Siirsin keskustelun tuolta homoketjusta tänne, koska aihe alkaa liikkumaan vahvasti yleisesti kansalaisaloitteiden tarpeellisuuden ja hyödyllisyyden ympärillä, liittymättä ketjun alkuperäiseen aiheeseen. Samalla keskustelu itsessään on kiinnostava, joten keskustellaan siitä tässä ketjussa.
Tekniikka kehittyy, jolloin myös vaikuttaminen voi kehittyä. Kenen mielestä on typerää, että nykyaikana voi omalta kotisohvalta ostaa lempijoukkueensa lätkämatsin, entisaikaan kuitenkin joutui vaivautumaan paikan päälle talvipakkaseen palelemaan toppahaalareissa.
Allekirjoitus vahtii kuitenkin vahvan tunnistautumisen, joten allekirjoitusten oikeellisuus voidaan varmistaa. Onko sitten "ihan huvikseen" allekirjoitettu kansalaisaloite jotenkin huono asia? Näit kuitenkin vaivan klikataksesi linkkiä, kirjautuaksesi sivulle ja vielä allekirjoittaessasi aloitteen. Nettimasinointina voidaan pitää näitä 4chan-tyyppisten palveluiden päätöksiä äänestää Kari Tapion Juna Kulkee Spotifyn kaikkien aikojen kuunnelluimmaksi biisiksi tai hiukan lähempänä Jatkoaikaa, äänestää kenen se nyt olikaan 14. sija vuoden sykähdyttävimmäksi urheiluteoksi. Tässä puhutaan kuitenkin tulosten manipuloinnista, äänestyksissä joiden ei ole tarkoituskaan olla todellisia tai virallisia.Kiinnostavampi pohdinta tässä asiassa on minusta tuo kansalaisaloite, jonka itsekin kävin allekirjoittamassa.
Tällainen palvelu on toki mitä hienoin "demokratian" ilmentymä, mutta helppoudellaan se inflatisoi yksittäisen allekirjoituksen arvon. Toisin sanoen, voin käydä allekirjoittamassa aloitteen ihan vain huvikseni, koska se on helppoa, vaikka asia ei minua hetkauttaisi lainkaan.
Varsinkin tällaisen somessa leviävässä kansanliikkeessä tämä aiheuttaa helposti vääristymän, koska allekirjoittamisen nähdään olevan niin hip ja pop, että se käydään tekemässä itse kysymystä sen kummemmin pohtimatta.
Adressit.com ei myöskään vaadi aloitteelta (tai siis adressilta) minkäänlaista validia sisältöä, tai ole ratifioitu demokratian keino, kunhan nyt on kasa tarkistamattomia nimikirjoituksia jotka ovat tietyn mielipiteen alle kirjattu.Hemmettiäkö tuommoisia mihinkään adressit.comiin laittamaan, jos tosissaan haluaa jonkun vasta-aloitteen laittaa. Ei kun suoraan kansalaisaloite-sivulle aloite, jossa esimerkiksi vaaditaan hallitusta ylläpitämään nykyistä lainsäädäntöä tai vastaavaa. Sitten voisi halutessaan saada aikaan aloite/vasta-aloite -ikiliikkujan.
Niin no, edellinen vahvasti nettikampanjoitu kansalaisaloite, eli "Järkeä tekijänoikeuslakiin" on kerännyt nyt n. 25000 ääntä, eli alle puolet vaadittavasta rajasta. Kyseinen aloite, jos mikä, on nimenomaan helpon nettimasinoinnin kohde, koska aihe on lähellä internetin suurkäyttäjien sydäntä. Lähes 120000 ääntä ei ole missään nimessä pikkujuttu, vaikka sitä kuinka koittaisi ja haluaisi vähätellä. Aloite on ollut myös vasta yhden vuorokauden julkisena, joten ääniä myös kertyy lisää.Nimimerkki Jippo jo kirjoittikin osuvasti, että klikkaa-ja-kannata -nettiäänestely inflatisoi kansalaisaloitteiden arvon, koska eri nettikampanjoilla saa helposti ääniä ja samalla kun on kirjautunut niin voi kannattaa vaikka kaikkia muitakin aloitteita, vaikka asia ei muuten hetkauttaisi mitenkään. Tosiaan jos minkä tahansa aloitteen allekirjoittamiseksi joutuisi vaikkapa menemään jonnekin postiin allekirjoittamaan listan, niin se vaatisi edes sen perseen nostamista penkistä. Sehän on monelle "aktiiville" jo liian suuri teko, oli aate mikä hyvänsä.
Tekniikka kehittyy, jolloin myös vaikuttaminen voi kehittyä. Kenen mielestä on typerää, että nykyaikana voi omalta kotisohvalta ostaa lempijoukkueensa lätkämatsin, entisaikaan kuitenkin joutui vaivautumaan paikan päälle talvipakkaseen palelemaan toppahaalareissa.
Mahdollisuus on ollut nyt vuoden voimassa, ja kaksi kansalaisaloitetta on ylittänyt vaaditun 50000 allekirjoituksen rajan. Järkeä tekijänoikeuslakiin ei tunnu saavan ilmaa siipiensä alle, vaikka olisi mitä otollisin nettimasinoinnin kohde (ja jota on puffattu mielestäni hyvinkin runsaasti somessa). Olisikohan kuitenkin kyse siitä, että tässä on käyty allekirjoittamassa sen mukaan mitä sydän sanoo, eikä vain lampaina somelinkkien perässä?Veikkaan, että näitä 50 000 äänen ylittäviä kansalaisaloitteita tulee aluksi useampiakin, mutta sitten ihmisten muutenkin lyhyt keskittymiskyky rakoilee nopeasti kun he huomaavat, että ensinnäkin lait eivät valmistu tai uudistu 15 minuutissa (mikä tuntuu olevan keskiverron some-aktiivin keskittymiskyvyn raja) ja että vaikka aloite takaa asian käsittelyn, niin ei se välttämättä johda yhtään sen kummempiin lopputuloksiin kuin vaikkapa kansanedustajan tekemä lakialoite. Tai vaikka kansanedustajaryhmän aloite mikäli ei ole kyse kansanedustajien enemmistöstä.
Turkistarhausta vastustava kansalaisaloite kerättiin paperilistoina, eikä netissä. Netissä on tehty tähän mennessä yhteensä 64 kansalaisaloitetta, joista vain tasa-arvoista avioliittolakia ajava on saanut riittävän määrän allekirjoituksia. Nähtäväksi jää, saavatko muut aloitteet riittävästi allekirjoituksia.Tuskin esimerkiksi turkistarhaus tästä maasta noin vain katoaa, vaikka alle prosentti suomalaisista onkin netissä kansalaisaloitteen asiasta allekirjoittanut. Minun puolestani saisi kadota, mutta en pätkääkään usko lakialoitteen etenemiseen vaikka kansalaisaloite saikin yli 50 000 ääntä.