Kanada Cup 1987

  • 3 173
  • 5

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Avataan tällekin hienolle turnaukselle oma aihealueensa.

Tässä turnauksessa Suomi palasi mukaan Kanada Cupiin ja sillä oli MM-kisojen jäljiltä samalta vuodelta tietyllä tapaa ajateltuna huippuluokan odotukset jotka kuitenkin päättyivät edelleen hyvin katkeraan lopputulokseen. Samalla turhautuneisuus loi pahempaa ilmapiiriä mikä oli lähtökohtaisesti lupaamassa vain entistäkin huonompaa Calgaryn 1988 Talviolympiamatkaa alustavasti. Kuitenkin Suomen mahdollisuuksiin muutoin oli jääkiekossa tilausta ja luottoa.

Tässä turnauksessa ainakin Wayne Gretzky oli todella hienossa vedossa ja olihan tässäkin turnauksessa monta hienoa peliä muutoin vaikka varmasti Suomen huono menestyminen takuulla söi seurantaintoa eikä aina myöhäinen lähetysaikakaan kaikkia miellyttänyt.

Kanada Cup 1987 vuoden 1991 Kanada Cupin tapaan oli tiettävästi ainakin melko hyvin jo televisioitukin YLE:n toimesta kotimaisittainkin.

Toivottavasti muitakin viestejä tulee tähän ennen pitkää. Onhan tämäkin turnaus tavallaan historiallinen siinä mielessä, että Suomi tavallaan viimeistä kertaa ellei aivan Calgaryn 1988 alkutaivalta lasketa niin lähti turnaukseen jonkinlainen tappion pelko tai tietynlainen odotus niskassaan. Eli toisin sanoen Suomi tuntui olevan siis sellainen kilpailukykyinen altavastaaja vaikka tarvetta sille ei välttämättä olisi ollutkaan huolimatta toki juuri Kanada Cupin kaltaisen turnauksen kivikovuudesta huolimatta.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Laitan tähän myös aiemmin mainitsemani Ruotsin SVT:n lähetykset joita oli mahdollista seurata rajoitetusti myös Suomestakin käsin vaikkakin vuoden 1987 kuten myös vuoden 1991 Kanada Cupissa Yleisradion oma TV-seuranta oli parempi jolloin ei juurikaan aivan niin hirveää tarvetta ollut välttämättä ruotsalaiselle televisiolähetyspuolelle siihen mitä jääkiekkoon tuli.

Muistaakseni joitakin otteluja tai otteluennakkoja tai turnauksessa pelanneiden joukkueiden harjoitusotteluista oletetusti juuri Kanada Cupia 1987 silmällä pitäen tuli myös Kolmostelevision lähettämänä. 15.8.1987 pelattu maaottelu Suomi-Tsekkoslovakia esimerkiksi tuli Kolmoselta ja Kolmosella oli kiinnostusta Kanada Cupinkin tulevaisuuden televisiointiin tuolloin.

SVT:n osalta aluksi Ruotsissa oli tarkoitus nähdä vain Alkusarjan Ruotsin pelit ja vain pelkkä ratkaiseva Loppuottelu eli toinen Loppuottelu ja aivan korkeintaan vielä mahdollinen kolmas Loppuottelu.

Sittemmin Kanada Cupin järjestäjät tulivat taas alennuksen kanssa uudestaan puheille TV-sopimuksista neuvoteltaessa ja sitten lista muuttuikin jo normaalimpaan suuntaan.

Formaatti SVT:n lähetyksille vuoden 1987 Kanada Cupissa oli varsin samanlainen kuin aikaisemminkin oli ollut vuoden 1976 ensimmäistä Kanada Cupia huomioimatta ja tällä kertaa selkeämmin eli Ruotsin kaikki ottelut, molemmat Välierät ja kaikki kolme Loppuotteluakin näytettiin:

29.8.1987 Ruotsi-Neuvostoliitto: Näytettiin suorana lähetyksenä Klo 2-5 Ruotsin aikaa eli Klo 3-6 Suomen aikaa SVT2:ssa.

31.8.1987 Yhdysvallat-Ruotsi: Näytettiin suorana lähetyksenä Klo 2-5 Ruotsin aikaa eli Klo 3-6 Suomen aikaa SVT1:ssä.

2.9.1987 Tsekkoslovakia-Ruotsi: Näytettiin suorana lähetyksenä Klo 21-2 Ruotsin aikaa eli Klo 22-3 Suomen aikaa SVT2:ssa olleessa ohjelmakokonaisuudessa jossa saatettiin mahdollisesti seurata myös muitakin otteluja samalta päivältä Kanada Cupista puhuttaessa. Muussa tapauksessa kyseessä on ollut itse ottelu ja heti ottelun jälkeen lähetetty uusinta.

4.9.1987 Kanada-Ruotsi: Näytettiin suorana lähetyksenä Klo 2-5 Ruotsin aikaa eli Klo 3-6 Suomen aikaa SVT2:ssa.

6.9.1987 Ruotsi-Suomi: Näytettiin suorana lähetyksenä Klo 18-19.30 Ruotsin aikaa eli Klo 19-20.30 Suomen aikaa SVT1:ssä yhdessä samanaikaisesti Yleisurheilun Ruotsi-Suomi-maaottelun kanssa ja ohjelmakokonaisuuden aikana lähetys vaihtui vielä SVT2:n puolelle Klo 19.30-21.45 väliselle Ruotsin ajalle eli Klo 20.30-22.45 väliselle Suomen ajalle saakka.

8.9.1987 Neuvostoliitto-Ruotsi: Näytettiin suorana lähetyksenä Klo 2-5 Ruotsin aikaa eli Klo 3-6 Suomen aikaa SVT2:ssa.

9.9.1987 Kanada-Tsekkoslovakia: Näytettiin suorana lähetyksenä Klo 2-5 Ruotsin aikaa eli Klo 3-6 Suomen aikaa SVT1:ssä.

11.9.1987 Neuvostoliitto-Kanada: Näytettiin suorana lähetyksenä Klo 2-5 Ruotsin aikaa eli Klo 3-6 Suomen aikaa SVT1:ssä.

13.9.1987 Kanada-Neuvostoliitto: Näytettiin suorana lähetyksenä Klo 2-5 Ruotsin aikaa eli Klo 3-6 Suomen aikaa SVT1:ssä.

15.9.1987: Kanada-Neuvostoliitto: Näytettiin suorana lähetyksenä Klo 1-5 Ruotsin aikaa eli Klo 2-6 Suomen aikaa SVT1:ssä.
 
Viimeksi muokattu:

Viltsu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Tässä turnauksessa Suomi palasi mukaan Kanada Cupiin ja sillä oli MM-kisojen jäljiltä samalta vuodelta tietyllä tapaa ajateltuna huippuluokan odotukset jotka kuitenkin päättyivät edelleen hyvin katkeraan lopputulokseen. Samalla turhautuneisuus loi pahempaa ilmapiiriä mikä oli lähtökohtaisesti lupaamassa vain entistäkin huonompaa Calgaryn 1988 Talviolympiamatkaa alustavasti. Kuitenkin Suomen mahdollisuuksiin muutoin oli jääkiekossa tilausta ja luottoa.
Onhan tämäkin turnaus tavallaan historiallinen siinä mielessä, että Suomi tavallaan viimeistä kertaa ellei aivan Calgaryn 1988 alkutaivalta lasketa niin lähti turnaukseen jonkinlainen tappion pelko tai tietynlainen odotus niskassaan. Eli toisin sanoen Suomi tuntui olevan siis sellainen kilpailukykyinen altavastaaja vaikka tarvetta sille ei välttämättä olisi ollutkaan huolimatta toki juuri Kanada Cupin kaltaisen turnauksen kivikovuudesta huolimatta.

Itse asiassa Suomi lähti tähän turnaukseen jo hienoisten menestysodotusten saattelemana. Olihan joukkueessa jo NHL:ssä läpilyöneitä pelaajia, mm. Takko, Ruotsalainen, Virta, Blonqvist, Kurri, Tikkanen, Ruuttu, Mäkelä. Lisäksi nuoret lahjakkuudet Nummisen ja Ojasen johdolla täydensivät joukkuetta hyvin. Valmennusjohto oli saanut houkuteltua mukaan myös NHL:ssä aiemmin hyvin tehoja tehneen ja SM-liigassa loistaneen Matti Hagmanin, joka saikin itseoiketetusti paikan Tikkasen ja Kurrin keskeltä. Valmennusjohto olisi halunnut mukana myös Kari Elorannan ja Risto Siltasen, mutta näiden tehtyä kaudeksi 1987-88 sopimuksen Sveitsiin, he olivat estyneitä osallistumaan turnaukseen seurakiireidensä takia. Tämä jos mikä kuvasti tätä aikaa, eihän tällainen olisi tänä päivänä mahdollista.

Suomen päävalmentajana toimi Rauno Korpi, apunaan Juhani Tamminen. Mielenkiintoinen yksityiskohta on myös, että joukkueen johtajaksi tähän turnaukseen tuli Kalervo Kummola. Jos Leijonien iskukykyyn uskottiin pelaajien osalta, myös joukkueen johtoportaan piti olla kovempi kuin koskaan. Myöhemmin kävi ilmi, että myös johtoryhmä oli pahasti pihalla, kun mm. joukkueen varustet hukkuivat useaan kertaan jo matkalla turnaukseen. Lisäksi osa joukkueesta sortui viihteelle pohjois-Amerikassa juuri ennen turnausta, mutta johdolla ei ollut kanttia laittaa ketään pelaajaa ulos joukkueesta.

Itse ottelut menivät Leijonilta tuloksellisesti surkeasti. Mitään suurinumeroisia murskatappioita ei koettu, mutta silti tappiot olivat selkeät. Suomessa leirillä Rauno Korpi piti joukkueelle kovia fyysisiä testejä ja treenejä ja osa NHL-pelaajista ihmetteli touhua kovaankin ääneen.

Suomen kokoonpano:
Tikkanen-Hagman-Kurri
Skriko-Ruuttu-Järvi
Summanen-Helminen-Mäkelä
Kyllönen-Ojanen-Seppo

Siren-Ruotsalainen
Numminen-Blomqvist
Virta-Jutila
Grönstrand-Narvanmaa

Takko, Myllys, Tammi
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Tästä turnaukseta on jäänyt mieleen tietty Messier-Gretzky-Lemieux, ehkä kovin ketju ikinä missään. Yöllä herättiin intissä klo 3 kattoon finaalisarjaa. Kamenski oli liekeissä... ja sitten se tuomaronti, joka oli silmiinpistävän puolueellista, se jätti vähän huonon maun, koska kiekko mitä pelatiin oli huikasevan hienoa.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Laitetaan tähän myös aiemmin unohtuneet TV-lähetykset aivan kotimaisittainkin Kanada Cupista 1987 näiltä osin kuin mitä Yleisradio televisioi vaikkakin myös Kolmostelevisiolla oli ollut aiemmin tähän turnaukseen televisiointihalujakin ja myöhäisten ajankohtien takia YLE myös näytti joitakin otteluja uusintoinakin.

28.8.1987 Suomi-Yhdysvallat: Näytettiin tai oli tarkoitus näyttää TV1:ssä klo 2.30-5

31.8.1987 Kanada-Suomi: Näytettiin tai oli tarkoitus näyttää TV2:ssa klo 3-5.30

2.9.1987 Neuvostoliitto-Suomi: Näytettiin tai oli tarkoitus näyttää TV1:ssä klo 1-3.30

4.9.1987 Tsekkoslovakia-Suomi: Näytettiin tai oli tarkoitus näyttää TV2:ssa klo 23.55-2.30

6.9.1987 Suomi-Ruotsi: Näytettiin tai oli tarkoitus näyttää TV1:ssä klo 23.15-1.45

8.9.1987 Neuvostoliitto-Ruotsi: Näytettiin tai oli tarkoitus näyttää TV2:ssa klo 3-5.30

9.9.1987 Kanada-Tsekkoslovakia: Näytettiin tai oli tarkoitus näyttää TV1:ssä klo 3-5.30

12.9.1987 Kanada Cupin Ensimmäinen Finaali Neuvostoliitto-Kanada näytettiin tai oli tarkoitus näyttää klo 3-5.30 TV2:ssa ja tämä ottelu venyi jatkoajan takia pidemmällekin varhaisaamuun.

13.9.1987 Kanada Cupin Toinen Finaali Kanada-Neuvostoliitto näytettiin tai oli tarkoitus näyttää TV1:ssä klo 3-5.30 ja tämä ottelu venyi peräti kahdenkin jatkoaikaerän takia pidemmällekin varhaisaamuun.

15.9.1987 Kanada Cupin Kolmas Finaali Kanada-Neuvostoliitto näytettiin tai oli tarkoitus näyttää klo 3-5.30 ja tämä näytettiin joko TV1:ssä tai TV2:ssa tilanteen ja mahdollisen tarpeen mukaan.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Tästä turnaukseta on jäänyt mieleen tietty Messier-Gretzky-Lemieux, ehkä kovin ketju ikinä missään. Yöllä herättiin intissä klo 3 kattoon finaalisarjaa. Kamenski oli liekeissä... ja sitten se tuomaronti, joka oli silmiinpistävän puolueellista, se jätti vähän huonon maun, koska kiekko mitä pelatiin oli huikasevan hienoa.

Pitääpä laittaa näistä finaaleista kesällä talteen ottamani maalipaikkadata näkyville. Maalien määrällä mitattuna matsit olivat huikean tasaisia ja niin oli laatupaikkojen määrälläkin. Ainakin 2 finaalin jälkeen oli laatupaikat tasan olikohan 36-36 ja maalit tasan 11-11.

En sitten tiedä hyödyttikö tuo tuomarilinja Kanadaa, kun Neuvostoliitto taisi olla vaarallisempi alivoimalla mitä ylivoimalla.

Messier vs. Gusarov olisi nyt ainakin pitänyt johtaa johokin 20 matsin pelinkieltoon, korkea maila jäähyn sijaan. Täysin tahallinen ja vaarallinen "lyödään ritariksi" huitaisu niskan seudulle ja vielä kyynärpäällä viimeistely naamaan. Ja 2min. Pahempi kuin joku Bertuzzi-Moore ikinä. Mutta kommunistiahan saa lyödä. Paha ihminen jo syntyessään.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös