Mainos

Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 175 982
  • 81 180

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Tällaista pitäisi tarjota tiedotustilaisuuksissa, jotta ihmisille syntyisi käsitys asiantuntijoiden toiminnan perusteista. Mitä himskatin viestintää se on, että pistetään muutamille harvoille twiitti, jota 99 % kansasta ei näe?

Varsin mielenkiintoista, jos Kiinan tilanne ei rauhoitukaan, vaan tulee uusi aalto, koska toimet lopetettiin liian aikaisin eikä riittävän moni altistunut virukselle.

Totta. HS on julkaissut lisää mielenkiintoista, vapaasti luettavaa pohdintaa ja faktaa koronaan liittyen:


Vuoden 2019 globaalin terveyden raportissa Johns Hopkinsin yliopiston, Economist Intelligence Unitin ja Nuclear Threat Initiative -järjestön kokoama tutkijaryhmä listasi 195 maata järjestykseen sen mukaan, miten ne ovat valmistautuneita merkittävän sairauden aiheuttamaan epidemiaan.

Hyvä uutinen: Suomi oli sijalla kymmenen. Huono uutinen: Raportin mukaan kaikkien tutkittujen maiden valmistautuminen on hyvin heikkoa.

Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti toteaa, ettei kysymys ollut, vieläkö tulee joku uusi virusepidemia, vaan milloin se tulee.
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Edit. Ja tuo @iibor vinkki, että vältä median lukemista lienee ihan paikallaan. Varmasti stressaa, jos jatkuvia kauhukuvanmaalailuja lukee.

Tai että valitsee yhden median, jota tsekkaa. Itsellä FB:ssa, Twitterissä jne. iltapulut on bannissa, en näe mitään niihin liittyvää, vaikka kaverit tykkäilisi jne. Tuo banni ei koronan takia, vaan kaiken moskan. Myöskään uutisten kommentteja ei kannata lukea, ellei ota kaikkea todella huumorilla.

Hysteria vessapaperista on saanut monet mediat tutkimaan asiaa. Klikkejä halutaan kovasti. Jokin tässä päivässä surettaa, muukin kuin korona.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Useampikin on kommentoinut edellä, että tämä on mielenkiintoista seurattavaa. Ja onhan se itsekin tunnustettava, että tämä menee jonkinlaisena viihteenä. Vaikka siis vakavasta asiasta puhutaankin ja homman otan henkilökohtaisesti tosissani.

Mutta tämä saattaa olla kuitenkin sellainen tapahtuma, jota vielä vanhana ukonkäppänänä kiikustuolissa muistellaan ja joka jää koko ihmiskunnan kollektiiviseen muistiin. Ei 9/11 vedä tälle kuitenkaan vertoja, koska se koski suoraan periaatteessa vain yhtä valtiota. Joskus 2060-luvulla voi Eliteprospectia selaillessa todeta vasta joskus kymmenien vuosien päästä syntyville jonneille tämän kauden kohdalta, että "ääääh, etpäs tiiäkkään tosta mitään, kun tuona vuonna oli se korona ja kaikki pysähty maailmassa ko seinään".

Tämä on siis meidän talvisota.

Ja ymmärtäkää nyt ottaa tämä huumorilla.
 

Morgoth

Jäsen
Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti toteaa, ettei kysymys ollut, vieläkö tulee joku uusi virusepidemia, vaan milloin se tulee.

10-30 vuoden sykli on vain niin pitkä nykymaailmassa, että asiat unohtuvat lähes yhtä nopeasti kuin ne tulivatkin. Aika näyttää mitä ihmiskunta tästä oppii lopulta.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Join eilen kylmän Corona - oluen ravintolassa, varmaan olisi pitänyt nauttia lähellä alkoholin kiehumispistettä. Näistähän oloistahan ei vittumainen miesflunssa tykkää. Toivottavasti ei ollut kohtalon tuolileikkiä.
 

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Vain aika näyttää, mitä tuleman pitää. Positiivisesti ajatellen, yleensä ne pahimmat kauhukuvat eivät toteudu, ja varmasti tämä tuo myös jotakin hyvää tullessaan joka jää elämään. Kaikella kun on kääntöpuolensa. Ehkä tämä saa ainakin osan ihmisistä ajattelemaan asioita pidemmälle kuin omaan napaan. Onhan tämä Facebookien ja Instagramien aikakausi ollut todella oksettavaa egoismia ja itsensä korostamista.

Aurinko nousi tänäänkin ja taas ollaan yhtä aamua lähempänä sitä että asiat palautuvat normaalimmiksi. Mikään ei ole ikuista, kaikki tulee ja menee ajallaan.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
10-30 vuoden sykli on vain niin pitkä nykymaailmassa, että asiat unohtuvat lähes yhtä nopeasti kuin ne tulivatkin. Aika näyttää mitä ihmiskunta tästä oppii lopulta.

Totta. Ja jos ja kun on kuten artikkelissa todetaan, että valmistautuminen parhaissakin maissa oli heikkoa, oppimista toivottavasti tapahtuu.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
No, tämä on historiallinen tapahtuma, onhan se mielenkiintoista seurata eikä onneksi liian mielenkiintoista vaan perusinfra edelleen toimii ja elämme rikkaassa ja turvatussa yhteiskunnassa. Tikulla silmään, mutta syksyllä 2008 oli jopa pelottavammat tunnelmat, kun markkinat ja maailmankauppa hetkeksi romahtivat. Silloin tuli seurailtua jopa sellaista eksoottista indikaattoria kuin Baltic Dry Index...
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Sieltä se finanssikriisin haamu nyt kurkistelee: Korona iskee talouteen – Ekonomisti: Suomi syöksyy lamaan ja suurtyöttömyyteen

Toivottavasti luvuissa on joku absoluuttisin worst case scenario taustalla...
Luin saman ylilyönnin itsekin. Nyt olisi helppo sortua negatiivisuuteen ja tappiomielialaan, mutta turhaan. Pitää ajatella positiivisesti. Nytkään hallitus ei joudu tekemään ikäviä työllisyystoimia tai säästämään. Kysehän on vaan elvytyksestä kun kerta on lama!
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Risa

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
En tiedä saako tätä sanoa, mutta onhan tämän pandemian seuraaminen ihan saatanan mielenkiintoista. Ei tämmösiä tule kuin kerran ihmisen elämässä.

Vannomatta paras. Edellisestä pandemiasta on aikaa vasta noin kymmenen vuotta, mutta toki tämä näyttää nyt olevan aika paljon rajumpi tapaus. Mistä sitä tietää, vaikka tämän jälkeenkin tulisi joku vieläkin vittumaisempi pöpö tänne kiertämään...

Ja on tämä seuraaminen tietyllä tapaa mielenkiintoista. Ei siitä pääse mihinkään. Sitä ei pidä ajatella kuitenkaan siten, että tästä jotenkin nauttisi. Enkä tietenkään tulkitse, että sellaista edes tarkotitkaan.

Omia reaktioitani ovat lähinnä pohdinnat siitä, miten pyörittää normaalia arkea. Toistaiseksi ei ole suurtakaan ongelmaa. Poikkeusjärjestelyt ovat todennäköisesti ihan toimivat. Kyllähän se periaatteessa vähän vituttaa, että suunniteltuja matkoja ei nyt pääse tekemään, eikä mökkikautta todennäköisesti viitsi avata pääsiäisenä ja samaan aikaan osuvalla talvilomalla, kun pitää minimoida riski siihen, että tartuttaisi noita suvun vanhimpia jäseniä. Mutta kun tuon suhteuttaa kokonaiskuvaan, tuo vitutus unohtuu hetkessä. Ja onneksi omat harrastuksemme ovat sellaisia, että niitä pystyy hyvin jatkamaan kotioloissakin.

Kaiken kaikkiaan uskon tämän olevan enemmänkin väliaikainen häiriö, joskin hyvin vittumainen sellainen. Eiköhän tässä yhteiskunta pyöri syksyyn mennessä jo normaalisti.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Risa

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Tämä on siis meidän talvisota.

Ja ymmärtäkää nyt ottaa tämä huumorilla.

Näin ja sopii ilman huumoriakin Italian tilanteeseen. HS jatkaa mielestäni tietoa eri tavoin tuottavaa journalismia koronaan liittyen:


Lombardian alueen tehohoitoyksiköiden johtaja Antonio Pesenti puhui Washington Postille jo atomipommista. Hänen mukaansa torstaina Lombardiassa oli noin 4 200 sairaalahoitoa tarvitsevaa koronaviruspotilasta. Seuraavien kahden viikon aikana määrä voi viisinkertaistua jopa 20 000:een. Näistä 3 000–4 000 tarvitsee tehohoitoa.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
WC-papereista tappeleminen on osoittanut, ettei järjestäytyneen yhteiskunnan järkkyminen niin äärimmäisen kaukana ole edes Pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa. En nyt tarkoita, että se olisi millään tapaa vielä järkkynyt, mutta jos kiristetään ruuvia vaikka terveydenhuollon ruuhkautumisella, ulkonaliikkumiskiellolla ja ainakin osittaisella säännöstelyllä, oltaisiinkin tilanteessa, jossa kinastelu vessapapereista olisi vaihtunut jo mahdollisesti organisoidumpaan yhteiskuntajärjestyksen vastaiseen toimintaan. Jonkinmoisena esimerkkinä toimikoon vaikkapa Weimarin tasavalta.
Täsmennän yöllistä itseäni sen verran, että pitkä matka nykytilanteesta on tietenkin aivan tuohon esimerkkiini eikä se suoraan siihen vertaudukaan edes taustoiltaan, mutta pointti siis poikkeustilassa, joka tyytymättömyyden myötä masinoi erilaisia ääriaineksia. Kyllähän se primitiivinen itsesuojelumekanismi nousee itse kullakin esiin, kun tuolla kaupassa käy, ja huomaa, että niitä lempituotteita vielä olisi jäljellä ja samaan hyllynväliin sattuu about samanlaiset ostohousut jalassaan toinen henkilö. Minä ainakin myönnän tämän ja tunnistin sen itsessäni viime kauppareissulla, vaikken viiden kärryllisen kanssa wc-paperia hakenutkaan. Poikkeavan tilan pidentyminen, tiettyjen hyödykkeiden säännöstelyn aloittaminen, pientä kränää eri eturyhmien välillä, järjestäytymistä ja omien oikeuksien puolustamista... Jep, aika tiukkaa apokalypsia, jolta meidät varjelee hyvin pitkään järjestäytynyt ja vahva demokraattinen yhteiskunta mekanismeineen, mutta tosiaan heikompien rakennelmien läpi on puskenut kuitenkin aika monta ääriliikettä ja -ilmiötä tässä suht tuoreenkin historian myötä. Kyllähän tämä erittäin mielenkiintoinen laboratorio on, ja näin maikkana tästä saa hyvää aasinsiltaa tuonne vallankumousten ja ääriliikkeiden käsittelyyn tai yhteiskuntaopin puolelle, vaikka erittäin varovainen on tietenkin oltava nyt, kun tilanne on akuutti.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Risa

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ajattelin tossa Italian ja Suomen tilannetta, että kuinkakohan iso merkitys on sillä, että Italiassa vanhukset taitavat asua useasti lastensa ja jopa lastenlastensa kanssa. Suomessa taas aikuiset lapset näkevät vanhempiaan ehkä kerran kahdessa viikossa tai jopa harvemmin.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Luin saman ylilyönnin itsekin. Nyt olisi helppo sortua negatiivisuuteen ja tappiomielialaan, mutta turhaan. Pitää ajatella positiivisesti. Nytkään hallitus ei joudu tekemään ikäviä työllisyystoimia tai säästämään. Kysehän on vaan elvytyksestä kun kerta on lama!

No siis elvyttää todellakin pitää. Eikä vain finanssisektoria ja suurpankkeja. Esim. USA, tuo sosialismin pesä, tekee nyt melko rajua elvytystä etabloidessaan sairausajan palkkoja jne. Olisiko parempi ettei tekisi? Pitäisitkö tällä hetkellä hallituksen päätavoitteena tasapainotettua budjettia?
 

-Jonne-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP
Nyt Ranskassa tauti räjähtämässä käsiin. Perjantaina n.800 todettua uutta koronavirustartuntaa. Kuolleita tällä hetkellä n. 80, yli 150 tila vakava. Maan terveysministeri todennut, että tämä viirus leviää nopeaan. Maa on sulkenut perjantaina koulut määrittelemättömäksi ajaksi ja kieltänyt yli 100 hengen yleisötilaisuudet.


Suomessa taktiikka on odottelu ja talouden suojeleminen niin kauan kuin kantti riittää. Yritetään sitten hillitä leviämistä vasta kun sairaalat ylikuormittuneet.

Hamstraamiselle ainakin kotikunnassani taisi selvitä syy kun ulos katsoo. Ilmeisesti presidentin kehoitus välttää fyysistäkontaktia tulkittiin niin, että linnouttauduttiin sisätiloihin.. Ei ristinsielua missään.
 

Analyzer

Jäsen
Luin saman ylilyönnin itsekin. Nyt olisi helppo sortua negatiivisuuteen ja tappiomielialaan, mutta turhaan. Pitää ajatella positiivisesti. Nytkään hallitus ei joudu tekemään ikäviä työllisyystoimia tai säästämään. Kysehän on vaan elvytyksestä kun kerta on lama!


Tässä vastinetta kuudelta muulta asiantuntijalta tuohon Malisen skenaarioon.
Huomattavasti maltillisempia odotuksia, joskin kaikki korostavat ennustamisen vaikeutta, koska muuttujia on niin paljon.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Olin äsken 08:30 Prismassa ja kassajonot olivat 20 metrisiä. Kyllä vitutti. Menin sitten oman ostoskärryn kanssa tyhjälle itsepalvelukassalle kun ei jonottaminen kiinnostanut ja siitä pääsikin aika nopeasti.
 

MENTALSPORT

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
kyllähän tässä sairaanhoitajana vähän mietityttää parin viikon päästä tuleva tilanne JOS käy niinkuin italiassa ja ranskassa näyttää käyvän. Ehkä henkilökohtasesti hieman järeempiä toimia voisi ajatella jo tässä vaiheessa, että kapasiteetti säilyisi paremmin. lisäksi ihmisten panikointi alkaa näkyä ihan psyykkeen hajoamisenaki valmiiksi sairailla ihmisillä
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
No siis, elvyttää todellakin pitää. Eikä vain finanssisektoria ja suurpankkeja. Esim. USA, tuo sosialismin pesä, tekee nyt melko rajua elvytystä etabloidessaan sairausajan palkkoja jne. Olisiko parempi ettei tekisi?
Toki Keynes oli oikeassa ja kun kyseessä on lama niin silloinhan tikkaa heittävä apinakin osuu. Sehän pointti taisi ollakin. Onneksi tämän 12 vuotta kestäneen nousun aikana on laitettu rakenteet kuntoon. Harmi että Keynes on oikeassa vaan niin vitun harvoin.
 
Viimeksi muokattu:

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Sydäninfraktit taatusti nousussa tämän koronan aiheuttaman pitkäkestoisen stressitilan vuoksi. Osa stressaa nyt oikeasti ja harvan elimistö ja alitajunta tällä hetkellä täysin normaalilla tavalla pystyy toimimaan, koska normaali elämä ja käyttäytymismallit muuttuneet. Nyt ollaan tietyllä tavalla (osin) kaikki samanlaisia kuin jotkut neuroottisen ylivarovaiset ihmiset ovat normaalistikin. Vai pystyykö joku nyt koskemaan vapaan rennosti kaikkiin pintoihin pesemättä käsiään sen jälkeen.

Huumori auttaa aina vaikeissa tilanteissa. Harvemmin alkoholi, ellei sitä käytä puhdistusaineena.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Vaikka suhtautuu tautiin rauhallisesti ja on sitä mieltä, että suurimmalla osalla sairastuneista on lievät tai kohtuulliset oireet - tai eivät edes tiedä sairastaneensa, ei se tarkoita sitä, että pitää hakeutua väkijoukkoihin ja vanhuksia tapaamaan, jättää kädet pesemättä, hamstrata vessapaperia ja tonnikalaa tai protestoida rajoituksia vastaan.
Lomat paloivat minultakin tämän takia, mutta näillä mennään.
 

Analyzer

Jäsen
Ennustan, että seuraavat lähipäivät kohu koronan ympärillä jopa laantuu, jos kouluja ei vielä laiteta kiinni. Tartuntojen kasvuun ikään kuin turtuu ja tilanteen alkaa nähdä vaarattomana.

Paniikin määrä lisääntyy uudelleen, kun kuolonuhreja alkaa tulla noin 1-2 viikon päästä. Niitä tulee myös todennäköisesti aika paljon lyhyessä ajassa(vrt Italia). Siinä kohdassa kun riskit konkretisoituvat, niin ihmiset linnottautuvat koteihinsa ja yhteiskunta käy tyhjäkäynnillä.

Kuinka kauan tätä vaihetta sitten kestää, onkin täysi arvoitus. Ja se sanelee laman syvyyden. Tulevien konkurssien määrä on kaiken keskiössä. Palveluammatit kärsivät ensimmäisinä. Esim ravintoloita alkaa kaatumaan hyvin nopeasti, jos ihmiset eivät liiku.
 

Analyzer

Jäsen
Olin äsken 08:30 Prismassa ja kassajonot olivat 20 metrisiä. Kyllä vitutti. Menin sitten oman ostoskärryn kanssa tyhjälle itsepalvelukassalle kun ei jonottaminen kiinnostanut ja siitä pääsikin aika nopeasti.

Luulisi tämän ostohysterian pikku hiljaa jo pysähtyvän? Eikö hamstraajilla pitäisi olla jo kaapit täynnä. Vai iskeekö paniikki, että ei ole hamstrattu vielä tarpeeksi?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös