Suosikkijoukkue
Jokerit, Philadelphia Flyers
Tätä on monesti sivuttu muissa ketjuissa ja kun muuten on Jokerien puolelta hiljaista niin avataampas tällainen. "Jokerivihasta" on paljon ollut puhetta ja useasti on saanut kuulla, että kyseessä on Jokerifanien oma keksintö, jotta tuntisivat itsensä tärkeäksi tai jotain muuta vastaavaa. Tähän on kuitenkin itsekin monesti törmännyt, viimeksi playoffsien aikaan, kun moni lähipiirin ihminen jonka joukkue oli pudonnut alkoi "kannattaa" Jokereiden tippumista, ei siis kannattamaan Hifk:ta, vaan nimenomaan sitä, että Jokerit putoaa. No varmasti jokaisella on enemmän ja vähemmän inhokkiseuransa ja tätä kohdistuu jokaiseen seuraa, mutta onko tämä laajempaa ja räikeämpää Jokereiden kohdalla?

Jonkinlaiseksi aineistoksi selailin tovin facebookin hienossa maailmassa ja etsin tällaisia "antifanclub"-ryhmiä:

JokeritAntiFanClub: 36 396 "tykkääjää"
JYP = JOUKKO YLPEITÄ PASKIAISIA: 3 943
HIFK: homot ilman fyysistä kuntoa: 2 481
HPK=Homo Poikien Kerho 918
tapparaAntiFanClub: 150
LukkoAntiFanClub: 18
ÄSSÄT HUONOJA: 6
Ilves AntiFanClub: 3

Muilta en edes vastaavaa ryhmää löytänyt. Sanottakoon vielä, että tuo reilut 36 000 on isompi tykkääjämäärä, kuin suurimmalla osalla seurojen omista sivuista, taitaa vain Kärpät omata isomman "tykkäysmäärän". No tuo ei varmaankaan ole mitenkään kattava selailu ja vielä vähemmän se varmasti kertoo asioiden todellisesta tilasta, mutta kyllä minua jaksaa ihmetyttää, mikä Jokereissa tuntuu kaikkia nyppivän. Eli, onko yleinen "jokeriviha" totta ja jos on niin miksi ja jos ei niin miksi sellainen myytti on kehittynyt?
 
Gillies: Tulin pelaamaan kovaa, rehellistä lätkää

Sutter #16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hurricanes, CC, Jokerit
Kyllä ainakin itse olen tähän törmännyt useasti. Aina kun Jokerit voittaa tai häviää puhutaan, että "rahajokerit" voitti tai hävis ottelun. Tai sitten toivotaan juurikin play-offeissa IFK:n voittoa. Vaikka ei hommattu kesken kauden lähellekkään niin isolla rahamäärällä ja niin montaa pelaajaa kuin esim. Kärpät tai KalPa on silti Jokerit aina se stadin "rahajokerit", että me ostetaan aina vaan pelaajia. Kyllähän me ostetaan pelaajia paljon, mutta silti se maine on mikä on ja pysyy. Melkein joka Jokereiden voiton jälkeen kuulee, että no kyllä sitä rahalla pärjää ja miljoonamiehillä. Ja se tuntuu olevan muiden joukkueiden tyyli, että vihataan Jokereita niin ollaan kovia kiekkomiehiä. Noh tapansa kullakin ja ollaan ylpeitä siitä, että meillä on eniten antifaneja.
 
It's A Caniac Thing.
MM-Kulta'11
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Kyllä Kärpillä on useitakin anti-faniryhmiä. Itse en kuulu mihinkään sellaiseen. Jo vilkaisu noiden ryhmien seinille osoittaa miten helvetin puusilmäistä porukkaa niissä on.

Olettaisin että suurin syy anti-jokeriuteen liittyy Harkimon persoonaan. Ja kyllähän Jokerien politiikka joskus on ollut aikamoista osto- ja myyntiliikettä, joka ei suurta arvostusta ole herättänyt. Niin on kyllä ollut myös esim. Bluesin ja tällä hetkellä pahin seura siinä lajissa on Oulun Kärpät.
 
"Osallistun vain arvontaan"

liigajyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kontulan Jokerit
Niin

kyllähän osittain tai suurilta osin on niin että Hjallis= Jokerit=Raha.

Näin se vaan on. Toisaalta se on hyvä merkki että Jokerit herättää tunteita mutta jos Hjallis ei olisi mukana ei vihakaan olisi noin suurta.

Aina kun jonkun "landen" :) kanssa alkaa puhumaan kiekosta ja Jokereista, ei mene minuuttiakaan kun on tullut lause "Se leuaton Hjallis".:)

Näillä mennään.
 
Tony Arima, Timo Nummelinille -80 luvun alussa, "Kuse viuluun Numppa".

BaronFIN

Jäsen
No näin lahtelaisena tulee heti ensimmäsenä mieleen case-Jantunen parin vuoden takaa, kun mies suuntasikin Lahden pään allekirjoitustilaisuudesta Helsinkiin allekirjoittamaan kolmen vuoden sopimusta. Kyllä vitutti...

Case-Latvala jostain kuuden/seitsemän vuoden takaa tulee taas mieliin. Kaveri lähti isojen rahojen perässä raha Jokereihin pelaamaan. Kyllä vitutti...

Nurminen tosin kiersi HPK:n kautta, mutta päätyi raha-Jokereihin pelaamaan. Vitutti.

Henri Heinokin on päätynyt, yllätys yllätys, raha-Jokereihin pelaamaan...

Joten kyllä se näin maalaisen silmistä on iso-paha-raha-Jokerit. Seuraavan kerran kun mestaruus napsahtaa sinne, niin kyllä vituttaa. Siihen saakka ainoastaan naurattaa...

Edit: Niin, ja lisätään nyt sen verran, että veitte meiltä myös A-junnujen valmentajan itsellenne kakkoseksi kesken kauden. Kyllä vitutti ;)
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Eli, onko yleinen "jokeriviha" totta ja jos on niin miksi ja jos ei niin miksi sellainen myytti on kehittynyt?
Satuin huomaamaan otsikon ja täytyy näin ulkoa todeta että kyllä tuo "viha" aika totta on. Ainakaan 90 - luvulla Porissa ei mitään seuraa, edes Lukkoa, vihattu niin kuin Jokereita. Selkeimmät syyt olivat nähdäkseni Hjallis Harkimon persoona ja koko seuran nousukasmainen tulo suomalaisen kiekon huipulle yhdistettynä paikoin röyhkeään ostojoukkuepolitiikkaan. Lisäksi Jokereilla oli jossakin vaiheessa selkeä erityisasema pääkaupunkiseudun mediassa. Varsinkin 90 - luvun alkupuolella tuntui ettei Suomessa muuta seuraa ollutkaan kuin Jokerit eikä muuta pelaajaa kuin Teemu Selänne.

Ajan myötä viha on kuitenkin vähän hiipunut, osin varmaan jo siksikin että Jokerit ei ole enää menestynyt samalla tavalla kuin ennen. Itseäni on lähinnä inhottanut joidenkin yksittäisten Jokeri - fanien käytös jonka voi toki aina kuitata yksittäisten jurpojen urpoiluna. Nykyään Jokerit alkaa jo olla yksi seura muiden joukossa.
 

Gellner

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Eihän nyt kukaan aikuinen ja tasapainoinen ihminen voi oikeasti vihata mitään urheiluseuraa.
 
I mean that guy is standing in the window holding a human head. He is standing in the window holding a human head!!
Suosikkijoukkue
En gång HIFK, alltid HIFK. Real Madrid
Viha on aina niin vahva adjektiivi, että tuskin kovinkaan moni narreja vihaa. Tai sitten elää aika pumpulimaailmassa, jos elämän ainoat vihajutut tulee urheilusta. Mutta jos ajatellaan topicin hengessä niin Jokereiden pitäisi saada parempi julkisuuskuva. On väärä analyysi sanoa, että Jokereita "vihataan" sen takia, että on rahaa tai tavoitteena mestaruus. Onhan tässä liigassa muillakin paljon pelimerkkejä ja tavoitteena mestaruus. Kyse on siis imagosta, mikä Jokereilla ei toimi. Nyt en puhu pelillisestä brändistä, vaan missä yhteyksissä Jokerit tulee esiin. Esimerkiksi se on puhtaasti Jokerifanien oma syy, että heillä on ollut viime vuosina paljon ns ongelmia vierasmatkoilla. Pieni joukko likaa ison porukan maineen tässäkin tapauksessa ja ne ylilyönnithän mediaa kiinnostaa. Tosin tällä kaudella fanimatkoilla ei tainnut tapahtua mitään isompaa hässäkkää, joka on vain positiivista. Ja en tiedä, mutta vanhempi porukka tuskin ainakaan tykästyy näistä kyrvän kuvista ja "pissa på IFK"- lakanoista. Toki minua tuo nyt ei haittaa, mutta tuonkin kettuilun voi tehdä tyylikkäämmin.

Toinen yleinen Jokeriongelmahan on Harkimo ja kyllähän sen voi suoraan sanoa. Kaveri on vain lyhytnäköisyydellään luonut sellaisen "NY Rangers"- imagon missä Pietilät saa potkut heti kauden alussa ja juoksutetaan hasbeeneja verorajalla sisään. Jos Jokereissa meinaa asiat ihan oikeasti muuttua, niin Harkimon pitää pysyä taustavaikuttajana ja olla suomeksi sanottuna hiljaa mahdollisimman paljon. Harkimo keskittyköön Keken kanssa noihin NHL-bisneksiin ja sen sellaisiin missä hän on oikeasti hyvä ja kunnianhimoinen.

Miten minusta tuntuu, että Jokerit ei järjestä mitään massiivisia tulevalle kaudelle? Haavoja nuollaan rauhassa ja järkätään toki tiekkarit ja muut mutta vähän hillitymmin. Toki varmasti kausarimyynti halutaan hyvin käyntiin pettymysten jälkeen (molemmat pk-seudun jengit paremmin sijoittuneet, Jokerit otti dunkkuun Talviklassikossa ja pleijareissa HIFK:lta), mutta vähän veikkaan ettei esim Harkimo ole paikalla möläyttelemässä mitään noloa. Eikä Pave Maijanen ole esiintymässä ;)

Kliffaa kevättä vaan Hietsuun ; )
 
Viimeksi muokattu:
Ville Peltonen: "Toisia tuetaan ja taka-askelia ei oteta"

Arde90

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars, Lukko, Jokerit Suomessa
Tähän törmää lähes aina pääkaupunkiseudun ulkopuolella, tietysti myös pääkaupunkiseudulla jos sattuu olemaan ns. "väärässä paikassa/seurassa".

Syitä Jokerivihaan:

1) Raha
Raha tuo aina mukanaan kateutta, ja Suomessa tunnetusti osataan olla kateellisia. Jokereiden resurssit ovat, jossei nyt Suomen parhaat niin ainakin lähellä sitä. Sikäli tämä kateus on ihmeellistä, koska rahallahan ei (enää) mestaruuksia pysty voittamaan. Monelta myös unohtuu, että viime vuosina Jokereissa on pelannut paljon omia kasvatteja tai vahvasti Jokeri -taustaisia pelaajia. Ennen oli ehkä toisin, mutta tämähän on tilanne nykyään. Tosin kyllä muakin vituttais, jos esim. Ässillä ois massia lyödä aina niin paljon, että ne ottais tosta ittelleen ens kaudeks koko LKP -ketjun.

2) Hjallis Harkimo = Jokerit
Herran tuntevat kaikki, vaikka eivät jääkiekkoa seuraisikaan. Minkään muun seuran johtoporras ei ole näin näkyvästi esillä kuin Jokereiden. Ehkä paikallisella tasolla voi näin olla, mutta ei valtakunnallisesti. Harkimon tekemiset julkisuudessa vaikuttavat aina ihmisten käsityksiin Jokereista, koska Jokerit on ainakin ennen ollut yhtä kuin Hjallis Harkimo. Kärjistetysti jos Harkimo flirttailee jossain nuoren blondin kanssa, niin se laskee Jokereiden ja hjalliksen imagoa. Jos taas hän lahjoittaa 100 000e johonkin keräykseen niin se taas nostaa Jokereiden imagoa sekä myös hjalliksen imagoa. Niin se vaan menee. Harkimo on rikas mies, joten se aiheuttaa myöskin kateutta.

3) Tavoitteet
Joillekkin se on liikaa, jos seuran tavoite on vuodesta toiseen Suomen mestaruus. Tämä liittyy läheisesti tuohon ensimmäiseen kohtaan, mutta seura jolla on parhaat resurssit pidetään aina yhtenä suurimpana mestaruussuosikkina. Jokereilla on tarve ja paineet menestyä aina. Suomalaiset ovat hyviä nauramaan toisten epäonnelle, vahingon ilohan on se paras ilo.
 

Rannanjärvi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Termi raha-jokerit tai vastaava on turha. Siellä on myös massi-hifk, massi-kärpät ja massi-lukko.

Mulla ei ole mitään jokerivihaa, tai no sen verran on mitä pitääkin olla paikallisvastustajasta. Viha on kuitenkin rankka sana enkä itse moista käyttäisi. Lempivastus Jokerit mulle on ja tämän kevään po-sarja toi lisää fiilistä paikallisiin. Kuten nimimerkki Vellihousu pointtasi, varmaankin sieltä 90-luvun mediahypestä nämä antipatiat kumpuaa. Ainakin itsellä, paikallisvastustajan lisäksi TPS herättää samoja tuntemuksia samasta syystä eli TPS:n ja Jokerien omasta SM-liigasta 90-luvulla (vieläkin pistää vituttamaan ysärimuistot :D). TPS:llä vielä turkulaisuus ei ainakaan ole lieventävä tekijä.

Lisäksi usein keskustellessa henkilön kanssa joka ei käytännössä lätkää seuraa muuta kuin MM-kisat ja asiantuntemus on heikkoa, nimeää hlö suosikikseen Jokerit koska se on paras. Tämä taas on seurausta Hjalmarin 90-luvun PR-duunista ja siinä hommassa Harkimo on kova tekijä.

En tunnusta että varsinaisesti vihaisin mutta kyllä se hymyillyttää kummasti aina kun narrit häviää ;)
 
Kyllä se taitaapi olla niin, että JYP on se juuri TÄMÄN hetken vihatuin joukkue. Syinä esim. Dufvan persoona, jypin pelityyli, yhden mestaruuden jälkeen ylimielisiksi käyneet fanit?, sekä se että tuolla tyylillä voi vielä menestyäkkin. Kärpät olisi varmasti tällä hetkellä yhtä vihattu, jos vielä pleijareita pelailisi. Syinä "liiallinen rahankäyttö joukkueeseen" =ostojoukkue + tsekit (joita allekirjoittaneenkin mielestä oli kyllä liikaa, mutta jotain muutoksiahan tuohon joukkueeseen piti yrittää),"neitimäinen pelityyli", POHJOINEN-ETELÄ-asetelma, sekä kateus viime vuosikymmenen huikeasta menestyksestä, niin ja ne ylimieliset fanit?. Kolmanneksi vihatuimpana tulisi tietysti Jokerit. Tähänkin syyt: Hjallis+raha(ainainen ostojoukkuesönkötys)+ menestystäkin on tullut(vaikkei tosin lähiaikoina), sekä tietysti perus hesalainen(stadilainen) ylimielisyys.

Siinäpä oli oikeastaan näin yleisiä mielipiteitä pitkään seuranneena ja näin typistettynä tämän hetkinen top 3 ranking Most hated-kategoriassa. Ensisijaisestihan se menee niin, että suomalaiseen perusluonteeseen kuuluen menestyjiä ja niitä joilla on rahaa, kadehditaan ja täten myös sitten vihataan. On melkoista tekopyhyyttä köyhempien seurojen faneilta väittää, ettei pelaajahankintoihin käytettäisi paljoa rahaa, jos vain olisi varaa. Ja silloin kun on rahaa, sattuu myös monesti enemmä hasardi-hankintoja(voidaanhan aina hommata uusi pelaaja rahalla), kun taas pienemmällä budjetilla operoivien seurojen pitää tarkemmin yrittää miettiä juuri oikeat roolitukset ja sopivanlaiset pelaajat joukkueeseen.

Sitten vielä itse Jokereista. Itse vihasin nuorempana todella paljon. Kärppien divariin tiputtaminen oli yksi syy, mutta ei suurin. Kaikki fanit joita näin vaikuttivat olevan vain lökäpöksyisiä hesalaisia, jotka keskittyivät haistattelemaan "maalaisille". Hjalliksesta en ole ikinä pitänyt. Moni stadin ulkopuolella ajattelee, että HIFK on se ainoa oikea Helsingin joukkue ja Jokereita pidetään edelleen jotenkin vain ärsyttävänä pyrkyrinä jolla kuitenkin on paljon rahaa ja iso halli(joka ei ole ikinä täysi).Koko seura vaan vaikuttaa ulkopuoliseen jotenkin niin teennäiseltä ja muoviselta ja siitä yritetään väkisillä tehdä Eurooppalaisen tason huippuorganisaatiota.

Viime aikoina olen kuitenkin jostain syystä alkanut hieman(ihan siis pikkiriikkisen) sympatisoimaan Jokereita eikä viha ole enään niin kovaa. Mutta ehkä sekin vaan johtuu siitä, että hävisitte villikorttikierroksella tippuneelle joukkueelle kaikki pelit runkkarissa ja tipuitte jo puolivälierissä. Lisäksi ollaan viime vuosina jo sen verran paljon nöyryytetty teitä, että alkaa jo hieman käymään sääliksi(kaikkihan alkoi Saarenheimon legendaarisesta käsimaalista;) ). Tosin säälin myös oman joukkueeni tämän hetkistä tilaa, mutta luotto ensi kauteen on kova. Oma veikkaus on, että Kärpät ja Jokerit on taas ensi vuonna neljän parhaan joukossa ja toivottavasti vastakkain niin josko sen molemmin puolisen vihan sais taas sitten kunnolla roihuamaan :D

edit: viha-sanaa käytetty myös sarkasmi mielessä
 
Viimeksi muokattu:
Paul Newman told me you'll never get over it.

Flip#51

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tottahan tuo on. Siitä voidaan kiistellä, onko kyseessä viha vai jotkin lievemmät antipatian muodot, mutta ei ole mikään salaisuus, että Jokereista ei pidetä. Tämän pyrkivät täällä palstalla usein tietyt kirjoittajat kieltämään, mutta ei tarvitse kuin vilkaista ympärillensä huomatakseen, että Jokeriviha on voimissaan. Jatkoajassakin, jossa on varmaan keskivertolätkäseuraajaa analyyttisempää porukkaa pääpiirteittäin, törmää usein kirjoittajiin, joille Jokerit on punainen vaate. Toiset naamioivat antipatiansa paremmin, toiset eivät jaksa edes yrittää piilotella vihaansa. Jatkoajan ja lätkää intensiivisesti seuraavien ulkopuolella ilmiö vasta onkin näkyvä. Kyllä se tahtoo mennä niin, että Jokereita joko "vihataan tai rakastetaan", eli joko kannatat Jokereita tai sitten olet aika rankasti vastaan. Ei ehkä ihan siinä määrin kuin jossain ysärin lopussa, mutta kuitenkin. Ja kyllähän nuo ketjun avaajan Facebook-tilastotkin jotain kertovat. :D

Eihän nyt kukaan aikuinen ja tasapainoinen ihminen voi oikeasti vihata mitään urheiluseuraa.
Tällä logiikalla myös tuskin rakastaakaan.
 
Lämsä. Lämsääääääääääää.
Suosikkijoukkue
En gång HIFK, alltid HIFK. Real Madrid
Tällä logiikalla myös tuskin rakastaakaan.
Vielä sen verran tältäpäivältä jatkoaikaa, että olen eri mieltä. Ei kiintymyksen synty johonkin joukkueeseen tarkoita samassa kaupassa vihan tunteita johonkin toiseen seuraan. Toki esim paikallisvastustajalle nyt ei voi liian ruusuista tulevaisuutta toivoa, mutta vihasta se on kaukana. Kyllä se niin menee, että omaan seuraan ihastutaan jo pienenä poikana eri asioista johtuen. Hallin tunnelma, sen hetkiset pelaajat, pelipaidat jne. Toki esim vaikka raumalainen voi kokea vastenmielisyyttä Poria kohtaan, mutta ei se tarkoita että vihaa Ässiä. Kyllä se ainakin henkilökohtaisesti menee niin, että HIFK:n tekemiset on se ydinasia ja sen jälkeen seurataan oman uteliaisuuden tai yleisen kiekkoinnostuksen mukaan. Ja jos/kun HIFK on kesiksellä niin keväthän on jo tulossa ja MM-kisat vappuineen jne. Joku tiukka rivalry joka on syntynyt useista pleijarikohtaamisesta esim Kärppien ja Jokereiden kesken on eri asia. Mutta jos olisin jokerifani niin en kyllä jaksaisi vihata tai vittuilla Kärpille koko aikaa. Raskasta meininkiä, jos oman elämän kiireiden, oman jengin seuraamisen lisäksi pitäisi vielä vihata jotain jengejä.

Edit: Jos tästä nyt jotain selvää koittaa saada niin rakkaus vaikka Jokereihin on suurempi asia, kuin viha vaikka HIFK/Kärppiin. Ei toisten tekemiset ja munaukset saa kiinnostaa niin paljon kuin oma jengi.
 
Ville Peltonen: "Toisia tuetaan ja taka-askelia ei oteta"

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Mä luulen, että tuo "viha" tai pikemminkin tietty etovuus henkilöityy nimenomaan Hjallis Harkimoon ja miehen tempauksiin (Tikkasen villapaita yms), ei niinkään Jokereihin seurana. Toki nuo kaksi asiaa ovat todellisuudessa nykyisin yksi ja sama asia, eikä perinteistä Jokerit-seuraa sinänsä ole ollut olemassa siitä asti kun Hjöördis jengin osti.

Jos Harkimo myisi Jokerit, ei jengi herättäisi varmasti lähellekään samoja negaatioita.
 
"Pelaajien lähteminen seurasta loppui tähän päivään. Pari pelaajaa voisi lähteä, mutta hekään eivät lähde. Ja kaikki nuoret pelaajat pysyvät meillä." -9.12.2015

Kiitos Blegi 2015-2016.

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lounais-Suomen luotsilaitos
Tähän törmää lähes aina pääkaupunkiseudun ulkopuolella, tietysti myös pääkaupunkiseudulla jos sattuu olemaan ns. "väärässä paikassa/seurassa".

Syitä Jokerivihaan:
4. Ajankohta.

Näkisin, että lama jätti myös jääkiekkoon jälkensä. 90-luvulla rahaan ja menestykseen liittyviä asioita 90-luvulla vihattiin tai rakastettiin varmasti normaalia vimmaisemmin, kaikki tuo synnytti tuota kateutta ja vihaa. Kuten kotitalouksissa, myös jääkiekossa osa seuroista paini talousvaikeuksissa. Ei ihme, että Jokerit vitutti menestyksellään. Olosuhteet Suomessa yleisesti ovat siis olleet omiaan synnyttämään anti-Jokerikulttuuria, samalla tavalla kuin muutakin kateus/vihakulttuuria muiden menestystä kohtaan.

Sitten tuo sama porukka on päässyt esille internetin tulon kautta, plus yleisen fanikulttuurin isomman esilletulon kautta. Sieltä se "valtapuolueen" nousu on tullut.

Mika Häkkistä taas ei vihattu tai kadehdittu yhtään samalla tavalla, sillä Mika on ollut "meidän Suomi-Mika". Nokia oli "meidän Nokia".

Johtopäätös: Syytän demareita.
 
Viikkojen kuluessa syömme hehtaarin alalta petäjänlatvat paljaaksi.

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Näkisin, että lama jätti myös jääkiekkoon jälkensä. 90-luvulla rahaan ja menestykseen liittyviä asioita 90-luvulla vihattiin tai rakastettiin varmasti normaalia vimmaisemmin, kaikki tuo synnytti tuota kateutta ja vihaa. Kuten kotitalouksissa, myös jääkiekossa osa seuroista paini talousvaikeuksissa. Ei ihme, että Jokerit vitutti menestyksellään.
Pitää myös muistaa että Jokerit oli ensimmäinen seura joka "tuotteisti" jääkiekon eli teki siitä show - bisnestä jossa laajamittaista huomiota kiinnitettiin muuhunkin kuin itse lajiin. Tämä pioneerin asema yhdistettynä ajankohtaan iski varmasti monia lujaa kasvoihin. Ainahan Suomessa on vihattu kestomenestyjiä, mutta pitää varmasti paikkansa että Jokereita vihattiin 90 - luvulla enemmän kuin muita seuroja koskaan. Vaikka Kärpät ja Jyp ovat olleet vihattuja 2000 - luvulla, ei antiapatia ole ollut läheskään samalla tasolla.
 

eh

Jäsen
Suosikkijoukkue
Frank Turner Hockey Club
Johtopäätös: Syytän demareita.
En oo todellakaan demari, mutta nyt täytyy kyllä kysyä tarkennusta siihen, millä tavalla 90-luvun alun lama oli heidän syytään.

Itse en pidä sitä mitenkään kummallisena, että ihmisillä on antipatioita Jokereita kohtaan, kun aika moni pitkän linjan jokerisymppaajakin jossain vaiheessa 90-lukua alkoi kokea vastenmielisyyttä seuraa kohtaan. Itsenikin uskallan laskea tähän porukkaan.
 
"And I like the Oilers* cuz they remind me of me: inconsistent, fragile, internationally reviled." - Propagandhi: Things I Like (* Maple Leafs)

scholl

Jäsen
Kyllä paikalliskilpailijaa kuuluu jossain määrin vihata. Jossain on vikaa, jos paikalliskilpailija ei herätä suuria tunteita. Jos mietitään niin tässä on samanlainen vastakkainasettelu kuin kokoomuksella ja demareilla tai Ranskalla ja Saksalla tai Kreikalla ja Turkilla.

HIFK vs. Jokerit
suomenruotsalainen vs. "soinilainen perussuomalainen"
korkeakoulutus vs. duunari
Stadi vs. lähiöt
SVUL vs. TUL
fyrk finns/pappa betalar vs. vittu mä en tajuu
Mersu vs. Corolla
Helsinki/stadilainen vs. maaseutu/junan tuomat

Listaa voi jatkaa vaikka kuinka pitkälle ja huomaa, ettei mitään yhteistä nimittäjää löydy kuin sama laji eli jääkiekko. Joku toinen tekee listan eri lähtökohdista ja fiiliksistä. Sehän siitä kilpailusta sitten tekeekin mielenkiintoista, kun mitään samaa ei ole ja se, ettei Jokereiden kannattajista pitäisi todennäköisesti edes siviilissä ja omien kannattajien kanssa tuntee jonkinlaista yhteenkuuluvuuden tunnetta mahdollisesti siellä hallissa.

Tämä jonkinlainen viha on aivan luonnollista toistekin päin. Jokerifani Vallilan ammattikoulusta tai joku tyyppi, joka muuttaa Kotkasta tai Pihtiputaalta Helsinkiin niin heille kaikki, mitä IFK edustaa on vastenmielistä: stadilainen, oikeistolainen, suomenruotsalainen, hyvinkoulutettu, hyvinvoiva jne. niin sehän tuottaa vihaa. Sen takia Soinikin pärjää, koska Katainen ja Stubb aiheuttavat vihaa karvaperseduunareiden keskuudessa. Tässä on samasta kysymys.

Siitäkin huolimatta... Jos IFK ei menesty niin tietyllä tavalla toivon Jokereiden voittavan mestaruuden kunhan sitä ei tapahdu koko ajan niin, että olisivat yhteensä selvästi menestyneempi seura kuin IFK. On nimittäin paljon parempi, että menestys tulee pääkaupunkiseudulle, eikä minnekään hevon kuuseen Lappiin, Turkuun, Raumalle tai jonnekin muualle chileen. Parasta oli se, että molemmat menestyisivät hyvin niin olisi lätkäbuumi päällä koko ajan. Esim. nyt Lukko-sarja ei nappaa hirveästikään, sitä vain odottaa finaaleja. Sen sijaan sarja Jokereita vastaan oli hirvittävän mielenkiintoinen.

En tiedä miksi Jokereilla olisi muka enemmän niitä vastustajia kuin muillakaan. Voisi kuvitella, että IFK:lla on ihan yhtä lailla. Toki Hjallis voi persoonana vaikuttaa tuossa ja se kaikki vastustus henkilöityy sitten häneen. Facebook on kuitenkin aika biased, kun mietitään tuota kuviota, joten siellä voi olla nuorempaa ihmistä paljon enemmän kuin niitä vanhoja jääriä, jotka sitten vihaavat jotain toista joukkuetta. Se vaatii muutenkin tietyn kynnyksen ylittämistä, jotta joku liittyy johonkin "vihaan x seuraa" -ryhmään.

Se on hyvä, että jokaiselle on oma seuransa. Jos muut sitten heitä vihaavat niin mitä sitten, kannattajat ovat oma ryhmä keskenään, joten ei heitä matseissa varmaan haittaa, jos muut heitä vihaavat. Jokeri-fanit ovat aivan yhtä ylpeitä omistaan kuin IFK-fanit ja tuon hienon puolivälieräsarjan jälkeen aiheittakin on vaikka kuinka, koska pelasivat loistavasti.
 
Tiedote: scholl is back!

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Lostedt, Ben-Amor
Eihän nyt kukaan aikuinen ja tasapainoinen ihminen voi oikeasti vihata mitään urheiluseuraa.
Mutta eihän urheilufanitus ole yleensä edes mitenkään järkevää ja tasapainoista. Huudetaan kuin hullut pari kertaa viikossa (te nyt pleijareissa ~4 kertaa) ja menetetään yöunia joko jännityksen, vitutuksen tai voitonhuuman takia. Postimerkkeilisitte, aikuiset miehet.

Ja aivan varmasti Jokerit aiheutti negatiivista verta varsinkin 1990-luvulla. Hjalliksen persoona ja tavat (markkinointi, tuotteistus, jne.) ympättynä menestykseen niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin (mediahuomio, Areena, jne.) eivät varmasti olleet omiaan pitämänä yllä sympaattisen seuran imagoa tai neutraalin porukan mainetta. Kyllä itseänikin varmasti kyrsisi jos vieraan seuran voimahahto tuntuisi saavan muita enemmän palstatilaa, provoaisi minkä kerkeäisi ja vielä onnistuisi.

"Viha" on ehkä liian voimakas sana ainakin omalla kohdallani, itse puhuisin mielummin vaikkapa vitutuksesta tai ärsyttävästä. Esimerkiksi nyt Dufvan robottikiekko ja liian usein ärsyttävät lausunnot mediassa ovat luoneet itselleni melko heikon kuvan Jypistä. Toki jos joukkue sukeltaisi, niin ärsyttävyyden sijasta puhuttaisiin nyt naurusta surkuhupaisalle touhulle.
 

scholl

Jäsen
Vielä sen verran tältäpäivältä jatkoaikaa, että olen eri mieltä. Ei kiintymyksen synty johonkin joukkueeseen tarkoita samassa kaupassa vihan tunteita johonkin toiseen seuraan.
Kyllä voi vähän tulla. Esim. Talviklassikon ja tuon puolivälieräsarjan aikana keskustelin monien ihmisten, sekä tuntemattomien että ystävien ja vanhempieni kanssa niin kukaan ei osannut sanoa yhtään syytä, miksi joku voisi kannattaa Jokereita. Silloin jos sitä miettii kuinka hyvä seura oma seura on ja kuinka vastenmielinen se toinen seura on niin kyllähän siitä jonkinlaista vihaa syntyy. Varsinkin jos sattuu jotain kuten silloin, kun Väänänen hyökkäsi Granlundin kimppuun. Ei siinä viha kaukana ole.

sitten jos tulee tappio niin ei viitsi mennä kaupungille, kun baareissa näkyy Jokereiden kaulaliinoja. Se koko asetelma, missä pitää olla samassa kaupungissa niiden kanssa silloin, kun pelit ovat kesken, on vähän hankala. Sitä miettii silloin vähän väliä: "v:tu mikä jätkä tossakin menee".

Kyllä se niin menee, että omaan seuraan ihastutaan jo pienenä poikana eri asioista johtuen.
Kyllä se niin on, että se tulee perintönä aiemmilta sukupolvilta. Geeneissä, eikä siitä tarvitse keskustella.
 
Tiedote: scholl is back!

julle-jr

Jäsen
Kyllä se niin on, että se tulee perintönä aiemmilta sukupolvilta. Geeneissä, eikä siitä tarvitse keskustella.
Eikö uusia faneja voi siis syntyä muuten kuin siinä tapauksessa, että vanhemmat ja heidän vanhempansa ovat faneja? Ei esimerkiksi minun vanhempani ole kovin aktiivisia kiekkofaneja ylipäätään, mutta kyllä minä itseni lasken ainakin semi-faniksi kuitenkin. Onko teoriassasi siis aukko vai enkö minä ole oikea fani? Onko minun lapsellani toivoa olla IFK-fani, vaikka minä en tuon teoriasi mukaan olisikaan?
 

bozik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tuo schollin esittämän jaottelu kannattajien suhteen on mielenkiintoinen, mutta taitaa nykypäivänä olla jo hieman vanhanaikainen. Historia ja taustat seuroilla ovat erilaisia, mutta erot ovat varmasti aika paljon tasoittuneet. Noista schollin käyttämistä vertauskuvista voisin omalta kohdaltani todeta, että suomenruotsalainen en ole, kaikki muut valinnat menisi Hifk-laisuuden puolelle ja silti olen enemmän kuin umpijokeri.

Jonkinlainen Jokeriviha on helppo ymmärtää. On siihen ainakin annettu aihetta:

- Helkkarin nopea nousu huipulle ja lähes äklön paljon menestystä (oi niitä aikoja :(
- Teemu, Make, Keke, naistenlehdet ja julkisuus
- Hjallis ja raha, pelaajapolitiikka
- "Kannattajien" helvetin hölmö käytös paikotellen.

Vaan katseleepa näitä miten päin vaan niin kyllä menestys on se, jota suomalaiset eivät sulata. Pelillisesti voi ottaa esimerkkejä Kärpistä Jypiin ja toisaalta mitä ihmettä Hjallis on tehnyt niin monelle ihmiselle pahaa, että sitä vihataan ? Äijähän on menestynyt liikemies, joka on tuonut kiekkoon paljon uusia juttuja ja Suomen hienoimman areenan.
 
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Vaan katseleepa näitä miten päin vaan niin kyllä menestys on se, jota suomalaiset eivät sulata.
Jep. Muistelisin että tepsikin oli suuruutensa päivinä aika vihattu - se hunajata hunajata -joukkueen latoessa maaleja finaaleissa suorastaan vihloi sydäntä. Viime kauden Suomen mestaruus äijämäisen koutsaajan alaisuudessa oli vielä todella symppistä, koska se oli niin poikkeuksellista.

Mutta eihän Jokerit ole viime vuosina menestynyt! Omassa ärsyttävyysrankingissa Kärpät ja Jyp ovatkin menneet edelle. Silti narreissakin on yhä jotain mikä riepoo. Kun ihminen joskus muodostaa jostakin asiasta negatiivisen mielikuvan, sitä hakee sille vahvistusta eikä helposti havaitse siitä mitään positiivisia ärsykkeitä. Muistuupa mieleeni tapaus kun olin Elmobaarissa katsomassa IFK-Jokerit -matsia. IFK-faneja oli siellä mielestäni kaikenlaisia tyyppejä, Jokerifaneista silmiini osui ainoastaan yksi pöydällinen hupparipaitaisia pipopäitä jotka istuivat mahdollisimman löysästi. Oli siellä varmasti muitakin, mutta vain nuo jäivät mieleen.
 
"Osallistun vain arvontaan"

Centre Bell

Jäsen
Suosikkijoukkue
Entisaikojen TPS.
Jokerit ainakin itselleni on se inhokki seura numero yksi. Muistan edelleen elämäni suurimman pettymyksen jääkiekon saralla vuodelta 1994, jolloin Otakar Janecký teki jatkoajalla korkealla mailalla maalin, jonka Rauman lahja suomen jääkiekkoilulle tuomari Seppo Mäkelä meni sääntöjen vastaisesti hyväksymään. Eihän se tietenkään Jokereiden vika ollut että Mäkelä sen hyväksyi, mutta jotenkin se oli niitti siihen että sen jälkeen en ole voinut sietää Jokereita. No kevään 1994 pettymykseen saatiin sitten hyvitys tasan vuoden päästä, jolloin nuori Palloseuran joukkue Saku Koivun johdolla vuonna 1995 löi yllättäen nimivahvan ennakkosuosikki Jokerit viidennessä pelissä. Se voitto tuntui silloin ja tuntuu edelleen hienommalta, mitä samana vuonna suomen voittama jääkiekon maailman mestaruus.

Miksi sitten jokereista on kehittynyt minulle inhokki seura? Varmaan se henkilöityy paljon Hjalliksen persoonaan, joka elvisteli TV:ssä hyvinkin paljon silloin 90 luvulla.
Toinen syy lienee se, että henkilökohtaisesti allekirjoittaneella on hyvin suuret antipatiat koko pääkaupunkiseutua kohtaan. Koska päättäjät ovat suurimmaksi osaksi Helsingistä, niin suomi elää vain ja ainoastaan Helsinkiä varten. Jos esim. suomessa järjestetään jääkiekon MM kisat, niin kisojen pääpaikka on tietysti Helsinki. Miksiköhän? Esim. Turussa on aivan yhtä hyvä halli pelata kansainvälisiä turnauksia. Business maailmasta taas puhuttaessa kaikki ”hyvät” työpaikat sijaitsevat Helsingissä, josta tällaisella köyhällä maalaisella ei ole varaa ostaa asuntoa ja muuttaa sinne.
No meni hieman asian vierestä muuten kuin, että siellä Jokereiden Jaffa areenassahan ne MM kisat aina pelataan.

Joka tapauksessa jääkiekkoa aktiivisesti seuranneena jo vuodesta 1974 asti, ei Jokerit ennen Hjallista 70 ja 80 luvulla herättänyt mitään tunteita puoleen eikä toiseen. Päinvastoin ihailin silloin 70 luvulla joukkuetta, jossa siihen aikaan pelasi monta hienoa pelaajaa kuten; Veli Pekka Ketola, Lauri Mononen, Seppo Repo, Jorma Valtonen, Timo Turunen, Timo Sutinen, Henry Leppä, Timo Saari, Jari Kapanen jne. Aika monta ostomiestä siihen aikaankin jo, mutta joukkueen keulakuva ei silloin ollut tuollainen öykkärimäinen henkilö mitä Hjallis oli 90 luvulla.

Sitten on tietysti tämä Jokereiden riitaa haastava fanijoukko, joka häiriköi pitkin suomen halleja. En voi tuntea mitään sympatiaa tällaista epäsosiaalista ryhmää kohtaan. Väkivalta ja ilkivalta ei kuulu jääkiekkoon. Tämä on tietysti pieni vähemmistö Jokerikannattajista jotka näin käyttäytyvät mutta valitettavasti hyvin näkyvä. Ei varsinaisesti Jokereiden vika koska Joukkue ei valitse fanejaan vaan päin vastoin.

En voi sanoa pitäväni HIFK:stakaan en missään nimessä, mutta tänä päivänä aina kun HIFK ja Jokerit pelaavat toivon HIFK:n voittavan. Näin ei asia ollut ennen Hjallista vaan silloin toivoin aidosti Jokereiden voittavan.
Eli summa summarum Jokereiden inhoaminen allekirjoittaneella henkilöityy pääasiassa Hjalliksen käytökseen mediassa 90 luvulla ja tietysti siihen että media siihen aikaan myös jumaloi Harkimoa ja Jokereita ja sai sen vuoksi paljon näkyvyyttä ja julkisuutta.
 
Hätäkös tässä näin matalassa kaivossa.

Rafael

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Bristol City
Oma kokemukseni on se, että Jokereita "vihaa" yleensä ihmiset jotka eivät seuraa jääkiekkoa juurikaan. Tai jos seuraa, niin MM-kisat on se vuoden tärkein kiekkotapahtuma.

Itse olen useita kertoja törmännyt Tampereella kommenttiin "en seuraa jääkiekkoa, enkä kannata Tapparaa enkä Ilvestä, pääasia on että Jokerit ei voita". Tällaisia ihmisiä on todella paljon. Harvemmin esim. kuulee kenenkään Tappara- tai Ipafanin meuhkaavan jostain Jokerivihasta. Jokerit vastustajana kiinnostaa keskivertoa paremman materiaalinsa vuoksi hieman enemmän, mutta seurana ei sen enempää tai vähempää kuin mikään muukaan joukkue.

Ehkä Helsinki noin yleensä aiheuttaa alemmuuskompleksia joissain päin Suomea, mutta tuntemani tamperelaiset ovat sen verran ylpeitä omista juuristaan ja kaupungistaan, että Jokereita ei tarvitse vihata Helsingin takia.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy