Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 922 881
  • 81 126
F

Flonaldo

Olenko tulkinnut oikein, että tuo AstraZenecan rokoteviivästys johtuu tuotanto-ongelmista ja koskee vain EU-maita? Hiukan ihmetyttää, jos on kyse vain EU:sta eikä esim. Britanniasta tai Intiasta. Ja eikö näitä pitänyt olla varastossakin jo satoja miljoonia.
Ensimmäiseen: Kyllä.

Toiseen: On ymmärtääkseni ostajan ja myyjän välillä sovittu omista valmistuskanavista. Intiassa tehdään Intian ja köyhien maiden annoksia. Briteissä tehdään brittien annoksia. Ja EU:ssa tehdään EU:n annoksia.

Tämä malli ei ole AZ:n kohdalla mitenkään poikkeuksellinen. Esimerkiksi Moderna on valmistanut miljoonamäärin omaansa jenkeissä, minkä on mahdollistanut, että Fauci on kaivanut sen valmistuskapasiteetin. EU:lle tulee taas Sveitsistä vasta pikkuruisia määriä.

Sadat miljoonat taisivat olla optimistinen tornari. Briteissä sitä on tainnut tässä näinä päivinä olla heille ~15 miljoonaa annosta. Näistäkin vasta 1/3 on pullotettu ja lääkeviraston testaama ja hyväksymä, 1/3 on pullotettu, mutta ei hyväksytty ja 1/3 on vielä pullottamatta. Silti joku optimisti voi sanoa, että 15M on "valmiina".
 

jiihoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoon Blues
Ei nyt ihan noinkaan, pikemminkin päinvastoin. UK on hankkinut (pl. CureVac) kaikkia samoja rokotteita kuin EU, samat tai isommat määrät per capita (pl. Moderna) ja tehnyt sopimukset kuukausia aiemmin (pl. Moderna). Lisäksi UK on jo alkusyksystä tehnyt sopimukset Novavaxin ja Valnevan kanssa sekä näiden rokotekokeet ovat käynnissä brittiväestössä. EU on aloittanut näiden kahden kanssa neuvottelut 2-5 viikkoa sitten.

Molemmilla on ihan oikea strategia kyllä, mutta briteillä enempi sellainen myöhäisillan rulettipöydästä tuttu "matto".

***

EU on usein helppo moitteiden kohde. Mutta yhteishankinta ja yhteishyväksyntä ovat ainakin minun mielestäni täysin oikeita päätöksiä ja sellaista missä EU on parhaimmillaan. Se taas että oltaisiin erityisen nopeita liikkeissä, otettaisiin riskiä ja joku takuuvarmasti vastaisi valmistusprosessin päälle katsomisesta, ovat heikkouksia.

Se että EU vastasi yhteishankinnasta ja kaikki siihen sitoutuivat, ei tietysti pitänyt tarkoittaa sitä, että kukaan ei voi mitään muuta tehdä kuin odottaa käsiensä päällä istuen.

Tässähän olisi voinut Krisse Kiuru ottaa huhtikuussa yhteispohjoismaisen Zoomin. "Hej alla, vi ska diskutera nu...". Muut olisivat kuunnelleet vartin Krissen horinoita ja huutaneet "Få det att sluta!" ja sitoutuneet ihan mihin vaan.

Sitten Krisse olisi voinut soittaa EU-Guidolle.

"Kuule, homma on nyt sellainen, että pistetään nämä rokotehommat kuntoon. Soitat jollekin lääkefirmalle, että täällä on kaikki valmiina ja aletaan ensi viikolla pistää kansalle piikkiä. Meidän koeihmiset on kaikki kyllä valkoisia, sinisilmäisiä blondeja, mutta mummoja meillä on loppumaton luonnonvara.

Sanna lupaa niille vappusatasen ja ämpärin, niin terveyskeskuksen ala-aula näyttää sedulan tanssilattialta klo 02. Pohjanmaalla olivat joutuneet sitomaan Tyynen jo pihakoivuun, kun joku oli mennyt kertomaan sille. Hussi-Lasse hoitaa kaikille PCR-testit. Mette lupasi analysoida verikokeet - tai sitten se puhui jotain Kim Wallin murhasta, eihän se tanska ole edes oikea kieli. Anders takasi, että tuloksia kertyy ja ruotsalaisen sanaan voi luottaa.

Ostettiin Wishistä myös kaikille sellaiset biopöntöt, kun oli tarjous neljä viiden hinnalla. Nohynek alkoi jo jotain keitellä siellä, mutta nyt Meikusta nousee savua, joten sanotko sille lääkefirmalle että lähettävät kanssa tänne pari tyyppiä, jotka osaa ajaa näitä. Heippa!"

Tämä nyt on täysin teoreettista (ja ehkä hieman humoristista), mutta näinkin olisi voinut käydä ja olisikin keulapaikka jonkun toimivan rokotteen kanssa, minkä valmistukseen löytyisi kapasiteettia ihan paikallisesti. Ei Suomessa ja EU:ssa vaan noin toimita, kun toimintamallit on kiveen hakattu. Vaatisi että joku olisi kanavoinut sisäistä elonmuskiaan.

Ei rokotteen suojan kestosta ole vielä tietoa. Eikä tietysti vielä voikaan olla.

Niistä 95 % luvuista tullaan toki hiljalleen ajan kuluessa alas, mutta ei immuunisuojan muisti kuitenkaan yleensä katoa ihan noin nopeasti. Rokotteen suoja voi hyvin toimia esimerkiksi niin, että taudista voi kyllä tulla oireellinen useammalle, mutta sairaalahoitoa estävä vaikutus säilyy liki täydellisenä.

Influenssarokotustenkin kohdalla niiden tehoa olisi liki varmuudella saatu ruuvattua ylöspäin, jos kaikille niitä aina annettaisiin kaksi annosta kuukauden välein. Tätä ei ole sitten vaan nähty tarpeellisena niin kustannus- kuin terveyssyistä, ja toisaalta kaikkien kahdelle piikille saaminen olisi varmasti hankalaa. Nyt tämä kahden annoksen protokolla useimpien rokotteiden kohdalla todennäköisesti pidentää suojan kestoa koronarokotteiden osalla.
Totta, ei vielä tiedetä Korona rokotteiden suojan kestoa. Jostain asiantuntijoiden karkeista arvioista tuo vuoden kesto oli jäänyt vaan mieleen. Mikä tietysti voisi suurusluokaltaan olla ihan looginen siinä valossa, että sairastamallakaan tautia ei ole saatu vuosien immuniteettia.

Joka tapauksessa se periaatteellinen ydinkysymys rokotteen merkittävän suojan kestossa on minusta se, että puhutaanko vaikkapa 6-24 kuukaudesta vaiko samasta määrästä vuosia, kuten jonkun jäykkäkouristusrokotteen kohdalla. Vaikea kuvitella, että suuria massoja rokotettaisiin hamaan tappiin vuoden tai parin välein.
 

Harhasyöttö

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP sympatiat: HIFK
Mennäänpä eteenpäin tulevaisuuteen, toivottavasti ei kumminkaan tarvitse mennä kovin kauaksi. Siinä vaiheessa, kun riskiryhmäläiset on rokotettu, niin missähän vaiheessa media alkaa luopumaan päivittäisistä koronatartuntatilastoinnista? Koska siinä vaiheessa, kun riskiryhmäläiset on rokotettu, niin toi tilastointi verrantuisi melkeinpä jonkun influenssan tilastointiin. Vai vieläkö media jaksaisi repiä otsikoita tuolloin?
 

Oadie

Jäsen
Puhutko nyt Suomesta vai yleisesti?

Yleisesti kaikki eri paikat, jossa on lähikontaktia riittävän kauan, niin ovat riskipaikkoja. Kyllähän noita leviämisiä on ollut kesät talvet baareissa. Mutta samoin on käynyt jumalanpalveluksissa, urheilutapahtumissa ja häissä.

Suomessa taas kaikki pistettiin kiinni ennen kuin meillä oli kriittinen määrä tapauksia. Kaikki kesätapahtumat käytännössä peruutettiin ja moni perhe jätti tapaamiset minimiin. Heti kun yliopistot avautuivat ja fuksiaiset lähtivät pyörimään oli Vaasa sulussa miltei heti.

Ymmärränkö jotain nyt väärin?
En tiedä mennäänkö nyt eri alueella aiheesta ja Suomesta puhun. Mutta eihän nuo kesän määrät kohtaa lainkaan tätä tilannetta mikä nyt on. Vaikka tuolloin oli enemmän porukka liikkeellä kuin nyt. Kesällä rajoitukset olivat todella ohuet ja nyt ei.

Kesä on terassien, mökkeilyn ja ulkoilun aikaa, joten sosialiseeraaminen ei ole yhtä läheistä ja tiivistä kuin syksyn ja loskan paari/kotibileaikana.

Lainaan vain tämän, koska muuten en kiistä tekstiäsi. Ainakin täällä Turun seudulla kesä ,heinä, elokuun aikana jokilaivat, kuppilat ja yökerhot olivat täynnä käymilläni kerroilla. Osasyy tuolle lienee, että monet suuret festarit oli peruttu. Yhdellä pienemmällä festarilla kävin itse n. 3000 henkeä?. Oli kyllä hyvin järjestetty ja tuon aikaiset rajoitukset käsidesi ym. toimi. Mutta kyllähän siellä väkisinkin kontakteja tuli. Se millä on peloteltu niin noista tapahtumista/kuppiloista olisi pitäny tulla todella moninkertainen määrä tartuntoja. Aika kesäkuun alusta elokuun loppuun oli kuitenkin pitkä. Yhtä kaikki toivottavasti ensi kesänä päästään nauttimaan edes saman verran elämisestä kuin viime kesänä.
 
K

kiwipilot

Mennäänpä eteenpäin tulevaisuuteen, toivottavasti ei kumminkaan tarvitse mennä kovin kauaksi. Siinä vaiheessa, kun riskiryhmäläiset on rokotettu, niin missähän vaiheessa media alkaa luopumaan päivittäisistä koronatartuntatilastoinnista? Koska siinä vaiheessa, kun riskiryhmäläiset on rokotettu, niin toi tilastointi verrantuisi melkeinpä jonkun influenssan tilastointiin. Vai vieläkö media jaksaisi repiä otsikoita tuolloin?

Tämä on aivan helvetin hyvä ja aiheellinen kysymys: siinä vaiheessa kun iäkkäät ja koronan riskiryhmäläiset eivät enää menekään (tehon) kautta lautoihin, ei ole enää mitään syytä uutisoida tartuntoja/potilasmääriä. Medialla on pian valtava vastuu yleisen mielialan kääntämisessä positiivisen puolelle ja normaalin elämän palauttamisessa.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Se millä on peloteltu niin noista tapahtumista/kuppiloista olisi pitäny tulla todella moninkertainen määrä tartuntoja. Aika kesäkuun alusta elokuun loppuun oli kuitenkin pitkä. Yhtä kaikki toivottavasti ensi kesänä päästään nauttimaan edes saman verran elämisestä kuin viime kesänä.

Meillä tuli heinäkuun puolivälissä keskimäärin 10 tartuntaa päivässä. Yhteiskunta oli sen verran auki, että R-luku nousi tuossa vaiheessa noin 1.2 tuntumaan, eli tartunnat tuplaantuivat noin kahden ja puolen viikon välein. Mutta kun lähtötaso oli niin helvetin matala, kesti todella kauan, että saavutimme kovemmat lukemat.

Tässä tartuntoja:

22.7.2020: 10/vrk
8.8.2020: 20/vrk (kaksinkertaistui 17 vuorokaudessa)
8.9.2020: 41/vrk (tässä kohtaa meni 31 vrk, Skopjen lennot taidettiin tuolloin laittaa tauolle, ja R-luku pieneni)
21.9.2020: 82/vrk (kaksinkertaistui 13 vuorokaudessa)
5.10.2020: 177/vrk (kaksinkertaistui 14 vuorokaudessa)

Noissa olen ottanut sen päivän, jolloin tartuntojen määrä oli ensimmäistä kertaa vähintään kaksinkertainen edelliseen kohtaan verrattuna.

Leviämisvauhti riippuu R-luvusta, joka taas riippuu siitä, miten avoin yhteiskunta on. Mutta tartuntojen määrä taas riippuu lähtötasosta ja leviämisvaihdista.

On siis ihan siitä kiinni, että tartunnat painettiin ihan helvetin alas. 10 tartuntaa ei kasva hetkessä esimerkiksi tuollaisella R=1.2 -vauhdilla mitenkään hirveän nopeasti, vaikka tartuntojen määrä tuplaantuukin parissa viikossa. Jos taas tartuntoja on 100, absoluuttinen määrä nousee huomattavan paljon nopeammin.

Tuosta syystä rajoitukset kannattaisi laittaa aikaisessa vaiheessa päälle, jos joku rypäs ilmaantuu. Rajoituksia ei tarvitse pitää erityisen kauaa, ja tauti on helpompi painaa alas.

En siis allekirjoita sitä, että hyvin vähiin painettu tauti räjähtäisi välittömästi käsiin, kun rajoituksia puretaan.

Edit: Luvut seitsemän päivän liukuvalla keskiarvolla
 
Viimeksi muokattu:
@kiwipilot ja @Harhasyöttö unohdatte nyt sen, että vanhuksista ja riskiryhmäläisistä löytyy paljon niitä jääriä, jotka eivät suostu rokotetta ottamaan. Näiden takia sitten rajoitellaan sun muuta vielä silloinkin, kun heillä olisi jo ollut mahdollisuus ottaa rokote. Ehkä silloin pitäisi sanoa, että jos ei ota rokotetta ja sairastuu vakavasti, niin maksaa itse hoitonsa ja jos sairaaloissa alkaa olla täyttä, niin hoidoksi saa buranaa ja astmapiippua (ei tule kyllä ikinä tapahtumaan eli rajoitellaan kunnes laumaimmuniteetti on saavutettu).
 
F

Flonaldo

Tämä on aivan helvetin hyvä ja aiheellinen kysymys: siinä vaiheessa kun iäkkäät ja koronan riskiryhmäläiset eivät enää menekään (tehon) kautta lautoihin, ei ole enää mitään syytä uutisoida tartuntoja/potilasmääriä. Medialla on pian valtava vastuu yleisen mielialan kääntämisessä positiivisen puolelle ja normaalin elämän palauttamisessa.
Ehdottomasti joo. Ja vähän ei.

Tutkimusten perusteella suomalaisten rokotusinto ei ole mitenkään täydellinen. Jos joskus keväällä julistetaan "pandemia ohi" siinä vaiheessa, kun alle viisikymppiset ovat vasta tulossa vuoroonsa, voi aika moni piikki jäädä hakematta. Ja jos taas ensi syksynä on todella iso massa ei-riskiryhmäläisiä, joissa virus leviää holtittomasti, saadaan heistäkin sairaalaan vino pino - vaikka se % on valtavasti pienempi ketä sinne joutuu.

Mutta sanoman pitää ehdottomasti toki muuttua. Sen sijaan että räjähdys on nurkan takana jne., pitää joka päivä olla kärkenä ihmisten saaminen piikille - jotta syksyllä jokainen meistä voi unohtaa Kristan olemassaolon.
 
K

kiwipilot

@kiwipilot ja @Harhasyöttö unohdatte nyt sen, että vanhuksista ja riskiryhmäläisistä löytyy paljon niitä jääriä, jotka eivät suostu rokotetta ottamaan. Näiden takia sitten rajoitellaan sun muuta vielä silloinkin, kun heillä olisi jo ollut mahdollisuus ottaa rokote. Ehkä silloin pitäisi sanoa, että jos ei ota rokotetta ja sairastuu vakavasti, niin maksaa itse hoitonsa ja jos sairaaloissa alkaa olla täyttä, niin hoidoksi saa buranaa ja astmapiippua (ei tule kyllä ikinä tapahtumaan eli rajoitellaan kunnes laumaimmuniteetti on saavutettu).

Pitää paikkansa. Mutta. Myös hoitohenkilöstöstä löytyy jääriä jotka eivät piikkiä ota mutta iloisesti uutisoidaan, että nyt on se ja se ryhmä rokotettu. Uskon kuitenkin, että piikin jättää ottamatta sen verran pieni osa ettei sillä ole lopputulokseen sen kummempaa vaikutusta.

Mutta sanoman pitää ehdottomasti toki muuttua. Sen sijaan että räjähdys on nurkan takana jne., pitää joka päivä olla kärkenä ihmisten saaminen piikille - jotta syksyllä jokainen meistä voi unohtaa Kristan olemassaolon.

Tämä on kyllä kauniisti sanottu:)
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:

Iisoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
Voi vitun paska, alkaa Iisopin maskikuri livetä. Käytiin tänään illalla miehen kanssa viemässä tavaraa yhdelle tutulle. Ihan jätettiin ulos autotalliin. Pois tullessa päätin käydä Salessa hakemassa yhden puuttuvan elintarvikkeen. Syöksyin kauppaan autosta ja hain tatvittavan elintarvikkeen. Yhtäkkiä kassalla tajusin ettei minulla ollut maskia. Oli liikaa vauhtia ja yritystä olla nopea. Saman "virheen" teki nainen joka tuli jälkeeni kauppaan ja maidon hauettuaan oli perässäni kassalla. Oltiin ainoat asiakkaat kaupassa. Liian pikainen ei kai kannata olla että unohtaa maskin...
 
Suosikkijoukkue
IFK
En tiedä mennäänkö nyt eri alueella aiheesta ja Suomesta puhun. Mutta eihän nuo kesän määrät kohtaa lainkaan tätä tilannetta mikä nyt on. Vaikka tuolloin oli enemmän porukka liikkeellä kuin nyt. Kesällä rajoitukset olivat todella ohuet ja nyt ei.



Lainaan vain tämän, koska muuten en kiistä tekstiäsi. Ainakin täällä Turun seudulla kesä ,heinä, elokuun aikana jokilaivat, kuppilat ja yökerhot olivat täynnä käymilläni kerroilla. Osasyy tuolle lienee, että monet suuret festarit oli peruttu. Yhdellä pienemmällä festarilla kävin itse n. 3000 henkeä?. Oli kyllä hyvin järjestetty ja tuon aikaiset rajoitukset käsidesi ym. toimi. Mutta kyllähän siellä väkisinkin kontakteja tuli. Se millä on peloteltu niin noista tapahtumista/kuppiloista olisi pitäny tulla todella moninkertainen määrä tartuntoja. Aika kesäkuun alusta elokuun loppuun oli kuitenkin pitkä. Yhtä kaikki toivottavasti ensi kesänä päästään nauttimaan edes saman verran elämisestä kuin viime kesänä.


Kevään rajoituksilla saatiin viruskanta niin olemattomaksi, että hyvällä omatunnolla voitiin bailata vähät festarit ja jokilaivat. Muutama ihminen ei suuressakaan joukossa levitä tartuntoja määräänsä enempää, koska tuskin kukaan kohtaa jokilaivan tai festareiden kaikkia ihmisiä. Ongelma syntyy vasta sitten, kun levittäjiä on suurempi määrä, jolloin tartuntoja kokoontumisissa syntyy väkisin enemmän. Jos minun pitäisi kohdata 3000 ihmistä mahdollisiman äkkiä, niin en valitsisi pelikentäksi festareilla tungeksimista, vaan kävelyn stadin perjantaivilskeessä, jossa tuon kontaktimäärän saisi kasaan paljon nopeammin ilman tunkemista.

Kun kesällä levittäjiä oli vähän, niin kesti tietenkin aikansa, ennenkuin tartuttajia oli satoihin uusiin altistumisiin vuorokaudessa myöhemmin syksyllä. Nykyisillä luvuilla en itse näe mitään syytä mennä paareihin lukuunottamatta lounasta tutussa työporukassa ruuhka-ajan ulkopuolella. Leffat teattereissa, lätkämatsit, julkinen liikenne, kaikki turha pyöriminen muiden seassa on nyt no no. Keväällä joutui vaihtamaan pyöräilyreittejä, kun Vantaajoen rannan tayttyi ulkoilijoista. Vältän kaikkia kohtaamisia, joihin ei ole pakottavaa syytä. Ainakin kusipäitä ja tampioita joutuu sietämään paljon vähemmän, eli mulle tää nykymeno sopii ihan hyvin.

Mutta kyllä itsekin odotan kesää. Vanhan en usko palaavan, vaan edessä on uuden normaalin opettelu. Mitä se sitten pitää sisällään, niin se jää nähtäväksi.
 

Oadie

Jäsen
Suomen koronatilanne nyt: Hallitusta patistellaan pakkotestaukseen – Vantaalla yli 500 karanteenissa kouluista ja päiväkodeista
Suomen koronatilanne nyt: Hallitusta patistellaan pakkotestaukseen – Vantaalla yli 500 karanteenissa kouluista ja päiväkodeista

Hymy alkaa hyytyä. Laitetaanko harrastukset auki?
Hymy on hyytynyt jo kauan sitten. Mikä on sinun ratkaisusi tähän? Suljetaan koulut vai suljetaan ihan kaikki? Tuleeko onni vasta kun kotoa ei saa poistua? Missä kohtaa olet tyytyväinen tähän helvetin sulkemiseen?
 
F

Flonaldo

"Yhteiskoulun lukiossa on todettu tällä viikolla kaksi koronavirustartuntaa. Siun soten mukaan parhaillaan on menossa altistuneiden kartoitus ja yhteydenotot. Altistuneita arvioidaan olevan useampia satoja."

Jos kahdesta tartunnasta määrätään useita satoja karanteeniin, luvut kyllä saa näyttämään komeilta. Samalla suhteella (esim. 150:1) saadaan näillä tämänhetkisillä koko maan tartuntaluvuilla puoli miljoonaa ihmistä karanteeniin. Tosin kunnanlääkärille voipi tulla karanteenikyynärpää.

Ei tarvi kohta hallituksen miettiä rajoituksien lisäämistä, kun koko väestö on määrätty karanteeniin.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tässä alkaa kohta houkuttaa kiinalaisten malli kohdistettuna riskiryhmiin. Eli hitsataan ovet kiinni riskiryhmiltä ja muut koittaa jatkaa toimintaa. Niinhän se ministeri sanoi A-Studiossa, että heitä tässä suojellaan

Helppohan tuollaisia on heitellä, mutta voisi ne ovet jäädä sinultakin hitsaamatta, jos hitsipilli annettaisiin sinun käsiisi ja vanhukset huutelisi armoa sisäpuolelta.

Jos taas riskiryhmiä ei tapeta (se olisikin uskoakseni perustuslain ja kansainvälisten lakien vastaista, ja lisäksi moraalitonta) vaan koitetaan pitää elossa, niin siellä pitää olla sitten heitä hoitamassa ja auttamassa ihmisiä, jotka ei itse kuulu riskiryhmiin.

Ja jotta ne hoitajat ei tartuttaisi tautia riskiryhmäläisiin, niin heidän on itsensä pysyttävä terveinä.

Joten strategia, jossa riskiryhmiä suojellaan samalla kun annetaan viruksen jyllätä vapaasti muussa väestössä, ei ole käytännössä mahdollinen.

Ja jos viruksen ei anneta edetä vapaasti väestössä, niin sitten pitää tehdä jotain toimenpiteitä leviämisen saamiseksi kontrolliin.

Yleisvaarallinen tartuntatauti, vaikka se tappaisi vain ja ainoastaan yli 80-vuotiaita, käytännössä siis pakottaa aina jotain valtakunnallisia toimia voimaan taudin leviämisen hillitsemiseksi.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Apa

PatrickKane95

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, St. Louis Blues, LFC
Suomen koronatilanne nyt: Hallitusta patistellaan pakkotestaukseen – Vantaalla yli 500 karanteenissa kouluista ja päiväkodeista
Suomen koronatilanne nyt: Hallitusta patistellaan pakkotestaukseen – Vantaalla yli 500 karanteenissa kouluista ja päiväkodeista

Hymy alkaa hyytyä. Laitetaanko harrastukset auki?

Ei mulla ainakaan hyydy, se että tehdään noin iso numero altistumisten altistumisista on lähinnä aika naurettavaa mutta lehdillä ei tunnetusti ole tällä hetkellä muuta uutisoitavaa ja jos/kun jotkut ihmiset sinä mukaanluettuna saa ilmeisesti stondiksen noista uutisista nii annetaan nyt vielä se ilo teille sen aikaa kun rokotukset on annettu.
 

Oles

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks, Leijonat
Tänään oli jännä tilanne, kun vein roskia ja roskishuoneeseen oli tulossa joku nainen tuomaan omia roskiaan. Hän ei halunnut tulla sinne ennen kuin olin lähtenyt vaan jäi ovelle. Kun lähdin, niin hän piti teatraalisesti kaulahuiviaan kasvoillaan, kun kuljin ohitse. Ehkä vähän ylireagointia.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Tänään oli jännä tilanne, kun vein roskia ja roskishuoneeseen oli tulossa joku nainen tuomaan omia roskiaan. Hän ei halunnut tulla sinne ennen kuin olin lähtenyt vaan jäi ovelle. Kun lähdin, niin hän piti teatraalisesti kaulahuiviaan kasvoillaan, kun kuljin ohitse. Ehkä vähän ylireagointia.
Ruokakaupassa on tullut joitakin kertoja vähän vastaavanlaisia tilanteita. Jossain maitohyllyllä, kun ihmiset väkisin pitää sitä väliä, niin siitä tulee ihan sellaista käsittämätöntä pelleilyä. Mulla ei vaan pinna kestä yhtään ruveta jonottamaan jotain maitopurkkia, niin olen sitten aina purkanut tuon tilanteen vaan yksinkertaisesti menemällä siitä ihmisten ohi.
 

Clubittaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ei mulla ainakaan hyydy, se että tehdään noin iso numero altistumisten altistumisista on lähinnä aika naurettavaa mutta lehdillä ei tunnetusti ole tällä hetkellä muuta uutisoitavaa ja jos/kun jotkut ihmiset sinä mukaanluettuna saa ilmeisesti stondiksen noista uutisista nii annetaan nyt vielä se ilo teille sen aikaa kun rokotukset on annettu.

Älä nyt, siellä opettaja eturintamassa taistelee altistumisia vastaan ja kyseessä kuitenkin erittäin vaarallinen, sotaan verrattavissa oleva tartuntatauti.

Massive respect.
 
K

kiwipilot

Suomen koronatilanne nyt: Hallitusta patistellaan pakkotestaukseen – Vantaalla yli 500 karanteenissa kouluista ja päiväkodeista
Suomen koronatilanne nyt: Hallitusta patistellaan pakkotestaukseen – Vantaalla yli 500 karanteenissa kouluista ja päiväkodeista

Hymy alkaa hyytyä. Laitetaanko harrastukset auki?

Sun paineensietokyky vaikuttaa olevan sitä luokkaa että kannattaisi varmaan suosiolla siirtyä sieltä etulinjasta kotirintamalle. Suhteellisuudentajunkin kanssa vähän niin ja näin. Toivottavasti kuitenkin ammatti-ihmisenä pystyt pitämään mölyt mahassasi oppilaiden edessä etkä levitä hysteriaasi luokassa.
 

Rainer Zufall

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Karua tilastotietoa ja valistunutta arviota sen taustoista.

Jälleen yksi syy vapauttaa aktiivisessa iässä olevien ihmisten elämää mahdollisimman pian, kunhan pahimmat riskiryhmät on rokotettu – siis viimeistään kesän alussa – ja kertoa suunnitelmista etukäteen, jotta kaikenlaiset toimijat ehtivät polkaista hommat tulille. Menetettyjä elinvuosia karttuu jo noista paristakymmenestä "ylimääräisestä" tapetusta aika monen monisairaan koronavainaan vanhuksen verran. Sen lisäksi väkivalta tuottaa siitä hengissä selviäville ja sen varjossa eläville moninkertaisesti kärsimystä ja traumaa verrattuna elämänsä ehtoota viettävän ihmisen rauhalliseen menehtymiseen mihin hyvänsä sairauteen.

 

KooMT

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, San Jose Sharks
Kun tuossa nyt katsoo koko maapallon tilannetta niin tammikuun alusta on tultu alas. Pahimmat päivät olleet 7-8.1.

Vaikka siellä nyt Ruotsikin laittanut rajoitteita Norjalle niin Norjassa alkaa olemaan suhkot saman verran kuin Suomessa, muutama edellinen päivä siellä mennyt paremminkin kuin täällä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kun tuossa nyt katsoo koko maapallon tilannetta niin tammikuun alusta on tultu alas. Pahimmat päivät olleet 7-8.1.

Vaikka siellä nyt Ruotsikin laittanut rajoitteita Norjalle niin Norjassa alkaa olemaan suhkot saman verran kuin Suomessa, muutama edellinen päivä siellä mennyt paremminkin kuin täällä.

Maapallon päivittäisiä lukemia katsomalla huomaa, että tuossa on todennäköisesti käynyt niin, että tammikuun alkupuolella on tullut viiveellä joulun ja vuodenvaihteen aikana diagnosoituja tartuntoja. Noiden päivien aiheuttama nousu muuhun käydään nähden on nimittäin hyvin samanlainen kuin joulun ja vuodenvaihteen aiheuttama "kuoppa".

Nuo maailman lukemat ovat kyllä sellaisia, että niille ei kannata erityistä painoarvoa antaa. Eri alueiden tilastojen luotettavuus vaihtelee. Euroopan ja Pohjois-Amerikan tautikehitys tuntuu dominoivan tätä tilastoa. Nyt kun Euroopassa tilanne on lock-downien ansiosta mennyt monin paikoin parempaan suuntaan, se näkyy heti laskuna.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös