Okay. Jos nyt sitten unohdetaan tuo kaamos-hommeli, (kun ainakaan minulla itsellä ei ole kokemusta kaamoksesta saati sen aiheuttamista tiloista) niin mitä mieltä olet noista lehden kirjoittamista muista tutkimuksista, kuten esimerkiksi aikavyöhykkeiden sisäisten itä- ja länsilaitojen tulo- ja terveyseroista tai Espanjan aikavyöhykeongelmasta?
Osiltaan kuitenkin aika vahvaa näyttöä normaaliajan puolesta, eikö mitä?
No niin. Lenkiltä kotiuduttu. Kevät on hienoa aikaa, oli normaali- tai kesäaika.
Muistin oikein. Tätä asiaa on täällä puitu aiemminkin. Viesti #800 oli ainakin tällainen, jossa vastasin aiheeseen aikavyöhykkeiden sisäisten itä- ja länsilaitojen tulo- ja terveyseroista. Suomihan on esimerkki juuri vastakkaisesta paikasta. Täällä itä on länttä köyhempi ja sairaampi. No, onko muita vastaavia? Vastaan, että on. Tuolla aiemmassa viestissäni linkitin artikkelin, jossa kuvataan Yhdysvaltojen syöpien esiintymisiä. Tässä linkki:
https://www.businessinsider.com/map...le-the-darker-the-color-the-higher-the-rate-1
Tässä on taas toinen linkki, jonka esitin tuossa ketjussa. Siinä näkee, kuinka paikallinen aika eroaa ns. aurinkoajasta. Vihreä väri tarkoittaa aluetta, joka on idempänä kuin käytössä oleva aikavyöhyke antaisi ymmärtää, punainen taas lännempänä. Kuten huomataan noista kartoista, niin Yhdysvaltain väkirikas koilliskolkka on vihreällä (kuten Pohjois-Norja), mutta siellä on myös korkeat syöpäluvut.
https://www.theatlantic.com/technol...ky-differs-from-the-time-on-the-clock/284183/
Minusta tästä on ainoa johtopäätös se, että väestön terveyteen vaikuttaa todella monta tekijää, ja käytössä oleva aika on vain yksi varsin vähäpätöinen asia muiden joukossa.
Espanjan tapausta taas käsittelin viesteissä #435 ja #436. Silloin kirjoittelin, että Espanjassa uskon enemmänkin olevan kyseen kulttuurisidonnaisista asioista. En tiedä, että onko tilanne hitaasti muuttunut, mutta esimerkiksi kymmenkunta vuotta sitten Madridissa oli ihan tavallista, että yökerhot olivat auki aamuseitsemään, ja porukka kävi niissä välillä arkisinkin, ja lähti sitten suoraan töihin. Muutenkin porukka aloittaa siellä yleensä illanvieton vasta sitten, kun on ollut jo useamman tunnin todella pimeää. Siesta tai muut kulttuuriset syyt? Aikavyöhykkeen vaihdon en uskoisi ratkaisevan mitään, koska tuolla iltaa venytetään paljon enemmän kuin "ajallinen poikkeama" olisi.
Toin myös esiin toisen esimerkin samalta aikavyöhykkeeltä. Belgia on niin ikään liian "väärässä ajassa", joskin hieman vähemmän kuin Espanja. Se on kuitenkin maa, missä tilastojen mukaan mennään selvästi aikaisemmin nukkumaan. Tässäkään ei ole suoraa yhteyttä "aikavääristymän" ja nukkumisaikojen välillä. Kulttuuriset erot ovat merkittävämpiä. Ohessa linkki nukkumaanmenoaikoihin eri maiden välillä:
http://time.com/4318156/sleep-countries-style/
Yksi toisinaan tässä ketjussa toistuva argumentti normaaliajan puolesta on se, että Venäjä kokeili pysyvää kesäaikaa, mutta päätyi kuitenkin palaamaan normaaliaikaan, koska kansalaiset kokivat aamut liian pimeiksi. Tämä pitää paikkaansa, mutta on todellakin vain puolet totuudesta. Kun katsotaan tuota toista linkkiä, niin huomataan, että Venäjällä aikavyöhykkeet ovat varsin poikkeavat. Ne sijaitsevat pääsääntöisesti todellista aurinkoaikaansa lännempänä. Venäjän normaaliaika on siis oikeasti lähempänä kesäaikaa. Ja Venäjän kesäaika oli taas melkeinpä sama kuin Suomessa olisi kesäaika + 1h. Tuosta syystä ei tästäkään voida vetää suoria yhtäläisyyksiä siitä, että Venäjä olisi jo kokeillut asiaa meidän puolestamme, ja todennut sen toimimattomaksi.