JYP kaudella 2019–2020 – puhtaalta pöydältä?

  • 379 125
  • 1 803

Hubacek

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Vegas Golden Knights, altavastaajat
Viitanen on kyllä ihan oikeassa tuossa.
Honka on RFA-pelaaja, jolla pitää olla sopimus kirjoitettuna viimeistään 1.12, mikäli meinaa NHL:ssä pelata.

"If the player does not sign before December 1, he is ineligible to play in the NHL for the remainder of the season"

Marraskuun jälkeen vaihtoehdot on JYP tai joku muu joukkue NHL:n ulkopuolella.

Ja käsittääkseni jos tekee sopimuksen jonkin NHL-seuran kanssa, niin voi pelata pitkäänkin Suomessa ja silti lähteä myöhemmin NHL:ään. Vai onko näillä vanhemmilla pelaajilla eri säännöt kuin tulokassopparin omaavilla?(Vrt. Tolvanen lähti vasta playoffseihin)
Nyt ei sopimusta, oikeudet Starsilla sopimustarjouksen myötä.
 

Saleva kehiin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelipaikallinen JYP, Ukrainan maajoukkue

Liittyy varmaan tämän ketjun aiheisiin pohtia sitä, että missä mennään JYPissä uudistumisessa ja pitkäjänteisen kehittämistyön toteuttamisessa. Oli pakko kaivaa viime keväältä oheinen kolumni, joka antoi rivien välistä ymmärtää, että JYPin poikkeuksellinen menestysresepti on hukattu ja paketti on nyt kaikin puolin sekaisin. Meidät kannattajatkin saatiin uskomaan, että valmentajan on pakko toteuttaa pelikirjaa, joka antaa mahdollisuuden hitaille papoillekin pelata (kun on pakko). Kolumnin sävy näyttää nyt vähän hupaisalta, mutta mikä tilanne on oikeasti?

Koko kysymys nousi mieleeni kun seuraa TPS:n nykymenoa ja keskustelua, jota sen ympärillä käydään. Totta on varmasti se, että TPS:n ongelmana on jonkinlainen toimintakulttuurinen heikkous, mutta hieman samallaisia uhkiahan JYPissäkin nähtiin viime vuonna. Onko niin, että viime kausi oli vain onnettomien sattumien summa ja oikeat lääkkeet löydettiin yhtä nopeasti kuin Nokia kehitti simpukkapuhelimen? Vai onko JYPissä meneillään samanlainen vahingossa menestymisen kausi (mestaruusvuosi) kuin TPS:llä, joka sysää varsinaiset ongelmat kauemmaksi?

Todennäköisesti tämä on turhaa tummien pilvien maalailua. Tirkkosen ja Santasen valinta olivat selkeästi oikea peliliike. Jonne Virtanen antoi haastattelussaan ymmärtää, että Mikko Viitasesta kehittyy valtakunnan kovin urheilutoimenjohtaja viiden vuoden sisään. Lisäksi JYP näyttää edelleen olevan organisaatio, johon halutaan ja jossa viihdytään.

Kaikesta huolimatta sitä tuntee aika vahvaa sympatiaa TPS:n kannattajia kohtaan. JYPin ongelmat taisivat sittenkin olla aika pieniä ja meidän kannattajien murheet samaten.

edit: Vahigossa menestymisen kausi tarkennettu mestaruuskaudeksi. Määrite "vahingossa" syytä tulkita kuvainnollisesti. Tottakai silloinkin on hyvää työtä tehty.
 
Viimeksi muokattu:

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Totta on varmasti se, että TPS:n ongelmana on jonkinlainen toimintakulttuurinen heikkous, mutta hieman samallaisia uhkiahan JYPissäkin nähtiin viime vuonna. Onko niin, että viime kausi oli vain onnettomien sattumien summa ja oikeat lääkkeet löydettiin yhtä nopeasti kuin Nokia kehitti simpukkapuhelimen? Vai onko JYPissä meneillään samanlainen vahingossa menestymisen kausi (mestaruusvuosi) kuin TPS:llä, joka sysää varsinaiset ongelmat kauemmaksi?

Voisi lie vastata, että oli ja ei. Siinä mielessä oltiin samalla tavalla nesteessä kun Tepsi nyt, että organisaation visiot ei tukeneet pelin kehittymisen todellisuutta ja vanhassa roikuttiin aivan liian pitkään, ennen kuin lusikka kauniiseen käteen otettiin. Samaa ongelmaa on tällä hetkellä turkkusessakin, ehkä jopa pahemmin.

Asiat JYPin suhteen liikahti, kun muutokset niin organisaatiossa kuin valmennuksessakin pantiin tapahtumaan. Oikeastaan jäljellä on vielä hieman epäterve ikäjakauma rosterissa, mutta sekin asia korjaantuu ajan kanssa. Todettava kuitenkin on, että menestys on mahdollista vain, jos johto on kunnossa ja ajan tasalla, jotta voi tukea suorittavaa organisaatiota, eli se balanssi tekemiseen on huipulta huoltoon kunnossa. Siitä menestyvä joukkue syntyy ja hyvältä näyttää suunta JYPissä nyt. En jinxaile kyllä millään mestaruuksilla, koska takamatkalta tullaan kehittyen pelin palanen kerrallaan. Itseä on kyllä iloisesti yllättänyt jo se missä mennään nyt, kun empirian vuoksi pelkäsi useamman kauden korpivaellusta. Mihinkään vahinkomenestykseen en usko JYPin suhteen, kun tosiaan on niin selvästi nähtävissä pelin kehitteleminen ja sen vajavaisuudet kentällä, eikä JYP ole kuitenkaan millään ostoporukalla ja rahaa satsaamalla muutostaan tehnyt, kannettu vesihän ei tunnetusti kaivossa pysy.

Miten nään Tepsin tilanteen, on tietenkin vahvaa mutua ja salapoliisin päättelyä, mutta heidän hankaluutensa minun silmään juontaa organisaation mätänemisestä, joka ei muutu, ellei pesää siivota kovalla kädellä ja osaavin voimin. Tällä hetkellä tilanne ei näytä siltä, että osaamista muutokseen siellä olisi. Isossa organisaatiossa on ilmeisesti eri suuntiin veteleviä kuppikuntia ja rahan pumppaajataho ei ymmärrä kiekosta tuon taivaallista. Ilmeisesti siellä ei myöskään vielä ole oivallettu, ettei muutos synny rahaa pumppaamalla, eikä kiekko organisaatio ole kaveribisnestä. Heidän hankaluutensa vaikuttaa paljon hankalammilta saattaa raiteilleen, kun se paljon pienemmällä ja köyhemmällä JYPillä lähti liikkeelle jouhevamman tuntuisesti kuin uskoikaan, ehkä siksi juuri, että pienemmällä ja köyhemmällä on vähemmän vaihtoehtoja käytettävissään.

Se, että niitä ongelmia sysää tuonnemmaksi, eikä niihin oikeasti tartu ratkaistakseen, takaa, ettei ongelmista pääse. Minä luulen, että viime kaudella JYP kulisseissa tehtiin analyysit ja viimein tiedostettiin, ettei paikka siellä täällä tuo sitä mitä haetaan, vaan on myllättävä kunnolla rakenteet kuntoon. Jos ajattelee sitä TPS:n tietä, niin Selinhän pelilliset ja valmennukselliset palikat laittoi kohdilleen, mutta siellä kulissipuolella ei tehty riittävästi, sitten homma tuhottiin laittamalla vanha kamu valmennusvastuuseen, jonka taso hommaan ei riitä, mutta johtuen sidoksistaan on myös mahdoton vaihdettava nykyjohdolta. Siihenhän tuo Niittymäen erolause vahvasti viittaa, että olisi utj:nä valmentajan kenkinyt, mutta kaverit organisaatiossa käveli ylitse tehden työnsä tarpeettomaksi. Ihmetellä kyllä täytyy sokeuden määrää tuossa organisaatiossa, mutta ehkä se keskinäinen valtapeli on niin paljon kiinnostavampaa kuin peli kaukalossa.

Kukaanhan ei tässä vaiheessa kykene ennustamaan loppukauden tapahtumista, saati tulevista kausista mitään pitävää, mutta näkymä on, että JYP tekee tulosta resurssiensa puitteissa nousujohteisesti, mutta epäilen, että TPS alhostaan ei nouse resurssiensa tasolle ilman suursiivousta ja tervehdyttämistä organisaatiossa, mutta noissa suuremmissa puitteissa se ei niin helppoa olekaan, kun valta, raha ja ahneus soppaa sotkevat paljon suuremmassa mittakaavassa. Voisin jopa kuvitella, että Tepsin tie on vähän sama kuin Hifkinkin, tutinaa ja tötinää ja mestaruus silloin tällöin, kun saadaan ostettua voittava kööri. Aina voi ajatella, että eikun oppia Kärpistä, mutta toimintakulttuurien ero estää suoran monistamisen seurasta toiseen tuloksekkaasti ja menestyäkseen jokaisen on itse keksittävä oma resepti tasaiseen menestykseen resurssiensa mittaisesti.
 

Saleva kehiin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelipaikallinen JYP, Ukrainan maajoukkue
Itseä on kyllä iloisesti yllättänyt jo se missä mennään nyt, kun empirian vuoksi pelkäsi useamman kauden korpivaellusta. Mihinkään vahinkomenestykseen en usko JYPin suhteen, kun tosiaan on niin selvästi nähtävissä pelin kehitteleminen ja sen vajavaisuudet kentällä, eikä JYP ole kuitenkaan millään ostoporukalla ja rahaa satsaamalla muutostaan tehnyt, kannettu vesihän ei tunnetusti kaivossa pysy.

Samaa iloa jaetaan täälläkin. Joukkuepelissä edelleen on kaikki mahdollista tämänkin kauden osalta, mutta jos suuntaus jatkuu tällaisena, niin koen melkein enemmän ylpeyttä organisaatiosta nyt, kuin että edellinen kausi olisi ollut "kohtuuhyvä". Mestaruudet on aina hienoja suorituksia, mutta niin on myös ongelmiin oikeanlaisten lääkkeiden löytäminen ja suunnan muuttaminen tietoisilla päätöksillä.
 

Hypodermic

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Ei voi JYP:n pelejä ainakaan maalien lukumäärää tuijottaessa sanoa tylsäksi. Maaleja on tehty tässä vaiheeessa kautta toiseksi eniten ja aivan kauden alussa omiin meni kiekkoja liikaa. Nyt oma pää on tiivistynyt ja esim. neljään viime peliin JYP on päästänyt vain viisi maalia. Vielä kun saadaan esim. Rooba maalien makuun ja puolustuksen koomailuja vähennettyä jne niin... Kausi on vasta nuori ja työ on kesken, mutta reippaasti eteenpäin on viisikkopelaamisen kanssa menty jo nyt ensimmäisen neljänneksen aikana.
 

snake70

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins
Tossa muutaman tutun kanssa on juteltu tosta Alex Lindroosista, eikä kenelläkään ole tietoa että onkohan hän jotain sukua Jari Lindroosille,
 

Marcus Juslin

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Tirkkonen on selvästi ottanut linjan, että nelonen on junnuketju. Ratinen-Hytönen-Rooba pelasi kolmen maalin pelin Ässiä vastaan, joten luulisi ettei tätä kolmikkoa heti rikkottaisi. Jatkaako Opa katsomossa vai palaako takaisin omalle (Ratisen) paikalle? En usko, että neloseen meno onnistuu.

Nelosen peli on välillä ihan positiivisen oloista, mutta voimaa sieltä puuttuu. Kalajanniska on mielenkiintoinen pelaaja, josta toivon mukaan jatkossa saadaan vielä paljon iloa. Kesällä oli harkkapeleissä usein hyvin sijoittuneena ja liikkui hyvin, mutta pelirohkeus ja kovuus oli kateissa. Nyt pelirohkeutta on tullut, mutta kovuus ja kamppailuvoima puuttuu edelleen. Hyvällä liikkeellä Kalajanniska on kuitenkin jo yksinään saanut hankittua 5-10 jäähyä vastustajalle, joten siinä mielessä kantanut oman kortensa kekoon. Pikkaisen kun saisi vaan lisää puristusta tuohon nelosen peliin, niin tulostakin voisi syntyä.
 

snake70

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins
Tänään tutkin liigan tilastoista Sähköinen pelaaja jossa on pelaajien luistelu tilastoja, josta löytyy yllättävä tulos kun tarkemmin tutki. JYPä on pidetty hitaana joukkueena jossa pelaajien jalka ei riitä, tähän viittasin aikaisemin Ilves-JYP ottelun tilastoja jossa laskeskelin peliaikaan ja luistelumatkaan perustuvia tuloksia. Mutta tuolta löytyy nyt pelaajien huippunopeudet kaikkien pelaajien osalta. ja Vedin rajan 37km/h mikä on suht kova nopeus seuraavassa tilastosta kuinka monta pelaajaa on yltänyt 37 km/h huippunopeuteen

HIFK 2 pelaaja, joukkueen nopein Sebastian Dyk 37,15 km/h
HPK 1 ainoana tämän rajan ylitti Cody Kunyk 37,03 km/h
Ilves 0 pelaajaa tätä joukkuetta tituleerataan nopeajalkaisena paras pelaaja Santeri Hatakka 35,65km/h jypissä kyseisen 35,65 rajan ylittää 18 pelaajaa!
Jukurit 2 pelaajaa nopein 37.81 km/h
JYP 13 pelaajaa jossa papoistakin mahtuu Tuppurainen, Louhivaara, Hytönen, pappa Immonen 36,56 on koko liigassa 73. JYPstä
löytyi myös liigan nopein Patrik Siikanen 39,64 km/h
KalPa 2 pelaaja nopein Mikael Seppänen 39,33km/h
KooKoo ei yhtään pelaajaa
Kärpät 2 pelaajaa nopein Puljujärvi 37,45 km/h
Lukko 10 pelaajaa
Pelicans 2 pelaajaa
SaiPa 5
Sport 4 pelaajaa
Tappara 5 pelaajaa
TPS 6 pelaajaa
Ässät 2 pelaajaa

Tämän perusteella voi melkein lyödä naulan arkkuun ja lopettaa puhumisen raskas jalkaisesta JYP.stä tosin on siellä Kalteva, Mäenpää sitten sellaiset pienempiin huippunopeuksiin tai voidaan sanoa että puolustus ei ole liukkaimmin liikkuvaa 6 JYPn hitainta keneltä on mitattu huippu nopeus on alaaltapäin luettuna Lindroos, Tomasek, Ikonen, Mäenpää, Kalteva ja Julius Honka joka taas luistelee joka ottelussa pisimmän matkan, hitaasti kiiruhtaen. tosin se jätkä ei paljon paikallaan seiso minkä varmaan jokainen on huomannut.
 

HOOLIGAN_

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avtomobilist, SUOMI, 1923 (1897)
Viime kaudella "hitaus" johtui siitä, ettei joukkue ollut samalla sivulla pelikirjan kanssa ja jos ajoitukset ei täsmää joukkue näyttää hitaalta.
 

J.Shelley#45

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP,Toronto Maple Leafs.
Viime kaudella "hitaus" johtui siitä, ettei joukkue ollut samalla sivulla pelikirjan kanssa ja jos ajoitukset ei täsmää joukkue näyttää hitaalta.

Juu, kyllä noilla ajoituksilla on hirveä merkitys pelinopeuteen, peli menee semmoiseksi juoksuhiekassa painimiseksi jos jokaista syöttöä varten joutuu kurottelemaan, hidastamaan luisteluvauhtia tai parhaassa tapauksessa tekemään äkkijarrutuksen kun syöttö ei meinaa osua edes samalle postinumerolle. Mutta kyllä silti hieman katson kurtistunein kulmin Merikiven&Co:n suuntaan, ainakin omaan silmään näyttänyt että myös ihan suoraluistelunopeus on joukkueella parantunut todella paljon ja muutenkin tuntuu paremmin jalat toimivan äijillä. Toki siihen jalkojen toimintaan vaikuttaa myös paljon se henkinen puoli, ja sillä saralla viime kausi oli kyllä malliesimerkki.

Tässä pelejä katsoessa on hieman tullut ikävä Yogia/Viitasta maalin edustalla, yksi kunnon mielenvikainen isäntä olisi oiva lisä tuohon pakistoon. Ei tarvii mitään 203 cm/120 kg echl-nykkeilijää lähtee välttämättä Jyväskylään raahaamaan mutta joku puolustaja joka uskaltaa laittaa porukkaa tarvittaessa siltaan tai muistuttaa napakalla poikkarilla lääninrajoista olisi terve ja hyvä hankinta.
 

HOOLIGAN_

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avtomobilist, SUOMI, 1923 (1897)
Toki tuostakin, mutta oli huonosti hoidetulla kesäharjoittelullakin osuutensa. Tämänhän myös Dufva totesi, että joukkue oli rapakunnossa.
Toki tästä samaa mieltä, kuten olen aiemmin sanonut viime kaudella oikeastaan kaikki mikä pystyisi menemään pieleen, niin myös meni.
 

Vanhapuuma

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYPinkylä, Suomen maajoukkueet, IF Gnistan
Suora luistelunopeus ei välttämättä ole suoraan yhteydessä "liukkauteen", koska "liukkaaseen" luisteluun kuuluu luonnollisesti myös terävät käännökset, räjähtävä lähtönopeus, tasapaino ja ylipäätään teränkäyttö hankalammissakin paikoissa.

Mutta hyviä luistelijoita joka tapauksessa JYPistä löytyy, ja kyllä tietysti huippunopeus sekä pelikirjan toteuttaminen vaikuttavat siihen, miten nopea joukkue tosiasiallisesti on. Viime kaudella JYPin pelaajat mitä todennäköisimmin tosiaan olivat rapakunnossa. Ei se ihan sattumaa ole, että harrasteliigoissa vanhat liigajyrätkin näyttävät aika tavallisilta kuolevaisilta, vaikka muilla taidoillaan osaavat vahvan luistelun puutetta paikkaamaan.
 

Joe Plop

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Se mikä tässä pelinopeudessa ja ajoituksissa lämmittää mieltä on tuo karvauspelin toimiminen. Kun kaikki pelaa niin välillä näyttää siltä kuin vanha hurrikaaniprässi olisi voimissaan. Mutta samalla ilman sellaista hätää eli ei tule paniikkia ja muitakin variaatioita löytyy kuin armoton karvaaminen ja kiekon perässä juokseminen. Hyvin löytyvät omat ukot ja ukot löytävät irto kiekot... Esimerkki siitä miten kaikki vaikuttaa kaikkeen.
 

PasiAnssi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Wycombe Wanderers
Ikonen ilmeisesti pelannut todella hyvin ja merkkautti tänään syöttöpisteen. Nyt on kyllä puolustukseen tunkua, itse jatkaisin:

Vainio-Honka
Honka-Kalteva
Lindroos-Ikonen
Allen/Mäenpää

Mäenpään voi pistää suoraan eläkkeelle ja Jokisen vaikka jouluun asti lainalle Pelicansiin, jos tarvetta on, uskon kuitenkin että Mäenpäätä ei saada ulostettua joten todennäköisempää on Allen jonnekkin liigaseuraan lainalle kuten Pelicans tai TPS ja Jokista istutetaan katsomossa ja kierrätetään Lindroosin ja Ikosen tilalla välillä
 

Marcus Juslin

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
JYPä on pidetty hitaana joukkueena
Samoin puhutaan koko ajan miten iäkäs joukkue JYP on. Kauden kynnyksellä JYPillä oli ainoastaan 4 yli 25-vuotiasta hyökkääjää. Rooba meni täyttämään 26 vuotta syyskuun alussa eli nyt on 5, mutta anyway, vähän kyllästyttää tuo jatkuva jaarittelu, miten kokeneella joukkuella JYP on liikenteessä. Kun ei ne pakitkaan niin iäkkäitä ole, eikä maalivahdit.
 

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Samoin puhutaan koko ajan miten iäkäs joukkue JYP on. Kauden kynnyksellä JYPillä oli ainoastaan 4 yli 25-vuotiasta hyökkääjää. Rooba meni täyttämään 26 vuotta syyskuun alussa eli nyt on 5, mutta anyway, vähän kyllästyttää tuo jatkuva jaarittelu, miten kokeneella joukkuella JYP on liikenteessä. Kun ei ne pakitkaan niin iäkkäitä ole, eikä maalivahdit.
Hauskahan se on katsella, kuinka yksi jos toinenkin huutelija hiljalleen tajuaa, miten asian laita oikeasti on.
 

Tj

Jäsen
Suosikkijoukkue
Melchester Rovers
Allenin pitäisi tajuta että kun taidot ei riitä Honka brothers- tyyppiseen kuskailuun tai kikkailuun niin pitäisi pelata timmiä peruspeliä Juuso Vainion tyyliin. En tiedä eikö valmennus sitten ole tätä saanut vielä iskostettua kaverille päähän. Tosin välillä J. Honka sortuu ihan samanlaiseen kikkailuun. Anttoni on taas vastaavasti petrannut huomattavasti omaa oman pään peliään.

Puolustuspäässä on ehdottomasti positiivinen ongelma. Ikonen ansaitsee ehdottomasti näyttöpaikan tälläkin kaudella ja varmaan J. Hongan tilanteesta riippuen on Ossin roolin koko kiinni. Mutta ehdottomasti kyllä rotaatioon siinä missä Allen, Jokinen tai Lindrooskin (Mäenpäästä puhumattakaan).

Neloskenttään pitäisi vieläkin saada jotain pysyvää aikaan. Äijät siinä pyörii mutta vielä on jäänyt vähän hämäräksi mikä esim. Siikasen funktio on joukkueessa. Pieni rooli ja peliaikahan tuo on ja välillä on ihan hyvää pörräystä, mutta jotain tulostakin pitäisi edes joskus saada.
 
Suosikkijoukkue
JYP, Suomen maajoukkueet
Hauskahan se on katsella, kuinka yksi jos toinenkin huutelija hiljalleen tajuaa, miten asian laita oikeasti on.
Asiaa auttaa aika paljon se että vuime kaudesta on poistuneet sellaiset pikakiitäjät kuin Lahti, Kolehmainen, Yonkmann ja Kuukka, Hongan veljekset ja Palmu ovat tuoneet tilalle aika kivasti jalkoja. Asiaa auttaa myös Tirkkosen pelitapa, joka tukee joukkueen rakennetta.
 

Tj

Jäsen
Suosikkijoukkue
Melchester Rovers
Myös avainpelaajien loukkaantumiset ovat toistaiseksi kiertäneet JYPin aika tehokkaasti ja käytännössä samoilla ketjuilla on saatu mennä koko kausi. Hyökkäyspään materiaali on kapea joten toivottavasti sairastupa pysyy tyhjänä jatkossakin.
 

spaceman

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, #26, #15, #11, #45
Tässä mietin, mikä erottaa tämän JYPin vuodentakaisesta, sillä sinänsä rosteri on pitkältikin sama. Muutama, osin ilmiselvä, havainto:

  • J. Nättinen, P. Palmu, M. Siikonen, J. Honka. -> Siinä neljä todellista täsmähankintaa, etenkin kolme ensimmäistä tehneet aivan jäätävää tulosta.
  • Kesäharjoittelu yhdessä, ei omatoimisesti: on näkynyt etenkin pappojen otteissa ja liikkeessä. Immonen, Tuppurainen tekevät edelleen tulosta normitahtiin (joka on kova) ja Hytönen + Louhivaarakin ovat olleet joukkueelle eduksi.
  • Jalallinen neloskenttä. Ei paljon nähdä taklauksia, mutta vauhtia sitäkin enemmän.
  • Valmennus: Tirkkonen+Santanen. Selvästi annetaan luottoa vaikka omissa kolisisikin, ketjurulettia hyvin vähän, mutta silti rotaatiosta pidetään huolta.
    • Pelissä on järkeä: on toistuvia kuvioita ja malleja miten pelataan.
    • Ongelmallinen alivoima on suurilta osin jo korjattu


Nautinnollinen kausi menossa. Varmasti voidaan haastaaa Tappara ja Kärpät tätä menoa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös