Mistä ihmeestä sinä nyt oikein puhut?
1. Jos sopimusta ei ole allekirjoitettu, miten siinä voisi olla pohjana tuo SM-lligan malli? Mistä niin voisi muka päätellä? Kun kirjallista sopimusta ei kerran ole esitetty, niin aivan selvästi kysymys on vain suullisista sopimuksista, joita on todennäköisesti tarkennettu sähköpostitse. Ei tämä nyt voi olla noin vaikea asia ymmärtää.
2. Välimiesmenettelyyn ei "haasteta" ketään. Jos sen käyttämisestä on sovittu, niin välimiehet ratkaisevat jutun ja sillä siisti. Siitä ei voi edes valittaa mihinkään. Se on ihan Suomen laissa määritelty tapa ratkaista tämänkaltaisia asioita, jos kukaan ei välttämättä halua asiaa oikeuteen asti viedä.
Ja vielä tuosta sopimusmallista sen verran, että varmaankin suurin osa pelaajasopimuksista tehdään sen mukaisesti, mutta se on vain MALLI. Jos joku haluaa tehdä sopimuksen muulla tavalla, se on täysin mahdollista, vaikkakaan se ei liene kovin yleistä. Mutta jos allekirjoitettua paperia ei ole, tuohon pohjaan ei voi vedota sopimuskiistoissa.
Puhun sopimusoikeuden perusperiaatteista.
1. Asia on helppo. Suomen Jääkiekkoilijat ry:n
nettisivuilta suora lainaus: "Samassa yhteydessä päivitettiin liigapelaajien standardityösopimus, joka pitää tehdä kaikille liigasopimuksen tehneelle pelaajalle."
Joko sinäkin ymmärsit? Koska tuo on tehtävä kaikille pelaajille, se on tehtävä myös Virtaselle. Näin ollen Virtanen tiesi tai hänen olisi pitänyt tietää, että nuo velvoitteet sitovat häntä. Jos ei tiennytkään, hänen oikeustoimikelpoisuuttaan olisi syytä rajoittaa.
2. Ei mene näinkään. Siinä olet toki oikeassa, että haaste ei ole oikea juridinen termi, mutta kansanomaisessa kielessä se vastaa kyllä toimenpiteitä. Minähän en siis juristi ole, joten en pidä niin tärkeänä käyttää oikeita termejä, kun en niitä myöskään välttämättä aina tunne. Laki välimiesmenettelystä 6§ "Jos asianosainen kieltäytyy jättämästä asiaa välimiesten ratkaistavaksi tai ei vastapuolensa vaatimuksesta huolimatta ole sovitussa, säädetyssä tai laillisesti asetetussa määräajassa täyttänyt tehtäväänsä välimiehen nimeäjänä taikka ei ole kohtuullisessa ajassa suorittanut osuuttaan välimiesten vaatimasta ennakosta tai vakuudesta välimiehille tulevasta korvauksesta, hänen vastapuolensa saa välityssopimuksen estämättä ajaa kannettaan tuomioistuimessa."
Tuota ei tarvinne avata enempää? Vaikka olisi sopimuksen tehnyt, voi asiasta kieltäytyä passiivisella toiminnalla esimerkiksi siten, ettei nimeä välimiestä. Kolme välimiestähän valitaan niin, että riidan osapuolet nimeävät kumpikin yhden, ja nämä keskenään valitsevat puheenjohtajan. Tämä ei anna mahdollisuutta passiiviselle viedä asiaa oikeuteen, mutta aktiivinen yleensä haluaa riidan ratkaistavaksi.
Oliko tässä vielä jotain muuta?
Tuomioistuin laittoi JYPin korvaamaan peliluvan siirtämiseen epäämisestä aiheutuneen vahingon eikä ottanut (muistaakseni) kantaa toimiko joku osapuoli muutoin juridisesti oikein.
Samoin tulee käymään Virtasen tapauksessa: jos jompikumpi seuroista koittaa evätä Jonnen pelaamisen, vahingonkorvausvelvoite aktualisoituu.
Ei tule. Määräaikaisen työehtosopimuksen voimassaollessa ei todellakaan saa oikeutta siirtyä kilpailijan palvelukseen. Kovanenhan oli saanut jo Alatalolta ja Siekkiseltä (joka oli työsopimuksen allekirjoittanut) luvan lähteä, eli sopimus voitiin katsoa puretuksi. Virtasen tapaus on todella erilainen, esimerkiksi siksi ettei kukaan HIFKistä ole sanonut missään vaiheessa että Virtanen ei pelaa heillä. Eikä muuten sanokaan, koska sillä saisi yhden vihaisen juristin huutamaan aika kovaan ääneen erilaisia kirosanoja välittömään läheisyyteensä.
Käräjäoikeus otti kantaa tuolla päätöksellä siihen, ettei Kovanen ollut enää työsuhteessa JYPiin. Koska jos olisi ollut, ei JYPiä olisi voitu tuomita siitä, ettei hyväksy oman työntekijänsä siirtymistä muualle töihin.