Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 912 228
  • 81 126

obi-wan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hammarby IF, HC Andersen, HC Jatkoaika
Tuossa lineaarissa ehkä mennään muutama mutka suoraksi. Itsemurha hyvin harvoin on mikään äkillinen päätös. Siihen liittyy useimmiten monia vuosia mielentervyden ongelmia, masennusta, muita tekijöitä kuten läheisten kuolemia jne. Eittämättä kaikki mitä tänä vuonna on tapahtunut, on saanut monelle nousemaan ikäviä ajatuksia pintaan. Siitä on kuitenkin vielä todella pitkä matka itsemurhan toteuttamiseen.

Niin, koronakuolemissa on usein syynä muita tekijöitä kuten pitkään eletty elämä, monet sairaudet jne jne.

Tämä vastaus kun oli vähän sellainen että sairasta ne on jo valmiiksi. Mutta ei mielenterveysongelmaisilla ole väliä.

Korona molemmissa pääosin vain katalytti. Mutta toki vain toiset huomioidaan keskustelussa
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Vakavien tapausten määrä on lähtenyt maailmalla kasvuun pienen notkahduksen jälkeen:

6.9. 60 007 ihmistä teholla
26.9. 64 017 ihmistä teholla

Kolmessa viikossa siis noin 4000 tehohoitotapausta lisää. Toki prosentuaalisesti kyseessä on edelleen matala määrä, koska parantuneiden osuus on kasvanut hurjasti keväästä (24 miljoonaa parantunutta tällä hetkellä).
 
F

Flonaldo

Haluatko referoida muutamalla ranskalaisella viivalla?
- Rokotteiden kehittämisessä tulisi kehittää rokote"alustoja", jolloin jokaisen rokotteen kehittämistä ei tarvitse aloittaa täysin nollista.
- Tämä oli se malli, millä Oxford pääsi nopeimmin liikkeellä - ensimmäinen versio tästä nyt kokeissa olevasta rokotteesta oli valmiina helmikuussa (!)
- Oxfordin rokotetta on massavalmistettu huhtikuusta alkaen
- Piikkiproteiinia vastaan puhtaasti kehitetyt rokotteet ovat hänen mielestään tehokkaimpia, koska nämä vasta-aineet estävät viruksen pääsemisen soluihin - kun taas muunlaisiin immuunireaktioihin tähtäävät reaktiot alkavat tappaa viruksia vasta infektion syntymisen jälkeen
- Aloitti uransa kehittämällä panimoille parempaa hiivaa :)
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Me on hävitty tää kisa. Suomi-Finland on pienen hapuilun jälkeen ja meidän mielestämme hurjista luvuista huolimatta tukevasti sijalla 102. Hiukan toki harmittaa, että jo ohitettu Haiti tekee eroa kannaltamme väärään suuntaan.
Ei tässä aihetta suureen huoleen ole, puolen tusinaa nousukasta on jo lähituntumassa, eikä Euroopassa ole takanamme kuin Slovakia (menee ensi viikolla ohitsemme), Slovenia, Baltian maat ja muutama lilliputtivaltio.
 

Bunder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Coyotes, Thrashers
Onkos täällä joku miettinyt kuinka paljon yhteiskunnan tulisi maksaa korona-rokotuksesta tai missä menee se kipuraja? Omassa tuttavapiirissä jotkut ovat sitä mieltä, että rokotteen hinnalla ei ole väliä vaan rokote annettava kaikille halukkaille "maksoi mitä maksoi". Itse näen, että 10 tai 100 euroa on vielä varmaan ihan ok mutta 1000 euroa alkaa olla jo melko kova hinta.
Entä kuinka paljon olisitte valmiit itse maksamaa omasta jos kuvitellaan että suoja olisi 80% varma mutta kestoltaan ikuinen? Itse voisin ajatella, että 100 tai 150 euroa olisi se raja.
Maksetaan sen verran kun tarve vaatii (tai lompakko kestää), jos sillä saadaan asiat rullaamaan normaalisti. Piikityksen jälkeen ei sitten tarvitsekkaan avata enää yhtään korona uutista koskaan. Varsinkin jos hinta olisi tuo mainitsemasi 10-100€ väliltä, niin silloin todellakin maksan itse oman rokotteeni ja niin pitäisi kaikkien joille se on mahdollista.
 
Viimeksi muokattu:

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Entä kuinka paljon olisitte valmiit itse maksamaa omasta jos kuvitellaan että suoja olisi 80% varma mutta kestoltaan ikuinen? Itse voisin ajatella, että 100 tai 150 euroa olisi se raja.

Jos kesto olisi ikuinen ja suoja 80% varma, niin pistäisin painoarvon mahdollisiin haittavaikutuksiin. Jos ne ovat jotain sikainfluenssan ja narkolepsian tasoa, niin tonnin pistäisin pöytään samoin tein. Jos haittavaikutukset olisivat jotain Buranan tasoa, niin jokusen tonnin vielä päälle. Pitkässä juoksussa nuo ovat hiluja ja näin vähemmän hyvän immuniteetin omaavana mielelläni ottaisin 80% suojan loppuelämäksi. Toki oletusarvona on, että mistään moskovalaisesta labrasta ei rokote ole tullut ja haittavaikutuksia hutkittu tutkittu Pietarissa.

Paras vain saada tämä virus mahdollisimman nopeasti nitistettyä. Rajoituksilla saadaan sitä rajattua, mutta ilman toimivia rokotteita meno vaikuttaa näin amatöörin silmin siltä, että vaihtoehtoina on joko pitkä epätietoisuus tai ikävä tilanne. Loputtomiin ei voida rajoittaa ilman elintason selkeää droppia, eikä toisaalta tässä voida mennä tasolla "kaikki vain kuin ennen koronaa". Jos multa vaatii nyt tonnin tai jokusen viruksen nitistämiseksi ja "normiaikoijen" palaamiseksi, niin mielelläni sen teen.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Pian tulee taas Uudellemaalle sulut, eiku. Vai tulisiko Uudellemaalle vain jotain alueellisia rajoituksia, jotka riittäisivät. Pahalta näyttää tilanne kyllä Uudellamaalla.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
105

Uusimaalla alkaa olemaan taas aika vallaton meno.

- Helsinki: 3346 tartuntaa (muutos eiliseen: 47)

- Vantaa: 1109 tartuntaa (muutos eiliseen: 11)

- Espoo: 1134 tartuntaa (muutos eiliseen: 7)

- Kuopio: 90 tartuntaa (muutos eiliseen: 4)

- Lieksa: 18 tartuntaa (muutos eiliseen: 3)

- Kirkkonummi: 106 tartuntaa (muutos eiliseen: 3)

- Oulu: 117 tartuntaa (muutos eiliseen: 2)

- Lappeenranta: 27 tartuntaa (muutos eiliseen: 2)

- Tampere: 224 tartuntaa (muutos eiliseen: 2)

- Kokkola: 14 tartuntaa (muutos eiliseen: 2)

- Kerava: 106 tartuntaa (muutos eiliseen: 2)

- Järvenpää: 150 tartuntaa (muutos eiliseen: 2)

- Turku: 329 tartuntaa (muutos eiliseen: 1)

- Sipoo: 86 tartuntaa (muutos eiliseen: 1)

- Pori: 37 tartuntaa (muutos eiliseen: 1)

- Lempäälä: 13 tartuntaa (muutos eiliseen: 1)

- Vihti: 39 tartuntaa (muutos eiliseen: 1)

- Joensuu: 20 tartuntaa (muutos eiliseen: 1)

- Jyväskylä: 246 tartuntaa (muutos eiliseen: 1)

- Lohja: 60 tartuntaa (muutos eiliseen: 1)

- Tuusula: 87 tartuntaa (muutos eiliseen: 1)

- Seinäjoki: 37 tartuntaa (muutos eiliseen: 1)

- Orimattila: 12 tartuntaa (muutos eiliseen: 1)

- Mäntsälä: 29 tartuntaa (muutos eiliseen: 1)

- Hamina: 14 tartuntaa (muutos eiliseen: 1)

- Kouvola: 39 tartuntaa (muutos eiliseen: 1
 

Steril

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kivikovat liiganousijat
Mitä helvettiä Helsingissä oikein tapahtuu, luvut kasvavat joka päivä!? Joo perun puheeni siitä, että Uudellamaalla tilanne hyvä. Vittu mitä paskaa taas, kohta on kaikki kiinni kun paniikkinappula on pohjassa
 

Altec

Jäsen
Tuntuu jotenkin käsittämättömältä miten koko korona-ajan Helsinki on vienyt Vantaata ja Espoota kuin litran mittaa tartuntamäärissä.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Mitä helvettiä Helsingissä oikein tapahtuu, luvut kasvavat joka päivä!? Joo perun puheeni siitä, että Uudellamaalla tilanne hyvä. Vittu mitä paskaa taas, kohta on kaikki kiinni kun paniikkinappula on pohjassa

Yksittäisen päivän lukuihin ei kannata tässä kohtaa ylireagoida. Helsinki ja Uusimaa kokonaisuutena ovat Suomen asukaskeskittymiä ja kontakteja vaan tulee paljon enemmän arjessa kuin missään muualla maassa. Helsinki on etunenässä ottamassa sen epidemian vastaan joka kerta, kun matkailu käynnistyy Helsingistä ja toisaalta myös ulkopaikkakunnilta juostaan Helsingissä. Helsingin kohdalla mielestäni kannattaa enemmän katsoa ilmaantuvuutta ja prosentteja kuin varsinaisesti määriä.

Pirkanmaa ja Varsinais-Suomi näyttivät tosi pahoille vielä alkuviikosta - samoin Mikkeli ja Häme. Kun tartuntaklusterit saadaan paikallisesti hallintaan niin epidemia saadaan aika hyvällä tasolla pysäytettyä paikallisesti. Jos Pirkanmaa ja Varsinais-Suomi eivät romahda lähipäivinä niin on syytä positiivisuuteen enemmän kuin negatiivisuuteen.

Väestökeskittymät vaan on Helsingissä ja Uudellamaalla niin eri tasolla kuin missään muualla Suomessa, että valitettavasti tartuntaklusterit ovat laajempia ja verkostot jatkuvat pidemmälle ja syvemmälle. Rohkaisevat esimerkit muualta Suomesta ovat sellaisia, että maakuntatason sulut näyttävät olevan kaikista tehokkaimpia epidemian pysäyttäjiä. Eli heti kun tapausmäärät lähtevät nousuun niin kannattaa tehdä ns. soft-lockdown:

- kaikki etätöihin (jotka pystyy)
- kaikki etäkouluun (jotka pystyy)
- vältä turhia kontakteja, ravintoloita, tilaisuuksia 2 viikkoa
- välitön avaus näiden jälkeen
- maskit joka paikassa, halusi tai ei!

Parissa viikossa tilanne näyttää normalisoituvan niin kuin on tapahtunut maakunnissakin. Työkalut vaan täytyy ottaa käyttöön heti. Tietysti tällaisella mallilla kyseeseen ei enää tule se, että tuon kahden viikon jälkeen avataan "portaittain." Kaikki avataan välittömästi ilman rajoituksia, kun tuo 2 vk on kulunut.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Zale

Undrafted

Jäsen
Lonkalta sanoisin, että Helsingissä on väkeä kuin Espoossa ja Vantaalla yhteensä. Todettuja tautitapauksia kuitenkin noin 1.5 kertaisesti. Olisi kiinnostava tietää mistäköhän johtuu, kun moni espoolainen ja vantaalainen kuitenkin käy töissä tai viettää vapaa-aikaansa Helsingissä.
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Katastrofia maalaillaan helsinkiin. Kuulostaahan se kauhealta, 0,007 % kaupungin asukkaista sai flunssatartunnan. Edelleen pitää olla aika hyvä tuuri, jotta normaalielämässä onnistuisi a)törmäämään edes tällaiseen ihmiseen ja b) pääsemään tartuttavaan lähikontaktiin.
 

Altec

Jäsen
Lonkalta sanoisin, että Helsingissä on väkeä kuin Espoossa ja Vantaalla yhteensä. Todettuja tautitapauksia kuitenkin noin 1.5 kertaisesti. Olisi kiinnostava tietää mistäköhän johtuu, kun moni espoolainen ja vantaalainen kuitenkin käy töissä tai viettää vapaa-aikaansa Helsingissä.
Tämä juuri. Luulisi leviävän työmatkalaisten mukana kaupunkirajojen yli vailla ongelmia.
 

Nemonieminen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Sharks, Isles
Sen tiedän ainakin Tampereen tartunnoista, että suuri osa positiivisista tapauksista on ollut jo valmiiksi karanteenissa. Siis viimeisen viikon aikana.
 

Snoppen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hermes
Kuten jo kirjoitin pari päivää sitten. En ymmärrä noita Hus lukuja. Yhdessä uutisessa oli että siellä on viikottain tuhansia altistuneita, eli tavallaan tiedossa olevia tapauksia jotka voisi liittää tartunta ketjuun. Sitten kerrotaan että vain 16% tartuntojen alkuperästä saadaan selvitettyä. Olen ehkä jotenkin hidas, mutta minulle tuo ei avaudu. Eikö kukaan noista altistuneista saa tartuntaa. Luulisi että mikäli tilanne oikeasti on noin paha, niin sitä koronaa löytyy jo aivan järkyttävä määrä tuolla.

Miten Hus alueen karanteenimääräykset eroaa muista piireistä? Ainakin muualla Suomessa tuntuu olevan niin että kaikki altistuneet määrätään karanteeniin, ja testataan jo pienistä oireista.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Joo varoituksen sana kaikille maalaisille, täällä Helsingissä on tällä hetkellä yhteiskuntajärjestys aivan hiuskarvan varassa ja ryöstely jo paikoin alkamassa. Hoitajat pakenevat koronan uhkaamina hoitokodeista ja jättävät vanhukset oman onnensa nojaan. Julkiset kulkuvälineet ovat täysin tyhjillään, kaupoissa taistellaan säilykkeistä ja vessapaperista aina siihen asti, kunnes joku huomauttaa turvaväleistä ja riitapukarit juoksevat hädissään muiden käytävien suojaan.

Mutta jos hetkeksi vakavoidutaan, niin ei ole helppo tilanne edessä hallitukselle ja terveysviranomaisille. Enemmistö kansasta olisi varmasti valmis hyväksymään käytännössä mitkä tahansa rajoitukset, mutta mitkä sitten olisivat ne oikeat? Monen Euroopan maan tilannetta katsellessa erittäin tiukoillakaan rajoituksilla ei ole ollut sen suurempaa vaikutusta tartuntamäärien kasvuun. Keväällä tehtiin Suomessa tehokas sulku ja tartuntamäärät putosivat, mutta tuolloinkin suurin vaikutus saattoi olla yksinkertaisesti sillä, että ihmiset muokkasivat käytöstään, oli rajoituksia tai ei. Nyt korona on jo puolituttu ja tietynlainen tuntemattoman pelon tuoma yleinen rajoitevaikutus poissa. 80% varmasti mukautuisi hyvin mahdollisiin uusiin rajoituksiin, mutta varmasti noin 20% ei vain enää jaksa vaivautua. Ja prosentti kasvaa sitä suuremmaksi, mitä enemmän aikaa kuluu. Rajoituksilla voidaan toki estää ihmisten kerääntyminen yhteen harrastuksissa ja ravintoloissa, mutta olisiko tällä toimenpiteellä loppupeleissä vaikutusta kokonaiskuvaan?
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Kuten jo kirjoitin pari päivää sitten. En ymmärrä noita Hus lukuja. Yhdessä uutisessa oli että siellä on viikottain tuhansia altistuneita, eli tavallaan tiedossa olevia tapauksia jotka voisi liittää tartunta ketjuun. Sitten kerrotaan että vain 16% tartuntojen alkuperästä saadaan selvitettyä. Olen ehkä jotenkin hidas, mutta minulle tuo ei avaudu. Eikö kukaan noista altistuneista saa tartuntaa. Luulisi että mikäli tilanne oikeasti on noin paha, niin sitä koronaa löytyy jo aivan järkyttävä määrä tuolla.

Miten Hus alueen karanteenimääräykset eroaa muista piireistä? Ainakin muualla Suomessa tuntuu olevan niin että kaikki altistuneet määrätään karanteeniin, ja testataan jo pienistä oireista.
Tietysti tuossa täytyy tuo lukea niin, että vain 16% tartuntojen alkuperästä saadaan varmasti selvitettyä. Eli vahva epäilys on todennäköisesti tästä tai tästä, mutta ei niin selkeää näyttöä, että voitaisiin liittää esimerkiksi suoraan jonkin tartuntaketjun jatkoksi. Osittain myös varmasti vaikuttaa sairastuneiden vaikeneminen (häpeä, haluttomuus) ja mahdollinen kielimuuri.

Koronaa on varmasti liikenteessä paljon enemmän kuin viralliset lukemat tällä hetkellä osoittavat, koska sairastuneet ovat nuoria ja oireettomien/hyvin vähäoireisten tapausten prosentti on suuri. Tämä on iso haaste hybridistrategialle ja kenties laajemmat ei-oirehtivien altistuneiden testaamiset olisivat paikallaan, edes pistokokeina.

Edelleen kaikista testatuista positiivisten määrä on HUS-alueella kivunnut vasta noin prosentin tuntumaan. Korona keskittyy vahvasti aktiivisten tapausten ryppäiden ympärille ja tästä johtuen myös jopa kaupunginosakohtainen seuranta ja jonkinlaiset toimenpiteet voisivat olla ihan järkeviä.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
No onhan tosiaan pk-seudulla se n. Miljoona kansalaista ja volyymi kaikessa sen mukaisesti isompi. Kyllähän tässä voisi kuvitella että niitä alueellisia rajoituksia tulee. Täytyy myös muistaa että siellä missä on eniten ihmisiä on myös eniten tyhmiä ihmisiä, niitä jotka menee koronassa karaokebaariin, seuraavana päivänä duuniin, sitten harrastuksiin jne.

Oliko se nyt Asko ja Mika joka sanoi että tämä taistelu hävitään tai voitetaan uudellamaalla.

Viimeiseen mieheen, remember Alamo!

No, joka tapauksessa se on enemmän tai vähemmän niin, että täällä se isoin peli pelataan ja nähdään miten niitä rajoituksia käytetään. Maakunnat ottaa kyllä meikäläisen silmissä ison sulan hattuun siitä miten noita ryppäitä ollaan saatu haltuun.
 

Snoppen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hermes
Tietysti tuossa täytyy tuo lukea niin, että vain 16% tartuntojen alkuperästä saadaan varmasti selvitettyä
Nojoo, mutta oudolta tuo kuulosta. Muualla tuo tarttuu selvästi lähikontaktissa ja suurimmaksi osaksi uudet tapaukset kohdistuu jo karanteenissa oleville. Onhan se vähän outoa eikös vain?

Kokkolassa ensimmäinen joukkoaltistuminen. Eiköhän tässä lähipäivinä ole luvassa uusia tartuntoja. Mitään syytä suurempaan huoleen ei ole. Tartuntaketju tiedossa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös