Kannatatko lukukausimaksuja suomalaisiin yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin?

  • 1 642
  • 8

Kannatatko lukukausimaksuja suomalaisiin yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin?

  • Kyllä, kaikille opiskelijoille

    Ääniä: 3 4,8%
  • Kyllä, EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tuleville opiskelijoille

    Ääniä: 18 29,0%
  • Kyllä, muille kuin suomalaisille opiskelijoille

    Ääniä: 17 27,4%
  • Kyllä, toista tai sitä seuraavaa yliopisto- tai AMK-tutkintoa suorittaville

    Ääniä: 11 17,7%
  • Kyllä, tutkinto-ohjelmakohtaisesti

    Ääniä: 1 1,6%
  • Kyllä, varallisuusperusteisesti

    Ääniä: 5 8,1%
  • Kyllä, joillakin muilla kriteereillä määräytyen

    Ääniä: 0 0,0%
  • En

    Ääniä: 23 37,1%

  • Äänestäjiä
    62
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
Viime vuosina on alettu keskustella yhä useammin lukukausimaksujen käyttöönoton mahdollisuudesta suomalaisissa yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa. Lukukausimaksuja on perusteltu ennen kaikkea yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rahoituksen turvaamisella sekä kansantaloudellisilla hyötynäkökohdilla.

Muutama viikko sitten uutisoitiin ¹, että 119 kansanedustajaa seitsemästä eduskuntaryhmästä on allekirjoittanut aloitteen, jossa esitetään lukukausimaksuja Suomeen EU- tai ETA-alueen ulkopuolelta opiskelemaan tuleville yliopisto- ja AMK-opiskelijoille. Aloitteessa on mainittu verovähennyskannuste sekä erillinen vähävaraisten stipendiaattijärjestelmä, joiden avulla valmistuneet olisi tarkoitus saada jäämään Suomeen töihin.

Perussuomalaisten talouspolitiikkatyöryhmä ilmoitti ² puolestaan tänään puheenjohtajansa Sampo Terhon suulla, että "korkeakoulutuksesta pitäisi periä tulevaisuudessa maksu" osana työryhmän vaatimaa laajaa julkisen talouden leikkaus- ja sopeuttamistoimiohjelmaa. Terho kertoi YLE:n uutisille, että työryhmän esittämän lukukausimaksun suuruus olisi n. 2000 euron luokkaa.

Kannatatko lukukausimaksujen käyttöönottoa suomalaisissa yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa?

¹ YLE.fi, 6.1.2013
² Keskisuomalainen.fi, 21.1.2013
 
Viimeksi muokattu:

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
En. Joskus ennen muinoin se olisi voitu olla perusteltukin, kun korkeakoulututkinnolla oli selvä arvo työmarkkinoilla, mutta nykytilanteessa en näe sitä mielekkääksi.

Parempi että ihmiset kuluttavat koulunpenkkiä ja säilyttävän päivärytminsä kuin että he lojuvat kotona. Tietynlainen työllistämistoimihan tuo loputon kouluttaminen on. Sillä siivotaan tilastoja.
 
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Varjotuuli
En. Ammattikorkeakolututkinnot ovat äärimmäisen tärkeitä, mikäli teollisuuteen aiotaan saada riittävästi tulevaisuuden osaamista myös kotimaasta. Lukukausimaksut nostavat kynnystä vähävaraisten perheen lapsille hakea suoraan lukiosta/ammattikoulusta ammattikorkeakouluun.

Sensijaan pidentyneisiin opintoihin olisin varauksin valmis ottamaan käyttöön maksulliset ylimääräiset lukukaudet.
 

Sisäliitin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Totta vitussa. Kaikille. Opiskelijat,nuo maamme syövät.

Suomessa ylikoulutetaan aivan liikaa ihmisiä. Tuntuu nykypäivänä että lähes jokainen alle 25v ihminen on vähintään jossain AMK:issa kirjoilla. Eikä ole aikomus ikinä tuollaista koulutuksen mukaista työtä tehdä, on vain kivaa viettää opiskelijaelämää ja joksikin retardiksi tradenomiksi tai vastaavaksi pääsee aivan liian helposti ainakin lukemaan.

Yksi kaveri valmistui tuossa insinööriksi ja tuli puhetta että kuinka monta heitä joskus aloitti ja kuinka monta on valmistunut/valmistumassa. 22 aloitti, nyt on valmistunut 3 ja 6 on valmistumassa. Kuulemma 80% lopetti toisen vuoden aikana ja suurin osa vain sen takia kun ei enää riittänytkään se että kävi silloin tällöin koululla kääntymässä ja olisi pitänyt jotain ihan opiskellakkin.

Ei minua ainakaan kiinnosta kustantaa tällaista paskaa. Jokainen maksakoot oman ryyppäämisensä/opiskelunsa. Tämä tietenkin sortaa niitä jotka oikeasti opiskelevat ja ovat tosissaan hankkimassa itselleen ammattia mutta paskasakki pilaa aina kaiken.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Ulkomaalaisille ilman muuta markkinahintaiset lukukausimaksut, siis vähintään EU:n ulkopuolelta tuleville opiskelijoille. Tämän pitäisi olla ihan selviö. En ymmärrä ollenkaan miksi Suomen pitää kouluttaa verovaroistaan jotakin kiinalaisia tai afrikkalaisia, jotka paperit kouraansa saatuaan lähtevät lähes poikkeuksetta pois Suomesta.

Suomalaisille ja EU-maiden opiskelijoille jokin kohtuulliseen valmistumisaikaan kannustava malli olisi mielenkiintoinen vaihtoehto, kunnon keppi tai porkkana. Lukukausimaksu on taas siinä mielessä nihkeä julkisrahoitteisessa yliopistossa, että se hankaloittaa vähävaraisten pyrkyä akateemisiin opintoihin. Tämä ei ole välttämättä yhteiskunnan kannalta tarkoituksenmukaista. Osa ikäluokasta uhkaisi jäädä vaille korkea-asteen tutkintoa, jollaiseen heillä olisi edellytyksiä.

Kokonaan tai ainakin suurelta osin yksityisesti rahoitettua yliopisto-opetusta voisi myös olla tarjolla. Sinne sitten sellaiset lukukausimaksut jolla homma pyörii laadukkaasti ja tulijoitakin riittää.
 

Tuamas

Jäsen
Ainoastaan EU-/ETA-maiden ulkopuolelta tuleville.
Heillekin voisi lukukausimaksun tai osan siitä palauttaa vaikka verohelpotuksin, jos jäävät Suomeen töihin.

Tällä mahdollistetaan Suomalaisten EU-/ETA-alueelle opiskelemaan haluavien tasapuolinen kohtelu kohdemaissa.

Lisäksi olen ymmärtänyt että EU:n säädökset estävät yksiselitteisesti EU-alueelta tulevien opiskelijoiden epätasa-arvoisen kohtelun.

Suomalaisille ei missään nimessä tule asettaa lukukausimaksuja, Suomen menestys perustuu mielestäni pitkälti siihen että täällä lahjakkaimmat pääsevät halutessaan lukemaan itsensä kuinka pitkälle tahtovat, riippumatta vanhempien statuksesta tai varallisuudesta.

Tällä väestömäärällä ei ole varaa blokata kyvykkäitä opiskelijoita opintieltä vain vanhempien sosioekonomisen luokan tai varallisuuden takia.

Ainoina poikkeuksina näkisin tutkintojen haalijat, joille voisin harkita jotakin rajaa, esim. kolmas yliopistotutkinto tulisi osittain maksulliseksi tms.
 
Viimeksi muokattu:

scholl

Jäsen
Aasialaisia ei pitäisi mielestäni kouluttaa. Olemme vielä kusessa jossain vaiheessa Kiinan ja muutaman muun valtion kanssa. Sen sijaan esim. latinalaisen Amerikan ja Afrikan tiettyjen henkilöiden kouluttaminen saattaisi johtaa niissä maissa parempaan tilanteeseen. Länsimaisten systeemien oppiminen ja palaaminen avaintehtäviin siellä voi olla jatkossa hyvä asia demokratian ja ko. maiden kehityksen kannalta. Eli tekisin jonkun systeemin, että tietyistä maista voisi ottaa jonkun verran opiskelijoita ilman lukukausimaksua, mutta sille koulutukselle pitäisi asettaa tarkat ehdot.

Suomalaisia sen sijaan kannattaisi kouluttaa niin paljon kuin mahdollista. Kilpailu kiristyy koko ajan, joten meidän pitää olla parempia kuin muiden, koska emme voi olla ainakaan aasialaisia halvempia, joten ei lukukausimaksuja.

Mitä tulee muihin EU-maihin niin vastavuoroisuus toimii. Jos suomalainen saa opiskella siinä maassa ilmaiseksi niin senkin maan henkilön pitäisi saada opiskella täällä ilmaiseksi. Ei Suomi ole sellainen taivas, johon nyt ihan suurella joukolla EU-maista rynnättäisiin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös