Chickendinner
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Oksettavat ja flegmaattiset omat kasvatit
Kaikki liigaympyröissä pyörivät nuoret pelaajat ovat pelanneet juniorisarjoissa joissa päämääränä pitäisi olla pelaajien kehittäminen. Siellä he ovat 10-20 vuoden ajan opetelleet, harjoitelleet ja kehittäneet yksilötaitojaan herkkyysikäkaudet huomioiden. Herkkyysikäkaudet ovat ne pienet aikaikkunat, joissa tietyt ominaisuudet kehittyvät herkimmin ja tehtyä harjoittelua kohden saadan suurin hyöty. Nämä juniorivuodet ovat sitä aikaa, jolloin kannattaa panostaa täysillä yksilötaitojen kehittämiseen. Jos luistelu, kiekonkäsittely, laukaisu yms. lajitaidot eivät tällä vuosikausien opettamisella ja harjoittelulla kehity liigatasolla riittäviksi, ei siihen enää kannata tuhlata liigajoukkueen ja valmentajien aikaa. Silloin pitää vaan harjoitella ja kehittää heikkouksiaan omatoimisella harjoittelulla omalla ajalla. Näinhän toimi viime kaudella esim. Niko Peltola, joka jäi harjoitusten päätteksi omatoimisesti harjoittelemaan laukaustaan.
Kysehän onkin tässä kohtaa pyrkiikö pelaaja kehittymään liigatasolla riittäväksi vai erinomaiseksi tai kenties jopa pidemmälle. Siinä vaiheessa kun lupaava pelaaja siirtyy liigajoukkueen valmennukseen hän harvoin on valmis tuote vielä millään osa-alueella.
Mitä, jos kyseessä on muuten täysin liigakelpoinen pelaaja, jolla on jopa loistavia ominaisuuksia, mutta jokin yksittäinen puute kuten laukaus tai luistelu estää nousun huippupelaajaksi. Koetko, että tällaisessa tilanteessa nuoren liigapelaajan kohdalla yksilöllisen ominaisuuden harjoittaminen on hukkaan heitettyä aikaa?
Junioreista liigaan nousevien nuorten pelaajien suurin kehityspotenttiaali on fysiikassa ja urheilijan kurinalaisen elämäntavan omaksumisessa. Kun ollaan huipulla, pienet asiat tekevät suuret erot. Esim. ravinto, tunnollinen lihashuolto ja halu omatoimiseen harjoitteluun. Vaikka lajitaidot olisivat huippuluokkaa, voima ja työkapasiteetti ovat lapsen kengissä verrattuna kokeneempiin pelureihin. Voimaharjoittelu ja fysiikkaharjoittelu yleensäkin voidaan hyvin toteuttaa ryhmäharjoitteluna vaikka kaikki olisivatkin eri lähtötasolla. Koska laji on kaikilla sama, sopii sama ominaisuuksien harjoitusrytmi kaikille. Saman harjoitusrungon toistomäärät ja kuormat voidaan määrittää yksilöllisesti jokaisen henkilökohtaisen lähtötason mukaisesti. Tämä siis sillä oletuksella, että kaikki osallistujat ovat kuitenkin urheilijoita eivätkä sohvaperunoita. Uskoisin nimenomaan tämän alueen olevan Aholla hyvin hallussa ja nuorten pelaajien hyötyvän siitä.
Otetaan esimerkiksi tulevan kauden joukkueesta Mikko Salmio, Matias Varttinen ja Jesperi Kotkaniemi esimerkiksi. Onko mielestäsi järkevää, että heidän fyysisten ominaisuuksiensa harjoittelu koostuu samoista harjoitteista ja samojen ominaisuuksien kehittämisestä, mutta toistoja ja kuormia muokkaamalla saadaan kaikille optimaalinen harjoitusohjelma? Tästä olen kyllä täysin eri mieltä, mikäli en vain ymmärtänyt väärin lukemaani.
Viimeksi muokattu: