FutureHockey
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- TPS - Connorit Bedard & McDavid
Joshua "Josh" Kestner
Pelipaikka: Oikea laitahyökkääjä
Syntymäaika -ja Paikka: 08.11.1993 (26), Huntsville, AL, USA
Kansalaisuus: Yhdysvaltain kansalainen
Pituus / Paino: 185cm / 82kg
Kätisyys: Right
Sopimus: 2020/21
- 9. Heinäkuuta 2020: TPS kajauttaa ilmoille vihjailevan viestin SoMe-kanavillaan: Uusi pelaajahankinta on tulossa seuraavana päivänä ja saatesanoiksi annettiin pelaajatarkkailija Tomi Kallion saatesanat: "Kyseessä on todella mielenkiintoinen pelaaja. Uskon, että hän sopeutuu hyvin Liigaan ja tuo meille hyökkäykseen ison annoksen taitoa ja kiekollista osaamista.". Kun 10. päivä koitti, ilmoitti TPS tehneensä yksivuotisen sopimuksen yhdysvaltalaishyökkääjä Josh Kestnerin kanssa.
Nimi ei todennäköisesti soita kovinkaan monen kelloja, ei se tehnyt sitä allekirjoittaneellekkaan. Nopealla tilastoscouttauksella selviää, että kyseessä on 26-vuotias hyökkääjä, joka on pelannut yliopistotasolla kelvollisin tehopistein ja siirtynyt sen jälkeen ECHL:ään. ECHL, tuo tarunhohtoinen "farmin farmi", ei ole varsinaisesti tuottanut roppakaupalla vahvistuksia Liigaan, päinvastoin. Joukosta löytyy timantteja, kuten Ryan Zapolski sekä Justin Danforth, mutta vastapainona löytyy roppakaupalla hankintoja, jotka ovat jatkaneet matkaansa kaikessa hiljaisuudessa toisaalle, kun on käynyt selväksi, että sarjataso on heille väärä.
Kestner on jakanut monien palstalaisten mielipiteitä ja epäilykset esimerkiksi herran luistelun riittävyydestä Liigajäille on noussut esille useampaankin otteeseen. Ketään en voi epäilyistä syyttää, sillä onhan Turussa kuitenkin vielä suhteellisen tuoreessa muistissa esimerkiksi Corey Locke -niminen kaveri, joka tuli kuitenkin sarjatasoa korkeammasta sarjasta fantastisin tilastoin Mustavalkoisten riveihin ollen kaukana siitä mitä ykkössentterin tulisi olla - Pääosin juurikin hitaustensa vuoksi.
Kestnerin pärjäämisestä, jos nyt alkuunsa pääsee siis Suomeen saapumaan, on paha sanoa ennen kuin herra kentällä nähdään. Mielenkiintoisen tien hän on kuitenkin kulkenut urallaan jo nyt ja voisi kai sanoa, että mitään hän ei ole ilmaiseksi saanut, vaan sitä ylinmääräistäkin duunia on joutunut paiskimaan edetäkseen uralla. Alle koottu pientä ilta(päivä)luettavaa teille arvon palstaveljet herrasta nimeltä Joshua Kestner.
1993-2011 Jääkiekkoilija nimeltä Josh Kestner
- Yhdysvaltojen Alabamaa ei voi oikein hyvällä tahdollakaan kutsua jääkiekkoilevaksi osavaltioksi. Vaikka Pohjoisemmasta muuttaneet uudisasukkaat ovatkin koittaneet tuoda jääkiekkoilua mukanaan myös sinne, on osavaltion urheilukulttuuri kuitenkin vielä jalkapalloiluun suuntautuvaa. Huntsvillen kaupunki ei tee tässä asiassa muutosta ja paikasta lähteneet menestyneet ammattilaiskiekkoilijat voidaan luetella hyvinkin nopeasti. Ken tietää olisiko Kestnerkin suuntautunut aivan toisen lajin pariin ellei hänen Detroitista kotoisin oleva Joseph-isänsä olisi ollut jääkiekkokannattaja.
Ensimmäisiä jääkiekkoilun muistojaan Kestner avasi reilu vuosi sitten The Athleticille varsin loistavassa ja kattavassa haastattelussa. Jääkiekkoon, tai pikemminkin maalintekoon, Kestner rakastui kun hänen isänsä rakennutti perheen pihalle noin 6 x 6 metrin betonialueen ja toi sinne maalin. Luistelukenttääkään kun ei tuonne voinut tehdä, sillä lämpötilojen vuoksi jäätä ei olisi saanut pysymään. Se ei Kestnerin tahtia hiljentänyt ja hän onkin kertonut rakastuneensa maalintekoon tuolla kentällä. Kestner rakasti erityisesti ääntä, joka syntyy kun kiekko osuu maalin rautoihin. Hän kertoi laukoneensa joka päivä 300-400 kertaa kiekkoa maaliin huolimatta siitä oliko ulkona jo niin pimeää, että maaliverkkojakaan ei tahtonut nähdä tai siitä, että laukomisesta syntyneet vesikellot hänen käsissään repeilivät ja alkoivat vuotamaan verta. Kestner ei ottanut tuota koskaan harjoitteluna - Hän vain sattui rakastamaan mitä teki.
Vaikka Kestner luonnollisesti pelasi jääkiekkoa myös paikallisissa "nappulaliigoissa", ei hänen tiensä kohti kirkkaampia valoja ole millään muotoa tavanomainen tai helppo. Kestner ei ollut erityinen lahjakkuus kaukalossa eikä erottunut erityisemmin massasta. Itseasiassa kun hän pääsi yläasteelta, ainoastaan yksi joukkue huoli hänet pelaamaan riveihinsä. Tuo joukkue oli Flint Generalsin juniorijoukkue, joka pelasi tuohon aikaan North American 3 Hockey Leaguessa, Yhdysvaltojen kolmannen tason juniorisarjassa. Vaikka Liiga on historiansa aikana kasvattanut maailmalle pelimiehiä, kuten Paul Stastny sekä Chris Butler, on se kuitenkin tasoltaan kaukana Yhdysvaltojen kärkiliigoista kuten USHL ja NAHL.
Kestner kuitenkin taisteli paikkansa Flintin riveissä ja pelasikin tehokkaan kauden tehtyään 50 (20+30) tehopistettä ollen tulokaskaudellaan joukkueensa viidenneksi tehokkain pelaaja. Kestner on myöhemmin nostanut pelipaikan Flintissä olleen yksi niistä käänteentekevistä kohdista urallaan. The Athleticin haastattelussa Kestner totesi pelaamisen Flintissä luoneen perustan hänen uralleen. Päävalmentajana Flintissä toiminut Jeff Worlton oli alusta asti Kestnerin tukena ja puski tätä äärirajoille jokapäiväisessä tekemisessä, opetti mitä jääkiekkoilijan elämä on.
Onnistunut kausi poiki Kestnerille mahdollisuuden osallistua Elite Edge -turnaukseen, jossa nuoret kiekkoilijat pääsevät antamaan näyttöjä. Tapahtumassa vieraili tuolloin myös Kanadan junioriliiga GOJHL:ssä pelanneen Sarnia Legionnairesin päävalmentaja Dan Rose, joka kiinnitti huomionsa Kestneriin. Rose ehdotti, että Kestner siirtyisi pelaamaan Sarnian joukkueeseen, mutta tuolloin hänen aikeensa oli kuitenkin pelata NAHL-liigassa pelanneen Topeka Roadrunnersin joukkueessa ja hakea sitä kautta mahdollisuutta yliopistostipendiin. Kestner kuitenkin tiputettiin Topekan riveistä vain viikkoa ennen kauden alkua, jonka jälkeen Kestnerin oli pakattava laukkunsa, sillä Rosen aiemmin tekemä tarjous olisi vielä voimassa.
Sarnia Legionnaires omaa pitkän historian Kanadan junioriliigoista ja onhan seurassa pyörähtäneet aikanaan käymässä sellaisetkin nimet kuin Phil Esposito sekä Dino Ciccarelli. Sarjatasoltaan GOJHL jää luonnollisesti kauas taakse vertailuissa maan pääjunioriliigoihin (WHL, OHL, QMJHL), mutta Kestnerille se oli loistava mahdollisuus pelata jääkiekkoa kiekkohullussa Kanadassa ja samalla taistella kohti seuraavaa etappia urallaan: Yliopistokiekkoa.
Sarniassa kolme asiaa nosti Kestnerin kaukalossa esille: Hänen nopea tekniikkansa, taituruutensa ja ennen kaikkea hänen laukauksensa. Muun muassa seurassa tuolloin toimitusjohtajana toiminut Bob Williamsson muisteli myöhemmin The Observerille antamassa haastattelussa, että vaikka hän on toiminut jääkiekkoilun parissa lähes 50 vuoden ajan, on hän harvoin nähnyt samanlaista laukausta kuin Kestnerillä.
Vaikka jo tuolloin oli selvää, että Kestnerin suurin kehityskohta olisi luistelussa, se ei hidastanut juurikaan Kestnerin menoa kaukalossa. Tulokaskaudellaan Kestner sijoittui joukkueensa sisäisessä pistepörssissä neljänneksi. Toisella kaudellaan Kestner "räjäytti pankin" ollen joukkueensa tehokkain pelaaja, paras maalintekijä ja tullen valituksi sarjan ensimmäiseen tähdistökentälliseen.
2014-2018 Yliopistokiekkoa kotimaisemissa
- Vaikka Kestnerin takomat lukemat Sarniassa sinänsä ovat vakuuttavat, ei hän kuitenkaan herättänyt mielenkiintoa yliopistoissa. Itseasiassa hänen kotiseutunsa Alabama-Huntsvillen yliopisto oli ainoa joukkue, joka tarjosi Kestnerille paikkaa riveistään. Chargers-lempinimeä kantavan yliopistojoukkueen apulaisvalmentajana toimi tuolloin herra nimeltään Gavin Morgan, joka oli toiminut jääkiekkoilun parissa myös Kestnerin kanssa vuosikymmenen ajan ja täten tiesi millainen pelaaja olisi kyseessä. Morgan on myöhemmin kertonut seuran halunneen Kestnerin eritoten hänen työmoraalinsa ja asenteensa vuoksi.
Pelkästään yhteinen historia tai hyvä asenne ei kuitenkaan riittänyt vakuuttamaan Morgania ja hän olikin epäileväinen siitä riittäisikö Kestnerin lahjakkuus yliopistossa. Morgan oli eräänä päivänä Kestnerin vielä pelatessa Sarniassa soittanut hänelle ja kertonut tulevansa katsomaan tämän pelaamista seuraavassa ottelussa. Se peli meni Kestneriltä huonosti ja kun kaksikko oli pitänyt keskinäisen palaverin ottelun jälkeen ja Morgan lähti, oli Kestner varma, että hänen mahdollisuutensa valuivat viemäristä alas. Morgan, joka oli tuolloin tarkkailemassa potentiaalisia pelaajia joukkueeseensa, kuitenkin päätti antaa Kestnerille vielä mahdollisuuden ja käydä katsomassa hänen pelaamistaan uudestaan - Tällä kertaa hän ei vain ilmoittanut Kestnerille asiasta.
Jääkiekon raadollisuutta kuvastaa hyvin seuraava tapahtuma. Tai pikemminkin se kuvastaa sitä kuinka pienestä asiat lopulta voivat olla kiinni. Nimittäin tuossa pelissä, jota Morgan meni katsomaan, sai Kestner kiekon keskialueella. Morgan oli tuolloin ajatellut, että mikäli Kestner purjehtii kiekon kanssa hyökkäysalueelle menettäen sen siellä, hän lähtisi pois eikä palaisi. Hyökkäysalueelle päästyään Kestner kuitenkin laukoi kiekon kovaa vauhtia ohitse maalin, mutta seurasi itse takalaidasta seurannutta irtokiekkoa ja teki melkein maalin. Tuo turvallinen ja järkevä pelaaminen riitti lopulta vakuuttamaan Morganin siitä, että Kestneristä voisi olla heille hyötyä ja ottelun jälkeen hän menikin tämän luokse ja tarjosi paikkaa yliopistojoukkueessa.
Kestnerin yliopiston alku ei ollut lupauksia herättävä ja joukkueen sisällä mietittiin useaan otteeseen, riittäisikö Kestnerin taso joukkueessa. Apulaisvalmentaja Morgan kertoo The Athleticin ylempänä linkkaamassani jutussa: "Josh tuli joukkueeseen maalintekijänä. Hänellä oli halu tehdä maaleja, mutta hän ei tajunnut pelin kokonaisuutta. Hän ei ajanut maalille ja hänen peliaikansa oli rajallista. Hän turhautui kun onnistumisia ei tullut eikä hän ymmärtänyt miksi painostin häntä. Hän oli tukalassa tilanteessa, jossa hän halusi tehdä maaleja, mutta ei ollut valmis tekemään niitä pieniä asioita, jotka edesauttaisivat niiden syntymistä.". Kahden ensimmäisen yliopistovuotensa aikana Kestner tekikin vain 11 maalia ja yhteensä 14 tehopistettä mikä oli todella vaatimaton määrä maalintekijälle.
Lopulta palaveri päävalmentajana toimineen Mike Corbettin kanssa muutti asioita. Corbett kehoitti Kestneriä laukomaan entistä enemmän ja hakemaan maaleja, sillä silloin hänestä olisi joukkueelle eniten hyötyä. Corbett oli muistuttanut Kestneriä, että juniorisarjoissa hän oli vaarallinen maalintekijä nimenomaan laukauksensa vuoksi, joka oli jo tuolloin Corbettin mukaan NHL-tasoa, ja että jokainen laukaus olisi mahdollisuus tehdä maali.
Kolmannelle kaudelle Chargers sai jäälle uudestisyntyneen Kestnerin. Kestner pelasi paremmin kuin kertaakaan aiemmin ja teki vimmatusti töitä jäällä ja sen ulkopuolella. Kauden päätteeksi Kestner olikin nyt yht'äkkiä joukkueensa tehokkain pelaaja 22 tehopisteellään ja jaetulla kärkipaikalla joukkueensa sisäisessä maalipörssissä. Kestnerin kehitystä kuvannee parhaiten se, että kauden jälkeen hän oli vakavissaan mukana keskusteluissa Hobey Baker -palkinnon saajaksi.
Kestnerin kehityksen huomasi myös toimitusjohtajana hänen aikanaan Sarnia Legionnairissa toiminut Bob Williamson. Williamson otti yhteyttä Kestneriin ja tiedusteli tämän suunnitelmia tulevaisuutensa suhteen. Kestner totesi tuolloin halunsa pelata yliopistossa vielä seniorivuotensa (Yliopiston neljäs vuosi), mutta tuon jälkeen hänen suunnitelmansa olivat vielä hämärän peitossa. Williamsonin kehoituksesta ja hänen avustuksellaan Kestnerille alettiin etsiä myös uran ensimmäistä pelaaja-agenttia. Sitä Kestner ei tiennyt, että Williamson oli myös ottanut yhteyttä Mark Hunteriin, Toronton apulais-toimitusjohtajaan. Williamson toimi Sarnia Legionnairesin toimitusjohtajana samaan aikaan kun Hunter aloitteli valmentajauraansa saman kaupungin OHL-joukkue Sarnia Stingsissä ja kaksikon välille syntyi yhteys.
Williamsonin kehoituksesta Hunter lähettikin seuraavalla kaudella Toronton Yhdysvalloissa toimivan scouttausryhmän seuraamaan Kestnerin otteita. Ajoitus ei sinänsä olisi voinut olla parempi, sillä tuo seuraava kausi oli eittämättä Kestnerille uran siihen astisesti paras. Chargers, joka on totuttu näkemään sarjan alemmassa kastissa, ei ole helppo paikka loistaa kenellekkään. Tästä huolimatta Kestner iski kaudella 2017/18 seuralle kauden aikana peräti 24 osumaa ja keräsi vielä kahdeksan syöttöpistettä päälle. Hän oli joukkueensa tehokkain pelaaja ja muodost toimivan ykkösketjun yhdessä Hans Gorowskin sekä Tyler Poulsenin kanssa. Kestner teki peräti 29% joukkueensa kauden aikaisista maaleista ja oli NCAA-sarjan maalipörssissä jaetulla kuudennella sijalla.
Kauden aikana Toronto Maple Leafsin farmiseuran, Toronto Marliesin, päävalmentaja Sheldon Keefe oli soittanut Kestneriä valmentaneelle Morganille ja tiedusteli, että olisiko Kestneristä pelaamaan ammattilaisena. Morgan oli tuolloin kertonut Keefelle, että Kestner on pelaaja, joka osaa tehdä maaleja ja jolla on olemassa kaikki työkalut niiden tekemiseen myös ammattilaisena, mutta se tulisi todennäköisesti vaatimaan aikaa. Morgan myös korosti Kestnerin henkistä kasvua. Luonnonlapsesta oli muovautumassa ammattilainen joka osasi nyt suhtautua paremmin rakentavaan kritiikkiin ja kehittää itseään ja pelaamistaan sen mukaan.
2018-2020 Ammattilaiseksi
- Toronton scounting-osasto oli riittävän vakuuttunut Kestneristä, jotta tälle kannatti tarjota sopimusta. Maaliskuun kahdeksantena keväällä 2018 julkistettiinkin Kestnerin ja Toronto Marliesin välinen ATO-sopimus (Amateur Try-Out), jonka myötä Kestner siirtyisi Marliesin riveihin jahka pelit yliopistossa olisi saatu pakettiin. Kauden ja samalla NCAA-uran viimeisessä ottelussa Kestner kuitenkin loukkasi olkapäänsä. Kestner paloi halusta päästä pelaamaan Marliesin riveissä ja yhdessä lääkärin kanssa päädyttiin ratkaisuun, jossa Kestnerin olkapäätä hoidettiin kortisonipistoksella, jotta hän voisi osallistua vielä pudotuspeleihin. Kaikki ei kuitenkaan mennyt suunnitelmien mukaan, sillä Kestner ehti pelata Marliesin mukana ainoastaan kolme ottelua ennen kuin olkapää lähti pois sijoiltaan. Nopeasti kävi selväksi, että Kestnerin vamma vaatisi leikkaushoitoa ja tämä puolestaan tietäisi hänelle puolen vuoden mittaista taukoa peleistä. Kestner oli kuitenkin jo ehtinyt tehdä noiden kolmen ottelun aikana ammattilaisuransa ensimmäisen maalin, joka toi lopulta pientä lohtua.
Loukkaantumisen myötä Kestner kuitenkin missasi syksyn harjoitusleirit ja kauden ensimmäiset ottelut, joka eittämättä vaikutti hänen mahdollisuuksiinsa vakinaistaa paikkansa AHL:ssä. Palattuaan kentille Kestner ehti harjoitella vain hetken Marliesin kanssa, ennen kuin he lähettivät tämän "farmin farmiin" Newfoundlandiin. Kestner itse on todennut myöhemmin, että ei suhtautunut pudotukseen negatiivisesti vaan rakasti pelaamista myös ECHL:ssä, vaikka hänen tähtäimensä olikin jatkuvasti lukittuna NHL-kaukaloissa.
Hän pääsi nopeasti kiinni ECHL:n harjoitusrytmiin ja alkoi palaamaan kohti pelikuntoa. Hauska pikkufakta on, että ensialkuun Kestneriä peluutettiin harjoituksissa puolustajana joukkueen kapteenina toimineen James Melindyn pakkiparina. Kauden ensimmäiset pelinsä Kestner pääsi pelaamaan lokakuun puolivälin tienoilla. Kauaa ei myöskään tarvinnut Newfoundlandin odotella Kestnerin ensimmäisiä osumia, sillä jo toisessa ECHL-ottelussaan Kestner näytti mitä tuleman pitäisi ja teki Newfoundlandin molemmat maalit seuran hävitessä lukemin 3-2 Brampton Beastille.
Lopulta Kestnerin uran ensimmäinen täysi kausi ammattilaisena sujui totutellen. Kestner onnistui tuomaan vahvuuksiaan esiin loistavasti ja sai tilillensä pisteputkia useampaan kertaan kauden aikana, mutta vastavuoroisesti näitä putkia saattoi seurata pidempiä pätkiä pisteetöntä putkea. Kestner kuitenkin sijoittui joukkueen pistepörssissä kuudenneksi 49 pisteellään ja oli onnistunut näyttämään, että hänestä on tekemään tulosta myös ammatilaisena. Hän oli myös suuressa roolissa pudotuspeleissä, kun Newfoundland marssi mestaruuteen asti. Kestnerin 9 maalia ja yhteensä 16 tehopistettä riittivät viemään hänet joukkueen sisäisessä pistepörssissä viidenneksi.
Seuraavaksi kaudeksi Kestner päätyi solmimaan AHL-sopimuksen Grand Rapids Griffinsin kanssa, mutta harjoitusleirin jälkeen hänen tiensä vei jälleen ECHL:ään, tällä kertaa vain joukkueena oli Toledo Walleye - Seura, jonka Kestnerin edustama Newfoundland oli edellisenä keväänä kukistanut ECHL:n finaalissa. Farmikomennus ei Kestnerin vauhtia hidastanut, sillä suurempi vastuu on aina ollut asia, jota hän halajaa. Toledossa hänelle oli tarjolla isoa roolia ratkaisijana ja sen Kestner tottavie käyttikin hyväkseen. Koronaepidemian keskeyttämä kausi ei olisi oikeastaan voinut hänen kohdaltaan sujua paremmin. Alla muutamalla ranskalaisella kiteytettynä Joshua Kestnerin kausi ECHL:ssä vuosimallia 2020/21:
- Voitti ECHL:n maali (33)- ja pistepörssin (73) ja oli syöttöpörssissä (40) sijalla seitsemän. Liigan laukaustilastossa (212) hän sijoittui toiseksi.
- Valittiin kauden päätteeksi liigan arvokkaimmaksi pelaajaksi ja nimettiin liigan ensimmäiseen All-Stars -kentälliseen.
- Vaikka kausi jäi kesken, sijoittui Toledon joukkueen historian tehokkaimmissa kausissa viidenneksi. Edellä olevat Shane Berschbach, Suomestakin tutut Spinkin veljekset sekä Tyler Barns ovat kaikki pelanneet omilla tehokausillaan 8-13 ottelua Kestneriä enemmän.
- Kestnerin kausi oli piste per peli -määrällä mitattuna seurahistorian kolmanneksi tehokkain, mikäli katsotaan pelaajia, jotka ovat kauden aikana pelanneet vähintään 20 ottelua. Yli 30 ottelua pelanneista pelaajista Kestner on tehokkain.
- Maaleissa mitattuna Kestnerin kausi oli neljänneksi tehokkain Toledon historiassa.
- Kestner teki kauden aikana vähintään yhden pisteen 46/58 pelaamassaan ottelussa. Pisteettömiä otteluita kertyi siis koko kauden aikana ainoastaan 12 kappaletta, joten edellisellä kaudella nähty epätasaisuus loisti poissaolollaan. Hän teki esimerkiksi kauden viimeisissä 10 ottelussa tehopisteet 11+9=20.
2020- Kohti Eurooppaa ja Turkua
- Kulunut kausi oli Kestnerille täyspotti ja hän kävikin keväällä keskusteluita AHL-joukkueiden kanssa ja sai heiltä paljon positiivista palautetta sekä kiinnostusta osakseen. Kestner olisi halunnut pelata tulevalla kaudella AHL:ssä, mutta kauden keskeytyminen ja Koronaviruksen aiheuttama pandemia sotkivat suunnitelmat. Tällä hetkellä NHL:n seuraavan kauden on ennakoitu käynnistyvän joulukuussa ja ilman NHL:ää, ei myöskään AHL:ää voitaisi pelata. Tämä oli suurin syy miksi Kestner ryhtyi agenttinsa kanssa kartoittamaan muita mahdollisuuksia.
Helppo ratkaisu Suomeen ja Turkuun siirtyminen ei kuitenkaan ollut. Kestner on korostanut haastatteluissa, että viihtyi Toledossa erinomaisesti ja rakastui kaupunkiin ja joukkueensa kannattajiin. Kestner kuitenkin korostaa, että hänelle on tässä vaiheessa uraa tärkeintä päästä pelaamaan ja kehittämään itseään pelaajana. Luonnollisesti myös raha näytteli siirrossa omaa rooliaan, sillä Euroopassa ja Suomessa palkat vievät ECHL:ää vertailuissa rumasti.
Pelkän rahan vuoksi Kestner ei kuitenkaan Eurooppaan lähde, vaan haastatteluista huokuu kyllä puhdas halu kehittää itseeän sekä kokea uutta. Toledo Blade haastatteli Kestneriä tämän sopimuksen varmistuttua Turkuun ja haastattelusta huokuu Kestnerin poikamainen into Euroopassa pelaamista kohtaan. Hän myöntää jännittävänsä matkaa, mutta toisaalta korostaa pelin erilaisuuden olevan mielenkiintoista. Euroopassa pelatessa kaukalot ovat suurempia, joten myös tilaa on enemmän, joka taas vaikuttaa pelaajan omaan tekemiseen paljon. Toinen asia, minkä Kestner haastattelussa nostaa esille on kielimuuri, johon hän suhtautuu leppoisen oloisesti ja sanoo sen olevan vain hauskaa, että joukkueessa ei hänen mukaansa ole kovin montaa muuta P-Amerikkalaista pelaajaa.
On hullunkurista kirjoitella tätä juttua Kestneristä, kun vielä ei ole satavarmaa, että saadaanko koko Kestneriä koskaan Turkuun, mikäli Palloseuran Rauli Uraman viimeisintä haastattelua on uskominen. Todennäköistä tietysti on, että Kestner tänne saadaan ja kuten tuossa Toledon haastattelussakin hän toteaa, on hänen ensisijainen tavoitteensa saapua Turkuun Elokuun alkupuolella. Aika kuitenkin tulee näyttämään miten tuo kuvio menee.
Sitten kuitenkin hieman omaa mielipidettä Kestneristä. Sen mitä olen hänestä saanut lukea ja videoita katsoa niin ensimmäinen reaktio herrasta on varovainen innostus - Ehkä jopa samanlainen pikkupoikamainen innostuis kuin herrasta itsestään huokuu kentällä. Kestnerin kohdalla puhutaan eittämättä jotakuinkin termillä "medium risk - high reward". Hän ei todennäköisesti ole joukkueen kalleimmasta päästä, mutta ei hän tänne myöskään männynkävyillä tulisi pelaamaankaan. Haastatteluita ja kommentteja lukiessa on myös käynyt selväksi, että kyseessä on varsin temperamenttinen kaveri, joka on toki oppinut käsittelemään tunteitaan ja on kasvanut ihmisenä, mutta joka omaa myös ainakin historian valossa maineen ns. "mielialapelaajana" joka turhautuessaan tai joutuessaan liian pieneen rooliin, tuskastuu helposti ja kadottaa sen oman pelinsä. Eräissä haastatteluissa myös on sanottu, että Kestner ei ole valmentajalle se helpoin pelaaja käsiteltäväksi, mutta kun tämän kanssa saa homman toimimaan, on lopputuloksena kaikkensa antava pelaaja, joka tekee esimerkillisesti töitä kaukalossa ja sen ulkopuolella. Tämä vain vaatii sen, että hänelle osataan antaa se oma rooli ja tarvittava henkinen ja pelillinen tuki.
Siinä missä Johan Ivarssonista tai Ruslan Iskhakovista on oikeasti helppoa ennustaa todennäköisemmin osuvaa, kuin epäonnistuvaa arpaa on tämä Kestnerin kohdalla hankalampaa. Kysymyksiä on ilmoilla toistaiseksi rutkasi enemmän kuin vastauksia: Osataanko Kestneriä peluuttaa oikeassa roolissa? Riittääkö hänen liikkeensä? Kestääkö paineet? Sopeutuuko Eurooppaan,Suomeen ja uudenlaiseen peliin? Katkeaako selkä tiistai-illan Jukurit-ottelussa marraskuussa kun on pimeää ja märkää ja pelikään ei välttämättä kulje kokoaikaa? Siinä ihan vain muutamia kysymyksiä.
Kuitenkin. Kyseessä on pelaaja josta on pakko olla innoissaan jo ihan vain pelkästään hänen laukauksensa vuoksi. Youtubesta osaa jokainen käydä katsomassa herran taidonnäytteitä ja tehdä omat johtopäätöksensä, mutta minut on vakuuttanut vielä enemmän ammattilaisten mielipiteet hänen laukauksestaan ja kyvystä löytää maalipaikat.
En malta olla huomauttamatta, että TPS:n ainoa oikealta laukova puolustaja on nuori Ruben Rafkin. Kun otetaan huomioon myös se, että TPS:llä ei kiekollisia puolustajia ole liiaksi asti, voisi mielestäni olla erittäinkin kutkuttava ajatus kokeilla Kestneriä ylivoimapelaamisessa viivamiehen paikalla. Yksi TPS:n viime kauden monista kompastuskivistä oli ylivoimapelaaminen ja kritiikkiä keräsi se, että laukausuhat ylivoimalla loistivat poissaolollaan mikäli Lauri Pajuniemi onnistuttiin pelaamaan pimentoon. Puolustuksen kiekollinen liideri Henrik Larsson ei hänkään ole laukauksensa kanssa mikään kanuunapelote, minkä vuoksi näkisin Kestnerin enemmän kuin sopivana palasena viivalle pelaamaan Larssonin parina. Kestnerin kanssa samalle laidalle, mutta alemmas voitaisiin laittaa Pajuniemi ja toiselle laidalle esimerkiksi Juuso Pärssinen tai Markus Nurmi. Maskimieheksi maalinedustalle sitten puolestaan Lauri Korpikoski tai Evan Weinger iskemään irtokaroja sisään.
1YV
- - - - - - - Korpikoski- - - - - -
Pajuniemi - - - - - - Pärssinen
- - - Kestner - - - Larsson - -
2YV
- - - - - - Weinger - - - - - - -
Ortega - - - - - - - Iskhakov
- - - Bohm - - - Viro - - -
Nyt on aika lopettaa haaveilu. Toivottavasti juttu avasi arvon palstaveljille hiukan, että minkälaisesta herrasta puhutaan kun sanotaan nimi Joshua Kestner. Hän on maaliahne rightin puolen hyökkääjä, joka näkee kaukalon hyvin ja haastaa maalipaikat tehokkaasti, mutta jonka suurimmat kehityskohteet ovat luistelussa ja kiekottomana pelaamisessa.
Innolla odotan, että pääsee näkemään Kestnerin ja tuon kehutun laukauksen paikan päällä.
Wellcome to Turku, Josh!
Pelipaikka: Oikea laitahyökkääjä
Syntymäaika -ja Paikka: 08.11.1993 (26), Huntsville, AL, USA
Kansalaisuus: Yhdysvaltain kansalainen
Pituus / Paino: 185cm / 82kg
Kätisyys: Right
Sopimus: 2020/21
- 9. Heinäkuuta 2020: TPS kajauttaa ilmoille vihjailevan viestin SoMe-kanavillaan: Uusi pelaajahankinta on tulossa seuraavana päivänä ja saatesanoiksi annettiin pelaajatarkkailija Tomi Kallion saatesanat: "Kyseessä on todella mielenkiintoinen pelaaja. Uskon, että hän sopeutuu hyvin Liigaan ja tuo meille hyökkäykseen ison annoksen taitoa ja kiekollista osaamista.". Kun 10. päivä koitti, ilmoitti TPS tehneensä yksivuotisen sopimuksen yhdysvaltalaishyökkääjä Josh Kestnerin kanssa.
Nimi ei todennäköisesti soita kovinkaan monen kelloja, ei se tehnyt sitä allekirjoittaneellekkaan. Nopealla tilastoscouttauksella selviää, että kyseessä on 26-vuotias hyökkääjä, joka on pelannut yliopistotasolla kelvollisin tehopistein ja siirtynyt sen jälkeen ECHL:ään. ECHL, tuo tarunhohtoinen "farmin farmi", ei ole varsinaisesti tuottanut roppakaupalla vahvistuksia Liigaan, päinvastoin. Joukosta löytyy timantteja, kuten Ryan Zapolski sekä Justin Danforth, mutta vastapainona löytyy roppakaupalla hankintoja, jotka ovat jatkaneet matkaansa kaikessa hiljaisuudessa toisaalle, kun on käynyt selväksi, että sarjataso on heille väärä.
Kestner on jakanut monien palstalaisten mielipiteitä ja epäilykset esimerkiksi herran luistelun riittävyydestä Liigajäille on noussut esille useampaankin otteeseen. Ketään en voi epäilyistä syyttää, sillä onhan Turussa kuitenkin vielä suhteellisen tuoreessa muistissa esimerkiksi Corey Locke -niminen kaveri, joka tuli kuitenkin sarjatasoa korkeammasta sarjasta fantastisin tilastoin Mustavalkoisten riveihin ollen kaukana siitä mitä ykkössentterin tulisi olla - Pääosin juurikin hitaustensa vuoksi.
Kestnerin pärjäämisestä, jos nyt alkuunsa pääsee siis Suomeen saapumaan, on paha sanoa ennen kuin herra kentällä nähdään. Mielenkiintoisen tien hän on kuitenkin kulkenut urallaan jo nyt ja voisi kai sanoa, että mitään hän ei ole ilmaiseksi saanut, vaan sitä ylinmääräistäkin duunia on joutunut paiskimaan edetäkseen uralla. Alle koottu pientä ilta(päivä)luettavaa teille arvon palstaveljet herrasta nimeltä Joshua Kestner.
1993-2011 Jääkiekkoilija nimeltä Josh Kestner
KAUSI | JOUKKUE | LIIGA | GP | G | A | PTS | +/- | PIM |
2011/12 | Flint Jr. Generals | NA3HL | 44 | 20 | 30 | 50 | 70 | |
2012/13 | Sarnia Legionnaires | GOJHL | 44 | 19 | 24 | 43 | 66 | |
2013/14 | Sarnia Legionnaires | GOJHL | 47 | 40 | 30 | 70 | 87 |
- Yhdysvaltojen Alabamaa ei voi oikein hyvällä tahdollakaan kutsua jääkiekkoilevaksi osavaltioksi. Vaikka Pohjoisemmasta muuttaneet uudisasukkaat ovatkin koittaneet tuoda jääkiekkoilua mukanaan myös sinne, on osavaltion urheilukulttuuri kuitenkin vielä jalkapalloiluun suuntautuvaa. Huntsvillen kaupunki ei tee tässä asiassa muutosta ja paikasta lähteneet menestyneet ammattilaiskiekkoilijat voidaan luetella hyvinkin nopeasti. Ken tietää olisiko Kestnerkin suuntautunut aivan toisen lajin pariin ellei hänen Detroitista kotoisin oleva Joseph-isänsä olisi ollut jääkiekkokannattaja.
Ensimmäisiä jääkiekkoilun muistojaan Kestner avasi reilu vuosi sitten The Athleticille varsin loistavassa ja kattavassa haastattelussa. Jääkiekkoon, tai pikemminkin maalintekoon, Kestner rakastui kun hänen isänsä rakennutti perheen pihalle noin 6 x 6 metrin betonialueen ja toi sinne maalin. Luistelukenttääkään kun ei tuonne voinut tehdä, sillä lämpötilojen vuoksi jäätä ei olisi saanut pysymään. Se ei Kestnerin tahtia hiljentänyt ja hän onkin kertonut rakastuneensa maalintekoon tuolla kentällä. Kestner rakasti erityisesti ääntä, joka syntyy kun kiekko osuu maalin rautoihin. Hän kertoi laukoneensa joka päivä 300-400 kertaa kiekkoa maaliin huolimatta siitä oliko ulkona jo niin pimeää, että maaliverkkojakaan ei tahtonut nähdä tai siitä, että laukomisesta syntyneet vesikellot hänen käsissään repeilivät ja alkoivat vuotamaan verta. Kestner ei ottanut tuota koskaan harjoitteluna - Hän vain sattui rakastamaan mitä teki.
Vaikka Kestner luonnollisesti pelasi jääkiekkoa myös paikallisissa "nappulaliigoissa", ei hänen tiensä kohti kirkkaampia valoja ole millään muotoa tavanomainen tai helppo. Kestner ei ollut erityinen lahjakkuus kaukalossa eikä erottunut erityisemmin massasta. Itseasiassa kun hän pääsi yläasteelta, ainoastaan yksi joukkue huoli hänet pelaamaan riveihinsä. Tuo joukkue oli Flint Generalsin juniorijoukkue, joka pelasi tuohon aikaan North American 3 Hockey Leaguessa, Yhdysvaltojen kolmannen tason juniorisarjassa. Vaikka Liiga on historiansa aikana kasvattanut maailmalle pelimiehiä, kuten Paul Stastny sekä Chris Butler, on se kuitenkin tasoltaan kaukana Yhdysvaltojen kärkiliigoista kuten USHL ja NAHL.
Kestner kuitenkin taisteli paikkansa Flintin riveissä ja pelasikin tehokkaan kauden tehtyään 50 (20+30) tehopistettä ollen tulokaskaudellaan joukkueensa viidenneksi tehokkain pelaaja. Kestner on myöhemmin nostanut pelipaikan Flintissä olleen yksi niistä käänteentekevistä kohdista urallaan. The Athleticin haastattelussa Kestner totesi pelaamisen Flintissä luoneen perustan hänen uralleen. Päävalmentajana Flintissä toiminut Jeff Worlton oli alusta asti Kestnerin tukena ja puski tätä äärirajoille jokapäiväisessä tekemisessä, opetti mitä jääkiekkoilijan elämä on.
Onnistunut kausi poiki Kestnerille mahdollisuuden osallistua Elite Edge -turnaukseen, jossa nuoret kiekkoilijat pääsevät antamaan näyttöjä. Tapahtumassa vieraili tuolloin myös Kanadan junioriliiga GOJHL:ssä pelanneen Sarnia Legionnairesin päävalmentaja Dan Rose, joka kiinnitti huomionsa Kestneriin. Rose ehdotti, että Kestner siirtyisi pelaamaan Sarnian joukkueeseen, mutta tuolloin hänen aikeensa oli kuitenkin pelata NAHL-liigassa pelanneen Topeka Roadrunnersin joukkueessa ja hakea sitä kautta mahdollisuutta yliopistostipendiin. Kestner kuitenkin tiputettiin Topekan riveistä vain viikkoa ennen kauden alkua, jonka jälkeen Kestnerin oli pakattava laukkunsa, sillä Rosen aiemmin tekemä tarjous olisi vielä voimassa.
Sarnia Legionnaires omaa pitkän historian Kanadan junioriliigoista ja onhan seurassa pyörähtäneet aikanaan käymässä sellaisetkin nimet kuin Phil Esposito sekä Dino Ciccarelli. Sarjatasoltaan GOJHL jää luonnollisesti kauas taakse vertailuissa maan pääjunioriliigoihin (WHL, OHL, QMJHL), mutta Kestnerille se oli loistava mahdollisuus pelata jääkiekkoa kiekkohullussa Kanadassa ja samalla taistella kohti seuraavaa etappia urallaan: Yliopistokiekkoa.
Sarniassa kolme asiaa nosti Kestnerin kaukalossa esille: Hänen nopea tekniikkansa, taituruutensa ja ennen kaikkea hänen laukauksensa. Muun muassa seurassa tuolloin toimitusjohtajana toiminut Bob Williamsson muisteli myöhemmin The Observerille antamassa haastattelussa, että vaikka hän on toiminut jääkiekkoilun parissa lähes 50 vuoden ajan, on hän harvoin nähnyt samanlaista laukausta kuin Kestnerillä.
Vaikka jo tuolloin oli selvää, että Kestnerin suurin kehityskohta olisi luistelussa, se ei hidastanut juurikaan Kestnerin menoa kaukalossa. Tulokaskaudellaan Kestner sijoittui joukkueensa sisäisessä pistepörssissä neljänneksi. Toisella kaudellaan Kestner "räjäytti pankin" ollen joukkueensa tehokkain pelaaja, paras maalintekijä ja tullen valituksi sarjan ensimmäiseen tähdistökentälliseen.
2014-2018 Yliopistokiekkoa kotimaisemissa
KAUSI | JOUKKUE | LIIGA | GP | G | A | PTS | +/- | PIM |
2014/15 | University of Alabama-Huntsville | NCAA | 35 | 4 | 2 | 6 | -12 | 26 |
2015/16 | University of Alabama-Huntsville | NCAA | 26 | 7 | 1 | 8 | -13 | 20 |
2016/17 | University of Alabama-Huntsville | NCAA | 34 | 9 | 13 | 22 | -10 | 28 |
2017/18 | University of Alabama-Huntsville | NCAA | 37 | 24 | 8 | 32 | -2 | 30 |
- Vaikka Kestnerin takomat lukemat Sarniassa sinänsä ovat vakuuttavat, ei hän kuitenkaan herättänyt mielenkiintoa yliopistoissa. Itseasiassa hänen kotiseutunsa Alabama-Huntsvillen yliopisto oli ainoa joukkue, joka tarjosi Kestnerille paikkaa riveistään. Chargers-lempinimeä kantavan yliopistojoukkueen apulaisvalmentajana toimi tuolloin herra nimeltään Gavin Morgan, joka oli toiminut jääkiekkoilun parissa myös Kestnerin kanssa vuosikymmenen ajan ja täten tiesi millainen pelaaja olisi kyseessä. Morgan on myöhemmin kertonut seuran halunneen Kestnerin eritoten hänen työmoraalinsa ja asenteensa vuoksi.
Pelkästään yhteinen historia tai hyvä asenne ei kuitenkaan riittänyt vakuuttamaan Morgania ja hän olikin epäileväinen siitä riittäisikö Kestnerin lahjakkuus yliopistossa. Morgan oli eräänä päivänä Kestnerin vielä pelatessa Sarniassa soittanut hänelle ja kertonut tulevansa katsomaan tämän pelaamista seuraavassa ottelussa. Se peli meni Kestneriltä huonosti ja kun kaksikko oli pitänyt keskinäisen palaverin ottelun jälkeen ja Morgan lähti, oli Kestner varma, että hänen mahdollisuutensa valuivat viemäristä alas. Morgan, joka oli tuolloin tarkkailemassa potentiaalisia pelaajia joukkueeseensa, kuitenkin päätti antaa Kestnerille vielä mahdollisuuden ja käydä katsomassa hänen pelaamistaan uudestaan - Tällä kertaa hän ei vain ilmoittanut Kestnerille asiasta.
Jääkiekon raadollisuutta kuvastaa hyvin seuraava tapahtuma. Tai pikemminkin se kuvastaa sitä kuinka pienestä asiat lopulta voivat olla kiinni. Nimittäin tuossa pelissä, jota Morgan meni katsomaan, sai Kestner kiekon keskialueella. Morgan oli tuolloin ajatellut, että mikäli Kestner purjehtii kiekon kanssa hyökkäysalueelle menettäen sen siellä, hän lähtisi pois eikä palaisi. Hyökkäysalueelle päästyään Kestner kuitenkin laukoi kiekon kovaa vauhtia ohitse maalin, mutta seurasi itse takalaidasta seurannutta irtokiekkoa ja teki melkein maalin. Tuo turvallinen ja järkevä pelaaminen riitti lopulta vakuuttamaan Morganin siitä, että Kestneristä voisi olla heille hyötyä ja ottelun jälkeen hän menikin tämän luokse ja tarjosi paikkaa yliopistojoukkueessa.
Kestnerin yliopiston alku ei ollut lupauksia herättävä ja joukkueen sisällä mietittiin useaan otteeseen, riittäisikö Kestnerin taso joukkueessa. Apulaisvalmentaja Morgan kertoo The Athleticin ylempänä linkkaamassani jutussa: "Josh tuli joukkueeseen maalintekijänä. Hänellä oli halu tehdä maaleja, mutta hän ei tajunnut pelin kokonaisuutta. Hän ei ajanut maalille ja hänen peliaikansa oli rajallista. Hän turhautui kun onnistumisia ei tullut eikä hän ymmärtänyt miksi painostin häntä. Hän oli tukalassa tilanteessa, jossa hän halusi tehdä maaleja, mutta ei ollut valmis tekemään niitä pieniä asioita, jotka edesauttaisivat niiden syntymistä.". Kahden ensimmäisen yliopistovuotensa aikana Kestner tekikin vain 11 maalia ja yhteensä 14 tehopistettä mikä oli todella vaatimaton määrä maalintekijälle.
Lopulta palaveri päävalmentajana toimineen Mike Corbettin kanssa muutti asioita. Corbett kehoitti Kestneriä laukomaan entistä enemmän ja hakemaan maaleja, sillä silloin hänestä olisi joukkueelle eniten hyötyä. Corbett oli muistuttanut Kestneriä, että juniorisarjoissa hän oli vaarallinen maalintekijä nimenomaan laukauksensa vuoksi, joka oli jo tuolloin Corbettin mukaan NHL-tasoa, ja että jokainen laukaus olisi mahdollisuus tehdä maali.
Kolmannelle kaudelle Chargers sai jäälle uudestisyntyneen Kestnerin. Kestner pelasi paremmin kuin kertaakaan aiemmin ja teki vimmatusti töitä jäällä ja sen ulkopuolella. Kauden päätteeksi Kestner olikin nyt yht'äkkiä joukkueensa tehokkain pelaaja 22 tehopisteellään ja jaetulla kärkipaikalla joukkueensa sisäisessä maalipörssissä. Kestnerin kehitystä kuvannee parhaiten se, että kauden jälkeen hän oli vakavissaan mukana keskusteluissa Hobey Baker -palkinnon saajaksi.
Kestnerin kehityksen huomasi myös toimitusjohtajana hänen aikanaan Sarnia Legionnairissa toiminut Bob Williamson. Williamson otti yhteyttä Kestneriin ja tiedusteli tämän suunnitelmia tulevaisuutensa suhteen. Kestner totesi tuolloin halunsa pelata yliopistossa vielä seniorivuotensa (Yliopiston neljäs vuosi), mutta tuon jälkeen hänen suunnitelmansa olivat vielä hämärän peitossa. Williamsonin kehoituksesta ja hänen avustuksellaan Kestnerille alettiin etsiä myös uran ensimmäistä pelaaja-agenttia. Sitä Kestner ei tiennyt, että Williamson oli myös ottanut yhteyttä Mark Hunteriin, Toronton apulais-toimitusjohtajaan. Williamson toimi Sarnia Legionnairesin toimitusjohtajana samaan aikaan kun Hunter aloitteli valmentajauraansa saman kaupungin OHL-joukkue Sarnia Stingsissä ja kaksikon välille syntyi yhteys.
Williamsonin kehoituksesta Hunter lähettikin seuraavalla kaudella Toronton Yhdysvalloissa toimivan scouttausryhmän seuraamaan Kestnerin otteita. Ajoitus ei sinänsä olisi voinut olla parempi, sillä tuo seuraava kausi oli eittämättä Kestnerille uran siihen astisesti paras. Chargers, joka on totuttu näkemään sarjan alemmassa kastissa, ei ole helppo paikka loistaa kenellekkään. Tästä huolimatta Kestner iski kaudella 2017/18 seuralle kauden aikana peräti 24 osumaa ja keräsi vielä kahdeksan syöttöpistettä päälle. Hän oli joukkueensa tehokkain pelaaja ja muodost toimivan ykkösketjun yhdessä Hans Gorowskin sekä Tyler Poulsenin kanssa. Kestner teki peräti 29% joukkueensa kauden aikaisista maaleista ja oli NCAA-sarjan maalipörssissä jaetulla kuudennella sijalla.
Kauden aikana Toronto Maple Leafsin farmiseuran, Toronto Marliesin, päävalmentaja Sheldon Keefe oli soittanut Kestneriä valmentaneelle Morganille ja tiedusteli, että olisiko Kestneristä pelaamaan ammattilaisena. Morgan oli tuolloin kertonut Keefelle, että Kestner on pelaaja, joka osaa tehdä maaleja ja jolla on olemassa kaikki työkalut niiden tekemiseen myös ammattilaisena, mutta se tulisi todennäköisesti vaatimaan aikaa. Morgan myös korosti Kestnerin henkistä kasvua. Luonnonlapsesta oli muovautumassa ammattilainen joka osasi nyt suhtautua paremmin rakentavaan kritiikkiin ja kehittää itseään ja pelaamistaan sen mukaan.
2018-2020 Ammattilaiseksi
KAUSI | JOUKKUE | LIIGA | GP | G | A | PTS | +/- | PIM |
2017/18 | Toronto Marlies | AHL | 3 | 1 | 0 | 1 | -1 | 2 |
2018/19 | Toronto Marlies | AHL | 1 | 0 | 0 | 0 | -1 | 4 |
Newfoundland Growlers | ECHL | 61 | 22 | 27 | 49 | +8 | 44 | |
2019/20 | Toledo Walleye | ECHL | 58 | 33 | 40 | 73 | +23 | 44 |
- Toronton scounting-osasto oli riittävän vakuuttunut Kestneristä, jotta tälle kannatti tarjota sopimusta. Maaliskuun kahdeksantena keväällä 2018 julkistettiinkin Kestnerin ja Toronto Marliesin välinen ATO-sopimus (Amateur Try-Out), jonka myötä Kestner siirtyisi Marliesin riveihin jahka pelit yliopistossa olisi saatu pakettiin. Kauden ja samalla NCAA-uran viimeisessä ottelussa Kestner kuitenkin loukkasi olkapäänsä. Kestner paloi halusta päästä pelaamaan Marliesin riveissä ja yhdessä lääkärin kanssa päädyttiin ratkaisuun, jossa Kestnerin olkapäätä hoidettiin kortisonipistoksella, jotta hän voisi osallistua vielä pudotuspeleihin. Kaikki ei kuitenkaan mennyt suunnitelmien mukaan, sillä Kestner ehti pelata Marliesin mukana ainoastaan kolme ottelua ennen kuin olkapää lähti pois sijoiltaan. Nopeasti kävi selväksi, että Kestnerin vamma vaatisi leikkaushoitoa ja tämä puolestaan tietäisi hänelle puolen vuoden mittaista taukoa peleistä. Kestner oli kuitenkin jo ehtinyt tehdä noiden kolmen ottelun aikana ammattilaisuransa ensimmäisen maalin, joka toi lopulta pientä lohtua.
Loukkaantumisen myötä Kestner kuitenkin missasi syksyn harjoitusleirit ja kauden ensimmäiset ottelut, joka eittämättä vaikutti hänen mahdollisuuksiinsa vakinaistaa paikkansa AHL:ssä. Palattuaan kentille Kestner ehti harjoitella vain hetken Marliesin kanssa, ennen kuin he lähettivät tämän "farmin farmiin" Newfoundlandiin. Kestner itse on todennut myöhemmin, että ei suhtautunut pudotukseen negatiivisesti vaan rakasti pelaamista myös ECHL:ssä, vaikka hänen tähtäimensä olikin jatkuvasti lukittuna NHL-kaukaloissa.
Hän pääsi nopeasti kiinni ECHL:n harjoitusrytmiin ja alkoi palaamaan kohti pelikuntoa. Hauska pikkufakta on, että ensialkuun Kestneriä peluutettiin harjoituksissa puolustajana joukkueen kapteenina toimineen James Melindyn pakkiparina. Kauden ensimmäiset pelinsä Kestner pääsi pelaamaan lokakuun puolivälin tienoilla. Kauaa ei myöskään tarvinnut Newfoundlandin odotella Kestnerin ensimmäisiä osumia, sillä jo toisessa ECHL-ottelussaan Kestner näytti mitä tuleman pitäisi ja teki Newfoundlandin molemmat maalit seuran hävitessä lukemin 3-2 Brampton Beastille.
Lopulta Kestnerin uran ensimmäinen täysi kausi ammattilaisena sujui totutellen. Kestner onnistui tuomaan vahvuuksiaan esiin loistavasti ja sai tilillensä pisteputkia useampaan kertaan kauden aikana, mutta vastavuoroisesti näitä putkia saattoi seurata pidempiä pätkiä pisteetöntä putkea. Kestner kuitenkin sijoittui joukkueen pistepörssissä kuudenneksi 49 pisteellään ja oli onnistunut näyttämään, että hänestä on tekemään tulosta myös ammatilaisena. Hän oli myös suuressa roolissa pudotuspeleissä, kun Newfoundland marssi mestaruuteen asti. Kestnerin 9 maalia ja yhteensä 16 tehopistettä riittivät viemään hänet joukkueen sisäisessä pistepörssissä viidenneksi.
Seuraavaksi kaudeksi Kestner päätyi solmimaan AHL-sopimuksen Grand Rapids Griffinsin kanssa, mutta harjoitusleirin jälkeen hänen tiensä vei jälleen ECHL:ään, tällä kertaa vain joukkueena oli Toledo Walleye - Seura, jonka Kestnerin edustama Newfoundland oli edellisenä keväänä kukistanut ECHL:n finaalissa. Farmikomennus ei Kestnerin vauhtia hidastanut, sillä suurempi vastuu on aina ollut asia, jota hän halajaa. Toledossa hänelle oli tarjolla isoa roolia ratkaisijana ja sen Kestner tottavie käyttikin hyväkseen. Koronaepidemian keskeyttämä kausi ei olisi oikeastaan voinut hänen kohdaltaan sujua paremmin. Alla muutamalla ranskalaisella kiteytettynä Joshua Kestnerin kausi ECHL:ssä vuosimallia 2020/21:
- Voitti ECHL:n maali (33)- ja pistepörssin (73) ja oli syöttöpörssissä (40) sijalla seitsemän. Liigan laukaustilastossa (212) hän sijoittui toiseksi.
- Valittiin kauden päätteeksi liigan arvokkaimmaksi pelaajaksi ja nimettiin liigan ensimmäiseen All-Stars -kentälliseen.
- Vaikka kausi jäi kesken, sijoittui Toledon joukkueen historian tehokkaimmissa kausissa viidenneksi. Edellä olevat Shane Berschbach, Suomestakin tutut Spinkin veljekset sekä Tyler Barns ovat kaikki pelanneet omilla tehokausillaan 8-13 ottelua Kestneriä enemmän.
- Kestnerin kausi oli piste per peli -määrällä mitattuna seurahistorian kolmanneksi tehokkain, mikäli katsotaan pelaajia, jotka ovat kauden aikana pelanneet vähintään 20 ottelua. Yli 30 ottelua pelanneista pelaajista Kestner on tehokkain.
- Maaleissa mitattuna Kestnerin kausi oli neljänneksi tehokkain Toledon historiassa.
- Kestner teki kauden aikana vähintään yhden pisteen 46/58 pelaamassaan ottelussa. Pisteettömiä otteluita kertyi siis koko kauden aikana ainoastaan 12 kappaletta, joten edellisellä kaudella nähty epätasaisuus loisti poissaolollaan. Hän teki esimerkiksi kauden viimeisissä 10 ottelussa tehopisteet 11+9=20.
2020- Kohti Eurooppaa ja Turkua
- Kulunut kausi oli Kestnerille täyspotti ja hän kävikin keväällä keskusteluita AHL-joukkueiden kanssa ja sai heiltä paljon positiivista palautetta sekä kiinnostusta osakseen. Kestner olisi halunnut pelata tulevalla kaudella AHL:ssä, mutta kauden keskeytyminen ja Koronaviruksen aiheuttama pandemia sotkivat suunnitelmat. Tällä hetkellä NHL:n seuraavan kauden on ennakoitu käynnistyvän joulukuussa ja ilman NHL:ää, ei myöskään AHL:ää voitaisi pelata. Tämä oli suurin syy miksi Kestner ryhtyi agenttinsa kanssa kartoittamaan muita mahdollisuuksia.
Helppo ratkaisu Suomeen ja Turkuun siirtyminen ei kuitenkaan ollut. Kestner on korostanut haastatteluissa, että viihtyi Toledossa erinomaisesti ja rakastui kaupunkiin ja joukkueensa kannattajiin. Kestner kuitenkin korostaa, että hänelle on tässä vaiheessa uraa tärkeintä päästä pelaamaan ja kehittämään itseään pelaajana. Luonnollisesti myös raha näytteli siirrossa omaa rooliaan, sillä Euroopassa ja Suomessa palkat vievät ECHL:ää vertailuissa rumasti.
Pelkän rahan vuoksi Kestner ei kuitenkaan Eurooppaan lähde, vaan haastatteluista huokuu kyllä puhdas halu kehittää itseeän sekä kokea uutta. Toledo Blade haastatteli Kestneriä tämän sopimuksen varmistuttua Turkuun ja haastattelusta huokuu Kestnerin poikamainen into Euroopassa pelaamista kohtaan. Hän myöntää jännittävänsä matkaa, mutta toisaalta korostaa pelin erilaisuuden olevan mielenkiintoista. Euroopassa pelatessa kaukalot ovat suurempia, joten myös tilaa on enemmän, joka taas vaikuttaa pelaajan omaan tekemiseen paljon. Toinen asia, minkä Kestner haastattelussa nostaa esille on kielimuuri, johon hän suhtautuu leppoisen oloisesti ja sanoo sen olevan vain hauskaa, että joukkueessa ei hänen mukaansa ole kovin montaa muuta P-Amerikkalaista pelaajaa.
On hullunkurista kirjoitella tätä juttua Kestneristä, kun vielä ei ole satavarmaa, että saadaanko koko Kestneriä koskaan Turkuun, mikäli Palloseuran Rauli Uraman viimeisintä haastattelua on uskominen. Todennäköistä tietysti on, että Kestner tänne saadaan ja kuten tuossa Toledon haastattelussakin hän toteaa, on hänen ensisijainen tavoitteensa saapua Turkuun Elokuun alkupuolella. Aika kuitenkin tulee näyttämään miten tuo kuvio menee.
Sitten kuitenkin hieman omaa mielipidettä Kestneristä. Sen mitä olen hänestä saanut lukea ja videoita katsoa niin ensimmäinen reaktio herrasta on varovainen innostus - Ehkä jopa samanlainen pikkupoikamainen innostuis kuin herrasta itsestään huokuu kentällä. Kestnerin kohdalla puhutaan eittämättä jotakuinkin termillä "medium risk - high reward". Hän ei todennäköisesti ole joukkueen kalleimmasta päästä, mutta ei hän tänne myöskään männynkävyillä tulisi pelaamaankaan. Haastatteluita ja kommentteja lukiessa on myös käynyt selväksi, että kyseessä on varsin temperamenttinen kaveri, joka on toki oppinut käsittelemään tunteitaan ja on kasvanut ihmisenä, mutta joka omaa myös ainakin historian valossa maineen ns. "mielialapelaajana" joka turhautuessaan tai joutuessaan liian pieneen rooliin, tuskastuu helposti ja kadottaa sen oman pelinsä. Eräissä haastatteluissa myös on sanottu, että Kestner ei ole valmentajalle se helpoin pelaaja käsiteltäväksi, mutta kun tämän kanssa saa homman toimimaan, on lopputuloksena kaikkensa antava pelaaja, joka tekee esimerkillisesti töitä kaukalossa ja sen ulkopuolella. Tämä vain vaatii sen, että hänelle osataan antaa se oma rooli ja tarvittava henkinen ja pelillinen tuki.
Siinä missä Johan Ivarssonista tai Ruslan Iskhakovista on oikeasti helppoa ennustaa todennäköisemmin osuvaa, kuin epäonnistuvaa arpaa on tämä Kestnerin kohdalla hankalampaa. Kysymyksiä on ilmoilla toistaiseksi rutkasi enemmän kuin vastauksia: Osataanko Kestneriä peluuttaa oikeassa roolissa? Riittääkö hänen liikkeensä? Kestääkö paineet? Sopeutuuko Eurooppaan,Suomeen ja uudenlaiseen peliin? Katkeaako selkä tiistai-illan Jukurit-ottelussa marraskuussa kun on pimeää ja märkää ja pelikään ei välttämättä kulje kokoaikaa? Siinä ihan vain muutamia kysymyksiä.
Kuitenkin. Kyseessä on pelaaja josta on pakko olla innoissaan jo ihan vain pelkästään hänen laukauksensa vuoksi. Youtubesta osaa jokainen käydä katsomassa herran taidonnäytteitä ja tehdä omat johtopäätöksensä, mutta minut on vakuuttanut vielä enemmän ammattilaisten mielipiteet hänen laukauksestaan ja kyvystä löytää maalipaikat.
En malta olla huomauttamatta, että TPS:n ainoa oikealta laukova puolustaja on nuori Ruben Rafkin. Kun otetaan huomioon myös se, että TPS:llä ei kiekollisia puolustajia ole liiaksi asti, voisi mielestäni olla erittäinkin kutkuttava ajatus kokeilla Kestneriä ylivoimapelaamisessa viivamiehen paikalla. Yksi TPS:n viime kauden monista kompastuskivistä oli ylivoimapelaaminen ja kritiikkiä keräsi se, että laukausuhat ylivoimalla loistivat poissaolollaan mikäli Lauri Pajuniemi onnistuttiin pelaamaan pimentoon. Puolustuksen kiekollinen liideri Henrik Larsson ei hänkään ole laukauksensa kanssa mikään kanuunapelote, minkä vuoksi näkisin Kestnerin enemmän kuin sopivana palasena viivalle pelaamaan Larssonin parina. Kestnerin kanssa samalle laidalle, mutta alemmas voitaisiin laittaa Pajuniemi ja toiselle laidalle esimerkiksi Juuso Pärssinen tai Markus Nurmi. Maskimieheksi maalinedustalle sitten puolestaan Lauri Korpikoski tai Evan Weinger iskemään irtokaroja sisään.
1YV
- - - - - - - Korpikoski- - - - - -
Pajuniemi - - - - - - Pärssinen
- - - Kestner - - - Larsson - -
2YV
- - - - - - Weinger - - - - - - -
Ortega - - - - - - - Iskhakov
- - - Bohm - - - Viro - - -
Nyt on aika lopettaa haaveilu. Toivottavasti juttu avasi arvon palstaveljille hiukan, että minkälaisesta herrasta puhutaan kun sanotaan nimi Joshua Kestner. Hän on maaliahne rightin puolen hyökkääjä, joka näkee kaukalon hyvin ja haastaa maalipaikat tehokkaasti, mutta jonka suurimmat kehityskohteet ovat luistelussa ja kiekottomana pelaamisessa.
Innolla odotan, että pääsee näkemään Kestnerin ja tuon kehutun laukauksen paikan päällä.
Wellcome to Turku, Josh!