Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 923 754
  • 81 126

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Tästä ei ole kuin n. 150 vuotta, eli karkeasti suunnilleen kaksi sukupolvea sitten, kun Suomessa kuoli nälänhädässä 150 000 ihmistä kolmen vuoden aikana.

En tiedä tarjoaako tämä mitään keskusteluun, mutta teki mieli postata tänne sekaan.
 

koukku

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Tästä ei ole kuin n. 150 vuotta, eli karkeasti suunnilleen kaksi sukupolvea sitten, kun Suomessa kuoli nälänhädässä 150 000 ihmistä kolmen vuoden aikana.

En tiedä tarjoaako tämä mitään keskusteluun, mutta teki mieli postata tänne sekaan.

Itse ajattelin äsken maailmansotien miljoonia uhreja. Mut joo kyllähän se keuhkovaurio saa silti pelottaa.
 

Clubittaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ei onneksi tarvitse tehdä sitä Suomessa. Toisaalta merkittävää on sekin, että Yhdysvalloissa koronaan on kuollut enemmän ihmisiä, kuin mitä maa menetti sotilaita toisessa maailmansodassa.

Onneksi täällä on selvitty hyvin.

USA onkin tunnettu siitä, että joutui toisessa maailmansodassa puolustamaan maataan omalla maaperällään uhraten sotaan huomattavan määrän reserviläisiä.
 
Suosikkijoukkue
IFK
Saan mennä baariin katsomaan kiekkopelejä ja sentin päässä joku hönkii ja räkii niskaan. En kuitenkaan saa mennä katsomaan peliä jäähalliin kahden metrin turvaväleillä maski päässä. Kaiken lisäksi kiekkopelit vs baarien altistumiset ovat murskalukemissa baarien eduksi. Haluan näihin rajoituksiin sellaisen muutoksen, joka sopii maalaisjärkeen.

Ravintoloille on selkeät ohjeistukset asiakasmääristä ja turvaväleistä. Jos paarinpitäjä ei huomautuksenkaan jälkeen niitä noudata, niin vaihda paaria.

Pelaajilla on todettu tartuntoja sen verran, ettei voi mitenkään olettaa, etteikö tartuttajia katsomoissakin olisi. Kahden metrin turvaväli saattaa toteutua katsomossa, mutta ei kusiputkassa, tiskillä, tai julkisissa peliin/pelistä liikuttaessa. Tuhansien ihmisten kohtaaminen on rajoitettu kansantaloutta vaarantamatta. Seuroille tapiot on osittain korvattu.

Mikä olisi sinun rajoitusmallisi?

Lapsi muuttuu tartuttavaksi illalla harrastuksissa, mutta kouluissa ei ole niin väliä. Kuitenkin tilastot näyttävät, että harrastuksissa tartuntoja aivan olematon määrä. Kouluissa tartuntoja vähän yleiseen tilanteeseen nähden ja iso osa paniikista on altistumisen altistumisia. Haluan, että lasten ja nuorten harrastustoiminta ei ole pysähdyksissä, kun mikään tilasto tai edes nykyään terveysasiantuntija ei sitä tue.

Missään ei ole sanottu, että lapset eivät saisi tartuntoja koulussakin. Se taas on sanottu monessakin yhteydessä, että kotiin komennettu lapsi sitoo yhden aikuisen pois töistä, ja tätä ei tämän hetkisessä terveyshenkilöstöpulassa voida tehdä. Mitään paniikkia en ole havainnut missään. Harrastustoiminnan jäädyttäminen pitää lapset ja aikuiset poissa toistensa keskuudesta, mikä on rajoitustoimien tarkoitus. Kukaan ei pysty sanomaan, paljonko tartuntoja olisi ollut, jos toiminta olisi jatkunut normaalina. Nyt rajoitetaan ihmisten kontakteja toisiinsa halvalla ja taloutta suuressa mitassa rapauttamatta.

Kauppojen ryysiksellä ei ole mitään väliä. Voi olla mitä tahansa hullua päivää ja ämpärienjakoa. Ihmisiä voi olla vaikka kuinka paljon. Uimahallissa en saa käydä uimassa, koska se on vaarallista. Yleensä siellä on noin 4-5 ihmistä itseni lisäksi,mutta silti se on nyt vaarallisempaa kuin täyteen ängetyt kaupat. Kävin viikonloppuna paikallisessa kylpylässä, kun huomasin sen olevan auki. Niin oli huomannut moni muukin ja hieno ryysis. Jos ihmiset jakautuisivat paremmin eri uimahallien ja vastaavien kesken, ei missään olisi ryysistä. Nyt mennään idiotismilinjalla. Haluan idiotismin pois näistä rajoituksista.

Kaupoissa pätee samat suositukset turvaväleistä kuin muuallakin. Jos ihmiset ovat piittaamattomia, niin onko se rajoitusten vika? Omasta mielestäni ongelma ratkeaisi kivuttomasti muutaman satasen sakolla/turvavälin rikkominen. Nyt olen tyytynyt käymään kaupassa kerran viikossa öisin, enkä ole ongelmaa havainnut. Hullut päivät järjestettiin verkossa. Yksityisen elinkeinon rajoittaminen vaatii poikkeuslakien voimassaolon, eikä niitä nyt nähdä aiheellisiksi. Kunnallinen uimahalli voidaan laillisesti sulkea, mutta yksityistä kylpylää ei. Sinne syntyy ruuhkaa siksi, että ihmisten itsekäs tarve ylittää maalaisjärjellä olemassa olevan riskin tartunnan saamisesta. Jos sinusta lakien noudattaminen on idiotismia, niin ei ehkä aiheesta sen enempä.

Lisäksi haluaisin tietoa, mikä on se tieteellinen perusta, jolla uusinta virusvarianttia ollaan käsitelty. Suomen päätösten kaikki viimeaikaiset perustat ovat sidottu tähän varianttikeskusteluun. Aluksi se oli 70 % tartuttavampi, sitten 50 % ja nyt uusimmissa tutkimuksessa mahdollisesti enää 20 %. Ei kansanterveyden alistamiseen liittyvät aivan oleelliset päätökset voi perustua mutuun.

Covid 19 on uusi ja aiemmin tuntematon ihmisiin tarttunut virus. Siitä ei kukaan tiennyt mitään ennen kuin se alkoi Kiinasta levitä maailmalle. Brittiversion kanssa on sama ongelma, eli täällä tutkittua tietoa ei ole, kun ei ole ollut kantajia. Briteistä kantautui ensin tieto, joka oli hälyttävä, mutta tutkimuksen ja tiedon lisääntyessä arvioita on tarkennettu. Virukset eivät ole päivittäneet tietojaan googleen ennen syntymäänsä, joten tieto täytyy saada tutkimalla, mikä vie aikansa. Sitä tietoa ennen on mutuiltava tai otettava paska vastaan housut nilkoissa. Itse olen mutuilun kannalla.

Jos me olemme niin pahassa tilanteessa, että tällaiseen paniikkiin on aihetta, niin lyödään silloin kuukaudeksi ihan kaikki kiinni. Tästä ei ole kuitenkaan apua, koska tuon kuukauden jälkeen löytyy kuitenkin taas uusia tartuntoja ja uusi paniikki on valmis. Joten ainoa järkevä vaihtoehto on muuttaa rajoitukset niin, etteivät ne ala parodioimaan itseään.

Itse en mitään paniikkia ole havainnut, ja kuten itse totesit, niin tuollainen täyssulku on vain hetken helpotus. Siksi tällä hetkellä ennen rokotetta ainoa tapa vähentää viruksen leviämistä on ihmisten välisten kontaktien karsiminen. Sen toteuttaminen niin, että ihmisten oikeuksia ei loukattaisi, heille aiheutettaisi kohtuutonta vaivaa, talous- ja yhteiskunta pyörisi, on äärimmäisen monisyinen ja vaativa yhtälö ratkaistavaksi. Tätä yhtälöä pohditaan kiivaasti ympäri maailmaa, mutta mistään ei kantaudu parempia tuloksia, joten täällä osataan asia ilmeisen hyvin. Ilman parodioita. Ruotsi valitsi toisen tien, ja päätti olla alkuun rajoittamatta mitään. Nyt on sitten jouduttu sulkemaan ja rajoittamaan jopa enemmän kun meillä:

Tehihoitopaikkoja on ollut vuosikymmenet tarvetta vastaava määrä. Yhdellekään poliitikolle ei ole tullut mieleenkään ruveta vaatimaan niitä omana vaaliteemanaan varmuuden vuoksi, ei ainakaan rahoitusta olisi tippunut mistään. Kansainvälisissä vertailuissa niitä on hieman vähemmän asukaslukuun suhteutettuna kuin muilla, mutta meillä vastaavasti on vaativan hoidon osastopaikkoja, joilla hoidettavat potilaat muualla joutuvat teho-osastoille. Kahden lentokoneen törmääminen riullausvaiheessa, ison yleisötilaisuuden tulipalo tai täpötäyden matkustajalautan palo voisivat olla sellaisia, jotka tekisivät ison piikin tehohoitopaikojén kysyntään. Siihen ensimmäisenä vastaisi puolustusvoimat, joilla on kalusto ja miehitys, ja sitten normisairaalat, jotka muuttaisivat noita tehostetun hoidon paikkojaan tehohoitopaikoiksi. Koronaa ei missään nimessä kannata antaa levitä niin laajalle, että se alkaisi vaatia tehohoitopaikkojen lisäämistä. Hoitojaksot on pitkiä, vaativat eristystarpeen vuoksi tilajärjestelyjä ja sitovat paljon henkilökuntaa. Eli ylimääräisten tehohoitopaikojen ylläpito normioloissa on tarpeetonta ja kallista.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
HIFK
Kyllähän se on myös totta, että tästä poikkeustilanteesta selviää ja on mahdollista harrastaa hyvinkin laajasti, vaikka harrastukset ovat kiinni. Siis muitakin lajeja kuin pasianssia ja katutappelua.

Nyt kyllä osoittautuu, että monilla on aika ohuella langalla kiinnitys omaan harrastukseensa tai oikeammin omaan aktiivisuuteensa.

Nyt on poikkeustilanne, jos sen sanan purkaa. Niin se on todella normaalista poikkeavaa ja ajan suhteen väliaikaista. Nyt tosiaan pitää vain jaksaa, ikävä kyllä.
 

El Lude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kvanttimobikki kolmessa eri ulottuvuudessa
USA onkin tunnettu siitä, että joutui toisessa maailmansodassa puolustamaan maataan omalla maaperällään uhraten sotaan huomattavan määrän reserviläisiä.
Osin tottakin sarkasmin jälkeen. Aleuttien takaisinvaltaus Japanilta 1943 sitoi operaatioon lähes 150 000 yhdysvaltalaissotilasta. Kaatuneita ja kadonneita oli 2000.
Tämä tästä OT:sta.
 

Clubittaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Osin tottakin sarkasmin jälkeen. Aleuttien takaisinvaltaus Japanilta 1943 sitoi operaatioon lähes 150 000 yhdysvaltalaissotilasta. Kaatuneita ja kadonneita oli 2000.
Tämä tästä OT:sta.

Niin, Suomessa taisi toisen maailmansodan aikana kuolla noin 100 000 ihmistä, mikä antaa hieman perspektiiviä tähän vertailuun. Tuo 150k ei ole Jenkkien asukaslukuun suhteutettuna yhtään mitään.
 

Lugu63

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Eniten minua hämmentää tämä ”jaksetaan ihan hetki vielä”. Millä perusteella siis jotain rajoituksia puretaan, ennen kuin kaikki on rokotettu? Saksassa alettu ja kovasti lobbaamaan minkäänlaisen rajoituksen purkua vastaan. Täällä saadaan ilmeisesti myöhään syksyllä aikuisväestö rokotettua, eli onko tämä nyt se ”pieni hetki”?

Huomenna on sitten se iso neuvottelu edessä, kun hallitus pohtii miten yhteneväiset leviämisvaiheen rajoitukset saataisiin päälle kaikille alueille tautitilanteesta riippuumatta.

Nyt lukemat ovat taas nousussa ja vakavia puheenvuoroja kuullaan ensi viikolla runsaasti. Tässä on nyt kerran tänä talvena koettu se, että "kaikki" laitetaan kiinni ja sitten käyrät kääntyivät laskuun. Tartuntamäärien laskusuunta oli sen verran iso, että jotain höllennyksiä olisi pitänyt tapahtua. No sitten tuli variantti, piilotartunnat ja kaikenlaista muuta paskaa, joten rajoitukset pidettiin voimassa. Nyt ollaan taas nousussa ja rajoitusruuvia kiristetään entistä enemmän.

En myöskään ymmärrä tuota "jaksetaan vielä hetki"-juttua. Kun muistetaan alkuperäiset tarinat riskiryhmien rokottamisesta ja verrataan sitä tähän nykytouhuun niin en yllättyisi mikäli STM:stä kerrottaisiin kohta samanlainen kauhuskenaario, kuin Saksasta kuultiin tänään. Vähän on matkan varrella tolpat siirtynyt ja ne siirtyy jatkossakin.
 

Zapp

Jäsen
Suosikkijoukkue
JVDT, Suur-Lukko
Ei onneksi tarvitse tehdä sitä Suomessa. Toisaalta merkittävää on sekin, että Yhdysvalloissa koronaan on kuollut enemmän ihmisiä, kuin mitä maa menetti sotilaita toisessa maailmansodassa.

Onneksi täällä on selvitty hyvin.

Ottamatta muuten kantaa mihinkään, tällainen vertailu on aika ontunutta. Onhan se tragediana vähän eri mitassa menettää muutama sata tuhatta parikymppistä kuin sama määrä enimmäkseen hyvin vanhaa väestöä. Vaikka onhan sekin tragedia ja ihmishenki on ihmishenki, mutta silti.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
USA onkin tunnettu siitä, että joutui toisessa maailmansodassa puolustamaan maataan omalla maaperällään uhraten sotaan huomattavan määrän reserviläisiä.

Toki näin, mutta maa osallistui toisaalta sotaan kahdella näyttämöllä. Absoluuttisesti mitattuna kaatuneiden yhdysvaltalaisten sotilaiden määrä oli suurin Länsi-Liittoutuneiden joukosta. Suhteellisesti mitattuna taas ei.

Enemmänkin tämä tarkoittaa sitä, että ovat onnistuneet hoitamaan koronaviruskriisin luvattoman heikosti.
 

koukku

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Nyt kyllä osoittautuu, että monilla on aika ohuella langalla kiinnitys omaan harrastukseensa tai oikeammin omaan aktiivisuuteensa.

Nyt on poikkeustilanne, jos sen sanan purkaa. Niin se on todella normaalista poikkeavaa ja ajan suhteen väliaikaista. Nyt tosiaan pitää vain jaksaa, ikävä kyllä.

Entä lapset ja heidän harrastuksensa, siitähän tässä kuitenkin enimmälti puhuttiin?

Itse kävin äsken hiihtämässä oikein mukavan lenkin, ei paljon haittaa, vaikka sali onkin tauolla.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ottamatta muuten kantaa mihinkään, tällainen vertailu on aika ontunutta. Onhan se tragediana vähän eri mitassa menettää muutama sata tuhatta parikymppistä kuin sama määrä enimmäkseen hyvin vanhaa väestöä. Vaikka onhan sekin tragedia ja ihmishenki on ihmishenki, mutta silti.

Tästä samaa mieltä. Off-topic riittää tältä erää. Pahoittelut, että jatkoin tätä täällä jo esiintynyttä keskustelua koronan vertaamisesta sota-aikaan. Kriisit ovat kuitenkin täysin erilaiset.
 

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Vaikka rokotustahdi on hidas, pitää muistaa että jokainen pistetty rokote tekee viruksen leviämisen Suomessa vaikeammaksi ja painaa R-lukua alemmaksi. Pikkuhiljaa. Päivä päivältä on varmempaa, ettei homma leviä täällä käsiin missään vaiheessa. Kyllä se tästä.
 
Suosikkijoukkue
IFK
Tähän on pakko tarttua ja viitata samalla eilisiin viesteihini koskien Covid 19 vaarallisuutta riskiryhmiin kuulumattomille, mistä toivoin laajempaa keskusteluja ja sen perusteella mahdollisia muutoksia strategiaan, kun riskiryhmät on rokotettu.

Onko siis todella niin, että Covid 19 on merkittävästi vaarallisempi kuin aikaisemmin kohtaamamme influenssat, (ei flunssa) perusterveille ihmisille, jota suurin osa kansasta edustaa? Pystyisitkö tarjoamaan tälle lähteitä? Kerrot, että Covid 19 on osin tuntematon, arvaamaton ja oireet vaihtelevat, mikä varmasti pitää paikkansa. Mutta kuinka paljon tätä voimakkaampaa ja oireiltaan hankalaa sairastamista lopulta esiintyy väestössä verrattuna muihin influenssiin. Tähän olisi kiinnostavaa saada vastauksia jostain, mutta tieto tuntuu olevan kiven alla. Luulisi kuitenkin tässä vuoden aikana kertyneen jo jonkinlainen otanta.

Alla on artikkeli syksyltä, jossa Mika Salminen puhuu sen puolesta, että Covid 19 on vaarallinen paljon pienemmälle osalle porukasta kuin alussa luultiin. Hän myös puhuu riskiryhmäläisten suojelusta, joten olettaa voisi, että tuo pieni porukka on pääosissa siis riskiryhmä.


Ongelma on siinä, ettei kukaan tiedä etukäteen kuinka virus ketäkin kohtelee.
Aivan kuin venäläinen ruletti, viisikin kertaa peräjälkeen voi vaan naksahtaa, mutta voi mennä henki heti ekalla.

Ensin pitää tietenkin määritellä se, että mikä on vaarallista. Jos se on pelkästään kuoleminen, niin virus tappoi alkuun aika isollakin prosentilla, mutta kun tautia opittiin hoitamaan, niin prosentti on pudonnut oikeastaan koko ajan. Tästä syystä tehohoitoonkaan ei joudu ihmisiä nyt yhtä åaljon kuin keväällä. Mutta jos tuota vaarallisuutta laajennetaan vakavan vamman aiheuttamiseen, niin kuva muuttuu radikaalisti. Silloin riskiryhmää ei ole enää pelkästään ikääntyneet, vaan kaikki tartunnan saaneet. Traumakirjo on aika monipuolinen, mutta kun on uudesta aiheuttajasta kyse, niin tilastointi hajutuu missä minnekin, eikä yksiselitteisiä tilastointiin perustuvia tietoja ole vielä minunkaan silmiini osunut.

Salminen puhuu tuossa linkissäsi vain kuolemista, ja on oikeassa niiltä osin. Itse pidän keuhko- munuais- tai sydänvauriota hyvinkin vakavana, ja niiden aiheuttajaksi covid 19 on todennettu riittävän usein, jotta itse pidän riskiä varteenotettavana, enkä siksi halua tartuntaa:







 
Suosikkijoukkue
IFK
Voitko tulla kertomaan näitä viisauksia myös näille harrastaville lapsille ja nuorille? Varmaan ymmärtävät sinua paremmin kuin meitä valmentajia tai muita aikuisia. Samalla voisit avata heille, miksi koulussa voivat olla normaalisti liikuntatunneilla saleissa yms., mutta illalla tulee kauhea korona ja aiheuttaa loppuelämän keuhkovamman. Tai osaisit varmaan myös vastata heille, miksi aikuiset voivat käydä baareissa iltaisin ja sieltä tuo hirveä korona ei heihin tartu?

Kyse ei ole viisauksista tai viisastelusta. En usko rakastavani koronaa yhtään enempää kuin sinäkään, tai paimentamasi mukulat. Kuten olen moneen kertaan monessa yhteydessä täällä todennut, niin kyseessä on aika monisyinen häkkyrä, jossa pelureina on viruksen käyttäytyminen, ihmisten terveys, lainsäädäntö, kansantalous, politiikka, rokotekehitys ja vaikka mitä. Tosiasia on, että päivittäin tässä maassa sadat ihmiset sairastuvat virustautiin, minkä kaikkia haittoja keholle ja mielelle ei vielä edes tiedetä. Riski vaihtelee maantieteellisesti olemattomasta korkeaan. Ammatista toiseen. Ikäluokittain. Millä helvetillä tässä tilanteessa tekee jotain rajoituksia, joilla juuri meidän mukulat pääsee harrastamaan? Sulkemaan kapakat rikkomatta lakia? Ennen rokotetta ainoa tapa suitsea tartuntoja on vähentää ihmisten kontakteja toisiinsa. Olen aivan sata varma, että korona tarttuu niin paarissa kuin hiekkalaatikollakin, jos on tarttuakseen. En katso velvolisuudekseni selitellä sinulle tai kenellekään muullekaan mitään siitä, mitä en ole sanonut, tai mikä ei ole minun mielipiteeni.
Sen voin sanoa, että korona ei häviä mihinkään sulkemalla siltä silmänsä ja korvansa, niin kuin moni täälläkin tuntuu haluavan tehdä.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Entä lapset ja heidän harrastuksensa, siitähän tässä kuitenkin enimmälti puhuttiin?

Itse kävin äsken hiihtämässä oikein mukavan lenkin, ei paljon haittaa, vaikka sali onkin tauolla.
Niin, vaikea sanoa tuntematta kaikkia lapsia. Mutta karkeasti yleistäen lapset kyllä tykkäävät tehdä aika monenlaista juttua ja miksei helposti samoja asioita kuin aikuisetkin.

Yksi mikä maistuu varsinkin pienemmille lapsille on yhteinen tekeminen aikuisten kanssa.

Teinien kanssa on tietysti vähän toinen juttu, mutta teinikin motivoituu tekemään jotain kun vaan huomaa sen toimivan.

Lajin harrastajille voi sitten olla sitä oheistreeniä, voi treenata fysiikkaa, ei se hukkaan mene, ei tietenkään ole niin kivaa kuin vaikka pelaaminen. Mutta onhan niitä pelitaukoja kesälläkin.
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Tämä on juuri näin. Ja vastaavasti "kun minä en pelkää tautia, niin et pelkää sinäkään"-asenne on ihan samanlainen. Me ihmiset olemme kuitenkin erilaisia, ja meillä kaikilla on omat syymme suhtautua asioihin niin kuin suhtaudumme.

Itse keskustelin ennen joulua vanhan kaverini kanssa. Totesimme, että onneksi tämä pandemia iski nyt kun olemme nelikymppisiä eikä 10-15 vuotta sitten. Nyt on elämäntilanne sellainen, että on paljon helpompi kestää. Mutta tuolloin nuorempana olisi ollut todella paljon hankalampaa.

Tuo korvaavan toiminnan keksiminen on periaatteessa ihan hyvä neuvo, mutta ei se auta läheskään kaikissa tilanteissa. Ja toisaalta se on niin itsestään selvä, että sen jatkuva kuuleminen ottaa varmasti päähän.
tästä samaa mieltä (vaikka harvoin olen). Mä ymmärrän kyllä ihmisiä, jotka nyt piiloutuvat ja noudattavat kaikki kiltisti rajoituksia. Pääosin heidän mielenterveytensä kestää tämän kyllä. Ja jos se helpottaa ja tuo lisää turvaa, niin miksi ei?

itsellä taas juuri tuo toinen puoli, että mun mielenterveys ei kestäisi linnoittautumista kotiin ja siksi liikunkin suht samoin kuin ennen tätä aikaa. Itsekkäästi tässä nyt pitää loppupeleissä kaikkien ajatella. Toki pidän itseäni aika riskittömänä tapauksena, kun terveenä tuolla huinin ilman suurempia lähikontakteja.

Se vasta perseestä olisikin jos kaikki olisivat täysin samaa mieltä näistä rajoitustoimista ja vastaavista. Mistä sitten keskusteltaisiin? Keväällä taisi olla aika hyvä konsensus, että rajoitukset ok, kun tästä viruksesta ei juuri mitään vielä tiedetty.

vähän ikäväkin tätä aikaa, muistan hyvin kun kahden viikon karanteenin jälkeen kävin ekaa kertaa kaupassa ja tunnelma oli kuin jossain maailmanlopussa.

Ottamatta muuten kantaa mihinkään, tällainen vertailu on aika ontunutta. Onhan se tragediana vähän eri mitassa menettää muutama sata tuhatta parikymppistä kuin sama määrä enimmäkseen hyvin vanhaa väestöä. Vaikka onhan sekin tragedia ja ihmishenki on ihmishenki, mutta silti.
Kyllä ihmishenget nyt ovat aina jollain lailla eriarvoisia. Nämä sotavertaukset lähinnä osoittavat täydellistä typeryyttä. Kuten sanoit, ihan eri asia kuoleeko massoittain 20-vuotiaita vai 80-vuotiaita.
 

koukku

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Niin, vaikea sanoa tuntematta kaikkia lapsia. Mutta karkeasti yleistäen lapset kyllä tykkäävät tehdä aika monenlaista juttua ja miksei helposti samoja asioita kuin aikuisetkin.

Yksi mikä maistuu varsinkin pienemmille lapsille on yhteinen tekeminen aikuisten kanssa.

Teinien kanssa on tietysti vähän toinen juttu, mutta teinikin motivoituu tekemään jotain kun vaan huomaa sen toimivan.

Lajin harrastajille voi sitten olla sitä oheistreeniä, voi treenata fysiikkaa, ei se hukkaan mene, ei tietenkään ole niin kivaa kuin vaikka pelaaminen. Mutta onhan niitä pelitaukoja kesälläkin.

Pienten lasten tilanteesta tässä ei kyllä olla puhuttu, vaan juurikin noiden 10+ -vuotiaiden "ahdingosta". Omat lapset vielä niin pieniä, ettei tämä siis kosketa henkilökohtaisesti, mutta ammatin puolesta päivittäin teinien kanssa tekemisissä olevana vaistoaa kyllä jengin turhautumisen. Yllättävän hyvin maski pysyy silti tunnilla päässä.
 

jiihoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoon Blues
Ongelma on siinä, ettei kukaan tiedä etukäteen kuinka virus ketäkin kohtelee.
Aivan kuin venäläinen ruletti, viisikin kertaa peräjälkeen voi vaan naksahtaa, mutta voi mennä henki heti ekalla.

Ensin pitää tietenkin määritellä se, että mikä on vaarallista. Jos se on pelkästään kuoleminen, niin virus tappoi alkuun aika isollakin prosentilla, mutta kun tautia opittiin hoitamaan, niin prosentti on pudonnut oikeastaan koko ajan. Tästä syystä tehohoitoonkaan ei joudu ihmisiä nyt yhtä åaljon kuin keväällä. Mutta jos tuota vaarallisuutta laajennetaan vakavan vamman aiheuttamiseen, niin kuva muuttuu radikaalisti. Silloin riskiryhmää ei ole enää pelkästään ikääntyneet, vaan kaikki tartunnan saaneet. Traumakirjo on aika monipuolinen, mutta kun on uudesta aiheuttajasta kyse, niin tilastointi hajutuu missä minnekin, eikä yksiselitteisiä tilastointiin perustuvia tietoja ole vielä minunkaan silmiini osunut.

Salminen puhuu tuossa linkissäsi vain kuolemista, ja on oikeassa niiltä osin. Itse pidän keuhko- munuais- tai sydänvauriota hyvinkin vakavana, ja niiden aiheuttajaksi covid 19 on todennettu riittävän usein, jotta itse pidän riskiä varteenotettavana, enkä siksi halua tartuntaa:







Kyllä, samaa mieltä tuosta, että ongelma on juuri tuo, että varmuutta ei ole minkälaiset oireet kukin saa melkolailla laajasta oireiden kirjosta. Kysymys kuitenkin on enemmän siitä, kuinka suurta osaa nämä vakavammat muodot oikeasti koskettaa. Siihen linkittämässä lähteet ei mielestäni tarjoa minkäänlaisia vastauksia. Lisäksi itse laittamassani linkissä Salminen puhuu taudin vakavasti sairastamisesta ja sen yliarvioimisesta alkuun- ei pelkästään kuolemien vähentymisestä.

Tiivistetysti olisi hedelmällistä saada oikeita numeroita näistä vakavammista oireiluista, jotta riskin aiheellisuutta voisi arvioida paremmin. Riskien minimoimisella on kuitenkin erittäin suuret kustannukset tällä hetkellä niin talouden kuin muun hyvinvoinninkin kannalta.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
tästä samaa mieltä (vaikka harvoin olen). Mä ymmärrän kyllä ihmisiä, jotka nyt piiloutuvat ja noudattavat kaikki kiltisti rajoituksia. Pääosin heidän mielenterveytensä kestää tämän kyllä. Ja jos se helpottaa ja tuo lisää turvaa, niin miksi ei?

itsellä taas juuri tuo toinen puoli, että mun mielenterveys ei kestäisi linnoittautumista kotiin ja siksi liikunkin suht samoin kuin ennen tätä aikaa. Itsekkäästi tässä nyt pitää loppupeleissä kaikkien ajatella. Toki pidän itseäni aika riskittömänä tapauksena, kun terveenä tuolla huinin ilman suurempia lähikontakteja.

Se vasta perseestä olisikin jos kaikki olisivat täysin samaa mieltä näistä rajoitustoimista ja vastaavista. Mistä sitten keskusteltaisiin? Keväällä taisi olla aika hyvä konsensus, että rajoitukset ok, kun tästä viruksesta ei juuri mitään vielä tiedetty.

Veikkaisin itse asiassa, että emme mekään hirveästi eri linjoilla loppupeleissä ole. Painotamme eri näkökulmia ja suhtaudumme viruksen vaarallisuuteen eri tavoin, mutta kyllä meillä silti yhteinen tahtotila on siitä, että normaalit ajat takaisin mahdollisimman pian. Ja nyt kun rajaliikennettä vihdoin toivottavasti supistetaan, niin en yhtään ihmettelisi, vaikka tartunnat alkaisivat oikeasti pudota yllättävänkin nopeasti.

Ei meikäläisenkään mielenterveys todennäköisesti kestäisi sitä, että ei pystyisi liikkumaan missään. Siksi osittain kannatankin tätä kevennettyä lock-downia, jossa ollaan kuitenkin paljon vapaampia kuin tilanteessa, jossa liikkuminen olisi rajattu vain oman kodin ja lähimmän kaupan välille. Toivottavasti sitä ei täällä jouduta kokemaan. Ja tuskin joudutaan.

Omalla kohdallani tämä pandemia on mennyt periaatteessa kuitenkin aika kivuttomasti. Toki joitain asioita ei ole pystynyt tekemään samalla tavalla kuin ennen, mutta niille on pystynyt hyvin keksimään vaihtoehtoiset toteutustavat. Mutta jälleen kerran: ymmärrän täysin, että kaikilla ei ole tätä mahdollisuutta. Itse olen ottanut linjaksi sen, että minimoin riskit, mutta kuitenkin niin, että riittävä elämänlaatu säilyy. Tasapainoilua tämä on. Onneksi useimmat itselle tärkeimmät asiat (retkeily, musiikki, kuntoilu, laatuoluet, lukeminen) sujuvat lähes ennallaan. Matkustus on oikeastaan ainoa, joka on nyt kokonaan tauolla. Mutta tuotakin kaipuuta on pystynyt hieman helpottamaan suunnittelemalla seuraavia reissuja, jotka toivottavasti pääsee toteuttamaan jo ensi vuonna...

Kai tässä omassa toiminnassani näkyy kuitenkin osin sekin, että nämä terveysasiat ovat sellaisia, joissa haluan noudattaa riskien minimointia. Pörssissä luotan matematiikkaan ja toddnnäköisyyksiin, mutta terveysasioissa olen ylivarovainen. Tiedän, että todennäköisyys kuolla on mitätön, ja sitä en pelkääkään. Enemmän pelkään niitä pitkäaikaisia oireita, jotka heikentäisivät elämänlaatua paljon pahemmin kuin tämä nykyinen varovaisempi elämä. Ja jonka todennäköisyys on kuitenkin minusta sitä luokkaa, että riski on otettava vakavasti.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Kyllä ihmishenget nyt ovat aina jollain lailla eriarvoisia. Nämä sotavertaukset lähinnä osoittavat täydellistä typeryyttä. Kuten sanoit, ihan eri asia kuoleeko massoittain 20-vuotiaita vai 80-vuotiaita.

Tämän nyt vielä korjaisin kun näyttää jääneen vääriä käsityksiä. Itse jossain kommentissani puhuin sota-ajasta mutta en toki verrannut korona-aikaa sota-aikaan, se nyt olisi typerää. Pointtini oli se että miten nyt koronarajoituksiin masentuva tai rajoituksia kestämätön selviäisi sota-ajasta kun tällaiset rajoituksetkin saavat pinnan noin kireälle. Itse kestän tämän ajan mainiosti, sodan kanssa voisi ollakin jo huomattavasti tiukemmalla.
 

Clubittaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit

Siinä vähän pureskeltavaa näille 45v ”eihän rajoituksia edes huomaa” -setämiehille. Rajoitukset iskevät lähes täysin nuoriin ja näillä suojellaan vanhuksia. Kestämätön ristiriita.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
Niin, koska eihän meillä ihmisillä ole kuin se yksi vaihde käytettävissä. Jos marisee tässä kontekstissa rajoitustoimista , kun on mielessään ensin laskenut asioita ja omasta mielestään tekisi asiat toisin, niin on kykenemätön toimimaan sitten kun ympäristö on astetta, kahta vaarallisempi ja uhkaavampi.
 

Ruutuässä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kyse ei ole viisauksista tai viisastelusta. En usko rakastavani koronaa yhtään enempää kuin sinäkään, tai paimentamasi mukulat. Kuten olen moneen kertaan monessa yhteydessä täällä todennut, niin kyseessä on aika monisyinen häkkyrä, jossa pelureina on viruksen käyttäytyminen, ihmisten terveys, lainsäädäntö, kansantalous, politiikka, rokotekehitys ja vaikka mitä. Tosiasia on, että päivittäin tässä maassa sadat ihmiset sairastuvat virustautiin, minkä kaikkia haittoja keholle ja mielelle ei vielä edes tiedetä. Riski vaihtelee maantieteellisesti olemattomasta korkeaan. Ammatista toiseen. Ikäluokittain. Millä helvetillä tässä tilanteessa tekee jotain rajoituksia, joilla juuri meidän mukulat pääsee harrastamaan? Sulkemaan kapakat rikkomatta lakia? Ennen rokotetta ainoa tapa suitsea tartuntoja on vähentää ihmisten kontakteja toisiinsa. Olen aivan sata varma, että korona tarttuu niin paarissa kuin hiekkalaatikollakin, jos on tarttuakseen. En katso velvolisuudekseni selitellä sinulle tai kenellekään muullekaan mitään siitä, mitä en ole sanonut, tai mikä ei ole minun mielipiteeni.
Sen voin sanoa, että korona ei häviä mihinkään sulkemalla siltä silmänsä ja korvansa, niin kuin moni täälläkin tuntuu haluavan tehdä.
Kyllä tällä lasten ja nuorten harrastuksien rajoittamisella aika isoa riskiä otetaan. On todettu, että rajoituskeinona se on ollut hyvin merkityksetön ja että hinta tulee maksettavaksi vasta vuosien päästä, mutta silti halleja pidetään kiinni. Seurat toimivat erittäin vastuullisesti koko syksyn ja näyttävistä uutisoinnista huolimatta tartuntoja oli vähän. Espoossa on 22.000 alle 15-vuotiasta harrastavaa lasta tai nuorta, ja koko pandemian aikana 38 tartuntaa. Eihän tässä oikeasti mitään järkeä ole ja nyt vaan rajoitetaan sitä mitä voidaan, eikä sitä, mitä pitäisi.

Tottakai harrastuksia on muitakin ja ihan hyväkin, että välillä on ollut aikaa tehdä jotain muuta, kun käydä pulkkamäessä ja ulkoilla. Ohjatuissa harrastuksissa on tosin myös muita aspekteja kuin vain urheilu. Siellä oppii ottamaan itsestään vastuuta, kunnioittamaan auktoriteetteja, käyttäytymään, toimimaan ryhmässä, sietämään erilaisuutta ja ties mitä. Myös ne joukkuekaverit on tärkeitä. Ainakin omasta 11-vuotiaasta näkee, että omatoimisten treenien tekeminen ei enää maistu. Lätkätreeneihin menee aika mielellään, mutta nyt joutuu patistelemaan ulos tai ulkojäille. Jääpalloa sentään on pari kertaa viikossa ja säbäjengin kanssa treenaavat ulkona. Mutta noin yleisesti liikkuminen on vähentynyt merkittävästi.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK

Siinä vähän pureskeltavaa näille 45v ”eihän rajoituksia edes huomaa” -setämiehille. Rajoitukset iskevät lähes täysin nuoriin ja näillä suojellaan vanhuksia. Kestämätön ristiriita.

Ehdottomasti toinen aste olisi palautettava heti lähiopetukseen, ihan koronaluvuista huolimatta. Tässä on kyse vielä isommista asioista kuin harrastuksissa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös