Kansalaisaloite - nettimasinointia vai tärkeä vaikuttamisen väline?

  • 4 575
  • 30

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Siirsin keskustelun tuolta homoketjusta tänne, koska aihe alkaa liikkumaan vahvasti yleisesti kansalaisaloitteiden tarpeellisuuden ja hyödyllisyyden ympärillä, liittymättä ketjun alkuperäiseen aiheeseen. Samalla keskustelu itsessään on kiinnostava, joten keskustellaan siitä tässä ketjussa.

Kiinnostavampi pohdinta tässä asiassa on minusta tuo kansalaisaloite, jonka itsekin kävin allekirjoittamassa.

Tällainen palvelu on toki mitä hienoin "demokratian" ilmentymä, mutta helppoudellaan se inflatisoi yksittäisen allekirjoituksen arvon. Toisin sanoen, voin käydä allekirjoittamassa aloitteen ihan vain huvikseni, koska se on helppoa, vaikka asia ei minua hetkauttaisi lainkaan.

Varsinkin tällaisen somessa leviävässä kansanliikkeessä tämä aiheuttaa helposti vääristymän, koska allekirjoittamisen nähdään olevan niin hip ja pop, että se käydään tekemässä itse kysymystä sen kummemmin pohtimatta.
Allekirjoitus vahtii kuitenkin vahvan tunnistautumisen, joten allekirjoitusten oikeellisuus voidaan varmistaa. Onko sitten "ihan huvikseen" allekirjoitettu kansalaisaloite jotenkin huono asia? Näit kuitenkin vaivan klikataksesi linkkiä, kirjautuaksesi sivulle ja vielä allekirjoittaessasi aloitteen. Nettimasinointina voidaan pitää näitä 4chan-tyyppisten palveluiden päätöksiä äänestää Kari Tapion Juna Kulkee Spotifyn kaikkien aikojen kuunnelluimmaksi biisiksi tai hiukan lähempänä Jatkoaikaa, äänestää kenen se nyt olikaan 14. sija vuoden sykähdyttävimmäksi urheiluteoksi. Tässä puhutaan kuitenkin tulosten manipuloinnista, äänestyksissä joiden ei ole tarkoituskaan olla todellisia tai virallisia.

Hemmettiäkö tuommoisia mihinkään adressit.comiin laittamaan, jos tosissaan haluaa jonkun vasta-aloitteen laittaa. Ei kun suoraan kansalaisaloite-sivulle aloite, jossa esimerkiksi vaaditaan hallitusta ylläpitämään nykyistä lainsäädäntöä tai vastaavaa. Sitten voisi halutessaan saada aikaan aloite/vasta-aloite -ikiliikkujan.
Adressit.com ei myöskään vaadi aloitteelta (tai siis adressilta) minkäänlaista validia sisältöä, tai ole ratifioitu demokratian keino, kunhan nyt on kasa tarkistamattomia nimikirjoituksia jotka ovat tietyn mielipiteen alle kirjattu.

Nimimerkki Jippo jo kirjoittikin osuvasti, että klikkaa-ja-kannata -nettiäänestely inflatisoi kansalaisaloitteiden arvon, koska eri nettikampanjoilla saa helposti ääniä ja samalla kun on kirjautunut niin voi kannattaa vaikka kaikkia muitakin aloitteita, vaikka asia ei muuten hetkauttaisi mitenkään. Tosiaan jos minkä tahansa aloitteen allekirjoittamiseksi joutuisi vaikkapa menemään jonnekin postiin allekirjoittamaan listan, niin se vaatisi edes sen perseen nostamista penkistä. Sehän on monelle "aktiiville" jo liian suuri teko, oli aate mikä hyvänsä.
Niin no, edellinen vahvasti nettikampanjoitu kansalaisaloite, eli "Järkeä tekijänoikeuslakiin" on kerännyt nyt n. 25000 ääntä, eli alle puolet vaadittavasta rajasta. Kyseinen aloite, jos mikä, on nimenomaan helpon nettimasinoinnin kohde, koska aihe on lähellä internetin suurkäyttäjien sydäntä. Lähes 120000 ääntä ei ole missään nimessä pikkujuttu, vaikka sitä kuinka koittaisi ja haluaisi vähätellä. Aloite on ollut myös vasta yhden vuorokauden julkisena, joten ääniä myös kertyy lisää.

Tekniikka kehittyy, jolloin myös vaikuttaminen voi kehittyä. Kenen mielestä on typerää, että nykyaikana voi omalta kotisohvalta ostaa lempijoukkueensa lätkämatsin, entisaikaan kuitenkin joutui vaivautumaan paikan päälle talvipakkaseen palelemaan toppahaalareissa.

Veikkaan, että näitä 50 000 äänen ylittäviä kansalaisaloitteita tulee aluksi useampiakin, mutta sitten ihmisten muutenkin lyhyt keskittymiskyky rakoilee nopeasti kun he huomaavat, että ensinnäkin lait eivät valmistu tai uudistu 15 minuutissa (mikä tuntuu olevan keskiverron some-aktiivin keskittymiskyvyn raja) ja että vaikka aloite takaa asian käsittelyn, niin ei se välttämättä johda yhtään sen kummempiin lopputuloksiin kuin vaikkapa kansanedustajan tekemä lakialoite. Tai vaikka kansanedustajaryhmän aloite mikäli ei ole kyse kansanedustajien enemmistöstä.
Mahdollisuus on ollut nyt vuoden voimassa, ja kaksi kansalaisaloitetta on ylittänyt vaaditun 50000 allekirjoituksen rajan. Järkeä tekijänoikeuslakiin ei tunnu saavan ilmaa siipiensä alle, vaikka olisi mitä otollisin nettimasinoinnin kohde (ja jota on puffattu mielestäni hyvinkin runsaasti somessa). Olisikohan kuitenkin kyse siitä, että tässä on käyty allekirjoittamassa sen mukaan mitä sydän sanoo, eikä vain lampaina somelinkkien perässä?
Tuskin esimerkiksi turkistarhaus tästä maasta noin vain katoaa, vaikka alle prosentti suomalaisista onkin netissä kansalaisaloitteen asiasta allekirjoittanut. Minun puolestani saisi kadota, mutta en pätkääkään usko lakialoitteen etenemiseen vaikka kansalaisaloite saikin yli 50 000 ääntä.
Turkistarhausta vastustava kansalaisaloite kerättiin paperilistoina, eikä netissä. Netissä on tehty tähän mennessä yhteensä 64 kansalaisaloitetta, joista vain tasa-arvoista avioliittolakia ajava on saanut riittävän määrän allekirjoituksia. Nähtäväksi jää, saavatko muut aloitteet riittävästi allekirjoituksia.
 

Saskatoon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins, Wild, HIFK, Hyvinkään Tahko
Tuo 50000 on loppujen lopuksi aika kova määrä. Oikeastaan tämä homoliitto-aloite on ollut ainoa joka on saanut nopeasti yli tuon tarvitun määrän. Käytännössä tuon tarvitun määrän ylittäminen vaatii jonkin verran muskelia (kuten mainoskampanjan, joidenkin isompien poliittisten- tai kansalaisjärjestöjen tuen), koska ihmiset ovat ainakin toistaiseksi olleet aika tarkkoja siitä mihin nimensä pistävät. Tällä hetkellä nimiä keräävistä aloitteista tuo pakkoruotsin poistaminen tulee todennäköisesti saamaan tarvittavan määrän, mutta tuolla tekijänoikeuslain uudistamisaloitteella voi tehdä tiukkaa.
Itse ainakin toivoisin, että nuo tarvittavan määrän allekirjoituksia saaneet aloitteet rinnastettaisiin yli 100 kansanedustajan tuen saaneisiin eikä niitä haudattaisi mihinkään valiokuntiin, koska tuo veisi uskottavuuden koko järjestelmältä. Nuo kansalaisaloitteet ovat enemmän tai vähemmän poliitikoille kiusallisia aiheita, joten myös senkään takia en toivoisi että ne hautautuisivat minnekään valiokuntiin.


e. typoja
 
Viimeksi muokattu:

Silkkeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kyllähän tuo tasavertainen avioliittolaki on vain ajan kysymys, päälle 115 000 nimeä reilussa vuorokaudessa on aika helvetinmoinen määrä. Eiköhän tuosta ainakin vielä 200 000 pauku rikki jossain vaiheessa, vaikka alkuinto onkin laantumaan päin. Tuollaisella äänimäärällä laitettua aloitetta ei voida kyllä ihan maton alle lakaista, vaan jotain on pakko tapahtua.

Tekijänoikeus-aloitteessa on nyt siis 23/50k nimeä, eli vähän vaille puolet. Käytettävissä olevasta ajasta on käytetty noin 2 kuukautta, eli aikaa on vielä 4 kuukautta kerätä loput 27 tuhatta nimeä. Aika tiukille tosiaan menee, itse en tosin ole koko aloitetta edes huomannut sosiaalisessa mediassa, joten ainakaan tähän kaveripiiriin ei ole juuri levinnyt.

Mielestäni mielenkiintoisin aloite on kuitenkin tuo kolmas, eli "Kannabiksen käytön ja hallussapidon rangaistavuudesta luopuminen". Vajaa 20 tuhatta ääntä ja 4kk aikaa kerätä loput. Voi sitä paskamyrskyä jos tuo saataisiin lähetettyä eteenpäin! Varmasti lähtökohtaisesti eniten mielipiteitä jakava aloite, enkä usko että tuota saataisiin läpi vaikka nimiä tulisi kuinka helvetisti. Toista voi olla siinä 10-20 vuoden päästä, kun nykynuoret tuovat vähän vapautuneempaa ilmapiiriä eduskuntaankin. Ei tästä sen enempää, asialle on omakin ketjunsa olemassa.

Lopuksi tuolta kyllä löytyy muutamia aika huvittavia aloitteita:

Rikollisuuden vähentäminen paremmalla kasvatuksella - 119 nimeä. "Tämän lain mukaan kasvattajille on annettava koulutusta (ainakin jonkinlainen lyhyt luento esim. neuvolakäynnin yhteydessä) jonka tarkoituksena on opettaa heidät kasvattamaan lapset pienestä pitäen niin että he eivät tunne halua rikollisiin tekoihin. Kasvattajille on myös annettava tätä koskevat lyhyet kirjalliset ohjeet. " Jep jep...

Kansanedustajien laadun ja osaamistason nostaminen - 194 nimeä. "Esitetään sellaisen lain valmistelua, joka rajoittaisi oikeutta asettua eduskuntavaaliehdokkaaksi, elleivät esimerkiksi seuraavat edellytykset täyty:
- avioliitto tai rekisteröity parisuhde
- lapsi tai lapsipuoli kasvatettavana (joko nyt tai on ollut)
- miehillä asevelvollisuus suoritettu (ehdokkaaksi eivät siis sovi siviilipalveluksen suorittaneet tai vapautetut, ellei vapautus johdu ruumiinvammasta tai sairaudesta, joka on aiheutumisestaan alkaen pysyvä)
" Tuo viimeinen varsinkin herätti aika kovia wtf-fiiliksiä.

Lehtien lööpit pois lasten silmistä - 201 nimeä. Eikö kukaan ajattele lapsia!?
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Ihan turha kai vetää esiin tuolta sivustolta allekirjottaneiden lukumäärää ja jotenkin sillä verrata asioiden tärkeyttä. 99,9% ei varmaan edes tiedä koko sivun olemassaolosta.

Mun mielestä kansalaisaloite on asiana hyvä, mutta tällasissa isommissa asioissa se ei vain toimi. Ainakaan sillä tavalla, miten asioiden lobbaajat meuhkaavat. Että joku tietty lukumäärä pitäisi vaikuttaa puoleen tai toiseen. Pressanvaaleissa oli 4,4milj äänioikeutettua. Aika pienistä lukemista puhutaan, vaikka pari sataa tuhatta saataisiin kasaan.

Toinen mikä ihmetyttää on se, että "aloitteet" ovat vanhoja asoita mitkä eivät ole menneet läpi aikaisemmin oikeita kanavia pitkin. Mikä aloite se sellainen on mistä on painittu jo vuosia?
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
Kyllähän tuo tasavertainen avioliittolaki on vain ajan kysymys, päälle 115 000 nimeä reilussa vuorokaudessa on aika helvetinmoinen määrä. Eiköhän tuosta ainakin vielä 200 000 pauku rikki jossain vaiheessa, vaikka alkuinto onkin laantumaan päin. Tuollaisella äänimäärällä laitettua aloitetta ei voida kyllä ihan maton alle lakaista, vaan jotain on pakko tapahtua.

Eikä muuten näytä vauhti edes laantuvan sen kummemmin, tuohon aloitteeseen tulee edelleen 10-15 uutta kannattajaa minuutissa (seurasin huvikseni asiaa muutaman minuutin pätkän). Aloitteen tekijäthän ovat ilmoittaneet että tavoite on kerätä aloitteelle 250 000 kannattajaa, ja tällä vauhdilla (joka nyt tietysti tuskin säilyy) tuo määrä olisi kasassa ensi viikon perjantaina. Ja puolivuotta aloitteeseen saa kaikkiaan nimiä kerätä..

Tätä kampanjaa on kuitenkin masinoitu erittäin paljon, on ollut kaikenlaisia etukäteis-galluppeja sun muita. Kuulemma yli 60% äänioikeutetuista suomalaisista sallisi tasavertaisen avioliittolain, joten etukäteen oli odotettavissakin että tämä varmasti kerää satojatuhansia kannattajia. Noin yleisellä tasolla voinee siltä tästä kansalaisaloitteen käyttöönotosta todeta, että arvattavissahan se oli että paljolti aloitteet tulevat varmasti olemaan enemmän tai vähemmän älyttömiä (kuten Silkkeri tuossa jo olikin poiminut joitakin), tai sitten juuri jonkin tietyn ammatti/muun ryhmän etujen ajamista mahdollisilla lainmuutoksilla. Toivon silti, että nämä aloitteet tullessaan yhtä kaikki käsitellään Arkadianmäellä tasaveroisesti, on aloitteella sitten kannattajia se 50 000 tai 500 000 kappaletta.. tälläisen kanavan käyttöönotto on aivan typerää jos nämä ohitettaisiin olankohautuksella, tai sen mukaan että paljonko kannattajia yli sen vaaditun alarajan on onnistuttu keräämään. Ja onhan sekin jo etukäteen tiedossa, että 90% ellei ylikin näistä aloitteista ei koskaan edes saa taakseen sitä 50 000 kannattajaa..
 

Shardik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Avs, Mestis
Ihan turha kai vetää esiin tuolta sivustolta allekirjottaneiden lukumäärää ja jotenkin sillä verrata asioiden tärkeyttä. 99,9% ei varmaan edes tiedä koko sivun olemassaolosta.
Veikkaan, että jotakuinkin 50% prosenttia äänioikeutetuista tietää sivuston olemassaolosta nyt eilisen uutisoinnin jälkeen. 2,6% on jopa käynyt äänestämässä tuota yhtä ainoaa aloitetta sivulla.
 

Sim0n

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Tottenham
Mun mielestäni olisi kiva, jos tietyn määrän allekirjoittaneita saavuttanut kansalaisaloite velvoittaisi valtion järjestämään kysymyksestä sitovan kansanäänestyksen. Siinä olisi sitä kaivattua kansalaisvaikuttamista.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Veikkaan, että jotakuinkin 50% prosenttia äänioikeutetuista tietää sivuston olemassaolosta nyt eilisen uutisoinnin jälkeen. 2,6% on jopa käynyt äänestämässä tuota yhtä ainoaa aloitetta sivulla.

Raju yliarviointi tiedostavuudesta maassa, jossa vähemmistö tietää hallituspuolueita (taannoinen gallup) ja esimerkiksi suurimpien pumppujen työmarkkinajohtajia (hahmottavana esimerkkinä vain tämä, mutta vuosittain tällaistakin tutkitaan että kuka on Lauri Lyly ja Jyri Häkämies jne.) tietää nimistä noin 15-20 %. En usko millään puolen äänioikeutetuista tietävän/tiedostavan tuollaista nettisaittia.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Veikkaan, että jotakuinkin 50% prosenttia äänioikeutetuista tietää sivuston olemassaolosta nyt eilisen uutisoinnin jälkeen. 2,6% on jopa käynyt äänestämässä tuota yhtä ainoaa aloitetta sivulla.

No tuskin puolet sentään. Mutta toki enemmän kuin mainitsemani 0,1%, kun 2,6% on sen allekirjoittanut.

Tästä tullaankin siihen 2,6 prossaan. Mitä tuolla lukemalla on oikeasti merkitystä kun jokainen kansanedustaja ja tavallinen tallaajakin varmasti tietää, että asia on aika 50-50 koko kansan keskuudessa. Onko noiden nimien kerääminen vain julkisuustemppu? On hienoa olla tv:ssä ja sanoa että meillä on 200000 nimeä. Mun mielestä se on aika paskasti kun mäkin voin sanoa että varmaan vähintään pari miljoonaa kannattaa tuota asiaa tai ainakin niille olisi ihan sama.

Eli onko tämä kansalaisaloite vain toinen nimi adressille?

Nämä kaksikin asiaa mistä nyt on "kansalaisaloitteita" tehty. Eikös tässä vähän aikaa sitten ollut vaalit jossa valittiin edustajia päättämään näistäkin asioista? Äänestikö suomalaiset väärin kun edustajat eivät olekaan tehneet miellyttäviä päätöksiä? Entäpä oma edustajasi? Istuuko hallituksessa päättämässö näistä asioista?
 

Vanhapuuma

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYPinkylä, Suomen maajoukkueet, IF Gnistan
[...]Tästä tullaankin siihen 2,6 prossaan. Mitä tuolla lukemalla on oikeasti merkitystä kun jokainen kansanedustaja ja tavallinen tallaajakin varmasti tietää, että asia on aika 50-50 koko kansan keskuudessa. Onko noiden nimien kerääminen vain julkisuustemppu? [...]

Eli onko tämä kansalaisaloite vain toinen nimi adressille?

Nämä kaksikin asiaa mistä nyt on "kansalaisaloitteita" tehty. Eikös tässä vähän aikaa sitten ollut vaalit jossa valittiin edustajia päättämään näistäkin asioista? Äänestikö suomalaiset väärin kun edustajat eivät olekaan tehneet miellyttäviä päätöksiä? Entäpä oma edustajasi? Istuuko hallituksessa päättämässö näistä asioista?

No onhan 120 000 allekirjoitusta aika suuri määrä näinkin yksityiskohtaisen ja siinä mielessä erityislaatuisen kansalaisaloitteen takuudeksi.

Voisi myös kyseenalaistaa eduskuntamme edustuksellisuuden: eivät ne edustajat ole sidottuja antamiinsa lupauksiin vasta kuin valintansa jälkeen neljän vuoden päästä. Lupauksia voit tehdä aivan mitä tahansa, ja jos pääset kerran sisään, niin seuraavan kerran äänestäjät pääsevät kansanedustajan lupauksien noudattamisesta tai noudattamatta jättämisestä rankaisemaan seuraavissa vaaleissa. Joten siinä mielessä kansalaisaloite on erittäin hyvä väylä edistää myös tätä syklisyyden purkua. Kansanedustajat kun tosiaan edustavat kansaa, ja siksi siellä onkin täysiä idiootteja ja juntteja joukossa, joilla ei ole välttämättä edes alkeellista käsitystä politiikasta tai vaikuttamisesta eivätkä he tästä syystä väistämättä tee oikeita päätöksiä tai esitä oikeita asioita eduskunnalle. Vaikka olisivatkin luvanneet.

Se on täysin väärä käsitys demokratiasta, että se pelkistyy pelkästään äänestämiseen ja muuten pitää olla turpa kiinni. Kansalaisaloitteet ovat vähintäänkin yhtä tärkeä joskaan ei välttämättä yhtä yleinen osa demokratian toimintaa, ja on hienoa, että oikeusministeriö on tällaisen järjestelmän nettiin kyhännyt ja vähentänyt vaikuttamismahdollisuuksien esteitä.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Eli onko tämä kansalaisaloite vain toinen nimi adressille?
Ei tietenkään ole. Adressi on vain mielipiteen alle liitetty kokoelma nimikirjoituksia, kun taas kansalaisaloite on legitiimi demokratian muoto, jolle on säädetty käsittelyjärjestys. Kansalaisaloitteet käsitellään eduskunnassa kuten hallitus olisi niitä esittänyt, joten ne kaikki joudutaan ihan oikeasti käsittelemään.

Jos mietitään sitä, että 120 000 allekirjoitusta on jotenkin vähän, niin toisaalta eduskuntaan pääsee hiukan yli 2000 äänellä.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Kansalaisaloite Tasa-arvoisesta avioliitosta 117 778 kpl

KD:n äänimäärä 2011 eduskuntavaleissa 118 453 kpl = Ministeri
RKP 125 785 kpl= Ministeri
Vihreät 213 172 kpl= Ministeri
Vasemmistoliitto 239 039kpl= Ministeri


Vähksyntä' on kyllä aika erikoista tän asian suhteen.

Oras Tynkynen pisti tän hyvin:



Jos eduskuntaa uhkaa aloitetehdas, se ei näytä vielä käynnistyneen. Jokainen nimiä vetoomuksiin kerännyt tietää, että 50 000 allekirjoitusta ei ole ihan helppo savotta.

Toistaiseksi eduskuntaan asti on edennyt vasta yksi aloite. Vertailun vuoksi yksin viime vuonna eduskunnassa pantiin vireille 2 603 erilaista esitystä.

...

Oletetaan kuitenkin, että kansalaiset kaikesta huolimatta tekevät jossain vaiheessa kansanedustajien mielestä typeriä aloitteita. Entäs sitten?

Sitten aloitteet käsitellään asiallisesti. Ehdotuksesta kuullaan aloitteen tekijöitä ja asiantuntijoita; kansanedustajat keskustelevat ehdotuksesta valiokunnissa ja täysistunnoissa; ja lopulta eduskunta ottaa kantaa ehdotukseen tarvittaessa äänestämällä.

On vaikea nähdä, mitä pelottavaa asiallisessa käsittelyssä on. Jos aloite on eduskunnan enemmistön mielestä huono, sitä ei hyväksytä. Niin yksinkertaista se on.

Jossain vaiheessa riittävästi allekirjoituksia voi kerätä esimerkiksi aloite EU:sta eroamisesta tai susien lahtaamisesta. Kumpaakaan en voi itse tukea. Kummallekin haluan silti eduskunnassa asiallisen käsittelyn.

...

Demokratiaa ei kannata pelätä.


koko kirjoitus
Oras Tynkkynen.fi Vihreä blogi: Kuka pelkää demokratiaa?
 

hanu

Jäsen
Suosikkijoukkue
raitapaita
Poikkesin tuolla kansalaisaloite.fi -sivustolla. Nyt siellä on 64 eri aloitetta kalastelemassa ääniä. Ihmettelen tuota homoliittoaloitteen saamaa äänimäärää, asia on meinaan mulle luokkaa 'aivan sama'.

Toisaalta mulle ehkä tärkein aloite on kesäajasta luopuminen, aloite on saanut runsaat 8k-ääntä neljässä kuukaudessa, eli vauhti ei riitä edes eduskuntaan pääsyyn. Sinänsä pikkuasia, mutta kun haitat ovat niin paljon suuremmat kuin hyödyt niin se nyt jaksaa vaan vituttaa. Toki parempi olisi, jos tuo päätös tehtäisiin maailman tai ainakin EU:n laajuisena. Mutuna sanoisin, että 75% ihmisistä olisi tuon puolella, mutta allekirjoituksiksi se ei näköjään konkretisoidu. Kuten ei yllättäen myöskään pakkoruotsista luopuminen.

Missähän muuten viipyy aloite kirkon ja valtion erottamisesta, tai uskonnonopetuksen poistamisesta omana oppiaineenaan? Voisin jopa allekirjoittaa.

t. hanu
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Missähän muuten viipyy aloite kirkon ja valtion erottamisesta, tai uskonnonopetuksen poistamisesta omana oppiaineenaan? Voisin jopa allekirjoittaa.

Mikä estää tekemästä?

No tosiasiassa asian taakse kannattaa ensin synnyttää se tukijoukko ja kansanliike ja vasta sitten lanseerata aloite. Kesäaika-aloitteen tekijänkin olisi ensin pitänyt levittää sanomaa esim SoMessa puolivuotta ja vasta sitten polkasta aloite pystyyn. Ihmisten pitää tietää, että sellainen on allekirjoitettavissa, eikä vapaaehtoistyön pohjalta tiedottaminen laajoille kansanjoukoille onnistu siten, että laitetaan yksi viesti FB:n "tämmönenkin olisi".

Molemmat 50k ylittäneet aloitteilla on ollut pitkä pohjatyö. Kettutytöt on puuhanneet ja propagoineet asiaansa vuosia, Tasa-arvoisesta avioliittolaista on puhuttu hallitusohjelmasta lähtien, ja sinne pääseminen, hallitusneuvottelupöytään, oli pitkän lobbaamisen ja asian esilläpidon ansioita. Ja Ajoitus.. Valiokuntatyrmäyksen jälkeen mediassa asia oli ”framilla”

Ei kannata kuvitella, että jos saa hyvän idean ja tekee siitä aloitteen, saa sille automaattisesti kannatusta, koska kukaan ei tiedä siitä, se ei ole yleisessä keskustelussa esillä.

ei se kansalaisaloite nyt niin paljon poikkea normaalista poliittisesta vaikuttamisesta.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Minulta oli mennyt täysin ohi myös perustuloon liittyvä kansalaisaloite, jonka kävinkin nyt hetimiten allekirjoittamassa. Minusta tämä on ihan hyvä vaikuttamisen väline ja on hyvä muistaa, että kansalaisaloitteillakaan ei ole mitään automaattista läpimenon mahdollisuutta, mutta on tärkeää, että kansalaisilla on mahdollisuus nostaa ainakin keskusteluun ja päättäjien tietoisuuteen erilaisia asioita. Ja onhan tuo 50 000 sellainen raja, että ihan älytöntä tulvaa noista tuskin tulee.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Valittajien luvattu maa
Kuten Tarinankertoja hyvin selosti, ei pelkkä hyvä kansalaisaloite riitä. Pitää olla valmis "kenttäorganisaatio", joka levittää kansalaisaloitteen ilosanomaa perinteisen median ja somen kautta. Vihervasemmisto näyttää taitavan etenkin somen valjastamisen todella tehokkaasti, kuten Haaviston pressakampanjasta huomattiin.

Näyttää siltä, että parhaiten kannatusta keräävät voimakkaasti mielipiteitä ja tunteita jakavat aiheet. Esimerkiksi kesäajasta luopumisen puolesta twiittauksessa ei ole samanlaista "statementia" (mikä tämä on suomeksi?) kuin sukupuolineutraalin avioliittolain puolesta kampanjoivalla. Olisi hyvä, jos mediakynnyksen ylittäisivät myös muut aloitteet, kun avioliittolaki- ja turkistarhausaloite poistuvat somen valokeilasta.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Suhtauduin kansalaisaloitteeseen etukäteen aika negatiivisesti, mutta onhan tämä osoittautunut ihan hyväksi järjestelmäksi. Voisi tosiaan miettiä porrastusta, eli jos tulisi todella iso määrä allekirjoittajia niin käsittely eduskunnassa olisi vielä painavampi tai tulisi esim. neuvoantava kansanäänestys. Sen verran perinteisillä suomalaisilla linjoilla vielä olen, etten sitovaa kansanäänestystä kannattaisi.

Mitä sitten tulee noihin kokonaismääriin niin ovathan ne pieniä verrattuna kaikkiin äänioikeutettuihin tai edes äänestäjiin, mutta nykyään ollaan niin passiivisia poliittisesti, että tässä mielessä 50 000 allekirjoituksen rajan on osoitus ihan merkittävästä poliittisesta mielenkiinnosta ja aktiivisuudesta.
 

Kisapuisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Kävin aikani kuluksi selailemassa kansalaisaloitteita, ja täytyy sanoa että monenlaista mahtuu kyllä mukaan. Eikä siinä mitään, hyvä että ihmisillä on oikeus tuoda julki myös niitä järjettömiä aloitteitaan.

Sitä vaan rupesin miettimään, että miksi tuolla ei ole mahdollisuutta vastustaa jotakin kansalaisaloitetta? Ei niin, että yksi vastustus mitenkään kumoaisi yhtäkään kannatusääntä, ja edelleen kansalaisaloite menisi eduskunnan käsiteltäväksi, kunhan 50 000 kannatusta olisi aloite saanut. (toki mielestäni tuota rajaa pitäisi nostaa) Mutta että siinä rinnalla olisi myös ne vastustajien äänet, ja kertoisihan se jostain jos kansalaisaloitetta kannattaisi vaikkapa 65 000 ihmistä ja vastustaisi 75 000 ihmistä.
 

Migron

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Sitä vaan rupesin miettimään, että miksi tuolla ei ole mahdollisuutta vastustaa jotakin kansalaisaloitetta? Ei niin, että yksi vastustus mitenkään kumoaisi yhtäkään kannatusääntä, ja edelleen kansalaisaloite menisi eduskunnan käsiteltäväksi, kunhan 50 000 kannatusta olisi aloite saanut. (toki mielestäni tuota rajaa pitäisi nostaa) Mutta että siinä rinnalla olisi myös ne vastustajien äänet, ja kertoisihan se jostain jos kansalaisaloitetta kannattaisi vaikkapa 65 000 ihmistä ja vastustaisi 75 000 ihmistä.

Mikä estää tekemästä vasta-aloitetta?
 

Rinksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Joo, kyllä se minunkin mielestäni riittää tuo 50 000 kannattajan löytyminen. Nytkin esim. pakkoruotsin poistamista käsittelevä aloite on saanut vasta n. 19 000 ääntä, vaikka tunnetusti kuitenkin erittäin moni suomalainen ilmeisesti halunnee englannin lisäksi valinnaisia kieliä ruotsin tilalle. Se on oikeasti haastavaa saada tuon kautta joku asia käsittelyyn.

Avioliitto asia on tietysti erikseen, se saa niin valtavasti huomitota joka paikassa.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
JNytkin esim. pakkoruotsin poistamista käsittelevä aloite on saanut vasta n. 19 000 ääntä, vaikka tunnetusti kuitenkin erittäin moni suomalainen ilmeisesti halunnee englannin lisäksi valinnaisia kieliä ruotsin tilalle.

Uskon että tämän aloitteen tekee haasteelliseksi se, että persut masinoivat sitä. Se antaa aloitteelle negatiivisen leiman, eikä ihmiset halua olla mukana siinä, vaikka periaatteessa samaa mieltä onkin.

Sitä paitsi kielikysymys ei tule tarvitsemaan kansalaisaloitetta, sillä se tulee joka tapauksessa olemaan esillä seuraavissa eduskuntavaaleissa. Se, että keskusta on tänään tullut esiin vapaamman kielipolitiikan kanssa, on jälleen keino olla vaihtoehto kokoomukselle, jolla ei ole varaa olla hallituskaveri RKP:n kanssa eri mieltä.
 

Rinksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Uskon että tämän aloitteen tekee haasteelliseksi se, että persut masinoivat sitä. Se antaa aloitteelle negatiivisen leiman, eikä ihmiset halua olla mukana siinä, vaikka periaatteessa samaa mieltä onkin.

Ihme sinänsä, kyllähän tämä asia on kuitenkin ollut tapetilla jo ennen kuin koko perusuomalaista puoluetta on ollut olemassa. Itselle tuon aloitteen kannattaminen ei tarkoita samaa kuin perussuomalaisen puolueen kannatus.

Tosin hieno nähdä, että "hieman yllättäen" kepulit ovat ottaneet oman kantansa kun aloite on alkanut saamaan kannatusta.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Kuten odottaa sopikin, Paavo Väyrysen euroäänestysaloite etenee eduskuntaan, sillä huomenna umpeutuva aloite sai tarvittavat 50 000 allekirjoitusta.

Mielenkiintoista keskustelua on varmasti luvassa aloitteen tiimoilta ja on jännä nähdä, että minkälaista hajontaa puolueiden sisällä tapahtuu tämän aloitteen suhteen. Sen sijaan kansanäänestystä en usko näkeväni.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Näyttää siltä, että parhaiten kannatusta keräävät voimakkaasti mielipiteitä ja tunteita jakavat aiheet. Esimerkiksi kesäajasta luopumisen puolesta twiittauksessa ei ole samanlaista "statementia" (mikä tämä on suomeksi?) kuin sukupuolineutraalin avioliittolain puolesta kampanjoivalla.

Vastataan nyt tähän pari vuotta vanhaan "ei ole samanlaista kantaaottavuutta."
--

Olin jo ehtinyt unohtaa Paavon aloitteen, vaikka kävin sitä lukemassakin joskus milloinhan se on voinut olla. Varmaankin joskus puolisen vuotta sitten.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös