskunta.

Itsekin uskon, että nyt vaan pelotellaan, että saadaan tartuntoja rajoitusten kanssa laskemaan.
Minkähänlaisiin laskuharjoituksiin nämä perustuu tällä kertaa?
 

Altec

Jäsen

On tää oikein pelottelu yhteiskunta.

Itsekin uskon, että nyt vaan pelotellaan, että saadaan tartuntoja rajoitusten kanssa laskemaan.
Johan maltettiin katsoa nykyisiä rajoituksia.

Millä tuota meinattiin valvoa mitenkään? "Joo toi on mun broidi ja ollaan tässä lenkillä vaan". "Ok, jatkakaa."

Ihmiset pukkaa tuonne ulos kauniina kevätpäivänä, niin siellähän ovat. Kukaan ei pysty tekemään tekemään mitään.
 

Huono pakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
No johan tässä mennään nyt toista päivää tätä lockdownia ja ravintoloiden osalta ensimmäistä päivää. Ei muuta kun lisää keppiä, kun ei näköjään tämäkään lockdown auta.

Ylläättäkö tämä päättäjien vauhkoaminen enää ketään? Katseltaisiin nyt helvetti edes pari viikkoa, mihin suuntaan mennään,
mutta ei niin ei. Jotenkin tuntuu siltä, että nämä haliltuksen tytöt, oikein nauttivat siitä, että saavat kurittaa kansaa Koronan
varjolla.

Ja onhan tuo ulkonaliikkumiskiellon vahtiminen näillä resursseilla ihan mahdoton tehtävä, jollei sitten näitä kaiken maailman
maski- ym. naapurikyttääjiä palkata kyttäämään myös ulkonaliikkuvia. Enkä usko, että malttavat määrätä ulkonaliikkumis-
kiellon vain pahimmille epidemia-alueille. Ehei, vaan tottakai koko maahan, koska elämmehän ah, niin ihanassa
Demari-Suomessa.

THL:n laskentamestareille voisi antaa ihan alkeista lähtien opetusta matematiikan saralla, kun eihän noissa laskelmissa
ole minkänälaista tolkkua. Ovat löytäneet sen potenssiin napin laskimesta ja sitä hakataan nyt silmät sumeina ja aina vaan
luku ruudussa kasvaa. Kohta ilmoittavat kaiketi päivittäisen luvun suuremmaksi kuin koko maamme asukasluku on ja
taputtelevat tyytyväisinä toisiaan selkään, että hyvin hoidettiin tämä homma.

Menkää nyt joku takomaan järkeä päähän (joo, tiedän: tehtävä mahdoton) noille tampioille tai vaihtoehtoisesti kenkää koko
sakille ja sassiin!!!
 
Viimeksi muokattu:

Glove

Jäsen
Minua vituttaa jo etukäteen se, ettei naishallituksella ole munaa tehdä ulkonaliikkumiskiellosta paikallista tiettyä aluetta koskevaa, vaan se mätkäistään varmuuden vuoksi kaikille. Jos täällä Oulussa otetaan tuo kaupunginsairaalan tartuntarypäs pois niin ilmaantuvuualuku olisi varmaankin jotain välillä 30-40. Muualla vedellään kymmenkertaisia lukemia, HUS 300, Ahvenanmaa 400.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli

On tää oikein pelottelu yhteiskunta.

Itsekin uskon, että nyt vaan pelotellaan, että saadaan tartuntoja rajoitusten kanssa laskemaan.
Voin olla (toivottovasti) väärässä, mutta mielestäni on vain ajan kysymys noiden ulkonaliikkumisrajoitusten käyttöönotto. Nyt kun vaalitkin siirrettiin, olisi ihan sopiva paikka pistää nämä käytäntöön, jotta homma näyttäisi hallituksen mielestä edes jotenkin loogiselta.
 

Clubittaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Iltapäivälehdistö tekee lööpin, jonka mukaan THL suosittelee hallitukselle säädöksien valmistelun aloittamista ja jatkoajassa jengin pää halkeaa. Apuva.


Helsingin Sanomien tietojen mukaan THL on lähettänyt hallitukselle lausunnon, jossa se näkee koronaviruksen uuden muunnoksen levinneen niin pahasti etenkin pääkaupunkiseudulle, että Suomen olisi syytä ottaa käyttöön jo käytössä olevia rajoitteita kovempia keinoja.


Mielenkiintoinen tulkinta sinulta. Minusta kuulostaa siltä, että THL haluaa nämä keinot käyttöön per heti.
 
Voin olla (toivottovasti) väärässä, mutta mielestäni on vain ajan kysymys noiden ulkonaliikkumisrajoitusten käyttöönotto. Nyt kun vaalitkin siirrettiin, olisi ihan sopiva paikka pistää nämä käytäntöön, jotta homma näyttäisi hallituksen mielestä edes jotenkin loogiselta.

No tällaisia rajoituksia ei onneksi tuosta vaan oteta käyttöön, vaikka Sannan ja Kiurun hysteerisyyskäyrä näyttäisikin eksponentiaalista kasvua.
 

-Kantor-

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK
Voin olla (toivottovasti) väärässä, mutta mielestäni on vain ajan kysymys noiden ulkonaliikkumisrajoitusten käyttöönotto. Nyt kun vaalitkin siirrettiin, olisi ihan sopiva paikka pistää nämä käytäntöön, jotta homma näyttäisi hallituksen mielestä edes jotenkin loogiselta.

Kun keinovalikoimaan ei nähtävästi kuulu kuin baarien rajoittaminen, niin väkisinkin tulee mieleen, että onko tämä keino laittaa muutkin kivijalkaliikkeet kiinni? Kun ulkonaliikkumiskiellolla rajataan ihmisten asiointi akselille työpaikka-ruokakauppa-apteekki, niin mitää tekee paikallinen kenkäkauppa ja parturi? Laittaa ovensa kiinni ja lomauttaa henkilökuntansa, koska ei ole asiakkaita. Kun hallitus ei kyseisiä yrityksiä suoraan määrää suljettavaksi vaan "päätöksen" tekee yrittäjä itse, niin varmaan tulonmenetyskompensaatioitakaan on turha hakea.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Hyvää huomenta. Vointi on ihan hyvä, otin vähän niinkuin varmuuden vuoksi illalla ja aamulla panadolia, koska olo ei oo ikäänkuin terve. Kuumetta ei ollut, ei illalla eikä yöllä. Sellaista lihassärkyä kyllä, muutenkin flunssaista oloa, edelleen ”normiflunssa”. Maha vähän sekaisin, makuaisti tallella ja muna 32 cm.

Jaksaa olla pystyssä ja teen ihan vitun puuduttavia opiskeluhommia, toisaalta hyvä. Tai jotenkin haluan nähdä tässä hyvää.
Korona? Hyvä, saan olla perheen kanssa.
Joudun olemaan kotona? Hyvä, voin tehdä koulujuttuja
Ei voi treenata? Hyvä, tekee hyvää nivelille ja kasvattaa nälkää
Joudun kokemaan tämän? Hyvä, enää se ei pelota niin paljoa ja saan vastustuskyvyn


Työpaikalla pomolla tuli positiivinen tulos, ollut täysin oireeton. Tänään joukkotestataan kaikki asiakkaat. Vaimo ja lapset menossa tänään testiin. Vaimolla siis selkeät flunssan oireet nyt 10. Päivää, toinen lapsista aloitteli yskiskelyn tänään.

Mutta seurataan nyt kaikkea rauhassa, tällähän on taipumuksia olla vuoristoratamainen. Joten pessimisti ei pety.
 

E

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
En osaa sanoa muun maan tautitilanteesta tai muiden testipaikkojen tilanteesta alueella, mutta eilen vein jälkikasvua testiin Espoossa Otaniemen drive-in-asemalle. Testit menee ajanvarauksella, mutta silti jono oli todella pitkä. Aiemmin tuolla asemalla käydessä (kerran helmikuussa ja toisen kerran viime viikolla) on ollut pari muuta, nyt taas oli kymmeniä autoja jonossa. Hieman säväytti tuo määrä ja avasi silmiä siitä, että tartuntamäärät todennäköisesti ainakin täällä tällä hetkellä kasvaa vauhdilla.

Tilanne on varmasti muualla maassa erilainen, sitä en kiellä. Mutta vähän loppuviikon julkistettavat määrät HUS-alueella alkoi mietityttää.

Ja testin tulos tuli alle 13 tunnissa ja negatiivinen - kuten kaikki aiemmatkin testit ovat olleet.
 

Rontti

Jäsen
Suosikkijoukkue
paska kiekko
Mielenkiintoinen tulkinta sinulta. Minusta kuulostaa siltä, että THL haluaa nämä keinot käyttöön per heti.
No se ei ollut varsinaisesti tulkinta muusta kuin siitä iltapäivähden lööpistä, jonka tuossa lainauksessa näin. En avannut sitä. Siis tästä tekstistä:

"Helsingin Sanomien tietojen mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee hallitukselle, että hallitus alkaisi valmistella säädöksiä ulkona liikkumisen rajoittamisesta."

Ilmeisesti aidosti pään räjäyttävää materiaalia on kuitenkin löytynyt.
 

Huono pakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Iltapäivälehdistö tekee lööpin, jonka mukaan THL suosittelee hallitukselle säädöksien valmistelun aloittamista ja jatkoajassa jengin pää halkeaa. Apuva.

Uskotko siis ihan oikeasti, että jää vain pelkkään suunnitteluun näillä tartuntamäärillä? Ja eikö nyt olisi edes hetken voitu odottaa
ja katsottu, mitä nämä kokonaista yhden(!!!) päivän voimassa olleet rajoitustoimet alkavat puremaan? Se ainakin minua ihmetyt-
tää eniten, muista en toki tiedä.

Ja tuntuu, että Sanna, Krista ja THL:n tyypit ovat nousseet osalla ihan pyhimyksen asemaan, keitä ei saisi missään nimessä arvostella.

Ei siinä toki mitään, jokainen suhtautuu omalla tavallaan näihin asioihin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös