Mainos

Kahvi

  • 241 000
  • 1 036

Espen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Old time hockey like Eddie Shore
Tätä juttua voisi jatkaa vielä siihen suuntaan että meillähän härmässä moni juo koko ajan kahvia, ketjussa. Samanlailla kun on ketjupolttajia.
_

Väitän että iso osa suomalaisista (ja tasapuolisuuden vuoksi muistakin länsimaalaisista) on kofeiininarkkareita. Samaa ilmiötä olen todistanut kaikilla työpaikoilla, virastoissa, perheiden aamukahvipöydissä, lätkäjoukkueen pukukopeissa yms. aivan jokaisessa yhteisössä. Kahvia kuluu päivän aikana kuppitolkulla. Jos joskus kahviannos jää saamatta tietyllä kellonlyömällä, niin alkavat jo vieroitusoireet. Väsymystä, vapinaa, keskittymiskyvyn puutetta joita korjauksena otettu kahviannos sitten siirtää eteenpäin. Kovimmat kahvinjuojat ovat monesti zombin oloisia. Tyhjää katsetta ja läsnäolemattomuutta.

Kuka kahvinjuojista pystyy olemaan juomatta kahvia? Itse kokeilin talvella täydellistä kofeiinittomuutta n. 4-5 viikkoa. Omalta kohdaltani homma toimi jokseenkin loistavasti, mikä jossain määrin yllätti. Ensimmäisenä päivänä oli jonkinlaisia vieroitusoireita, jotka osittain johtuivat myös ehdollistumisesta, mutta siitä eteenpäin en huomioinut juuri koko asiaa. Vältyin myös monia lopettaneita vaivanneista päänsärkyoireista.

Oma käyttöni on aina ollut maltillisuuden rajoissa 1-3 kuppia päivässä, mutta ainakin päivittäisestä käytöstä pyrin jatkossa luopumaan. Parempi olla kokonaan ilman tai nauttia silloin tällöin, kuin juoda kofeiiniriippuvuuteensa.
 

#76

Jäsen
Väärin juotu tai väärin juotu? Eniten itseäni harmittaa, että kun oma maku ei mene yksiin yleisen maun kanssa on harvoin tarjolla itseäni miellyttävää kahvia. Tämä toki on puhdasta itsekkyyttä, ei minua muuten kiinnosta vaikka muut joisivat kuuma vettä, missä on liotettu ruskeaa liitua muinaisen Tenavat-reseptin malliin.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Nämä kahvimaun paskuuttajat menevät omassa kategoriassani vähän samaan kategoriaan näiden "vittuSuomalaisillaOnHuonoRuokamakuJaNeOnVitunHuonojaKokkejaKoskaNeEiKäytäVittuChiliä,MeksikolainenKeittiöOnVittuHyväKunNeKäyttääVitustiChiliä,JaSuomalainenRuokaOnVitunMautontaKunNePaskatEiKäytäChiliäJaMäTykkäänKunOnVitustiChiliä" -henkilöiden kanssa.

Kaiken lisäksi vielä väärin kategorisoitukin.

Ei kyse ainakaan mun kohdallani ole tippaakaan siitä, että suomalainen olisi automaattisesti huonompaa tai parempaa. Joissain asioissa ulkomailla tehdään parempaa, ja siitä on syytä oppia. Joissain asioissa taas voidaan soveltaa omiin raaka-aineisiin soveltuviksi ja joissain asioissa voimme viedä osaamista ja raaka-aineita muualle. Minä arvostan hyviä raaka-aineita ja ruokaa, olipa se mistä tahansa. Mielelläni painotan kotimaisuutta, mutta se ei tarkoita sokeaa Suomi-uskovaisuutta. Olen ylpeä tietyistä jutuista ruokakulttuurissamme, ja olen niitä tälläkin palstalla puolustanut. Kahvi ei kuitenkaan ole juttu, jota täältä lähtisin maailmalle levittämään.

Huomaatko muuten mitään eroa Jurasi kahvissa verrattuna suodatinkahviin?
 

Jeffrey

Jäsen
Ei kyse ainakaan mun kohdallani ole tippaakaan siitä, että suomalainen olisi automaattisesti huonompaa tai parempaa. Joissain asioissa ulkomailla tehdään parempaa, ja siitä on syytä oppia. Joissain asioissa taas voidaan soveltaa omiin raaka-aineisiin soveltuviksi ja joissain asioissa voimme viedä osaamista ja raaka-aineita muualle.

Tämä on taivaan tosi. Esimerkiksi suomalaisessa keittiössä mua ärsyttää se, että jokaisen raaka-aineen ja myös idean pitää olla suomalainen, jotta se ruoka voi olla suomalaista. Esimerkiksi porosta, puolukkavinegretistä, punasipulista ja rukolasta tulee melko hyvä carpaccio, mutta eihän tällaista sovi suomalaisena mainostaa. Muiden maiden kansallisruuat ovat hyvinkin lähellä toisiaan. Suomessa on sitten pitänyt kehittää joku kalakukko ja mämmi, jotta kelpaavat omiksemme.

Huomaatko muuten mitään eroa Jurasi kahvissa verrattuna suodatinkahviin?

Tottakai huomaan. Mun mielestä vain espresso pohjaisia juomia ei tulisi edes verrata suodatinkahvin kanssa. Molempia juon mielelläni ja vaihtelu virkistää tässäkin asiassa.

Jurallakin saisi vissiin puruista keitettyä ns. normikahvia, mutta tätä ei ole tullut kokeiltua.

Ehkäpä Juran jälkeen on huomannut sen, että suodatinkahveista huonoimmat maistuu vieläkin huonommalle, mutta silloin kun saa hyvää suodatinta, niin se maistuu vieläkin paremmalle.
 
Suosikkijoukkue
Jokerit
Itse jouduin vähentämään kahvin juontia tuntuvasti paniikkihäiriön oireiden vuoksi, ennen meni pannu tai puolitoista 12-16h:n sisällä, nykyään menee se 2 - 4 kuppia kahvia joka on mielestäni normaalimpaa, ei se muutos ollut kamala, aika helposti siitä selvisi, ei väsymystä tms ollenkaan toisin kuin aiemmin kun lopetin kerrasta kokonaan. Kyllähän tuo vähentäminen on aikaistanut nukahtamista ja unet ovat laadukkaampia kuin ennen ettei ole semmosta levottomuutta.
Tavallinen kahvi menee täällä, yleensä akselilla rainbow, juhla mokka, presidentti tai Costa Rica kahvi.
Tarkoitus olisi koittaa tässä kuhan sittariin tulee mentyä niin kofeiinitonta kahvia, jos laittaisi puolet sitä höystö purkkiin ja puolet tavallista.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Väärin maistettu, väärin juotu tai väärin tehty!

Nämä on mielipiteitä ja asioita kärjistetään, moni ulkomaalainen ruoka-/juomakulttuuri voi olla virkistävää vaihtelua ja sitähän tässä hehkutetaan jos jokin osastolla "Kahvi" kolahtaa suomalaiseen makuun, itsekin juon tuota vaaleapaahtoista suodatinpressaa duunissa ja sen takia se viikonloppuinen espresso minkä jauhan pavuista juuri ennen kuin lataan puoliautomaattiseen Gaggiaan on niin saatanan hyvää. Tässä ainakin omalta osalta ne ääripäät ja kyllä mun mielestä espressoa ja suodatinta voi verrata nimenomaan kun puhutaan tavasta miten otetaan se päivittäinen kofeiiniannos, makuero aamun kahviannoksilla on älyttömän suurin ainakin omalla kohdalla arki vs viikonloppu.

Tässä vielä video kaikille tosikoille, peace
Coffee Porn - YouTube


_
 

Dängleri

Jäsen
Ostettiin Dolce Gusto Piccolo kun sattui olemaan tarjouksessa Gigantissa. Valuteltiin ohjeen mukaisesti ensimmäinen kierros vettä koneesta läpi, ja sitten kun oli aika tekaista ensimmäiset kupposet kuumaa, niin kone päätti lopettaa toimintansa. Onko muilla kokemuksia laitteesta?

Ei kai se auta kun viedä takaisin - taidan ottaa rahana jos saa, ja keskittyä jatkossakin normaaleihin keittimiin / pannukahviin. :D
 

J.Petke

Jäsen
Kävimme tänään Tampereella Valo -kahvilassa juomassa kupposet cappuccinoa. Täytyy kyllä sanoa, että cappuccino tuolla kahvilassa osataan tehdä. Paremman / yhtä hyvän olen saanut ainoastaan Kaffecentralenissa Helsingissä. Kannattaa kokeilla!
 

Girardi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Rangers ja Kalapa
Pääsin nyt vihdoinkin testaamaan tämän Presidentin uusimman Special Blend 13 -tuotteen, ja ihan perushyvää ainettahan tuo oli. Ei tuo mielestäni mitenkään voimakasta ole, ja paahtoastekin vain 2. Nuo mainitut kenialaiset SL 28 ja SL 34 -pavut tuovat toki omat mausteensa kahviin. Hintaa 5,5€ laaki.
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Nuukuuksissaan tuli ostettua Kulta-Katriinan tummaa paahtoa, kun Mundo-papujen hinta on hiukan pompsahtanut. Kalliiksihan tuo tulee, kun pitää laittaa 25% enemmän papuja, jonsei nyt ihan litkua halua juoda. Eikä tuo sitäpaitsi ole edes kovin tummaa paahdoltaan. Pussin kyljessä mittari sojottaa kolmoseen.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Kuinkas My Cafe -laite kannattaisi puhdistaa? Työpaikalla olikin tuollainen jemmassa keittiön nurkassa, ja ajattelin, että voisin kokeilla. Nappejakin on aimo kasa, mutta ei ole mitään hajua, onko ne vielä elossa. Käsittääkseni konetta tai kahvia ei ole käytetty vuosiin.
 

Girardi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Rangers ja Kalapa
Nostetaas kahvi-keskustelua..

Ostin Helsingin reissulta Stockmannin Herkusta Hawaiian Konaa, joka on hyvin pehmeää vaikka on voimakasta tummaa paahtoa. Tätä Konaa pidetään yhtenä maailman parhaimmista, ja hintakin on sen mukainen kun reilu 100g maksoi jo yli 10€. Mielestäni yksi parhaista, tykkään.
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Nyt löytyi oikea paahtoaste meikäläiselle. Yritin joskus siirtyä vaaleapaahtoisista wieniläispaahdon kautta ranskalaispaahtoon, mutta Pauligin Parisien haisi aivan kissankuselle ja oli muutenkin pahaa, joten palasin takaisin mokkapaahtoihin pitkäksi aikaa, kun ei oikein osunut makuhermoon nuo wieniläisetkään. Jostain syystä jätin espressopaahdot väliin, kun erheellisesti luulin sitä vielä tummemmaksi ja vain espressokäyttöön sopivaksi. Olinpas tomppeli. Ostin kokeeksi Kaffan 30/70 Espressoa, aivan saatanan hyvää!

Paahtoaste: 4.5/5 Täyteläisyys: 5/5 Hedelmäisyys: 1/5 (valmistajan sivuilta)

Ehkä se on tuo hedelmäisyys, mikä ei toimi meikäläisen suussa. Muutkin valmistajat saisivat kertoa tuotteistaan Kaffan tyyliin, eikä pelkästään paahtoasteen mukaan. Katsotaan, mihin porttietoria seuraavaksi vie.
 

Poro24

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Onko kukaan muu hullaantunut Bulletproof kahviin? Itse olen reilun kuukauden nauttinut joka aamu ja aina se kupillinen hämmästyttää. Google kertoo kahvista tarkemmin, mutta tiivistettynä: laadukkaista pavuista jauhettu kahvi jonka sekaan blendataan luomulaatuista voita ja MCT-öljyä (tai hätätapauksessa kookosöljyä). Makuelämys ja energiapiikki on aivan uskomaton. Etenkin jos tykkää vetää vähähiilarista ruokavaliota, niin keho käyttää melko tehokkaasti tuon rasvamäärän energiaksi. Toimii myös loistavana treenilaturina jos tykkää salilla käydä.

Tässä Youtube-video, jossa idean kehittäjä vääntää kyseistä kahvia. Ihan tuollaisia välineitä ei sitten kotiin tarvitse. Itsellänikin on vain reilun 20 euron AeroPress-laite. Tiedän että tämä menee monelle liian hämäräksi touhuksi, mutta ehdottomasti kannattaa tutustua!

Pavuista itselleni suosikiksi on noussut Johan & Nyström Etiopien Hafursa. Aivan taivaallista!

Kuten monet ovat sanoneet, niin Suomessa juodaan maailmassa eniten kahvia, mutta juuri kukaan ei kiinnitä huomiota kahvinsa laatuun. Itse olen melko iloinen että tälläinen herätys tapahtui omalla kohdallani vihdoin. Ei ole enää tarvinnut työpaikan automaattiliisteriin koskea ja vireystaso on melkoisesti parempi.
 

_Kuusyks

Jäsen
Suosikkijoukkue
SKA Pietari, Afinogenov #61, (Blues & Jokerit)
Mikähän hemmetti siinä on kun kahvi jäähtyy kupissa aina juomakelvottomaksi ja about 40% kupin sisällöstä jää tämän vuoksi juomatta? Maitoa en laita ollenkaan/muutaman tipan pitääkseni lämpöä. Voikohan olla ettei keitin keitä kahvia tarpeeksi kuumaksi? Käytössä Moccamaster.

Ongelma toki ratkeaa keittämällä valtava satsi, josta ne jäähtyneet pohjat voi huoletta heittää viemäriin uutta kuppia ottaessa. Tai termospullosta juomalla, mutta tuo taas usein kestää todella pitkään pienen reiän takia, joka taas ei hampaille voi olla kovin hyväksi.

Noh, nyt taitaa olla niin kahvi kuin spotify valmiina. Päivän voi polkaista käyntiin. :)
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Itse laitan kahvikupin täyteen kuumaa vettä (niin kuumaa kuin hanasta tulee) kun odottelen että kahvitippuu. Kuppi ei imaise samalla tavalla lämpöjä kahvista ja kahvi pysyy pidempään juomakelpoisena.
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Mun on pakko käyttää termosmukia niin kotona kuin töissäkin, koska olen niin hidas juomaan kahvia. Kyllä kunnollinen muki sellaiset kolme varttia jaksaa pitää kahvin lämpöisenä. Toki, jos keitin tekee valmiiksi haaleaa, siihen ei auta kuin mikrotus.
 

Ostoskassi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet, Boston Bruins, suomalaiset
Jaa, itsellä taas päinvastaisia ongelmia. Aamulla ei viitisisi puolta päivää siinä istuskella sen kahvin äärellä, niin olen laittanut kupin aina hetkeksi jääkaappiin jäähtymään, jotta sitä voi juoda. Maitoa en tietenkään käytä.

Mitäs mieltä ihmiset ovat näistä tumma paahdoista, jotka ovat viime vuosina tulleet ryminällä markkinoille? Itse en mikään hifistelijä ole kahvin suhteen, mutta tuntuisi vähän, että tumma paahtona kaikki kahvit maistuisivat hiukan paremmin.

Itse ostan kahvini yleensä sen mukaan mikä on halvinta. Jos sitä on saatavilla tumma paahtona niin aina vain parempi.
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Mitäs mieltä ihmiset ovat näistä tumma paahdoista, jotka ovat viime vuosina tulleet ryminällä markkinoille? Itse en mikään hifistelijä ole kahvin suhteen, mutta tuntuisi vähän, että tumma paahtona kaikki kahvit maistuisivat hiukan paremmin.

Itse ostan kahvini yleensä sen mukaan mikä on halvinta. Jos sitä on saatavilla tumma paahtona niin aina vain parempi.
Minä ostan kahvini sen mukaan, mikä maistuu parhaalta omassa suussa. Tällä hetkellä suosikkipaahtoasteeni on espresso, mistä keitän ihan tavalliseen tapaan kahvini. Jos siis olisi kahvinkeitin, keittäisin sen ihan suodattamalla. Mutta kun on tuo pressopannu, niin hauduttelen siinä ja siirrän termoskannuun, kun on valmista.

Sanovat, että tummapaahtoinen on ystävällisempää vatsalle kuin kitkerät vaaleapaahtoiset. En ole testannut sen kummemmin, mutta ei tuo pötsi ole ainakaan paahdon vaihdosta ottanut nokkiinsa. Töissä juon kyllä ihan perus Juhla Mokkaa järkyttävinä määrinä, joten se on ihan sama, mitä hifiä kotona sumpittelen. Muuten olen sitä mieltä, että nuo bulkkimerkit ovat edelleen samaa kuraa, vaikka ne ostaisi hiukan tummempana paahtona. Esimerkkinä mainittakoon vaikka "Barack Obama", eli tumma Presidentti. Premium-jutut ovatkin sitten aivan toinen tarina. Robert Pauligilta löytyy parhaat, Kaffalla on myös hyviä. Nuukailun iskiessä ostan todnäk Löfbergsin tummaa paahtoa.
 
Mikähän hemmetti siinä on kun kahvi jäähtyy kupissa aina juomakelvottomaksi ja about 40% kupin sisällöstä jää tämän vuoksi juomatta? Maitoa en laita ollenkaan/muutaman tipan pitääkseni lämpöä. Voikohan olla ettei keitin keitä kahvia tarpeeksi kuumaksi? Käytössä Moccamaster.

Ongelma toki ratkeaa keittämällä valtava satsi, josta ne jäähtyneet pohjat voi huoletta heittää viemäriin uutta kuppia ottaessa. Tai termospullosta juomalla, mutta tuo taas usein kestää todella pitkään pienen reiän takia, joka taas ei hampaille voi olla kovin hyväksi.

Noh, nyt taitaa olla niin kahvi kuin spotify valmiina. Päivän voi polkaista käyntiin. :)

Mulla on ollut joskus moccamasterin kanssa sama ongelma, se ei keitä sitä tarpeeksi kuumaksi. Toinen oleellinen juttu on mutin mainitsema kupin lämmittäminen kuumalla vedellä, mitä minäkin nykyään aina harrastan. Pysyy posliinituopillinen kahvia kuumana loppuun asti.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Itse olen nykyään entistä enemmän kahvinjuoja. Aiemmin kittasin lähes pelkästään teetä. Kahvia käytin vain ajoittain, ja pidin välillä pitkiäkin taukoja tuosta. Nykyään olen kai tullut vanhaksi, ja juomatapani ovat muuttuneet. Teetä kittaan kyllä edelleen, mutta kahvi kuuluu nykyään erottamattomana osana meikäläisen aamuun. Yleensä pidän rajana keskipäivää: sen jälkeen ei juoda kahvia, koska se vaikuttaa unen laatuun. Toisinaan saatan juoda kyllä vielä vähän myöhemminkin kupillisen, etenkin, jos ei ole ehdotonta tarvetta päästä ajoissa nukkumaan.

Olen oluen, teen ja kahvin suhteen samanlainen. Laatu ja maku ovat tärkeitä. Oluessa jätän bulkkilagerit ostamatta. Teetä juodessa välttelen halpoja pussiteelaatuja. Kahvin osalta taas juon näitä markettien peruskahveja silloin, jos niitä satutaan tarjoamaan, mutta kotiin en niitä osta. Kotona juomme kahvia kuitenkin lähinnä viikonloppuaamuisin, joten nuo markettikahvit menisivät melkeinpä vanhaksi ennen kun ne tulevat juoduksi. Tästäkin syystä laadukkaampien kahvien osto on ihan perusteltua - ne kun tulevat pienissä pakkauksissa.

Ihan täysin elitisti en kuitenkaan ole. Varsin halpaa ja mielestäni hintaan nähden ihan kohtuullista kahvia on Lidlistä saatava Bellarom Italian Blend. Erittäin tummaa, ja varsin voimakasta. Usein teen kahvia siten, että laitan puolet puruista tuosta, ja toisen puolen esimerkiksi Mokkamestarin makukahveista. Tumma paahto tuo hyvää ja täyteläistä makua, jota nuo Mokkamestarin makukahvit sitten täydentävät. Ja tässä vaiheessa elitistiä esittävän urpon katu-uskottavuus taitaa karista. Oikeastihan minä en ymmärrä mitään kahvista, koska tuo kahvien sekoittaminen on varmasti julmien junttien touhua...

Töissä juon usein omalla pressopannullani valmistamaani Lidlin samaisen sarjan French blendiä, joka ei ole niin tummaa ja voimakasta kuin tuo Italian blend. Juon töissä omaa kahvia siksi, että tyypillisesti kahvinkeittimellä keitetty sumppi on sen verran voimakasta, että meikäläisen vatsa ei yksinkertaisesti kestä sitä. Sanoisin, että syy on kahvin voimakkuudessa, ei laadussa. Samanlaista efektiä ei tule, jos juon noita peruskahveja jossain muualla.

Mainittakoon lopuksi, että varsin hyvää oli viime viikonloppuna ostamani Turun kahvipaahtimon San Antonio. Sitä olen ehtinyt juoda yhden kerran. Miellyttävän aromikas ja pehmeä kahvi omaan makuuni.

Olen myös miettinyt kahvimyllyn ostoa. Osaako joku kahviasiantuntija heittää vinkkejä hyväksi perusmyllyksi? Itselleni riittää se, että myllyllä saa suodatinkahviksi sopivaa sekä pressopannua varten vähän karkeampaa jauhetta. Helppo puhdistettavuus on myös plussaa.
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Olen myös miettinyt kahvimyllyn ostoa. Osaako joku kahviasiantuntija heittää vinkkejä hyväksi perusmyllyksi? Itselleni riittää se, että myllyllä saa suodatinkahviksi sopivaa sekä pressopannua varten vähän karkeampaa jauhetta. Helppo puhdistettavuus on myös plussaa.
Suosittelen lämpimästi kahvimyllyn hankkimista. Mulla on Braunin perusmylly, siinä on tosin yksi huono ominaisuus: purut tulevat säiliön kyljessä olevasta aukosta eikä päältä. Tuosta seuraa se, että aukon vastapäiseen laitaan muodostuu ikävä pölypaakku. Juuri tuo paakku on ikävä puhdistaa. Ja kyllähän sitä tarvitsee tosin muutenkin putsailla säännöllisesti. En ole vielä kokeillut pirkkaniksiä, jonka mukaan sisuskalut saisi putsattua jauhamalla kourallisen riisiä silloin tällöin laitteen läpi. Itse olen tyytynyt putsaamaan säiliöt ja ulkopinnat.

Creman sivuilta voi hiukan vakoilla tarjontaa.

Jos käyt lukemassa alan palstoilta fakki-idioottien myllyvertailua, älä lähde keraaminen vs. teräksinen terä -hulinaan mukaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös