Koronavirus – uhka myös Liigalle?

  • 2 488 714
  • 16 370

SammyRumour

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät & SHL
Miten tälläiseen voi edes tähän tietoon päätyä, kun juuri Suomessakin ollaan suunnittelemassa ja aloittamassa kesäsarjoja? Ihmettelen jos liigakausi ei ala ajallaan ja vielä enemmän jos se perutaan, sitä pidän jopa lähes mahdottomana.


Tästä toisesta aallosta puhuttu, mutta siitä ei tällä hetkellä ole mitään todisteita tms, jotkut pitää sitä todennäköisenä jotkut mahdollisena ja joidenkin mielestä sitä ei edes tule. En puhuisi siis faktana, että toinen aalto tulee ja vaikka tulisi että siihen pitäisi reagoida kovasti. Todennäköisesti kuitenkin jokainen on nyt lisännyt käsienpesua ja muuta huolellisuuttaan, niin on täysin mahdollista sekin skenaario ettei toinen aalto jos sellainen edes tulee aiheuta mitään erityisiä ongelmia tai reagointia.
"Ei ole todisteita" niin paitsi todisteita on yllinkyllin muista maista.
 

Sämppäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Riittää, että yksi pelaaja, yhdessä joukkueessa sairastuu, muut joutuvat karanteeniin ja kauden jatkuminen on pöydällä. Tai kauden alkaminen jos sairastuminen tapahtuu harjoituskaudella.
Mikähän tässä lienee vaikea ymmärtää. Ei noita karanteenimääräyksiä yksinkertaisesti voida enää jatkaa syksyllä. Jos pelaaja sairastuu, se sairastuu niinkun muissakin sairauksissa. Jos joukkuekavereilla ei ole sairastumisen oireita, ne pelaa. Nyt kesälajit on pyörähtämässä käyntiin ja THL:ltä tulee lajeille ohjeistus, miten toimia toistaiseksi, jos joukkueessa ilmenee tartunta.

Ei Suomi voi pyöriä niin, että jokainen duunipaikka menee kokonaan kiinni jos työntekijällä todetaan korona. Hetken se onnistuu, mutta rajansa kaikella ja se hetki on kohta tullut päätökseen.

Jos joku oikeasti väittää, että vielä syyskuussa jengi määrätään kotikaranteeniin, kun jollain on todettu tartunta, suosittelen miettimään kahteen kertaan. Edelleen. Rokotteessa voi mennä vielä helposti yli vuosi ja siitäkään ei ole takeita. Maailma normalisoituu ja korona on muiden rinnalla yksi tauti mikä kiertää. Näin tapahtuu ja näin on pakko tapahtua.
 

Sämppäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Epäilen vain ollaanko Suomessa valmiita ruotsin malliin.
Ollaan. Ennemmin tai myöhemmin. Toinen vaihtoehto on, että Suomi lakkaa olemasta. Siinä voi jokainen miettiä kumpi on loppujen lopuksi pahempi. Tuhannet kuolemat vai maan konkurssi. Eduskunnassakin tämä tiedetään, että pitkään ei voida tätä jatkaa. Nyt alku otetaan varovaisemmin, että keritään varautua mahdollisimman hyvin.

Näitä asioita kun mittailee, voi olla suhteellisen varma, että syksyllä taas pelataan hokia.
 

Ist0

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toimiva Ilves, Jets, Leki
Suomi varmasti vähitellen avautuu, mutta sisätiloissa järjestettävät massiiviset yleisötapahtumat ovat avautumislistan viimeisenä. Ihmettelen, jos tämän vuoden puolella Liigaa yleisön edessä pelataan.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Veri
Riittää, että yksi pelaaja, yhdessä joukkueessa sairastuu, muut joutuvat karanteeniin ja kauden jatkuminen on pöydällä. Tai kauden alkaminen jos sairastuminen tapahtuu harjoituskaudella.

Ajatusmalli tosin muuttuu (ja on toisaalla jo muuttunutkaan) siihen suuntaan, että karanteeniin ei määrätä jos ei oireita tule.

Saksan Bundesliiga jatkuu ensi viikolla. Joukkueissa on todettu koronatartuntoja, mutta suunnitelma ei ole kauden jatkumisen suhteen muuttunut. Sairastuneet pelaajat toki on määrätty pysymään poissa treeneistä.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Ajatusmalli tosin muuttuu (ja on toisaalla jo muuttunutkaan) siihen suuntaan, että karanteeniin ei määrätä jos ei oireita tule.

Joo ei sitä ennenkään ole jonkun sairauden takia koko joukkuetta asetettu karanteeniin vaikka siellä on voinut pahempiakin viiruksia liikkua kun mitä nyt korona urheilijoille olisi. Lisäksi käsittääkseni jossain kohti on pikatestejä tulossa eli kaikki urheilijat voidaan tarvittaessa ennen matsin alkua testata ja nytkin ei olla lähellä testauskapasiteetin yläpäätä joten huippu-urheilijoita pystyttäisiin varmaan terveysasemilla mitata ennekuin testaaminen "kotona" on mahdollista.
 

Delkor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
En minä ainakaan odota etteikö Liiga jossain vaiheessa syksyä käyntiin pyörähtäisi, mutta en kyllä kuvittele että täyden yleisön edessä pelattaisiin. Tauti etenee niin hitaasti, että jos terveydellisiä perusteita ei ole laskea halleja täyteen porukkaa syksyllä, niin tilanne ei välttämättä ole parempi vielä kuukausienkaan kuluttua tästä. Jos kaikki normaalisoidaan syksyllä, koska "täytyy", niin kannattaisi varmaan tehdä se sitten samantein. Ottaa heti vastaan tartuntojen ja kuolemien räjähdys, kun ottaa se vastaan vasta syksyllä ja syksyä odottaessa hävittää kansantaloudesta miljardeja. Veikkaan, että kaikki kyllä normalisoidaan syksyyn mennessä lukunottamatta sitä, että porukan kasautuminen tappituntumalle isoissa määrin tullaan edelleen estämään ja hoitokoteihin ei edelleenkään pääse vierailuille ilman erityisjärjestelyjä. Toisen aallon tuleminen ei ole mikään mielipideasia. Virus noudattaa ensi syksynä samanlaista leviämiskaavaa kuin mitä se talvella/kevällä/nyt noudatti, koska immuniteettia ei isosti vielä syksylläkään näyttäisi olevan. Jos sille luodaan samat leviämisolosuhteet normalisoimalla kaikki, niin se leviää samalla tavalla.

Karanteeniin saa Suomen kansalaisen Suomessa määrätä vain infektiolääkäri. Kaikki muu karanteeni on pelkkää suositusta ja noudattaminen omantunnonkysymys. Työnantaja voi toki halutessaan estää pääsyn työpaikalle, mutta ei se karanteenia kai tarkoita.
 
Viimeksi muokattu:

Tuusa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit
Jos ja kun liiga pääsee alkamaan aikanaan tai myöhemmin edes jotenkin normaalisti, niin mitenköhän suhtaudutaan kannattajamatkoihin? Alueelliset erot koronatartunnoissa on isot ja useampi tunti matkustamista bussissa on riskialtista, joten näinköhän matkat kielletään kaikilta.
 

Kaikkiookoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Norjassa Stavanger jo ilmoitti, että 500 katsojaa ei riitä ja vetäytyvät liigasta, jos ei katsojamäärät saa nousta.
Tämä on syksyllä hallituksen päänsärkynä Suomessa ja luulen, että välivuosi vedetään.
Telia ei maksa tarpeeksi?
 

Jan Koller

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät ♠, Carolina Hurricanes
Kyllä melkoinen optimisti saa olla, jos näkee itsensä lätkäkatsomossa syyskuussa. Onko Liiga kertonut jossain, millä aikataululla se tekee ratkaisuja otteluohjelman suhteen? Tai, että minkälainen vaihtoehto on pelata tyhjille katsomoille alkukausi/syys tai koko kausi?
 

R & L

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Norjassa Stavanger jo ilmoitti, että 500 katsojaa ei riitä ja vetäytyvät liigasta, jos ei katsojamäärät saa nousta.
Tämä on syksyllä hallituksen päänsärkynä Suomessa ja luulen, että välivuosi vedetään.
Telia ei maksa tarpeeksi?

Eipä taida lätkän TV-korvaus Norjassa olla kovin kummoinen, joten tilanne ei ole oikein vertailtavissa Liigan kanssa.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Kiinnostaisi kuulla kommentteja siitä kuinka mahdollista ja kuinka kauan olisi kanattavaa pelata tyhjille katsomoille, siis Liigassa. Se on omasta mielestäni realistisin kuva siitä miten Liiga jatkuu tänä vuonna.

Ehkäpä tässäkin kuten monissa kiekollisissa asioissakin katsomme lätäkön taakse miten siellä onnistuu kauden loppuun pelaaminen, eikä pelkästään tyhjien katsomoiden johdosta vaan miten lajia voisi kehittää tv:n suuntaan ja tuoko se merkittävästi lisää tuloja etäkatsojien suunnalta.
 

Walkin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Lokakuussa viimeistään kausi käyntiin jos ja kun vielä syyskuussa rajoitukset päällä yleisön suhteen. Tämä vuosi voidaan mennä paljon kevyemmällä ottelutahdilla ja sitten vuodenvaihteen jälkeen enemmän pelejä joihin toivottavasti jo yleisökin pääsisi sisään.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Tuonpa takia tuossa perässä oli tuo Telia ei maksa tarpeeksi ja ?
Oliko asiaan mutua tahi mielipidettä?

Isoin ongelma ei ehkä ole se että paljonko se Telia maksaa vaan paljonko pitäisi maksaa jos sovittua sopimusta ei pidä. Ei taida olla mitään "meitä ei huvita pelata" vaihtoehtoa sopimuksessa eli jokainen seura joutuisi vähintään sen 1,5 miljoonaa maksaa pelaamattomasta kaudesta, en tiedä riittäisikö telialle sitten sen sopimuksen 23 miljoonan arvoiset korvaukset vai oikean vahingon verran. Tietenkin asiaa muuttaisi jos viranomaiset kieltää pelaamisen.

Eli en itse ainakaan usko että pelaamattomuus olisi mikään ratkaisu, ainakin pyrittäisiin pelaan. Tietenkin nykyiset toimet seuroissa on tehty sillä oletuksella että kausi alkaa normaalisti syyskuussa, että seurat joutuisi uudet YT käymän jolloin sopeutetaan menot lähemmäksi tippuneita tuloja. Tietäisi tietenkin että osa pelaajista ja henkilökunnasta saatetaan menettää, mutta tämä olisi pienempi paha kun että jos kausi on kokonaan pelaamatta niin ne sidosryhmän organisaatioden taustalla hajoaisi kokonaan.
 

EPK

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK
Uskon että päättäjät tulevat järkiinsä ja lätkämatsit pelataan niin, että vähintään yhdessä katsomon osassa saa olla 500 katsojaa. Esim. Helsingin jäähallissa on mahdollista jakaa katsomoita niin, että jokaiselle katsomon osalle voi olla omat anniskelu ym. alueet sekä omat vessat. Varmasti koronasta johtuen saadaan vessoja erilaisilla tilapäisratkaisuilla tehtyä myös B- ja D-päätyihin, sekä yläkertaan. Sisäänkäyntejä on tällä hetkellä 2 mutta pienellä säädöllä B-päädyn sisäänkäynti sekä E 2 sisäänkäynti saadaan käyttöön kuten myös A2 kohdalla oleva sisäänkäynti. Näin ollen olisi käytössä 4 sisäänkäyntiä, jotka voidaan vielä sermeillä tai aidoilla jakaa niin, että niistä muodostuu esim. 8-10 sisäänkäyntiä eri katsomoalueille. Katsomoita voidaan myös rajata ja 12:sta katsomonosalla saadaan Helsingissäkin 6000 katsojaa matsiin joka on taloudellisesti fiksumpi määrä kuin 500 ja silti nämä 500 katsojan lohkot eivät olisi muiden kanssa tekemisissä. Katsomot voidaan myös rajata niin että ne ovat 4-6 metrin etäisyydellä toisistaan.

Tämä onnistuu varmaan muissakin jäähalleissa samalla tavalla.

Mikäli ei ole sitten totta, että juuri urheilutapahtumat on vaarallisempia kuin kaikki muut kokoontumiset. Toki jos Keskusta ei olisi hallituksessa, niin keinot varmaan keksittäisiin nopeammin.
 
Uskon että päättäjät tulevat järkiinsä ja lätkämatsit pelataan niin, että vähintään yhdessä katsomon osassa saa olla 500 katsojaa. Esim. Helsingin jäähallissa on mahdollista jakaa katsomoita niin, että jokaiselle katsomon osalle voi olla omat anniskelu ym. alueet sekä omat vessat. Varmasti koronasta johtuen saadaan vessoja erilaisilla tilapäisratkaisuilla tehtyä myös B- ja D-päätyihin, sekä yläkertaan. Sisäänkäyntejä on tällä hetkellä 2 mutta pienellä säädöllä B-päädyn sisäänkäynti sekä E 2 sisäänkäynti saadaan käyttöön kuten myös A2 kohdalla oleva sisäänkäynti. Näin ollen olisi käytössä 4 sisäänkäyntiä, jotka voidaan vielä sermeillä tai aidoilla jakaa niin, että niistä muodostuu esim. 8-10 sisäänkäyntiä eri katsomoalueille. Katsomoita voidaan myös rajata ja 12:sta katsomonosalla saadaan Helsingissäkin 6000 katsojaa matsiin joka on taloudellisesti fiksumpi määrä kuin 500 ja silti nämä 500 katsojan lohkot eivät olisi muiden kanssa tekemisissä. Katsomot voidaan myös rajata niin että ne ovat 4-6 metrin etäisyydellä toisistaan.

Tämä onnistuu varmaan muissakin jäähalleissa samalla tavalla.

Vaikka jäähalli lohkottaisiin alle 500 hengen osiin ja täten pysyttäisiin lain sallimissa rajoissa, niin miten nuo turvavälit? Ei taida ihan onnistua. Vai sisälsikö tämä myös sen olettamuksen, että turvaväleistä ei enää syksyllä tarvitse välittää?
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Vaikka jäähalli lohkottaisiin alle 500 hengen osiin ja täten pysyttäisiin lain sallimissa rajoissa, niin miten nuo turvavälit? Ei taida ihan onnistua. Vai sisälsikö tämä myös sen olettamuksen, että turvaväleistä ei enää syksyllä tarvitse välittää?
Katselin pikaisesti Äijänsuon (siis Lukon kotihalli) jäähallin pohjakarttaa, niin pikaisesti katsomonosia oli 22kpl + aitiot päälle. Yhteen katsomonosaan voi varmaan sijoittaa 50-150 henkeä siten että turvavälit toteutuvat. Turvaväleissä otin oletukseksi että katsojat koostuvat pääosin porukoista, eli vaikka 5 hengen kaveriporukka tai perhe voi olla ilman turvavälejä keskenään.

Tuolloin turvavälit saataisiin toteutettua ja niiden noudattaminen jäisi ihmisten omalle vastuulle, ehkä järkkärikin voisi ohjeistaa/huomauttaa jos ryhmät lähentyvät liikaa.

Kun tuosta lähtee heittelemään hattuvakion ja hihakertoimen kanssa lukuja, niin 2000-2500 kappaletta katsojia mahtuisi Raumalla samaan aikaan halliin. Tämä tarkottaisi 54-67% normaalista katsojamäärästä. Tästä ei tietenkään saa vetää johtopäätöksiä mihinkään suuntaan, mutta jos sitä koittaisi, niin 50% normaalisti katsojamäärästä olisi varmaan toteutettavissa useimmilla paikkakunnilla.
 

Okkul

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko ja maajoukkueet
Jos katsojille laitetaan maskipakko voidaan turvaväleistä luopua, liput ostettava ennakkoon verkosta ja sisääntuloon turvavälit. Kumihanskat/maskit jaetaan ovella. Hallit saa täyttää alkuun maximissaan 60 % kapasiteetista. Liiga tässä malli, saa käyttää !
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Jos katsojille laitetaan maskipakko voidaan turvaväleistä luopua, liput ostettava ennakkoon verkosta ja sisääntuloon turvavälit. Kumihanskat/maskit jaetaan ovella. Hallit saa täyttää alkuun maximissaan 60 % kapasiteetista. Liiga tässä malli, saa käyttää !

Onpahan hallissa sitten hiljaista, kun maski päässä on helvetin vaikea huutaa sitä "nuijaa!!". Taputuslätinä kumihanskoilla toki kuuluu

Niin ja kaljan myyntikin loppuu sekä röökin polttaminen erätauoilla. Maskista ei ole hyötyä jos sitä välillä räplää pois ja päälle
 

Okkul

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko ja maajoukkueet
Onpahan hallissa sitten hiljaista, kun maski päässä on helvetin vaikea huutaa sitä "nuijaa!!". Taputuslätinä kumihanskoilla toki kuuluu

Niin ja kaljan myyntikin loppuu sekä röökin polttaminen erätauoilla. Maskista ei ole hyötyä jos sitä välillä räplää pois ja päälle
Jos meteliä haluaa niin voi käyttää vaikka läpsyttimiä. Maskista on hyötyä kun sitä käyttää, monet maat on ottanut ne käyttöön julkisilla paikoilla jne.. Mutta mikään ei ole aukoton.
 

Glove

Jäsen
Puolentoista metrin turvaväli toteutuisi käyttämällä joka toisesta rivistä joka kolmas paikka. Halliin voisi silloin ottaa noin kuudesosan sen kapasiteetista. Olisihan sekin enemmän kuin 500.
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Maskista on hyötyä kun sitä käyttää, monet maat on ottanut ne käyttöön julkisilla paikoilla jne..

Oletko kokeillut vaikkapa puolen tunnin ajan yhtäsoittoisesti käyttää nenä-suumaskia? On aika epämiellyttävä (kun kosteus alkaa tiivistyä sisäpuolelle) vaikka vain kotona käyttäisi saatikka sitten kun liikkuu hallissa rappusissa ja käytävillä useamman tunnin ajan.

Lisäksi tosiaan jää kaikki myyntitulot (juoma/ruoka) saamatta, koska maskin tehokas käyttö edellyttää ettei sitä missään vaiheessa laiteta sivuun edes lyhyeksi aikaa.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: EPK
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös