Koronan taloudelliset vaikutukset

  • 119 463
  • 1 033

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Tätä asiaa on sivuttu niin sijoitusvinkkien, Suomen talouden kuin Koronan omassa nimikkoketjussa, mutta mielestäni tämä on niin iso asia, että ansaitsee oman ketjunsa.

Minusta nimittäin tuntuu, että tämän kriisin vaikutuksia talouteen on ala-arvioitu ja ne voivat olla isommat kuin itse kriisin vaikutukset. Suomen ja monen muun länsimaan talous perustuu taloudelliselle toimeliaisuudelle. Tämä ei ole mitään pörssihaiden ja kermaperseiden huvia, vaan nämä ovat rahoja joilla rahoitetaan hyvinvointiyhteiskuntamme. Jos maan BKT tippuu 20% niin se tarjoittaa suomeksi käytännössä sitä, että verotulot tippuvat vähintään samassa suhteessa jolloin esim 20 miljardin euron terveydenhuollosta joudutaan tinkimään 20% eli 4 miljardia euroa. Se on aika iso raha ja vaikuttaa aivan suoraan tuhansiin ja tuhansiin hoidon tarpeessa oleviin.

Se että tippuuko BKT 20% ja jos tippuu niin millä ajalla (meneekö siihen vuosi vai kaksi) on toki yksi keskustelu, mutta paljon se riippuu siitä, että miten me täällä maassa toimimme ja minkälaisia päätöksiä tehdään.

Lainaan itseäni:
Niin kauan kuin ihmiset ovat eristyksessä kaikki ravintolat, erikoisliikkeet, viihdepalvelut, liikuntapaikat ja muut ovat kiinni. Nuo työllistävät satojatuhansia ihmisiä. Jo nyt on massiiviset lomautukset odottamassa, mutta ne vain kasvavat mitä tiukemmin maa suljetaan. Jos maa on vuoden kiinni, niin näistä firmoista suurin osa kaatuu ja meille tulee satojatuhansia työttömiä.

Sen takia on varsin oleellinen kysymys, että kestääkö eristys pari viikkoa vai vuoden.
 
Viimeksi muokattu:

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Kysymyksiä, joihin oma visiointi riitä vastaamaan:

Minne pääomat siirtyvät? Löytyykö mistään päin maailmaa sijoituskohteita, kun ongelma on sama joka puolella maailmaa?
Haluavatko kiinalaiset ostaa jos/kun halvalla saavat?
Ovatko Sveitsin pankit ikuisia?
Niin kauan, kun palkanmaksu edes joillekin ja tulonsiirrot jatkuvat, pienet pyörät (mm. elintarviketuotanto) pysyvät pyörimässä.
Hautausurakoitsijoilla on tulevaisuus valoisampi.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Mielestäni koronan vaikuksia Suomen talouteen ei ole juurikaan edes arvoitu. Syy on ilmeinen: ei tiedetä, minkälainen kriisi on ja kauanko se kestää. Niinpä arvioiden tekeminen on vaikeaa vielä toistaiseksi. Kaiken lisäksi euroalueen ja USA:n taloustoimet vaikuttavat ratkaisevasti myös Suomen talouteen.

Ja niitä on tullut. Fed aloittaa uuden, täysin rajoittamattoman yritysten velkakirjojen osto-ohjelman. Keskuspankki aikoo keskittyä tukemaan etenkin yrityslainamarkkinaa sekä pieniä ja keskisuuria yrityksiä. EKP hakee isoa sinkoa ullakolta ja toivon, että se myös on siellä ja löytyy.

Mitä tämä voisi Suomessa tarkoittaa? Työnantajat ja työntekijät saavat valtiolta (Finnvera, Kela, kassat yms) korvauksia menetyksistään. Yritykset saavat lykkäyksiä veroihin ja lainoihin, samoin mm. asuntovelalliset. Jossain vaiheessa saatetaan harkita helikopterirahaa oikein kunnolla eli esimerkiksi kaikille veronmaksajille jaetaan 3 000 euroa kulutukseen.

Osa yllä olevista on jo päätetty ja paljon löytyy mainitsemattomiakin keinoja tukea niin yrityksiä kuin kansalaisia. Tällä hetkellä Kiinassa, Etelä-Koreassa ja joissakin muissa maissa on julkista liikennettä otettu sulkualueilla käyttöön ja tuotantoa avattu. USA:ssa Trump puhui viikoista - oli katteetonta tai ei - jolloin tuotannon on pyörittävä kunnolla.

Vasta kun yllä olevien vaikutus nähdään yhdessä koronavirukset leviämisen kanssa, voidaan mielestäni tehdä tarkempaa arviota Suomesta.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Kysymyksiä, joihin oma visiointi riitä vastaamaan:

Minne pääomat siirtyvät? Löytyykö mistään päin maailmaa sijoituskohteita, kun ongelma on sama joka puolella maailmaa?
Haluavatko kiinalaiset ostaa jos/kun halvalla saavat?
Ovatko Sveitsin pankit ikuisia?
Niin kauan, kun palkanmaksu edes joillekin ja tulonsiirrot jatkuvat, pienet pyörät (mm. elintarviketuotanto) pysyvät pyörimässä.
Hautausurakoitsijoilla on tulevaisuus valoisampi.
Pari kommenttia. Ei tässä mitään nälänhätää ole tosiaan odotettavissa, mutta työttömiä ja sitä kautta inhimillistä kärsimystä reilustikin (varsinkin jos tilanne pitkittyy/sitä pitkitetään). Tuo ei tule jakautumaan tasaisesti, niin että kaikkien elintasosta leikkautuisi esim 20% vaan joiltakin lähtee kaikki ja toisille suorat vaikutukset ovat pienemmän.

Minne taas pääomat siirtyvät. Ensinnäkin maailman varallisuudesta on suuri osa luottoa, eli kaikki eivät siirry minnekään, vaan vaan rehellisesti hupenevat. Ilmapallosta lähtee ilma pois.
 

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Kyllä suomalaiset ovat työttömyyteen tottuneet tässä maassa viimeisen 30 vuoden aikana. Valitettavasti.

Nuorten puolesta tämä uusin lama harmittaa eniten. Olisin toivonut että heidän ei olisi tarvinnut nähdä 27% työttömyyttä, ikuisia pätkätöitä ja vuosikausien vyönkiristämistä.
 

Byvajet

Jäsen
Miksi talous edes pitäisi saada nousuun? Sen jälkeen alkavat taas puheet ympäristötuhosta ja ilmastonmuutoksesta. Kun koronakriisi on ohi, ruvetaan seuraamaan ympäristötuhon etenemistä, jonka taittamiseksi ainoalta toimivalta keinolta vaikuttaa kulutuksen romauttaminen eli talouden alasajo.

Miksi edes kannattaisi tavoitella järjestelmää, joka on tie uuteen kriisiin? Miksi yksi kriisi kannattaisi yrittää korjata uudella kriisillä?

Tällainenko on ihmiskunnan kollektiivinen järki? Emmekö kykene edes muutaman vuosisadan mittaiseen rationaaliseen suunnitelmallisuuteen?
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Tällainenko on ihmiskunnan kollektiivinen järki? Emmekö kykene edes muutaman vuosisadan mittaiseen rationaaliseen suunnitelmallisuuteen?
Ei kyetä. Ilmastonmuutos on ihan liian abstrakti asia ja jossain tuolla kaukana tulevaisuudessa. Se hiipii hitaasti ja sitä ei pysty tässä ja nyt, niin kouriintuntuvasti koskettamaan. Sille on sen vuoksi, niin paljon helpompi ummistaa silloin silmänsä ja tuudittautua mukavuuteen, kun pörssissä raha tekee työtä puolestasi, vietät kaikin puolin makeaa elämää ja joku nepalilainen käsityöntekijä pukkaa sulle uutta Niken lenkkaria kevätkeleihin.

Kriisit on niitä, milloin ihminen saattaa muuttaa toimintaansa. Paskan pitää toden teolla tässä ja nyt levähtää päin naamaa sieltä tuulettimesta. Silloin ihmisen on pakko nähdä tosiasiat, jotta tämä on nyt päällä ja se koskettaa minua, eikä muita ihmisiä jossain tuolla muualla tai tulevaisuudessa. Sen takia tämä koronavirus on saanut aikaan näin radikaaleja reaktioita meiltä ihmisiltä, koska se niittää ihmisiä täällä länsimaailmassa meidän omien silmiemme edessä ja toisekseen väki rupeaa välittömästi huolestumaan omaisuudestaan. Sen vaikutukset taas näemme pörsseissä ympäri maailmaa.

Ja tämä kaikki siis ilman mitään hurskastelua, koska tämä teksti kertoo hyvin isoilta osin ihan minunkin toiminnastani.

Mutta siis perustan tämän väitteeni sille, että näinhän se vähän toimii ihan yksittäisen ihmisenkin elämässä. Alkoholisti esimerkiksi usein vasta silloin herää ja rupeaa haluamaan muutosta, kun se konkreettisesti lävähtää päin naamaa, että perhe lähtee kävelemään ja työpaikka menee, jos et rupea elämään eri tavalla ja lopeta alkoholin käyttöä. Me ihmiset emme pääsääntöisesti halua kohdata tosiasioita ennen, kuin on ihan pakko, koska totuus aina tarkoittaa jonkinlaista epämukavuuden kokemista tai luopumista jostakin.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Talouselämässä mietitty kuka laskun maksaa. Minä jo hallituksen ilmoittaessa paketeistaan sanoin kummallekin aka-asteikäiselle lapselle, että teille tuli justiinsa molemmille tonni maksettavaa. Eihän ne ressukat ymmärtäneet niin jouduin selittämään että meillä on täällä suomessa sellainen tapa, että nämä jätetään lapsille maksettavaksi
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää

M@rko77

Jäsen
Suosikkijoukkue
LFC, FC Lahti ja Pelicans
Ohan tuo MaRa-ala (matkailu- ja ravintola-ala) ihan pulassa tämän pandemian kanssa. Vuokrat, muut juoksevat kulut pyörivät nollatulojen katveessa. Kaikkia rafloja yms. ei voi pelastaa, sehän on selvä.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Aiheellinen huoli. Mielestäni Suomen hallitus ei ole riittävästi ajatellut, että talous ja kansanterveys on aika hemmetin vahvasti sidottu toisiinsa. Tätä ei myöskään THL ymmärrä, eikä heidän kuulukaan ymmärtää. Silti harmittaa, kun hallitus tuntuu kuulevan asiassa vain THL:ää, joka on varoitellut Suomea mm. Italian kohtalosta jos ei toimita. Tuossakin unohtuu se, että Suomi on pinta-alaltaan Italiaa suurempi maa, mutta Italian väkiluku on jotain 10-15 kertaa isompi. Luulen, että Ruotsi on taas meitä viisaampi.
 

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ainakin joissakin yrityksissä koronavirus voi tuoda hetkellisen kysyntäpiikin.

SK:
Apteekkien ja myymälätilojen suunnitteluun ja kalustamiseen erikoistunut raumalainen VMP-interior Oy:n on saanut ison piikin tilauskantaansa koronavirusepidemian seurauksena.

Kassapisteiden ja muiden palvelutiskien pleksimuovista valmistettujen suojien kysyntä suorastaan räjähti runsas viikko sitten, kun poikkeustilan rajoitus- ja suojaustoimet tulivat todeksi.”
 

Nickelback

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NHL yleisesti
Tässäkin oli hyvä artikkeli tästä että lasku tikittää ja kuinka kauan Suomen kansantalous kestää nykyisen kaltaisen pysähdystilan? :
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Ei niitä niin vaan otetakaan, mutta se on jo toisen ison keskustelun aihe.
Tuskin se onnistumaan tulisi muutenkaan, kun verot ja valtion puuttuminen asioihin on joidenkin mielestä niin paha asia. Nyt toki valtion toimia vaaditaan ja penätään joka taholta, mutta muuten ne on kommunistien juttuja.
Siirrän tänne oikeaan ketjuun. Tottakai se on paha asia eli nuo jotkut ovat oikeassa ja toivottavasti useampi ymmärtäisi asian. Suomi on lafferin käyrän suhteen jo joidenkin arvioiden mukaan liian oikealla, eli veroasteen laskeminen nostaisi verotuloja ja nosto taas laskisi niitä samalla kun talous hidastuu. Tämän takia kommunismi ei toimi.
 

ADX_03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Tampa Bay Lightning
Tässäkin oli hyvä artikkeli tästä että lasku tikittää ja kuinka kauan Suomen kansantalous kestää nykyisen kaltaisen pysähdystilan? :

Veikkaan, että toukokuussa palataan normaaliin rytmiin, vaikka olisi mikä tilanne viruksen kanssa. Muuten Suomi Oy Ab voi laittaa lapun luukulle.
 

Malmi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sympatiat: DIF
Miksi talous edes pitäisi saada nousuun? Sen jälkeen alkavat taas puheet ympäristötuhosta ja ilmastonmuutoksesta. Kun koronakriisi on ohi, ruvetaan seuraamaan ympäristötuhon etenemistä, jonka taittamiseksi ainoalta toimivalta keinolta vaikuttaa kulutuksen romauttaminen eli talouden alasajo.

Miksi edes kannattaisi tavoitella järjestelmää, joka on tie uuteen kriisiin? Miksi yksi kriisi kannattaisi yrittää korjata uudella kriisillä?

Tällainenko on ihmiskunnan kollektiivinen järki? Emmekö kykene edes muutaman vuosisadan mittaiseen rationaaliseen suunnitelmallisuuteen?

Mitäs sä sitten ehdottaisit?
 

Tuamas

Jäsen
Tässäkin vaikutukset jakautuvat hyvin epätasaisesti, jopa alojen sisällä.

Olen muutaman alan toimijoita konsultoinut koronatoimien suhteen sekä seurannut näiden alojen tilannetta kilpailijoiden osalta, ne jotka pärjäsivät ennen koronaa ja osaavat sopeuttaa/pystyvät sopeuttamaan liiketoimintaa pärjäävät tällä hetkellä paremmin kuin ennen koronaa ja ne joilla konsepti ja/tai liiketoiminta ei taivu riittävästi, kärsivät melkoisesti.

Muutama toimija joiden kanssa olen tätä käynyt läpi ovat tehneet vuodenaikaan nähden ennätysmyyntejä viime viikot, toisilla taas myynti on painunut merkittävästi alle kaiken vertailudatan, saman alan sisällä mutta hiukan eri konseptein.

Lisäksi likvidien varojen määrä sekä maine/neuvottelukyky rahoittajien kanssa tulee ratkaisemaan sen kuinka yritykset tästä selviävät.

Näkisin tämän ennemmin pääosin luonnonvalintana, jossa sopeutuvimmat pärjäävät ja huono bisnes karsiutuu, toisin kuin esimerkiksi 90-luvun lamassa jossa kohtuuttomien valuutta- ja korkoriskien realisoituminen ajoi paljon elinkelpoista bisnestä konkurssiin.

Erot 90-luvun lamaan ovat todella merkittävät:

- rahoitusta on saatavilla, Finnvera takaa jos ei nyt kaikkea mitä kehtaa pyytää, niin lähes
- korkotaso on käytännössä kaikilla alle 5 %
- valuuttariski on merkittävästi pienempi kuin silloin
- valtiovalta on lähtenyt pääosin tukemaan yrityksiä helpotuksin, jotka todennäköisesti lisääntyvät vielä
 

eriatarka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Kyllä suomalaiset ovat työttömyyteen tottuneet tässä maassa viimeisen 30 vuoden aikana. Valitettavasti.

Nuorten puolesta tämä uusin lama harmittaa eniten. Olisin toivonut että heidän ei olisi tarvinnut nähdä 27% työttömyyttä, ikuisia pätkätöitä ja vuosikausien vyönkiristämistä.

Mutta ainahan voi joku kokoomuksen Heikki Vestman tulla haukkumaan "vetelehtijöiksi" ja "köllöttelijöiksi" ja Susanna Koski voi kannustaa menemään metsään poimimaan marjoja.
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Työeläkeyhtiö ELO:lta tipahti juuri kännykkään tekstari. Lupasivat, että työeläkemaksuihin voi hakea korotonta maksuaikaa. Helpottaa varmasti kassakriisin kanssa painiskelevia yrityksiä, eläkemaksut ovat todella iso menoerä varsinkin työvoimavaltaisissa yrityksissä, kuten tämäkin pk jota pyöritän.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Taloudellista toimintaa on myös salakuljetus. Varsinkin huumeiden. Vaikka matkustajaliikenne onkin nyt vähäistä, niin tavaraliikenne jatkuu. Tosin tullilla lienee nyt aikaa ja resursseja tutkia kontteja ja rekkoja normaalia tarkemmin.
Huumeiden kysyntä saattaa tämän takia kärsiä vain vähän. Rahoitus näpistyksillä, pikkuvarkauksilla ja asuntomurroilla hankaloituu, kun kaupoissa kytätään normaalia enemmän ja tyhjiä koteja on vähemmän, kun monet ovat koko ajan kotona.
 

Jerry100

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vihdoin Oranssi
Noho partnersin osake järkyttävässä syöksyssä... Juuri uutisoitiin että kassa alkaa olla tyhjä. Siinä on kaatumassa pohjoismaisten suurin ravintola konserni. Itellä siellä sopimukset menossa. Mahtaakohan niistä saada rahojaan takaisin kuinka pitkään enää...
Mua ahistaa kyllä aikapaljon mihin ja milloin tää touhu loppuu.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Noho partnersin osake järkyttävässä syöksyssä... Juuri uutisoitiin että kassa alkaa olla tyhjä. Siinä on kaatumassa pohjoismaisten suurin ravintola konserni. Itellä siellä sopimukset menossa. Mahtaakohan niistä saada rahojaan takaisin kuinka pitkään enää...
Mua ahistaa kyllä aikapaljon mihin ja milloin tää touhu loppuu.

Tuota samaa katselin. Jos tuo ajautuu konkurssiin, niin se on aivan armoton isku suomalaiselle yhteiskunnalle. Yli 200 ravintolaa nurin ja helvetillinen määrä työntekijöitä työttömiksi. Sitten kiinteistöjen omistajille tulee sen jälkeen mietittävä, että mistä uudet vuokralaiset... Kerrannaisvaikutukset ovat mittavat.

Olen NoHon osaketta omistanut muutamaan kertaan lyhyitä aikoja ja tehnyt sillä joka kerta noin 10% myyntituotot. Poikkeuksena viimeinen omistuskerta, jolloin otin n. 10% tappiota. Onneksi kuitenkin luovuin, enkä jäänyt odottelemaan kurssin palautumista. Nyt tappio alkaisi olla jo noin 70% luokkaa.

Nuo meikäläisen pelailut pikkusummilla ovat kuitenkin pientä. Vakava tilanne, ja toivon vilpittömästi, ettei yhtiön anneta mennä konkurssiin tämän poikkeuksellisen tilanteen takia. Se olisi tappio ihan kaikille.
 

Jerry100

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vihdoin Oranssi
Tuota samaa katselin. Jos tuo ajautuu konkurssiin, niin se on aivan armoton isku suomalaiselle yhteiskunnalle. Yli 200 ravintolaa nurin ja helvetillinen määrä työntekijöitä työttömiksi. Sitten kiinteistöjen omistajille tulee sen jälkeen mietittävä, että mistä uudet vuokralaiset... Kerrannaisvaikutukset ovat mittavat.

Jep. Ja ne kerrannaisvaikutukset kuten sanoit on ihan helvetin kovia. Meillä siellä sisässä kuitenkin 5 numeroinen summa saatavia. Vuokratyöntekijät. Tarjoilijat. Tavarantoimittajat. Kiinteistön omistajien vuokra saatavat ja vaikka mitä. Näistä tulee jälleen uudet vaikutukset.

Jos noho kaatuu. Kaatuu kyllä hemmetin iso kioski.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Pahoittelut kaikkien asianosaisten puolesta. Tällä juuri ketjun avasin että mahdollisimman monet ymmärtäisivät miten dramaattisesti tämä kriisi koskettaa taloudellisesti meitä kaikkia
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös