Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 911 817
  • 81 126

YamahaGPR

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Liekkö Huoltovarmuuskeskus tilannut ebaysta nämä? Itsekin kaikkea tilpehööriä tilailen aina sieltä, kun tietää että on Kuopion tammimarkkinat - tasoa niin ei haittaa aina että tavara on sekundääristä.

Veikkaan Aliexpress? Sanna Marin tilannut sieltä aikaisemmin tiukat stringit ja nyt sitten kertoi muille hyvistä kokemuksistaja nopeista tullin ohi tulevista toimituksista.

Special price only for you my friend...
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Se maski voi estää viruksen siirtymistä, vaikka olisi kuinka vanha ja "viallinen", koska se saattaa ainakin jollain hetkellä suojata viruksen levittämiseltä tai viruksen saamiselta.

Ei ollut mikään puolustuspuhe huonoille maskeille, vaan sen tulee olla sellanen kun pitääkin, puhdas ja käyttötapa oikea, mutta aina on mahdollisuus heikommankin tuotteen jeesiin asiassa.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Niin, siis tämä diagnostiikka-johtaja ja Kokoomuksen tuleva kansanedustaja ja kaikkien alojen asiantuntija. Totta puhuen tämä vaikuttaa jo Sanna Ukkolamaiselta laukalta. Vaan miten kommentoi @Cobol ?

Ehkä tuohon voisi sen verran kommentoida, että Lehtonen ajaa lähelle Saksan linjaa. Siellä on kiinni kaikki ei-välttämättömät kaupat, ja tietenkin koulut yms. Suomessa ei olla yhtä tiukkoja. Saksan tulokset ovat kuitenkin hyvät. Niin hyvät, että nyt suunnitellaan jo myöhemmin toteutettavaa helpotusta ja oikeuksia palautetaan. Tosin ilmeisesti siten, että kasvomaskeista tehdään pakollisia. Jos 1-2 viikon tiukennus on perusteltavissa ja tuottaa paremman tuloksen, kannattaa sitäkin harkita. Ei Saksa turhaan mielestäni toimi.
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Se mikä näissä suojaimissa on ongelmallista on niiden pukeminen ja riisuminen oikein, siinä kun tulee samalla kosketeltua kasvojaan käsin joissa voi olla virusta pinnoilta. Kannattaakin ennen maskin riisumista pestä kädet huolellisesti sekä myös riisumisen jälkeen jos joku on sattumalta yskäissyt maskisi ulkopinnalle.
Mä en oikein osta tätä argumenttia. "Älä koske naamaasi" on oikean elämän vastine tietoturva-mantralle "älä klikkaa epäilyttäviä linkkejä". Kukaan meistä ei pysty olemaan kovin pitkään koskettamatta naamaansa. Sitä tekee jatkuvasti joko vahingossa kun nenää kutittaa tai sitten tietoisesti kun tajuaa kuinka mahdoton tuota neuvoa on noudattaa.

Toki on ihan fiksu ohjeistus pyrkiä välttämään naaman koskettelua. Mutta olen melkoisen varma että maskin käytöstä _mahdollisesti_ seuraava 5% kasvu sormien päivittäisessä kasvokontaktissa on pienempi riski kuin sen tuomat hyödyt.

Mitä tulee siihen että joku olisi vahingossa yskäissyt maskiin... niin silloin se tartunta olisi tullut 100% varmasti ilman maskia. Kun taas riski että pöpö kulkeutuisi sormista maskiin ja siitä eteenpäin elimistöön maskin irrotusoperaatiossa on ihan takuuvarmasti pienempi kuin 100%.

Veikkaan että tässä on todellisuudessa kyse siitä, kun tiedetään että niitä maskeja ei kuitenkaan riitä kaikille niin on katsottu että maskisuositus vain lisää paniikkia. Ja toisaalta THL:n isot pamput ei kehtaa myöntää olleensa väärässä.
 

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS
Kuka hemmetti tuolla oikein auditoi nuo ostokumppanit ja liiketahot joiden kanssa tehdään yhteistyötä? Ei mulla herätä luottamusta joku Tiina Jylhä tai hämärät ulosottorekisterissä olevat liikemiehet

 

Ranksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
St. Louis Blues
Hengityssuojain estää sinua levittämästä virusta jos olet lieväoireinen tai oireeton kantaja. Se mikä näissä suojaimissa on ongelmallista on niiden pukeminen ja riisuminen oikein, siinä kun tulee samalla kosketeltua kasvojaan käsin joissa voi olla virusta pinnoilta. Kannattaakin ennen maskin riisumista pestä kädet huolellisesti sekä myös riisumisen jälkeen jos joku on sattumalta yskäissyt maskisi ulkopinnalle.
Pitää olla aika läheisessä kontaktissa toisen ihmisen kanssa jos olet saanut roiskeita toiselta ihmiseltä omaan maskiin. Hoitotyössä roiskeen saaminen maskiin on todennäköistä, mutta n95 maskin suojataan kirurgisella maskilla jolloin mahdollinen roiske on jäänyt siihen eikä alimpaiseen maskiin (n95).

Yleisesti maskin käyttäminen on hyvä sillä on psykologisia vaikutuksia ainakain meillä länkkäreillä. Kulttuurissa jos nähdään maskillinen ihminen tulee mielikuva sairaudesta ja otetaan askel sivummalle eli ollaan varuillaan kuten myös jos pistät itsellesi maskin päälle niin alitajuisesti et enää koske omiin kasvoihisi. Tai minulla tämä on tosi, muutenhan kaivan nenää 247, mutta duunin ja käsien pesujen jälkeen pääsen kotia kaivamaan niitä pvän kuivettuneita räkänokareita. Aih, pienet on ilot.
 
Suosikkijoukkue
IFK
Analyysiä maailmalta.

Kiina, Taiwan, Singapore ja Hong Kong asettivat laajat lock downit ja tarkat eristämiset, jotta tauti saadaan tukahdutettua. Uusien tapausten ilmaantuessa yhteiskunta suljetaan uudelleen. Tauti pidetään poissa hinnalla millä hyvänsä.

Toisessa ääripäässä ovat Ruotsi ja hieman yllättäen Japani. Molemmissa maissa on otettu tavoitteeksi flatten the curve. Tehdään toimia joilla varmistetaan, että terveydenhuollon kantokyky kestää ja altistetaan kansa vähitellen. Hyväksytään että osa ihmisistä kuolee hoidosta huolimatta. Rajoituksia tehdään kun epidemia yltyy mutta vain, jotta vältetään äkkinäiset tautipiikit.

Etelä-Koreassa yhteiskunta pidetään avoinna, mutta testejä tehdään paljon ja positiiviset eristetään. Italiassa tauti räjähti käsiin huomaamatta, joten yhteiskunta suljettiin pakon sanelemana.

Pidän hieman ongelmallisena, että suurin osa Euroopan maista sijoittuu tässä skaalassa jonnekin välimaastoon. Tehdään näennäisesti suuria rajoituksia, mutta selkeä pitkän tähtäimen suunnitelma tukahduttamisesta tai immuniteetista puuttuu. Esimerkiksi Tanskassa avataan koulut ensi viikolla ja Itävallassa rajoituksia aletaan purkaa vähitellen. Kun tällaiseen ratkaisuun on päädytty ennen kuin tauti on selätetty, niin lienee relevanttia kysyä mikä näiden rajoitusten idea oli ylipäänsä.

Tästä päästäänkin Suomeen. Olin aikoinaan hieman kauhuissani koulujen sulkemisesta ja Uudenmaan eristämistä. En siksi, etten olisi uskonut näiden hidastavan taudin leviämistä, vaan siksi, etten uskonut hallituksella ja viranomaisilla olleen mitään pitkän tähtäimen strategiaa, mitä tapahtuu neljän viikon päästä. Nyt neljä viikkoa myöhemmin Suomi teki eri tilannearvion kuin Tanska ja jatkoi koulujen sulkua. Jos syksyllä ollaan edelleen samassa tilanteessa niin jatkuuko sulku silloinkin?

Viime päivinä on tihkunut tietoa, että Suomessa pyritään taudin tukahduttamiseen testaamalla, vähän niin kuin Etelä-Koreassa. Tämä on järkeenkäypä mutta osin uhkarohkea malli, koska se perustuu testien äärimmäiseen tarkkuuteen ja lähes rajattomaan määrään.

Se lienee selvää, ettei tämä tauti tule yhtäkkiä katoamaan.

Komppaan tätä.
Jatkan viellä sen verran, että Etelä-Korea on käyttänyt tautiketjujen katkaisussa hyvällä menestyksellä gsm-trakkeriä, jolla on saatu jäljitettyä altistuneet tehokkaasti.

Täällä ei voida tehdä samaa, kun pertsa joutuis selittämään vaimolleen, että miks oli nussimassa naapurin pirkkoa, eikä poikien kanssa keilaamassa.
En näe muuta vaihtoehtoanopeaksi ratkaisuksi kuin sen, että kuukauteen ei kukaan poistu asunnostaan. Mistään syystä.
Siis ei mistään syystä. Nyt tätä venytellään rokotteen löytymiseen saakka. Ellei ruotsalaiset onnistu ihmiskokeissaan, ja todistaa laumasuojan toimivuuden. Hidas tie sekin.
 

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Kuka hemmetti tuolla oikein auditoi nuo ostokumppanit ja liiketahot joiden kanssa tehdään yhteistyötä? Ei mulla herätä luottamusta joku Tiina Jylhä tai hämärät ulosottorekisterissä olevat liikemiehet


Vitullako noita auditoit kun suurinpiirtein koko maailma käy huutokauppaa noista suojavälineistä ja jenkit vielä merirosvoaa jo myytyjä eriä lentokentiltä.
 

Skeletor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, urheilullisesti avoin sarja
Tähän on tultu, eli Suomen valtion toiminta on Tiina Jylhän varassa. Saakohan hoitajat kaupan päälle silikonit?

Joku huutelee, että kesällä ei kukaan voi lomailla, kun pitää olla töissä ja pelastaa yhteiskunta. Kuka ne hotellit ja ravintolat pelastaa, jos kukaan ei lomaile?

Parodian puolelle alkaa menemään.
 

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS
Vitullako noita auditoit kun suurinpiirtein koko maailma käy huutokauppaa noista suojavälineistä ja jenkit vielä merirosvoaa jo myytyjä eriä lentokentiltä.
Kuten näet lopputuloksesta, liikekumppanin uskottavuus on suoraan verrannollinen siihen että saa oikeasti sitä mitä luvataan, suomalaiselta.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Minä arvostan tätä Suomen (Tanskan ja Norjan) mallia vs. Ruotsin tyyliin. Eli loiventamista vaikka yhteiskunnan pyörinnän hidastuminen maksaa. Täälläkin taitaa olla kertakirpaisun kannattajia eli laumasta suojaa hakevia, mutta muutama hajatelmani:

Suomessa kotimarkkinat ovat kuitenkin melko pienet ja pienyrittäjien pikatukemisen voimme rahoittaa pitkälle aikajänteelle, koska kuulumme euroalueeseen, vahvan valuutan rintamaan. Siis luottoluokituksemme säilynee siedettävällä tasolla.
Vientimarkkinoiden väliaikaiselle tukahtumiselle emme voi mitään, ehkä olisi oiva aika satsata potentiaalisten vientialojen tutkimuspanostusten lisäämiseen, ja kyllä vain: kestävämpää kehitystä edistävään perustutkimukseen.

Ja sitten se loiventaminen. Jokainen kuukausi luo lisää tietoa maailmassa vellovasta taudista: kokeillaan malarialääkkeitä, kokeillaan flunssalääkkeitä, kokeillaan hiv-lääkkeitä jne. tehohoitoon keuhkojen vajaatoiminnan takia joutuneiden hoidossa.
Mikäli minä sairastun covid19 syndroomaan raskahasti, niin teen sen mieluummin syyskuussa kuin toukokuussa.
Koska hoitotaito lisääntyy väistämättä.
Ja vanhuksilla, olivat kuinka alzheimereita tai tupakkaveroa maksaneilla juopoilla lienee myös se jokin jakamaton ihmisarvo, ihmisarvoisuus eli oikeus hoitoon. Ja siispä jokin oikeus parantumisen todennäköisyyden parantamiseen eli tässä vuoden vaiheessa sairastumisen todennäköisyyden pienentämiseen.
Valtion tehtävä on pitää kaikista kansalaisistaan huolta parhaan kykynsä mukaan.

Minusta Suomen viivytystaistelu on parempi kuin ruotsalaisten taktiikka.

Oli valinta kumpi tahansa, niin suomalaisia tuskin kuolee enemmän suhteessa kuin ruotsalaisia.
Tottakai joku valopää taloustieteilijä haluaa nostaa esiin pitkän kurjuuskauden mentaalivaikutuksen eli suomalaiset kai kohta tekevät joukkoitsemurhia ensin vaimon/miehen ja mahdolliset lapset tapettuaan.
Ei tule tapahtumaan, mutta medianäkyvyyttä tai kuuluvuutta tuollainenkin näkemys toki saa. Koska pitää jotain poikkeavaa toimittajan hakea ja aina löytyy tutkija-asiantuntija.
 
Viimeksi muokattu:

Ranksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
St. Louis Blues
Korostan, että kehun tässä vain sitä, että Ruotsilla on strategia, ja tätä strategiaa noudatetaan. Siitä, onko strategia hyvä vai huono, debatoidaan myöhemmin. Mahdollisesti vasta vuosien päästä.

* * *

Viime päivinä on tihkunut tietoa, että Suomessa pyritään taudin tukahduttamiseen testaamalla, vähän niin kuin Etelä-Koreassa. Tämä on järkeenkäypä mutta osin uhkarohkea malli, koska se perustuu testien äärimmäiseen tarkkuuteen ja lähes rajattomaan määrään.
Vastaan vain tähän. Me ei tiedetä joutuuko Ruotsi loppujen lopuksi myös sulkemaan kaiken kuten Italia pakon sanelemana. Joten tuo madallettu malli ei ehkä toimi ja ollaan tilanteessa jolloin sairaaloiden teho-ostastojen tilat ovat tukossa. Tällä hetkellä Ruotissa on 678 vakavasti kriittisessä tilassa olevaan covid-19 potilasta. Jos Ruotsissa on tällä hetkellä ~1000 teho-osaston ( 972) vuodepaikkaa niin kaukana ei olla siitä kun paikat alkavat olemaan täynnä. Tietenkin he pystyvät nostamaan vuodepaikkoja monia satoja, mutta...


Tässä vielä linkki tilastoihin Ruotsin päivittyneestä teho-osaston paikoista.




* * *

Haluan vielä vastata tuohon sinun mahdolliseen tukahduttamiseen vielä sen, että olen nähnyt läheltä kun oireilevat ihmiset testataan ja saadaan vasta toisella testauksella positiivinen tulos. Testaus on oikea suunta, mutta jos vieläkin Suomessa tulosten valmistuminen kestää vähintään 1-3 päivää puhumattakaan sijainnista kuten täällä lapissa niin tukahduttaminen ja joutumaan ehkä toiseen testaukseen kertoo kuinka monta päivää ollaan jälessä ketjujen kiinni saamisesta jne. Jos olen oikein ymmärtänyt niin jenkeissä testitulokset valmistuvat pienellä aikavälillä.
 
Viimeksi muokattu:

Mathieu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens
Maanantaina tunnelma Ruotsin sote-alalla oli tällainen kuin oheinen linkki The Localista kertoo, eli vaikea:

Lähteeni tukholmalaisesta sairaalasta sanoi eilen, että tehohoitopaikat on nyt piikissä eikä sinne mahdu enää ns. normaalipotilaatkaan helpolla. Toivoa siis sopii heidän kannaltaan ettei satu mitään odottamatonta, kuten extra onnettomuuksia tai terrori-iskuja tms. Ruotsissa hoidon tarve joutuu nyt keskittymään covidiin, ja miltei vain tähän. Voipi olla Suomessakin kohta edessä ja se on aika paha se.
 

Piikkiperse

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Aivan. Eli kaksi viikkoa jaksettiin uhota ja sitten on siirrytty kaikessa hiljaisuudessa ”kehoituksiin” olla liikkumatta Uudenmaan ja muun Suomen väliä.
Eilen keskiviikkona olin ajelemassa Lahdesta kohti Turkua. Ajattelin että oikaisempa tuosta pienen siivun Uudenmaan kautta. Poliisi rajalla kysyi, että minne matka? Vastasin, että kotiin Turkuun jolloin poliisi ohjasi minut takaisin kohti Lahtea ja sieltä kautta kotiin ja opasti vielä, että kauttakulku on kielletty. Eli kyllä siellä osa poliiseista hoitaa valvontaa vielä.
Seuraava auto jonossa oli kollegani joka oli menossa samaan suuntaan ja hänet olisi samoin näytöin, mutta eri poliisin toimesta päästetty "oikaisemaan" koska ei kysytty erikseen mihin matka. Molemmat siis näytettiin ajokortti ja yrityksemme tiedot paperilla auton ikkunan läpi.
 

Mathieu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens
Muuntuuhan se, kuten kaikki virukset, mutta kuten sanoin, ei niin nopeasti kuin influenssa. Ainakin internetti osaa kertoa näin, itsehän en mikään tutkija ole. Tämän lisäksi asiantuntijat sanovat, että RNA virukset muuttuvat todennäköisemmin kesymmiksi, kuin aggressiivisemmiksi.

Toki, sellaista usein on virusten evoluutio. Mutta kannattaa muistaa, että myös influenssa A-virus H1N1 oli RNA-virus, ja aiheutti Espanjan tautia, eikä se mutatoitunut kevyemmäksi vaan päinvastoin.

Viruksen kannalta tärkeintä on tietenkin levittää ilosanomaansa. SARS-CoV-19 tekee sen tehokkaasti olemalla pitkään piilevä. Eli sinänsä, vaikka isäntäolion kuolema onkin ei-toivottu tulos, niin leviäminen eli perintötekijän siirto on todennäköisesti onnistunut.
 

Rambokala

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Toki, sellaista usein on virusten evoluutio. Mutta kannattaa muistaa, että myös influenssa A-virus H1N1 oli RNA-virus, ja aiheutti Espanjan tautia, eikä se mutatoitunut kevyemmäksi vaan päinvastoin.
En ole vieläkään virustutkija, niin en tiedä miten merkityksellistä tuo on. Ebola, rabies ja jotkut hepatiitti virukset ovat myös RNA viruksia, mutta ei niillä kai ihan hirveästi yhteistä koronan kanssa ole.
 

redpecka

Jäsen
Hengityssuojain estää sinua levittämästä virusta jos olet lieväoireinen tai oireeton kantaja. Se mikä näissä suojaimissa on ongelmallista on niiden pukeminen ja riisuminen oikein, siinä kun tulee samalla kosketeltua kasvojaan käsin joissa voi olla virusta pinnoilta. Kannattaakin ennen maskin riisumista pestä kädet huolellisesti sekä myös riisumisen jälkeen jos joku on sattumalta yskäissyt maskisi ulkopinnalle.
Siis ei kai tuollaisilla protokollilla ole mitään väliä kaupasta tultuasi, jos olet siis taudin kantaja. Ei kai se kaksinkertaisesti tartu? Ehkä et tätä tarkoittanutkaan vaikka viestistä voi sellaisenkin tuloksen vetää.

Se on muuten yllättävän vaikeaa olla tekemättä yhtään virhettä vaikka kauppareissulla. Suht helppoa on välttää hissit ja liikennevalojen ääliökatkaisijat, - kauppojen ulko-ovissa nyt ei ole ollut kahvoja enää vuosikymmeniin kun ottivat startrekistä mallia - suht helppo keskittyä marketissa ja mennä suunnitellun pelikirjan mukaan, mutta sitten kun kaupankassa kysyy jotain niin huomaat raapineesi korvaa, persettä, nenää, silmiä.. Onneksi ne jakaa hanskoja jo ulkopuolella kun olet maahan teipatuissa lähtöruuduissa ruopimassa.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
USA taitaa jo tällä viikolla napata kärkipaikan Italialta myös ruumiiden määrässä. Juuri sopivasti pääsiäiseksi, kuten suuri johtaja unelmoi...

Donald taisi jo itsekin myöntää, että alle 100 000 kuolleella tuolla tuskin selvitään.
 

knttrtknkn1

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Kiinasta ostettiin lentokoneellinen hengityssuojaimia. Ja lisää lienee tulossa. Mikä voisi mennä pieleen?

Monikin asia, mutta tavara ei ollutkaan korkeimman suomalaisen laatusertifikaatin arvoista mutta saatiin kuitenkin jotain, käyttökelpoiseksi määriteltävää.

Eli saatiin jotain hyödyllistä, ei kaatopaikkakuormitusta. Haluan tämän korostaa.

Ilmeisesti yllättävän moni asia. Sekä myyjän ja ostajan puolella.


Tiedä sitten miten hyvin pitää paikkansa.
 
Suosikkijoukkue
Manchester United, Bruceola
Ilmeisesti yllättävän moni asia. Sekä myyjän ja ostajan puolella.


Tiedä sitten miten hyvin pitää paikkansa.
Hyvä että saatiin Tiina Jylhä ja Helvetin enkelit mukaan tähän kuvioon, parempaa kohti mennään joka päivä.
 

Mathieu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens
En ole vieläkään virustutkija, niin en tiedä miten merkityksellistä tuo on. Ebola, rabies ja jotkut hepatiitti virukset ovat myös RNA viruksia, mutta ei niillä kai ihan hirveästi yhteistä koronan kanssa ole.

Joo, ei ole todennäköisesti merkityksellistä. Lähinnä tarkoitin sanoa, että ei se näin aina ole. Ja että kaikki hahmotelmat aiheesta ovat nyt pelkkiä oletuksia. Myös RNA-virukset ovat mutatoituneet ihmiselle vaarallisempaan muotoon, joskus kohtalokkaalla tavalla. Mehän tiedämme tämän koronan tapauksessa vastaukset vasta vuosien päästä, joten turhapa tätä tässä on spekuloida.
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Mä en oikein osta tätä argumenttia. "Älä koske naamaasi" on oikean elämän vastine tietoturva-mantralle "älä klikkaa epäilyttäviä linkkejä". Kukaan meistä ei pysty olemaan kovin pitkään koskettamatta naamaansa. Sitä tekee jatkuvasti joko vahingossa kun nenää kutittaa tai sitten tietoisesti kun tajuaa kuinka mahdoton tuota neuvoa on noudattaa.

En muista nyt tarkkaa prosenttia mutta se oli iso eli kuinka usein normaalisti ihminen unissaan koskee tai hieraisee kasvoja/nenää. Jos tuon tahattoman toiminnon haluaisi välttää niin pitäisi nukkuakin maski päässä.
 

ADX_03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Tampa Bay Lightning
Siis miten valtio päätyy tilaamaan näiltä whitetrasheilta yhtään mitään? Jylhä ja Tape näyttää jo ulospäin siltä, että he tilaavat kaiken Wishistä. Ei luoja, toivottavasti tämän asian päättäjä menettää työpaikkansa vielä tänään.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös